Forensisch Onderzoek

Bij de opleiding Forensisch Onderzoek (FO) leer je onderzoek doen vanuit natuurwetenschappelijk en technisch oogpunt. FO heeft twee richtingen; Forensich Investigation (FI) en Forensic Engineering (FE). Bij FI en FE onderzoek je de toedracht van een incident. Bij FI kijk je wie aansprakelijk is, bij FE kijk je welke factoren een rol spelen bij de toedracht en wat de leerpunten zijn. Een ding is zeker: onderzoekend en analytisch vermogen zijn van groot belang.

Forensisch Onderzoek is een populaire studie met een beperkt aantal opleidingsplaatsen. De opleiding heeft daarom een ˜numerus fixus™: er worden maximaal 90 studenten ingeloot.

Hierbij alvast wat handige links met antwoorden op veelgestelde vragen!

- Is er een mogelijkheid om in februari in te stromen?

- Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

- Wat zijn de toelatingseisen?

Nog meer vragen? Op onze website vind je alles over de start van je studie!

IntoSaxion is niet bedoeld voor het werven van personeel, stagiaires en afstudeerders. Deze vragen worden verwijderd en dus niet beantwoord.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Enschede

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • HalloMomenteel zit ik in havo 5 en ga ik dus eindexamen doen. Nu heb ik interesse in deze opleiding, maar ik heb vakkenpakket c&m. Kan ik deelnemen aan de opleiding door middel van een toelatingstoets of iets anders?MvgAislinn Mulder
  Aislinn
  vroeg 1 dag, 16 uur geleden
  Celine
  zei 1 dag, 16 uur geleden

  Hoi Aislinn,

  Helaas is het niet mogelijk om met een c&m pakket deel te nemen aan deze opleiding. De opleiding vereist een ng of nt profiel met natuurkunde of nlt.

  Ik hoop je vraag zo voldoende te hebben beantwoord.

  Groetjes Celine

 • Hi! Ik zit op het moment in mijn eerste jaar van hbo-ict maar heb een plek gekregen op de FO opleiding. Ik heb sinds de havo geen wiskunde en scheikunde gehad, en sinds de 3e geen natuurkunde meer. Ik heb een N&G vakkenpakket. Ook zijn deze exacte vakken niet mijn sterkste punt..is opl.FO te zwaar?
  YD
  vroeg 3 dagen, 19 uur geleden
  Jenneke
  zei 3 dagen, 18 uur geleden

  Hallo YD!

  Ik snap je probleem, zelf heb ik ook 3 jaar geen wiskunde, scheikunde en natuurkunde meer gehad voordat ik was begonnen aan de opleiding. Het ligt denk ik vooral aan je motivatie of je het zwaar vindt of niet. Ik heb er wel hard voor moeten werken maar het is wel te doen als je alles goed bijhoudt. En dat je een plekje hebt voor FO zegt natuurlijk ook wel wat :)
  Ik hoop dat ik je een beetje geholpen heb!

 • Is het mogelijk om nog aan de studie deel te nemen, als er bijvoorbeeld plekken over zijn, nadat de inschrijvingen en selectie al geweest zijn? Ik heb mij namelijk bij alleen Geneeskunde in kunnen schrijven, aangezien ik niet genoeg tijd had om een andere studie ernaast te kiezen.
  Thom
  vroeg 5 dagen, 3 uur geleden
  Noor
  zei 5 dagen, 3 uur geleden

  Hoi Thom, helaas zijn inderdaad de selectieprocedure en de inschrijvingen voor de opleiding al geweest. Hier hebben genoeg mensen zich voor aangemeld, waardoor er geen plekken over zullen zijn. Wel kun je het altijd volgend studiejaar opnieuw proberen! Vergeet dan niet wel op tijd te zijn! :)

 • Hoi, Ik doe nu havo 4. Nu heb ik profiel NG zonder natuurkunde. Afgezien van of het lastiger of niet is vraag ik me af maak ik kans om in deze opleiding te komen zonder natuurkunde.
  Myrthe van Luttikhuizen
  vroeg 1 week, 4 dagen geleden
  Sibe
  zei 1 week, 3 dagen geleden

  Hoi,

  Met een NG profiel zonder natuurkunde is het wel mogelijk om de opleiding te doen. Het is dan wel verplicht dat je "Natuur, Leven & Technologie" of "Onderzoek & Ontwerpen" hebt gehad.

  Als je meer informatie wil kan je dat hier vinden: https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/forensisch-onderzoek/toelating

 • Hoi, ik zit in mijn vierde jaar van de havo en ik heb het vakken pakket e&m gekozen. ik heb wel 3 jaar natuurkunde en scheikunde gehad. Kan ik hiermee de opleiding forensisch onderzoek doen? Of moet ik hiervoor een jaar overdoen of een aparte studie om mijn natuurkunde op te scholen?
  Maud
  vroeg 2 weken, 3 dagen geleden
  Romi
  zei 2 weken, 2 dagen geleden

  Hoi Maud!

  Sorry foutje!! Ik had verkeerd gelezen. Het is verplicht om examen te doen in natuurkunde wil je deze studie gaan doen!

  Groetjes,
  Romi

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Is natuurkunde een verplicht vak voor deze opleiding? Want ik heb geen natuurkunde als eindexamenvak.
  Ceylin
  vroeg 1 maand geleden
  Floor
  zei 1 maand geleden

  Hoi Ceylin,
  Je moet natuurkunde of NLT hebben om toelaatbaar te zijn voor Forensisch onderzoek.

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hoii, ik wil graag meer weten over de opleiding forensisch onderzoek. Ik doe nu mavo en zou dus als ik het goed begrijp eerst een mbo diploma -niveau 4 moeten hebben voordat ik dat kan gaan studeren. welke opleiding zou ik dan moeten volgen voor mijn mbo diploma? Ik hoop dat u mijn vraag begrijpt.
  Lucka
  vroeg 1 maand, 3 weken geleden
  Celine
  zei 1 maand, 3 weken geleden

  Hoi Lucka, je bent met iedere mbo 4 opleiding toelaatbaar tot Forensisch Onderzoek. Natuurlijk is het wel aan te raden een opleiding te kiezen die een beetje in dezelfde lijn ligt met FO. Denk daarbij aan chemisch, biologisch en/of natuurkundig.

  Ik hoop je vraag goed te hebben beantwoord.

  Groetjes Celine

 • hoihoi, ik heb wiskunde A in mijn pakket zitten en heb gehoord dat wiskunde B juist handig is voor deze opleiding, mijn wiskunde docent wil mij hier over wel uitleg geven maar wat is de basis/het belangrijkste dat ik moet weten over wiskunde B? Alvast bedankt!Groetjes Vera
  vera
  vroeg 2 maanden, 1 week geleden
  Floor
  zei 2 maanden, 1 week geleden

  Hoi Vera,
  Het belangrijkste dat je zult krijgen is rekenen met formules. Differentiëren, primitiveren en differentiaalvergelijkingen zul je het meest tegenkomen.
  Ik hoop dat dit je vraag voldoende beantwoordt.
  Groetjes, Floor

 • ben je verplicht wiskunde b in je pakket gehad te hebben voor de studie forensisch onderzoeker?
  anoniem
  vroeg 2 maanden, 2 weken geleden
  Floor
  zei 2 maanden, 2 weken geleden

  Hoi, je bent het niet verplicht. Het is wel fijn omdat je dan waarschijnlijk wat makkelijker door de stof heen komt maar het is geen eis.
  Alle toelatingseisen vindt je op deze pagina:
  https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/forensisch-onderzoek/toelating

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Ik heb geen natuurkunde als eindexamenvak, wel in vwo 4 gehad, Wat moet ik leren voor de toets in februari?
  monique
  vroeg 2 maanden, 3 weken geleden
  Floor
  zei 2 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Monique,
  Ik zou je aanraden om oude (oefen)examens van havo natuurkunde te maken. De stof (en het niveau) die je hier in tegen komt zal vergelijkbaar zijn met wat je op de toelatingstoets kunt verwachten.

