Finance, Tax & Advice

De opleiding Finance, Tax & Advice (voorheen Fiscaal Recht en Economie) duurt 4 jaar en is een boeiende, actuele opleiding die in nauw overleg met het bedrijfsleven, de overheid en de Belastingdienst is opgezet. In het eerste jaar werk je, naast de theorie, samen met studenten accountancy en bedrijfseconomie aan opdrachten uit de praktijk. Het voordeel hiervan is dat je tot halverwege het tweede jaar zonder tijdverlies kunt switchen tussen deze drie studies en jouw definitieve keuze dus pas later hoeft te bepalen.

Als fiscaal econoom ben je welkom op een accountants- of belastingkantoor of bij een grote onderneming. Maar je kunt je natuurlijk ook vestigen als zelfstandig belastingadviseur.

Hierbij alvast wat handige links met antwoorden op veelgestelde vragen!

- Is er een mogelijkheid om in februari in te stromen?

- Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

- Wat zijn de toelatingseisen?

Nog meer vragen? Op onze website vind je alles over de start van je studie!

IntoSaxion is niet bedoeld voor het werven van personeel, stagiaires en afstudeerders. Deze vragen worden verwijderd en dus niet beantwoord.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Enschede

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Hallo, Ik twijfel nog of ik hbo-rechten ga doen of fiscaal recht. Is het mogelijk om na bijvoorbeeld een aantal maanden te switchen van de ene naar de andere studie of als ik mijn p haal bij fiscaal recht op het Saxion en rechtsgeleerdheid doe op de universiteit doe in van plaats fiscaal recht?
  Sam
  vroeg 6 dagen, 17 uur geleden
  Naomi
  zei 6 dagen, 6 uur geleden

  Beste Sam,

  Ik begrijp jouw twijfel tussen HBO-Rechten en Fiscaal Recht en Economie. HBO-Rechten gaat over verschillende rechtsgebieden te denken aan strafrecht, bestuursrecht, goederenrecht en verbintenissenrecht. Daarnaast wordt tijdens de opleiding veel aandacht besteed aan communicatieve vaardigheden en taalvaardigheid. Daarentegen is Rechtsgeleerdheid (universiteit) meer gericht op wetenschappelijke theorie en onderzoeksvaardigheden.

  De opleiding Fiscaal Recht en Economie gaat qua rechtsgebied voornamelijk over het belastingrecht. Hierbij kan je denken aan de vakken inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting, maar ook ondernemings- en faillissementsrecht, vermogensrecht, Europees recht en Internationaal Belastingrecht. In het eerste jaar van de opleiding Fiscaal Recht en Economie kan je zonder studievertraging switchen naar de opleidingen Accountancy en Finance & Control. Wanneer je wilt switchen tussen HBO-Rechten en Fiscaal Recht en Economie loop je wel studievertraging op, gezien het verschil in inhoud van de opleidingen en de startdatum van september.

  Om door te stromen naar de universiteit is het verplicht om een HBO-propedeuse in het eerste studiejaar te halen. Hierbij maakt het niet uit als je HBO-opleiding Fiscaal Recht en Economie of HBO-Rechten is. Bij sommige universiteiten biedt een HBO-propedeuse rechtstreeks toegang tot de universitaire bachelor Rechtsgeleerdheid, terwijl je bij andere universiteiten ook een vwo-certificaat Nederlands nodig hebt. Ik wil je adviseren om te kijken bij een aantal universiteiten naar deze eisen.

  Ik hoop dat dit antwoord jou op weg helpt om een goede keuze te maken. Mocht je nog een vraag hebben, dan kun je deze gerust stellen!

