
Vragen van bezoekers
Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!
-
-
Manonvroeg 1 week, 1 dag geleden
Hoi! Ik ben zelf niet heel technisch ingesteld en weet niet veel af van techniek, IT en dergelijke. Is deze opleiding ondanks dat goed te doen? En hoeveel ben je in deze opleiding met techniek bezig?
-
Hoihoi!
Ik ben zelf alles behalve technisch en ben zonder problemen de opleiding doorgekomen.
In principe is archeologie een technische opleiding maar ik vond het heel erg meevallen. Er is 1 vak waar je wat moeilijkere dingen krijgt maar als je dan goed de uitlegt volgt is het prima te doen om een voldoende te halen. Ik ken niemand wie het niet gelukt is :)
We krijgen een paar computervakken die ik wel wat lastig vond, maar wederom geld hier als je goed de opdrachten bijhoud en mee doet in de les zul je een voldoende halen. Veel van de opdrachten voor deze vakken maak je in groepen, je kan dus altijd de hulp van je klasgenoten inschakelen. Dat heeft mij echt erg geholpen.Dus laat je vooral niet afschrikken door de technische/computervakken!
-
-
-
Amandavroeg 1 week, 4 dagen geleden
Hoi hoi, ik heb me aangemeld voor deze opleiding en ben nu aan het kijken naar de boekenlijst. Ik weet dat er vaak ouderejaars studenten zijn die hun boeken weer doorverkopen, waar kan ik dit vinden? Dit wil ik natuurlijk liever dan bestellen bij Studystore :P
-
Hoi Amanda!
We hebben een facebookgroep D.A.S (Deventer Archeologie Studievereniging)
Daar zit bijna iedereen van de opleiding in en hier worden regelmatig boeken in aangeboden. Ik heb nog niks voorbij zien komen dus je kan ook proberen om zelf een oproep te plaatsen!
Ik raad je aan om na te vragen welke boeken je echt gaat gebruiken. Sommige van mijn eerstejaars boeken zitten namelijk nog in het plastic.Succes!
Groetjes,
Kayleigh
-
-
-
Esthervroeg 1 maand, 2 weken geleden
Wordt er in t Engels les gegeven en worden de toetsen ook in t Engels afgenomen? Dit zou ik heel prettig vinden omdat ik op een internationale school heb gezeten en wat moeite heb met Nederland schrijven.
-
Beste Esther,
Alle vakken en toetsen zijn in het Nederlands
-
-
-
Annavroeg 1 maand, 2 weken geleden
Zijn de studieboeken etc in het Engels of in het Nederlands ?
-
Hoi Anna,
Alle boeken zijn in het Nederlands net als alle lessen.
-
-
-
Éamonnvroeg 2 maanden, 4 weken geleden
hallo, ik vroeg mij af wat de buitenlandse mogelijkheden zijn na deze studie. ik wil het liefst in egypte werken later en daar opgravingen doen, hoe makkelijk is de specialisatie hiervan en wordt er aangeraden om daarvoor nog uni te doen?
-
Hallo,
Deze opleiding is gericht op Nederlandse archeologie. De enige manier om al een beetje egypte mee te krijgen is via een minor. Als je in egypte wil gaan werken zul je de master egyptologie op de uni moeten doen.
Ik heb van enkele afgestudeerde egyptologen gehoord dat de master best pittig is. Vooral het leren lezen.Stages tijdens de opleiding kan je ook in het buitenland doen. Er word wel van je verwacht dat je dat helemaal zelf regelt. Als opleiding hebben we connecties met Engeland, Duitsland en Italië en werken we wel eens samen aan opgravingen.
Ik zou voor de zekerheid even checken wat voor eisen ze in egypte stellen aan hun archeologen. Want een Nederlandse master in egyptologie hoeft geen garantie te zijn dat zij jou gekwalificeerd genoeg vinden.
Ik hoop dat dit je vraag beantwoord!
Groetjes,
Kayleigh
-
-
-
Lisavroeg 3 maanden, 2 weken geleden
Beste ..... Wanneer moet iemand voor deze opleiding kiezen? Graag hoor ik bijv. voorbeelden van eigenschappen, interesses.....
-
Hoi Lisa,
Het is belangrijk dat je interesse hebt in het verleden. Je zult veel leren over de verschillende archeologische en geologische periodes. Deze lessen behandelen de verschillende culturen en materialen van de betreffende periode. Ook leer je veel over hoe je in Nederland archeologisch onderzoek uitvoert. Je zult een stage lopen van een half schooljaar, dus je moet niet bang zijn om bedrijven te benaderen en samen te werken met de collega's binnen het bedrijf.
De wereld van de archeologie is hecht, dus het is belangrijk dat je een goede indruk achter laat om je kansen op een baan te vergroten.In het eerste schooljaar organiseert Saxion een fieldschool waarin in de basisvaardigheden van het veldwerk leert. Je moet er dus tegen kunnen om hard te werken, samen te werken en vies te worden.
Verder is het belangrijk om nieuwsgierig en onderzoekend te zijn. Een deel van de opleiding bestaat uit digitale vaardigheden vanwege nieuwe ontwikkelingen binnen de archeologie. Denk hierbij aan databases, 3d scans en het maken van ruimtelijke verspreidingskaarten. Elke periode (4 per schooljaar) krijg je een opdracht die je in een groepje moet maken. Vaak moet je hiervoor een groot onderzoek uitvoeren, je moet dus teksten kunnen schrijven en goed zijn in samenwerken.
-
-
-
Lisavroeg 3 maanden, 2 weken geleden
Beste lezer of lezeres.
Is een archeoloog conventioneel?
Bedankt!
-
Hoi Lisa,
Ik begrijp niet zo goed wat je bedoeld met conventioneel.
Als je wil weten of het gebruikelijk is om archeologisch onderzoek uit te voeren, dan is het antwoord ja. Bij elke vorm van grondroering is archeologisch onderzoek verplicht. Afhankelijk van de archeologische verwachting voor het betreffende gebied moet bij enkele tientallen centimeters ontgraving al onderzoek uitgevoerd worden.
