Bestuurskunde/Overheidsmanagement

De samenleving verandert snel: klimaatveranderingen, veranderingen op het gebied van veiligheid en werkgelegenheid zijn enkele voorbeelden van vele maatschappelijke vraagstukken die nieuwe oplossingen vergen. Bij Bestuurskunde leer je hoe je deze veranderende omgeving vormgeeft, plant en bestuurt.

Hierbij alvast wat handige links met antwoorden op veelgestelde vragen!

- Is er een mogelijkheid om in februari in te stromen?

- Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

- Wat zijn de toelatingseisen?

Nog meer vragen? Op onze website vind je alles over de start van je studie!

IntoSaxion is niet bedoeld voor het werven van personeel, stagiaires en afstudeerders. Deze vragen worden verwijderd en dus niet beantwoord.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Deventer

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Bedankt Marouan voor je antwoord op mijn vraag! Zou je mij kunnen vertellen welke onderzoeksvragen er centraal stonden tijdens de opdrachten? Bijvoorbeeld: wat moest je onderzoeken bij de opdracht ''informatiepositie veiligheidsregio Twente''.
  Fleur
  vroeg 5 dagen, 5 uur geleden
  Marouan
  zei 5 dagen, 3 uur geleden

  - September-november 2019, leefbaarheid in de wijk voor de gemeente Lochem. Hoe kan een wijk leefbaarder worden?
  - November-februari 2019/2020, Twente in 2050 voor de gemeente Enschede. Hoe ziet Twente in 2050 eruit?
  - Februari-april 2020, interventie binnenstad Zutphen. Welke interventies/verbeteringen zijn nodig in de binnenstad van Zutphen?
  - September-november 2020, burgerschapsvaardigheden lectoraat weerbare democratie. In welke mate studenten burgerschapsvaardigheden nodig hebben om een waardevolle bijdrage te leveren aan hun opdrachtgever (tijdens stage, stadslab etc.)?
  - November-februari 2020/2021, inclusieve wijk Silvolde voor de gemeente Oude-IJsselstreek en Wonion. Hoe ziet een inclusieve wijk er dan uit?
  - November-januari 2020/2021, samenwerking multidisciplinaire overleggen zorg en veiligheid. Hoe ziet dat eruit? Aanbevelingen?
  - Januari-februari 2021, gebiedsontwikkeling Overijssel. Hoe ziet Overijssel eruit over 10 jaar?
  - Februari-juli 2021, informatiepositie veiligheidsregio Twente. In de huidige situatie is de afdeling Informatie gevestigd binnen de brandweerkolom. In hoeverre is deze positionering wenselijk met oog voor (mogelijk) betere alternatieven en implementaties?
  - Februari-juli 2021, bewonersacceptatie van collectieve warmtenetten (Warmingup).

 • Hoi! Ik vroeg mij af of jullie mij een aantal voorbeelden kunnen geven van specifieke vraagstukken en opdrachten die jullie de afgelopen jaren hebben gehad/uit konden kiezen?
  Fleur
  vroeg 6 dagen, 1 uur geleden
  Marouan
  zei 6 dagen, 1 uur geleden

  Dag Fleur,

  Goeie vraag! Hieronder een overzicht van de projecten die ik heb uitgevoerd voor mijn studie:

  - September-november 2019, leefbaarheid in de wijk voor de gemeente Lochem.
  - November-februari 2019/2020, Twente in 2050 voor de gemeente Enschede.
  - Februari-april 2020, interventie binnenstad Zutphen.
  - September-november 2020, burgerschapsvaardigheden lectoraat weerbare democratie.
  - November-februari 2020/2021, inclusieve wijk Silvolde voor de gemeente Oude-IJsselstreek en Wonion.
  - November-januari 2020/2021, samenwerking multidisciplinaire overleggen zorg.
  - Januari-februari 2021, gebiedsontwikkeling Overijssel.
  - Februari-juli 2021, informatiepositie veiligheidsregio Twente.
  - Februari-juli 2021, bewonersacceptatie van collectieve warmtenetten (Warmingup).

