Lerarenopleiding Basisonderwijs (PABO)

Juf of meester, ofwel leraar basisonderwijs. Het mooiste beroep, vinden wij. Lieverdjes, slimmeriken, pestkoppen, achterblijvers, als leraar creëer je een omgeving waarin kinderen leren elkaar te waarderen en te respecteren. Een veilige omgeving voor ieder kind, waarin ieder kind zich optimaal kan ontwikkelen en presteren, binnen de eigen mogelijkheden. Dat vraagt begrip en geduld, maar ook duidelijkheid.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Deventer, Enschede

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Hallo, Ik heb een paar vragen voor jullie:). Is er bij de lokatie enschede de mogelijkheid tot het huren van een kluisje? Mag je van de boeken ook een eerdere druk gebruiken?Hebben jullie per dag veel verschillende boeken nodig?En wat vinden jullie het leukste aan de stage’s? groetjes
  Caitlin
  vroeg 4 maanden, 3 weken geleden
  Sherien
  zei 1 maand, 1 week geleden

  Hai! Beneden staan een aantal kluisjes die je gewoon gratis kunt gebruiken, naar mijn weten is het niet mogelijk om een kluisje te huren zodat je altijd een kluisje hebt maar deze kluisjes zijn vaak gewoon vrij. Zelf heb ik vaak ook boeken van een eerdere druk gebruikt maar ik vraag dit altijd wel na bij de docent. Om eerlijk te zijn heb ik niet alle boeken altijd gekocht, alleen wat echt nodig was. Kijk ook eens op Facebook, er zijn veel groepen waarin pabo boeken worden verkocht.

  Het leukste aan de stages vind ik zelf dat je in contact komt met zoveel verschillende leeftijden. Zo leer je echt wat bij je past. Ook kom je bij vele scholen en werk je met veel mensen samen. Behalve dat, is natuurlijk het lesgeven erg leuk en om in stapjes zelf meer verantwoordelijkheid te krijgen. Ik hoop dat ik je vraag heb kunnen beantwoorden !

 • Ik heb mijn geschiedenis toets in de herkansing niet gehaald. Kan ik deze nog 1 keer maken voor het volgende schooljaar of is dat niet mogelijk helaas?
  Bas
  vroeg 3 maanden, 3 weken geleden
  Twan
  zei 3 maanden, 3 weken geleden

  Volgens mij niet.

 • Is het zo dat je alle boeken aan het begin van het studiejaar nodig hebt of is het zo dat je aan het begin een deel kunt bestellen en later in het jaar de rest?
  Thijmen
  vroeg 3 maanden, 3 weken geleden
  Danique
  zei 3 maanden, 3 weken geleden

  Er wordt aangeraden om alle boeken te halen. Echter uit ervaring weet ik dat je het beste kunt wachten tot het eerste college en dan geeft de docent aan welk boek of je nodig hebt.

 • waar kan ik mij inschrijven voor de toelatingstoetsen? via welke site en welke stappen?
  bas
  vroeg 6 maanden, 3 weken geleden
  Seda
  zei 6 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Bas, je ontvangt van de pabo een link via waar je je kan aanmelden. Op goedvoorbereidnaardepabo.nl staat alle informatie rondom de toetsen, zoals de data. Succes! Groetjes, Seda

 • Ik ben aan het leren voor de toelatingstoetsen. Hoe kan ik het beste leren. Is het de bedoeling dat ik een heel boek uit me hoofd ga leren?
  Dian
  vroeg 10 maanden geleden
  Liza
  zei 10 maanden geleden

  Dag Dian,

  Wellicht kun je via de studentenbalie https://www.saxion.nl/over-saxion/contact-en-locaties (even bellen is sneller) vragen of er ook oefentoetsen zijn voor de toelating. Dan kom je in contact met een docent van de Pabo die gaat over de desbetreffende toets.
  Op Internet zijn eventueel ook wel oefentoetsen te vinden. Zorg dan dat dit de toets is van het boek waaruit je leert. Soms kan dit ook met een code die in het boek staat.

 • Ik heb een paar vragen. Welke laptop kun je het beste nemen? Welke progamma's moeten er opstaan?Wat is jullie ervaring met een laptop op de pabo?
  Jennifer
  vroeg 10 maanden, 2 weken geleden
  Danique
  zei 10 maanden, 2 weken geleden

  Hoi Jennifer,
  Om te beginnen is het voor ons lastig om voor jou te bepalen welke laptop je nodig hebt. Het is handig als je een laptop hebt die je overal mee naar toe kunt nemen, want op de pabo heb je wel een laptop nodig in de meeste lessen. Verder heb je programma’s nodig zoals internet, word en powerpoint. Ik hoop dat je vraag zo voldoende beantwoord is!