Verder is een archeoloog wel gebonden aan regels en verschillende vormen van strategieën bij het uitvoeren van onderzoek. Maar per situatie kunnen deze strategieën op een andere wijze worden toegepast en is het belangrijk dat je weet welke vorm in welke situatie het best is.
Binnen de archeologie zijn er zo veel verschillende visies, werkwijzen en denkwijzen, dat je in je carrière zelf moet bepalen waar jij staat.Geen enkele werkdag, opgraving of bedrijf zal het zelfde zijn.
Ik hoop dat ik je vraag goed heb begrepen. Als dit niet zo is of als je meer wilt weten, hoor ik het graag!
-
-
-
Woutervroeg 3 maanden, 3 weken geleden
Hallo!
De opleiding ziet er leuk uit. Ik vroeg me af waar de meeste studenten heen gaan na de opleiding. Ik las dat veel afgestudeerde gaan werken bij een commercieel bedrijf, een gemeente of het rijk. Kunnen jullie mij daar wat meer over vertellen? Hoe ziet een werkdag als archeoloog er uit?Thx!
-
Hoi Wouter!
Het lastig om je een beeld te geven van een werkdag omdat elke dag anders is en je zo veel verschillende kanten op kan als archeoloog.
Zo kan je bijvoorbeeld beleidsarcheoloog worden. Dan werk je voor een gemeente of provincie. Je krijgt dan vergunning aanvragen voor bijvoorbeeld het bouwen van een gebouw. Het is dan aan jou om voor de betreffende locatie uit te zoeken of daar archeologisch onderzoek moet plaatsvinden voordat ze gaan bouwen.
Als je veld-archeoloog wordt sta je vaak buiten. Je kan dan op een opgraving staan van meerdere dagen of zelfs meerdere weken. Of je gaat erop uit om grondboringen te zetten. Als veld-archeoloog zie je veel van de regio waar je werkt en leer je over het landschap en de historische waarde.
Je kan ook nog materiaalspecialist worden. Als jij bijvoorbeeld alles weet over aardewerk uit een bepaalde periode zal je vaak vondsten van opgravingen op je bureau krijgen om deze te determineren. Als je meer richting de botanische kant gaat zul jij met een microscoop pollen, zaden en andere kleine organische resten onderzoeken. Aan de hand van deze sporen kan jij vertellen wat iemand heeft gegeten of hoe een landschap er duizenden jaren geleden heeft uitgezien (dus welke bomen en planten er groeiden)
Je kan je ook nog specialiseren in botmateriaal. Jij kan dan aan een bot zien van welk dier het is geweest. Bij menselijk botmateriaal kan je ook de leeftijd en het geslacht bepalen. En in sommige gevallen zelfs of de persoon bepaalde ziektes had.
En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden!
Ik hoop dat ik je een beetje een beeld heb kunnen geven. Als je meer vragen hebt stel ze vooral!
-
-
-
Anniekvroeg 4 maanden, 1 week geleden
Hoi, ik heb geen aardrijkskunde in mijn pakket nu en ben vooral geïnteresseerd in geschiedenis. Denk je dat ik zonder aardrijkskunde achterloop en komt letterlijke geschiedenis (veel) aan bod?
-
Hoi Anniek,
Het maakt niet uit dat je geen aardrijkskunde hebt. Het vak dat wij hebben is meer richting geologie.
Letterlijk het vak geschiedenis zoals je op de middelbare krijgt komt niet op die manier voor in de opleiding.
Je leert wel heel veel dingen over
- de verschillende culturen in de prehistorie. Bijvoorbeeld hun gewoontes, grafrituelen etc.
- De keizers, legers, steden en een beetje het schrift uit de Romeinse tijd.
- Keizers, koningen, oorlogen en de levenswijze uit de middeleeuwen.Verder word elke tijds periode ondersteunt door vakken waarin je alles over het materiaal leert dat in die periode gebruikt/gemaakt werd.
Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is. Als je meer vragen hebt hoor ik het graag,
Groetjes,
Kayleigh
-
-
-
Isa Lamersvroeg 4 maanden, 2 weken geleden
Hallo, Ik doe nu een opleiding op het MBO genaamd Gespecialiseerd Pedagogische Medewerker. Sinds kleins af aan ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in geschiedenis en archeologie. Is het erg als ik deze opleiding doe? en kan ik problemen verwachten omdat ik een kinderopleiding heb gedaan?
-
Hoi Isa,
Ik heb zelf Administratief Juridisch Medewerker gevolgd op het MBO. Ik heb geen problemen ervaren toen ik aan de opleiding archeologie begon.
Ik ken ook mensen die een MBO opleiding hebben gevolgd (Recreatie) en het niet hebben gered. Het ligt er dus een beetje aan of je goed kan leren voor tentamens.
Ongeveer elke periode schrijven we ook een soort werkstuk. Het is dus wel belangrijk dat je dit een beetje kan.Ik hoop dat ik je zo heb geholpen
-
-
-
Zoevroeg 5 maanden geleden
Hoi,
Ik wilde graag weten hoe het rooster van een 1ste-jaars er uitziet nu tijdens corona. Hoeveel dagen per week moet je fysiek op school zijn? Dit ivm dat ik op dit moment niet de mogelijkheid heb om in Deventer op kamers te gaan en redelijk ver weg woon.
Alvast bedankt!
-
Hoi Zoe,
De huidige eerste jaars gaan ongeveer een keer per week/2 weken naar school.
De rest van de week hebben ze online colleges. Per periode is er ook af en toe een practicum, afhankelijk van de maatregelen op dat moment.Groetjes,
Kayleigh
-
-
-
Amandavroeg 8 maanden geleden
Hoi hoi, ik zit erg te twijfelen om Archeologie te gaan studeren. Het liefst zou ik Paleontoloog willen worden. Zijn hier bij jullie doorgroei mogelijkheden in?
