Fiscaal Recht en Economie (studierichting)

De opleiding Fiscaal Recht en Economie duurt 4 jaar en is een boeiende, actuele opleiding die in nauw overleg met het bedrijfsleven, de overheid en de Belastingdienst is opgezet. In het eerste jaar werk je, naast de theorie, samen met studenten accountancy en bedrijfseconomie aan opdrachten uit de praktijk. Het voordeel hiervan is dat je tot halverwege het tweede jaar zonder tijdverlies kunt switchen tussen deze drie studies en jouw definitieve keuze dus pas later hoeft te bepalen.

Als fiscaal econoom ben je welkom op een accountants- of belastingkantoor of bij een grote onderneming. Maar je kunt je natuurlijk ook vestigen als zelfstandig belastingadviseur.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Enschede

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Tessa vraagt 22 jan 2019
  Hoi,Is het mogelijk om tijdens deze studie je stage of minor in het buitenland te doen?
  Tessa zegt 22 jan 2019

  Hallo Tessa,

  Bedankt voor je vraag.

  Aangezien we worden opgeleid na Nederlands recht is het niet makkelijk om een stage te doen in het buitenland. Dit word dan ook ten sterkste afgeraden. Je zal dus goed moeten kunnen zoeken om een na Nederlands recht stage plek in het buitenland te vinden. Wel kan je naar een Nederlands bedrijf en daar vragen naar internationale aspecten.

  Wat betreft de minor mag je die zelf invullen. Meerdere klasgenoten van mij volgen dan ook hun minor in het buitenland dus dat is geen probleem.

  Ik hoop je vraag te hebben beantwoord. Mocht je nog meer vragen hebben hoor ik dat graag!

  Met vriendelijke groet,
  Tessa Kamerich

 • Colin vraagt 10 jan 2019
  Hoi, ik wil de opleiding finance, tax and advice doen. Ik heb gekeken op studiekeuze123 daar staat dat ik de opleiding in Enschede kan volgen. Als ik dan op bekijk website druk kom ik terecht bij de opleiding fiscaal recht en economie en tussen die twee opleiding zit nogal een verschil. Hoe kan dit?
  Tessa zegt 10 jan 2019

  Hi Colin!

  Tussen die twee opleidingen zit geen verschil. Finance, tax en advise is alleen de Engelse naam voor fiscaal recht en economie. Er zit dus geen verschil in deze opleidingen. Als je me duidelijk wil maken welke verschillen je ziet dan wil ik ze graag uitleggen dat er geen verschil in zit!

  Groeten,
  Tessa Kamerich

 • Dunia vraagt 03 dec 2018
  Is de opleiding in Saxion ook veranderd naar FTA finance, tax and advice, of ligt de focus alleen op fiscaal recht en economie?
  Tessa zegt 10 dec 2018

  Hallo Dunia,

  Sorry voor mijn late antwoord, ik heb er in de mail overheen gelezen.

  De opleiding is niet veranderd alleen de naam is aangepast. De hele opleiding blijft hetzelfde en zal dus gewoon fiscaal recht en economie blijven zoals je bij de opendagen gezien hebt en zoals je het kent.

  Mocht je nog meer vragen hebben, eventueel opleiding inhoudelijk mag ook, hoor ik het graag.

  Met vriendelijke groet,
  Tessa Kamerich

 • Simone vraagt 22 jun 2018
  Bestaat de opleiding voornamelijk uit theorie? Of zijn er ook praktijkopdrachten? Wat is de verhouding ongeveer? Hoe zien deze opdrachten eruit?
  Tessa zegt 23 jun 2018

  De eerste 2 jaar heb je voornamelijk theorie. Dit omdat je een goede basis nodig hebt om op stage te kunnen.

  Wel vind er een link tussen praktijk en theorie plaats binnen de eerste twee jaar. Je zult bijvoorbeeld assessments krijgen die de praktijk nabootsen. Zo zal je leningen aan moeten vragen bij een bank en zal je een rapport moeten schrijven over een zelf uitgekozen onderneming. Op dat moment is het handig dat je ook daadwerkelijk met deze onderneming om tafel gaat zitten.

