Forensisch Onderzoek

Bij de opleiding Forensisch Onderzoek (FO) leer je onderzoek doen vanuit natuurwetenschappelijk en technisch oogpunt. FO heeft twee richtingen; Forensich Investigation (FI) en Forensic Engineering (FE). Bij FI en FE onderzoek je de toedracht van een incident. Bij FI kijk je wie aansprakelijk is, bij FE kijk je welke factoren een rol spelen bij de toedracht en wat de leerpunten zijn. Een ding is zeker: onderzoekend en analytisch vermogen zijn van groot belang.

Forensisch Onderzoek is een populaire studie met een beperkt aantal opleidingsplaatsen. De opleiding heeft daarom een ˜numerus fixus™: er worden maximaal 75 studenten ingeloot.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Enschede

Stel een vraag

Ontdek

Ambassadeurs plaatsen tweets, blogs & beantwoorden vragen van IntoSaxion.

 • RT @willemswi4: Shopping Today met docenten en studenten Online Marketing! E-Academy certificaat 2017/2018 ☀️👊👍 #sht17 #saxion https://t.co…

 • Nieuwe associate lector Unmanned Robotic Systems: Abeje Y. Mersha https://t.co/4wL7xgpkOP #mechatronica #drone #saxion #onderzoek https://t.co/oIqvP5jFbn

 • RT @RaadLosser: #dran17 studenten #Saxion presenteren #Twente als aantrekkelijk woon en werkklimaat https://t.co/JGLfxxpYCM

 • RT @novelt_online: Mooie battles van #startups uit #Twente tijdens de #gitr van #Saxion! #ondernemerschap https://t.co/V8qeT4tmMy

 • Get in the Ring start! De jury bestaat uit Regina Nieuwmeijer, Dik Wessels en Marco Aarnink. #gitr #Saxion https://t.co/i6BeAIzyhV

 • RT @GITRGlobal: Prince Constantijn is here with us to inspire young startup teams #saxion #gitr @constantijn14 @Saxion https://t.co/gNC4qgs…

Laad meer

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Demi Griffioen vraagt 15 sep 2017
  Was het moeilijk om door de selectie heen te komen? Hoeveel aanmeldingen waren er? En is het een goede vooropleiding voor bij de politie?
  Jitske zegt vandaag

  Hoi Demi!

  De huidige selectieprocedure verloopt anders dan toen ik mij aanmeldde (in 2012), maar in eerste instantie ben ik niet eens door de selectie heen gekomen. Uiteindelijk hebben zich genoeg mensen afgemeld vóórdat het studiejaar begon, waardoor ik alsnog een plekje heb kunnen krijgen. Eerlijk gezegd weet ik niet precies hoeveel mensen er zich toen hebben aangemeld, maar de hoeveelheid aanmeldingen verschilt per jaar.

  De studie Forensisch Onderzoek aan het Saxion in Enschede is niet per definitie een vooropleiding voor de recherche bij de politie. Wat betekent dat deze opleiding geen garantie geeft dat je uiteindelijk bij de politie komt te werken. Op het moment zijn ze wel bezig met het vergroten van de kans om bij de politie aan de slag te kunnen met een HBO vooropleiding. Forensisch Onderzoek richt zich echter niet alleen op de opsporing bij de politie, maar ook op bijvoorbeeld brandonderzoek en veiligheid.

  Hopelijk heb ik zo al je vragen beantwoord! Als je nog meer vragen hebt, dan hoor ik het graag!