-
Hoi Amanda,
Paleontologie wordt inderdaad niet op onze opleiding besproken. Waar archeologie meer gericht is op antropologie en fysische geografie, is paleontologie meer gericht op de biologie en de geologie en betreft ook een veel oudere tijdsperiode. Paleontologie is dus een compleet andere tak van sport dan de archeologie. Alsje paleontoloog wil worden kan je helaas niet in Nederland terecht en moet je waarschijnlijk een studie in Duitsland of de VS volgen, al is er een Masteropleiding in Utrecht die er wel een beetje op lijkt. Hier heb je een link met wat meer informatie als je toch paleontologie wil proberen: https://www.paleontica.org/information/article.php?id=614&/Hoe%20word%20je%20paleontoloog?Ik hoop dat je vraag zo een beetje beantwoord is. Zo niet hoor ik het graag.
Groeten Matthijs
-
-
-
Madeleinevroeg 8 maanden, 3 weken geleden
Hallo!Ik begreep uit de filmpjes dat de focus voornamelijk ligt op Nederlandse archeologie. Komen er, met het oog op geschiedenis, ook andere culturen aanbod? Bijvoorbeeld de Griekse kant? En kan deze studie gecombineerd worden met een deeltijdbaan?
-
Hey Madeleine,
De studie is inderdaad gefocust op het Nederlandse archeologische werkveld. De studie behandelt geen Grieks of iets dergelijks, maar Nederland is door de tijd heen door heel veel verschillende cultuurgroepen bewoond, waarvan een aantal aan bod komen. Denk hierbij aan de Klokbekercultuur (prehistorie), Romeinen (vanzelfsprekend) en Merovingen (Vroege Middeleeuwen).
De studie is zeker te combineren met een deeltijdbaan. Ik ken genoeg studenten die naast hun studie geld bijverdienen.
Ik hoop dat je vragen zo beantwoord zijn. Zo niet, hoor ik het graag!
Groeten,
Matthijs
-
-
-
Mandyvroeg 12 maanden geleden
Hoihoi,
Ik had een tijdje geleden ook al een vraag gesteld, maar nu hoorde ik tijdens de live stream dat een goede laptop best belangrijk kan zijn (zeker in deze tijden). Ik heb zelf een redelijke goede laptop, maar welke specificaties worden aangeraden? (RAM, Opslag, Graphics card, ect.)
-
Hoi Mandy,
Precieze specificaties weet ik eerlijk gezegd niet. Ik zou in ieder geval een laptop aanraden die gewoon goed functioneert (en niet steeds vastloopt). Als je kan gamen op je laptop hoef je je al helemaal geen zorgen te maken over je specs ;) Als je laptop Word, Powerpoint en Excel aankan zit je voor het grootste gedeelte wel goed. Alle programma's die je nodig hebt staan op de schoolcomputers, al is dat uiteraard in de huidige situatie wat moeilijker en zijn een aantal vakken omgegooid zodat hierdoor geen problemen ontstaan. Dit zijn ook programma's die je ook niet zomaar kan downloaden op je eigen computer, omdat een licentie hiervoor heel duur is.
Ik hoop dat ik je zo een beetje heb geholpen!
Groeten Matthijs
-
-
-
Afravroeg 11 maanden, 4 weken geleden
Verder heb ik nog een vraag over buitenlandse werkmogelijkheden na de opleiding. Mij lijkt het erg gaaf om uiteindelijk in het buitenland op verschillende locaties te werken en ik vroeg me af of de kans hierop redelijk groot is, of dat de meeste toch in Nederland blijven.
-
Hoi Afra!
Tijdens de opleiding zelf zijn er sws veel mogelijkheden om in het buitenland mee te doen met een opgraving.
Als jij echt graag in het buitenland wil werken kan dat, maar dan moet je ervoor zorgen dat bijvoorbeeld je minor en je master gericht zijn op buitenlandse archeologie. Deze opleiding gaat namelijk vooral over hoe de dingen in Nederland werken.
Maar ook als je dat niet doet zijn er tijdens je studie en daarna genoeg mogelijkheden om in het buitenland een paar opgravingen mee te pakken. Een paar docenten staan bijvoorbeeld regelmatig in Jordanië.Als je permanent in het buitenland wil werken, is het belangrijk dat je een gebied kiest en daar je studie op afstemt. Voor elke regio zijn er namelijk andere studies omdat er veel verschil zit in de kennis die je nodig hebt.
Als je meer vragen hebt stel ze vooral!
-
-
-
petervroeg 11 maanden, 4 weken geleden
hallo, ik ben enorm geïnteresseerd in geschiedenis en archeologie maar economie, wiskunde en presenteren kan ik echt niet, hoe vaak moet je presenteren en hoeveel rekenwerk zit er in de opleiding?
-
Hallo Peter!
Over het rekenen hoef je je geen zorgen te maken, dat komt bijna niet voor op de opleiding en je ondervind geen nadelen als je het niet kan.
In het eerste leerjaar moet je wel een aantal keer presenteren, maar dat is altijd in groepsverband. Je zult dus nooit alleen voor de klas staan. Verder zijn er super veel mensen die net als jij niet houden van presenteren, of er gewoon niet zo goed in zijn. De docenten weten dit en houden daar rekening mee.Het zijn ook altijd korte presentaties van maximaal 10 minuten. Veel studenten zijn op deze manier van hun presentatie angst af gekomen!
Ik hoop dat je hier wat aan hebt, en als je meer vragen hebt, stel ze gerust!
Groetjes,
Kayleigh
-
-
-
Afravroeg 11 maanden, 4 weken geleden
Hallo, Ik heb een vraag over het behalen van een propedeuse. Wat is het snelst dat je deze zou kunnen halen? Ik zit er namelijk aan te denken om alleen mijn propedeuse te halen en dan door te stromen naar de Uni :)
-
Beste Afra,
zover ik weet is het snelste om je Propedeuse te halen 1 schook jaar. Je zou dan alle vakken van het eerste jaar moeten halen.met vriendelijke groet,
Florien Harmeling
-
-
-
Eline Sijlvroeg 12 maanden geleden
hoi!
op de site staat dat er per jaar ongeveer 350 tot 400 euro extra kosten zijn, waar zijn deze kosten voor?
-
Hoi Eline,
In het eerste schooljaar volg je de zogenaamde fieldschool. Dit is een opgraving georganiseerd door Saxion om je alvast de basisvaardigheden van een veld-archeoloog te leren.
