Archeologie

Bekijk video

Van werken bij opgravingen tot alles zorgvuldig vastleggen en documenteren. Als archeoloog zijn je werkzaamheden zeer afwisselend en uitdagend! Je werkt zowel binnen als buiten; je helpt bijvoorbeeld bij opgravingen in zand en klei, werkt met moderne digitale technieken en drones en stelt de ouderdom vast van vondsten, waarna je ze zorgvuldig catalogiseert en presenteert.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Deventer

Stel een vraag

Ontdek

Ambassadeurs plaatsen tweets, blogs & beantwoorden vragen van IntoSaxion.

 • Fieldschool zit erop! #archeologie #fieldschool #graven #intosaxion

  Instagram foto: Fieldschool zit erop! #archeologie #fieldschool #graven #intosaxion
 • Dagje doorgaand waterpassen #archeologie #saxion #intosaxion #pinkpop

  Instagram foto: Dagje doorgaand waterpassen #archeologie #saxion #intosaxion #pinkpop
 • Hoogtemeten in de regen over een rug van 5 meter #stillsmiling #Saxion #fieldschool2017 #intosaxion #archeologie

  Instagram foto: Hoogtemeten in de regen over een rug van 5 meter #stillsmiling #Saxion #fieldschool2017 #intosaxion #archeologie
 • Kneiterhard graven #Saxion #archeologie #intosaxion

  Instagram foto: Kneiterhard graven #Saxion #archeologie #intosaxion
 • Kneiterhard graven #fieldschool #archeologie #saxion #intosaxion

  Instagram foto: Kneiterhard graven #fieldschool #archeologie #saxion #intosaxion

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Tessa vraagt 25 okt 2016
  Wat is een goede mbo4 vooropleiding voor deze opleiding? Ik kan geen mbo opleiding vinden die iets met geschiedenis te maken heeft. Welke opleiding hebben oud-mbo studenten die nu archeologie doen hiervoor gedaan?
  Daniel zegt 25 okt 2016

  Hallo Tessa,

  Mijn ervaring is dat het niet uitmaakt wat voor MBO-opleiding hebt gedaan. Ik heb zelf een MBO-opleiding in de luchtvaart gedaan en een klasgenoot van me heeft MBO rechten gedaan.

  Bij Archeologie begin je helemaal vanaf het begin, dus geen zorgen over je MBO opleiding.

  Groet,

  Daniel

  Nog 1 antwoord Inklappen

 • lieke vraagt 20 feb 2017
  hoi! Ik vroeg me af of het ook mogelijk om je propedeuse te halen en daarna in te stromen op de universiteit. Alvast bedankt!
  Daniel zegt 21 feb 2017

  Hoi Lieke,

  Uitspraken over toelaatbaarheid moeten altijd gedaan worden door het instituut waar jij wil instromen. In dit geval dus niet door Saxion; wij kunnen daar niet voor verantwoordelijk gehouden worden.

  Universiteiten willen wel eens verschillende instroomeisen hebben voor 1 en dezelfde opleiding. En de vraag of je van prop naar uni kan doorstromen hangt ook af van welke uni opleiding je wil gaan doen en uiteraard van je profiel op de middelbare school.

  Kun je hier wat mee?

  Groetjes!

 • Dries vraagt 28 aug 2016
  Kan je met deze studie ook makkelijk in het buitenland werken?
  IntoSaxion zegt 01 dec 2016

  Hi Dries,

  Ik heb het even voor je nagevraagd:

  Voor afgestudeerden van de bacheloropleiding liggen er goede kansen voor werk in Duitsland en België. Daar is een tekort aan veldarcheologen.
  In andere delen van de wereld maak je over het algemeen weinig kans. Tot voor kort waren er nog af en toe mogelijkheden voor het Middellandse Zeegebied, maar de fondsen voor opgravingen aldaar drogen langzaam op.

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt?