 • Beste saxion, ik had een vraag over de opleiding forensisch onderzoek. Welke vooropleiding ben ik hiervoor nodig? Vriendelijke groet,Amber Stokman
  amber stokman
  vroeg 3 maanden, 1 week geleden
  Vera
  zei 3 maanden, 1 week geleden

  Beste Amber,
  Voor deze opleiding heb je op z'n minst een MBO4, HAVO OF VWO diploma nodig. Ik hoop dat ik je vraag voldoende heb beantwoord.
  Groet Vera

 • Welke hoofdstukken/onderwerpen van natuur- en scheikunde en biologie zijn handig om te leren ter voorbereiding van de toelatingstoets?
  Naamloos
  vroeg 3 maanden, 2 weken geleden
  Floor
  zei 3 maanden, 2 weken geleden

  Hoi!
  Wat ik me van mijn toelating kan herinneren zijn er niet echt specifieke dingen die je juist wel of niet nodig hebt. Van vrijwel elk onderwerp komt wel het een en ander aan bod. Maar probeer het voorbereiden op de toets niet te zien als een last, maar als een voorbereiding op de examens!
  Ik hoop dat ik hiermee je vraag voldoende heb beantwoord.
  Groetjes, Floor

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hoe zit het met de stages tijdens de opleiding? Begint dat al in het eerste leerjaar? En Hoelang loop je stage en waar?
  Lynn
  vroeg 3 maanden, 2 weken geleden
  Lisa
  zei 3 maanden, 2 weken geleden

  Hoi Lynn,

  Nee je stages beginnen pas in het derde en vierde jaar. Je hebt twee stages, een stage en een afstudeerstage. Tijdens je stage loop je mee en schrijf je een opdracht voor het stagebedrijf. Tijdens de afstudeerstage schrijf je je scriptie. Beide duren 5 maanden waarin je 40 uur per week werkt. Welke semesters je stage loopt mag je zelf bepalen in je derde en vierde jaar. Zolang je in die twee jaren, maar de stages, minor en 3S-project afrondt. Je moet natuurlijk wel afsluiten met de afstudeerstage ;)

  Succes!

  Groetjes,
  Lisa

  Nog 2 antwoorden Toon minder antwoorden

 • Hoi Jochem, wij hebben over een tijdje ons profielwerkstuk voor school, zouden wij daar wat vragen over mogen stellen?Mvg, Nanne en Shauny
  Nnane
  vroeg 4 maanden, 3 weken geleden
  Jochem
  zei 4 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Nanne en Shauny,

  Natuurlijk mag dat. Ik studeer echter niet meer bij het Saxion. Ik ben inmiddels werkzaam bij de Politie. Neem maar even contact met me op via ekelmans17@gmail.com

  Groetjes Jochem

 • We zijn op zoek naar een stageplaats. Zijn er bedrijven in de regio Twente / Overijssel waar veel studenten hun werkplek vinden na hun opleiding FO?
  ramon
  vroeg 5 maanden geleden
  Dirkje
  zei 4 maanden, 4 weken geleden

  Aangezien Forensisch onderzoek een brede opleiding is, kan je bij veel verschillende bedrijven terecht komen. Dus ook in de regio Twente/Overijssel! denk bijvoorbeeld aan verzekeringsmaatschappijen, politie oost-nederland (eerste of tweede linie) etc.

 • hi! Wat kan ik verwachten van de toelatingstoetsen? ik vroeg mij namelijk af tot hoe ver de basiskennis gaat bij deze toetsen. oftewel wat wordt er eigenlijk verstaan onder basiskennis. dit zou ik graag willen weten aangezien ik met cursussen bezig ben en dan kan weten tot hoe ver ik moet leren
  jordy bruins
  vroeg 5 maanden, 3 weken geleden
  Floor
  zei 5 maanden, 3 weken geleden

  Hi Jordy!
  De toelatingstoetsen zijn gericht op studenten die op het moment van het maken van de toetsen bezig zijn met havo5. Het niveau aan basiskennis dat verwacht wordt ligt dan ook rond het examen niveau van havo. Mocht je nou niet precies weten wat dat inhoudt, dan raad ik je aan om eens door havo-examens van de afgelopen jaren te kijken (voor de vakken wiskunde (liefst wiskunde B), natuurkunde, scheikunde en biologie)
  Ik hoop dat je hier verder mee kunt!

 • Welke kanten kun je allemaal op zodra je klaar bent met de opleiding van het forensisch onderzoek? Wat voor soort structuur hebben de lessen van het onderzoek, dus is het veel praktijk of meer theorie?
  Nissay
  vroeg 5 maanden, 3 weken geleden
  Dirkje
  zei 5 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Nissay! met FO kan je veel verschillende kanten op. Zo kan je bijvoorbeeld bij verzekeringsmaatschappijen werken voor fraudeonderzoek, maar ook bij de politie voor sporenonderzoek. Daarnaast kan je bijvoorbeeld ook de digitale kant op gaan door digitaal forensisch onderzoek uit te voeren, maar dit zijn maar een paar voorbeelden. Het ligt er allemaal maar net aan waar je interesses liggen!
  De lessen verschillen wel van elkaar, maar het is altijd wel een combinatie tussen theorie en praktijk. De chemie en biologie vakken hebben practica als praktisch gedeelte, terwijl de veiligheidsvakken vaak een groepsopdracht er bij hebben. De fysica vakken hebben vaak een project er naast. Hopelijk heb je wat aan mijn antwoord!

 • Ik heb een vraag over de opleiding Forensisch Onderzoeker. Wat houdt de opleiding in naast de lessen/colleges? Is er bijvoorbeeld een stage of een scriptie in het laatste jaar?
  Daan
  vroeg 6 maanden geleden
  Lisa
  zei 6 maanden geleden

  Hoi Daan,

  Ik zit wat laptopwerk te doen en zag je mailtje, dus dacht ik reageer meteen ;).

  De eerste twee jaar zal je veel colleges volgen, tentamens maken en projectwerk doen. Het derde en vierde jaar mag je zelf indelen. Het bestaat uit vier delen/semesters: minor (vakken naar keuze), 3S-project (een project met studiegenoten en studenten van andere studies), stage en een afstudeerstage. Wanneer je wat doet is aan jou. Tijdens je stage schrijf je een opdracht/onderzoeksverslag. Je scriptie schrijf je tijdens je afstudeerstage!

  Is dit een beetje de info die je zocht?

  Groetjes,
  Lisa

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • hoi, ik ben nu al een tijdje aan het kijken en zoeken naar opleidingen, ik zit toch met twee opleidingen die ik het interressants vind namelijk; forensisch onderzoeken en forensisch laberatorisch onderzoeken. alleen die twee opleidingen komen toch wel overeen, maar wat is eigenlijk het verschil?
  ploy
  vroeg 6 maanden, 4 weken geleden
  Lisa
  zei 6 maanden, 4 weken geleden

  Hoi Ploy,

  Forensisch onderzoek is veel breder dan alleen het laboratorium onderzoek. Je wordt opgeleid in alle vakgebieden van forensisch onderzoek (digitaal, financieel, politiewerk, criminologie) en leert zo deze elementen kennen. Laboratorium onderzoeken is echt lab werk, heel chemisch dus. Kijk naar de baan opties, waar zie jij jezelf staan? In een lab of op hele andere plekken (privaat onderzoeksbureau, een bank, veiligheid, etc.)?

  Succes!

  Groeten,
  Lisa

 • Hoi, Ik zit momenteel in 4 mavo en ik ga N&T doen op havo. Ik vroeg mij af of er veel mensen slagen voor deze opleiding, of dat het slaagpercentage erg laag is. Ik ben ook bang dat de opleiding erg moeilijk wordt en dat ik het niet haal aangezien ik van mavo kom.
  Lotte
  vroeg 11 maanden geleden
  Floor
  zei 9 maanden geleden

  Hoi Lotte,

  Het slagingspercentage van de opleiding durf ik je zo niet te vertellen, maar er zijn wel elk jaar een aantal mensen dat het eerste jaar niet door komen. Dat gebeurt wanneer je op het einde van het jaar minder dan 51 van de 60 studiepunten hebt gehaald. Hierop zijn wel uitzonderingen mogelijk, afhankelijk van eventuele persoonlijke omstandigheden. In mijn jaar (vorig jaar) is ongeveer 50% doorgegaan naar het tweede jaar. Nu moet ik er wel bij zeggen dat er ook een heel aantal mensen is geweest dat voor februari uit heeft geschreven en afgelopen jaar opnieuw zijn begonnen, en er zijn er veel die het nu alsnog gehaald hebben.
  Voor zover ik weet is het niet per se zo dat iemand die origineel op mavo begon het moeilijker heeft dan iemand van havo hoor. Zeker omdat je nu verder gaat aan de havo zal jouw instapniveau gewoon hetzelfde zijn als dat van je medestudenten verwacht ik, dus daar zou ik me niet te druk over maken! Waar er veel op onderuit gaan is dat ze het onderschatten of niet goed plannen. Vandaar ook dat er zo veel zijn die opnieuw beginnen en het dan wel halen.
  Ik hoop dat dat je vraag een beetje beantwoordt!