Hiervoor heb je goede veiligheidsschoenen nodig en natuurlijk geschikte werkkleding.
Verder krijg je een boekenlijst met de boeken die je nodig hebt voor de vakken. Dit alles bij elkaar zal rond de 300 euro uitkomen. (Check vooral de facebook groep, oudere jaars verkopen vaak hun gebruikte boeken een stuk goedkoper dan Studystore, zodat je makkelijk onder die 300 euro blijft)Mijn ervaring is dat dit alleen in het eerste jaar zo was, in de volgende jaren hoef je bijna geen boeken aan te schaffen omdat je die uit het eerste jaar kan blijven gebruiken.
Ik hoop dat het zou duidelijk is, en stel anders gerust meer vragen!
Groetjes,
Kayleigh
-
-
-
Mike van Venrooijvroeg 1 jaar geleden
Op de open dag en meeloopdag werd mij verteld dat je na het behalen van je bachelor in Deventer gelijk door kunt naar de master op de universiteit? Hoe zit dat precies? Ik heb even op het internet gezocht en zag dat je tijdens de minor van de opleiding een verkorte premaster kunt volgen hiervoor?
-
Beste Mike,
Je kan er inderdaad voor kiezen om een premaster als minor te doen deze minoren zijn meestal wat lastiger dan anderen. Wanneer je een premaster doet kan je wanneeer je diploma binnen is een master doen bij de universiteit waar je de premaster gedaan hebt.
Groetjes,
Florien Harmeling
-
Hoi Mike, ik zie dat de vraag al is beantwoord door Florien maar ik doe het toch nog even:
Ik heb zelf zojuist een doorstroomminor afgerond aan de Rijksuniversiteit Groningen. Door deze minor kan ik gelijk doorstromen naar hun Master Archeologie als ik klaar ben met de opleiding op Saxion. De universiteit wil een soort 'bewijs' dat je goed genoeg bent voor hun master. Je kunt ook een compleet andere minor doen, maar dit betekent dat je dan na de bachelor op Saxion apart nog een premaster moet doen bij de betreffende universiteit, om alsnog te bewijzen dat je het niveau aankan. Doordat ik de doorstroominor binnen mijn opleidingstijd aan Saxion heb gedaan, win ik best veel tijd.
Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt. Zo niet, wees niet bang om door te vragen!
Groeten Matthijs
-
-
-
Roos van Zuijlenvroeg 1 jaar geleden
Hey ik ben Roos van Zuijlen en wil graag de opleiding archeologie gaan doen. I klas allewn nog een vraag. Hoeveel mensen worden er per jaar aangenomen op de opleiding en wat zijn de eissn om aangenomen te worden?
-
Hallo Roos,
Je moet een Havo of vwo diploma hebben of een mbo niveau 4 gedaan hebben verder zijn er geen eisen om aan genomen te worden. Iedereen die zich inschrijft word aangenomen, dit was vorig jaar rond de 140 mensen.
Groetjes,
Florien Harmeling
-
-
-
daanvroeg 1 jaar geleden
In hoeverre is de opleiding, zowel als de fysieke en digitale leeromgeving geschikt voor (zwaar) dyslectische en hoogbegaafde?dit kan zowel gezien worden als in de les methodieken en behandeling als in de specificatie en onderbouwing van het betreffende matteriaal. maar ook als in de soorten licht.
-
Beste Daan,
De opleiding heeft heel veel hulpmiddel voor mensen met speciale leeromstandigheden.
Ik zelf heb dyslexie en add en mij gaat het prima af.
Je kan aan het begin van het jaar een afspraak maken met de studenten decaan en kijken welke opties jij hebt.met vriendelijke groet,
Florien
-
-
-
Mandyvroeg 1 jaar geleden
Hallo, ik ben vorig jaar afgestuurd op het MBO (Dierverzorging en Management) en ik zou door willen stromen naar deze opleiding. Is het een makkelijke overgang om van MBO naar HBO te gaan? Hoe goed moet je in rekenen/wiskunde zijn?
-
Hoi Mandy,
Zelf heb ik ook eerst een MBO-opleiding (toegepaste biologie) gevolgd. De overgang naar het HBO is goed te doen alleen het tempo en de hoeveelheid lesstof ligt hoger. Qua rekenen en wiskunde gebruik je eigenlijk alleen de stelling van Pythagoras, dat moet dus geen problemen moeten opleveren.
Mocht je nog andere vragen hebben dan hoor ik het graag.
Groeten,
Vick
-
Hoi Mandy!
Ik vond de overgang van MBO naar HBO prima te doen. Ik heb zelf de MBO 4 opleiding Juridische dienstverlening gedaan. Het is even schakelen dat je op het HBO iets zelfstandiger moet werken, maar je kan op elk moment bij de docenten terecht als je ergens mee vast loopt.
Rekenen en wiskunde komt bijna niet voor op de opleiding. Bij sommige vakken wordt wel uitgelegd hoe bijvoorbeeld de meetinstrumenten werken, met een berekening, maar dat hoef je zelf allemaal niet te kunnen. Gewoon een beetje basis inzicht is voldoende (ik ben zelf namelijk geen ster in wiskunde, maar heb geen moeite gehad met deze vakken)Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
-
-
-
Evavroeg 1 jaar, 4 maanden geleden
Hi,
Ik wil graag deze studie doen maar na de site te lezen krijg ik het idee dat het meer op aardrijkskunde, bodemgebruik en zo gefocust is dan op geschiedenis in het eerste jaar. Aardrijkskunde heb ik nooit echt leuk gevonden. Gaat dat een probleem zijn?
-
Heey Eva,
Er is 1 vak in je eerste jaar gericht op bodemgebruik en dat is wel een lastig vak. Kennis van aardrijkskunde is wel makkelijk maar niet verplicht. verder is het behoorlijk op geschiedenis gericht er komt af en toe wat bodemkunde bij kijken want het is wel belangrijk om kennis te hebben van de bodemopbouw. Ik vind het ook niet heel leuk maar er word niet heel veel tijd aan besteed. Ik denk niet dat dit een probleem voor je gaat zijn, er is dan 1 vak wat je wat minder leuk gaat vinden maar die zal er altijd wel tussen zitten maakt niet uit welke opleiding je gaat doen.
