Podotherapie

Een podotherapeut behandelt patiënten met voetklachten, maar veelal ook rug-, heup- en knieklachten. Deze laatste soort klachten kunnen namelijk ook heel goed het resultaat zijn van een voetafwijking. Je werkt in gezondheidscentra, ziekenhuizen, sportclubs of zelfstandig in je eigen praktijk.

Hierbij alvast wat handige links met antwoorden op veelgestelde vragen!

- Is er een mogelijkheid om in februari in te stromen?

- Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

- Wat zijn de toelatingseisen?

Nog meer vragen? Op onze website vind je alles over de start van je studie!

IntoSaxion is niet bedoeld voor het werven van personeel, stagiaires en afstudeerders. Deze vragen worden verwijderd en dus niet beantwoord.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Enschede

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Wat maakt podotherapie leuker dan fysiotherapie? :)
  Lidy
  vroeg 3 dagen, 2 uur geleden
  Myrthe
  zei 2 dagen, 7 uur geleden

  Hey Lidy,

  Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Maar zelf vind ik de combinatie van het patiëntencontact en het technische van de verschillende apparatuur om analyses te maken en het maken van bijv zolen. Ook vind ik het leuke en interessante dat je kijkt naar de oorzaak van de klachten, en niet alleen maar dat kleine stukje waar de pijn bijv zit behandeld.
  Daarnaast is het een relatief jong beroep waarin veel ontwikkelingen zijn en blijven.

  Máár gelukkig hoef je op het saxion nog geen definitieve keus te maken. Het eerste half jaar van fysiotherapie en podotherapie is samen. Daarna kun je alsnog switchen :)

  Én na de opleiding podotherapie heb je 100% baangarantie!

  Groetjes,
  Myrthe

 • Op mijn oude opleiding moest je ba-uren verzamelen telde mee voor studie puntien (EC's) . Dit hield in dat je zelf naast je studie 128 uren moest besteden om je te verdiepen dus bijvoorbeeld meelopen in het ziekenhuis of meehelpen als proefpersoon bij medestudenten. Is dit bij podotherapie ook?
  Laura
  vroeg 4 dagen, 23 uur geleden
  Myrthe
  zei 4 dagen, 23 uur geleden

  Hey Laura,

  Nee, je hoeft geen ba-uren te verzamelen naast de studie! De studiepunten die je moet halen zijn voor stages, projecten en tentamens. Dit is vanuit school geregeld en rekening mee gehouden met het rooster.

  Hopelijk heb ik zo je vraag beantwoord! Mocht je nog andere vragen hebben, stel ze gerust!

  Groetjes,
  Myrthe

 • Zijn de leslocaties makkelijk (lopend?) te bereiken vanaf het CSstation?Ik wil ivm de huidige situatie nu nog niet verhuizen, maar ik heb een lange(re) reistijd.
  Magaret
  vroeg 1 maand, 2 weken geleden
  Myrthe
  zei 1 maand, 2 weken geleden

  Hey Magaret!

  Ja zeker! Het station zit bijna naast het Saxion. Het is maar 5 minuten lopen vanaf het station naar het Saxion.

  Als je nog verdere vragen hebt, stel ze vooral! :)

  Groetjes,
  Myrthe

 • Lisa gaf aan 3 lesdagen. Geldt dat alleen voor het eerste jaar of ook voor het 2e en 3e jaar? Zo nee, hoeveel contactdagen zijn er wekelijks in het 2e en wekelijks in het 3e jaar? Ik twijfel namelijk aan de deeltijd studie of voltijd studie. Wat is het gemiddelde aantal uren op een dag naar school?
  Jolanda
  vroeg 2 maanden, 2 weken geleden
  Myrthe
  zei 2 maanden, 1 week geleden

  Hoi Jolanda!

  Door Corona is het allemaal een beetje anders. Maar normaal gesproken heb je 4 lesdagen per week in jaar 1, in jaar 2 zijn het 3 lesdagen + 1 stagedag (het hele studiejaar), in jaar 3 heb je eerst een half jaar minor en daarna (meestal) 2 lesdagen + 1 stagedag. In jaar 4 zijn het 3 stagedagen en 1 dag les per week.