  Groetjes, Floor

 • Hoi, ik ga starten in september. Omdat de reisafstand nogal ver is overweeg ik een kamer te zoeken. Kan iemand mij wat meer vertellen over rooster indeling 1e jaar? Wat zou ik kunnen verwachten mbt lestijden, aanvang/eindtijd op dagen en aantal uren fysiek op de opleiding. Alvast bedankt! Luuk
  Luuk
  vroeg 9 maanden, 1 week geleden
  Lisa
  zei 9 maanden, 1 week geleden

  Hoi Luuk,

  Ik moet eerlijk toegeven dat ik je niet precies zou kunnen vertellen hoe een eerste jaars rooster eruit ziet aangezien ik nu in het vierde jaar zit en ze de studie meerdere keren hebben veranderd. Ik heb in het eerste jaar het hele jaar gereisd. Een uur en een uur terug. Dit was voor mij wel te doen. Meerdere doen dit. Je zal ongeveer 3 tot 4 dagen op Saxion moeten zijn. Natuurlijk is dit met online lessen vanwege corona weer anders. Maar er zullen practica zijn waarbij je echt fysiek aanwezig zult moeten zijn. Misschien zou je het de eerste maanden of het eerste jaar dit kunnen afwachten?! Je kan altijd later nog een kamer zoeken, zeker in Enschede.

  Groetjes,
  Lisa

 • speelt natuurkunde een grote rol bij de opleiding? ik heb dit namelijk op 1/3 van het 4e jaar VWO laten vallen aangezien ik er heel erg slecht in ben.
  wendy
  vroeg 1 jaar, 2 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 2 maanden geleden

  Hoi Wendy,

  Ja natuurkunde speelt zeker wel een rol en er zullen aardig wat vakken over natuurkunde gaan. Ze gaan verder op het niveau van havo 5.

  Ik hoop dat je hiermee voor jezelf kan overwegen of het gaat lukken.

  Groetjes,
  Lisa

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • speelt natuurkunde een grote rol bij de opleiding? ik heb dit namelijk op 1/3 van het 4e jaar VWO laten vallen aangezien ik er heel erg slecht in ben.
  wendy
  vroeg 1 jaar, 2 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar geleden

  Hey,

  So sorry for my late response!!
  Er zijn zeker een aantal vakken waar natuurkundige vaardigheden nodig zijn. Ze verwachten hier de kennis van natuurkunde tot havo 5. Staat dat gelijk aan vwo 4? Je moet het zelf even inschatten. Je kan natuurlijk altijd bijles nemen. Dat wordt aangeboden door de studievereniging.

  Succes!

  Groetjes,
  Lisa

 • speelt natuurkunde een grote rol bij de opleiding? ik heb dit namelijk op 1/3 van het 4e jaar VWO laten vallen aangezien ik er heel erg slecht in ben.
  wendy
  vroeg 1 jaar, 2 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar geleden

  Hey,

  So sorry for my late response!!
  Er zijn zeker een aantal vakken waar natuurkundige vaardigheden nodig zijn. Ze verwachten hier de kennis van natuurkunde tot havo 5. Staat dat gelijk aan vwo 4? Je moet het zelf even inschatten. Je kan natuurlijk altijd bijles nemen. Dat wordt aangeboden door de studievereniging.

  Succes!

  Groetjes,
  Lisa

 • Hoi, ik heb mij ingeschreven voor forensisch onderzoek. Ik weet dat er een decentrale selectie is, dus een toets(en) maken. Ik heb een tussenjaar genomen dus mijn bio, sk, na, wi kennis is beetje weggezakt. Mijn vraag: hoe kan ik dit weer het beste ophalen en het beste leren voor de selectie? Gr, F.
  Freddy
  vroeg 1 jaar, 3 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 2 maanden geleden

  Hey Freddy,
  Ik zou gewoon even weer wat eindexamens herhalen/oefenen of wat andere oefeningen maken. Ik weet niet hoe de toetsen zijn, ik heb het vier jaar geleden gedaan namelijk. Maar volgens mij als je het gewoon een beetje herhaalt en misschien aantekeningen/boeken doorkijkt van je laatste jaar van de middelbare moet het goed komen!

  Succes.

  Groetjes,
  Lisa

 • Zit deze opleiding alleen in Enschede? Of ook op de andere locaties van Saxion? Apeldoorn of Deventer dus.
  Britt
  vroeg 1 jaar, 2 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 2 maanden geleden

  Hey Britt,

  Deze studie wordt alleen gegeven in Enschede.

  Groetjes,
  Lisa

 • Heey ik zit momenteel in 5 havo en heb moeite met scheikunde en wiskunde A, maar zou graag de studie forensisch onderzoek willen doen. Zijn de vakken echt heel belangrijk of moet het met een basis ook lukken?Groetjes Wendy
  Wendy
  vroeg 1 jaar, 3 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 3 maanden geleden

  Hey Wendy,
  Deze vakken zijn zeker wel belangrijk voor FO. Ze gaan wel meteen door op de basis kennis van de middelbare school.

  Groetjes,
  Lisa van Biert

 • Toelatingseisen
  Hey ik wilde me graag aanmelden voor de studie forensisch onderzoek, maar ben dus totaal vergeten een digid aan te vragen en was al vergeten dat de uiterste datum vandaag is. Kan ik mij op een andere manier nog aanmelden of heb ik bij deze gewoon dikke pech gehad? groetjes Wendy
  wendy sanders
  vroeg 1 jaar, 3 maanden geleden
  Harun
  zei 1 jaar, 3 maanden geleden

  Hi Wendy,

  Je kunt dan het best even contact opnemen met ons Informatiecentrum:

  088 – 019 3700
  06 - 1018 1868 (WhatsApp)
  info@saxion.nl

  Groeten Koen

 • Hey ik wilde me graag aanmelden voor de studie forensisch onderzoek, maar ben dus totaal vergeten een digid aan te vragen en was al vergeten dat de uiterste datum vandaag is. Kan ik mij op een andere manier nog aanmelden of heb ik bij deze gewoon dikke pech gehad? groetjes Wendy
  wendy sanders
  vroeg 1 jaar, 3 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 3 maanden geleden

  Hey Wendy,
  Helaas kan het niet anders dan de officiele weg. Kan het DigD aanvragen niet snel? Je kan Saxion service desk nog bellen om te kijken of ik kan. Helaas kan ik je denk ik niet helpen!

  Succes en ik hoop dat het je nog lukt.
  Groetjes,
  Lisa

 • Is er een vervolg studie mogelijk met forensisch onderzoek? Bijvoorbeeld criminologie.
  Mylou
  vroeg 1 jaar, 3 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 3 maanden geleden

  Hey Mylou,
  Zeker kan dat. Ik ben bijv met mijn P naar de universiteit gegaan, maar je kan ook hbo afmaken en dan door gaan. Er zijn veel mogelijkheden, hangt er vanaf hoelang je wilt studeren, uitgeven etc.

 • Hi,Ik doe nu MediaVormgeving op mbo4. Als ik mij wil inschrijven ben ik van plan om de vakken natuur- scheikunde en biologie te nemen, aangezien ik die niet op havo niveau heb gekregen. Is het slim om ook wiskunde a/b te volgen of is dat niet echt nodig? groetjes, Dean
  Dean
  vroeg 1 jaar, 4 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 4 maanden geleden

  Hey,
  Klinkt als een goed plan. Wiskunde A is niet echt nodig denk ik. Je krijgt wel statistiek, maar dat is niet te vergelijken met middelbare school WisA. Wiskunde B vind ik lastiger in te schatten, omdat WisB wel de basis vormt van natuurkunde en scheikunde. Ik denk dat je zelf even moet onderzoeken of je wiskunde lastig vindt etc.

  Succes!

  Groetjes, Lisa

 • Kun je met mbo opleiding doktersassistente hier naartoe?
  Tessa
  vroeg 1 jaar, 4 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 4 maanden geleden

  Hey,

  Ja volgens mij is dat wel mogelijk! Maar ik zou het voor de zekerheid even navragen.

  Groetjes,
  Lisa

 • Hi,Ik doe nu MediaVormgeving op mbo4. Als ik mij wil inschrijven ben ik van plan om de vakken natuur- scheikunde en biologie te nemen, aangezien ik die niet op havo niveau heb gekregen. Is het slim om ook wiskunde a/b te volgen of is dat niet echt nodig? groetjes, Dean
  Dean
  vroeg 1 jaar, 4 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 4 maanden geleden

  Hey,

  Klinkt als een goed plan! Wiskunde A is niet echt nodig. Je krijgt wel statistiek, maar dat is toch wel heel anders dan middelbare school vakken. Dat wordt ook wel goed uitgelegd. Wiskunde B vind ik lastig om iets over te zeggen. Deze wiskunde is al wel heel erg verweven in natuurkunde en scheikunde. Maar het is wel handig als je wiskunde B begrijpt als basis voor natuurkunde en scheikunde. Misschien moet je zelf nog even onderzoek doen om te kijken of het voor jou persoonlijk handig is.

