Archeologie

Bekijk video

Van werken bij opgravingen tot alles zorgvuldig vastleggen en documenteren. Als archeoloog zijn je werkzaamheden zeer afwisselend en uitdagend! Je werkt zowel binnen als buiten; je helpt bijvoorbeeld bij opgravingen in zand en klei, werkt met moderne digitale technieken en drones en stelt de ouderdom vast van vondsten, waarna je ze zorgvuldig catalogiseert en presenteert.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Deventer

Stel een vraag

Ontdek

Ambassadeurs plaatsen tweets, blogs & beantwoorden vragen van IntoSaxion.

 • Tijdens mijn stage bij RAAP heb ik op een opgraving gestaan in Apeldoorn. Deze pot is daar in fragmenten aangetroffen en nu is het gelukt om hem te plakken! De begindatering is 75 - 100 na Christus en de einddatering 200 - 225 na Christus. Ik ben trots op het resultaat! #raap #archeologie #archaeology #pottery #intosaxion

  Instagram foto: Tijdens mijn stage bij RAAP heb ik op een opgraving gestaan in Apeldoorn. Deze pot is daar in fragmenten aangetroffen en nu is het gelukt om hem te plakken!
De begindatering is 75 - 100 na Christus en de einddatering 200 - 225 na Christus.

Ik ben trots op het resultaat!
#raap #archeologie #archaeology #pottery #intosaxion
 • Poa lekker grondboren #archeologie #intosaxion

  Instagram foto: Poa lekker grondboren #archeologie #intosaxion
 • Fieldschool zit erop! #archeologie #fieldschool #graven #intosaxion

  Instagram foto: Fieldschool zit erop! #archeologie #fieldschool #graven #intosaxion
 • Dagje doorgaand waterpassen #archeologie #saxion #intosaxion #pinkpop

  Instagram foto: Dagje doorgaand waterpassen #archeologie #saxion #intosaxion #pinkpop
 • Hoogtemeten in de regen over een rug van 5 meter #stillsmiling #Saxion #fieldschool2017 #intosaxion #archeologie

  Instagram foto: Hoogtemeten in de regen over een rug van 5 meter #stillsmiling #Saxion #fieldschool2017 #intosaxion #archeologie
Laad meer

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Robin vraagt 04 sep 2019
  Hallo, kan je de opleiding archeologie volgen als je de 21+ toelatingstest hebt gehaald?
  Vick zegt 04 sep 2019

  Hoi Robin,

  Normalitair kan dat zeker. Om zeker te zijn zou ik even contact op nemen met de studentenbalie van Saxion.

  Contact:
  088 - 019 3773
  studentenbalie@saxion.nl

  Mocht je nog andere vragen hebben dan hoor ik het graag!

  Met vriendelijke groet,

  Vick

 • Boris vraagt 07 aug 2019
  Wat voor programma heb je nodig op je computer? Ik kan geen naam vinden van een software. Hopelijk hebben jullie antwoordt. Groeten Boris
  Matthijs zegt 07 aug 2019

  Hoi Boris,

  Tijdens de opleiding gebruiken we verschillende programma's, zoals MapInfo (om kaarten te maken) AutoCAD en Photoshop. In principe zijn alle programma's die je nodig hebt beschikbaar op de computers van Saxion. Als je bijvoorbeeld Photoshop al op je computer hebt staan is dit mooi meegenomen, maar ik zou niet aanbevelen dit programma zelf aan te schaffen, omdat het erg duur is.

  Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt. Zo niet, schroom niet om door te vragen!

  Groeten Matthijs

 • Franklin vraagt 01 jul 2019
  Hoe hoog schat je de gemiddelde leeftijd in van de studenten bij aanvang van de studie.
  Vick zegt 01 jul 2019

  Hoi Franklin,

  Het ligt eraan welke weg de student bewandeld heeft. Iemand die direct van van de havo komt is 17/18 en iemand die een MBO heeft gevolgt kan 19/20 of ouder zijn. Soms zijn er ook uitschieters van 30 tot 50 jaar.

  Hopelijk heb ik je zo geholpen.