  In het 1e leerjaar krijg je elke periode een project toegewezen (Integrale Opdracht) en in het 2e leerjaar mag je met Stadslab zelf kiezen per periode uit een stuk of 20 projecten, zit altijd wel wat tussen dat bij je past!

  Mocht je nog vragen hebben stel ze gerust!

  Groetjes,

  Marouan Moussi

 • Hoi! Is het mogelijk om je uiteindelijk te specialiseren als beleidsmedewerker? Bijvoorbeeld veiligheid? Groetjes, Sam
  Sam
  vroeg 2 maanden, 1 week geleden
  Auke
  zei 2 maanden, 1 week geleden

  Hoi Sam,

  Dat is zeker mogelijk! Gedurende de opleiding ga je werken aan verschillende projecten, je gaat een stage lopen en een minor volgen.

  Je kan je projecten kiezen op basis van het beleidsterrein waarin jij bijvoorbeeld interesse hebt, zoals veiligheid. Ook je stage kun je volgen bij een organisatie die iets met veiligheid te maken heeft, zoals de politie of een gemeenteafdeling Openbare Orde en Veiligheid. Met de minor heb je de mogelijkheid om je theoretisch te verdiepen in een beleidsterrein waar je je in wilt specialiseren, bijvoorbeeld criminologie, crisismanagement, politiekunde etc. Er zijn dus zeker mogelijkheden om je gedurende je studie te verdiepen in veiligheid.

 • Hoi, ik ga de opleiding bestuurskunde volgen aan het hbo. Hoe moeilijk is de studie en hoe zwaar is het. Hoe moeilijk is economie in deze studie en wat verwachten ze wat je er al van kunt. Waarom is het percentage mensen die slagen binnen 5 jaar hier relatief lager dan bij bv. Veiligheidskunde?
  Damy
  vroeg 11 maanden geleden
  Silke
  zei 4 maanden, 3 weken geleden

  Hoi,
  Ik heb zelf een jaar bestuurskunde gevolgd aan de RU Nijmegen. Ik heb ook een gymnasium diploma, houd hier dus rekening mee in mijn opinie over de studielast, want dit verschilt heel erg per persoon. Wat betreft studielast en hoe zwaar de opleiding is, heb je vooral zelf in de hand. In het eerste jaar bestaat in elk geval elk blok uit 2 leervakken, waar je een tentamen over krijgt. Deze vakken gaan uit van een studielast van ongeveer 84 uur per vak, maar kan dus verschillen per persoon. Verder krijg je opdrachten in de vorm van verslagen en presentaties. Vaak gaat het om een kleiner verslag (individueel) en grotere verslagen (met een groep), in totaal een duur van 8 weken.
  Het economie gedeelte in de studie begint wel redelijk bij de basis, je hoeft hierin dus niet per se economie in de bovenbouw te hebben gehad. Onderwerpen die bijvoorbeeld aan bod komen zijn: Vraag en aanbod, budgettering en de balans.
  Wat betreft de laatste vraag, ik denk dat het lastig is om studies als veiligheidskunde met bestuurskunde te vergelijken. Als je een beeld wil hebben van slagingspercentages zou ik het slagingspercentage van Deventer bestuurskunde met andere steden vergelijken (ook bestuurskunde HBO). Daar kun je vaak betere conclusies uit trekken over hoe zwaar de studie bijvoorbeeld is.

 • Als ik erg geïnteresseerd ben in politiek, is dit dan een juiste opleiding? En word je bij sommige opdrachten een denkrichting opgestuurd ( linker kant van het politieke spectrum of de rechter kant), moet je bijvoorbeeld bij een opdracht over het klimaat ook voor de klimaatdoelen zijn?
  Joost
  vroeg 5 maanden, 3 weken geleden
  Marouan
  zei 5 maanden, 2 weken geleden

  Goedemiddag Joost,

  Dank voor je vraag en leuk dat je zo geïnteresseerd bent in politiek!

