Facility Management

Facility Management is een breed vakgebied waar Nederland zelfs in voorop loopt in de wereld. Als facility manager moet je van vele markten thuis zijn. Zo heb je onder andere verstand van huisvesting (denk aan inrichtingen), beveiliging, catering, wagenparkbeheer (denk aan lease-auto’s), inkoop en klimaatbeheersing. Hier komt ook nog bij dat je te maken met twee soorten doelgroepen: medewerkers en klanten.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Deventer

Stel een vraag

Ontdek

Ambassadeurs plaatsen tweets, blogs & beantwoorden vragen van IntoSaxion.

 • Wat ben je na je studie van plan?


  • Monique zegt

   Zo snel mogelijk aan het werk.

 • Welke sociale media gebruik je om te communiceren met docenten?


  • Monique zegt

   Whatsapp

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Elif vraagt 28 apr 2019
  Op de site staat dat je een wiskunde toets moet doen(voor de 21+toets). Ik ben zelf niet goed in wiskunde, is het te doen of moet je goed zijn in wiskunde?
  IntoSaxion zegt 01 mei 2019

  Hi Elif,

  Als je bij het kopje over de 21+ toets de brochure over de 21+ toets downloadt vind je meer informatie over de toets. Hoe moeilijk het is, is echt afhankelijk van je niveau, maar in de brochure wordt aangegeven over welke onderwerpen het gaat.

  ^Koen

 • Thamar vraagt 29 apr 2019
  Hoeveel contacturen heb je ongeveer per week? En hoeveel moet je thuis doen aan je studie?
  IntoSaxion zegt 01 mei 2019

  Hi Thamar,

  Je hebt ongeveer 20 contacturen per week. Per vak verschilt het hoeveel je nog thuis moet doen, en het verschilt natuurlijk ook per student hoe lang hij/zij hierover doet, dus daar kan ik geen concreet antwoord op geven. Behalve dat je per jaar 60 studiepunten kunt halen en er voor elk studiepunt 28 uur staat.

  ^Koen

 • Iris vraagt 09 okt 2018
  Als het vak economie en Engels je niet goed ligt is deze opleiding dan nog handig? Want ik heb met beide vakken grote moeite en het lukt mij met hard werken vaak nog niet om een voldoende te scoren.
  IntoSaxion zegt 19 nov 2018

  Hi Iris,

  Elke studie kent een aantal struikelvakken. Onze Facility Management-studenten hebben vooral moeite met bedrijfseconomie, omdat zij het lastig vinden om inzicht en rekenvaardigheden te combineren.

  De opleiding is vooral geschikt voor studenten die:
  • anderen kunnen motiveren;
  • graag samenwerken;
  • commercieel inzicht hebben;
  • klantgericht zijn;
  • kunnen plannen en organiseren;
  • proactieve houding hebben;
  • met praktijkopdrachten willen werken;
  • waarde willen toevoegen aan de corebusiness van bedrijven.

  Wil je uitgebreider advies? Bel ons dan even op: 088-0193700 of mailen: info@saxion.nl

  Groetjes,
  Roos

 • Bas vraagt 27 apr 2018
  Hoeveel studenten zitten er in een studie jaar? Grote collegezalen of kleinere klassen? Maw is er een vorm van kleinschaligheid?
  IntoSaxion zegt 30 apr 2018

  Hi Bas,

  De opleiding is zeker kleinschalig. Maar ik kan je niet zeggen hoeveel studenten er komen maar docenten en studenten hebben een goede band met elkaar en het is zeker niet massaal. Bel anders eens met ons informatie centrum 088 019 3700.

  Groetjes,
  Roos

 • Hudayi vraagt 09 apr 2018
  Welke vakken krijg je allemaal? Daarnaast wil ik nog vragen of het een Engelstalige opleiding is.
  IntoSaxion zegt 11 apr 2018

  Hi Hudayi,

  Dit zijn de vakken uit je eerste jaar en het is geen Engelstalige opleiding. Kun je zo verder?