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Ik vind het moeilijk om een keuze te maken tussen Enschede en Deventer. Wat zouden jullie mij aanraden? Ik woon zelf in Enschede. Kan ik bijvoorbeeld ergens info krijgen wat betreft de leeftijden van de studenten die zich hebben aangemeld (va 26)?
  Ana
  vroeg 10 maanden, 3 weken geleden
  Twan
  zei 10 maanden, 3 weken geleden

  Dag Ana,

  Zelf heb ik redelijk goede ervaringen met Enschede, maar ik zal als ik jou was ook een kijkje nemen bij de Pabo in Deventer. Ik vind namelijk dat we teveel verslaglegging (met name reflectieverslagen) in Enschede hebben... Ik ben bang dat je niet aan leeftijdlijsten komt i.v.m. privacy, maar je kunt het altijd navragen.

  Nog 2 antwoorden Toon minder antwoorden

 • Wat voor diploma heb je nodig voor deze opleiding?
  Nina
  vroeg 11 maanden, 3 weken geleden
  Danique
  zei 11 maanden, 3 weken geleden

  Voor deze opleiding heb je minimaal een vwo of havo diploma nodig of een MBO niveau 4 diploma.

 • Wat voor diploma heb je nodig voor deze opleiding?
  Nina
  vroeg 11 maanden, 3 weken geleden
  Danique
  zei 11 maanden, 3 weken geleden

  Voor deze opleiding heb je minimaal een vwo of havo diploma nodig of een MBO niveau 4 diploma.

 • heb je meerdere kansen voor de PABO toelatingstoetsen die je moet maken voor je aan de opleiding begint?
  Emma
  vroeg 1 jaar geleden
  Seda
  zei 1 jaar geleden

  Hoi Emma. Ja, je hebt voor elke toets een extra kans!

 • Hi, is het mogelijk om in Deventer een meeloopdag te doen?
  Nina
  vroeg 1 jaar geleden
  Seda
  zei 1 jaar geleden

  Hoi Nina, dat kan zeker! Op deze site: https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/lerarenopleiding-basisonderwijs-pabo/proefstuderen kun je je inschrijven bij proefstuderen voor 7 februari en 4 april. Succes!

 • Hey ik wil graag een ervaringsdeskundige vragen: Hoe veel uren besteed je aan je studie per week? Stage: Zelfstudie:Contact: &Hoe zijn de contacturen verdeeld? 3 dagen van 6 uur, verspreid, of iets anders?
  Olga
  vroeg 1 jaar, 1 maand geleden
  IntoSaxion
  zei 1 jaar geleden

  Hi Olga,

  Hoeveel les (contacturen) heb je gemiddeld per week in het eerste jaar? 18 uur

  Stage is een zeer belangrijk onderdeel. Naast leren lesgeven in de klas voer je ook andere opdrachten uit op de basisschool.
  Deventer:
  Vanaf het tweede kwartiel in het 1e jaar een dag per week stage in het 2e en 3e jaar twee dagen per week en in het 4e jaar 5 maanden een lio stage.

  Enschede:
  Vanaf de start van de opleiding loop je 2 dagen stage per week en heb je verspreid over het jaar een aantal stageweken.

  Kun je zo verder?
  Groetjes,
  Roos

 • Er staat dat ik een document van de taaltoets moet uploaden, ik heb nooit een taaltoets gemaakt? Gebeurt dit op het Saxion? En waar kan ik de certificaten van de toelatingstoetsen uploaden?
  Hidde
  vroeg 1 jaar, 3 maanden geleden
  IntoSaxion
  zei 1 jaar, 3 maanden geleden

  Hi Hidde,

  Neem hiervoor contact op met onze studentenbalie: https://www.saxion.nl/over-saxion/contact-en-locaties

  Succes!

 • Welke eisen worden er gesteld aan de laptop, en welke software moet er iig op staan? Kan de software via school verkregen worden of moet dat privé aangeschaft worden?
  Antoine
  vroeg 1 jaar, 3 maanden geleden
  IntoSaxion
  zei 1 jaar, 3 maanden geleden

  Hi Antoine,

  Laptop is in principe niet verplicht, wel handig. Software kan vaak via Saxion worden verkregen. Check daarvoor MijnSaxion!