  Het gemiddelde aantal uren op een dag is lastig te zeggen, beetje wisselend, maar ik denk meestal 5 uur.

  Je geeft aan dat je twijfelt tussen de deeltijd en voltijd studie; op het Saxion is de studie Podotherapie alleen in voltijd te volgen.

  Ik hoop dat ik zo je vragen heb beantwoord! Mocht dat niet zo zijn of heb je nog andere vragen, stuur dan vooral nog een berichtje!

  Groetjes,
  Myrthe

 • Wat vindt je echt totaal niet leuk aan deze studie en welke dingen zijn toch anders dan je had verwacht voordat je begon aan deze studie?
  Anoniem
  vroeg 7 maanden, 1 week geleden
  Merlin
  zei 7 maanden, 1 week geleden

  Hee Anoniem!

  Pfoee dat is wel een lastige, er komt in het eerste jaar heel veel theorie op je af. Bij sommige onderwerpen vraag je je misschien af waarom je er wat vanaf moet weten. Naarmate je dan vordert in de studie zal je merken dat heel veel langzaam op de plek valt. Denk bijvoorbeeld aan de werkingen van de verschillende organen en ziektes hiervan. Je gaat er vanuit dat je bezig bent met de voeten, knie, heup en rug van de patiënt. Maar je komt er langzaam achter dat dit alles invloed op elkaar uitoefent. Dat had ik totaal niet verwacht aan het begin van de studie.

  Er zijn niet echt onderdelen die ik totaal niet leuk vind. De studie en het werkveld zijn samen nauw betrokken om de laatste ontwikkelingen en ideeën uit te wisselen. Je leert in het eerst een tweede jaar ook voetbehandelingen uit te oefenen, iets wat in de basis ligt van jou als beroepsprofessional. Later merk je tijdens stages dat dit minimaal aan de orde komt. Dit is een onderdeel wat ik zelf minder leuk vind maar zeker wil blijven doen. Je bent tevens geen pedicure, je leert op school de basis maar ziet in de praktijk de complexere klachten. Daarnaast ga je dan ook kijken of je de oorzaak van bepaalde problemen ook op kan lossen of verbeteren.
  Dit viel mij achteraf dus in zijn geheel mee.

  Ik hoop dat hierbij jou vraag is beantwoord. Mocht je meer informatie willen hebben laat dit dan even weten!

  Groetjes,

  Merlin

 • Kan ik de opleiding ook in deeltijd volgen en in mijn eigen tempo?
  Linda
  vroeg 9 maanden, 1 week geleden
  Myrthe
  zei 9 maanden, 1 week geleden

  Hee Linda!

  Podotherapie is alleen een voltijd opleiding. Binnen 2 jaar moet je je Propedeuse halen, maar in je eerste jaar moet je dan wel je BSA hebben gehaald. Als je eenmaal je P hebt, zijn er voor sommige projecten/stages nog vereisten die je moet halen om verder te mogen. Maar in theorie zou je dan alles wat meer kunnen spreiden. Er zijn wel vaste toetsmomenten en inleverdata dus dan kan het betekenen dat je het pas een jaar later bijvoorbeeld een project kunt doen die je hebt uitgesteld.

  Hopelijk heb ik zo je vraag beantwoord! Mocht dat niet zo zijn kun je altijd nog een vraag stellen of mij contacten!

  Groetjes,
  Myrthe

 • Kan iemand mij een beter beeld geven van deze opleiding, zoals wat van je verwacht wordt, wat ik mij kan voorstellen van de praktijk en theorie lessen etc.
  Lieke
  vroeg 11 maanden, 3 weken geleden
  Myrthe
  zei 11 maanden, 3 weken geleden

  Hee Lieke!