  • Wereld van Facility Management;
  • Facility Management in actie;
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen in Facility Management;
  • Evenementenorganisatie;
  • Bedrijfseconomie;
  • Marketing;
  • Management en organisatie;
  • Kennismaking met onderzoek;
  • Engels;
  • Doelgroepgericht schrijven;
  • Gastvrijheid wereldwijd.

 • Eva vraagt 08 aug 2017
  Volgend schooljaar start ik met deze opleiding. Ik vraag me af hoe jullie studenten de intoductie hebben ervaren en of je je ook destijds aangemeld hebt voor de hoi introductieweek en hoe dat was. Heb je ook overnacht tijdens de hoi week?
  Anne zegt 08 aug 2017

  Beste Eva,
  Leuk dat je je hebt aangemele voor de opleiding. Ik ben altijd nog erg blij met mn keuze. Ik heb toendertijd niet aangemeld voor de georganiseerdenintroductiedagen. Ik heb gehoord van de mensen die er heen zijn geweest leuke dagen hebben gehad. Zij hadden wel geluk met het weer. Deventer is gezellige stad en je leert op een leuke manier andere studiegenoten kennen.

  Groetjes Anne

 • Anouk vraagt 23 jun 2017
  Is deze opleiding uitdagend/afwisselend? Wat voor soort projecten krijg je, zijn die ook echt voor een bedrijf? Is de theorie goed te doen? Tot slot, is Deventer een leuke studentenstad :)?
  Anne zegt 24 jun 2017

  Beste Anouk,

  Facility Management is een hele diverse opleiding waar je werkbaar kunt zijn in verschillende bedrijven/organisatie. Denk hierbij aan overheidsinstellingen, hotels, vliegvelden, evenementenorganisaties, banken etc. In het eerste leerjaar is het voornamelijk theorie en ook met terugkoppeling naar organisaties. In het tweede en derde jaar komen er meer projecten die je advies geeft voor bedrijven/organisaties. Ik vind de theorie goed te doen, omdat ik het erg leuk vind om informatie te weten te komen. Tuurlijk zijn er soms vakken die mij minder liggen. In het tweede en derde jaar ga je half jaar op stage hier doe je veel praktijk ervaring op. Deventer is een leuke stad. Er wonen studenten en er zijn wel wat kroegjes, maar is niet te vergelijken Utrecht of Nijmegen. Zelf woon ik wel op kamers in Deventer.

 • Sanne vraagt 01 sep 2016
  Zou jij zeggen dat de opleiding goed te doen is? Ik heb naar de boeken gekeken en ze zien er allemaal zo heftig uit! Ik ben nu mijn MBO4 aan het afronden en ik ben nog aan het twijfelen of HBO aan kan. Ik doe nu een studie voor managementassistenten en ik wil heel graag management blijven doen.
  Monique zegt 02 sep 2016

  Hoi Sanne, ik vind de opleiding zeker goed te doen. Sommige vakken zijn inderdaad wel wat pittiger, maar als je goed bijblijft en meedoet in de lessen dan komt het vaak wel goed. Mocht je het dan als nog niet snappen, dan zijn er genoeg leraren die je buiten de lestijden om nog willen helpen. Dan moet je natuurlijk wel inzet hebben getoond bij zijn of haar vak, want anders blijven ze bezig. Verder is er voor bijvoorbeeld Engels al staandaard bijles ingeroosterd. Mocht je het niet snappen dan kun je hier naartoe gaan, maar als je dit niet nodig vind dan doe je dit niet.

  Er wordt dus van alle kanten genoeg ondersteuning en hulp geboden, maar het is aan jou om hier gebruik van te maken. Je moet het dus zelf aangeven als je iets niet snapt en op een leraar afstappen want andersom gebeurd dit niet meer. Dus als je zelf gewoon je best doet en het op tijd aangeeft als je iets niet snapt dan moet het zeker lukken.

