Lerarenopleiding Basisonderwijs (PABO)

Juf of meester, ofwel leraar basisonderwijs. Het mooiste beroep, vinden wij. Lieverdjes, slimmeriken, pestkoppen, achterblijvers, als leraar creëer je een omgeving waarin kinderen leren elkaar te waarderen en te respecteren. Een veilige omgeving voor ieder kind, waarin ieder kind zich optimaal kan ontwikkelen en presteren, binnen de eigen mogelijkheden. Dat vraagt begrip en geduld, maar ook duidelijkheid.

Hierbij alvast wat handige links met antwoorden op veelgestelde vragen!

- Is er een mogelijkheid om in februari in te stromen?

- Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

- Wat zijn de toelatingseisen?

Nog meer vragen? Op onze website vind je alles over de start van je studie!

IntoSaxion is niet bedoeld voor het werven van personeel, stagiaires en afstudeerders. Deze vragen worden verwijderd en dus niet beantwoord.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Deventer, Enschede

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Hoi, is er een pebaald soort laptop nodig voor de opleiding Pabo. Of maakt de keuze in laptops niet zoveel uit?
  Margot
  vroeg 2 uur geleden
  Tessa
  zei een uur geleden

  Hoi Margot,

  De keuze in laptops maakt niet uit. We werken voornamelijk met Blackboard, een website.
  Het is wel handig als je een laptop hebt die op Microsoft werkt aangezien je veel via microsoft programma's (zoals word) gaat werken. Je krijgt via saxion een eigen account hiervoor.
  Als je nog vragen hebt, hoor ik het graag.

  Groetjes, Tessa

 • 2 vragen. Mag je zelf kiezen waar je naar toe wilt in het buitenland? Zwitserland bijvoorbeeld. En de tweede vraag. Is het mogelijk om je sport bevoegdheid te halen tijdens de pabo
  Merel
  vroeg 1 dag, 3 uur geleden
  Babette
  zei 1 dag, 3 uur geleden

  Hey Merel,

  Bedankt voor je vragen! Ik kan ze zo niet beantwoorden, maar misschien mijn medestudenten wel. In de tussentijd stuur ik even een mailtje naar mijn docent om te vragen of zij een antwoord heeft voor jouw vragen.

  Edit: ik heb alvast een antwoord voor je op de vraag over de gym bevoegdheid. Je kunt de eerste twee blokken tijdens de pabo doen. Het derde blok (om dus daadwerkelijk de bevoegdheid te krijgen) volg je na de pabo.

  Groetjes,
  Babette

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hoi! Ik heb me aangemeld voor de pabo, maar ik moet nog twee toelatingstoetsen maken(geschiedenis en aardrijkskunde). Nu heb ik op goedvoorbereidnaardepabo gekeken welke boeken ik hiervoor kan gebruiken. Veel van deze boeken zijn ook tweedehands te koop, maar dan van een eerdere druk. Maakt dit uit?
  Melissa
  vroeg 4 dagen, 21 uur geleden
  Babette
  zei 3 dagen, 4 uur geleden

  Hallo Melissa,

  Een eerdere druk maakt niet heel veel uit. Probeer wel te kijken of het geen sterk verouderde druk is.

  Met vriendelijke groet,
  Babette Hemeltjen

 • Je kiest aan het eind van het eerste jaar van welke denominatie je een diploma wilt halen: protestants-christelijk, rooms katholiek of openbaar onderwijs. Ik wou vragen wat openbaar onderwijs precies inhoudt. Krijg je dan helemaal niks over religies of leer je dan over alle religies wel een beetje?
  Samira
  vroeg 6 dagen, 16 uur geleden
  Amy
  zei 6 dagen, 16 uur geleden

  Bij openbaar onderwijs leer je over alle religies het een en ander. Daarnaast leer je ook hoe je voor alle verschillende religies een plekje kunt maken binnen het openbare onderwijs.

 • Hoi! Ik las dat je met de minor Tweedegraads Nederlands je snel een tweede diploma kunt behalen. Ik wil de pabo doen in Enschede, maar die biedt deze minor volgens mij niet, is het mogelijk om in Enschede de pabo te doen en de minor Nederlands in Deventer te kiezen? Alvast bedankt.
  Aysegul Erdem
  vroeg 1 week geleden
  Babette
  zei 1 week geleden

  Hoihoi,

  Je kunt voor zover ik weet de pabo volgen in Enschede en dan je minor volgen in Deventer. Het is ook mogelijk om een minor buiten Saxion te volgen terwijl je studeert bij Saxion. Binnen de opleiding wordt het allemaal precies uitgelegd.

  Groet,
  Babette

 • Zijn er dit jaar ook zomercursussen voor de toelatingstoetsen voor de pabo?
  Walda
  vroeg 4 weken, 1 dag geleden
  Babette
  zei 4 weken, 1 dag geleden

  Hallo Walda,

  Ja die zijn er zeker! Via deze link kun je je ervoor aanmelden :) https://m16.mailplus.nl/wpBApcEEsbKP-1660-31300212-test-1

  Groetjes,
  Babette

  ps. als de link niet werkt kun je er via hier terecht https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/lerarenopleiding-basisonderwijs-pabo/toelating

 • Wat zijn de toelatingseisen van de lerarenopleiding basisonderwijs?
  Stijn
  vroeg 1 maand geleden
  Babette
  zei 1 maand geleden

  Hey Stijn,

  Alle toelatingseisen zijn te vinden op de website.

  https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/lerarenopleiding-basisonderwijs-pabo/toelating

  Groetjes,
  Babette

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • HoiIk vind rekenen moeilijk, zou ik dan nog wel deze opleiding moeten kiezen?
  Mark
  vroeg 1 maand, 1 week geleden
  Babette
  zei 1 maand, 1 week geleden

  Hoi Mark,

  Een aantal klasgenoten van mij hebben ook moeite met rekenen. Wat ik denk dat belangrijk is, is dat je er echt veel tijd in wil steken om beter te worden in het rekenen. Mocht je gericht vragen hebben over het rekenen dan mag je mij een mailtje sturen. 424527@student.saxion.nl

  Groetjes,
  Babette Hemeltjen

 • Hoi! Op Youtube staat een Q&A van vorig jaar waarin word benoemd dat het verschil in het aantal stagedagen met Enschede vanaf komend schooljaar gelijk word. Dus ik ben benieuwd hoeveel dagen stage je per week loopt op locatie Deventer vanaf aankomend schooljaar? Groetjes!
  Lisa
  vroeg 1 maand, 2 weken geleden
  Fleur
  zei 1 maand, 2 weken geleden

  Hoi Lisa,

  Als het aantal stagedagen vanaf komend schooljaar hetzelfde is als Enschede loop je twee dagen in de week stage op een basisschool.

  Groetjes,
  Fleur

 • Hi Tessa, bedankt voor je antwoord gister! Ik vraag me ook af of de opleiding en de mogelijkheden binnenin de opleiding volledig hetzelfde zijn als je in februari start, in plaats van september?
  Naomi
  vroeg 1 maand, 2 weken geleden
  Bente
  zei 1 maand, 2 weken geleden

  Hee Naomi,
  Als je in Deventer start, heb je dezelfde opties als iemand die voltijd doet. Alleen volg je de vakken in een andere volgorde. Je volgt bijvoorbeeld eerst het tweede half jaar van het tweede jaar, dan pas het eerste half jaar.
  Qua keuzevakken heb je dezelfde mogelijkheden. Ook heb je dezelfde mogelijkheden met internationalisering!

  Groetjes Bente.