  Ik ga mijn best doen om je een beter beeld van de opleiding te geven!
  In het eerste jaar heb je vakken zoals anatomie, fysiologie, pathologie en psychologie/communicatie. In dit jaar ben je vooral bezig met 'de gezonde mens'. Je krijgt hier hoorcolleges over (een docent geeft dan een presentatie, als student luister je dan vooral en stel jij of stelt de docent af en toe vragen). Deze colleges worden per thema behandeld. Verder worden uit deze vakken ook aspecten tijdens praktijklessen behandeld. Tijdens paramedisch ga je vooral oefenen met lichamelijk onderzoek doen en tijdens podospecifiek leer je bijvoorbeeld zolen maken en het doen van voetbehandelingen.
  In jaar twee ga je verder met dezelfde vakken maar ga je in op afwijkingen/ziektes. Daarnaast heb je in jaar 2 ook 1 dag in de week een half jaar lang stage. En run je met alle studenten uit jaar 2 de Voet & Poli. Dit is een praktijk op school waarbij je 'echte' patiënten gaat behandelen. Heel leuk en leerzaam!

  In het derde jaar, na je eerste halfjaar minor, loop je een half jaar 1 dag in de week stage. Daarnaast heb je vakken zoals casuïstiek. Hierbij bespreek je als het ware een casus met de klas en oefen je nog met testen om bijvoorbeeld bepaalde pathologien uit te sluiten.

  Naast deze vakken zijn er ook projectlessen. Hierbij werk je (meestal) in groepjes aan een bepaalde opdracht binnen de thema's organiseren, onderzoeken, ondernemen, kwaliteitszorg en innoveren. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je je stage praktijk gaat analyseren en dat je een plan gaat bedenken hoe een bepaald onderdeel misschien verbeterd zou kunnen worden.

  Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord! Mocht dit niet zo zijn of nog andere vragen hebben hoor ik het graag!

 • Ik doe in Frankrijk mijn middelbare opleiding (vwo niveau, bac ) wat zijn de toelatingseisen?
  Manon
  vroeg 1 jaar geleden
  Myrthe
  zei 1 jaar geleden

  Hee Manon!

  De toelatingseisen zijn een havo, vwo of mbo4-diploma. Ik verwacht dat je vwo diploma uit Frankrijk hier ook onder valt! Maar om het zeker te weten kun je het beste even bellen naar het Saxion Informatie Centrum. Zij zijn te bereiken op: +31(0)88-019 3700

  Ik hoop dat ik zo je vraag heb beantwoord! Mocht je nog verdere vragen hebben kun je altijd een berichtje sturen!

 • Er staat in de beschrijving dat er ongeveer 20 college uren zijn per week. Hoe zijn deze uren verdeeld in de week?
  Susanna
  vroeg 1 jaar, 7 maanden geleden
  Merlin
  zei 1 jaar geleden

  Hee Susanna!

  Ik zie dat je deze vraag al een tijdje geleden hebt gesteld, sinds vandaag ben ik ambassadeur voor de opleiding podotherapie aan het Saxion in Enschede. Daarom beantwoord ik toch graag jou vraag!

  Het verschilt per jaar, in het eerste jaar zijn er volle dagen, de opleiding streeft naar 1 dag in de week studievrij. Dat houdt in dat je vier dagen les hebt, waaronder de stages kunnen vallen. De uren zijn heel divers, dit kan een ochtend, middag of hele dag zijn. Per kwartiel (10 weken) Heb je 8 weken les en 2 toetsweken. In de toetsweken heb je alleen toetsen die gepland staan voor dat kwartiel.

  Leerjaar twee heeft al iets minder contacturen, Dit zijn meestal halve dagen en soms een hele dag. Hier is ook weer een halfjaar stage van 1 dag in de week bij in gepland. Nu in het derde jaar wordt het meer zelfstudie. In het eerste halfjaar heb je een minor welke intern Saxion of bij een andere hogeschool gevolgd kan worden. Daarna ga je weer naar de opleiding, hier heb je dan ongeveer 10 uur per week les exclusief stage en is de rest zelfstudie!

  Het laatste jaar bestaat uit enkele lessen twee stages en een afstudeerproject. Hier kan ik je iets minder over vertellen!

  Ik hoop dat hiermee je vraag is beantwoord, anders hoor ik het graag! Mocht je nog iets willen weten mag je ook contact met mij zoeken!