  Groetjes, Jitske

 • Sanne vraagt 12 mrt 2017
  welke MBO opleiding kun je het beste kiezen om daarna door te stromen op de HBO Forensisch onderzoek?
  Charlotte zegt 13 mrt 2017

  Hallo Sanne, persoonlijke weet ik niks van MBO opleidingen, maar je kan het beste kijken naar opleidingen met natuurkunde, biologie en scheikunde aangezien dit de hoofdvakken zijn bij opleiding forensische onderzoek. Mocht je nog vragen hebben kun je op woensdag 22 naar de open dag komen. Er zullen geen voorlichtingen gegeven worden, maar je kunt wel je vragen stellen. Groetjes Charlotte

 • Ian vraagt 16 nov 2016
  Is dit een vooropleiding voor rechercheur? Ik heb gelezen dat je voor rechercheur een hbo vooropleiding moet hebben, en dit leek mij een goede vooropleiding.
  Charlotte zegt 22 nov 2016

  Hoi Ian,

  Het is geen vooropleiding voor rechercheur. Je word eigenlijk opgeleid tot onderzoeker met een forensisch aspect. Dus daar valt verkeersgevallen analyse, brandonderzoek, fraude onderzoek etc ook onder.

  Met vriendelijke groet,

  Charlotte Jansen

 • Ian vraagt 16 nov 2016
  Hey, ik had gehoord dat je na de loting van deze opleiding je het in juli moet verzilveren. Weten jullie toevallig wanneer de verzilvering is?
  Charlotte zegt 22 nov 2016

  Hoi Ian,

  Excuses voor de late reactie. Helaas kan ik hier niets over zeggen.

  Met vriendelijke groet,

  Charlotte Jansen

 • Jurgen vraagt 11 nov 2016
  Ik heb me ingeschreven voor de open dag. Maarrrr, wat is het adres? Staat niet op toegangsbewijs.
  IntoSaxion zegt 11 nov 2016

  Hi Jurgen,

  Leuk dat je je hebt aangemeld voor de open dag! Hier kun je de locaties vinden: https://saxion.nl/opendagen/site/studeren_bij_saxion/enschede/locatie-route-parkeren/. Je moet je melden bij het hoofdgebouw!

  Groetjes,
  Rozanne

 • Silke vraagt 27 okt 2016
  Waar is het leukste om stage te doen in het 3e leerjaar? En is deze studie echt zo afwisselend als dat ze zeggen dat het is? En waar moet ik vooral rekening mee houden als ik echt voor deze studie wil kiezen?
  Charlotte zegt 28 okt 2016

  Als je deze opleiding wilt gaan doen moet je er rekening mee houden dat het een erg technische opleiding is. Veel natuurkunde, scheikunde en biologie. Natuurkunde is daarom ook verplicht. Ik vind de studie zelf inderdaad afwisseld. Maar waar je stage wil/kan lopen moet je zelf bepalen. Er is niet iets wat geregeld wordt door het Saxion. Je moet zelf gaan solliciteren op stages.

  Groetjes Charlotte

 • Silke vraagt 27 okt 2016
  Heb je in een jaar bij de opleiding 'Forensisch Onderzoek' ook onderzoekjes met DNA, vezels of bloedsporen net zoals bij 'Chemie' (Crime Science) ?Want dat is nou net wat ik heel interessant vind samen met de andere dingen van 'Forensisch Onderzoek'
  Charlotte zegt 28 okt 2016

  Hoi Silke,

  Nee zulke dingen leren we niet met de opleiding forensische onderzoek. Daarvoor moet je echt crime science gaan studeren.

  Groetjes Charlotte

 • Bo vraagt 13 okt 2016
  Ik ben 2 keer uitgeloot voor de studie forensisch onderzoek, kan ik aankomend schooljaar wel weer proberen om in te schrijven?
  IntoSaxion zegt 13 okt 2016

  Hi Bo,

  Bedankt voor je vraag! En wat leuk dat je je weer wil inschrijven. Dit is een vraag waar ons studie informatie centrum heel goed antwoord op kan geven. Zij weten alles over inschrijvingen. Je kan hen bellen op: 088 - 019 3700 of een mail sturen naar info@saxion.nl.

  Succes ermee!

  Groetjes,
  Rozanne

 • Anne vraagt 28 sep 2016
  Ik heb Havo NT gedaan, echter zonder biologie. Zou dit een probleem opleveren tijdens de opleiding?
  Charlotte zegt 29 sep 2016

  Hoi Anne,

  Biologie is geen vereiste bij de opleiding, dus het is (goed) te doen zonder dat je biologie gehad hebt. Mocht het wel een probleem zijn kan je bij de studievereniging IDent om bijles vragen.