  P.s. Toen ik in Deventer startte (drie jaar geleden) was ik, samen met een andere klasgenoot, nog 16. In mijn klas was de oudste toen 26, maar meestal ligt de leeftijd tussen 17-21 ongeveer.

 • Hoi, ik zit nog te twijfelen of ik naar Enschede of Deventer zou moeten. De twijfel ligt hem in de stage momenten. Waar begint de stage eerder? Deventer of Enschede.
  Jochem
  vroeg 3 maanden, 1 week geleden
  Merle
  zei 3 maanden, 1 week geleden

  Dag Jochem,

  Ik studeer in Enschede
  Afgelopen jaar zijn wij 17 september begonnen op stage. Dat was twee weken na de start van het schooljaar. Je hebt 7 weken stage op donderdag & vrijdag, 1 stageweek, (de laatste twee weken van het kwartiel zijn tentamen weken).

  Groeten, Merle

  Nog 2 antwoorden Toon minder antwoorden

 • Hi. Wat is de gemiddelde leeftijd van beginnende pabo studenten? Ik ben hier benieuwd naar.
  Naomi
  vroeg 1 maand, 2 weken geleden
  Tessa
  zei 1 maand, 2 weken geleden

  Hoi Naomi,
  De leeftijd van beginnende pabo student is heel verschillende. Voor voltijd zijn de meeste studenten rond de 18/19. De oudste die ik ken, is 24 jaar.
  Als je deeltijd doet, ligt de gemiddelde leeftijd hoger omdat je ook zijinstromers hebt. Hier zitten vaak mensen van rond de 30/40 jaar bij.
  Ik hoop dat het zo duidelijk is.
  Ik ben zelf 20 en merk niks van de leeftijdverschillen tussen mijn klasgenoten.
  Groetjes,
  Tessa

 • Is het mogelijk om een dagje online mee te lopen?
  Madelon
  vroeg 1 maand, 2 weken geleden
  Babette
  zei 1 maand, 2 weken geleden

  Hoi Madelon,

  Ik weet niet of het vanuit Saxion gedaan wordt, maar je mag mij een mailtje sturen. Dan denk ik dat het wel goed moet komen :). Stuur maar een mailtje naar: 424527@student.saxion.nl '

  Groet,
  Babette

 • hoii, ik moet voor de pabo 2 toelatingstoetsen maken. Ik heb voor allebei de toetsen boeken gekocht. Voor Natuur en Techniek heb ik de basiskennis gekocht. Nu zag ik dat het boek dat ik heb gekocht de 1e druk is en op de site van goedvoorbereidnaardepabo.nl staat de 2e druk. Maakt dat uit?
  Mei-Mei van Werven
  vroeg 1 maand, 3 weken geleden
  Hugo
  zei 1 maand, 3 weken geleden

  Beste Mei-Mei,
  Het meeste van de basiskennis staat in de eerste druk. Vaak is er bij een tweede druk slechts beperkte informatie aangepast en gaat het veelal om andere paginanummers en lay-out van het boek.
  Je kunt ook extra oefenen voor de toetsen via studiopabo.nl (gratis).
  Met vriendelijke groet,
  Hugo

 • Ik heb mij nu ingeschreven voor de toelatingstoesten voor aardrijkskunde en natuur & techniek, maar waar kan ik de leerstof vinden voor deze toetsen?
  Femke
  vroeg 2 maanden, 1 week geleden
  Babette
  zei 2 maanden, 1 week geleden

  Hallo Femke,

  Op de website: goedvoorbereidnaardepabo.nl kun je alle informatie vinden die je nodig hebt om de toelatingstoetsen te kunnen maken. Hier staan bijvoorbeeld ook oefentoetsen op.

  Met vriendelijke groet,
  Babette Hemeltjen

 • Hallo,Wat zijn de vakken voor het tweede en derde jaar van de pabo?
  Emma
  vroeg 2 maanden, 3 weken geleden
  Tessa
  zei 2 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Emma,
  In het tweede jaar heb je dezelfde vakken als in het eerste jaar. Daarboven op heb je ook drama, handvaardigheid, levensbeschouwelijke vorming en internationalisering.
  In het derde jaar heb je een specialisatie voor jonge kind of oude kind, rekenen/wiskunde, Nederlands, levensbeschouwelijke vorming, handelingsgericht werken en een minor.
  Dit zijn de vakken voor PABO Enschede.
  Als je nog vragen hebt, hoor ik het graag.

  Groetjes,
  Tessa

 • Bestaat er ook PABO met sportklas, of alleen de Ipabo met sportklas?
  Rianne Huijssoon
  vroeg 3 maanden, 1 week geleden
  Amy
  zei 3 maanden, 1 week geleden

  Hoi Rianne,

  Voor zover ik weet is er op de Pabo van het Saxion geen sportklas. Wel krijg je door de opleiding heen op verschillende momenten het vak Bewegingsonderwijs. Tijdens je laatste jaar kun je dit vak ook extra volgen!

  Groetjes, Amy

 • Ik start in februari met de Deeltijdopleiding PABO (2-jarig traject). Ik las dat er 3 mogelijkheden zijn om de verplichte rekentoets te behalen. Wanneer is de eerste mogelijkheid bij instroom in februari? Alvast bedankt! Groetjes Wendy
  Wendy
  vroeg 3 maanden, 1 week geleden
  Babette
  zei 3 maanden, 1 week geleden

  Beste Wendy,

  Ik zag dat je nog geen reactie had ontvangen dus bij deze mijn poging om je vraag te beantwoorden :)

  Ik kan niet met zekerheid zeggen wanneer de eerste kans is voor het behalen van de rekentoets. Ik verwacht dat dit de eerste toetsweek is en die zal voor voltijd ongeveer half april plaatsvinden, maar ik weet niet hoe dat zit bij deeltijd.

  Mijn advies is om dit even te vragen aan een docent van de deeltijd opleiding. Hij/zij kan dan precies vertellen wanneer de eerste kans plaatsvindt.

  Groet,
  Babette

 • Hoi, Ik heb me zojuist aangemeld voor de februari instroom van deze opleiding. Nu moet ik voor 1 februari de toelatingstoets halen, kan ik mij voor deze toets al aanmelden? Of kan ik ergens zien wanneer die toetsen zijn?
  Esther Snip
  vroeg 4 maanden geleden
  Hugo
  zei 4 maanden geleden

  Beste Esther,
  Via deze site: https://www.exam-center.com/CREATE-BOOKING?client_id=CITO-PABO kun je een boeking maken voor de toelatingstoetsen hierop staat ook weergegeven wanneer ze worden afgenomen.
  Groetjes Hugo

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hoi, Ik heb een paar vraagjes over deze opleiding:1. Is het mogelijk om een periode in het buitenland te studeren/stage te lopen?2. Deventer is voor mij een uurtje reizen, daarom vraag ik mij af of de stageplekken in de buurt van mijn eigen woonplaats zullen zijn of in Deventer en omstreken?
  Esther Snip
  vroeg 4 maanden geleden
  Pien
  zei 4 maanden geleden

  Hoi Esther,
  Het is mogelijk om in het buitenland stage te lopen. Dit kan in het derde jaar van de Pabo. In dit jaar vertrek je dan voor een half jaar naar het buitenland.
  Voor de stageplekken houden ze wel rekening met waar je woont maar er kan niet gegarandeerd worden dat het heel dicht in de buurt is omdat niet iedere basisschool een stageschool is.
  Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
  Groetjess

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hai! Ik kan nergens vinden of ik mij nog ergens speciaal moet inschrijven voor de toelatingstoetsen en wanneer...Weten jullie dit?
  Rosalie
  vroeg 4 maanden geleden
  Iza
  zei 4 maanden geleden