  Groetjes,
  Rozanne

 • Tyrone vraagt 17 okt 2016
  Hallo ! hey een vraagje, ik zag eerder al een vraag over het vakkenpakket.maar, zit er ook natuurkunde of wiskunde bij ?vakken als deze zijn niet mijn sterkste vakken namelijk. groeten,Tyrone
  Daniel zegt 18 okt 2016

  Hallo Tyrone,

  In het eerste jaar krijg je tijdens het vak Meten & Documenteren alleen kort de stelling van Pythagoras. Voor de rest helemaal niks. Ik zit zelf nu in het 3e jaar en ik heb gekozen voor het uitstroomprofiel Digitale Archeologie. Daar krijg je wel statistiek. Dit is het enige profiel waar dit vak gegeven wordt. Er komt verder geen natuurkunde voor in de opleiding.

  Groet,

  Daniel

 • Betsie vraagt 18 mei 2016
  Hoeveel gebruik maak je van een laptop? Moet deze ook een goed geheugen hebben?
  Daniel zegt 18 mei 2016

  Hallo Betsie,

  Zelf gebruik ik mijn laptop heel veel om bijvoorbeeld aantekeningen te maken tijdens de hoorcolleges. Ook krijg je in de loop van het eerste jaar en in het tweede jaar (en ongetwijfeld in het derde jaar) computervakken en ik heb die software die we daar voor gebruiken ook op mijn laptop staan, zodat ik thuis eraan kan werken en ermee kan oefenen.

  Qua geheugen kan het handig zijn om de powerpoint presentaties van de lessen op te slaan, zodat je thuis ermee kan leren. Al het lesmateriaal komt na de les op internet te staan en sommige presentaties zijn heel groot door bijvoorbeeld afbeeldingen.

  Ik hoop dat je hiermee geholpen bent.

  Groet,

  Daniel Smit

 • Hilde vraagt 17 apr 2016
  Ik ben te laat achter deze studie gekomen en heb de open dagen totaal gemist. Wat voor vakken krijg je? En hoe zit het met stage?
  Ruben zegt 17 apr 2016

  Hej Hilde,

  De open dagen zijn inderdaad voorbij. In het eerste jaar krijg je vakken die inleiden wat archeologie globaal inhoudt, vakken over periodekennis, vakken over landschappen en geologie, vakken over het meten en documenteren van opgravingsvlakken en vondsten. Ook komen er computervakken bij kijken. Je maakt veel verslagen, maar doet natuurlijk ook veel praktijk. Het laatste gedeelte van het eerste jaar is de fieldschool. Hier breng je ongeveer twee maanden door op een echte opgraving met alle andere eerstejaars. Het eerste jaar is een heel veelzijdig jaar! Als je meer vragen hebt, stel ze dan gerust.

  Ruben

 • Myrthe vraagt 30 mrt 2016
  Ik vraag mij af hoe het rooster van het eerste jaar er ongeveer uit ziet. Zit je echt van maandag t/m vrijdag van half 9 tot 5 uur? of heb je soms ook kortere dagen? Is er misschien een voorbeeld van een rooster?
  Ruben zegt 30 mrt 2016

  Hej Myrthe,

  Nee, het rooster is niet van half 9 tot 5. Gelukkig niet. In het eerste jaar heb je ook zat kortere dagen en soms zelfs een dag vrij. Het rooster veranderd zo'n vier keer per jaar. In het laatste kwartiel ga je zeven weken op fieldschool; dan zit je vier dagen per week buiten. Ik kan je helaas geen voorbeeldrooster geven. Wel is er aardig wat huiswerk. Afhankelijk van hoe makkelijk je studeert ben je hier ook wel aardig wat tijd aan kwijt, maargoed...huiswerk heb je op elke opleiding.

  Ruben.

 • Betsie vraagt 22 nov 2015
  Begrijp ik goed dat verwacht wordt dat je de motivatiebrief zelfstandig opstuurt? En voor welke datum wordt deze motivatiebrief uiterlijk verwacht?
  Daniel zegt 24 nov 2015

  Hoi Betsie,

  Je moet inderdaad een motivatiebrief voor de opleiding sturen. Zie dit als een soort sollicitatiebrief. Zorg dat je hierin enthousiast vertelt waarom je archeoloog wil worden.

