Facility Management

Facility Management is een breed vakgebied waar Nederland zelfs in voorop loopt in de wereld. Als facility manager moet je van vele markten thuis zijn. Zo heb je onder andere verstand van huisvesting (denk aan inrichtingen), beveiliging, catering, wagenparkbeheer (denk aan lease-auto’s), inkoop en klimaatbeheersing. Hier komt ook nog bij dat je te maken met twee soorten doelgroepen: medewerkers en klanten.

Hierbij alvast wat handige links met antwoorden op veelgestelde vragen!

- Is er een mogelijkheid om in februari in te stromen?

- Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

- Wat zijn de toelatingseisen?

Nog meer vragen? Op onze website vind je alles over de start van je studie!

IntoSaxion is niet bedoeld voor het werven van personeel, stagiaires en afstudeerders. Deze vragen worden verwijderd en dus niet beantwoord.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Deventer

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Hoeveel uren fysiek les heb je het eerste jaar bij deze opleiding? En hoeveel dagen moet je naar school in de week? (Ik zou willen instromen vanaf september 2021 dus laten we er van uitgaan dat online les tegen die tijd niet meer aan de orde is)
  Jessie
  vroeg 2 maanden, 2 weken geleden
  Ilse
  zei 2 maanden, 2 weken geleden

  Hallo Jessie,

  Het aantal uren dat je les hebt in het eerste jaar zou ongeveer tussen de 15 en 20 uur liggen. Dit kan een klein beetje wisselen per week en per kwartiel. Hoeveel hiervan fysiek en online gaat zijn durf in niet te zeggen, omdat ik niet weet of ze volgend schooljaar alle lessen fysiek geven of er misschien ook voor kiezen een enkele les online te geven. Heb ik je vraag hiermee beantwoord?

 • Heb je een buitenlandse verplichting gedurende de opleiding?
  Dana klooster
  vroeg 3 maanden, 1 week geleden
  Kaj
  zei 3 maanden, 1 week geleden

  Hallo Dana,

  Bij de opleiding Facility Management hoef je niet verplicht naar het buitenland voor een stage. Uiteraard is deze optie er wel.

  Groet Kaj

 • Hoe ziet het programma van de studie er uit nu met Corona?
  Lize
  vroeg 4 maanden, 2 weken geleden
  Ilse
  zei 4 maanden, 2 weken geleden

  Hoi Lize,

  Dit is inderdaad een belangrijke vraag. Momenteel gaan de eerste jaars studenten minimaal 1 dag in de week fysiek naar school. De andere dagen wordt er online lesgegeven. Eigenlijk kunnen bijna alle vakken wel online gegeven worden, maar natuurlijk is dit op Saxion zelf fijner. We hopen dat er in het nieuwe schooljaar weer normaal lesgegeven kan worden. Is hiermee jouw vraag beantwoord?

 • Om deze opleiding opleiding te volgen moet je beschikken over een laptop. Nu is mijn vraag of er nog bepaalde voorwaarden zijn aan de laptop als we kijken naar wat voor merk of type het is.
  Eline
  vroeg 7 maanden geleden
  Kenneth
  zei 7 maanden geleden

  Hi Ellen!

  Er worden geen eisen gesteld voor het aanschaffen van een laptop, maar het is wel belangrijk dat je een laptop hebt die programma's zoals Word, PowerPoint, Excel e.d. aankan. Wanneer je een laptop wil die vier jaar lang goed functioneert, raad ik je aan om een laptop aan te schaffen die beschikt over een i5-processor.

  Ik hoop dat jouw vraag hiermee is beantwoord!

  - Kenneth Sonntag

 • 1. Ik ben zelf 17 als ik binnenkom, ik ben een jonge leerling en heb de havo de afgelopen jaren telkens net gehaald.2. Wat maakt deze opleiding anders dan de hotelschool want ik zag op de site dat dit en goede vervanger is?3. klopt het dat er een beperkt aantal plek is? Is daar een toets voor?
  Wouter
  vroeg 12 maanden geleden
  Myrthe
  zei 12 maanden geleden

  Goedemorgen Wouter,

  Leuk dat je geïnteresseerd bent in Facility Management. Ik zal zo goed mogelijk je vragen proberen te beantwoorden.

  1. Er zullen meer studenten zijn die net als jij vanaf de havo gelijk door gaan naar het hbo, dus je zult hier zeker niet de enige in zijn. Wat betreft het niveau is dit natuurlijk voor iedereen verschillend. Zo werk je op het hbo meer projectmatig in vergelijking met de middelbare school en deze manier van leren zal door iedereen anders worden ervaren. Daarnaast zal je natuurlijk voor het ene vak meer moeten doen dan voor het andere vak, het ligt er maar net aan waar je interesses liggen. Het scheelt natuurlijk wel veel als je een opleiding doet die je leuk vindt!