  Hey Rosalie!
  Op de site van saxion staat de informatie over de toelatingstoetsen! Je moet je hier inderdaad voor inschrijven. Als het goed is kom je op de juiste site met de volgende link: https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/lerarenopleiding-basisonderwijs-pabo/toelating
  Succes!
  Groetjes Iza

 • Hey! Kan je de opleiding eigenlijk ook verkort doen (in 3 jaar ipv 4) als je de opleiding onderwijsassistent hebt?
  Anouk
  vroeg 4 maanden geleden
  Hugo
  zei 4 maanden geleden

  Beste Anouk,
  Het is alleen mogelijk als je de opleiding in deeltijd wilt doen dan kun je 3 jaar ipv 4 jaar je pabo diploma halen. Groetjes Hugo

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Ik studeer momenteel Toegepaste Psychologie en loop stage op een bassischool. Het lesgeven trekt mij heel erg. Is er een mogelijkheid om de PABO voltijd verkort te kunnen doen? Of is dat alleen bij deeltijd mogelijk?
  Iris
  vroeg 4 maanden, 1 week geleden
  Tessa
  zei 4 maanden, 1 week geleden

  Hoi Iris,
  Het is alleen mogelijk om deeltijd te doen. Dan haal je wel je PABO diploma in 3 jaar ipv 4 jaar.
  Groetjes, Tessa

 • Hai, Ik wil graag beginnen aan de pabo in februari 2021. Heb ik een half jaar de tijd om de toetsen van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur te behalen?Als ik 1 september 2021 start heb ik namelijk wel de tijd tot 1 januari 2022.Is dat ook zo met februari starters? Of ben ik nou te laat?
  Beste
  vroeg 4 maanden, 2 weken geleden
  Babette
  zei 4 maanden, 2 weken geleden

  Hoi, als je met de pabo wil beginnen moet je voordat je start de toelatingstoetsen gehaald hebben voor zover ik weet. Dat was bij de start van het schooljaar 2020-2021 iets anders in verband met corona maar vanaf de februari instroom van 2021 moet je dus vooraf de toetsen hebben behaald. Volgens mij kun je nu de toelatingstoetsen niet meer doen en zul je dus moeten starten in september 2021. Hopelijk heb je wat aan mijn antwoord :)

 • Hallo, Ik heb een vraag voor een profilering.Hoe komen de 10 hbo studievaardigheden terug in de opleiding pabo?ICT – vaardighedenSamenwerken AnalyserenReflecterenOnderzoeken Verslagen makenPresenterenInformatie zoeken en verwerkenTeksten lezen en lerenPlannen en zelfstandig werkenBedank
  Jeanne
  vroeg 4 maanden, 2 weken geleden
  Tessa
  zei 4 maanden, 2 weken geleden

  Hoi Jeanne,
  Dat is een hele goede vraag. Ik zit nog maar in het 1e jaar, dus heb nog niet alles meegemaakt. Maar ik heb al ICT vaardigheden gehad door een filmpje te maken en lessen over word, we hebben samenwerkings opdrachten. Je moest ook een literatuur onderzoek schrijven, hierbij ging je oefenen met bronnen en bronvermelding. Met elk vak ben je bezig met tekst verwerking en presenteren.
  Kortom de studievaardigheden allemaal verwerkt in alle vakken die je moet volgen op de pabo.
  Ik hoop dat het zo duidelijk is. Mocht je nog vragen hebben hoor ik het graag!

  Groetjes,
  Tessa

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hey Tessa, Zou ik zelf kunnen kiezen in welke groep ik stage zou willen lopen? Zou ik bijvoorbeeld tijdens de gehele opleiding in de onderbouw stage mogen lopen? Ik heb een rekenexamen gehad op de havo. Deze heb ik behaald met een 7. Dien ik alsnog de rekentoets te maken op de Pabo?
  Elsa
  vroeg 5 maanden geleden
  Tessa
  zei 5 maanden geleden

  Hoi Elsa, je kan een voorkeur geven bij welke klas je wilt stage lopen, maar je moet stage hebben gelopen in de onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Je maakt namelijk de keuze tussen Jong of Oud kind op de helft van je tweede jaar. Om die keuze te maken is het fijn als je ervaring hebt gehad met alle bouwen.
  Je moet de rekentoets nog een keer maken op pabo. Het niveau ligt iets hoger dan bij de rekentoets bij de havo. Daarbij geldt dat je bij Saxion Enschede een hoog cijfer moet halen dan het vast gestelde landelijke gemiddelde wil je doorgaan met de pabo in Enschede.
  Als je nog vragen hebt, hoor ik het graag!
  Groetjes, Tessa

 • Heb je op de pabo bepaalde apps nodig of niet? ( ivm een macbook en dat apple vaak veel apps niet heeft)
  Timon
  vroeg 5 maanden geleden
  Kirsten
  zei 5 maanden geleden

  Hoi Timon,
  In mijn ervaring heb ik alleen nog maar office gebruikt en geen speciale apps.

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Ik heb twee vragen.1. Ik heb een rekenexamen gehad op de havo. Deze heb ik behaald met een 7. Dien ik alsnog de rekentoets te maken op de Pabo? 2. Zou ik zelf kunnen kiezen in welke groep ik stage zou willen lopen? Zou ik bijvoorbeeld tijdens de gehele opleiding in de onderbouw stage mogen lopen?
  Elsa
  vroeg 5 maanden geleden
  Hugo
  zei 5 maanden geleden

  Beste Elsa,
  Je moet alsnog de rekentoets maken op de pabo omdat het niveau hoger ligt als niveau 3F van de rekentoets Havo.
  Het is tijdens de stage het doel dat je zowel kennis maakt met lesgeven in de bovenbouw als de onderbouw.
  In leerjaar 3 kun je een keuze maken of je je wilt specialiseren in boven- of onderbouw.
  Groetjes Hugo

 • Hey Bente, Zou ik zelf kunnen kiezen in welke groep ik stage zou willen lopen? Zou ik bijvoorbeeld tijdens de gehele opleiding in de onderbouw stage mogen lopen? Ik heb een rekenexamen gehad op de havo. Deze heb ik behaald met een 7. Dien ik alsnog de rekentoets te maken op de Pabo?
  Elsa
  vroeg 5 maanden geleden
  Jennifer
  zei 5 maanden geleden

  Hoi! Even om aan te sluiten op wat Bente zei, je moet zowel boven- als onderbouw hebben gedaan in het eerste jaar. In het 3e jaar kun je een keuze maken tussen jonge en oude kind. Onder jonge kind vallen de groepen 1 tm 3 en het oude kind 4 tm 8. Daarna zul je uiteraard wel in die bouw stage blijven lopen.

  Groetjes Jennifer

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Is het mogelijk om bijvoorbeeld na 1 jaar voltijd, over te gaan naar deeltijd? Is het hebben van een betaalde baan dan verplicht?
  Rob
  vroeg 6 maanden geleden
  Tessa
  zei 5 maanden, 4 weken geleden

  Hoi Rob,

  Ik denk niet dat je na 1 jaar voltijd naar deeltijd kan overstappen omdat je dan achterloopt op de deeltijders. Zij zijn dan een leerfase verder dan de voltijders. Als ik jou was zou ik deze vraag nog even stellen tijdens de open dagen.
  Je hebt geen baan nodig wil je deeltijd gaan doen.