  Er zit in de eerste twee jaar dus wel een link met de praktijk maar je zal nog geen stage lopen. Deze valt in het derde jaar. Hier is voor gekozen omdat je basis die je in de eerste twee jaar hebt opgebouwd nodig is om je stage te kunnen volbrengen.

  Je vierde jaar is naast dat je vakken gaat volgen ook voor een groot deel praktijk omdat je dan bezig gaat met je afstudeer opdracht. Al met al kun je dus in grote lijnen zeggen dat het de eerste twee jaar voornamelijk theorie is met praktijkvoorbeelden en de laatste twee jaar praktijk is met theorievoorbeelden.

  Mocht je nog vragen hebben hoor ik het graag!

 • Simone vraagt 22 jun 2018
  Ik kom van de opleiding Juridisch Administratief Dienstverlener (MBO niveau 4) en zou deze opleiding graag willen volgen. Is het verstandig om eerst een versnelde opleiding bedrijfseconomie te volgen (1 jaar)? Binnen mijn opleiding is economie niet uitgebreid behandeld.
  Tessa zegt 23 jun 2018

  Hallo Simone,

  Het gedeelte economie in de opleiding is vooral de eerste 2 jaar erg belangrijk. Hierin krijg je de basics van het economie maar wel een in een hoog tempo achter elkaar aan. Het is dus voor jezelf de afweging of je eerst de versnelde opleiding wil doen.

  Ik heb met een klasgenootje van mij gesproken die dat wel heeft gedaan en zij zei dat ze er wel erg veel baat aan heeft gehad. Voor haar was de opstap naar het HBO Fiscaal Recht en Economie op die manier makkelijker.

  Ik zou je dus willen adviseren om te kijken hoe je voor je MBO studie was in economie. Als je het toen al goed af ging en je leert makkelijk dan zou je bij ons prima kunnen beginnen. De druk zal iets hoger liggen omdat je meer zelfstandig zal moeten studeren op sommige vakken. Ga je eerst een jaar versneld bedrijfseconomie doen zal je eerste jaar een stukje makkelijker gaan.

  Ik hoop je te hebben geholpen, mocht je nog vragen hebben hoor ik het graag.

 • Tekla vraagt 08 jan 2016
  Kun je me iets meer vertellen over de inhoud van de opleiding?
  Saxion Informatie Centrum zegt 08 jan 2016

  Hallo Tekla,
  Helaas hebben we van deze opleiding nog geen student ambassadeur, daarom beantwoord ik je vraag over de opleiding Fiscaal recht en Economie.
  In onze verzorgingsstaat worden de belastingopbrengsten besteed aan bijvoorbeeld onderwijs, sociale voorzieningen en infrastructuur. Ons belastingstelsel is behoorlijk complex, waardoor de belastingbetaler verdwaalt in het voortdurend veranderende doolhof van regels en routes. Bij de hbo-opleiding Fiscaal Recht en Economie leer je particulieren en organisaties zodanig te adviseren, dat de overheid de inkomsten krijgt waar ze volgens de wet recht op heeft. In het eerste anderhalf jaar ga je samen met de studenten van de opleidingen Bedrijfseconomie en Accountancy aan de slag. Daarna maak je een definitieve keuze en ga je je specialiseren als fiscalist.
  Deze kleinschalige Fiscaal Recht en Economie-opleiding is in 2015 door Elsevier wederom tot de nr. 1 opleiding van Nederland gekozen! Bij Saxion zit je dus goed.
  Wat leer je?
  Fiscaal Recht en Economie is een actuele opleiding die in nauw overleg met het bedrijfsleven, de overheid en de Belastingdienst is opgezet. Je legt een goede financiële basis, waarbij diverse onderwerpen aan bod komen. Zo krijg je colleges in bedrijfsadministratie, jaarrekening en vermogensrecht. Door fiscale vraagstukken praktisch te benaderen, maak je direct kennis met het werkveld. De studie is kleinschalig: je werkt in kleine groepen aan praktijkopdrachten en houdt laagdrempelig contact met docenten.
  Kom ook eens naar een open dag van Saxion, je kunt je vragen dan persoonlijk stellen. De eerstvolgende is op 22 januari in Enschede. Je bent van harte welkom!
  Vriendelijke groeten, Francis Muller, Saxion Informatie Centrum

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?