  Groetjes,
  Lisa

 • Hallo, ik zit nu in klas 4 mavo. Ik zou graag deze opleiding willen doen. Ik zie de havo niet echt zitten, weten jullie welke mbo-opleidingen er zijn die ik kan volgen en vervolgens deze opleiding? Bedankt alvast!
  Savanna
  vroeg 1 jaar, 4 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 4 maanden geleden

  Hey Savanna,

  Ik zou zo niet een lijstje weten met opleidingen. Volgens mij word je met redelijk veel/alle opleidingen van het MBO niv.4 aangenomen. Maar een opleiding met natuurkunde of scheikunde is wel nuttig! Ik had ook mbo studenten in mijn klas die dat niet hadden en die vonden het erg lastig om meteen mee te komen met die beta vakken. Daarnaast zijn er ook vakken zoals biologie en digitaal (programeren). Ik zou zeggen, kies wat je leuk vindt!

  Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen!
  Succes,

  Lisa

 • Hoi,Ik doe VWO met een NG pakket met natuurkunde en het lijkt me leuk om deze opleiding te doen. Ik vroeg mij af of de selectie ook echt gebaseerd is op cijfers. Ik ben namelijk niet erg goed in scheikunde en ik heb ook geen wiskunde B. Is de kans dan klein dat je wordt toegelaten?Groetjes Stef
  stef
  vroeg 1 jaar, 11 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 4 maanden geleden

  Hey,

  Heel erg sorry dat ik niet heb gereageerd, we moeten nog even inkomen met dit nieuwe systeem. Ik weet niet of je nog een antwoord nodig hebt, maar ik reageer toch nog even!

  Mijn cijfers op de middelbare waren ook niet heel goed. Het verschilt ook per selectieprocedure, aangezien die kan veranderen. Daarom weet ik niet zeker of ze er naar kijken komende jaar, maar over het algemeen gaan ze niet echt kijken naar al je cijfers. Wiskunde B is super belangrijk, het komt er wel in voor samen met scheikunde en natuurkunde.

  Groetjes,
  Lisa

 • Ik heb een vwo-diploma, kun je vrijstelling krijgen voor vakken zoals scheikunde?
  Nicole
  vroeg 1 jaar, 10 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 4 maanden geleden

  Hey Nicole,
  Heel erg sorry dat ik niet heb gereageerd, we moeten nog even inkomen met dit nieuwe systeem. Ik weet niet of je nog een antwoord nodig hebt, maar ik reageer toch nog even!

  Een vrijstelling is niet heel makkelijk om te krijgen en met middelbare school vakken krijg je niet snel een vrijstelling denk ik! Dit komt omdat de scheikunde bijv. echt wel gericht is op FO en niet de algemene scheikunde.

  Groetjes,
  Lisa

 • hallo! ik vroeg me af, waarom heb je precies scheikunde nodig? zou u me dat kunnen uitleggen?
  loïs
  vroeg 1 jaar, 4 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 4 maanden geleden

  Hey Lois,

  Mijn antwoord is volgens mij niet verzonden. Vandaar nog een keer een antwoord ;).
  Scheikunde is wel nodig, omdat dit vak ook wordt gegeven tijdens de studie. Daarnaast hebben we ook labdagen (laboratorium) waar scheikunde wordt toegepast. Daarvoor moet je een labjournaal ook schrijven. Een voorbeeld van een proef is de proef waar je DNA zichtbaar gaat maken.

  Groetjes,
  Lisa

 • Mijn vraag is of de lessen in het Nederlands zijn?Ben ik verplicht om nog een extra inenting voor hepatitis B te nemen?Is een IPad ook voldoende, of ben ik een laptop nodig?
  Heidi
  vroeg 1 jaar, 9 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 4 maanden geleden

  Hey Heidi,

  Heel erg sorry dat ik niet heb gereageerd, we moeten nog even inkomen met dit nieuwe systeem. Ik weet niet of je nog een antwoord nodig hebt, maar ik reageer toch nog even!

  De inenting is inderdaad verplicht. De lessen zijn in het NL, maar sommige boeken in het engels. Een laptop zou wel echt handig zijn, voor alle opdrachten die je moet schrijven, ook tijdens college.

  Groetjes Lisa

 • Komt er een opendag in de buurt van deventer
  Milam
  vroeg 1 jaar, 6 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 4 maanden geleden

  Hey,

  De opendagen van deze studie zijn in Enschede!
  Hier zijn de data te vinden: https://www.saxion.nl/studeren-bij/opleiding-kiezen/open-dagen

 • Hi, ik vroeg me af of deze studie een aansluitende master heeft? Is er dan ook een aansluitende master op een uni? (wat zijn de eisen voor de master op uni) Wat zijn beroepsmogelijkheden bij deze studie? Wat is het verschil tussen deze studie en applied sciences of chemie?
  Mai
  vroeg 1 jaar, 6 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 4 maanden geleden

  Hi,

  Sorry voor mijn late reactie, ik heb geen notificatie van deze vragen gekregen!!
  Deze heeft een forensisch onderzoek master in Amsterdam, maar ik weet niet zeker of deze studie wordt toegelaten. Bovendien is het een zware toelating, bijv. gemiddeld een 7 nodig. Je kan bijv in een laboratorium werken, een prive detective bureau, IND, FIOD, Politie, etc.

  Chemie is echt veel meer gericht op lab werk, dit is echter maar een onderdeel van FO. FO is veel breder opgezet.

 • hallo! ik vroeg me af, waarom heb je precies scheikunde nodig? zou u me dat kunnen uitleggen?
  loïs
  vroeg 1 jaar, 4 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 4 maanden geleden

  Hi Lois,

  Er zijn een paar scheikunde vakken die je moet volgen tijdens deze studie. Ook zijn er heel wat laboratorium dagen waar je een labjournaal voor moet schrijven. Hierbij is scheikunde noodzakelijk. In het lab ga je bijv. onderzoek doen naar DNA (wordt allemaal uitgelegd), maar je begint waar je op de middelbare school bent geëindigd als je scheikunde daar had.

  Groetjes,
  Lisa

 • Studie-inhoud
  Zijn alle boeken in het engels? En zo ja is dit dan moeilijk te begrijpen bij bijvoorbeeld natuurkunde, wiskunde of biologie boeken?
  Laura de Groot
  vroeg 1 jaar, 5 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 5 maanden geleden

  Hey Laura,
  Er zijn inderdaad best een deel boeken in het Engels. Waarschijnlijk moet je er even aan wennen maar het is wel te doen. Je hoeft niet hele Engelse boeken volledig te leren of lezen. Het zijn vaak delen of bepaalde hoofdstukken. Als je op tijd begint kun je deze rustig doorlezen en altijd dingen vragen aan de docenten. Bovendien, leggen ze het in de lessen uit.
  Als je op deze link klikt kun je al wat titels bekijken van boeken:
  https://www.sv-ident.nl/forum/boekenlijst

  Groetjes,
  Lisa

 • Toelatingseisen
  Heyy! Op dit moment zit ik in het examenjaar van de opleiding mediavormgeving (mbo4). In de afgelopen tijd ben ik erachter gekomen dat dit mij wel erg interessant lijkt. Kan ik met mijn MBO 4 deze opleiding wel doen? Op de middelbare heb ik wel mijn mavo diploma gehaald met (n&t).
  Lisanne
  vroeg 1 jaar, 5 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 5 maanden geleden

  Hey,
  Je zou dus na het mbo forensisch onderzoek willen studeren? Dat kan, er zijn meerdere mbo studenten die dat doen. Het is echter wel lastiger, omdat je al langere tijd geen natuurkunde of scheikunde hebt gehad?! Ook digitaal komt bij deze studie kijken. Ik weet natuurlijk niet hoe je daar tegen aankijkt!
  Maar met een mbo4 diploma kun je je wel aanmelden voor het hbo.

 • Hallo!Ik ben erg benieuwd naar hoe de opleiding er 'in het echt' uitziet.Is het mogelijk om een keer met een student een dagje mee te lopen op een gewone studiedag? GroetjesFranka
  Franka
  vroeg 1 jaar, 6 maanden geleden
  Harun
  zei 1 jaar, 6 maanden geleden

  Hi Franka,

  Dat is zeker mogelijk! Vanaf 1 oktober worden er weer meeloopdagen georganiseerd en kun je je er ook voor aanmelden op https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/forensisch-onderzoek/proefstuderen.