  2. Zelf heb ik gekozen voor Facility Management i.p.v. Hotel Management omdat naar mijn idee FM wat breder is en ook meer gericht op vele verschillende soorten werkvelden. Aangezien ik zelf geen Hotel Management studeer, durf ik niet precies het verschil aan te geven. Er zijn in ieder geval wel overlappende vakken bij beide studies, zoals evenementenorganisatie.

  3. Er is geen beperkt aantal plek voor de opleiding. Wanneer je je voor de uiterlijke aanmelddatum hebt aangemeld, zou je in principe deelnemen aan een Meet & Greet waar je nog meer leert over studie zodat je na deze dag helemaal overtuigd bent van je keuze. De Meet & Greet is geen toets, maar meer een verdere kennismaking met de opleiding. Helaas zal deze dag i.v.m. covid-19 niet plaats kunnen vinden. Je zult hier na de aanmelding een mail over ontvangen hoe dit eventueel op een andere manier gaat gebeuren. Hier durf ik dus ook nog niet precies iets over te zeggen.

  Ik hoop dat ik je vragen heb beantwoord, maar laat het vooral weten als iets niet duidelijk is!

  Groetjes Myrthe

 • Wat wordt er bedoeld met de keuzemodule in jaar 3?
  Aimee
  vroeg 1 jaar geleden
  Kenneth
  zei 1 jaar geleden

  Goedemorgen Aimee,

  In het derde jaar van de opleiding heb je een semester (half jaar) de keuze uit verschillende modules. Alle studenten van de Hospitality Business School (Facility Management, Tourism Management & Hotel Management) volgen deze modules. Tijdens dit semester heb je vier modules die standaard worden aangeboden en twee modules die je zelf mag kiezen. Voordat dit semester aanvangt heb je de keuze uit 7 (?) vakken. Op dat moment kijk je dus welke vakken jou het meest aanspreken!

  Heb ik jouw vraag hiermee beantwoord?

  Groetjes,

  Kenneth

 • Toelatingseisen
  Ik heb geen economie als examenvak gehad, is dat een probleem?
  Lynn
  vroeg 1 jaar, 5 maanden geleden
  Harun
  zei 1 jaar, 5 maanden geleden

  Hi Lynn,

  Dat hangt ervan af welk profiel je hebt. Hier vind je de toelatingseisen: https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/facility-management/toelating#toelating-havo-of-vwo

  Als je profiel C&M hebt bijvoorbeeld, zou je voor Economie een toelatingstoets moeten maken als je dit vak niet in je vakkenpakket hebt. Als je verdere vragen hebt hierover kun je het beste contact opnemen met de studentenbalie via 088 - 019 1808 of studentenbalie@saxion.nl. Zij kunnen je informeren over de toelatingstoetsen.

 • Op de site staat dat je een wiskunde toets moet doen(voor de 21+toets). Ik ben zelf niet goed in wiskunde, is het te doen of moet je goed zijn in wiskunde?
  Elif
  vroeg 1 jaar, 11 maanden geleden
  Harun
  zei 1 jaar, 11 maanden geleden

  Hi Elif,

  Als je bij het kopje over de 21+ toets de brochure over de 21+ toets downloadt vind je meer informatie over de toets. Hoe moeilijk het is, is echt afhankelijk van je niveau, maar in de brochure wordt aangegeven over welke onderwerpen het gaat.

  ^Koen

 • Hoeveel contacturen heb je ongeveer per week? En hoeveel moet je thuis doen aan je studie?
  Thamar
  vroeg 1 jaar, 11 maanden geleden
  Harun
  zei 1 jaar, 11 maanden geleden

  Hi Thamar,

  Je hebt ongeveer 20 contacturen per week. Per vak verschilt het hoeveel je nog thuis moet doen, en het verschilt natuurlijk ook per student hoe lang hij/zij hierover doet, dus daar kan ik geen concreet antwoord op geven. Behalve dat je per jaar 60 studiepunten kunt halen en er voor elk studiepunt 28 uur staat.

  ^Koen

 • Als het vak economie en Engels je niet goed ligt is deze opleiding dan nog handig? Want ik heb met beide vakken grote moeite en het lukt mij met hard werken vaak nog niet om een voldoende te scoren.
  Iris
  vroeg 2 jaar, 6 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 5 maanden geleden

  Hi Iris,

  Elke studie kent een aantal struikelvakken. Onze Facility Management-studenten hebben vooral moeite met bedrijfseconomie, omdat zij het lastig vinden om inzicht en rekenvaardigheden te combineren.

  De opleiding is vooral geschikt voor studenten die:
  • anderen kunnen motiveren;
  • graag samenwerken;
  • commercieel inzicht hebben;
  • klantgericht zijn;
  • kunnen plannen en organiseren;
  • proactieve houding hebben;
  • met praktijkopdrachten willen werken;
  • waarde willen toevoegen aan de corebusiness van bedrijven.