  Groetjes, Tessa

 • Ik moet een toelatingstoets doen voor biologie en ik vroeg mij af of ik ook online de toetsen kan oefenen?
  Samira
  vroeg 6 maanden geleden
  Bente
  zei 6 maanden geleden

  Hee! Op de site van Cito kun je voor elk vak een oefentoets doen! Groetjes Bente

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Is de werkdruk in het onderwijs echt zo hoog? Twijfel of ik het aan kan!
  Kim
  vroeg 6 maanden geleden
  Merle
  zei 6 maanden geleden

  Hoi Kim,

  Iedereen ervaart dit anders. Ik vind het zelf heel erg leuk, dus ik wil er graag iets voor doen. Tip: Loop een dagje of meerdere dagen mee op een basisschool, dan kun je het zelf ervaren.

  Groeten,
  Merle

 • Hoi, Is het ook mogelijk om tijdens de studie stage te lopen in het Voortgezet Speciaal Onderwijs? Ik weet dat ze daar ook het curriculum van de basisschool volgen! Groetjes Norbert
  Norbert
  vroeg 6 maanden, 4 weken geleden
  Pien Verbraeken
  zei 6 maanden, 1 week geleden

  Hoi Norbert,
  Tijdens de PABO kun je stage lopen op het speciaal onderwijs. Helaas niet op het voorgezet omdat je daar andere kennis over moet beschikken. Ik hoop je hierbij genoeg te hebben geïnformeerd en anders kun je altijd contact opnemen met Saxion.
  groetjes Pien

 • Ik heb de geschiedenis cursus en de rekencursus op dezelfde data? Wat kan ik het beste doen?
  Iris
  vroeg 11 maanden geleden
  Pien Verbraeken
  zei 6 maanden, 1 week geleden

  Hoi Iris,
  ik zou zelf even contact opnemen met Saxion zelf daar kun je het beste zijn met dit soort dingen.
  groetjes Pien

 • Hoi, vorige week kreeg ik een mail waarin staat dat mijn toelatingstoetsen (waar ik me voor had ingeschreven) automatisch geannuleerd worden en dat we deze week een mail zouden krijgen hoe we ons opnieuw konden inschrijven. Ik heb nog steeds geen mail. Hoe kan ik me wel inschrijven?
  Lieke
  vroeg 10 maanden, 3 weken geleden
  Pien Verbraeken
  zei 6 maanden, 1 week geleden

  Hoi Lieke,
  je kunt je inschrijven via DUO maar je kunt altijd contact opnemen met Saxion zelf of de opleiding.
  groetjes Pien

 • Moet ik alle boeken die aangeschreven staan voor mijn studie allemaal bestellen of moet ik eerst wachten? En waar kan ik het beste tweedehands boeken kopen? Groet Tycho
  Tycho
  vroeg 7 maanden, 3 weken geleden
  Pien Verbraeken
  zei 6 maanden, 1 week geleden

  Hoi Tycho,

  Ik zelf wacht altijd tot de 1e les van een vak en vaak zeggen ze dan wel welke boeken je nodig hebt of anders vraag je het even. Zo heb je niet onnodig te veel boeken. 2e handsboeken zijn vaak heel erg makkelijk te kopen via marktplaats maar ook via andere websites maar marktplaats is wel het makkelijkste.

  groetjes Pien

 • Ik heb mijn geschiedenis toets in de herkansing niet gehaald. Kan ik deze nog 1 keer maken voor het volgende schooljaar of is dat niet mogelijk helaas?
  Bas
  vroeg 1 jaar, 8 maanden geleden
  Pien Verbraeken
  zei 6 maanden, 1 week geleden

  Hoi Bas,

  Iedereen heeft 2 mogelijkheden elke schoolperiode om de toelatingstoetsen te maken. Als jou dit niet gelukt is mag je dat jaar helaas niet beginnen met de opleiding. Wel kun je het nog een keer proberen om dan met de opleiding te starten in februari of anders in augustus.
  groetjes Pien

 • Hoi, Mijn naam is Lars, en ik zit ook te twijfelen om de PABO te gaan doen.Nu is het zo dat ik nogal verlegen ben, en niet veel praat. Raden jullie mij aan om de PABO te doen of?Of is er een mogelijkheid om wat tegen de verlegenheid te doen? Groeten,Lars
  Lars
  vroeg 7 maanden, 2 weken geleden
  Pien Verbraeken
  zei 6 maanden, 1 week geleden

  Hoi Lars, als je het leuk vind om met kinderen te werken en ze wat te leren en jou de opleiding gewoon leuk lijkt zal ik me gewoon aanmelden! Op de opleiding zelf kun je allerlei cursussen doen voor je verlegenheid maar ook kun je erachter komen hoe je ermee om kunt gaan. De PABO zal je altijd willen helpen. Groetjes Pien.

 • Hi!Ik zag via studie in cijfers dat ongeveer de helft van de starters uiteindelijk de studie maar afronden. Is dit omdat het vak toch niet bij hen past? Zo ja, hoe kan ik weten of leraar worden mij past? Ik ben al iets ouder en wil graag de goede studiekeuze maken.
  L
  vroeg 6 maanden, 2 weken geleden
  Sanne
  zei 6 maanden, 2 weken geleden

  Hoi L, super begrijpelijk dat je over je studiekeuze goed nadenkt! Normaal gesproken zou ik een meeloop dag aanraden, maar door alle corona omstandigheden gaat dat nu helaas niet.. Wel zou je een kijkje kunnen nemen op de Online Open Dag die SAXION 29, 30 en 31 oktober organiseert. Hoop je zo verder geholpen te hebben! Groet, Sanne :)

 • Hoe kan ik het beste leren voor de toelatingstoetsen. Ik moet ze alle drie maken. Op dit moment ben ik samenvattingen aan het maken, maar ben bang dat ik te veel doe. Ik heb zowel de basiskennis boeken als de boeken met oefenvragen erin.
  Amber
  vroeg 7 maanden geleden
  Jennifer
  zei 7 maanden geleden

  Dag Amber,

  Je kunt haast niet te veel doen, blijf lekker samenvattingen en oefenvragen maken. Hoe meer kennis, des te beter. Daarnaast kun je die kennis in de rest van je schoolcarrière goed gebruiken!

  Succes!

 • In welk jaar kies je of je de onderbouw of bovenbouw les wilt geven?
  Aysegul Erdem
  vroeg 7 maanden, 1 week geleden
  Amy
  zei 7 maanden, 1 week geleden

  Hoi Aysegul,
  In de loop van het tweede jaar maak je de keuze of je je wilt specialiseren in het jonge kind (gr 1-4) of het oude kind (gr 5-8). Vanaf het 3e jaar ga je stage lopen passend bij je specialisatie. Met het diploma dat je haalt mag je lesgeven aan de onderbouw en bovenbouw, hiervoor maakt de specialisatie niet uit.

 • Hoi! Ik zit nu in 6vwo met een c&m pakket. Ik denk erover na om na de middelbare de pabo te gaan doen. Ik vroeg me af of er mogelijkheden zijn om de opleiding iets uitdagender te maken, omdat ik bang ben dat het al snel te makkelijk gaat zijn en daarom ook saai.
  Aysegul Erdem
  vroeg 7 maanden, 1 week geleden
  Amy
  zei 7 maanden, 1 week geleden

  Hoi Aysegul! Die mogelijkheden zijn er zeker. Naast dat er altijd wel uitdagingen zijn op stage, kun je er na het eerste jaar ook voor kiezen om een toptalent/honours programma te gaan doen. Er zijn veel verschillende en zo voor ieder wel iets!

 • In welk jaar kies je of je de onderbouw of bovenbouw les wilt geven?
  Aysegul Erdem
  vroeg 7 maanden, 1 week geleden
  Jennifer
  zei 7 maanden, 1 week geleden

  Hoi Aysegul!

