Chemie

Zonder dat je erbij stil staat, heb je elke dag te maken met chemie. Het is de basis van ons leven. Denk aan medicijnen, smaakstoffen in frisdrank, de energie die je gebruikt om te verwarmen en biologisch afbreekbare plastics. Bij de hbo-opleiding Chemie word je klaargestoomd voor de uitdagende functie als chemicus. Je staat aan het begin van productontwikkeling.

Hierbij alvast wat handige links met antwoorden op veelgestelde vragen!

- Is er een mogelijkheid om in februari in te stromen?

- Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

- Wat zijn de toelatingseisen?

Nog meer vragen? Op onze website vind je alles over de start van je studie!

IntoSaxion is niet bedoeld voor het werven van personeel, stagiaires en afstudeerders. Deze vragen worden verwijderd en dus niet beantwoord.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Deventer, Enschede

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • zal je co2 kunnen oplossen door middel van een filter?
  jort
  vroeg 1 week, 1 dag geleden
  Sietse
  zei 1 week, 1 dag geleden

  Hallo Jort,

  Het is mogelijk om CO2 te concentreren door het gebruik van een bepaald filter. Het CO2 kan vervolgens met een slangetje / buisje in het water worden geblazen, waardoor een deel van het CO2 in het water oplost (oplosbaarheid is afhankelijk van temperatuur, pH, druk en polariteit van de op te lossen stof en oplosmiddel).

  Als gevolg hiervan neemt het pH van het water ook af (oplossing wordt dus zuurder).

  Zie dit filmpje ter demonstratie:
  https://youtu.be/2KbEV85rJhs

  Ik hoop hierbij je vraag te hebben beantwoord.

  - Sietse

 • Hoi ik volg nu een opleiding maar ik wil volgend jaar een ander opleiding doen. Klopt het dat je volgend jaar weer de helft van het collegeld moet betalen ivm met de coronacrisis? Groetje Saar
  Saar
  vroeg 1 maand, 3 weken geleden
  Fay
  zei 1 maand, 3 weken geleden

  Hoi Saar,

  Komend jaar wordt inderdaad het collegegeld gehalveerd door de coronacrisis. Ik zou dit soort dingen voor de zekerheid bij je aanmelding voor je volgende opleiding controleren, maar als het goed is klopt dat. Veel succes!

 • Is een Chromebook handig voor deze opleiding of niet?
  T
  vroeg 5 maanden, 1 week geleden
  Fay
  zei 5 maanden, 1 week geleden

  Hoi T!

  Voor de opleiding Chemie heb je geen specifieke soort laptop nodig. Het is wel handig als je er Office op kan installeren (zoals Word, Excel, etc.) en dan je een HDMI-Port er op hebt zitten. Zo kan je makkelijk je laptop aansluiten aan het Digibord voor enige presentaties! Heb ik hiermee je vraag een beetje beantwoord?

 • Ik overweeg de opleiding Chemie te starten in 2021. Nu voeg ik mij af of je voor die opleiding ook enige kennis van Natuurkunde nodig hebt. Ik heb momenteel geen Natuurkunde in mijn vakkenpakket en ik vraag mij af of dit een probleem kan zijn?
  Thomas
  vroeg 9 maanden geleden
  Rico
  zei 9 maanden geleden

  Hey Thomas, sommige vrienden van mij hebben ook geen natuurkunde gehad en zitten momenteel nogsteeds op de opleiding. Er zullen hier en daar wel wat raakvlakken zijn die je mist maar die vast en zeker snel bijgeleerd kunnen worden. Natuurkunde is ook geen verplicht vak als voorwaarde voor de opleiding.

  Nog 2 antwoorden Toon minder antwoorden

 • Hallo, Ik heb een vraag over de opleiding hbo chemie. Hoeveel en hoelang biologie krijg je? En wat zijn de onderwerpen en krijgen we ook biopraktijk. En zijn de studieboeken in het Engels of in het Nederlands?Alvast bedankt voor u reactie.
  Jasmijn
  vroeg 11 maanden geleden
  Krein
  zei 11 maanden geleden