  Groeten,

  Koen

 • Toelatingeisen ?
  Melissa Giel
  vroeg 2 jaar geleden
  Lynn
  zei 2 jaar geleden

  Hoi Melissa,

  Op deze website kun je alles vinden over de toelatingseisen: https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/forensisch-onderzoek/toelating

  Succes!

 • Dag, ik ben geïnteresseerd in deze opleiding maar heb helaas NG zonder natuurkunde in mijn pakket (havo5). Twee vragen dus: -is het mogelijk voor mij om toch op een of andere wijze deze opleiding te kunnen volgen, zo ja hoe?-Zo niet, wat zijn vergelijkbare opleidingen die ik wel zou kunnen volgen?
  Zorn
  vroeg 2 jaar geleden
  Lynn
  zei 2 jaar geleden

  Hoi Zorn,

  Helaas heb je inderdaad natuurkunde of NLT nodig voor deze opleiding. Je zou eventueel natuurkunde apart kunnen gaan volgen bij zoiets als de vavo, zodat je toch een diploma krijgt in natuurkunde!
  Eventuele opleidingen die een beetje te vergelijken zijn, zijn misschien biomedisch laboratorium onderzoek en dan specifiek in Breda. Daar heb je (als ik het goed heb) een soort studieroute forensisch onderzoek. Echter weet ik niet wat de toelatingseisen daar zijn, maar ik gok dat je met N&G wel wordt toegelaten!

 • Hallo, Ik ben Lotte en moet een keuze maken voor de bovenbouw. Mijn Wis B advies is negatief en ik weet dat daar gebruik van word gemaakt op de opleiding. Maakt het uit of je Wis A of Wis B kiest, of is Wis A dan niet verstandig? Het zal me erg helpen. Lotte Woldringh
  Lotte
  vroeg 2 jaar, 2 maanden geleden
  Lynn
  zei 2 jaar, 1 maand geleden

  Hoi Lotte! Officieel word je gewoon aangenomen als je wiskunde A hebt, maar ik raad dat eigenlijk wel af. De wiskunde/natuurkunde die wij op de opleiding krijgen is 99% wiskunde B, dus met wiskunde A hebben de meeste het wel lastig bij dit soort vakken!

 • Ik wil graag de opleiding Forenisch Onderzoek volgen, welke vakken moet ik hier voor hebben op HAVO niveau? Natuurkunde, Wiskunde B, Biologie? Of scheikunde ook?
  Rosalien Oude Weernink
  vroeg 2 jaar, 3 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 3 maanden geleden

  Hi Rosalien,

  Als je van de Havo komt kun je bij Forensisch Onderzoek terecht met het profiel NT, of NG met als extra vak Natuurkunde of Natuur, Leven & Technologie.

  ^Koen

 • goedemiddag, mijn zoon vindt dit een mooie opleiding maar moet eerst MBO/toptraject volgen. welke vooropleiding sluit hier het beste bij aan?
  Bob
  vroeg 2 jaar, 3 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 3 maanden geleden

  Hi Bob,

  Je kunt hier meer informatie vinden over de overstap van mbo naar hbo: https://www.saxion.nl/studeren-bij/opleiding-kiezen/van-mbo-naar-hbo

  Voor de opleiding Forensisch Onderzoek is het in ieder geval aan te raden dat je zoon een mbo-opleiding kiest waar aandacht is voor wiskunde, natuurkunde en scheikunde.

  ^Koen

 • Ik wil graag de opleiding Forenisch Onderzoek volgen, welke vakken moet ik hier voor hebben op HAVO niveau? Natuurkunde, Wiskunde B, Biologie? Of scheikunde ook?
  Rosalien Oude Weernink
  vroeg 2 jaar, 3 maanden geleden
  Lynn
  zei 2 jaar, 3 maanden geleden

  Hoi! Je wordt toegelaten als je scheikunde, wiskunde A/B, natuurkunde/NLT hebt. Biologie is niet verplicht maar wel aan te raden! Dat geldt hetzelfde voor wiskunde B, het is niet verplicht maar wel echt heel erg aan te raden!

 • Ik zie op de toelatingseisen dat je de profiel N&T moet hebben is het niet mogelijk om met N&G in te schrijven?( word je niet toegelaten als je N&G hebt?)alvast bedankt voor het hulp
  Bekr
  vroeg 2 jaar, 3 maanden geleden
  Lynn
  zei 2 jaar, 3 maanden geleden

  Hoi! Met N&G word je alleen toegelaten als je het vak natuurkunde of NLT hebt gehad!

 • Hoi! Ik had een vraag over de opleiding. Welke masters kun je volgen na het behalen van je diploma? Is het verstandig om deze opleiding te kiezen als je het werk met microscopen niet leuk vind? Ik heb bovendien wel een brede interesse in politiezaken en de oplossing daarvan.
  Sanne
  vroeg 2 jaar, 5 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 5 maanden geleden

  Hoi Sanne,

  Werk jij mee aan de veiligheid van onze samenleving? Bij de opleiding Forensisch Onderzoek leer je onderzoek doen vanuit natuurwetenschappelijk en technisch oogpunt. FO heeft twee richtingen. Bij
  Forensic Investigation en Forensic Engineering onderzoek je de toedracht van een incident. Bij FI kijk je wie aansprakelijk is, bij FE kijk je welke factoren een rol spelen bij de toedracht en wat de leerpunten zijn.
  Een ding is zeker: onderzoekend en analytisch vermogen zijn van groot belang.

  Na je opleiding ben je specialist op het gebied van onderzoek naar de toedracht van een incident. Je bent bijvoorbeeld bezig met de analyse van rapportages, het technische onderzoek, het reconstrueren van een
  incident, het opstellen van hypotheses en scenario's en het formuleren van adviezen.

  Beroepsmogelijkheden:
  Forensisch onderzoeker, forensisch specialist, schadespecialist, digitaal onderzoeker, fraudeonderzoeker, brandonderzoeker, inspecteur, beleidsmedewerker, adviseur brandveiligheid, analist verkeersongevallen, quality assurance manager.

  Naar welke universitaire opleiding kun je doorstromen?
  Bijvoorbeeld:
  - Forensic Science
  - Recherchekundige
  - Life Sciences
  - Criminologie

  Kun je zo verder?

  Groetjes,
  Roos

 • Ik moet me laten inenten voor Hepatitis B nu wil ik me inschrijven voor de gezamenlijke inenting op het Saxion maar ik weet niet welk formulier ik hiervoor moet gebruiken. Weet iemand hoe ik dat moet regelen?
  Sander
  vroeg 2 jaar, 8 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 8 maanden geleden

  Hoi Sander,

  Ik zou daarvoor even bellen of whatsappen met ons info centrum:
  088 – 019 3700
  06 - 1018 1868

  Groetjes,
  Roos

 • Klopt het dat er voor de opleiding Forensisch onderzoek niets te vinden is over de introductieweek? Heb je die wel voor deze opleiding?
  Lisa
  vroeg 2 jaar, 10 maanden geleden
  Anouk
  zei 2 jaar, 10 maanden geleden

  Hallo Lisa!
  Voor Forensisch Onderzoek is er zeker een intro!
  De informatie staat er vaak laat pas op, dus je moet nog heel eventjes wachten.
  De eerste en misschien tweede dag van de introweek worden georganiseerd door de leraren van FO en de overige dagen worden georganiseerd door S.V. IDent, de studievereniging van FO.
  Groetjes!

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Als je deze opleiding volgt ga je dan zelf ook het laboratorium in om bepaalde sporen te analiseren of mag je dat alleen doen als je crime science hebt gevolgd?
  Kyra
  vroeg 6 jaar, 5 maanden geleden
  Anouk
  zei 2 jaar, 10 maanden geleden

  Hallo Kyra!
  In de opleiding Forensisch Onderzoek wordt je breed opgeleid. Wij krijgen momenteel ook lab lessen, helaas nog niet voor het analyseren van de sporen. dat komt in het tweede jaar aan bot. Crime Science is momenteel geen studie meer en geen studierichting, alleen nog maar een Minor.
  Ik hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord!
  Groetjes Anouk

 • Hallo allemaal! Ik zit ook met een vraagje. Uit welke minoren kan je kiezen bij de opleiding Forensisch onderzoek? Dit kan ik niet goed terugvinden. Alvast bedankt!
  Defne
  vroeg 3 jaar geleden
  Harun
  zei 3 jaar geleden

  Hoi Defne,

  Dat kan je op deze website zien: https://saxion.nl/minoren/site/kies/minorenkiezer. Bij elke minor staat met welke opleiding je de minor kan doen (wat de eisen zijn). Kom je zo verder?

