Technische Natuurkunde

Bij de opleiding Technische Natuurkunde ligt de nadruk op het toepassen van natuurkundige verschijnselen in de techniek, zoals straling in een magnetron of omzetting van zonnecellen in energie. Het is een opleiding met een hoog praktijkgehalte, waarin veel aandacht wordt besteed aan onderzoek, experimenteren en automatiseringstechnieken. Vind jij het leuk om proefjes te doen en te rekenen (m.b.v. computers) aan natuurkundige verschijnselen en toepassingen? Dan is de opleiding Technische Natuurkunde echt wat voor jou!

Hierbij alvast wat handige links met antwoorden op veelgestelde vragen!

- Is er een mogelijkheid om in februari in te stromen?

- Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

- Wat zijn de toelatingseisen?

Nog meer vragen? Op onze website vind je alles over de start van je studie!

IntoSaxion is niet bedoeld voor het werven van personeel, stagiaires en afstudeerders. Deze vragen worden verwijderd en dus niet beantwoord.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Enschede

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Hoi! Is er een mbo opleiding die jullie aanraden als vooropleiding om daarna TN op het hbo te volgen ?
  Cynthia
  vroeg 1 dag, 15 uur geleden
  Erjan
  zei 6 uur geleden

  Hoi Cynthia,

  Het is verstandig om een opleiding te kiezen waar zoveel mogelijk wis- en natuurkunde inzit, zodat je een goede basis hebt voor de opleiding TN. Denk aan werktuigbouwkunde, mechantronica, elektrotechniek, etc.

  Er is tijdens de mbo opleiding misschien ook mogelijk om een extra doorstroompakket naar het hbo toe te voegen, maar dit moet je voor extra zekerheid na vragen bij de specifieke opleiding. Hier ook nog wat meer informatie over de overstap van mbo naar hbo: https://www.saxion.nl/studeren-bij/opleiding-kiezen/van-mbo-naar-hbo.

  Hopelijk is het zo wat duidelijker.

  Met vriendelijke groet,

  Erjan

 • wat is het grootste verschil tussen technische natuurkunde op de universiteit en het HBO? Ligt het tempo hoger, gaat het ene dieper dan het ander? Ik ben namelijk behoorlijk aan het twijfelen en ik zou graag meer informatie willen.
  Jelmer
  vroeg 5 maanden geleden
  Erjan
  zei 5 maanden geleden

  Hallo Jelmer,

  Ik heb het even nagevraagd:
  Het tempo op de universiteit ligt hoger, ook ga je dieper in de stof en leer je extra dingen die je overslaat op het HBO. De universiteit is theoretische (meer abstracter) en het HBO is het meer praktijkgericht (meer beroepsgericht).

  Hopelijk is het iets duidelijker geworden en succes met je keuze. Als je nog meer vragen hebt, laat maar weten.

  Met vriendelijke groet,

  Erjan

 • Ik hoorde via de online open dag dat er een speciale wiskunde lessen waren voordat ze studie van start gaat. Klopt dit? En vanaf wanneer gaat dat in en hoe meld je je daarvoor aan?
  Esmee
  vroeg 5 maanden, 2 weken geleden
  Twan
  zei 5 maanden, 2 weken geleden

  Hallo Esmee,

  Dat klopt! Het vak waarover je bent geïnformeerd is LED Wiskunde 0. Deze cursus is vrijwillig en wordt gegeven aan studenten bij LED die hun voorkennis wiskunde willen bijspijkeren zodat zij Wiskunde 1 goed kunnen volgen.

  Zodra je je hebt aangemeld voor de opleiding en jouw Saxion accountgegevens hebt ontvangen, is het mogelijk om jezelf in te schrijven bij Wiskunde 0 via Blackboard (https://leren.saxion.nl). De module Wiskunde 0 staat hier op de hoofdpagina, ofwel het startscherm dat je ziet na het inloggen bij Blackboard. Zodra je op de module Wiskunde 0 klikt, kom je in de omgeving waar staat uitgelegd hoe je je aanmelding bij de module moet voltooien.

  Als de bovenstaande info jouw vraag niet helemaal heeft beantwoord, dan hoor ik dat graag!