  Hallo Jasmijn,

  Sorry voor het late reageren maar er is nogal wat drukte in deze corona tijd.
  Leuk dat je interesse toont in deze opleiding.
  In het eerste jaar heb je het vak microbiologie dit gaat vooral over de wereld van de bacteriën. Dit vak heb je volgens mij 2 uur in de week maar daar kunnen de eerste jaars wellicht meer over vertellen.
  Dit vak heb je het eerste halfjaar.
  In principe heb je geen verplichte biopraktijk.
  Het kan wel dat je in een project er gebruik van kan maken, maar dat is dan naar eigen keuze.
  In projecten heb je heel veel eigen inbreng en kies je als groep wat je wil gaan doen.
  Een voorbeeld er was een groep die tandpasta gingen maken uit producten uit de natuur.
  Zij hebben met een bacterie groei proef de antibacteriële werking van hun tandpasta getest. Ze konden ook een heel ander onderwerp kiezen of een andere richting met het onderwerp tandpasta opgaan.
  Verder als je bio wel leuk vind kan je in het derde en vierde jaar stages naar die kant op kiezen en een minor(keuze vak voor half jaar) in die richting doen. Maar ook dit is allemaal naar eigen keuze.

  In de studie is het merendeel van de boeken Engels.
  Ik begrijp dat als je niet goed in Engels bent dat dit afschrikt.
  Ik ben zelf dyslectisch en heel slecht in Engels, maar weet uit ervaring dat het heel snel went.
  De lessen zijn wel gewoon in het Nederlands.
  Verder als je iets niet begrijpt in het boek kun je in Deventer gewoon de leraren kamer of bij de studievereniging binnen lopen.
  Er is dan altijd wel iemand die je wil helpen.
  Ook kunnen je mede studenten zowel eerste jaars als meerdere jaars je helpen.
  Bij je slb'er (een soort mentor) kun je dit soort moeilijkheden ook aangeven en die kunnen altijd helpen met mensen zoeken die je kunnen helpen.
  Ik neem aan dat dit ook het geval is in Enschede maar weet dit niet uit eigen ervaring of je zo de leraren kamer kan binnen lopen.

  Ik hoop dat ik je vragen heb kunnen beantwoorden.
  Als er verder nog vragen zijn stuur ze gerust.
  Veel succes met het maken van je studiekeuze en wellicht tot volgend jaar.

  Groetjes,

  Krein

 • Moet ik voor het begin van deze opleiding al chemie hebben met iemand? of is dat ook mogelijk tijdens de opleiding?
  Romano
  vroeg 10 maanden, 2 weken geleden
  Krein
  zei 10 maanden, 2 weken geleden

  Hallo Romano,

  Leuk dat je interesse hebt in deze opleiding.
  Je vraag is een beetje vaag maar oke.

  Het is hier altijd gezellig en wie weet zit er iemand voor je tussen.
  Alleen kan ik wel zeggen dat over het algemeen de mensen elkaar niet kennen aan het begin maar dat gaat zo over. Het is dus niet nodig om mensen te kennen. Het is vooral hoe je jezelf opstelt.

  Het wordt vast gezellig.
  Wie weet tot volgend jaar

  groetjes,

  Krein

 • is deze studie te combineren met topsport? I.v.m. practica, moeilijkheid van de stof etc.
  Kayleigh
  vroeg 11 maanden, 3 weken geleden
  Thomas
  zei 11 maanden, 3 weken geleden

  Jazeker! Ik ken meerdere sporters op het Saxion, een van hun zit nog bij mij in het tweede jaar, en die sport echt fanatiek naast de opleiding. Ook zijn hier regelingen voor met het Saxion, kijk hier maar:
  https://www.saxion.nl/studeren-bij/voorzieningen/sporten-naast-je-studie

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hoi! Ik ga dit jaar mijn examen doen en wil chemie gaan studeren. Ik heb alleen 1 vraagje: is chemie een open opleiding of heeft het een loting wat de inschrijfdatum naar voren brengt? Alvast bedankt voor het antwoord!
  Fay
  vroeg 1 jaar, 3 maanden geleden
  Thijs
  zei 1 jaar, 3 maanden geleden

  Hoi Fay, leuk dat je Chemie gaat studeren! Chemie is een open opleiding.