  Met vriendelijke groet,
  Naomi

 • Hallo, Is het rekenen/wiskunde ingewikkeld of wel makkelijk te begrijpen? Groeten, Sam Artin
  Sam
  vroeg 6 dagen, 19 uur geleden
  Naomi
  zei 6 dagen, 18 uur geleden

  Beste Sam,

  Bedankt voor jouw vraag. Tijdens de opleiding speelt (bedrijfs)economie een grote rol en in mindere mate rekenen/wiskunde, waarbij het niveau in de eerste periode van jaar 1 te vergelijken is met het niveau van de havo. Destijds vond ik de economische vakken goed te volgen. Al met al is de stof goed te begrijpen, zolang je meedoet tijdens de lessen en de opdrachten maakt.

  Ik hoop hiermee voldoende jouw vraag te hebben beantwoord. Mocht je meer willen weten, dan hoor ik het uiteraard graag.

  Met vriendelijke groet,
  Naomi

 • Ik heb mij aangemeld voor de opleiding Fiscaal recht en economie, maar stel ik ben klaar met de opleiding of heb mijn p gehaald. Kan ik dan op de universiteit ook rechten gaan volgen in van plaats fiscaal recht of economie. Heb ik meer verbreding misschien. Zou jij daar meer over kunnen vertellen?
  Sam Artin
  vroeg 3 maanden geleden
  Naomi
  zei 2 maanden, 4 weken geleden

  Beste Sam,

  Wat leuk dat je je hebt ingeschreven voor de opleiding Fiscaal, Recht en Economie/Finance, Tax & Advice. Om door te stromen naar de universiteit is het verplicht om de propedeuse in eerste studiejaar te halen. Veel studenten maken de keuze om door te stromen naar het tweede studiejaar, omdat uit de praktijk blijkt dat veel studenten met een hbo-propedeuse een opleiding aan de universiteit als moeilijk beschouwen. Per universiteit zijn er bepaalde eisen verbonden om toegelaten te worden met een hbo-propedeuse (Fiscaal Recht en Economie). Ik wil je adviseren om te kijken bij een aantal universiteiten naar deze eisen.

  Ik hoop hiermee voldoende jouw vraag te hebben beantwoord. Mocht je meer/andere vragen hebben, dan hoor ik het uiteraard graag.

  Met vriendelijke groet,
  Naomi

 • Ik las op de saxion.nl dat deze opleiding een Internationale Taxweek heeft! Wat houd dit precies in en is dat verplicht?
  Abinaya
  vroeg 10 maanden, 4 weken geleden
  Naomi
  zei 10 maanden, 3 weken geleden

  Hallo Abinaya,

  Tijdens de Internationale Taxweek ga je naar het buitenland, waarbij je met studenten van Europese opleidingen aan actuele casussen werkt en gastcolleges volgt. Het is veel leuker om mee te gaan, dan het volgen van een thuisblijfprogramma! Daarnaast is er genoeg tijd voor hele andere dingen.

  Ik hoop dat ik hiermee je vraag voldoende heb beantwoord.

 • Ik heb de opleiding Manager/Ondernemer Horeca niveau 4 gedaan. Ik heb veel economie gehad tijdens deze opleiding, ook voor mijn ondernemingsplan. Dit was niet mijn beste vak maar ik heb het wel gehad en vind het erg interessant, zou je mij deze studie adviseren zonder eest versneld bedr.eco re doen?
  Maud
  vroeg 2 jaar, 2 maanden geleden
  Naomi
  zei 1 jaar geleden

  Hallo Maud,

  Het gedeelte economie in de opleiding is vooral de eerste 2 jaar erg belangrijk. Hierin worden economische vakken in een hoog tempo achter elkaar aan gegeven. Het is voor jezelf de afweging of je eerst de versnelde opleiding wil doen.

  Ik zou je willen adviseren om te kijken hoe je bij je MBO studie was in economie. Als economie op het MBO over het algemeen je goed af ging, dan zou je prima aan deze opleiding kunnen beginnen. Ga je eerst een jaar versneld bedrijfseconomie doen zal je eerste jaar een stukje makkelijker gaan.

  Ik hoop dat ik hiermee je vraag voldoende heb beantwoord.