  Met vriendelijke groet,

  Charlotte

 • Linda vraagt 12 mei 2016
  hallo, momenteel zit ik in havo 4 met een N&G profiel. forensisch onderzoek lijkt me heel erg leuk, maar ik heb geen natuurkunde, dit is een van de toelatingseisen. Ik had op de site van Saxion gekeken en er staat dat er geen toelatingstoets is voor natuurkunde, wat zijn mijn opties?
  Charlotte zegt 13 mei 2016

  De enige optie die je hebt is dat je de op de vavo natuurkunde moet gaan volgen. Het is namelijk, zoals je al zei, een toelatingseis. Hopelijk vind je een leuke opleiding!

 • Anne vraagt 09 mei 2016
  Hoeveel mensen denken jullie dat zich er aanmelden voor deze studie dit jaar?Dit ivm plaatsings kansen!
  Charlotte zegt 09 mei 2016

  Dat kan ik niet zeggen, dit verschilt elk jaar. Afgelopen jaar is er niet geloot voor de studie, maar dat is geen garantie dat dit jaar weer zo is.

 • Jolanda vraagt 13 apr 2016
  Hoeveel studenten zijn vorig jaar niet aangenomen vanwegen de loting?
  Charlotte zegt 13 apr 2016

  Hoi Jolanda,
  Volgens mij is er afgelopen jaar niet geloot voor de studie. Echter verschilt dit per jaar. Mocht je de studie erg graag willen doen, zal ik adviseren om je gewoon in te schrijven. Je kan je voor meerder opleiding inschrijven, maar wel voor maar een loodstudie. Dus zo heb je altijd nog een backup voor aankomend jaar.
  Hopelijk heb ik je vraag zo beantwoord.

 • Anouk vraagt 17 mrt 2016
  Hallo! Ik heb in de eerste en 2e van het voortgezet onderwijs natuurverkenninf gehad, en t/m het examenjaar ook biologie. Op het MBO heb ik geen schei-/natuurkunde gehad en ook geen biologie. Is het dan mogelijk om de opleiding te doen?
  Charlotte zegt 18 mrt 2016

  Hoi Anouk,
  Ik weet niet in welk jaar je zit op het MBO. Want aankomend jaar kan het nog wel. Maar dat willen ze veranderen zodat je dat je alleen nog met MBO opleiding die in dezelfde sector valt als forensisch onderzoek , Fo kan doen. Hopelijk heb ik je genoeg geïnformeerd!

 • mara vraagt 18 mrt 2016
  hallo,mijn vraag gaat niet speciaal over de opleiding maar als je je moet inschrijven in studielink dan moet je bij vooropleiding aangeven of je havo oud of havo nieuw hebt. ik weet dus niet wat het verschil is en welke ik daarvan heb. dus weten jullie het wel?
  Charlotte zegt 18 mrt 2016

  Hoi Mara,
  Ik heb werkelijk waar geen idee wat het verschil is. Misschien is het handig om dat even aan de decaan van je school te vragen.
  Succes!

 • Daan vraagt 05 mrt 2016
  Hoi,wij zagen dat de opleiding forensisch onderzoek een centrale loting heeft en er maar 75 studenten worden toegelaten. Hoeveel studenten schrijven zich in voor de opleiding en hoe groot is dus de kans dat je ingeloot wordt?
  Charlotte zegt 06 mrt 2016

  Hoi Daan, Ik kan niet voorspellen hoeveel mensen zich inschrijven voor de opleiding, maar ik weet wel dat er bij de nummering fixus verschillende klassen zijn. Mocht je een 8 of hoger staan, dan zit je in lotingsklasse A. Bij een 7.5 of hoger zit je in lotingsklasse B en zo gaat het door tot lotingsklasse E.
  Hoe beter je presteert op de HAVO of VWO hoe meer kans je hebt om op de opleiding te komen.
  Het verschilt per jaar of er geloot moet morgen. Je kan je sowieso voor twee opleidingen aan melden. Een loodstudie en een normale studie. Je kan je dan altijd afmelden voor de studie waar niet geloot voor hoeft te worden.

