
Vragen van bezoekers
Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!
-
-
Anoniemvroeg 4 maanden, 1 week geleden
Wat vindt je echt totaal niet leuk aan deze studie en welke dingen zijn toch anders dan je had verwacht voordat je begon aan deze studie?
-
Hee Anoniem!
Pfoee dat is wel een lastige, er komt in het eerste jaar heel veel theorie op je af. Bij sommige onderwerpen vraag je je misschien af waarom je er wat vanaf moet weten. Naarmate je dan vordert in de studie zal je merken dat heel veel langzaam op de plek valt. Denk bijvoorbeeld aan de werkingen van de verschillende organen en ziektes hiervan. Je gaat er vanuit dat je bezig bent met de voeten, knie, heup en rug van de patiënt. Maar je komt er langzaam achter dat dit alles invloed op elkaar uitoefent. Dat had ik totaal niet verwacht aan het begin van de studie.
Er zijn niet echt onderdelen die ik totaal niet leuk vind. De studie en het werkveld zijn samen nauw betrokken om de laatste ontwikkelingen en ideeën uit te wisselen. Je leert in het eerst een tweede jaar ook voetbehandelingen uit te oefenen, iets wat in de basis ligt van jou als beroepsprofessional. Later merk je tijdens stages dat dit minimaal aan de orde komt. Dit is een onderdeel wat ik zelf minder leuk vind maar zeker wil blijven doen. Je bent tevens geen pedicure, je leert op school de basis maar ziet in de praktijk de complexere klachten. Daarnaast ga je dan ook kijken of je de oorzaak van bepaalde problemen ook op kan lossen of verbeteren.
Dit viel mij achteraf dus in zijn geheel mee.Ik hoop dat hierbij jou vraag is beantwoord. Mocht je meer informatie willen hebben laat dit dan even weten!
Groetjes,
Merlin
-
-
-
Lindavroeg 6 maanden geleden
Kan ik de opleiding ook in deeltijd volgen en in mijn eigen tempo?
-
Hee Linda!
Podotherapie is alleen een voltijd opleiding. Binnen 2 jaar moet je je Propedeuse halen, maar in je eerste jaar moet je dan wel je BSA hebben gehaald. Als je eenmaal je P hebt, zijn er voor sommige projecten/stages nog vereisten die je moet halen om verder te mogen. Maar in theorie zou je dan alles wat meer kunnen spreiden. Er zijn wel vaste toetsmomenten en inleverdata dus dan kan het betekenen dat je het pas een jaar later bijvoorbeeld een project kunt doen die je hebt uitgesteld.
Hopelijk heb ik zo je vraag beantwoord! Mocht dat niet zo zijn kun je altijd nog een vraag stellen of mij contacten!
Groetjes,
Myrthe
-
-
-
Liekevroeg 8 maanden, 3 weken geleden
Kan iemand mij een beter beeld geven van deze opleiding, zoals wat van je verwacht wordt, wat ik mij kan voorstellen van de praktijk en theorie lessen etc.
-
Hee Lieke!
Ik ga mijn best doen om je een beter beeld van de opleiding te geven!
In het eerste jaar heb je vakken zoals anatomie, fysiologie, pathologie en psychologie/communicatie. In dit jaar ben je vooral bezig met 'de gezonde mens'. Je krijgt hier hoorcolleges over (een docent geeft dan een presentatie, als student luister je dan vooral en stel jij of stelt de docent af en toe vragen). Deze colleges worden per thema behandeld. Verder worden uit deze vakken ook aspecten tijdens praktijklessen behandeld. Tijdens paramedisch ga je vooral oefenen met lichamelijk onderzoek doen en tijdens podospecifiek leer je bijvoorbeeld zolen maken en het doen van voetbehandelingen.