  Dit kies je in het 3e jaar, zodat je je de eerste twee jaar kunt oriënteren wat je het leukst vindt.

 • Hallo, Is het zo dat je alle boeken aan het begin van het eerste studiejaar nodig hebt of is het zo dat je aan het begin een deel kunt bestellen en later in het jaar de rest? En hebben jullie een advies op welke site je het beste tweedehands boeken kunt bestellen?
  Tycho
  vroeg 8 maanden geleden
  Nina
  zei 8 maanden geleden

  Hallo Tycho,

  Het is verstandig om te wachten met het kopen van de boeken. De leerkracht geeft aan het begin van het moduul aan welke je nodig hebt.
  Op marktplaats of bookspot kan je tweedehandsboeken kopen.

 • Aankomend studiejaar begin ik met de vrijeschool pabo. Ik wil een nieuwe laptop kopen. Zijn er bepaald laptops die goed zijn voor de pabo? En is het ook nog handig om wat notitieboeken te kopen?
  Ameera
  vroeg 8 maanden, 2 weken geleden
  Sherien
  zei 8 maanden, 2 weken geleden

  Hai! Zelf ken ik de vrije school pabo niet maar qua laptop zal het wel niet veel verschillen. Wat ik veel zag zijn MacBooks maar dit is niet nodig, zelf heb ik een Asus en die heeft me nooit laten zitten. Je hebt geen zware programma’s nodig het is meestal gewoon Word etc. Moviemaker is handig om te kunnen hebben voor lesfilmpjes. Ik zou geen dure laptop kopen. Notitieboekjes zijn handig maar als je liever via word notities maakt is dat niet perse nodig. Lees bij het zoeken naar een laptop gewoon veel recensies en baseer daar je keuze op. Succes!

 • Hi! Ik heb even een vraagje, ik zit te kijken naar een goede ( niet al te dure ) laptop. Welke laptop komt veel voor op de PABO en welke is het meest handig om te nemen? Ik heb veel de lenovo gehoord. En wat zijn de eisen van een laptop bij de pabo?
  Robin
  vroeg 9 maanden geleden
  Nina
  zei 9 maanden geleden

  Hallo,
  Er zijn weinig tot geen eisen.
  Tijdens de opleiding gebruik je de laptop alleen om verslagen te maken en aantekeningen. Een enkele keer moet je een filmpje bewerken.
  Een laptop hoeft dus inderdaad niet duur te zijn. Het is natuurlijk wel handig dat de accu een beetje lang mee kan gaan en dat de laptop licht is.
  Je kan je natuurlijk altijd laten adviseren bij een mediamarkt oid.

 • Ik heb mij aangemeld voor de Pabo in Enschede en ook de toelatingstoets gehaald. Wanneer krijg ik het bericht dat ik definitief ben aangenomen?
  Hieke
  vroeg 9 maanden geleden
  Sherien
  zei 9 maanden geleden

  Hai! Ik zag je vraag maar ik heb er eerlijk gezegd geen antwoord op. Ik kreeg een uitnodiging voor een intake-gesprek maar dit is inmiddels 4 jaar geleden en ik weet niet hoe dit nu in zijn werk gaat. Ik zou zeggen houd je mail en spam goed in de gaten, of stuur een mailtje naar iemand van Saxion.

 • Ik ga na de vakantie naar de pabo. Nu heb ik een iPad met daarop een online programma van word. Is dat genoeg of is een laptop toch handiger? Want met de iPad kan ik ook heel veel niet openen merkte ik in mijn vorige opleiding tot onderwijsassistent.
  Rosalie
  vroeg 9 maanden geleden
  Sherien
  zei 9 maanden geleden

  Hai! Ik zou je zeker wel aanraden om een laptop aan te schaffen. Ik heb veel moeten werken met filmpjes van eigen lessen en bijvoorbeeld het programma moviemaker. Ook maak je héél veel verslagen en die typ je gewoon makkelijker op een laptop. Buiten dat heb je veel opslag ruimte nodig. Misschien kun je het eerst een kwartiel aankijken om te zien of je je er mee redt, maar ik zou persoonlijk een laptop aanraden (dit hoeft niet de duurste te zijn).

 • Waarom hanteert Saxion een andere normering voor de rekentoets (120 punten) de landelijke norm van het Cito (103 punten) om geslaagd te zijn?
  Brigit
  vroeg 9 maanden, 1 week geleden
  Nina
  zei 9 maanden, 1 week geleden

  Hallo,
  In het derde jaar moeten alle pabo studenten nog een landelijke rekentoets doen. Het is gebleken dat veel studenten hier op uitvielen. Daarom heeft saxion besloten om de normering naar 120 te doen, dan weten de studenten direct of ze de stof aankunnen en komen ze daar niet pas in het derde leerjaar achter.

 • Hallo, is het noodzakelijk om iets van een boek of digitaal studiemateriaal te kopen om je voor te bereiden op een toelatingstoets? Of is de handreiking voldoende, het is mij niet helemaal duidelijk, alvast bedankt!
  Lies
  vroeg 9 maanden, 3 weken geleden
  Nienke
  zei 9 maanden, 3 weken geleden

  Hallo,
  Het is zeker handig om een studiemiddel aan te schaffen. de toets is op drie havo niveau dus vaak is het een en ander qua stof wel weggezakt. De studiemiddelen zorgen er dus voor dat je kennis weer wordt opgehaald. Ook weet je door het aanschaffen van een studiemiddel zeker dat je alle onderwerpen die in de toets voor zullen komen hebt geleerd.
  Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

 • hoe oud moet je zijn om een Pabo opleiding te kunnen doen?
  Lr
  vroeg 9 maanden, 4 weken geleden
  Jennifer
  zei 9 maanden, 4 weken geleden

  Hoi!

  Hier is geen leeftijd aan verbonden. De enige eis is dat je minstens havo hebt afgerond of een mbo opleiding tot onderwijsassistent.

  Groetjes, Jennifer

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • hoi, ik heb een vraag: ik wil al vanaf toen ik een kind was leraar op de basisschool worden ik zit nu in het 2e leerjaar van de havo/vwo (14 jaar oud) maar waar kan ik de opleiding tot leraar volgen? (woon in neede). En moet ik nog iets ertussen doen of kan ik na de havo meteen naar de pabo?
  Niek
  vroeg 10 maanden geleden
  Jennifer
  zei 10 maanden geleden

  Hoi Niek!

  de opleiding tot leraar basisonderwijs kan op verschillende instituten en locaties gevolgd worden. Binnen Saxion bijvoorbeeld in Enschede en Deventer. Er zijn ook andere studenten die veraf wonen en er voor gekozen hebben om op saxion Enschede de opleiding te volgen, dus dat is een vrije keuze.

  Daarnaast heb je naast de havo verder niets nodig, alleen moet je voor de vakken geschiedenis, aardrijkskunde en natuur & techniek een toelatingstoets doen. Mocht jij een van deze vakken (of 2 of alle 3) in jouw eind examen pakket hebben, en je slaagt voor deze vakken hoef je geen toets te maken in dat vak. (Bijv. Je hebt aardrijkskunde in je examen pakket zitten, hoef je daar geen toets meer voor te maken).

  Hoop dat je hier genoeg aan hebt!