 • Pieter vraagt 17 feb 2016
  Bij de aanmelding voor deze studie moet je een aantal documenten uploaden. Onder andere Deficiëntie en letterlijk `ander document'. Nu weet ik bij deze 2 niet precies wat de bedoeling is! hopelijk kunnen jullie daar antwoord op geven! Alvast bedankt.
  Charlotte zegt 25 feb 2016

  Hoi Pieter,

  Sorry voor de late reactie, maar ik heb werkelijk geen idee welke bestanden dit zijn. Ik denk da je misschien beter het saxion zelf kan bellen!
  Wel weet ik dat een deficiëntie een document is waar op staat dat er daadwerkelijk iets aan de hand is, zoals een dyslexieverklaring.

  Veel succes met de ander bestanden zoeken!

 • Nina vraagt 23 feb 2016
  Momenteel doe ik de mbo-opleiding Juridisch Medewerker in Zwolle (1e jaar), ik zag dat je ook natuur- en scheikundige vakken hebt met deze opleiding, ik heb dat maar 1 jaar gehad op de middelbare, is dit erg? Ik wil graag bij de politie, maar kan niet tegen bloed, wordt dat een probleem?
  Charlotte zegt 25 feb 2016

  hoi Nina,

  Dat durf ik niet te zeggen, aangezien politie een heel breed begrip is.
  Ik stel voor om dat te kijken naar de politieacademie.
  Het is echter wel een probleem als je maar een jaar natuur en scheikunde hebt gehad. Aangezien dit wel een belangrijk vak is op de opleiding. Dus ik zou daar dan wel nog 5 havo boeken voor kopen en alles door te nemen.

  Hopelijk heb ik de vraag genoeg beantwoord!

 • Saskia vraagt 04 feb 2016
  Hoi, welke vakken zie je in het eerste jaar? Wat houd het vak in? Ik had vorig jaar informatie gezocht maar ik heb gehoord dat alle vakken nu anders zijn.
  Charlotte zegt 09 feb 2016

  Hoi Saskia, Dat klopt inderdaad. Hoe de vakken nu zijn kan ik zelf ook niet zeggen, want zit in het 2de jaar. Maar ik zou je aanraden om 27 maart naar de opendag in Enschede te komen!

 • Khansae vraagt 30 jan 2016
  Hoi,Ik vind deze opleiding erg leuk, en ik heb begrepen dat ij ook wordt gegeven op de hogeschool van Amsterdam.Het is allebei ongeveer even ver voor mij (ik kom uit Nijmegen), maar ik weet dus niet welke school ik moet kiezen. hebben jullie tips?
  Charlotte zegt 02 feb 2016

  Hoi Khansae, De opleiding is inderdaad in Amsterdam en in Enschede. Amsterdam is meer gericht op de juridische kant, het strafrecht. Enschede is meer gericht op preventie en de veiligheid. Ik weet niet waar jou interesse ligt dus kan het moeilijk voor jou bepalen. Maar ik zal je aanraden om naar beide open dag/avonden te gaan. Ik weet hoe Enschede is namelijk, maar weet niets van Amsterdam af. Dus daar kan ik je niet verder mee helpen. Dus het is slim als je opleidingen gewoon gaat bezoeken. Groetjes Charlotte

 • Bente vraagt 25 jan 2016
  Hoelang duurt ongeveer een lesdag?
  Charlotte zegt 29 jan 2016

  Hoi Bente, Dit is lastig te zeggen, want ik zit in het 2de jaar en heb een ander onderwijs programma dan de huidige eerste jaars fo. Maar wat ik vaak te horen krijgen is dat ze wel van 9 a 10 uur tot 5 op school bezig zijn met de college's en opdrachten. Hopelijk hiermee genoeg informatie. Groetjes Charlotte