-
-
-
Femkevroeg 1 jaar, 1 maand geleden
Hai! Ik ben erg geïnteresseerd in het deel van de studie waarbij je onderzoekt, maar zelf dingen opgraven lijkt me minder interessant. Kan ik nog steeds de opleiding doen, of zouden jullie dit afraden? Ik sta er wel voor open maar studeer dan liever door na de propedeuse aan de uni. Is dit mogelijk?
-
Hoi Femke,
In het werkveld is het een pré als je eerst Saxion hebt gedaan gevolgd door een master aan de universiteit. De rede hiervoor is dat je bij Saxion het praktische gedeelte van het werk leert en de universiteit meer gericht is op wetenschappelijk onderzoek.
Je kunt twee dingen doen.
1. Je haalt je propedeuse bij Saxion en stroomt door naar een van de universiteiten.
2. Je haalt de diploma bij Saxion en gaat hierna een master volgen aan een van de universiteiten.Mocht je nog andere vragen hebben dan hoor ik het graag.
Groeten,
Vick
-
-
-
Annettevroeg 1 jaar, 1 maand geleden
Hé hallo, graag zou ik over vier jaar willen beginnen met de Bachelor opleiding Archeologie. Welke mbo niveau 4 opleiding kan ik dan het beste volgen?
-
Hoi Annette,
Ik heb in hetzelfde schuitje als jou gezeten. Via het MBO ben ik naar het HBO doorgestroomd. Ik heb de opleiding Toegepaste Biologie bij Helicon MBO Den Bosch gevolgd. Tegenwoordig heet de opleiding Milieuonderzoeker. Ik zou zeggen, ga eens naar een open dag en kijk wat je van de opleiding vind! Binnen de archeologie zijn veel raakvlakken met de biologie en bij deze opleiding krijg je ook les in bodemkunde.
Mocht je nog andere vragen hebben dan hoor ik het graag.
Groeten,
Vick
-
-
-
Maxvroeg 1 jaar, 1 maand geleden
Hoi!
ik was heel erg benieuwd of jullie mij een voorbeeld van de wiskunde bij deze opleiding kunnen toesturen .
Groet,
-
Hoi Max,
De enige vorm van wiskunde die wordt gebruikt is de stelling van Pythagoras. Maak je dus geen zorgen over het wiskundige gedeelte binnen de opleiding.
Mocht je nog andere vragen hebben dan hoor ik het graag.
Groeten,
Vick
-
-
-
Fleurvroeg 1 jaar, 2 maanden geleden
Kan je met de HBO opleiding archeologie meteen archeoloog worden of moet je per se ook een WO opleiding doen?
-
Hoi Fleur,
Met de HBO-opleiding archeologie word je opgeleid tot bachelor archeoloog. In principe mag je hierbij alle werkzaamheden uitvoeren, maar wanneer je een universitaire studie gaat volgen kun je in de toekomst jezelf ontwikkelen tot bijvoorbeeld projectleider of materiaalspecialist.
In het werkveld is het een pré als je eerst de bachelor bij Saxion haalt en daarna een master archeologie aan de universiteit.
Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.
Groeten,
Vick
-
-
-
Dorinevroeg 1 jaar, 2 maanden geleden
Hi!
Ik heb me ingeschreven voor de proeflesdag op 13 februari. In de mail die ik kreeg ter bevestiging, stond geen begintijd. Krijg ik hier later nog wat over te horen?
Groetjes Dorine
-
Hi Dorine,
Op IntoSaxion zitten alleen studenten, voor zulk soort vragen kun je het best even contact opnemen met het Student Informatiecentrum:
088 – 019 3700
06 - 1018 1868 (WhatsApp)
info@saxion.nlAlvast veel plezier op de proeflesdag!
Koen
-
-
-
Evavroeg 1 jaar, 4 maanden geleden
Wat voor een soort groepsprojecten zijn er op de opleiding? Heb je een paar voorbeelden?
-
Hoi Eva,
In het eerste jaar zijn een aantal voorbeelden van groepsprojecten:
-Landschap en Bodem: Bij dit project ga je in een groepje onderzoek doen naar een bepaald landschapstype in een bepaald gebied, zoals het Brabantse zandgebied of het Hollandse veengebied. Samen ga je hier een werkstuk over schrijven.-Internationale Archeologie: Hierbij kan je uit een aantal onderwerpen kiezen uit het buitenland, waar je een klein literatuuronderzoekje naar gaat doen. Ik heb bijvoorbeeld mijn werkstuk geschreven over de maaginhoud van de IJsmummie Ötzi.
-Bureauonderzoek: Tijdens dit project krijg je in tweetallen (in mijn jaar in ieder geval) een terrein toegeschreven, waar je als een echte archeoloog vooronderzoek moet doen. Je gaat uitzoeken of er eerder onderzoek is gedaan, welke archeologische periode verwacht wordt en in wat voor type landschap het ligt.
Dit is zo maar een greep uit de groepsopdrachten. In jaar 2 en hoger zijn veel veranderingen doorgekomen, dus de groepsopdrachten in dat jaar zien er nu niet meer zo uit toen ik in het tweede jaar zat.
Hopelijk heeft dit wat inzicht gegeven! Bij verdere vragen hoor ik het graag.Groeten,
Matthijs
-
-
-
Evavroeg 1 jaar, 4 maanden geleden
Hi,
Ik wil graag deze studie doen maar na de site te lezen krijg ik het idee dat het meer op aardrijkskunde, bodemgebruik en zo gefocust is dan op geschiedenis in het eerste jaar. Aardrijkskunde heb ik nooit echt leuk gevonden. Gaat dat een probleem zijn?
-
Hoi Eva,
Bodemkunde is een heel belangrijk onderdeel van de archeologie. Om dit goed te begrijpen komt dit inderdaad veel aan bod.
Geschiedenis komt ook langs, maar in mindere mate. Archeologie en geschiedenis zijn niet hetzelfde, maar horen wel bij elkaar.