  Groetjes, Jennifer

 • hoi, ik heb een vraag: ik wil al vanaf toen ik een kind was leraar op de basisschool worden ik zit nu in het 2e leerjaar van de havo/vwo (14 jaar oud) maar waar kan ik de opleiding tot leraar volgen? (woon in neede). En moet ik nog iets ertussen doen of kan ik na de havo meteen naar de pabo?
  Niek
  vroeg 10 maanden geleden
  Sanne
  zei 10 maanden geleden

  Hoi Niek, wat leuk dat je na je middelbare school van plan bent de PABO te gaan doen! Je kan de opleiding volgen op meerdere plekken in Nederland, maar bij Saxion kan dit in Enschede of Deventer. Beide studies starten in september na het laatste jaar van je middelbare school. Je wordt dus met je havo-diploma rechtstreeks toegelaten op de pabo (het maakt ook niet uit welk profiel je kiest). Wel moet je er nog even rekening mee houden dat je toelatingstoetsen moet doen, maar daar hoor je, als je je aanmeldt, vanzelf meer over! Succes nog met je middelbare school periode! Groet, Sanne

 • Ik ga in september starten met de deeltijd-PABO en volg de zomercursussen voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek ter voorbereiding op de toelatingstoetsen. Deze toetsen kan ik in juni, juli of augustus afnemen. Wat is jullie advies, allemaal tegelijk of iedere maand eentje? Bedankt!
  Kees Jan - 47 jaar
  vroeg 11 maanden geleden
  Jennifer
  zei 10 maanden, 2 weken geleden

  Dag Kees Jan!

  Ten eerste excuses voor de late reactie.
  Ikzelf heb maar 1 toelatingstoets hoeven doen, dus ik spreek niet uit ervaring, maar verschillende medestudenten hebben er wel meerdere moeten doen. Sommigen hebben het in een keer gedaan, en sommigen verspreid over meerdere toetsmogelijkheden. De studenten die het in een keer hebben gedaan, hebben meer druk ervaard dan de groep die het verspreid hebben. Mijn advies is dan ook, verspreiden.

  Ik hoop hiermee je vraag beantwoord te hebben.

  Groetjes!

 • Hoi! Ik heb een vraag: ik ga verhuizen naar de Achterhoek. Momenteel zit ik in het eerste jaar van de pabo op hogeschool Leiden. Stel je voor, ik ga wisselen van school ivm reistijd, zou ik dan kunnen instromen in het jaar waar ik ben geëindigd of moet ik dan weer helemaal opnieuw beginnen?
  K
  vroeg 10 maanden, 2 weken geleden
  Kris
  zei 10 maanden, 2 weken geleden

  Hoi K,
  Als je je P haalt kun je sowieso door naar het tweede jaar. Heb je die niet dan wordt er gekeken naar wat je wel hebt en in hoeverre dat overeenkomst met het eerste jaar bij Saxion. Je kunt het beste contact opnemen met de studievoortgangscoördinator van de pabo hiervoor, Simone Soomers. Als je belt naar Saxion algemeen kunnen ze haar emailadres of telefoonnummer aan je doorgeven.
  groetjes!

 • Zelf moet ik alle 3 de toelatingstoetsen doen. Kan je deze het beste alle 3 tegelijkertijd doen of allemaal apart? Want als ik de laatste in augustus in plan en ik deze dan niet haal, is hier dan ook nog wel een herkansingsmogelijkheid voor?
  Fabiènne
  vroeg 11 maanden, 3 weken geleden
  Kris
  zei 11 maanden, 3 weken geleden

  Indien de toelatingstoetsen van juni niet door gaan of in beperkte mate. Mag je ondervoorbehoud de pabo op komen. Je hebt dan nog de tijd om voor 1 januari 2021 alsnog aan te tonen dat je de toetsen hebt gehaald doormiddel van een van de toets momenten die tijdens het schooljaar beschikbaar zijn. Ook hierbij geldt dat Je voor elk van de toetsen één herkansingsmogelijkheid hebt. Als je op 1 jan 2021 dan niet aan de toelatingseisen voldoet moet je alsnog stoppen

 • Hallo! Ik heb mijn laatste toetsen voor het HAVO examen gedaan. Nu zou ik mij eigenlijk moeten inschrijven voor de toelatingstoetsen. Gaan die nog door en waar kan ik die afnemen?Groet, Tycho
  Tycho
  vroeg 12 maanden geleden
  Nina
  zei 12 maanden geleden

  Hallo Tycho,

  De toelatingstoetsen gaan vooralsnog door. Deze staan gepland vanaf juni. Het is natuurlijk nog onzeker of deze kunnen worden getoetst maar hier gaan we wel vanuit. Zodra jij je aanmeld voor de opleiding krijg je een bericht dat je enkele toetsen moet doen. In deze mail staat ook hoe en waar je je hier voor kan aanmelden. Op goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je hier extra informatie over.
  Ik hoop zo je vraag beantwoord te hebben.

  Groetjes,
  Nina

 • Een aantal jaar geleden moest je ook de rekentoets en taaltoets halen. Je had dat 3 momenten in het 1e jaar. Nu kon ik op de site van Saxion wel informatie vinden over de rekentoets. Daar heb ik mij dus voor ingeschreven. Moet je ook nog verplicht de taaltoets maken of is de taaltoets afgeschaft?
  Jette
  vroeg 12 maanden geleden
  Kris
  zei 12 maanden geleden

  Hoi jette,
  De taaltoets is er nog wel in het 1e jaar daar heb je ook 2 kansen voor maar het is niet meer verplicht om die te halen net zoals de rekentoets om door te mogen naar het 2e jaar. Ik hoop dat dat je vraag beantwoord

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Heeeii. Is het mogelijk om een minor aan een andere hogeschool/ universiteit te volgen?
  Chantal
  vroeg 1 jaar geleden
  Nynke
  zei 1 jaar geleden

  Hey, dat is mogelijk! En ook in een ander land! Als het maar wordt goedgekeurd door de opleiding

 • Hallo,Ik zit erg te twijfelen tussen voltijd pabo en deeltijd pabo. Wat is het verschil tussen de deeltijd en voltijd en zou het mogelijk zijn om deeltijd te doen na een mbo 4 opleiding?
  Daphne
  vroeg 1 jaar geleden
  Sherien
  zei 1 jaar geleden

  Hallo,
  Deeltijd is alleen in Saxion Deventer te volgen. Over die opleiding doe je minder lang en dit is goed te combineren met een baan. Je krijgt de vakken versneld en dit kost je wel veel zelfstudie tijd. Volgens mij kan dat wel wat lastig zijn soms. Zelf ben ik ook begonnen na een mbo4 dus dat kan prima. Je moet wel aan de toelatingseisen voldoen. Als je geen baan hebt zou ik je toch aanraden om voor voltijd te gaan maar die keuze is aan jou! Ik hoop je geholpen te hebben.

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Is er ook een mogelijkheid om versneld de pabo te doen? Ik heb bijna mijn bachelordiploma aan de UT en ben aan het kijken wat ik hierna wil gaan doen.
  jasmijn
  vroeg 1 jaar geleden
  Nienke
  zei 1 jaar geleden

  Hallo,
  Er is ook een deeltijd opleiding van de pabo, hierbij kun je binnen 2,5 jaar al klaar zijn.
  ik hoop dat je hier wat aan hebt!

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Heb je nog bepaalde vakken nodig om naar de Pabo te kunnen?
  Sascha
  vroeg 1 jaar geleden
  Nynke
  zei 1 jaar geleden

  Heyy Sascha! Voor de PABO heb je Biologie/Natuurkunde + Aardrijkskunde + Geschiedenis nodig. Als je deze vakken niet hebt ik het geen ramp! Dan kan je meedoen aan de toelatingstoetsen voor 1 van de vakken. Hier vind je meer informatie over de toelating: https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/lerarenopleiding-basisonderwijs-pabo/toelating
  Ik hoop dat dit je vraag beantwoord!