  Groeten,

  Vick

 • Tessa vraagt 13 jun 2019
  Hoeveel veldwerk moet je doen? Mijn dochter heeft chronische rugproblemen, maar zou wel graag deze opleiding doen. Alleen durft ze het niet zo goed aan omdat ze bang is dat ze het lichamelijk niet aan zal kunnen. Een dag lang op haar knieën gaat niet lukken...
  Vick zegt 17 jun 2019

  Hoi Tessa,

  Gezien momenteel de opleiding momenteel een aantal veranderingen aan het doorvoeren is durf ik hier geen uitspraak over te doen. Neem even contact op met Ronald Frederiks (teamleider opleiding archeologie). Zijn contactgegevens zijn: r.frederiks@saxion.nl.

  Mocht je nog andere vragen hebben dan hoor ik het graag.

  Groeten,

  Vick

 • Ashley vraagt 14 jun 2019
  Even een gek vraagje, heb mijn boekenlijst ontvangen en er staat iets over laptops en systeemeisen voor een bepaald programma. Ik heb een macbook en er staat dat het programma alleen op windows gedraaid kan worden. Klopt dit en moet ik dus een nieuwe laptop kopen? Ik hoor het graag, alvast bedankt!
  Vick zegt 16 jun 2019

  Hoi Ashley,

  Op de afdeling waar archeologie zit staan diversen computers waar deze programma´s op zijn geïnstalleerd. Deze computers zijn gewoon door studenten te gebruiken. Persoonlijk gebruik ik mijn laptop allleen als het druk is op de afdeling.

  Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

  Groeten,

  Vick

 • eve vraagt 25 apr 2019
  Hiii !!!Ik heb een vragen: Wat voor soort vakken kan je verwachten bij deze opleiding en speelt het vak geschiedenis een zeer grote rol?
  Vick zegt 27 apr 2019

  Hoi Eve,

  Bij de opleiding archeologie krijg je o.a. de vakken: periode- en materiaalkennis, landschap en bodem, beleid, cultuurhistorie en digitale vakken (zaken met kaarten en databases). De rest van de vakken zijnchier een beetje omheen gebouwd.

  De studie is natuurlijk geschiedenis gerelateerd. Bij het vak periodekennis krijg je zaken die hier mee te maken hebben en voor de rest valt het wel mee.

  Hopelijk heb ik je voldoende geïnformeerd.

  Groeten,

  Vick

 • Vincent vraagt 05 apr 2019
  Hoeveel lesuren heeft deze opleiding gemiddeld per week en hoeveel uur zelfstudie? En bestaat de zelfstudie voornamelijk uit lezen of uit opdrachten maken?
  Vick zegt 07 apr 2019

  Hoi Vincent,

  Het is per jaargang wisselend.
  In de eerste twee jaren heb je veel contacturen. Dit zijn er ongeveer even veel als op de middelbare school. Vanaf het 3e jaar heb je veel minder les en moet je de dingen toepassen die je in de vorige jaren geleerd hebt.

  De zelfstudie bestaat zowel uit lezen en het maken van opdrachten, maar opdrachten maken heeft de overhand. Mijn ervaring is, wanneer je goed oplet in de les, moet je thuis weinig zelfstudie verrichten.

  Hopelijk heb ik zo antwoord gegeven op je vraag!

  Groeten,

  Vick

 • eve vraagt 11 feb 2019
  Hallo!!!!Kan iemand mij aub vertellen hoeveel je in totaal moet betalen om aan de studie archeologie te beginnen???
  Matthijs zegt 11 feb 2019

  Hoi Eve,

  Het exacte bedrag verschilt per jaar. Dit wordt niet door de school bepaald, maar door de overheid. Het zal wel om en nabij de 2000 euro liggen.
  Als je nog andere vragen hebt hoor ik het graag!

  Groetjes,

  Matthijs

 • Jakob vraagt 21 dec 2018
  het is een intressant opleiding, maar ik heb gezocht wat zal gebeuren na afstuderen. waar kan ik werken en wat? want op studiekeuze staat niks.
  Vick zegt 27 dec 2018

  Hoi Jakob,

  Als je afgestudeerd bent kun je bij diverse werkgevers aan de slag. Denk hierbij aan een commercieel bedrijf, een gemeente of het rijk.