In jaar twee ga je verder met dezelfde vakken maar ga je in op afwijkingen/ziektes. Daarnaast heb je in jaar 2 ook 1 dag in de week een half jaar lang stage. En run je met alle studenten uit jaar 2 de Voet & Poli. Dit is een praktijk op school waarbij je 'echte' patiënten gaat behandelen. Heel leuk en leerzaam!In het derde jaar, na je eerste halfjaar minor, loop je een half jaar 1 dag in de week stage. Daarnaast heb je vakken zoals casuïstiek. Hierbij bespreek je als het ware een casus met de klas en oefen je nog met testen om bijvoorbeeld bepaalde pathologien uit te sluiten.
Naast deze vakken zijn er ook projectlessen. Hierbij werk je (meestal) in groepjes aan een bepaalde opdracht binnen de thema's organiseren, onderzoeken, ondernemen, kwaliteitszorg en innoveren. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je je stage praktijk gaat analyseren en dat je een plan gaat bedenken hoe een bepaald onderdeel misschien verbeterd zou kunnen worden.
Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord! Mocht dit niet zo zijn of nog andere vragen hebben hoor ik het graag!
-
-
-
Manonvroeg 9 maanden geleden
Ik doe in Frankrijk mijn middelbare opleiding (vwo niveau, bac ) wat zijn de toelatingseisen?
-
Hee Manon!
De toelatingseisen zijn een havo, vwo of mbo4-diploma. Ik verwacht dat je vwo diploma uit Frankrijk hier ook onder valt! Maar om het zeker te weten kun je het beste even bellen naar het Saxion Informatie Centrum. Zij zijn te bereiken op: +31(0)88-019 3700
Ik hoop dat ik zo je vraag heb beantwoord! Mocht je nog verdere vragen hebben kun je altijd een berichtje sturen!
-
-
-
Susannavroeg 1 jaar, 4 maanden geleden
Er staat in de beschrijving dat er ongeveer 20 college uren zijn per week. Hoe zijn deze uren verdeeld in de week?
-
Hee Susanna!
Ik zie dat je deze vraag al een tijdje geleden hebt gesteld, sinds vandaag ben ik ambassadeur voor de opleiding podotherapie aan het Saxion in Enschede. Daarom beantwoord ik toch graag jou vraag!
Het verschilt per jaar, in het eerste jaar zijn er volle dagen, de opleiding streeft naar 1 dag in de week studievrij. Dat houdt in dat je vier dagen les hebt, waaronder de stages kunnen vallen. De uren zijn heel divers, dit kan een ochtend, middag of hele dag zijn. Per kwartiel (10 weken) Heb je 8 weken les en 2 toetsweken. In de toetsweken heb je alleen toetsen die gepland staan voor dat kwartiel.
Leerjaar twee heeft al iets minder contacturen, Dit zijn meestal halve dagen en soms een hele dag. Hier is ook weer een halfjaar stage van 1 dag in de week bij in gepland. Nu in het derde jaar wordt het meer zelfstudie. In het eerste halfjaar heb je een minor welke intern Saxion of bij een andere hogeschool gevolgd kan worden. Daarna ga je weer naar de opleiding, hier heb je dan ongeveer 10 uur per week les exclusief stage en is de rest zelfstudie!
Het laatste jaar bestaat uit enkele lessen twee stages en een afstudeerproject. Hier kan ik je iets minder over vertellen!
Ik hoop dat hiermee je vraag is beantwoord, anders hoor ik het graag! Mocht je nog iets willen weten mag je ook contact met mij zoeken!
-
-
-
Sharonvroeg 11 maanden, 2 weken geleden
Is deze opleiding ook in Deeltijd ?
-
Hi Sharon,
De opleiding Podotherapie is er alleen in voltijd.
Koen
-
-
-
laravroeg 1 jaar geleden
Hoi! Ik vroeg mij af, of deze opleidingen HBO of WO zijn en hoe ik het verschil hiertussen op jullie site kan vinden. Daarnaast: Waarin verschilt dit van een andere uni ?
-
Hi Lara,
Saxion is een hogeschool, dus onze opleiding Podotherapie is een hbo-opleiding. De enige andere hbo-opleiding voor podotherapie wordt gegeven aan Fontys in Eindhoven; om echt het verschil tussen de opleidingen te ervaren raad ik je aan naar de open dagen te gaan en eventueel een meeloopdag aan te vragen.