Ikzelf vond bodemkunde niet per se niet leuk, maar wel moeilijk. Ik zit nu in het vierde jaar en ben heel blij dat de focus in het eerste jaar veel op landschap ligt, zodat je in latere jaren de relatie tussen de mens en het landshap goed kan begrijpen.
Als je meer de historische kant wil studeren kan ik je op dat vlak adviseren een opleiding geschiedenis te gaan doen.
Hopelijk beantwoord dit je vraag een beetje. Zo niet hoor ik het graag!Met vriendelijke groeten,
Matthijs
-
-
-
Corvroeg 1 jaar, 6 maanden geleden
Is het juist dat archeologen bij 't behalen van hun titel aan de universiteit 'n eed afleggen.. Zo ja, ook 'n eed aflegging bij Xaxion 🤔
-
Hoi Cor,
Dit is niet waar.
Mocht je na de studie (aan Saxion of de universiteit) bij een overheid of gemeente komen te werken dan moet een zogenaamde ambtseed worden afgelegd. Bij Saxion of de universiteit is dit niet van toepassing.Hopelijk heb ik je hiermee voldoende geholpen en mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.
Groeten,
Vick
-
-
-
Robinvroeg 1 jaar, 7 maanden geleden
Hallo, kan je de opleiding archeologie volgen als je de 21+ toelatingstest hebt gehaald?
-
Hoi Robin,
Normalitair kan dat zeker. Om zeker te zijn zou ik even contact op nemen met de studentenbalie van Saxion.
Contact:
088 - 019 3773
studentenbalie@saxion.nlMocht je nog andere vragen hebben dan hoor ik het graag!
Met vriendelijke groet,
Vick
-
-
-
Borisvroeg 1 jaar, 8 maanden geleden
Wat voor programma heb je nodig op je computer? Ik kan geen naam vinden van een software. Hopelijk hebben jullie antwoordt.
Groeten Boris
-
Hoi Boris,
Tijdens de opleiding gebruiken we verschillende programma's, zoals MapInfo (om kaarten te maken) AutoCAD en Photoshop. In principe zijn alle programma's die je nodig hebt beschikbaar op de computers van Saxion. Als je bijvoorbeeld Photoshop al op je computer hebt staan is dit mooi meegenomen, maar ik zou niet aanbevelen dit programma zelf aan te schaffen, omdat het erg duur is.
Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt. Zo niet, schroom niet om door te vragen!
Groeten Matthijs
-
-
-
Franklinvroeg 1 jaar, 9 maanden geleden
Hoe hoog schat je de gemiddelde leeftijd in van de studenten bij aanvang van de studie.
-
Hoi Franklin,
Het ligt eraan welke weg de student bewandeld heeft. Iemand die direct van van de havo komt is 17/18 en iemand die een MBO heeft gevolgt kan 19/20 of ouder zijn. Soms zijn er ook uitschieters van 30 tot 50 jaar.
Hopelijk heb ik je zo geholpen.
Groeten,
Vick
-
-
-
Tessavroeg 1 jaar, 10 maanden geleden
Hoeveel veldwerk moet je doen? Mijn dochter heeft chronische rugproblemen, maar zou wel graag deze opleiding doen. Alleen durft ze het niet zo goed aan omdat ze bang is dat ze het lichamelijk niet aan zal kunnen. Een dag lang op haar knieën gaat niet lukken...
-
Hoi Tessa,
Gezien momenteel de opleiding momenteel een aantal veranderingen aan het doorvoeren is durf ik hier geen uitspraak over te doen. Neem even contact op met Ronald Frederiks (teamleider opleiding archeologie). Zijn contactgegevens zijn: r.frederiks@saxion.nl.
Mocht je nog andere vragen hebben dan hoor ik het graag.
Groeten,
Vick
-
-
-
Ashleyvroeg 1 jaar, 10 maanden geleden
Even een gek vraagje, heb mijn boekenlijst ontvangen en er staat iets over laptops en systeemeisen voor een bepaald programma. Ik heb een macbook en er staat dat het programma alleen op windows gedraaid kan worden. Klopt dit en moet ik dus een nieuwe laptop kopen? Ik hoor het graag, alvast bedankt!
-
Hoi Ashley,
Op de afdeling waar archeologie zit staan diversen computers waar deze programma´s op zijn geïnstalleerd. Deze computers zijn gewoon door studenten te gebruiken. Persoonlijk gebruik ik mijn laptop allleen als het druk is op de afdeling.
Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.
Groeten,
Vick
-
-
-
evevroeg 1 jaar, 11 maanden geleden
Hiii !!!Ik heb een vragen: Wat voor soort vakken kan je verwachten bij deze opleiding en speelt het vak geschiedenis een zeer grote rol?
-
Hoi Eve,
Bij de opleiding archeologie krijg je o.a. de vakken: periode- en materiaalkennis, landschap en bodem, beleid, cultuurhistorie en digitale vakken (zaken met kaarten en databases). De rest van de vakken zijnchier een beetje omheen gebouwd.
De studie is natuurlijk geschiedenis gerelateerd. Bij het vak periodekennis krijg je zaken die hier mee te maken hebben en voor de rest valt het wel mee.
Hopelijk heb ik je voldoende geïnformeerd.
Groeten,
Vick
-
-
-
Vincentvroeg 2 jaar geleden
Hoeveel lesuren heeft deze opleiding gemiddeld per week en hoeveel uur zelfstudie? En bestaat de zelfstudie voornamelijk uit lezen of uit opdrachten maken?
-
Hoi Vincent,
Het is per jaargang wisselend.
In de eerste twee jaren heb je veel contacturen. Dit zijn er ongeveer even veel als op de middelbare school. Vanaf het 3e jaar heb je veel minder les en moet je de dingen toepassen die je in de vorige jaren geleerd hebt.De zelfstudie bestaat zowel uit lezen en het maken van opdrachten, maar opdrachten maken heeft de overhand. Mijn ervaring is, wanneer je goed oplet in de les, moet je thuis weinig zelfstudie verrichten.
Hopelijk heb ik zo antwoord gegeven op je vraag!