 • hebben je engels op de opleiding ??
  Esmee
  vroeg 1 jaar geleden
  Naomi
  zei 1 jaar geleden

  Hallo Esmee,

  In zowel het eerste studiejaar als het tweede studiejaar volg je het vak Engels voor een half jaar (totaal 1 jaar). Het niveau van Engels bij deze studie is gelijk aan het Engels wat op de havo wordt gegeven. De theorie wordt getoetst door middel van twee schriftelijke toetsen met grammatica, woorden en lezen en twee mondelingen met een groepje.

  Ik hoop dat ik hiermee je vraag voldoende heb beantwoord.

 • Studie-inhoud
  Krijg je het vak Nederlands?
  Nikki
  vroeg 1 jaar, 3 maanden geleden
  Tessa
  zei 1 jaar, 3 maanden geleden

  Hoi Nikki,

  Bedankt voor je vraag!

  Nee je krijgt niet het vak Nederlands. Wel wordt er tijdens verslagen gekeken naar hoe jij de Nederlandse taal beheerst. Echter zal ik dit zeker niet zien als een probleem.

  Ik ben momenteel bijna afgestudeerd en heb zware dyslexie. Toch heb ik ook alle verslagen kunnen afronden met hulp van docenten en mede studenten waarmee je de verslagen vaak maakt.

  Dus om Nederlands hoef je je niet druk te maken!

  Met vriendelijke groet,
  Tessa Kamerich

 • Zit je voornamelijk de hele week op school, of werk je ook veel vanuit huis? Wat is daar de afweging tussen?
  Nikki
  vroeg 1 jaar, 3 maanden geleden
  Tessa
  zei 1 jaar, 3 maanden geleden

  Hallo Nikki,

  Bedankt voor je vraag!

  Het 1e jaar moet je veel theorie leren. Dit betekend dat je meer contacturen hebt op school. Doorgaans waren dit twee halve dagen en twee hele dagen op school. In de week was je dus sowieso één dag in de week helemaal vrij. Ik weet dat dit wel eens wil wisselen per jaar maar dat dit wel een streven is voor de studenten.

  In het 2e jaar is er ook nog een hele grote basis voor de theorie neer te leggen. Hou er maar rekening mee dat je in dat jaar ook nog 4 dagen op school zit. Dit is vaak het zelfde verdeeld als in het 1e jaar.

  In het 3e jaar ga je stage lopen. Dit betekend dat je een heel jaar lang 3 dagen per week bij je stagebedrijf bent. Op de twee andere dagen heb je lessen. Of de lessen op één dag vallen of op twee dagen is per kwartiel verschillend.

  In het 4e jaar heb je het eerste half jaar een minor. Deze mag je zelf uitzoeken. Het ligt er maar net aan welke minor je uitzoek wat de contacturen zijn op school en wat je zelf thuis moet doen. Na het halve jaar heb je nog een kwartiel lessen en ga je bezig met je afstudeer opdracht. In het laatste kwartiel kun je je helemaal focussen op je afstudeer opdracht en de afronding hiervan.

  De verhoudingen wat je thuis moet doen en wat je in de lessen kan doen is per jaar verschillend. Er wordt vaak wel van je verwacht dat je je stof hebt doorgelezen en sommige docenten verwachten ook daadwerkelijk dat je je huiswerk hebt afgerond. Ik zou zeggen dat je er van uit kan gaan dat je of je hele vrije dag nodig hebt om alles rond te krijgen of je twee vrije middagen kunt gebruiken hiervoor. Veel medestudenten konden in die tijd hun huiswerk en hun verwachte literatuur wel doornemen.

  Ik hoop je hiermee op weg te hebben geholpen. Mocht je nog meer vragen hebben hoor ik het graag!