Koen
-
-
-
anoniemvroeg 1 jaar, 8 maanden geleden
"In het tweede jaar doe je mee met een internationaal uitwisselingsproject van een aantal dagen met studenten uit Gent. "
wat wordt er hier precies mee bedoeld ?
En is de beheersing van de Engelse taal belangrijk
-
Hi,
Saxion werkt samen met de Hogeschool Gent, en eens per jaar vindt er een uitwisseling plaats waarbij studenten vanuit Gent hiernaartoe komen en andersom. Het programma is elk jaar anders en wordt tijdens het studiejaar opgemaakt.
De lessen zijn in het Nederlands, dus Engels is niet heel belangrijk.
^Koen
-
-
-
Monicavroeg 1 jaar, 11 maanden geleden
Ik heb gehoord dat de opleiding is opgehouden te bestaan. Klopt dat? Ik zie geen vragen uit 2019.
-
Hi Monica,
Nee hoor, de opleiding bestaat nog steeds! Op https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/podotherapie vind je meer informatie.
Groeten,
Koen
-
-
-
Lauravroeg 2 jaar, 1 maand geleden
Hallo, ik zit op het vmbo 4de klas. Welke mbo opleiding moet ik als vooropleiding doen voordat ik deze opleiding kan volgen?
-
Hi!
Sorry voor de late reactie! Bij Saxion zijn alle mbo4-studenten welkom. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je je ervan bewust bent of er een goede match is tussen jou en de opleiding en waar jouw mogelijke aandachtspunten liggen. Je mentor of studieloopbaanbegeleider kan je hierin adviseren. Je kunt ook even kijken op https://www.saxion.nl/studeren-bij/opleiding-kiezen/van-mbo-naar-hbo.
^Koen
-
-
-
anoniemvroeg 2 jaar, 7 maanden geleden
Hoe lastig is het om de Propedeuse in het eerste jaar te behalen?
-
Hai!
Uit de enquete blijkt:
Hoeveel procent van eerstejaarsstudenten haalt in 1 jaar de propedeuse?
50%Kun je zo verder?
-
-
-
anoniemvroeg 2 jaar, 7 maanden geleden
Je hebt bij de opleiding podotherapie heel veel vakken die met antomie en gezondheid te maken hebben, maar krijg je bijvoorbeeld ook Nederlands, Engels, Lichamelijke Opvoeding?
-
Hai!
Dit zijn vakken uit het eerste jaar:
Welke vakken worden er tijdens het eerste jaar gegeven?
• Anatomie
• Fysiologie
• Pathologie
• PsychologieDaarnaast:
• Enkele uren stage
• Eenvoudig onderzoek
• Behandelen van eelt-, likdoorn- en nagelproblemen
• Het vervaardigen van zolen.JWelke vakken worden er tijdens het eerste jaar gegeven?
• Anatomie
• Fysiologie
• Pathologie
• PsychologieDaarnaast:
• Enkele uren stage
• Eenvoudig onderzoek
• Behandelen van eelt-, likdoorn- en nagelproblemen
• Het vervaardigen van zolen.Kun je hiermee verder?
-
-
-
Monicavroeg 3 jaar, 3 maanden geleden
Zijn er ook oudere studenten? Ik ben zelf 53 en denk erover om verder te leren. Ben nu medisch pedicure.
-
Hoi Monica,
Of er ook oudere studenten zijn weet ik niet, maar je zou eens kunnen bellen met ons informatiecentrum 088-019 3700. Zij weten alles over studeren bij Saxion en kunnen je ook vertellen of er oudere studenten zijn.
Succes in ieder geval!
Groetjes,
Roos
-
-
-
Grisaimyvroeg 3 jaar, 9 maanden geleden
Hallo, op de factsheet heb ik gezien dat je studieboeken, polipak, slijpjas en je materialenkoffer ongeveer 1790 euro kosten.Is dit echt zo?
-
Hoi Grisaimy,
Dat klopt inderdaad.