  Ik was zelf ook van jongs af aan geïnteresseerd in de politiek (1e jaar VO) en ben dat thans nog steeds. De studie Bestuurskunde is uitermate geschikt om jouw interesse in de politiek te ventileren. Je wordt geprikkeld je eigen mening te vormen met een goede onderbouwing.
  Binnen de studie gaat het wel vaak over klimaatbewustzijn, maar je leert met name een eigen mening te vormen op basis van goede argumenten.

  Mocht je verder nog vragen hebben schroom dan niet en stel ze gerust!

  Groetjes,

  Marouan Moussi

 • Ga je in deze studie ook op excursie en zo ja kan je een paar voorbeelden noemen?
  Davy van Reenen
  vroeg 1 jaar geleden
  Auke
  zei 6 maanden geleden

  Beste Davy,

  Ja, in principe ga je tijdens de studie op excursie. Met de aanwezigheid van het coronavirus is dat momenteel wel erg onzeker. Zelf ben ik in het eerste jaar van mijn studie op excursie geweest naar Rotterdam. Hier hebben wij gentrificatie onderzocht en gekeken naar de aanwezigheid van technologie in de stad. Dit jaar in maart was het de bedoeling om naar Brussel te gaan en daar de Europese instituties te bezoeken. Dit was helaas afgelast vanwege het virus. Kortom, in principe is de excursie onderdeel van de studie, echter in tijden van corona is dit onzeker. Hoop je hiermee goed te hebben geïnformeerd.

 • Studie-inhoud
  Een beetje een praktische vraag, maar toch: Aan welke eisen moet je laptop voldoen en krijg je van Saxion een Microsoft account (inclusief Word, PowerPoint, Excel en Mail) of moet je dit zelf aanschaffen? Ik vroeg me ook af hoe laat je schooldag meestal begint (als je fysiek aanwezig moet zijn)?
  Nina
  vroeg 1 jaar geleden
  Harun
  zei 12 maanden geleden

  Hi Nina,

  Voor de laptop-specificaties kun je het best even mailen naar: receptie.brr@saxion.nl.

  De roosters verschillen per kwartiel. Maar over het algemeen begin je op z'n vroegst om half 9 en eindig je op z'n laatst om half 5.

  Groeten,

  Koen

 • Zijn er nog specifieke eisen waar je laptop aan moet voldoen voor deze studie?
  Jasper
  vroeg 1 jaar, 10 maanden geleden
  Michael
  zei 1 jaar, 10 maanden geleden

  Voor de opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement is het van belang dat de laptop simpele programma's zoals Microsoft Office aankan. Daarnaast is het enige zware programma waarmee ik te maken heb gehad SPSS. Mijn laptop kan dit programma aan en is niet per se krachtig te noemen. Ik hoop dat je wat aan dit antwoord hebt. Mocht dat niet het geval zijn, mail dan gerust nog een keer terug.

 • Zijn er bij deze opleiding mensen met wat vroeger Asperger genoemd werd? Zijn de bekende Aspie eigenschappen een groot obstakel? Is de beschikbare ondersteuning nuttig?
  Maarten
  vroeg 2 jaar, 1 maand geleden
  Michael
  zei 2 jaar, 1 maand geleden

  Dag Maarten,

  Zo ver ik weet zijn er binnen de opleiding geen mensen die Asperger hebben. Je krijgt standaard een studieloopbaanbegeleider (mentor) waar je heen kunt als je met problemen loopt. Daarnaast hebben we een decaan waar je heen kunt met beperkingen en speciale voorzieningen kunt krijgen voor toetsen, maar ook bijvoorbeeld uitstellingen van toetsen.
  Ik hoop je vraag voldoende te hebben beantwoord. Mocht je toch nog vragen hebben stel dan gerust je vraag.