 • Sirius International is een handelsonderneming in chemische grondstoffen. Erg innovatief en focus op groene chemicalien. Wij komen graag met jullie in contact om te kijken hoe we kunnen samenwerken. Wij zouden bijv. workshop en lezing kunnen verzorgen en zo onze banen en stageplekken onder de aandac
  Suzanne
  vroeg 1 jaar, 11 maanden geleden
  Thijs
  zei 1 jaar, 11 maanden geleden

  Hoi Suzanne, ik ben lid van de studie vereniging Oxytoc. Wij staan onder andere voor de studie Chemie op Saxion Enschede. Wij organiseren lezingen en bedrijfsbezoeken bijvoorbeeld. Uw intresse en vraag kunt u misschien het beste stellen aan het huidige bestuur. Hierbij verwijs ik u door naar onze website: svoxytoc.nl

 • Ik wil waarschijnlijk volgend jaar aan deze opleiding beginnen maar ik vroeg me af vanaf wanneer je een richting moet kiezen waarin je je wilt specialiseren?
  Maurice
  vroeg 2 jaar, 9 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 9 maanden geleden

  Hoi Maurice,

  Tijdens de eerste twee jaren ontwikkel je een brede kennis en vaardigheden door middel van theorievakken, practica en projecten.
  Tijdens het derde en vierde jaar heb je de mogelijkheid om jezelf verder in een bepaalde richting te ontwikkelen, zoals de analytische chemie, organische chemie of nanotechnologie, door de keuze van een bepaalde minor, stage opdracht, onderzoeksgroep en afstudeeropdracht.

  Kun je zo verder?

 • Ik ga in september beginnen met een studie chemie. Ik ga een nieuwe laptop aanschaffen, waar moet ik rekening mee houden. Zijn hier specificaties voor?
  Jesper
  vroeg 2 jaar, 9 maanden geleden
  Jelle
  zei 2 jaar, 9 maanden geleden

  Hallo Jesper,
  Tijdens mijn studie heb ik alleen tekst bewerking programma's zoals Word of LaTeX nodig gehad en een programma voor statistiek (SPSS). Dit zijn allemaal geen zware programma's en een normale laptop zou voldoende moeten zijn. Een laptop is niet perse nodig voor de opleiding maar ik vond het wel erg handig.
  Groetjes,
  Jelle

 • Hoe kan ik het beste in contact komen met HBO-studenten van Saxion Deventer die bijles scheikunde willen geven aan een 5VWO-er?
  Harry
  vroeg 2 jaar, 11 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 11 maanden geleden

  Hi Harry,

  Ik zou even mailen naar info@saxion.nl. Zij kunnen je doorverbinden. Dankjewel!

 • Hallo, Ik heb een vraagje over de studieroute crime science bij chemie. Wat is hiermee het verschil met de opleiding Forensisch onderzoek? GroetjesDesi Krul
  Desi Krul
  vroeg 3 jaar, 5 maanden geleden
  Jolien
  zei 3 jaar, 5 maanden geleden

  Bij de studieroute crime science krikg jij de eerste twee studiejaren chemie, daarna kun je je richten op crime science. Dat betekend dat je veel meer laboratoriumervaring hebt dan een forensisch onderzoeker. Je hebt minder natuurkunde gehad dan een forensisch onderzoeker, maar hebt veel meer chemische kennis. Persoonlijk vind ik dat er vrij grote verschillen zijn tussen forensisch onderzoek en crime science.

  Succes met je keuze!

 • Krijg je van school ook een office 365 licentie waarmee je op Word en dergelijke kunt? Of moet je daar zelf voor zorgen.
  Emma
  vroeg 3 jaar, 10 maanden geleden
  Jelle
  zei 3 jaar, 10 maanden geleden

  Hallo Emma,

  Helaas krijg je dat niet van Saxion.
  Er zijn wel vaak voor studenten veel aanbiedingen.
  Je kunt op bijvoorbeeld www.surfspot.nl voor een studenten prijs office krijgen.
  Hiervoor moet je wel een actief studenten account hebben die je van Saxion zou krijgen.

  Groetjes,
  Jelle

 • Vanaf welk jaar heb je stage? En vanaf welk jaar is het mogelijk om stage in het buitenland te lopen?
  Anika
  vroeg 3 jaar, 11 maanden geleden
  Harun
  zei 3 jaar, 11 maanden geleden

  Hoi Anika,

  Ik zie dat Jelle niet reageert op jouw vraag, ik ga het even voor je navragen bij iemand anders.