Groetjes,
Rozanne -
Dag Grisaimy,
Zoals Rozanne aangeeft is het inderdaad waar, echter is dit een eenmalige aanschaf en heb je vanaf het tweede jaar dat je geen materiaal meer hoeft aan te schaffen.
Tip: vaak staan de pakketten ook op marktplaats oid.Groetjes Lisa
-
-
-
Robinvroeg 3 jaar, 10 maanden geleden
Hallo,
Wat zijn de grootste struikelblokken (qua vakken) op deze opleiding?
Ik weet bijvoorbeeld dat biomechanica moeilijk is voor studenten die geen wiskunde b en natuurkunde op havo niveau hebben gedaan.
Zijn er nog meer vakken waarbij een specifieke voorkennis of vakkenpakket een pre is?
-
Hi Robin,
Ik ga dit even voor je navragen want denk dat de student het iets te druk heeft! Ik kom bij je terug.
Groetjes,
Rozanne -
Hi Robin,
Ik heb antwoord! :)
Wat zijn de grootste struikelblokken (qua vakken) op deze opleiding?
Studenten geven aan dat ze anatomie een lastig vak vinden, maar wel erg interessant. Voor deze opleiding heb je geen rekenvaardigheden nodig. Wel wordt gebruik gemaakt van natuurkundige uitgangspunten (met name in de biomechanica), maar het gaat dan om ruimtelijk inzicht en niet om getallen. Biologie is geen vereiste voor onze opleiding. Het is een klein voordeel als je het wel in je pakket hebt. Het gaat met name om de processen van het menselijk lichaam (fysiologie). Daar zal gedurende de opleiding uitgebreid bij stilgestaan worden en krijg je voldoende gelegenheid om deze kennis eigen te maken.
We raden Wiskunde B aan; in tegenstelling tot Wiskunde A biedt Wiskunde B veel vraagstukken met ruimtelijk inzicht aan. Als je daar al enigszins in getraind bent zal dat goed van pas komen bij de opleiding tot Podotherapeut. Uiteraard stromen er ook studenten in die geen Wiskunde B hebben gehad dus het is geen onoverkomelijk probleem. Je krijgt het namelijk ook nog gewoon in de opleiding. Maar we weten uit ervaring dat studenten het als prettig ervaren als ze die kennis al meebrengen.
Kun je hiermee verder? Zo niet, dan hoor ik graag!
Groetjes,
Rozanne -
Dag Robin,
Mijn excuses voor de late reactie, heb het inderdaad erg druk op het moment.
Zelf heb ik wiskunde A gehad met een economisch pakket op de havo.
Bijna iedere student, ongeacht het voorpakket, heeft moeite hiermee. Als je de lessen goed volgt wordt het vanzelf duidelijk :).
Verder is het anatomie leren echt een zelfstudietaak, hiermee had ik in het begin moeite omdat ik het gewoonweg niet goed heb bijgehouden.
Verder is het handig dat je een beetje creatief bent voor het praktijkgedeelte maar het is allemaal snel aan te leren.Ik hoop je vraag te hebben beantwoord. Mocht je meer vragen hebben, stel ze gerust!
Groetjes Lisa
-
-
-
Rosalievroeg 4 jaar, 1 maand geleden
Ik ben naar de open dag geweest en heb nog de volgende vragen: Hoe ziet de introductie eruit? Wat is de vroegste en laatste tijd waarop je zou beginnen/eindigen op een schooldag?Hoe vaak komt het voor dat je tijdens een praktijkles in ondergoed moet staan? En is dit in elk leerjaar het geval?
-
Hi Rosalie,
Ik denk dat de ambassadeur van Podotherapie het iets te druk heeft. Ik ga jouw vraag doorzetten en dan krijg je in ieder geval snel antwoord. Je hoort van mij!
Groetjes,
Rozanne -
Hey Rosalie,
De introductie ziet er als volgt uit:
Er is een introductiekamp waarbij je je medestudenten leert kennen en er is een introductieweek waarbij je kennis gaat maken met het studentenleven.
Ik heb met beide meegedaan en raad het je erg aan om hetzelfde te doen! Ik kende ook niemand toen ik hier ging studeren waardoor het altijd spannend is.