 • Celien vraagt 17 jan 2016
  Wat voor een interesses moet je hebben om deze opleiding leuk te vinden?
  Charlotte zegt 19 jan 2016

  Hoi Celien,

  Een lastige vraag, want ik kan niet zeggen die interesses moet je hebben om deze opleiding leuk te vinden. Niet iedereen die nieuwsgierig is vind deze opleiding namelijk leuk. Ik denk als jij nieuwsgierig bent en geïnteresseerd bent in of brandonderzoek, fraude, ongevallen, politie, bedrijfsongelukken, falen van constructies dan vind je opleiding misschien wel wat. Het is alleen wel noodzakelijk dat je natuurkunde of nlt in je vakken pakket hebt, tenzij je van MBO komt. Maar ik kan echter niet voor jou bepalen of je de opleiding leuk vind, dus ik raad je aan om vrijdag naar de open dag in Enschede te komen!

  Groetjes Charlotte

 • Amber vraagt 26 dec 2015
  Volgend jaar rond ik mijn MBO niv4 opleiding af tot luchtvaartdienstverlener. Maar ik wil uiteindelijk nog steeds graag bij de recherche komen en deze opleiding spreekt mij erg aan. Zou ik toegelaten kunnen worden tot deze opleiding of heb je eventueel een andere tip voor een soortgelijke HBO?
  Charlotte zegt 29 dec 2015

  Hoi Amber,

  De regeling qua toelatingseisen zijn aankomend jaar voor zover ik weet veranderd. Van een MBO opleiding wordt je alleen nog aangenomen als je in dezelfde sector een HBO opleiding wilt gaan doen. Of luchtvaartdienstverlenig goed aansluit op de opleiding durf ik niet te zeggen. Ik denk dat het slim is als je 22 januari a.s. naar onze open dag in Enschede komt voor meer informatie.

  Hopelijk heb ik je zo genoeg geïnformeerd!

  Groetjes Charlotte

 • Quinty vraagt 18 okt 2015
  Hoi! Is natuurkunde erg belangrijk voor deze opleiding? Ik ben namelijk niet zo goed in natuurkunde, maar de opleiding lijkt mij opzich wel leuk.
  Charlotte zegt 19 okt 2015

  Hoi Quinty, Natuurkunde is wel een belangrijk onderdeel van de opleiding. Omdat het niet alleen politie gericht is natuurlijk. De natuurkunde heeft vooral betrekking op bijvoorbeeld ongevalsanalyse, het berekenen van botsingen etc. Het is aan jezelf hoe graag je de studie wil halen, want met wat meer inzet en tijd is het in mijn ogen prima te doen. Vanuit de studievereniging IDent worden er ook gratis bijlessen gegeven. Er is dus veel hulp voor bijscholing, want docenten staan ook zeker open om een keer iets extra's uit te leggen.
  Hopelijk is je vraag zo goed genoeg beantwoord. Groetjes Charlotte

 • Kim vraagt 13 okt 2015
  Halloo Ik volg nu de opleiding voor allround schoonheidsspecialiste (MBO4) In het eerste jaar van die opleiding wist ik al dat ik deze opleiding als vervolg wou doen Maar nu is mijn vraag of ik met dat diploma (niet echt een aansluitend diploma) wel toegelaten kan worden voor deze opleiding groetjes
  Charlotte zegt 15 okt 2015

  Hoi Kim,

  Dit was in het verleden wel zo, maar omdat de uitval op de opleiding veel te hoog is, is dit veranderd. Je moet nu een MBO 4 opleiding volgen in de zelfde sector als forensisch onderzoek. (dus bezig zijn met techniek op het MBO). Omdat je bij fo zowel brandonderzoek leert, maar ook bezig bent met ongeval analyse. Het is dus een erg brede opleiding en niet alleen gericht op de politie/rechercheur. Groetjes Charlotte