  De deadline voor de aanmelding voor de studie is 1 mei. op deze link kun je hier meer informatie over vinden: https://www.saxion.nl/studeren/aanmelden

 • Daisy vraagt 14 nov 2015
  Hoeveel studiepunten moet je het eerste jaar behalen? Is het goed te doen om deze te behalen, of moet je echt hoge cijfers halen en/of heel goed presteren? En hoe groot is de kans op een baan na deze opleiding?
  Daniel zegt 14 nov 2015

  Hoi Daisy. Goede vraag! Om in het eerste jaar je propedeuse te halen moet je alle 60 studiepunten hebben. De BSA (Bindend StudieAdvies) is 48 studiepunten, dat is dus het minimale aantal punten dat behaald moet worden om door te mogen gaan naar het tweede studiejaar. Als je gewoon alle lessen volgt en hard werkt is het goed te doen om in je eerste jaar je propedeuse te halen.

  Er is steeds meer vraag naar afgestudeerde hbo-archeologen vanwege de wettelijk verplichting om bij alle werkzaamheden waar de bodem wordt opengehaald archeologisch onderzoek te verrichten. ~ Daniël

 • Tika vraagt 08 okt 2015
  Wat vind jij het leukste aan de opleiding?
  Ruben zegt 09 okt 2015

  Beste Tika,

  In één woord, diversiteit. Archeologie is een vak van vele aspecten. Het ene moment (ook tijdens de studie) leer je over geschiedenis en het andere moment sta je buiten en heb je daadwerkelijk een stuk historie in handen. De studie biedt veel uiteenlopende vakken van werk op de computer tot het tekenen van een opgravingsvlak. Het is pittig, maar zeker niet saai. De fieldschool is voor velen het hoogtepunt van het jaar. Op de fieldschool, die aan het einde van het jaar plaatsvind, ga je alles wat je eerder hebt geleerd in praktijk brengen. Zeven weken lang sta je buiten op een echte opgraving met alle studenten van jouw jaar. Het kan best zwaar zijn omdat je in weer en wind moet doorwerken maar een dag gaat al snel voorbij. Het leukste is natuurlijk als je zelf vondsten uit de grond haalt je je realiseert dat je waarschijnlijk de eerste in honderden jaren bent die dat object vasthoudt. Ik zou je graag meer vertellen, maar misschien is het wat naar een van de voorlichtingsdagen te komen? de data vind je op deze site dus hou hem in de gaten! ~ Ruben

 • Johan vraagt 26 jul 2015
  Zijn er veel aanmeldingen voor deze opleiding? Hoe streng is de decentrale selectie, aangezien er maar 75 eerstejaars toegelaten worden? Is het persé nodig om al ervaring te hebben in het archeologisch werkveld van Nederland? (Bijv. door lid te zijn van een Archeologische vereniging.)Alvast bedankt!
  IntoSaxion zegt 18 aug 2015

  Archeologie heeft veel aanmeldingen maar geen numerus fixus meer, dus iedereen is welkom. Voor het studiejaar 2016-2017 is dit nog niet bekend. Iedereen met de juiste vooropleiding (VWO/HAVO/MBO 4) kan zich dan ook aanmelden. Hij of zij krijgt nog wel een intake. Er is geen specifieke vooropleiding voor archeologie. Wat een voordeel kan zijn, zijn de ict-/technische opleidingen, danwel vakken als geschiedenis, aardrijkskunde en natuurkunde. Wij kijken dus niet naar lidmaatschappen en dergelijke. Als een aankomende student dat al wel heeft, dan zou je kunnen zeggen dat deze student echt een band/beeld heeft van het archeologische werkveld. Belangrijk is dat je er als student feeling mee hebt. De opleiding is niet romantisch, juist best een stevige ICT poot. Dat moet je liggen en leuk vinden.

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?