Chemie

Ik wil naar alle waarschijnlijkheid chemie gaan studeren. Maar ik heb geen idee of het Deventer of Enschede moet worden. Ik heb al open dagen bezocht. Zijn er verschillen wat voor mij de keuze misschien duidelijk zou kunnen maken?

Roelien
7 maanden geleden
1 Antwoord
Krein Visscher
Krein Visscher
7 maanden geleden

Hallo Roelien,

Leuk dat je interesse toont in de opleiding chemie!

Ik heb zelf mijn eerste twee jaar Chemie in Deventer gedaan.

In mijn derde jaar heb ik mijn minor en het Smart Solution Semester project gedaan in Enschede. Ik heb dus met beide scholen ervaring.

De sfeer in Deventer vond ik altijd erg aangenaam. Ik vond het erg leuk om weer naar het lab te mogen elke week. Over de sfeer in Enschede kan ik niet echt oordelen omdat ik niet veel met de studenten van Chemie ben opgetrokken daar. Maar dit komt ook door corona. Maar ik denk dat de sfeer daar ook wel goed zal zijn.

In principe is er opleiding technisch geen verschil tussen de opleidingen.

Je krijgt dezelfde toetsen en vakken. Het kan zelfs zo zijn dat je in Deventer of Enschede een bepaald vak krijgt van een docent van de andere locatie.

Het verschil tussen beide locaties zit hem vooral in de grootte.

Enschede is qua school groter als Deventer, dit heeft als voordeel dat er vaak wat meer spullen zijn. Persoonlijk vind ik Deventer echter fijner.

Deventer is veel kleinschaliger en persoonlijker voor mijn gevoel.

Ik heb met de meeste docenten in Deventer een erg goede band. Met docenten uit Enschede heb ik dit persoonlijk een stuk minder. Al zitten er in Enschede ook wel leuke docenten tussen. Maar dit is uiteraard per persoon verschillend.

Qua praktisch voorbeeld zou ik het regelen van dingen voor op het lab willen noemen.

Bij Deventer liggen eigenlijk alle benodigdheden voor het lab op de labzaal zelf.

In Enschede moet je vaak naar de toa´s in een aparte ruimte, zelfs voor iets simpels als een thermometer of pH-meter. Ook krijg je in Deventer een eigen kluisje, je moet deze echter wel delen met een medestudent. In Enschede heb je geen vast kluisje maar daar kun je elke dag een ander kluisje gebruiken.

Qua cijfers doet Deventer het vaak iets beter.

Het overgangspercentage van het eerste naar het tweede jaar is bijvoorbeeld in Deventer hoger. Bij Deventer gaat 71% van de eerste jaars door naar het tweede jaar, in Enschede is dit 57%. Maar ik zou je om dat soort cijfers niet al te druk maken. Als je gemotiveerd bent is het halen van de opleiding chemie goed te doen op beide locaties.

Ik zou vooral kijken welke locatie qua reistijd voor jou het beste is.

Dat was voor mij persoonlijk het grootste nadeel aan Enschede.

Ik hoop dat ik je in het kort mijn redenen een beetje hebt kunnen noemen.

Op 5 februari is er een opendag in Deventer. Waar ikzelf ook bij ben, dan kan ik of iemand anders er wellicht wat dieper op in gaan.

Als je nog andere vragen hebt stel ze gerust.

Wellicht tot op de opendag of later op school of in het werkveld.

Succes met je studiekeuze en examens als je die hebt.

Groetjes Krein (4de jaars Chemie)

Is jouw vraag nog niet beantwoord?