Groeten,
Vick
-
-
-
evevroeg 2 jaar, 2 maanden geleden
Hallo!!!!Kan iemand mij aub vertellen hoeveel je in totaal moet betalen om aan de studie archeologie te beginnen???
-
Hoi Eve,
Het exacte bedrag verschilt per jaar. Dit wordt niet door de school bepaald, maar door de overheid. Het zal wel om en nabij de 2000 euro liggen.
Als je nog andere vragen hebt hoor ik het graag!Groetjes,
Matthijs
-
-
-
Jakobvroeg 2 jaar, 4 maanden geleden
het is een intressant opleiding, maar ik heb gezocht wat zal gebeuren na afstuderen. waar kan ik werken en wat? want op studiekeuze staat niks.
-
Hoi Jakob,
Als je afgestudeerd bent kun je bij diverse werkgevers aan de slag. Denk hierbij aan een commercieel bedrijf, een gemeente of het rijk.
Qua werkzaamheden: je kunt jezelf specialiseren tot materiaalspecialist, veldarcheoloog, digitaal archeoloog of beleidsadviseur.
Kom anders een kijkje nemen op de open dag (16 januari van 16.00 - 21.00).
Hopelijk heb ik je hiermee voldoende geïnformeerd, zo niet, dan hoor ik het graag!
Met vriendelijke groet,
Vick
-
-
-
Jipvroeg 2 jaar, 5 maanden geleden
Op deze opleiding heb je als ik het goed begrijp 4 gebieden. De geschiedenis, landschap, categoriseren en het digitale werk. Klopt dit?Mijn vraag is wat het categoriseren en het digitale werk inhouden? Wat kun je verwachten als je hiermee aan de slag gaat?
Gr,
Jip
-
Hoi Jip,
Momenteel is de opleiding bezig met veranderingen in het lespakket. De volgende informative is het meest actueel.
Veldwerk staat centraal in de opleiding archeologie. Iedereen die als HBO-archeoloog afstudeerd, is veld archeoloog met iets meer verdieping in een van de vier onderstaande thema's.- Digitaal; GIS, digitaal registreren en reconstucties maken. Uit eigen ervaring merk ik dat de nadruk op digitaal sterk aanwezig is.
- Vondstmateriaal; Herkennen vondstmateriaal uit alle archeologische perioden en het datering hiervan.
- Combinatie archeologie en ruimtelijke ordening; Het passen van archeologie in de ruimtelijke plannen en het inrichten van de omgeving.
- Publieksbereik over archeologie; Het brengen van archeologie naar het publiek. Creëren van het maatschappelijk draagvlak. Organiseren open dagen, werken in musea en educatie op bijvoorbeeld basisscholen.
Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag!
Groeten,
Vick
-
-
-
Isavroeg 2 jaar, 7 maanden geleden
ik vraag mij af wat de eisen zijn van deze opleiding
-
Beste Isa,
Om aangenomen te worden bij de opleiding moet je in het bezit zijn van een havo of een mbo niveau 4 diploma. In beide gevallen maakt het niet uit in welk profiel of richting je gedaan hebt.
Mocht je nog vragen hebben kun je contact opnemen met de studentenbalie van Saxion.
Met vriendelijke groet,
Vick
-
-
-
Ambervroeg 2 jaar, 11 maanden geleden
Hoi!Ik doe nu een opleiding in de media, maar ik weet niet of ik hier verder mee wil. Zelf ben ik een nieuwsgierig persoon en ik wil altijd meer weten. Daarnaast heb ik boeken over Egypte en Vikingen, maar heel veel kennis heb ik niet.Hoeveel eigen kennis moet je hebben voor de opleiding?
-
Hi Amber,
Ik heb even wat vragen uit de jaarlijkse studenten enquete onder onze studenten gehaald:
Wat houdt de opleiding in?
Ben je gek op geschiedenis en zoek je graag naar sporen uit het verleden? En wil je alles weten over hoe mensen vroeger leefden? Dan zit je goed bij Archeologie (AR), een unieke opleiding voor nieuwsgierige en onderzoekende mensen! Afwisselend binnen werken en lekker buiten in zand en klei, opgravingen organiseren, werken met moderne digitale technieken en drones, de ouderdom vaststellen van vondsten, ze zorgvuldig catalogiseren en presentaties geven. Hoeveel afwisseling wil jij?
Voor wie is deze opleiding geschikt?
Als je van geschiedenis houdt en graag zoekt naar sporen uit het verleden. De opleiding is een techniek opleiding met name gericht op de Nederlandse archeologie.
De opleiding heeft een team van enthousiaste docenten waarvan een flink deel dagelijks in de archeologie werkzaam is. Voor diverse praktijkvakken wordt intensief samengewerkt met organisaties uit het archeologische werkveld. Daardoor is de opleiding altijd goed op de hoogte van wat er in het werkveld speelt en kan er nauw aangesloten worden bij de ontwikkelingen in het beroep zelf. Omdat het een kleinschalige opleiding is, kent iedereen elkaar en is er een goed contact tussen docenten en studenten.
Kun je zo verder?
Groetjes,
Roos
-
-
-
jamievroeg 3 jaar geleden
hallo ik ben jamie ik zit in het eerste op het were di mijn interessen liggen in argeologieik doe er nu super leuk een project over en ben opzoek naar argeologen om mee telopen een middag en een interview af tenemen dus kunnen jullie mij hier mee veder helpenalvast bedankt gr jamie schröder
-
Hoi Jamie,
Ik ben bang dat ik je hiermee niet verder kan helpen. Misschien moet je even contact opnemen met de gemeente-/regioarcheoloog.
Met vriendelijke groet,
Vick
-
-
-
Robinvroeg 3 jaar, 1 maand geleden
Hoi!Wat is het grootste verschil tussen archeologie op het hbo en een wo opleiding? Ikzelf heb VWO gedaan, alleen ben ik bang dat met name al het leeswerk aan de uni mij niet bevalt. Is er ook een verschil in de baan die je later hebt, of de kans op een baan?Groetjes!