 • Studie-inhoud
  Is deze opleiding ook in Deeltijd ?
  Sharon
  vroeg 1 jaar, 2 maanden geleden
  Harun
  zei 1 jaar, 2 maanden geleden

  Hi Sharon,

  De opleiding Podotherapie is er alleen in voltijd.

  Koen

 • Studie-inhoud
  Hoi! Ik vroeg mij af, of deze opleidingen HBO of WO zijn en hoe ik het verschil hiertussen op jullie site kan vinden. Daarnaast: Waarin verschilt dit van een andere uni ?
  lara
  vroeg 1 jaar, 3 maanden geleden
  Harun
  zei 1 jaar, 3 maanden geleden

  Hi Lara,

  Saxion is een hogeschool, dus onze opleiding Podotherapie is een hbo-opleiding. De enige andere hbo-opleiding voor podotherapie wordt gegeven aan Fontys in Eindhoven; om echt het verschil tussen de opleidingen te ervaren raad ik je aan naar de open dagen te gaan en eventueel een meeloopdag aan te vragen.

  Koen

 • "In het tweede jaar doe je mee met een internationaal uitwisselingsproject van een aantal dagen met studenten uit Gent. " wat wordt er hier precies mee bedoeld ? En is de beheersing van de Engelse taal belangrijk
  anoniem
  vroeg 1 jaar, 11 maanden geleden
  Harun
  zei 1 jaar, 11 maanden geleden

  Hi,

  Saxion werkt samen met de Hogeschool Gent, en eens per jaar vindt er een uitwisseling plaats waarbij studenten vanuit Gent hiernaartoe komen en andersom. Het programma is elk jaar anders en wordt tijdens het studiejaar opgemaakt.

  De lessen zijn in het Nederlands, dus Engels is niet heel belangrijk.

  ^Koen

 • Ik heb gehoord dat de opleiding is opgehouden te bestaan. Klopt dat? Ik zie geen vragen uit 2019.
  Monica
  vroeg 2 jaar, 2 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 2 maanden geleden

  Hi Monica,

  Nee hoor, de opleiding bestaat nog steeds! Op https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/podotherapie vind je meer informatie.

  Groeten,

  Koen

 • Hallo, ik zit op het vmbo 4de klas. Welke mbo opleiding moet ik als vooropleiding doen voordat ik deze opleiding kan volgen?
  Laura
  vroeg 2 jaar, 4 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 4 maanden geleden

  Hi!

  Sorry voor de late reactie! Bij Saxion zijn alle mbo4-studenten welkom. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je je ervan bewust bent of er een goede match is tussen jou en de opleiding en waar jouw mogelijke aandachtspunten liggen. Je mentor of studieloopbaanbegeleider kan je hierin adviseren. Je kunt ook even kijken op https://www.saxion.nl/studeren-bij/opleiding-kiezen/van-mbo-naar-hbo.

  ^Koen

 • Hoe lastig is het om de Propedeuse in het eerste jaar te behalen?
  anoniem
  vroeg 2 jaar, 10 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 10 maanden geleden

  Hai!

  Uit de enquete blijkt:

  Hoeveel procent van eerstejaarsstudenten haalt in 1 jaar de propedeuse?
  50%

  Kun je zo verder?

 • Je hebt bij de opleiding podotherapie heel veel vakken die met antomie en gezondheid te maken hebben, maar krijg je bijvoorbeeld ook Nederlands, Engels, Lichamelijke Opvoeding?
  anoniem
  vroeg 2 jaar, 10 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 10 maanden geleden

  Hai!

  Dit zijn vakken uit het eerste jaar:

  Welke vakken worden er tijdens het eerste jaar gegeven?
  • Anatomie
  • Fysiologie
  • Pathologie
  • Psychologie

  Daarnaast:
  • Enkele uren stage
  • Eenvoudig onderzoek
  • Behandelen van eelt-, likdoorn- en nagelproblemen
  • Het vervaardigen van zolen.

  JWelke vakken worden er tijdens het eerste jaar gegeven?
  • Anatomie
  • Fysiologie
  • Pathologie
  • Psychologie

  Daarnaast:
  • Enkele uren stage
  • Eenvoudig onderzoek
  • Behandelen van eelt-, likdoorn- en nagelproblemen
  • Het vervaardigen van zolen.