 • Kan ik de leraren opleiding doen na een verkorte opleiding van maatschappelijke zorg mbo niveau 4 persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen? Heb ik dan recht op de toelatingstoetsen van pabo?
  Nicky
  vroeg 1 jaar, 3 maanden geleden
  Sherien
  zei 1 jaar, 3 maanden geleden

  Ik heb zelf ook een mbo4 opleiding gedaan. Met een mbo4 diploma mag je de toelatingstoetsen doen ongeacht of dit een verkorte opleiding is geweest (dit begreep ik uit het antwoord van een docent die ik het vroeg).
  Succes! :)

 • Hallo, Ik heb een paar vragen voor jullie:). Is er bij de lokatie enschede de mogelijkheid tot het huren van een kluisje? Mag je van de boeken ook een eerdere druk gebruiken?Hebben jullie per dag veel verschillende boeken nodig?En wat vinden jullie het leukste aan de stage’s? groetjes
  Caitlin
  vroeg 1 jaar, 9 maanden geleden
  Sherien
  zei 1 jaar, 5 maanden geleden

  Hai! Beneden staan een aantal kluisjes die je gewoon gratis kunt gebruiken, naar mijn weten is het niet mogelijk om een kluisje te huren zodat je altijd een kluisje hebt maar deze kluisjes zijn vaak gewoon vrij. Zelf heb ik vaak ook boeken van een eerdere druk gebruikt maar ik vraag dit altijd wel na bij de docent. Om eerlijk te zijn heb ik niet alle boeken altijd gekocht, alleen wat echt nodig was. Kijk ook eens op Facebook, er zijn veel groepen waarin pabo boeken worden verkocht.

  Het leukste aan de stages vind ik zelf dat je in contact komt met zoveel verschillende leeftijden. Zo leer je echt wat bij je past. Ook kom je bij vele scholen en werk je met veel mensen samen. Behalve dat, is natuurlijk het lesgeven erg leuk en om in stapjes zelf meer verantwoordelijkheid te krijgen. Ik hoop dat ik je vraag heb kunnen beantwoorden !

 • Is het zo dat je alle boeken aan het begin van het studiejaar nodig hebt of is het zo dat je aan het begin een deel kunt bestellen en later in het jaar de rest?
  Thijmen
  vroeg 1 jaar, 8 maanden geleden
  Danique
  zei 1 jaar, 8 maanden geleden

  Er wordt aangeraden om alle boeken te halen. Echter uit ervaring weet ik dat je het beste kunt wachten tot het eerste college en dan geeft de docent aan welk boek of je nodig hebt.

 • waar kan ik mij inschrijven voor de toelatingstoetsen? via welke site en welke stappen?
  bas
  vroeg 1 jaar, 11 maanden geleden
  Seda
  zei 1 jaar, 11 maanden geleden

  Hoi Bas, je ontvangt van de pabo een link via waar je je kan aanmelden. Op goedvoorbereidnaardepabo.nl staat alle informatie rondom de toetsen, zoals de data. Succes! Groetjes, Seda

 • Ik ben aan het leren voor de toelatingstoetsen. Hoe kan ik het beste leren. Is het de bedoeling dat ik een heel boek uit me hoofd ga leren?
  Dian
  vroeg 2 jaar, 2 maanden geleden
  Liza
  zei 2 jaar, 2 maanden geleden

  Dag Dian,

  Wellicht kun je via de studentenbalie https://www.saxion.nl/over-saxion/contact-en-locaties (even bellen is sneller) vragen of er ook oefentoetsen zijn voor de toelating. Dan kom je in contact met een docent van de Pabo die gaat over de desbetreffende toets.
  Op Internet zijn eventueel ook wel oefentoetsen te vinden. Zorg dan dat dit de toets is van het boek waaruit je leert. Soms kan dit ook met een code die in het boek staat.

 • Ik heb een paar vragen. Welke laptop kun je het beste nemen? Welke progamma's moeten er opstaan?Wat is jullie ervaring met een laptop op de pabo?
  Jennifer
  vroeg 2 jaar, 2 maanden geleden
  Danique
  zei 2 jaar, 2 maanden geleden

  Hoi Jennifer,
  Om te beginnen is het voor ons lastig om voor jou te bepalen welke laptop je nodig hebt. Het is handig als je een laptop hebt die je overal mee naar toe kunt nemen, want op de pabo heb je wel een laptop nodig in de meeste lessen. Verder heb je programma’s nodig zoals internet, word en powerpoint. Ik hoop dat je vraag zo voldoende beantwoord is!

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Ik vind het moeilijk om een keuze te maken tussen Enschede en Deventer. Wat zouden jullie mij aanraden? Ik woon zelf in Enschede. Kan ik bijvoorbeeld ergens info krijgen wat betreft de leeftijden van de studenten die zich hebben aangemeld (va 26)?
  Ana
  vroeg 2 jaar, 3 maanden geleden
  Liza
  zei 2 jaar, 2 maanden geleden

  Ik zat in Deventer. Ik vond het leeftijdsverschil niet vervelend. Ik begon met de opleiding toen ik 24 was.
  Je blijft het meest gemotiveerd voor de lessen als je niet te ver van de school woont. Je gaat sneller even naar school om bijvoorbeeld boeken te halen, te studeren of om wat te vragen. Ook de stageplaatsen worden gezocht in omgeving Enschede, ik neem aan dat je daar later ook ergens wilt gaan werken? Via netwerken die je zelf creëert heb je betere kansen op de arbeidsmarkt. Dus ik zou voor Enschede gaan.

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Wat voor diploma heb je nodig voor deze opleiding?
  Nina
  vroeg 2 jaar, 3 maanden geleden
  Danique
  zei 2 jaar, 3 maanden geleden

  Voor deze opleiding heb je minimaal een vwo of havo diploma nodig of een MBO niveau 4 diploma.

 • Wat voor diploma heb je nodig voor deze opleiding?
  Nina
  vroeg 2 jaar, 3 maanden geleden
  Danique
  zei 2 jaar, 3 maanden geleden

  Voor deze opleiding heb je minimaal een vwo of havo diploma nodig of een MBO niveau 4 diploma.

 • heb je meerdere kansen voor de PABO toelatingstoetsen die je moet maken voor je aan de opleiding begint?
  Emma
  vroeg 2 jaar, 4 maanden geleden
  Seda
  zei 2 jaar, 4 maanden geleden

  Hoi Emma. Ja, je hebt voor elke toets een extra kans!

 • Hi, is het mogelijk om in Deventer een meeloopdag te doen?
  Nina
  vroeg 2 jaar, 4 maanden geleden
  Seda
  zei 2 jaar, 4 maanden geleden

  Hoi Nina, dat kan zeker! Op deze site: https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/lerarenopleiding-basisonderwijs-pabo/proefstuderen kun je je inschrijven bij proefstuderen voor 7 februari en 4 april. Succes!

 • Hey ik wil graag een ervaringsdeskundige vragen: Hoe veel uren besteed je aan je studie per week? Stage: Zelfstudie:Contact: &Hoe zijn de contacturen verdeeld? 3 dagen van 6 uur, verspreid, of iets anders?
  Olga
  vroeg 2 jaar, 6 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 5 maanden geleden

  Hi Olga,

  Hoeveel les (contacturen) heb je gemiddeld per week in het eerste jaar? 18 uur

  Stage is een zeer belangrijk onderdeel. Naast leren lesgeven in de klas voer je ook andere opdrachten uit op de basisschool.
  Deventer:
  Vanaf het tweede kwartiel in het 1e jaar een dag per week stage in het 2e en 3e jaar twee dagen per week en in het 4e jaar 5 maanden een lio stage.

