Toegepaste Psychologie

Ik zou graag mensen willen begeleiden die bijvoorbeeld ernstig ziek zijn geweest, om ze weer deel te laten nemen aan het dagelijkse leven. Is dit dan de juiste opleiding? Daarnaast moet je een relevante werkplek hebben. Wat is hiervoor de beste manier om deze te vinden?

Nienke
ongeveer 1 jaar geleden
2 Antwoorden
Loeka
Loeka
ongeveer 1 jaar geleden

Hi Nienke,

goede vraag! Ik kan daar wel op aanvullen. Ik heb namelijk in een revalidatiecentrum gewerkt.

Waar je goed rekening mee moet houden, is dat mensen die met patiënten werken allemaal hun eigen specialisatie hebben binnen het reïntegratieproces. Ergotherapeuten leren patiënten om dagelijkse dingen te kunnen, zoals fietsen, eten klaarmaken, zelfzorg en het gebruik van hulpmiddelen in huis. Een maatschappelijk werker kijkt naar de sociale omgeving: hoe geef je je leven een nuttige invulling met beperkingen, welke activiteiten of opleidingen passen bij jouw capaciteiten, hoe houd je je financiën op orde, hoe leg je contact met instanties als het UWV, dat soort zaken. Een fysiotherapeut richt zich op de lichamelijke aspecten. Een psychologisch assistent, wat je met TP zou kunnen worden, richt zich veel op diagnostiek en minder op begeleiding. Het kán wel, maar komt minder voor binnen de patiëntenzorg. Tenzij je echt op een vacature voor begeleider solliciteert, dat komt ook wel eens voor.

Wat je kan doen, is eens wat vacatures zoeken op vacaturesites. Kijk eens naar psychologisch assistenten, begeleiding in de (handicap)zorg, sociotherapeuten, ergotherapie, maatschappelijk werker in verschillende settings... Kijk eens wat er voorbij komt en welke opleidingen zij vragen. Dat geeft je een goed beeld van taken bij verschillende beroepen en de gevraagde opleidingen in het werkveld.

Ik hoop dat je zo verder komt!

Loeka

Danique van den Breemen
Danique van den Breemen
ongeveer 1 jaar geleden

Hi Nienke!

Wat mooi dat je zo duidelijk weet wat je wilt doen! Als toegepast psycholoog zou je bijvoorbeeld kunnen werken in een revalidatiecentrum. Gedurende je opleiding zou jij je meer kunnen verdiepen in ernstig zieken en hun re-integratie proces. Vanuit de basis stof wordt er niet heel verdiepend op dit thema ingegaan, behalve bij gezondheidspsychologie. Toch kun je bij projecten altijd je eigen doelgroep kiezen, zelf gaan verdiepen en bedrijven benaderen die met deze doelgroep werken. Daarnaast is het mogelijk om je minor ook hierop te richten!

Hopelijk heb ik je vraag een beetje kunnen beantwoorden.

Is jouw vraag nog niet beantwoord?