  Groetjes,
  Roos

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Ik wil waarschijnlijk de studieroute Crime science gaat kiezen, maar als ik mij wil aanmelden voor de studie Chemie, moet ik dan als gelijk aangeven dat ik die studieroute wil of kan ik dat later nog beslissen?
  Aniek
  vroeg 4 jaar, 2 maanden geleden
  Jelle
  zei 4 jaar, 2 maanden geleden

  Hallo Aniek,

  Je hoeft niet meteen aan te geven of je Crime science wilt gaan doen.
  De eerste twee jaar van de opleiding volg je het programma van chemie.
  In het derde en vierde jaar ga je je specialiseren in Crime science met stages, projecten en een minor.

  Groetjes,
  Jelle

Ontdek

Ambassadeurs plaatsen tweets, blogs & beantwoorden vragen van IntoSaxion.

 • 250 uL of fibronectin-spider silk, by Spiber® Technologies AB! #spider #spidersilk #nanotechnology #nano #chemistry #sheets #silksheets #intosaxion #internship #internationalstudent

  Instagram foto: 250 uL of fibronectin-spider silk, by Spiber® Technologies AB!

#spider #spidersilk #nanotechnology #nano #chemistry #sheets #silksheets #intosaxion #internship #internationalstudent
 • The way you should go on a picture with a landscape! #Gotland #landscape #rockformation #internationalstudent #internship #intosaxion

  Instagram foto: The way you should go on a picture with a landscape!

#Gotland #landscape #rockformation #internationalstudent #internship #intosaxion
 • Had an interesting seminar today, thanks to Prof. Mariana Agostini de Moraes from the Federal University of São Paulo Unifesp about her research: . "Silk fibroin based materials for biomaterials and drug delivery". . #internship #internationalstudent #intosaxion

  Instagram foto: Had an interesting seminar today, thanks to Prof. Mariana Agostini de Moraes from the Federal University of São Paulo Unifesp about her research:
.
"Silk fibroin based materials for biomaterials and drug delivery".
.
#internship #internationalstudent #intosaxion
 • 'The real voyage of discovery consists not in seeing new landscapes but in having new eyes' @seljana 2018 #stockholm #gamlastan #fika #sightseeing #relaxing #coffee #posting #makingnewfriends #intosaxion

  Instagram foto: 'The real voyage of discovery consists not in seeing new landscapes but in having new eyes' @seljana 2018

#stockholm #gamlastan #fika #sightseeing #relaxing #coffee #posting #makingnewfriends #intosaxion
 • My transport 🇳🇱 --> 🇸🇪 . . #roadtrip #internationalstudent #internship #beimermeat #intosaxion

  Voor dit element zijn cookies nodig

  Voor sommige elementen gebruikt IntoSaxion inhoud via derden, waarvoor cookies nodig zijn. Meer weten? Lees ons cookie-statement

 • Only 3 more days and I'm back for my internship and a new adventure! #internationalstudent #sweden #intosaxion

  Voor dit element zijn cookies nodig

  Voor sommige elementen gebruikt IntoSaxion inhoud via derden, waarvoor cookies nodig zijn. Meer weten? Lees ons cookie-statement

 • The Tourist in Stockholm, Sweden! #earlyvisit #internship #history #sightseeing #king #gustav #kinggustav #thefirst #vasa #intosaxion

  Instagram foto: The Tourist in Stockholm, Sweden! 
#earlyvisit #internship #history #sightseeing #king #gustav #kinggustav #thefirst #vasa #intosaxion
 • RT @plavandamsaxion: Opening of the 21th International Projectweek LED with 1000 young Engineers. #Saxion #htsm #technology https://t.co/IG…

 • RT @Saxion: Toffe, technologische vindingen door creatieve studenten: vandaag te zien tijdens het #Saxion Smart Solutions Festival in #Ensc…

 • RT @Saxion: Saxion-studenten presenteren slimme vindingen tijdens Smart Solutions Festival https://t.co/Ke538wRLhN #smartworld #saxion #ens…

 • RT @SaxionUAS: At the #Lego Innovation Studio in #Saxion students and kids of different ages get together, play and learn with technology 🤖…

 • Maak kennis met de technische opleidingen bij #Saxion. Onze studenten van de Studentenpool Bètatechniek informeren je graag! #SaxionOpen https://t.co/BEAIFgOKwl

 • RT @ioe01: Tweede editie #Archikidz #Enschede #Saxion weer een groot succes! https://t.co/BevCwT85Qv

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?