  Met vriendelijke groet,
  Tessa Kamerich

 • Hoi,Is het mogelijk om tijdens deze studie je stage of minor in het buitenland te doen?
  Tessa
  vroeg 2 jaar, 2 maanden geleden
  Tessa
  zei 2 jaar, 2 maanden geleden

  Hallo Tessa,

  Bedankt voor je vraag.

  Aangezien we worden opgeleid na Nederlands recht is het niet makkelijk om een stage te doen in het buitenland. Dit word dan ook ten sterkste afgeraden. Je zal dus goed moeten kunnen zoeken om een na Nederlands recht stage plek in het buitenland te vinden. Wel kan je naar een Nederlands bedrijf en daar vragen naar internationale aspecten.

  Wat betreft de minor mag je die zelf invullen. Meerdere klasgenoten van mij volgen dan ook hun minor in het buitenland dus dat is geen probleem.

  Ik hoop je vraag te hebben beantwoord. Mocht je nog meer vragen hebben hoor ik dat graag!

  Met vriendelijke groet,
  Tessa Kamerich

 • Hoi, ik wil de opleiding finance, tax and advice doen. Ik heb gekeken op studiekeuze123 daar staat dat ik de opleiding in Enschede kan volgen. Als ik dan op bekijk website druk kom ik terecht bij de opleiding fiscaal recht en economie en tussen die twee opleiding zit nogal een verschil. Hoe kan dit?
  Colin
  vroeg 2 jaar, 3 maanden geleden
  Tessa
  zei 2 jaar, 3 maanden geleden

  Hi Colin!

  Tussen die twee opleidingen zit geen verschil. Finance, tax en advise is alleen de Engelse naam voor fiscaal recht en economie. Er zit dus geen verschil in deze opleidingen. Als je me duidelijk wil maken welke verschillen je ziet dan wil ik ze graag uitleggen dat er geen verschil in zit!

  Groeten,
  Tessa Kamerich

 • Is de opleiding in Saxion ook veranderd naar FTA finance, tax and advice, of ligt de focus alleen op fiscaal recht en economie?
  Dunia
  vroeg 2 jaar, 4 maanden geleden
  Tessa
  zei 2 jaar, 4 maanden geleden

  Hallo Dunia,

  Sorry voor mijn late antwoord, ik heb er in de mail overheen gelezen.

  De opleiding is niet veranderd alleen de naam is aangepast. De hele opleiding blijft hetzelfde en zal dus gewoon fiscaal recht en economie blijven zoals je bij de opendagen gezien hebt en zoals je het kent.

  Mocht je nog meer vragen hebben, eventueel opleiding inhoudelijk mag ook, hoor ik het graag.

  Met vriendelijke groet,
  Tessa Kamerich

 • Bestaat de opleiding voornamelijk uit theorie? Of zijn er ook praktijkopdrachten? Wat is de verhouding ongeveer? Hoe zien deze opdrachten eruit?
  Simone
  vroeg 2 jaar, 10 maanden geleden
  Tessa
  zei 2 jaar, 10 maanden geleden

  De eerste 2 jaar heb je voornamelijk theorie. Dit omdat je een goede basis nodig hebt om op stage te kunnen.

  Wel vind er een link tussen praktijk en theorie plaats binnen de eerste twee jaar. Je zult bijvoorbeeld assessments krijgen die de praktijk nabootsen. Zo zal je leningen aan moeten vragen bij een bank en zal je een rapport moeten schrijven over een zelf uitgekozen onderneming. Op dat moment is het handig dat je ook daadwerkelijk met deze onderneming om tafel gaat zitten.

  Er zit in de eerste twee jaar dus wel een link met de praktijk maar je zal nog geen stage lopen. Deze valt in het derde jaar. Hier is voor gekozen omdat je basis die je in de eerste twee jaar hebt opgebouwd nodig is om je stage te kunnen volbrengen.

  Je vierde jaar is naast dat je vakken gaat volgen ook voor een groot deel praktijk omdat je dan bezig gaat met je afstudeer opdracht. Al met al kun je dus in grote lijnen zeggen dat het de eerste twee jaar voornamelijk theorie is met praktijkvoorbeelden en de laatste twee jaar praktijk is met theorievoorbeelden.