 • Lisa vraagt 09 okt 2015
  Is dit een vooropleiding voor rechercheur ?
  Charlotte zegt 15 okt 2015

  Hoi Lisa,

  De opleiding forensisch onderzoek is geen vooropleiding voor rechercheur. Wel kun je hierna solliciteren op de master technisch rechercheur kundige, maar dit is onwijs lastig omdat er maar enkele tot geen plaatsen vrij zijn/komen. Met de opleiding Fo kun je veel kanten op, zoals brandonderzoeker, ongevalsanalyse, verzekeringsmaatschappijen en ook bij de politie. Maar wil je bij de politie kun je beter direct solliciteren bij de politieacademie op een vacature.

  Ik hoop je vraag zo goed genoeg beantwoord te hebben.

  Groetjes Charlotte

 • Dizzy vraagt 08 okt 2015
  Wat is het verschil tussen de studie Crime Science en Forensisch Onderzoek?
  Charlotte zegt 08 okt 2015

  Hoi Dizzy,

  Het verschil tussen crime en forensisch onderzoek is dat de opleiding crime sciencesciencescienceijk een studie route is van de opleiding chemie. Dus je volgt de opleiding chemie en doet de minor crime science. Forensisch onderzoek is een opleiding waar je vooral leert onderzoeken, niet alleen voor de politie, maar ook voor brandonderzoek en ongevallen etc.

  Ik hoop je vraag zo beantwoordt te hebben.

  Groetjes Charlotte

 • Peter vraagt 19 aug 2015
  Hallo,Een schoolvriend van mij en ik gaan aankomend jaar deze studie volgen en wij gaan samen reizen met de auto naar enschede, maar wij zitten niet bij elkaar in de klas/groep ingedeeld. Zijn onze lestijden hierdoor anders?? En kan dit nog veranderd worden??Mvg,Peter
  Jitske zegt 19 aug 2015

  Hallo Peter! De lestijden zijn deels anders inderdaad, daardoor zou het kunnen dat de een eerder klaar is of eerder moet beginnen of andersom. Je kan aan het begin van het schooljaar met je SLB'er (studieloopbaanbegeleider) overleggen en misschien is het mogelijk om een van jullie over te plaatsen naar een andere klas. Dit moet echter wel in overleg, maar vaak is er wel wat te regelen! Je kunt het altijd proberen!
  Groetjes, Jitske

 • Inez vraagt 09 jun 2015
  Hoe heet je?Hoe oud ben je?Hoe ben je bij deze opleiding gekomen?Welk jaar zit je?Woon je hier of nog steeds thuis?Hoe is de opleiding die je doet?Wat wil je later gaan doen?Wat is de reden dat je dat later wil worden?
  Jitske zegt 19 jun 2015

  Hoi Inez,
  Mijn naam is Jitske en ik ben 21 jaar. Ik ben bij deze opleiding gekomen door informatie te zoeken op internet en daarna een open dag te bezoeken. In eerste instantie kwam ik op de open dag voor Crime Science, maar na een heel enthousiast verhaal van een studente, heb ik besloten deze opleiding te kiezen. Ik woon nu al 2 jaar in Enschede in een studentenhuis. Dat is hartstikke gezellig en enorm leuk! De opleiding die ik doe is erg interessant, eigenlijk alle vakken liggen in mijn interesse gebied en met losse opdrachten probeer ik altijd onderzoekjes te doen waar ik zelf ook nieuwsgierig naar ben en van kan leren. Later wil ik heel graag bij de brandweer of bij defensie werken. De reden daarvoor, is omdat ik brand en alles wat daarbij hoort spannend en wonderlijk vind. Het is echt bijzonder hoe weinig er eigenlijk bekend is over brand en ik zou er graag meer van weten, zodat er beter bestreden kan worden en onderzoeken naar huisbranden of brandstichting beter en sneller gedaan kunnen worden!