  Wil je uitgebreider advies? Bel ons dan even op: 088-0193700 of mailen: info@saxion.nl

  Groetjes,
  Roos

 • Hoeveel studenten zitten er in een studie jaar? Grote collegezalen of kleinere klassen? Maw is er een vorm van kleinschaligheid?
  Bas
  vroeg 2 jaar, 11 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 11 maanden geleden

  Hi Bas,

  De opleiding is zeker kleinschalig. Maar ik kan je niet zeggen hoeveel studenten er komen maar docenten en studenten hebben een goede band met elkaar en het is zeker niet massaal. Bel anders eens met ons informatie centrum 088 019 3700.

  Groetjes,
  Roos

 • Welke vakken krijg je allemaal? Daarnaast wil ik nog vragen of het een Engelstalige opleiding is.
  Hudayi
  vroeg 3 jaar geleden
  Harun
  zei 3 jaar geleden

  Hi Hudayi,

  Dit zijn de vakken uit je eerste jaar en het is geen Engelstalige opleiding. Kun je zo verder?

  • Wereld van Facility Management;
  • Facility Management in actie;
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen in Facility Management;
  • Evenementenorganisatie;
  • Bedrijfseconomie;
  • Marketing;
  • Management en organisatie;
  • Kennismaking met onderzoek;
  • Engels;
  • Doelgroepgericht schrijven;
  • Gastvrijheid wereldwijd.

 • Volgend schooljaar start ik met deze opleiding. Ik vraag me af hoe jullie studenten de intoductie hebben ervaren en of je je ook destijds aangemeld hebt voor de hoi introductieweek en hoe dat was. Heb je ook overnacht tijdens de hoi week?
  Eva
  vroeg 3 jaar, 8 maanden geleden
  Anne
  zei 3 jaar, 8 maanden geleden

  Beste Eva,
  Leuk dat je je hebt aangemele voor de opleiding. Ik ben altijd nog erg blij met mn keuze. Ik heb toendertijd niet aangemeld voor de georganiseerdenintroductiedagen. Ik heb gehoord van de mensen die er heen zijn geweest leuke dagen hebben gehad. Zij hadden wel geluk met het weer. Deventer is gezellige stad en je leert op een leuke manier andere studiegenoten kennen.

  Groetjes Anne

 • Is deze opleiding uitdagend/afwisselend? Wat voor soort projecten krijg je, zijn die ook echt voor een bedrijf? Is de theorie goed te doen? Tot slot, is Deventer een leuke studentenstad :)?
  Anouk
  vroeg 3 jaar, 10 maanden geleden
  Anne
  zei 3 jaar, 10 maanden geleden

  Beste Anouk,

  Facility Management is een hele diverse opleiding waar je werkbaar kunt zijn in verschillende bedrijven/organisatie. Denk hierbij aan overheidsinstellingen, hotels, vliegvelden, evenementenorganisaties, banken etc. In het eerste leerjaar is het voornamelijk theorie en ook met terugkoppeling naar organisaties. In het tweede en derde jaar komen er meer projecten die je advies geeft voor bedrijven/organisaties. Ik vind de theorie goed te doen, omdat ik het erg leuk vind om informatie te weten te komen. Tuurlijk zijn er soms vakken die mij minder liggen. In het tweede en derde jaar ga je half jaar op stage hier doe je veel praktijk ervaring op. Deventer is een leuke stad. Er wonen studenten en er zijn wel wat kroegjes, maar is niet te vergelijken Utrecht of Nijmegen. Zelf woon ik wel op kamers in Deventer.

 • Zou jij zeggen dat de opleiding goed te doen is? Ik heb naar de boeken gekeken en ze zien er allemaal zo heftig uit! Ik ben nu mijn MBO4 aan het afronden en ik ben nog aan het twijfelen of HBO aan kan. Ik doe nu een studie voor managementassistenten en ik wil heel graag management blijven doen.
  Sanne
  vroeg 4 jaar, 7 maanden geleden
  Monique
  zei 4 jaar, 7 maanden geleden

  Hoi Sanne, ik vind de opleiding zeker goed te doen. Sommige vakken zijn inderdaad wel wat pittiger, maar als je goed bijblijft en meedoet in de lessen dan komt het vaak wel goed. Mocht je het dan als nog niet snappen, dan zijn er genoeg leraren die je buiten de lestijden om nog willen helpen. Dan moet je natuurlijk wel inzet hebben getoond bij zijn of haar vak, want anders blijven ze bezig. Verder is er voor bijvoorbeeld Engels al staandaard bijles ingeroosterd. Mocht je het niet snappen dan kun je hier naartoe gaan, maar als je dit niet nodig vind dan doe je dit niet.

  Er wordt dus van alle kanten genoeg ondersteuning en hulp geboden, maar het is aan jou om hier gebruik van te maken. Je moet het dus zelf aangeven als je iets niet snapt en op een leraar afstappen want andersom gebeurd dit niet meer. Dus als je zelf gewoon je best doet en het op tijd aangeeft als je iets niet snapt dan moet het zeker lukken.

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?