  Groetjes,
  Roos

 • Hoi! Ik ben gister op de opendag geweest en ik hoorde dat er veel aanmeldingen waren voor deze opleiding. Hoeveel hebben zich ongeveer aangemeld en hoeveel moeten er afvallen? Ik ben daar namelijk best nieuwsgierig naar.
  Sharissa
  vroeg 3 jaar, 2 maanden geleden
  Harun
  zei 3 jaar, 2 maanden geleden

  HI Sharissa,

  Helaas mogen wij niks zeggen over de hoeveelheid aanmeldingen en afmeldingen ivm privacy. Waarom wil je dat weten?

  Groetjes,
  Roos

 • hallo,op dit moment zit ik in het 4e jaar vmbo-t. Hierna wil ik graag forensisch onderzoeker worden maar dat is een hbo opleiding. Wat is een goede Mbo vooropleiding die ik zou kunnen doen? groetjes Aaliyah
  Aaliyah
  vroeg 3 jaar, 2 maanden geleden
  Harun
  zei 3 jaar, 2 maanden geleden

  HI Aaliyah,

  Zoals je kan zien bij FO, is iedereen toelaatbaar vanuit het mbo naar het hbo. (https://saxion.nl/studeren/kiezen_en_kennismaken/Studiekiezer/led/fo/forensisch-onderzoek)

  Echter als je bij de havo toelatingen kijkt, zie je dat de profielen met een wat technisch karakter eerder toegelaten worden. Het is dus wel handig om een opleiding op het mbo te kiezen met een technisch aspect. Kun je daarmee verder?

  Groetjes,
  Rozanne

 • Hoi, ik ben laatst gestopt met de fotografie opleiding, en ben nu aan het oriënteren voor een andere opleiding, en nu ben ik geïnteresseerd in de opleiding Forensisch Onderzoek welke mbo studie moet ik doen om de mogelijkheid te hebben om dat te gaan studeren?
  Lisa
  vroeg 3 jaar, 2 maanden geleden
  Harun
  zei 3 jaar, 2 maanden geleden

  Hi Lisa,

  In principe mag je met elke MBO opleiding aan deze opleiding beginnen. Maar in het vakgebied een opleiding volgen is misschien wel verstandig omdat je dan al wat kennis hebt van de inhoud.

  Check op saxion.nl/forensischonderzoek toelating mbo
  Saxion hanteert de regeling 'nadere toelatingseisen voor mbo-ers' niet.

  Sinds 1 augustus 2015 zijn mbo4 studenten niet meer automatisch toelaatbaar tot alle hbo-studies. Voor een aantal combinaties van mbo- en hbo-opleidingen kunnen 'nadere toelatingseisen' worden gesteld. Het gaat om zogenaamde niet-verwante doorstroom, waarbij je doorstudeert in een andere sector dan waarin je bent opgeleid.

  Saxion heeft besloten deze regeling niet te hanteren omdat onderzoek heeft uitgewezen dat deze groep studenten de laatste jaren binnen Saxion niet minder goed gepresteerd heeft dan de andere studenten die vanuit het mbo zijn ingestroomd. Landelijk is dit echter wel het geval en daarom blijft Saxion onderzoek doen om na te gaan of deze resultaten zo blijven.

  Is je vraag zo voldoende beantwoord?

  Groetjes,
  Roos

 • Hoi! Mijn moeder ziet in deze opleiding niet veel baankansen, omdat je bij de politie moeilijk binnenkomt. Welke baan mogelijkheden zijn er allemaal?
  Sharissa
  vroeg 3 jaar, 3 maanden geleden
  Harun
  zei 3 jaar, 3 maanden geleden

  Hi Sharissa,

  Er zijn verschillende beroepsmogelijkheden, en ze zijn zeker niet allemaal bij de politie.

  Je kan dingen worden als: forensisch onderzoeker, forensisch specialist, schadespecialist, digitaal onderzoeker, fraudeonderzoeker, brandonderzoeker, inspecteur, beleidsmedewerker, adviseur brandveiligheid, analist verkeersongevallen, quality assurance manager.

  Kun je zo verder?

  Groetjes,
  Roos

 • Goedemorgen, Ik wil graag deze opleiding gaan doen maar ik heb een mbo 4 diploma. Ik heb geen natuurkunde gehad. Kan ik via jullie een opfriscursus of andere cursus volgen om dit weer bij te spijkeren? En is dit nodig of aan te raden?
  Elke
  vroeg 3 jaar, 4 maanden geleden
  Harun
  zei 3 jaar, 4 maanden geleden

  Hi Elke,

  Zoals je kan lezen op onze website: Sinds 1 augustus 2015 zijn mbo4 studenten niet meer automatisch toelaatbaar tot alle hbo-studies. Voor een aantal combinaties van mbo- en hbo-opleidingen kunnen 'nadere toelatingseisen' worden gesteld. Het gaat om zogenaamde niet-verwante doorstroom, waarbij je doorstudeert in een andere sector dan waarin je bent opgeleid.

  Saxion heeft besloten deze regeling niet te hanteren omdat onderzoek heeft uitgewezen dat deze groep studenten de laatste jaren binnen Saxion niet minder goed gepresteerd heeft dan de andere studenten die vanuit het mbo zijn ingestroomd. Landelijk is dit echter wel het geval en daarom blijft Saxion onderzoek doen om na te gaan of deze resultaten zo blijven.

  Ofwel, je kan deze opleiding beginnen zonder een bepaalde cursus. Echter kan je natuurlijk wel zelf bepalen dat het handig is om iets te doen. Misschien kun je ergens bijles volgen? Of inderdaad een cursus? Voor jezelf lijkt mij dat wel fijn!

  Succes!

 • Wat kom je allemaal tegen in deze opleiding (FO). Groetjes (0636321962)
  Lisette Hermsen
  vroeg 3 jaar, 6 maanden geleden
  Harun
  zei 3 jaar, 4 maanden geleden

  Hi Lisette,

  Op deze opleiding krijg je allerlei verschillende vakken en onderdelen. Vaste onderdelen zoals een stage, minor en afstuderen. Daarnaast doe je allerlei projecten met maatschappelijke en natuurwetenschappelijke vraagstukken. Denk hierbij aal projecten als ongevalsanalyse, brandonderzoek en PD-management. Daarnaast heeft Forensisch Onderzoek vier ‘leerlijnen’: biologisch, chemisch, fysisch en digitaal.

  https://saxion.nl/studeren/kiezen_en_kennismaken/Studiekiezer/led/fo/forensisch-onderzoek

  Als je nog meer vragen hebt, dan hoor ik het graag!

  Groetjes,
  Roos

 • dag, Nadat ik ben wezen kijken naar de opleiding en voorlichting heb ik nog een aantal vraagtekens. Ik volg op dit moment een mbo opleiding juridisch medewerker dit sluit natuurlijk niet goed aan. hoe kan ik mij het voorbereiden voor de intaketoetsen natuurkunde/scheikunde/wiskunde ?
  emine
  vroeg 3 jaar, 5 maanden geleden
  Harun
  zei 3 jaar, 4 maanden geleden

  Hi Emine,

  Als je op de website van FO kijkt dan zie je dat je daar een toets moet doen: https://saxion.nl/studeren/kiezen_en_kennismaken/Studiekiezer/led/fo/forensisch-onderzoek voor Natuurkunde.

  Hoe je je kan voorbereiden kun je het beste even vragen aan ons studie informatie centrum. Ik denk namelijk dat er wel tips zijn zoals; bijles nemen. Je kan hen bellen op 088-0193700.

  Succes ermee!

  Groetjes,
  Roos

 • Was het moeilijk om door de selectie heen te komen? Hoeveel aanmeldingen waren er? En is het een goede vooropleiding voor bij de politie?
  Demi Griffioen
  vroeg 3 jaar, 7 maanden geleden
  Jitske
  zei 3 jaar, 7 maanden geleden

  Hoi Demi!

  De huidige selectieprocedure verloopt anders dan toen ik mij aanmeldde (in 2012), maar in eerste instantie ben ik niet eens door de selectie heen gekomen. Uiteindelijk hebben zich genoeg mensen afgemeld vóórdat het studiejaar begon, waardoor ik alsnog een plekje heb kunnen krijgen. Eerlijk gezegd weet ik niet precies hoeveel mensen er zich toen hebben aangemeld, maar de hoeveelheid aanmeldingen verschilt per jaar.