Het introductiekamp bestaat uit 2 nachten en 3 dagen vol spelletjes, activiteiten en gezelligheid.
De introductieweek zet zich voort na het kamp waarbij je in groepjes gezellige activiteiten onderneemt zoals lasergamen en lekker terrassen.De weken zien er als volgt uit: meestal ben je 1 a 2 dagen vrij in de week en zijn de dagen verschillend van 6 uur les en zelfs van 2 uur. Het vroegst kun je beginnen om half 9 en als laatst kun je de lessen eindigen tot half 6 ongeveer. Dit kwam bij mij echter niet vaak voor.
Er zijn 2 soorten praktijklessen namelijk paramedisch en podospecifiek. Bij paramedisch komt het nog wel eens voor bij knie en heuponderzoeken. Hierbij kan ik je gerust stellen dat je er nu misschien een beetje tegenop ziet terwijl het de gewoonste zaak van de wereld wordt! Dit is in het eerste jaar het geval en gedeeltelijk nog het tweede jaar afhankelijk van de onderwerpen in de les.
Hierbij wil ik je de tip meegeven om je keuze hier niet door van te laten afhangen omdat het voor iedereen in het begin spannend is en je er heel snel aan went.Groetjes Lisa
-
Hi Rosalie,
Hier nog een ander antwoord:
- Tijdens de algemene introductieweek van Saxion vindt er 1 academiedag plaats. Op deze dag kom je naar Saxion en maak je kennis met je medestudenten (klasgenoten) en de docenten uit het eerste jaar. Er wordt uitleg gegeven over de eerste studieweken en middels verschillende activiteiten maak je kennis met elkaar en met de opleiding.
- Het eerste lesuur start om 8.30 uur. In principe kunnen lessen tot in de avonduren gepland worden, maar dit gebeurt zelden. Regelmatig worden binnen onze opleiding lessen tot 18 uur ingepland. Daarnaast komt het voor dat een digitale toets in de avond uren wordt ingepland ivm met de beschikbaarheid van een computerlokaal. Dit is hooguit 1x in de tien weken het geval.
- In de paramedische lessen die werkelijk plaatsvinden sta je vanaf de eerste lesweek in je ondergoed. Dit wordt gedaan omdat je op deze manier goed kan kijken naar de stand van de bekken, rug, knieën etc. en onderzoek en een inspectie in zit en stand kan uitvoeren bij klasgenoten. In alle jaren komen deze lessen terug. Ervaring leert dat dit in de eerste week een drempel vormt, maar dat het daarna de normaalste zaak van de wereld wordt.
Groetjes,
Rozanne
-
-
-
Daanvroeg 4 jaar, 11 maanden geleden
Vind je het een moeilijke opleiding? Ofwel, ben je echt 40 uur per week met je studie bezig? Voor mij is het van groot belang dat ik een redelijke bijbaan kan hebben naast mijn studie. Twintig contacturen per week is me verteld.. Komt dat neer dat je gemid. dan zo´n beetje tot 13:00 op school zit?
-
Hallo Daan!
Zelf was ik niet 40 uur per week kwijt aan school maar het ligt er maar zelf aan hoe bont je het wil maken. Waar het meeste tijd in gaat zitten is aan de anatomie van de spieren, botten et cetera. In het algemeen heb je ongeveer 3 dagen les met redelijke tijden, een bijbaan moet erbij kunnen. Mijn tip om het makkelijk vol te houden met studeren en werken: ga op tijd beginnen met anatomie leren en houd deze goed bij! ;)
Groetjes Lisa
-
-
-
loerdyvroeg 5 jaar, 5 maanden geleden
Hallo, Is het erg als je de eerste introductie dag niet kunt meemaken waarbij je het rooster enz. ontvangt? Kun je deze op een andere manier ontvangen?
-
Hallo Loerdy, dit hoeft geen probleem te zijn. Je kunt namelijk de dagen erop je rooster ontvangen. Echter is het wel heel handig als je er bij bent. Verder zal ik als ik jou was nog even goed met school contact opnemen wanneer je zeker bent van deze studie!
-