  Twan

 • wat voor laptop heb je nodig voor deze studie? graag specifiek, want we weten niet waar het aan moet voldoen.
  anika
  vroeg 8 maanden, 2 weken geleden
  Teun
  zei 8 maanden, 2 weken geleden

  Hoi Anika,
  Er is geen vereiste voor welke laptop je wél moet nemen. Echter wordt een macbook sterk afgeraden omdat die moeilijk doen met de programma’s die nodig zijn. Zelf heb ik een lenovo met een intel i5 core.

 • Is een deficiëntieonderzoek voor mbo'ers ook verplicht?
  David
  vroeg 10 maanden, 1 week geleden
  Twan
  zei 10 maanden, 1 week geleden

  Ha David, helaas ben ik geen autoriteit op het gebied van toelatingseisen, wel weet ik dat mbo'ers meer dan welkom zijn om bij Saxion te studeren!

  Met een mbo4 diploma ben je vrij om in te schrijven bij de meeste Saxion studies. Saxion hanteert namelijk niet de landelijke regeling 'Nadere toelatingseisen voor mbo'ers'. Wel is het verstandig om te kijken hoe goed jouw mbo4 studie aansluit op een opleiding Technische Natuurkunde. De opleiding TN helpt je hier enigszins bij door vakken aan te bieden als Wiskunde 0 en Taal 0, die de basis leggen voor de theorievakken. Tevens kan een studieloopbaanbegeleider je goed helpen met een succesvolle overgang van mbo naar hbo. Deze website (https://www.saxion.nl/studeren-bij/opleiding-kiezen/van-mbo-naar-hbo) zal je aardig op weg moeten helpen.

  Voor de feiten over toelating en andere informatie wijs ik je vriendelijk door naar het Saxion Servicepunt 088 - 019 3000 of mail naar servicepoint@saxion.nl.

  Veel succes tijdens je studie Technische Natuurkunde!

  Vriendelijke groet,

 • Op de webpagina van startersinformatie staat dat er wordt aangeraden om nu de boeken te bestellen. Waar is de boekenlijst van het eerste jaar te vinden?
  David
  vroeg 10 maanden, 1 week geleden
  Twan
  zei 10 maanden, 1 week geleden

  Hoi David, uiteraard is het handig om goed voorbereid te beginnen. De boekenlijsten van de studies die Saxion aanbied zijn te vinden op de website van Studystore (https://www.studystore.nl/instelling/saxion).

  Voor Technische Natuurkunde kies je hier locatie Enschede, periode '20-'21, de studie Technische Natuurkunde en vervolgens TN propedeuse, leerjaar 1 voor de betreffende boekenlijst.

  Veel succes!

  Vriendelijke groet,

 • ik heb een vraag ik zit nu op de havo alleen ik heb als profiel Economie en Maatschappij en je voelt hem denk ik al aankomen. kan ik met deze vakkenpakket ook Technische Natuurkunde studeren?
  raymond
  vroeg 10 maanden, 1 week geleden
  Twan
  zei 10 maanden, 1 week geleden

  Beste Raymond, bedankt voor jouw vraag en leuk dat je geïnteresseerd bent in een opleiding Technische Natuurkunde! De toelatingseisen voor TN staan hier vermeld: https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/technische-natuurkunde/toelating

  In de tabel staat dat je met een havo diploma, profiel Economie & Maatschappij, niet direct kunt instromen bij HBO Technische Natuurkunde... Ik vermeen dat dit betekend dat je alsnog moet laten zien dat je beschikt over havo-5 niveau Natuurkunde door middel van een zogenoemde deficiëntietoets, die in augustus wordt afgenomen. Ik ben niet geheel thuis in hoe dit traject verloopt, dus ik zou je vriendelijk willen vragen contact op te nemen met 088 - 019 3000 (Saxion Servicepoint) of mail naar servicepoint@saxion.nl voor meer informatie.

  Wel weet ik dat Saxion (en Technische Natuurkunde) het eerste leerjaar o.a. Wiskunde 0 als keuzevak geeft om jouw Wiskunde, waar nodig, bij te spijkeren zodat je beter aansluit bij de opleiding.

  Ik hoop dat deze informatie jou verder heeft kunnen helpen en stel gerust je resterende vragen, mochten die er zijn!

  Vriendelijke groet,

 • wat doe je het meeste in de lessen?
  sophie
  vroeg 2 jaar, 3 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 3 maanden geleden

  Hi Sophie,

  De beste manier om daar achter te komen is door een dagje mee te lopen of te proefstuderen. Kijk even op: saxion.nl/proefstuderen ;)

  ^Koen

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?