  Groetjes

 • welke soort laptop raden jullie aan i.v.m opslag, verslagen maken, powerpoints enz.
  anne
  vroeg 1 jaar, 4 maanden geleden
  IntoSaxion
  zei 1 jaar, 3 maanden geleden

  Hoi Anne,

  Is aanschaf van een laptop verplicht? Niet verplicht. En ook niet een bepaald type.. in principe zal elke laptop prima zijn! Zolang bepaalde programma's er maar op staan.

  Groetjes,
  Roos

 • Heb je boeken nodig voor de rekencursus? En zo ja, welke? En welke vakken krijg je in het eerste kwartiel?
  Meike
  vroeg 1 jaar, 5 maanden geleden
  IntoSaxion
  zei 1 jaar, 5 maanden geleden
 • 18 uur contactstudie en 14 uur zelfstudie, hoe zit dat eigenlijk?
  Laura
  vroeg 1 jaar, 5 maanden geleden
  Liza
  zei 1 jaar, 5 maanden geleden

  18 uur les op school waarna je opdrachten gaat verwerken of afmaken. Daarvoor moet je 14 uur rekenen. Zo'n 2 uur per dag dus. In theorie is dit ongeveer 1 uur per dag omdat je ook nog een dag stage loopt. Ongeveer 8 uur per week in het eerste jaar.

 • Ik heb bijvoorbeeld geen geschiedenis en aardrijkskunde gehad op de middelbare. Ik zou dus een toelatingstest moeten maken. Maar kan dit tijdens de studie of moet je deze toetsen eerst officieel halen voordat je mag beginnen?
  Laura
  vroeg 1 jaar, 5 maanden geleden
  Seda
  zei 1 jaar, 5 maanden geleden

  Hoi Laura, deze toelatingstoetsen moet je voor de studie doen, anders kun je niet toegelaten worden. Wanneer een toets is behaald, krijg je een certificaat. Dit is je 'toegangsbewijs' voor de studie. Informatie over de toetsen of eventuele bijles kun je vinden op: https://www.goedvoorbereidnaardepabo.nl/ Succes!

 • Is het lastig om als MBO-4 student de PABO te volgen? En zijn de toelatingstoetsen lastig?
  Emma
  vroeg 1 jaar, 10 maanden geleden
  IntoSaxion
  zei 1 jaar, 10 maanden geleden

  Hi Emma,

  Zoals je ziet bij de pabo website op saxion.nl;

  Toelating mbo
  Met een mbo4-diploma ben je niet rechtstreeks toelaatbaar. Je moet toelatingstoetsen maken en halen voor:

  - Aardrijkskunde
  - Geschiedenis
  - Natuur & Techniek

  Deze landelijke toelatingstoetsen van het Cito zijn op het niveau van havo3/vmbo-T4 en worden op een beperkt aantal momenten in het jaar afgenomen. De uitslag is anderhalf jaar geldig. Je mag per studiejaar maximaal één toets herkansen. Je kunt je voorbereiden op de toetsen via het bijscholingsprogramma van de pabo op je eigen ROC (start september), of één van de andere bijscholingsmogelijkheden. Kijk voor meer informatie over de toelatingtoetsen en bijscholingsprogramma's op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl

  of het echt lastig is, kan een student beter bepalen. Hopelijk wordt deze door een student beantwoord!

  Groetjes,
  Roos

 • loop je het eerste jaar stage in de boven- of onderbouw en mag je dan eventueel zelf kiezen voor boven -of onderbouw?
  Monique
  vroeg 2 jaar geleden
  Casper
  zei 2 jaar geleden

  Hoi Monique,

  Dit ligt aan de stageschool waar je geplaatst wordt.
  Vaak is het mogelijk om je voorkeur door te geven aan de desbetreffende school.
  Aan het eind van het tweede jaar maak je een keuze voor het oude- of jonge kind, hier zul je in de twee jaar er na in gespecialiseerd worden.

  Groeten,

  Casper

 • ik heb een vraag over het studeren. Klopt het dat je ook veel thuis moet doen of doe je al veel op school zelf?
  Landuan
  vroeg 2 jaar, 5 maanden geleden
  Kim
  zei 2 jaar, 5 maanden geleden

  Hallo!

  Ik zit op de academische pabo en hier doe je 4 jaar in 3 jaar tijd. Ze zeiden dat de zelfstudie zwaarder zou zijn dan de reguliere pabo, waardoor ik in het begin wel een beetje bang was. Niks is minder waar, want ik heb eigenlijk niet zo heel veel thuisstudie. Als je bij de lessen aanwezig bent, pik je al heel veel op! Het valt voor mij dus echt heel erg mee!