  Enschede:
  Vanaf de start van de opleiding loop je 2 dagen stage per week en heb je verspreid over het jaar een aantal stageweken.

  Kun je zo verder?
  Groetjes,
  Roos

 • Er staat dat ik een document van de taaltoets moet uploaden, ik heb nooit een taaltoets gemaakt? Gebeurt dit op het Saxion? En waar kan ik de certificaten van de toelatingstoetsen uploaden?
  Hidde
  vroeg 2 jaar, 8 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 7 maanden geleden

  Hi Hidde,

  Neem hiervoor contact op met onze studentenbalie: https://www.saxion.nl/over-saxion/contact-en-locaties

  Succes!

 • Welke eisen worden er gesteld aan de laptop, en welke software moet er iig op staan? Kan de software via school verkregen worden of moet dat privé aangeschaft worden?
  Antoine
  vroeg 2 jaar, 8 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 7 maanden geleden

  Hi Antoine,

  Laptop is in principe niet verplicht, wel handig. Software kan vaak via Saxion worden verkregen. Check daarvoor MijnSaxion!

  Groetjes

 • welke soort laptop raden jullie aan i.v.m opslag, verslagen maken, powerpoints enz.
  anne
  vroeg 2 jaar, 8 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 8 maanden geleden

  Hoi Anne,

  Is aanschaf van een laptop verplicht? Niet verplicht. En ook niet een bepaald type.. in principe zal elke laptop prima zijn! Zolang bepaalde programma's er maar op staan.

  Groetjes,
  Roos

 • Heb je boeken nodig voor de rekencursus? En zo ja, welke? En welke vakken krijg je in het eerste kwartiel?
  Meike
  vroeg 2 jaar, 9 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 9 maanden geleden
 • 18 uur contactstudie en 14 uur zelfstudie, hoe zit dat eigenlijk?
  Laura
  vroeg 2 jaar, 9 maanden geleden
  Liza
  zei 2 jaar, 9 maanden geleden

  18 uur les op school waarna je opdrachten gaat verwerken of afmaken. Daarvoor moet je 14 uur rekenen. Zo'n 2 uur per dag dus. In theorie is dit ongeveer 1 uur per dag omdat je ook nog een dag stage loopt. Ongeveer 8 uur per week in het eerste jaar.

 • Ik heb bijvoorbeeld geen geschiedenis en aardrijkskunde gehad op de middelbare. Ik zou dus een toelatingstest moeten maken. Maar kan dit tijdens de studie of moet je deze toetsen eerst officieel halen voordat je mag beginnen?
  Laura
  vroeg 2 jaar, 10 maanden geleden
  Seda
  zei 2 jaar, 10 maanden geleden

  Hoi Laura, deze toelatingstoetsen moet je voor de studie doen, anders kun je niet toegelaten worden. Wanneer een toets is behaald, krijg je een certificaat. Dit is je 'toegangsbewijs' voor de studie. Informatie over de toetsen of eventuele bijles kun je vinden op: https://www.goedvoorbereidnaardepabo.nl/ Succes!

 • Is het lastig om als MBO-4 student de PABO te volgen? En zijn de toelatingstoetsen lastig?
  Emma
  vroeg 3 jaar, 2 maanden geleden
  Harun
  zei 3 jaar, 2 maanden geleden

  Hi Emma,

  Zoals je ziet bij de pabo website op saxion.nl;

  Toelating mbo
  Met een mbo4-diploma ben je niet rechtstreeks toelaatbaar. Je moet toelatingstoetsen maken en halen voor:

  - Aardrijkskunde
  - Geschiedenis
  - Natuur & Techniek

  Deze landelijke toelatingstoetsen van het Cito zijn op het niveau van havo3/vmbo-T4 en worden op een beperkt aantal momenten in het jaar afgenomen. De uitslag is anderhalf jaar geldig. Je mag per studiejaar maximaal één toets herkansen. Je kunt je voorbereiden op de toetsen via het bijscholingsprogramma van de pabo op je eigen ROC (start september), of één van de andere bijscholingsmogelijkheden. Kijk voor meer informatie over de toelatingtoetsen en bijscholingsprogramma's op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl

  of het echt lastig is, kan een student beter bepalen. Hopelijk wordt deze door een student beantwoord!

  Groetjes,
  Roos

 • loop je het eerste jaar stage in de boven- of onderbouw en mag je dan eventueel zelf kiezen voor boven -of onderbouw?
  Monique
  vroeg 3 jaar, 4 maanden geleden
  Casper
  zei 3 jaar, 4 maanden geleden

  Hoi Monique,

  Dit ligt aan de stageschool waar je geplaatst wordt.
  Vaak is het mogelijk om je voorkeur door te geven aan de desbetreffende school.
  Aan het eind van het tweede jaar maak je een keuze voor het oude- of jonge kind, hier zul je in de twee jaar er na in gespecialiseerd worden.

  Groeten,

  Casper

 • ik heb een vraag over het studeren. Klopt het dat je ook veel thuis moet doen of doe je al veel op school zelf?
  Landuan
  vroeg 3 jaar, 9 maanden geleden
  Kim
  zei 3 jaar, 9 maanden geleden

  Hallo!

  Ik zit op de academische pabo en hier doe je 4 jaar in 3 jaar tijd. Ze zeiden dat de zelfstudie zwaarder zou zijn dan de reguliere pabo, waardoor ik in het begin wel een beetje bang was. Niks is minder waar, want ik heb eigenlijk niet zo heel veel thuisstudie. Als je bij de lessen aanwezig bent, pik je al heel veel op! Het valt voor mij dus echt heel erg mee!

  Als je meer vragen hebt, stel ze gerust!

  Liefs, Kim

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Wat vind jij het leukste aan deze opleiding? En is het rekenniveau te doen?
  Iris
  vroeg 4 jaar, 2 maanden geleden
  Harun
  zei 4 jaar, 2 maanden geleden

  Hoi Iris,

  Ik ga dit even voor je navragen bij een student!
  Je hoort van mij..

  Groetjes,
  Rozanne

  Nog 3 antwoorden Toon minder antwoorden

Ontdek

Ambassadeurs plaatsen tweets, blogs & beantwoorden vragen van IntoSaxion.

 • Leukste feest van heel Enschede is... Natuurlijk het kerstgala van de PABO!! #intosaxion https://t.co/yDuI9Vjz5T

 • Het is week 9, dat betekent: zelfstudieweek. De week waarin je hard aan het werk moet om je verslagen op tijd af te krijgen. Geen lessen, maar sommigen kiezen er toch voor om op school aan de slag te gaan 💪🏼🤓. #intosaxion https://t.co/thoO94370S

 • Hoe maak je een dagje op de pabo nog nét ietsje leuker? Zo dus💁🏼‍♀️. #intosaxion https://t.co/ElNsK0swSp

 • De kinderen van groep 5/6 kregen les over vulkanen. Per groepje kregen zij een vulkaansoort toegewezen waarbij zij zelf een informatieve poster gingen maken én deze gingen presenteren. Een goede lava kleur kiezen was toch nog lastig... #intosaxion https://t.co/MBapOetRE8

 • Het is stageweek, de eerste van dit schooljaar. Tijdens een stageweek ben je dus niet alleen op donderdag en vrijdag op stage. Hierdoor moet je goed plannen en zit je ‘s avonds nog wel eens met een laptop op de bank, lessen voor te bereiden. Nog 4 dagen te gaan! 💪🏼 #intosaxion https://t.co/9sAPtjruMq

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?