-
Hoi Robin,
Het grote verschil tussen hbo en wo is dat je op het hbo veel meer praktijk gericht word opgeleid. Je krijgt ook nog wel leesstof op maar het is veel minder dan op het wo.
Echt een verschil in baan later is er niet. Als je een master aan de universiteit hebt gevolgd dan kun je doorgroeien tot projectleider en als je een hbo hebt dan blijf je projectmedewerker. Binnen Saxion kun je een plusprogramma volgen zodat je vanaf het hbo makkelijker door kunt stromen.
Binnen de archeologie zal het altijd lastig blijven om aan een baan te komen. Je zult moeten netwerken en laten zien wat je kunt. Als archeologie je passie is, dan zou ik zeker voor de studie gaan! In het werkveld zul je dan met je hoofd boven het maaiveld uitsteken.
Tevens is op 28 maart een opendag op Saxion te Deventer.
Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Groeten,
Vick
-
-
-
Tessavroeg 4 jaar, 5 maanden geleden
Wat is een goede mbo4 vooropleiding voor deze opleiding? Ik kan geen mbo opleiding vinden die iets met geschiedenis te maken heeft. Welke opleiding hebben oud-mbo studenten die nu archeologie doen hiervoor gedaan?
-
Hallo Tessa,
Mijn ervaring is dat het niet uitmaakt wat voor MBO-opleiding hebt gedaan. Ik heb zelf een MBO-opleiding in de luchtvaart gedaan en een klasgenoot van me heeft MBO rechten gedaan.
Bij Archeologie begin je helemaal vanaf het begin, dus geen zorgen over je MBO opleiding.
Groet,
Daniel
-
Hoi Tessa,
Zelf kom ik ook van het MBO af en ben nu eerste jaars student Archeologie.
Kijk eens bij deze site: http://www.helicon.nl/mbo/Opleidingen/Opleidingenzoeker?richting=biologie&plaats=3 De opleiding Onderzoeker Natuur en Leefomgeving en de opleiding Onderzoeker Natuur en Milieu, sluiten naar mijn mening het best aan op de opleiding Archeologie.Hopelijk heb ik je hiermee voldoende geïnformeerd.
Groeten,
Vick
-
-
-
liekevroeg 4 jaar, 1 maand geleden
hoi! Ik vroeg me af of het ook mogelijk om je propedeuse te halen en daarna in te stromen op de universiteit. Alvast bedankt!
-
Hoi Lieke,
Uitspraken over toelaatbaarheid moeten altijd gedaan worden door het instituut waar jij wil instromen. In dit geval dus niet door Saxion; wij kunnen daar niet voor verantwoordelijk gehouden worden.
Universiteiten willen wel eens verschillende instroomeisen hebben voor 1 en dezelfde opleiding. En de vraag of je van prop naar uni kan doorstromen hangt ook af van welke uni opleiding je wil gaan doen en uiteraard van je profiel op de middelbare school.
Kun je hier wat mee?
Groetjes!
-
-
-
Driesvroeg 4 jaar, 7 maanden geleden
Kan je met deze studie ook makkelijk in het buitenland werken?
-
Hi Dries,
Ik heb het even voor je nagevraagd:
Voor afgestudeerden van de bacheloropleiding liggen er goede kansen voor werk in Duitsland en België. Daar is een tekort aan veldarcheologen.
In andere delen van de wereld maak je over het algemeen weinig kans. Tot voor kort waren er nog af en toe mogelijkheden voor het Middellandse Zeegebied, maar de fondsen voor opgravingen aldaar drogen langzaam op.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt?Groetjes,
Rozanne
-
-
-
Tyronevroeg 4 jaar, 6 maanden geleden
Hallo !
hey een vraagje, ik zag eerder al een vraag over het vakkenpakket.maar, zit er ook natuurkunde of wiskunde bij ?vakken als deze zijn niet mijn sterkste vakken namelijk.
groeten,Tyrone
-
Hallo Tyrone,
In het eerste jaar krijg je tijdens het vak Meten & Documenteren alleen kort de stelling van Pythagoras. Voor de rest helemaal niks. Ik zit zelf nu in het 3e jaar en ik heb gekozen voor het uitstroomprofiel Digitale Archeologie. Daar krijg je wel statistiek. Dit is het enige profiel waar dit vak gegeven wordt. Er komt verder geen natuurkunde voor in de opleiding.
Groet,
Daniel
-
-
-
Betsievroeg 4 jaar, 11 maanden geleden
Hoeveel gebruik maak je van een laptop? Moet deze ook een goed geheugen hebben?
-
Hallo Betsie,
Zelf gebruik ik mijn laptop heel veel om bijvoorbeeld aantekeningen te maken tijdens de hoorcolleges. Ook krijg je in de loop van het eerste jaar en in het tweede jaar (en ongetwijfeld in het derde jaar) computervakken en ik heb die software die we daar voor gebruiken ook op mijn laptop staan, zodat ik thuis eraan kan werken en ermee kan oefenen.
Qua geheugen kan het handig zijn om de powerpoint presentaties van de lessen op te slaan, zodat je thuis ermee kan leren. Al het lesmateriaal komt na de les op internet te staan en sommige presentaties zijn heel groot door bijvoorbeeld afbeeldingen.
Ik hoop dat je hiermee geholpen bent.
Groet,
Daniel Smit
-
-
-
Hildevroeg 5 jaar geleden
Ik ben te laat achter deze studie gekomen en heb de open dagen totaal gemist. Wat voor vakken krijg je? En hoe zit het met stage?
-
Hej Hilde,
De open dagen zijn inderdaad voorbij. In het eerste jaar krijg je vakken die inleiden wat archeologie globaal inhoudt, vakken over periodekennis, vakken over landschappen en geologie, vakken over het meten en documenteren van opgravingsvlakken en vondsten. Ook komen er computervakken bij kijken. Je maakt veel verslagen, maar doet natuurlijk ook veel praktijk. Het laatste gedeelte van het eerste jaar is de fieldschool. Hier breng je ongeveer twee maanden door op een echte opgraving met alle andere eerstejaars. Het eerste jaar is een heel veelzijdig jaar! Als je meer vragen hebt, stel ze dan gerust.
Ruben
-