 • Anne vraagt 23 apr 2015
  Een vriendin van een klasgenoot van mij die ook deze opleiding volgt stopt ermee, omdat de opleiding helemaal onder politie valt zeg maar. Nu kreeg ik op de open dag juist het gevoel dat dit helemaal niet het geval is, en dat de opleiding steeds meer ook op veiligheid richt. Wat is klopt hiervan?
  Jitske zegt 24 apr 2015

  Hoi Anne,
  Vervelend om te horen dat iemand met de opleiding stopt, maar ikzelf heb dit beeld totaal niet. Natuurlijk kun je met deze opleiding bij de politie, maar mijn eigen ervaring is dat het juist wordt aangemoedigd om verder te kijken dan alleen de politie omdat je zoveel meer kunt doen. Deze opleiding richt zich inderdaad ook op veiligheid, in de brede zin van het woord. Zo leer je bijvoorbeeld over brand en verkeersongelukken, hoe je daarnaar onderzoek moet doen en hoe je met deze onderzoeksresultaten aanbevelingen kan doen om dezelfde soort ongelukken in de toekomst te voorkomen. Daarnaast krijg je ook vakken als criminalistiek en veiligheidskunde, en projecten als "rampen en crisissen" maken het thema 'veiligheid' helemaal af. Bovenstaande onderzoeken kun je niet alleen bij de politie uitvoeren, maar ook bij particuliere onderzoeksbedrijven en verzekeringsmaatschappijen. Met andere kennis die je met je opleiding of met je minor/onderzoek opdoet, kun je ook aan de slag als veiligheidsmanager of -adviseur. Kortom, je kunt echt niet alleen maar bij de politie terecht na deze opleiding!
  Ik hoop dat dit je vraag beantwoord, zo niet, dan hoor ik graag van je!
  Groetjes,
  Jitske

 • Kim vraagt 04 feb 2015
  Wat is het leukste aan de opleiding en wat ga je nou later doen als je echt werkt? Wat voor beroep kun je met deze opleiding later doen? Groetjes
  Jitske zegt 15 apr 2015

  Hoi Kim, het allerleukste aan de opleiding is natuurlijk alle interessante dingen die je leert en ziet. Het maakt niet uit of dat een college is over lijken of een praktijkles op een zelfbedachte Plaats Delict. Het ligt er natuurlijk aan wat je zelf leuk en interessant vindt! Sommige klasgenoten vinden criminologie heel interessant, terwijl ik zelf liever natuurkunde doe... Als je later écht aan de bak moet, dan kun je met Forensisch Onderzoek heel veel kanten op. Vaak moet je dan nog wel een kleine/korte vervolgopleiding doen. Zo kun je bij politie en brandweer terecht (beide na een 2 of 3 jarige masteropleiding bij hun eigen academie), maar ook bij advocatenkantoren en verzekeringsmaatschappijen (ik denk dat je dan nog iets extra's met recht moet doen). Ook zou je bij de afdeling Verkeersongevalsanalyse kunnen gaan werken of aan de slag kunnen als risico- of veiligheidsmanager bij verschillende soorten bedrijven. Als Forensisch Onderzoeker leer je niet alleen moorden onderzoeken, maar ook rekenen aan botsingen en wankele constructies! Groetjes, Jitske

 • Sheila vraagt 07 apr 2015
  Hooii, ik heb een leerling in de laatste klas havo maar ik heb het verkeerde profiel. Op de site staat dat je dan nog een toets kan doen voor natuurkunde kan doen. Maar is dit wel haalbaar? En zijn er meer leerlingen op de studie die zo zijn aangenomen? En zo ja, lopen ze op grote problemen?
  Jitske zegt 15 apr 2015

  Hallo Sheila,
  Helaas heb ik geen ervaring met het deficiëntieonderzoek. Mijn eigen ervaring met natuurkunde is dat het je wel een beetje moet liggen en het interessant moet vinden, wil je de tentamens en dergelijke op de opleiding halen. Natuurkunde is een lastig vak, waarbij het belangrijk is dat je het vanaf de basis leert. Maar laat je niet ontmoedigen! Als Forensisch Onderzoek iets is wat je écht wilt doen, dan moet je het altijd proberen. Niet geschoten is altijd mis! Kijk nog even op: http://www.saxion.nl/studeren/aanmelden/toelating/toelatingsonderzoeken/ voor meer informatie, mocht je dit nog niet gedaan hebben. Wat ik begrepen heb, zitten er nog wel een aantal eisen aan deze toets. Heel veel succes! Groetjes, Jitske