  Kun je hiermee verder?

 • Zijn er ook oudere studenten? Ik ben zelf 53 en denk erover om verder te leren. Ben nu medisch pedicure.
  Monica
  vroeg 3 jaar, 6 maanden geleden
  Harun
  zei 3 jaar, 6 maanden geleden

  Hoi Monica,

  Of er ook oudere studenten zijn weet ik niet, maar je zou eens kunnen bellen met ons informatiecentrum 088-019 3700. Zij weten alles over studeren bij Saxion en kunnen je ook vertellen of er oudere studenten zijn.

  Succes in ieder geval!

  Groetjes,
  Roos

 • Hallo, op de factsheet heb ik gezien dat je studieboeken, polipak, slijpjas en je materialenkoffer ongeveer 1790 euro kosten.Is dit echt zo?
  Grisaimy
  vroeg 4 jaar geleden
  Harun
  zei 4 jaar geleden

  Hoi Grisaimy,

  Dat klopt inderdaad.

  Groetjes,
  Rozanne

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hallo, Wat zijn de grootste struikelblokken (qua vakken) op deze opleiding? Ik weet bijvoorbeeld dat biomechanica moeilijk is voor studenten die geen wiskunde b en natuurkunde op havo niveau hebben gedaan. Zijn er nog meer vakken waarbij een specifieke voorkennis of vakkenpakket een pre is?
  Robin
  vroeg 4 jaar, 1 maand geleden
  Harun
  zei 4 jaar, 1 maand geleden

  Hi Robin,

  Ik ga dit even voor je navragen want denk dat de student het iets te druk heeft! Ik kom bij je terug.

  Groetjes,
  Rozanne

  Nog 2 antwoorden Toon minder antwoorden

 • Ik ben naar de open dag geweest en heb nog de volgende vragen: Hoe ziet de introductie eruit? Wat is de vroegste en laatste tijd waarop je zou beginnen/eindigen op een schooldag?Hoe vaak komt het voor dat je tijdens een praktijkles in ondergoed moet staan? En is dit in elk leerjaar het geval?
  Rosalie
  vroeg 4 jaar, 4 maanden geleden
  Harun
  zei 4 jaar, 4 maanden geleden

  Hi Rosalie,

  Ik denk dat de ambassadeur van Podotherapie het iets te druk heeft. Ik ga jouw vraag doorzetten en dan krijg je in ieder geval snel antwoord. Je hoort van mij!

  Groetjes,
  Rozanne

  Nog 2 antwoorden Toon minder antwoorden

 • Vind je het een moeilijke opleiding? Ofwel, ben je echt 40 uur per week met je studie bezig? Voor mij is het van groot belang dat ik een redelijke bijbaan kan hebben naast mijn studie. Twintig contacturen per week is me verteld.. Komt dat neer dat je gemid. dan zo´n beetje tot 13:00 op school zit?
  Daan
  vroeg 5 jaar, 2 maanden geleden
  Lisa
  zei 5 jaar, 1 maand geleden

  Hallo Daan!
  Zelf was ik niet 40 uur per week kwijt aan school maar het ligt er maar zelf aan hoe bont je het wil maken. Waar het meeste tijd in gaat zitten is aan de anatomie van de spieren, botten et cetera. In het algemeen heb je ongeveer 3 dagen les met redelijke tijden, een bijbaan moet erbij kunnen. Mijn tip om het makkelijk vol te houden met studeren en werken: ga op tijd beginnen met anatomie leren en houd deze goed bij! ;)
  Groetjes Lisa

 • Hallo, Is het erg als je de eerste introductie dag niet kunt meemaken waarbij je het rooster enz. ontvangt? Kun je deze op een andere manier ontvangen?
  loerdy
  vroeg 5 jaar, 8 maanden geleden
  Lisa
  zei 5 jaar, 1 maand geleden

  Hallo Loerdy, dit hoeft geen probleem te zijn. Je kunt namelijk de dagen erop je rooster ontvangen. Echter is het wel heel handig als je er bij bent. Verder zal ik als ik jou was nog even goed met school contact opnemen wanneer je zeker bent van deze studie!

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?