  Qua werkzaamheden: je kunt jezelf specialiseren tot materiaalspecialist, veldarcheoloog, digitaal archeoloog of beleidsadviseur.

  Kom anders een kijkje nemen op de open dag (16 januari van 16.00 - 21.00).

  Hopelijk heb ik je hiermee voldoende geïnformeerd, zo niet, dan hoor ik het graag!

  Met vriendelijke groet,

  Vick

 • Jip vraagt 29 okt 2018
  Op deze opleiding heb je als ik het goed begrijp 4 gebieden. De geschiedenis, landschap, categoriseren en het digitale werk. Klopt dit?Mijn vraag is wat het categoriseren en het digitale werk inhouden? Wat kun je verwachten als je hiermee aan de slag gaat? Gr, Jip
  Vick zegt 31 okt 2018

  Hoi Jip,

  Momenteel is de opleiding bezig met veranderingen in het lespakket. De volgende informative is het meest actueel.
  Veldwerk staat centraal in de opleiding archeologie. Iedereen die als HBO-archeoloog afstudeerd, is veld archeoloog met iets meer verdieping in een van de vier onderstaande thema's.

  - Digitaal; GIS, digitaal registreren en reconstucties maken. Uit eigen ervaring merk ik dat de nadruk op digitaal sterk aanwezig is.

  - Vondstmateriaal; Herkennen vondstmateriaal uit alle archeologische perioden en het datering hiervan.

  - Combinatie archeologie en ruimtelijke ordening; Het passen van archeologie in de ruimtelijke plannen en het inrichten van de omgeving.

  - Publieksbereik over archeologie; Het brengen van archeologie naar het publiek. Creëren van het maatschappelijk draagvlak. Organiseren open dagen, werken in musea en educatie op bijvoorbeeld basisscholen.

  Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag!

  Groeten,

  Vick

 • Isa vraagt 20 sep 2018
  ik vraag mij af wat de eisen zijn van deze opleiding
  Vick zegt 21 sep 2018

  Beste Isa,

  Om aangenomen te worden bij de opleiding moet je in het bezit zijn van een havo of een mbo niveau 4 diploma. In beide gevallen maakt het niet uit in welk profiel of richting je gedaan hebt.

  Mocht je nog vragen hebben kun je contact opnemen met de studentenbalie van Saxion.

  Met vriendelijke groet,

  Vick

 • Amber vraagt 10 mei 2018
  Hoi!Ik doe nu een opleiding in de media, maar ik weet niet of ik hier verder mee wil. Zelf ben ik een nieuwsgierig persoon en ik wil altijd meer weten. Daarnaast heb ik boeken over Egypte en Vikingen, maar heel veel kennis heb ik niet.Hoeveel eigen kennis moet je hebben voor de opleiding?
  IntoSaxion zegt 14 mei 2018

  Hi Amber,

  Ik heb even wat vragen uit de jaarlijkse studenten enquete onder onze studenten gehaald:

  Wat houdt de opleiding in?

  Ben je gek op geschiedenis en zoek je graag naar sporen uit het verleden? En wil je alles weten over hoe mensen vroeger leefden? Dan zit je goed bij Archeologie (AR), een unieke opleiding voor nieuwsgierige en onderzoekende mensen! Afwisselend binnen werken en lekker buiten in zand en klei, opgravingen organiseren, werken met moderne digitale technieken en drones, de ouderdom vaststellen van vondsten, ze zorgvuldig catalogiseren en presentaties geven. Hoeveel afwisseling wil jij?

  Voor wie is deze opleiding geschikt?

  Als je van geschiedenis houdt en graag zoekt naar sporen uit het verleden. De opleiding is een techniek opleiding met name gericht op de Nederlandse archeologie.

  De opleiding heeft een team van enthousiaste docenten waarvan een flink deel dagelijks in de archeologie werkzaam is. Voor diverse praktijkvakken wordt intensief samengewerkt met organisaties uit het archeologische werkveld. Daardoor is de opleiding altijd goed op de hoogte van wat er in het werkveld speelt en kan er nauw aangesloten worden bij de ontwikkelingen in het beroep zelf. Omdat het een kleinschalige opleiding is, kent iedereen elkaar en is er een goed contact tussen docenten en studenten.