  De studie Forensisch Onderzoek aan het Saxion in Enschede is niet per definitie een vooropleiding voor de recherche bij de politie. Wat betekent dat deze opleiding geen garantie geeft dat je uiteindelijk bij de politie komt te werken. Op het moment zijn ze wel bezig met het vergroten van de kans om bij de politie aan de slag te kunnen met een HBO vooropleiding. Forensisch Onderzoek richt zich echter niet alleen op de opsporing bij de politie, maar ook op bijvoorbeeld brandonderzoek en veiligheid.

  Hopelijk heb ik zo al je vragen beantwoord! Als je nog meer vragen hebt, dan hoor ik het graag!

  Groetjes, Jitske

 • welke MBO opleiding kun je het beste kiezen om daarna door te stromen op de HBO Forensisch onderzoek?
  Sanne
  vroeg 4 jaar, 1 maand geleden
  Charlotte
  zei 4 jaar, 1 maand geleden

  Hallo Sanne, persoonlijke weet ik niks van MBO opleidingen, maar je kan het beste kijken naar opleidingen met natuurkunde, biologie en scheikunde aangezien dit de hoofdvakken zijn bij opleiding forensische onderzoek. Mocht je nog vragen hebben kun je op woensdag 22 naar de open dag komen. Er zullen geen voorlichtingen gegeven worden, maar je kunt wel je vragen stellen. Groetjes Charlotte

 • Is dit een vooropleiding voor rechercheur? Ik heb gelezen dat je voor rechercheur een hbo vooropleiding moet hebben, en dit leek mij een goede vooropleiding.
  Ian
  vroeg 4 jaar, 5 maanden geleden
  Charlotte
  zei 4 jaar, 4 maanden geleden

  Hoi Ian,

  Het is geen vooropleiding voor rechercheur. Je word eigenlijk opgeleid tot onderzoeker met een forensisch aspect. Dus daar valt verkeersgevallen analyse, brandonderzoek, fraude onderzoek etc ook onder.

  Met vriendelijke groet,

  Charlotte Jansen

 • Hey, ik had gehoord dat je na de loting van deze opleiding je het in juli moet verzilveren. Weten jullie toevallig wanneer de verzilvering is?
  Ian
  vroeg 4 jaar, 5 maanden geleden
  Charlotte
  zei 4 jaar, 4 maanden geleden

  Hoi Ian,

  Excuses voor de late reactie. Helaas kan ik hier niets over zeggen.

  Met vriendelijke groet,

  Charlotte Jansen

 • Ik heb me ingeschreven voor de open dag. Maarrrr, wat is het adres? Staat niet op toegangsbewijs.
  Jurgen
  vroeg 4 jaar, 5 maanden geleden
  Harun
  zei 4 jaar, 5 maanden geleden

  Hi Jurgen,

  Leuk dat je je hebt aangemeld voor de open dag! Hier kun je de locaties vinden: https://saxion.nl/opendagen/site/studeren_bij_saxion/enschede/locatie-route-parkeren/. Je moet je melden bij het hoofdgebouw!

  Groetjes,
  Rozanne

 • Waar is het leukste om stage te doen in het 3e leerjaar? En is deze studie echt zo afwisselend als dat ze zeggen dat het is? En waar moet ik vooral rekening mee houden als ik echt voor deze studie wil kiezen?
  Silke
  vroeg 4 jaar, 5 maanden geleden
  Charlotte
  zei 4 jaar, 5 maanden geleden

  Als je deze opleiding wilt gaan doen moet je er rekening mee houden dat het een erg technische opleiding is. Veel natuurkunde, scheikunde en biologie. Natuurkunde is daarom ook verplicht. Ik vind de studie zelf inderdaad afwisseld. Maar waar je stage wil/kan lopen moet je zelf bepalen. Er is niet iets wat geregeld wordt door het Saxion. Je moet zelf gaan solliciteren op stages.

  Groetjes Charlotte

 • Ik ben 2 keer uitgeloot voor de studie forensisch onderzoek, kan ik aankomend schooljaar wel weer proberen om in te schrijven?
  Bo
  vroeg 4 jaar, 6 maanden geleden
  Harun
  zei 4 jaar, 6 maanden geleden

  Hi Bo,

  Bedankt voor je vraag! En wat leuk dat je je weer wil inschrijven. Dit is een vraag waar ons studie informatie centrum heel goed antwoord op kan geven. Zij weten alles over inschrijvingen. Je kan hen bellen op: 088 - 019 3700 of een mail sturen naar info@saxion.nl.

  Succes ermee!

  Groetjes,
  Rozanne

 • Ik heb Havo NT gedaan, echter zonder biologie. Zou dit een probleem opleveren tijdens de opleiding?
  Anne
  vroeg 4 jaar, 6 maanden geleden
  Charlotte
  zei 4 jaar, 6 maanden geleden

  Hoi Anne,

  Biologie is geen vereiste bij de opleiding, dus het is (goed) te doen zonder dat je biologie gehad hebt. Mocht het wel een probleem zijn kan je bij de studievereniging IDent om bijles vragen.

  Met vriendelijke groet,

  Charlotte

 • hallo, momenteel zit ik in havo 4 met een N&G profiel. forensisch onderzoek lijkt me heel erg leuk, maar ik heb geen natuurkunde, dit is een van de toelatingseisen. Ik had op de site van Saxion gekeken en er staat dat er geen toelatingstoets is voor natuurkunde, wat zijn mijn opties?
  Linda
  vroeg 4 jaar, 11 maanden geleden
  Charlotte
  zei 4 jaar, 11 maanden geleden

  De enige optie die je hebt is dat je de op de vavo natuurkunde moet gaan volgen. Het is namelijk, zoals je al zei, een toelatingseis. Hopelijk vind je een leuke opleiding!

 • Hoeveel mensen denken jullie dat zich er aanmelden voor deze studie dit jaar?Dit ivm plaatsings kansen!
  Anne
  vroeg 4 jaar, 11 maanden geleden
  Charlotte
  zei 4 jaar, 11 maanden geleden

  Dat kan ik niet zeggen, dit verschilt elk jaar. Afgelopen jaar is er niet geloot voor de studie, maar dat is geen garantie dat dit jaar weer zo is.

 • Hallo! Ik heb in de eerste en 2e van het voortgezet onderwijs natuurverkenninf gehad, en t/m het examenjaar ook biologie. Op het MBO heb ik geen schei-/natuurkunde gehad en ook geen biologie. Is het dan mogelijk om de opleiding te doen?
  Anouk
  vroeg 5 jaar, 1 maand geleden
  Charlotte
  zei 5 jaar, 1 maand geleden

  Hoi Anouk,
  Ik weet niet in welk jaar je zit op het MBO. Want aankomend jaar kan het nog wel. Maar dat willen ze veranderen zodat je dat je alleen nog met MBO opleiding die in dezelfde sector valt als forensisch onderzoek , Fo kan doen. Hopelijk heb ik je genoeg geïnformeerd!

 • hallo,mijn vraag gaat niet speciaal over de opleiding maar als je je moet inschrijven in studielink dan moet je bij vooropleiding aangeven of je havo oud of havo nieuw hebt. ik weet dus niet wat het verschil is en welke ik daarvan heb. dus weten jullie het wel?
  mara
  vroeg 5 jaar, 1 maand geleden
  Charlotte
  zei 5 jaar, 1 maand geleden

  Hoi Mara,
  Ik heb werkelijk waar geen idee wat het verschil is. Misschien is het handig om dat even aan de decaan van je school te vragen.
  Succes!

 • Hoi,wij zagen dat de opleiding forensisch onderzoek een centrale loting heeft en er maar 75 studenten worden toegelaten. Hoeveel studenten schrijven zich in voor de opleiding en hoe groot is dus de kans dat je ingeloot wordt?
  Daan
  vroeg 5 jaar, 1 maand geleden
  Charlotte
  zei 5 jaar, 1 maand geleden

  Hoi Daan, Ik kan niet voorspellen hoeveel mensen zich inschrijven voor de opleiding, maar ik weet wel dat er bij de nummering fixus verschillende klassen zijn. Mocht je een 8 of hoger staan, dan zit je in lotingsklasse A. Bij een 7.5 of hoger zit je in lotingsklasse B en zo gaat het door tot lotingsklasse E.
  Hoe beter je presteert op de HAVO of VWO hoe meer kans je hebt om op de opleiding te komen.
  Het verschilt per jaar of er geloot moet morgen. Je kan je sowieso voor twee opleidingen aan melden. Een loodstudie en een normale studie. Je kan je dan altijd afmelden voor de studie waar niet geloot voor hoeft te worden.