  Mocht je nog vragen hebben hoor ik het graag!

 • Ik kom van de opleiding Juridisch Administratief Dienstverlener (MBO niveau 4) en zou deze opleiding graag willen volgen. Is het verstandig om eerst een versnelde opleiding bedrijfseconomie te volgen (1 jaar)? Binnen mijn opleiding is economie niet uitgebreid behandeld.
  Simone
  vroeg 2 jaar, 10 maanden geleden
  Tessa
  zei 2 jaar, 10 maanden geleden

  Hallo Simone,

  Het gedeelte economie in de opleiding is vooral de eerste 2 jaar erg belangrijk. Hierin krijg je de basics van het economie maar wel een in een hoog tempo achter elkaar aan. Het is dus voor jezelf de afweging of je eerst de versnelde opleiding wil doen.

  Ik heb met een klasgenootje van mij gesproken die dat wel heeft gedaan en zij zei dat ze er wel erg veel baat aan heeft gehad. Voor haar was de opstap naar het HBO Fiscaal Recht en Economie op die manier makkelijker.

  Ik zou je dus willen adviseren om te kijken hoe je voor je MBO studie was in economie. Als je het toen al goed af ging en je leert makkelijk dan zou je bij ons prima kunnen beginnen. De druk zal iets hoger liggen omdat je meer zelfstandig zal moeten studeren op sommige vakken. Ga je eerst een jaar versneld bedrijfseconomie doen zal je eerste jaar een stukje makkelijker gaan.

  Ik hoop je te hebben geholpen, mocht je nog vragen hebben hoor ik het graag.

 • Kun je me iets meer vertellen over de inhoud van de opleiding?
  Tekla
  vroeg 5 jaar, 3 maanden geleden
  Saxion Informatie Centrum
  zei 5 jaar, 3 maanden geleden

  Hallo Tekla,
  Helaas hebben we van deze opleiding nog geen student ambassadeur, daarom beantwoord ik je vraag over de opleiding Fiscaal recht en Economie.
  In onze verzorgingsstaat worden de belastingopbrengsten besteed aan bijvoorbeeld onderwijs, sociale voorzieningen en infrastructuur. Ons belastingstelsel is behoorlijk complex, waardoor de belastingbetaler verdwaalt in het voortdurend veranderende doolhof van regels en routes. Bij de hbo-opleiding Fiscaal Recht en Economie leer je particulieren en organisaties zodanig te adviseren, dat de overheid de inkomsten krijgt waar ze volgens de wet recht op heeft. In het eerste anderhalf jaar ga je samen met de studenten van de opleidingen Bedrijfseconomie en Accountancy aan de slag. Daarna maak je een definitieve keuze en ga je je specialiseren als fiscalist.
  Deze kleinschalige Fiscaal Recht en Economie-opleiding is in 2015 door Elsevier wederom tot de nr. 1 opleiding van Nederland gekozen! Bij Saxion zit je dus goed.
  Wat leer je?
  Fiscaal Recht en Economie is een actuele opleiding die in nauw overleg met het bedrijfsleven, de overheid en de Belastingdienst is opgezet. Je legt een goede financiële basis, waarbij diverse onderwerpen aan bod komen. Zo krijg je colleges in bedrijfsadministratie, jaarrekening en vermogensrecht. Door fiscale vraagstukken praktisch te benaderen, maak je direct kennis met het werkveld. De studie is kleinschalig: je werkt in kleine groepen aan praktijkopdrachten en houdt laagdrempelig contact met docenten.
  Kom ook eens naar een open dag van Saxion, je kunt je vragen dan persoonlijk stellen. De eerstvolgende is op 22 januari in Enschede. Je bent van harte welkom!
  Vriendelijke groeten, Francis Muller, Saxion Informatie Centrum

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?