  Kun je zo verder?

  Groetjes,
  Roos

 • jamie vraagt 26 mrt 2018
  kunnen jullie mijn vraag over argeologie mischien snel beantwoorden
  IntoSaxion zegt 26 mrt 2018

  Hi Jamie,

  Welke vraag had je? Want deze website is echt voor vragen aan studenten over de opleiding en niet voor interviews.

  Groetjes,
  Roos

  Nog 1 antwoord Inklappen

 • jamie vraagt 22 mrt 2018
  hallo ik ben jamie ik zit in het eerste op het were di mijn interessen liggen in argeologieik doe er nu super leuk een project over en ben opzoek naar argeologen om mee telopen een middag en een interview af tenemen dus kunnen jullie mij hier mee veder helpenalvast bedankt gr jamie schröder
  Vick zegt 23 mrt 2018

  Hoi Jamie,

  Ik ben bang dat ik je hiermee niet verder kan helpen. Misschien moet je even contact opnemen met de gemeente-/regioarcheoloog.

  Met vriendelijke groet,

  Vick

 • Robin vraagt 19 mrt 2018
  Hoi!Wat is het grootste verschil tussen archeologie op het hbo en een wo opleiding? Ikzelf heb VWO gedaan, alleen ben ik bang dat met name al het leeswerk aan de uni mij niet bevalt. Is er ook een verschil in de baan die je later hebt, of de kans op een baan?Groetjes!
  Vick zegt 19 mrt 2018

  Hoi Robin,

  Het grote verschil tussen hbo en wo is dat je op het hbo veel meer praktijk gericht word opgeleid. Je krijgt ook nog wel leesstof op maar het is veel minder dan op het wo.

  Echt een verschil in baan later is er niet. Als je een master aan de universiteit hebt gevolgd dan kun je doorgroeien tot projectleider en als je een hbo hebt dan blijf je projectmedewerker. Binnen Saxion kun je een plusprogramma volgen zodat je vanaf het hbo makkelijker door kunt stromen.

  Binnen de archeologie zal het altijd lastig blijven om aan een baan te komen. Je zult moeten netwerken en laten zien wat je kunt. Als archeologie je passie is, dan zou ik zeker voor de studie gaan! In het werkveld zul je dan met je hoofd boven het maaiveld uitsteken.

  Tevens is op 28 maart een opendag op Saxion te Deventer.

  Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

  Groeten,

  Vick

 • Tessa vraagt 25 okt 2016
  Wat is een goede mbo4 vooropleiding voor deze opleiding? Ik kan geen mbo opleiding vinden die iets met geschiedenis te maken heeft. Welke opleiding hebben oud-mbo studenten die nu archeologie doen hiervoor gedaan?
  Daniel zegt 25 okt 2016

  Hallo Tessa,

  Mijn ervaring is dat het niet uitmaakt wat voor MBO-opleiding hebt gedaan. Ik heb zelf een MBO-opleiding in de luchtvaart gedaan en een klasgenoot van me heeft MBO rechten gedaan.

  Bij Archeologie begin je helemaal vanaf het begin, dus geen zorgen over je MBO opleiding.

  Groet,

  Daniel

  Nog 1 antwoord Inklappen

 • lieke vraagt 20 feb 2017
  hoi! Ik vroeg me af of het ook mogelijk om je propedeuse te halen en daarna in te stromen op de universiteit. Alvast bedankt!
  Daniel zegt 21 feb 2017

  Hoi Lieke,

  Uitspraken over toelaatbaarheid moeten altijd gedaan worden door het instituut waar jij wil instromen. In dit geval dus niet door Saxion; wij kunnen daar niet voor verantwoordelijk gehouden worden.

  Universiteiten willen wel eens verschillende instroomeisen hebben voor 1 en dezelfde opleiding. En de vraag of je van prop naar uni kan doorstromen hangt ook af van welke uni opleiding je wil gaan doen en uiteraard van je profiel op de middelbare school.

  Kun je hier wat mee?

  Groetjes!