  Als je meer vragen hebt, stel ze gerust!

  Liefs, Kim

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Wat vind jij het leukste aan deze opleiding? En is het rekenniveau te doen?
  Iris
  vroeg 2 jaar, 9 maanden geleden
  IntoSaxion
  zei 2 jaar, 9 maanden geleden

  Hoi Iris,

  Ik ga dit even voor je navragen bij een student!
  Je hoort van mij..

  Groetjes,
  Rozanne

  Nog 3 antwoorden Toon minder antwoorden

 • Een hele praktische vraag en jullie hebben daar misschien meer zicht op ivm stages: Hoe is de arbeidsmarkt? Ik hoor van alle kanten verschillende verhalen. Sommige zeggen dat het aantrekt en de andere zeggen dat er nog steeds weinig banen zijn.
  Lidy
  vroeg 3 jaar, 11 maanden geleden
  IntoSaxion
  zei 3 jaar, 10 maanden geleden

  Hallo Lidy, volgens een artikel van Metro Nieuws trekt de markt de komende jaren aan: "Goed nieuws voor pabo-studenten en juffen en meesters zonder werk. Ze maken de komende jaren bijzonder veel kans op een baan." Lees het volledige artikel via http://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/01/help-4000-meesters-en-juffen-gezocht. ^Maarten

Ontdek

Ambassadeurs plaatsen tweets, blogs & beantwoorden vragen van IntoSaxion.

 • Het is week 9, dat betekent: zelfstudieweek. De week waarin je hard aan het werk moet om je verslagen op tijd af te krijgen. Geen lessen, maar sommigen kiezen er toch voor om op school aan de slag te gaan 💪🏼🤓. #intosaxion https://t.co/thoO94370S

 • Hoe maak je een dagje op de pabo nog nét ietsje leuker? Zo dus💁🏼‍♀️. #intosaxion https://t.co/ElNsK0swSp

 • De kinderen van groep 5/6 kregen les over vulkanen. Per groepje kregen zij een vulkaansoort toegewezen waarbij zij zelf een informatieve poster gingen maken én deze gingen presenteren. Een goede lava kleur kiezen was toch nog lastig... #intosaxion https://t.co/MBapOetRE8

 • Het is stageweek, de eerste van dit schooljaar. Tijdens een stageweek ben je dus niet alleen op donderdag en vrijdag op stage. Hierdoor moet je goed plannen en zit je ‘s avonds nog wel eens met een laptop op de bank, lessen voor te bereiden. Nog 4 dagen te gaan! 💪🏼 #intosaxion https://t.co/9sAPtjruMq

 • Mobile: heb je Apple, Android, of Windows?


  • Liza zegt

 • Welk(e) vervoermiddel(en) gebruik je voornamelijk om op school te komen?


  • Liza zegt

 • Wat ben je na je studie van plan?


  • Margot zegt

   Zo snel mogelijk aan het werk.

 • Welke sociale media gebruik je om te communiceren met docenten?


  • Margot zegt

   Daar gebruik ik geen sociale media voor.

 • Welke tips & tricks heb je wat betreft jouw opleiding?


  • Liza zegt

   Als je een zwakke rekenaar bent of Nederlandse grammatica lastig vindt. Schrijf je dan in voor de pabo-zomercursus. Hier word je een week lang bijgespijkerd, het is gratis! Wees er snel bij want vol=vol

 • Zijn je ouders tevreden over Saxion? (1=ontevreden, 5=heel tevreden)


  • Liza zegt

   5

 • Voldoet de studie aan je verwachtingen?


  • Liza zegt

   Het is leuker dan ik had verwacht :)

 • Welk cijfer tussen 1 en 10 geef je dit studiejaar tot nu toe?


  • Liza zegt

   9

 • In welk jaar zit je momenteel


  • Liza zegt

   1e jaar

 • Weet je al wat je na je studie wilt gaan doen?


  • Liza zegt

   Ik word juf op een basisschool :-)

 • In welke stad studeer je?


  • Liza zegt

   Deventer

 • Wat zijn de drie onmisbare apps voor je telefoon?


  • Liza zegt

   Internet Watsapp YouTube

 • Hoeveel minuten ben je ongeveer onderweg naar school?


  • Liza zegt

   5 tot 15 minuten

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?