 • Justin vraagt 04 apr 2016
  Wat is handig om mee te nemen voor het Intake gesprek? Of Wat is (zelfs) vereist??
  Monique zegt 04 apr 2016

  Hoi Justin! Voordat je deel kunt nemen aan de intakegesprekken moet je verplicht een online assesment hebben gemaakt en een cv hebben opgestuurd. Hoe en wat precies, zal allemaal vanzelf gecommuniceerd worden. Het is officieel gezien niet eens een intakegesprek, maar een studiekeuze check. Als je je voor 1 mei hebt ingeschreven dan hoef je je al helemaal niet druk te maken want dan is het advies niet eens bindend. Zelfs met een negatief advies kun je dan gewoon nog aan de studie beginnen. De studiekeuze check is vooral bedoeld om te zien of de studie is wat jij er van verwacht en of dat beeld dus klopt. Op de dag zelf wordt dit bepaald in het gesprek dat je met een docent voert. Daarnaast is er ook nog een studentgesprek, hier kun je nog snel een aantal vragen stellen en krijg je wat laatste tips&tricks voor de studie. Het kan dus handig zijn om pen en papier mee te nemen, maar volgens mij ben je verder niks nodig. Hopelijk heb je zo genoeg informatie en zijn je vragen beantwoord. Groetjes Monique

 • Justin vraagt 15 mrt 2016
  Heeft Saxion vaste computers of is een eigen laptop geadviseerd/ vereist? Hoe is de inschrijfprocedure? In welke vorm zijn de tentamens? In pure lesstof zeg maar of verslagen (projecten)? Werk je (veel) samen met studenten van andere opleidingen? Hoezithet met schoolvakanties? Hebjeveel thuisstudie?
  Monique zegt 15 mrt 2016

  Hoi Justin,
  Er zijn vaste werkplekken met computers van de academie waar je op kunt werken dus het is niet noodzakelijk om een laptop mee te nemen, maar ik zou het wel aanraden. Je hebt namelijk veel groepsprojecten waarbij je snel dingen moet opzoeken en dan is een laptop wel handig. Verder vind ik het zelf ook fijner om aantekeningen op mn laptop te maken omdat je dan de pwp van de leraar er ook bij kan pakken en dus niet alles hoeft over te schrijven. Wat betreft de inschrijfprocedure; je moet alleen even een digiD aanvragen waarna je je kan inschrijven bij studielink, daarna wijzigt het zich eigenlijk vanzelf. In tegenstelling tot wat Melissa zegt is deelname aan de intake wel verplicht, maar als je je voor 1 mei hebt ingeschreven is het advies niet bindend en kun je gewoon beginnen. Heb je je na 1 mei ingeschreven en krijg je een negatief advies dan is dit wel bindend en mag je niet beginnen.
  In welke vorm je de tentamens hebt hangt af van de vakken die je op dat moment hebt. Over het algemeen is het zo dat je in het 1e en 3e kwartiel wat meer theorietoetsen hebt, en in het 2e en 4e kwartiel wat meer portfolio's waarin je de theorie gaat toepassen. Deze portfolio's (werkstukken) maak je vaak in een groepsverband. Sowieso heb je heel veel groepswerk, maar je krijgt hierbij ook communicatielessen zodat je ook weet hoe je iemand 'aardig' uit de groep kunt zetten. Dit vond ik zelf persoonlijk wel heel handig. De schoolvakanties blijven hetzelfde als op de middelbare school/MBO. Alleen tijdens een stage of iets dergerlijks moet je in de vakanties over het algemeen gewoon werken. Verder ben je bijna altijd 1 dag per week vrij. Ik zelf vind de studie goed te doen, als je gewoon oplet en meedoet in de lessen hoef je voor een toets alleen nog maar een samenvatting te maken en dan komt het wel goed. Portfolio's zijn wel veel werk, maar deze maak je meestal op school met je groepje, waarbij het hebben van een laptop dus heel handig is. Hopelijk heb ik je zo een beetje verder geholpen. Als je nog meer vragen hebt, stel ze dan gerust. Groetjes Monique.

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?