 • Bij de aanmelding voor deze studie moet je een aantal documenten uploaden. Onder andere Deficiëntie en letterlijk `ander document'. Nu weet ik bij deze 2 niet precies wat de bedoeling is! hopelijk kunnen jullie daar antwoord op geven! Alvast bedankt.
  Pieter
  vroeg 5 jaar, 2 maanden geleden
  Charlotte
  zei 5 jaar, 1 maand geleden

  Hoi Pieter,

  Sorry voor de late reactie, maar ik heb werkelijk geen idee welke bestanden dit zijn. Ik denk da je misschien beter het saxion zelf kan bellen!
  Wel weet ik dat een deficiëntie een document is waar op staat dat er daadwerkelijk iets aan de hand is, zoals een dyslexieverklaring.

  Veel succes met de ander bestanden zoeken!

 • Momenteel doe ik de mbo-opleiding Juridisch Medewerker in Zwolle (1e jaar), ik zag dat je ook natuur- en scheikundige vakken hebt met deze opleiding, ik heb dat maar 1 jaar gehad op de middelbare, is dit erg? Ik wil graag bij de politie, maar kan niet tegen bloed, wordt dat een probleem?
  Nina
  vroeg 5 jaar, 1 maand geleden
  Charlotte
  zei 5 jaar, 1 maand geleden

  hoi Nina,

  Dat durf ik niet te zeggen, aangezien politie een heel breed begrip is.
  Ik stel voor om dat te kijken naar de politieacademie.
  Het is echter wel een probleem als je maar een jaar natuur en scheikunde hebt gehad. Aangezien dit wel een belangrijk vak is op de opleiding. Dus ik zou daar dan wel nog 5 havo boeken voor kopen en alles door te nemen.

  Hopelijk heb ik de vraag genoeg beantwoord!

 • Hoi, welke vakken zie je in het eerste jaar? Wat houd het vak in? Ik had vorig jaar informatie gezocht maar ik heb gehoord dat alle vakken nu anders zijn.
  Saskia
  vroeg 5 jaar, 2 maanden geleden
  Charlotte
  zei 5 jaar, 2 maanden geleden

  Hoi Saskia, Dat klopt inderdaad. Hoe de vakken nu zijn kan ik zelf ook niet zeggen, want zit in het 2de jaar. Maar ik zou je aanraden om 27 maart naar de opendag in Enschede te komen!

 • Hoi,Ik vind deze opleiding erg leuk, en ik heb begrepen dat ij ook wordt gegeven op de hogeschool van Amsterdam.Het is allebei ongeveer even ver voor mij (ik kom uit Nijmegen), maar ik weet dus niet welke school ik moet kiezen. hebben jullie tips?
  Khansae
  vroeg 5 jaar, 2 maanden geleden
  Charlotte
  zei 5 jaar, 2 maanden geleden

  Hoi Khansae, De opleiding is inderdaad in Amsterdam en in Enschede. Amsterdam is meer gericht op de juridische kant, het strafrecht. Enschede is meer gericht op preventie en de veiligheid. Ik weet niet waar jou interesse ligt dus kan het moeilijk voor jou bepalen. Maar ik zal je aanraden om naar beide open dag/avonden te gaan. Ik weet hoe Enschede is namelijk, maar weet niets van Amsterdam af. Dus daar kan ik je niet verder mee helpen. Dus het is slim als je opleidingen gewoon gaat bezoeken. Groetjes Charlotte

 • Hoelang duurt ongeveer een lesdag?
  Bente
  vroeg 5 jaar, 2 maanden geleden
  Charlotte
  zei 5 jaar, 2 maanden geleden

  Hoi Bente, Dit is lastig te zeggen, want ik zit in het 2de jaar en heb een ander onderwijs programma dan de huidige eerste jaars fo. Maar wat ik vaak te horen krijgen is dat ze wel van 9 a 10 uur tot 5 op school bezig zijn met de college's en opdrachten. Hopelijk hiermee genoeg informatie. Groetjes Charlotte

 • Wat voor een interesses moet je hebben om deze opleiding leuk te vinden?
  Celien
  vroeg 5 jaar, 3 maanden geleden
  Charlotte
  zei 5 jaar, 3 maanden geleden

  Hoi Celien,

  Een lastige vraag, want ik kan niet zeggen die interesses moet je hebben om deze opleiding leuk te vinden. Niet iedereen die nieuwsgierig is vind deze opleiding namelijk leuk. Ik denk als jij nieuwsgierig bent en geïnteresseerd bent in of brandonderzoek, fraude, ongevallen, politie, bedrijfsongelukken, falen van constructies dan vind je opleiding misschien wel wat. Het is alleen wel noodzakelijk dat je natuurkunde of nlt in je vakken pakket hebt, tenzij je van MBO komt. Maar ik kan echter niet voor jou bepalen of je de opleiding leuk vind, dus ik raad je aan om vrijdag naar de open dag in Enschede te komen!

  Groetjes Charlotte

Ontdek

Ambassadeurs plaatsen tweets, blogs & beantwoorden vragen van IntoSaxion.

 • RT @WillekeSlinger: Het #webinar staat online. Een dialoog met @PieterOmtzigt. Vanuit #saxion worden de komende tijd meerdere webinars geor…

 • RT @maschavdw: Zojuist de livestream van Commerciële Economie bijgewoond, een opleiding waar ik de laatste tijd veel betrokken bij ben. Leu…

 • Lees hier over hoe 'buddy' Paulien student Deze en zijn vriendin door de coronatijden sleept! https://t.co/fM0n4F1Biz #buddybox #saxion #samensaxion

 • RT @Ingrid_barelds: Lesgeven en (online) fysiotherapie gaat gewoon door! Het was even wennen, maar inmiddels gaat het goed. Ik heb duidelij…

 • RT @EmmavdHeijden: Ondanks de situatie, is het thuis studeren met dit weer prima te doen! Momenteel volgen ik buiten de Geschiedenisles! #…

 • RT @EmmavdHeijden: Met 52 studenten 1 les volgen! Top techniek, vragen kunnen stellen, docent die de rust heeft en allemaal filmpjes maakt…

 • RT @EmmavdHeijden: Wat fijn dat @Saxion duidelijkheid geeft aan studenten en medewerkers! Daar kunnen @arieslob en @MinPres nog heel veel v…

 • RT @ErikvdBeld: Morgen toch even naar @Saxion (Deventer) om de Buddybox af te geven (1,5m ⏪⏩) #Saxion-Family. Goed idee! Ben benieuwd naar…

 • RT @RenateBik: Denk ook aan de internationale studenten die niet naar huis kunnen! Geen school, geen huis, geen café; internationale Saxio…

 • RT @MoniekKamm: Interactie in de klas blijft natuurlijk prettiger maar met dank aan al die doorbuffelende #icto collega's gaan onze lessen…

 • RT @catspizzametal: Online hoorcollege terugluisteren. Lig op de bank, vol in de zon, met mn docent als een soort luisterboek door mn kopte…

 • RT @annelohuis12: Hulde voor alle collega's! #saxion @saxion @SaxionICTO Saxion grotendeels klaar voor online onderwijs https://t.co/BqjRR…

 • RT @WillekeSlinger: Met @rensdejong over #gamechangers WTT Insights Live @ABNAMROZakelijk. Grote schandalen in bedrijfsleven leren ons dat:…

 • “Travel broadens your mind!” Met deze woorden opende voorzitter van het cvb Anka Mulder zojuist de International Project Week. #saxion #internationalprojectweek https://t.co/OrnCNZgnxi

 • RT @LucieHuiskens: Hella Jongerius: “We’re gonna design ourselves out of this shit” o.a. Weavers Werkstatt #textileonthemove #saxion NLNext…

 • RT @WillekeSlinger: Het #saxion lectoraat Weerbare Democratie is morgen stevig vertegenwoordigd op het Risk & Resilience Festival van de @U…

 • Heb jij 'm al ingevuld? https://t.co/vL3enwG1OK #hbomonitor #saxion #afgestudeerd #alumni https://t.co/tVkfhVor6Y

 • RT @robineffing: This week we are presenting two papers at the #i3e2019 conference in #trondheim from TeamNL #saxion #utwente great talks s…

 • RT @annemieklely: Enschede opgelet! Er is nog een keer de kans om 'Emma wil leven' te zien. Dat wil je niet missen :) @solostoriesnl @Saxio…

 • RT @WTCTwente: #Saxion the place to bee. A lot of buzz at the opening of the Saxion study year. Together with Saxion #WTCTwente #Connecting…

Laad meer

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?