Archeologie

Hallo, wat is de verhouding van digitaal en in het veld werken? Graaf je als veldwerker alleen of gebruik je dan ook digitale apparatuur en teken en meet je zelf? Of leer je dit voor een die je na de opleiding kan kiezen (geen veldwerker)?

Vera
meer dan 2 jaar geleden
1 Antwoord
Kayleigh
Kayleigh
meer dan 2 jaar geleden

Hoi Vera,

Als je een veld archeoloog bent is de verhouding digitaal en veld ongeveer 50/50. Opgravingen en andere soorten veldwerk moeten worden voorbereid. Daarvoor voer je een bureau onderzoek uit, dit doe je op kantoor door verschillende bronnen te raadplegen en dat is vooral digitaal. Tijdens het veldwerk zijn er ook enkele digitale werkzaamheden. Je moet bijvoorbeeld verschillende punten van je opgraving in meten met een gps of ander apparaat. En aan het einde van een opgraving moet natuurlijk een rapport geschreven worden over de resultaten waardoor je weer achter een computer bezig bent.

Het meten en tekenen van bijvoorbeeld een coupe of een grondspoor gebeurd vooral nog met de hand, maar er zijn bedrijven die al digitale tekeningen maken.

Als je geen veld archeoloog wil worden zijn er genoeg andere opties maar ook daarbij zul je te maken krijgen met digitale werkzaamheden.

Is jouw vraag nog niet beantwoord?