 • Dries vraagt 28 aug 2016
  Kan je met deze studie ook makkelijk in het buitenland werken?
  IntoSaxion zegt 01 dec 2016

  Hi Dries,

  Ik heb het even voor je nagevraagd:

  Voor afgestudeerden van de bacheloropleiding liggen er goede kansen voor werk in Duitsland en België. Daar is een tekort aan veldarcheologen.
  In andere delen van de wereld maak je over het algemeen weinig kans. Tot voor kort waren er nog af en toe mogelijkheden voor het Middellandse Zeegebied, maar de fondsen voor opgravingen aldaar drogen langzaam op.

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt?

  Groetjes,
  Rozanne

 • Tyrone vraagt 17 okt 2016
  Hallo ! hey een vraagje, ik zag eerder al een vraag over het vakkenpakket.maar, zit er ook natuurkunde of wiskunde bij ?vakken als deze zijn niet mijn sterkste vakken namelijk. groeten,Tyrone
  Daniel zegt 18 okt 2016

  Hallo Tyrone,

  In het eerste jaar krijg je tijdens het vak Meten & Documenteren alleen kort de stelling van Pythagoras. Voor de rest helemaal niks. Ik zit zelf nu in het 3e jaar en ik heb gekozen voor het uitstroomprofiel Digitale Archeologie. Daar krijg je wel statistiek. Dit is het enige profiel waar dit vak gegeven wordt. Er komt verder geen natuurkunde voor in de opleiding.

  Groet,

  Daniel

 • Betsie vraagt 18 mei 2016
  Hoeveel gebruik maak je van een laptop? Moet deze ook een goed geheugen hebben?
  Daniel zegt 18 mei 2016

  Hallo Betsie,

  Zelf gebruik ik mijn laptop heel veel om bijvoorbeeld aantekeningen te maken tijdens de hoorcolleges. Ook krijg je in de loop van het eerste jaar en in het tweede jaar (en ongetwijfeld in het derde jaar) computervakken en ik heb die software die we daar voor gebruiken ook op mijn laptop staan, zodat ik thuis eraan kan werken en ermee kan oefenen.

  Qua geheugen kan het handig zijn om de powerpoint presentaties van de lessen op te slaan, zodat je thuis ermee kan leren. Al het lesmateriaal komt na de les op internet te staan en sommige presentaties zijn heel groot door bijvoorbeeld afbeeldingen.

  Ik hoop dat je hiermee geholpen bent.

  Groet,

  Daniel Smit

 • Hilde vraagt 17 apr 2016
  Ik ben te laat achter deze studie gekomen en heb de open dagen totaal gemist. Wat voor vakken krijg je? En hoe zit het met stage?
  Ruben zegt 17 apr 2016

  Hej Hilde,

  De open dagen zijn inderdaad voorbij. In het eerste jaar krijg je vakken die inleiden wat archeologie globaal inhoudt, vakken over periodekennis, vakken over landschappen en geologie, vakken over het meten en documenteren van opgravingsvlakken en vondsten. Ook komen er computervakken bij kijken. Je maakt veel verslagen, maar doet natuurlijk ook veel praktijk. Het laatste gedeelte van het eerste jaar is de fieldschool. Hier breng je ongeveer twee maanden door op een echte opgraving met alle andere eerstejaars. Het eerste jaar is een heel veelzijdig jaar! Als je meer vragen hebt, stel ze dan gerust.

  Ruben

 • Myrthe vraagt 30 mrt 2016
  Ik vraag mij af hoe het rooster van het eerste jaar er ongeveer uit ziet. Zit je echt van maandag t/m vrijdag van half 9 tot 5 uur? of heb je soms ook kortere dagen? Is er misschien een voorbeeld van een rooster?
  Ruben zegt 30 mrt 2016

  Hej Myrthe,

  Nee, het rooster is niet van half 9 tot 5. Gelukkig niet. In het eerste jaar heb je ook zat kortere dagen en soms zelfs een dag vrij. Het rooster veranderd zo'n vier keer per jaar. In het laatste kwartiel ga je zeven weken op fieldschool; dan zit je vier dagen per week buiten. Ik kan je helaas geen voorbeeldrooster geven. Wel is er aardig wat huiswerk. Afhankelijk van hoe makkelijk je studeert ben je hier ook wel aardig wat tijd aan kwijt, maargoed...huiswerk heb je op elke opleiding.

  Ruben.

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?