 • Manouk vraagt 26 mrt 2015
  Hoeveel dagen gem. in week naar school? Advies of kamers of reizen? ( ik woon in drenthe dicht bij Assen. OV: 2,5 u Auto: 1,5) Laatste 2 jaar stage? Vergoeding en waar? Ik wil namelijk kosten besparen want ik val in de leenstelsel. Hopelijk kunnen jullie mij helpen.
  Jitske zegt 15 apr 2015

  Hallo Manouk!
  In het eerste jaar kun je er vanuit gaan dat je sowieso 4 dagen op school zit. Dit wil nog wel eens verschillen, maar als je geen college hebt, dan kun je nog heel druk zijn met projecten, werken op het lab, zelfstudie.... Mijn advies is kamers! Maar die beslissing ligt helemaal bij jezelf. Op kamers gaan is heel leuk, maar kan ook heel spannend zijn. 2,5u reizen is wel lang (1,5u ook) en kamers is een hele gezellige toevoeging aan je studententijd. Reizen kan altijd, maar op kamers gaan kan ook altijd nog! Het is helemaal niet verkeerd om even af te wachten of de studie je wel bevalt voor je op kamers gaat.
  Je bent niet de volledige laatste 2 jaar bezig met stage. Je moet sowieso een halfjaar op stage gaan voor de opleiding en je moet een halfjaar afstuderen, maar of dat op een stage is of dat je een opdracht gaat doen, dat ik volledig aan jou en je studiebegeleider. Over vergoedingen en plekken durf ik niks te zeggen. Forensisch Onderzoek is een enorm actueel werkgebied en veel mensen zijn geïnteresseerd in een plekje. Het hangt heel erg af van de vraag vanuit het werkveld en natuurlijk waar jij in geïnteresseerd bent. Is je droom om bij de politie te gaan werken? Of heb je altijd al verkeersongevalsanalyse willen doen? Geen zorgen, dat hoef je nu nog allemaal niet weten, maar je stage is hier uiteindelijk wel van afhankelijk. Daarnaast hoef je pas over 2 jaar stage te lopen, en er kan een hoop veranderen in 2 jaar, dus de plekken van nu, kunnen dan al weg zijn door bezuinigingen of afnemende vraag.
  Ik hoop dat je vragen zo beantwoord zijn, mocht je nog meer vragen hebben, dan hoor ik het graag!
  Groetjes,
  Jitske

 • Mathijs van Gijtenbeek vraagt 07 jan 2015
  Kunt u me wat meer informatie geven over de studie aangezien er in de brochure vrij weinig staat. Ik ben al wel op de open dag geweest.
  Jitske zegt 07 jan 2015

  Hoi Mathijs,

  Natuurlijk kan ik je meer informatie geven, maar wat zou je allemaal willen weten? Waar heb je nog vragen over? Over de colleges? Over wat voor soort beroep je later kunt gaan doen? Over studeren in het algemeen?

  Laat het me even weten en dan help ik je graag!

  Groetjes,
  Jitske

 • Kyra vraagt 18 nov 2014
  Als je deze opleiding volgt ga je dan zelf ook het laboratorium in om bepaalde sporen te analiseren of mag je dat alleen doen als je crime science hebt gevolgd?
  Jitske zegt 18 nov 2014

  Hoi Kyra,
  Crime Science is dé opleiding voor laboratorium onderzoek met betrekking tot sporen analyse. Als Forensisch onderzoeker moet je wel weten wat er in het laboratorium gebeurd, maar kom je zelf niet in het laboratorium terecht.
  Groetjes!

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?