  Groet,

  Michael

 • Ik vraag me af of je ook vaak de stad in gaat bij de opleiding. Of je veel met burgers in contact komt om zo informatie op te doen die je nodig hebt voor je onderzoek. En ook vraag ik me af of hoe economisch de studie is. Moet je veel economische sommen maken of valt dit wel mee?
  Anne-Marije
  vroeg 2 jaar, 9 maanden geleden
  Michael
  zei 2 jaar, 9 maanden geleden

  Dag,

  In het eerste studiejaar doe je een viertal praktijkopdrachten. Hier kom je niet heel veel in contact met burgers maar in de vakken zelf is er soms wel de mogelijkheid om dit te doen of zit het verwerkt in het vak. Tijdens het tweede jaar kies jezelf je eigen praktijkopdrachten en kun je je dus inschrijven voor opdrachten waarin je veel met burgers het gesprek aangaat. Daarnaast doe je een onderzoek in het tweede leerjaar waarin zich ook de kans voordoet om met burgers in gesprek te gaan. Qua economie gaat het vooral om de theoretische economie. Verwacht geen grote sommen zoals je op de middelbare school gewend bent maar simpele theoretische vragen met een enkele keer een klein sommetje dat niet al te moeilijk is.

  Ik hoop dat je wat aan deze informatie hebt. Mocht je nog andere vragen hebben stel ze gerust.

  Groet,

  Michael

 • Beste meneer/mevrouw, Ik zit met een vraag over de doorstroom mogelijkheden m.b.t. het halen propedeuse. Stel: ik kies om deze opleiding te volgen en ik haal mijn P. wat zijn dan de doorstroom mogelijkheden op de universiteit. Is dan alleen WO Bestuurskunde een optie of zijn er meerdere?
  Alex
  vroeg 5 jaar, 1 maand geleden
  Michael
  zei 2 jaar, 11 maanden geleden

  Dag, Er zijn meerdere mogelijkheden. Je kunt zelf een keuze maken, maar er kunnen aanvullende eisen worden gesteld. Kijk hiervoor op de website van de universiteit. Ik zie wel dat het een vraag van 10 maart 2016 betreft en hopelijk heb je een goede keuze kunnen maken. Mocht je toch nog vragen hebben vraag het. Ik help je graag.

  Groet,

  Michael

 • Hoe zijn de examens opgesteld alleen open vragen of meerkeuze of beide?
  Ivona
  vroeg 4 jaar, 10 maanden geleden
  Michael
  zei 2 jaar, 11 maanden geleden

  Dag Ivona,

  Het eerste jaar bestaat uit meerkeuze toetsen en ongeveer 2 a 3 open toetsen. Het tweede jaar bestaat uit enkel open vragen toetsen met een meerkeuze toets (European Law). Het derde jaar kies je een minor, dus dat is aan jezelf. Het vierde jaar heb ik geen zicht op want ik zit nog in het derde leerjaar.

  Groet,

  Michael

 • Hallo, Ik zit in Havo 3 en zal het profiel Economie en maatschappij gaan kiezen. Na de Havo wil ik een HBO-economische studie gaan volgen.Welk wiskunde-vak (A of B, met evt D) sluit het beste bij zo'n studie aan? Groet, Bart Siebring
  Bart
  vroeg 5 jaar, 2 maanden geleden
  Michael
  zei 2 jaar, 11 maanden geleden

  Dag Bart,

  Dit is heel verschillend. Voor bestuurskunde is enkel economie een vereiste, maar ik kan me voorstellen dat dit voor andere opleidingen weer anders is. Ik kan je doorverwijzen naar het Saxion Informatie Centrum (088-019 3700) voor verdere informatie. Uiteraard kun je ook iemand anders van intosaxion om advies vragen.

  Groet,

  Michael

 • hoe moeilijk is de opleiding? Op sommige sites staat dat de opleiding in Deventer is en andere sites dat het in Enschede is, dus ik vraag me af in welke stad het nou aangeboden wordt?
  Ivona
  vroeg 4 jaar, 9 maanden geleden
  Michael
  zei 2 jaar, 11 maanden geleden

  Dag Ivona,

  De opleiding bestuurskunde/overheidsmanagement wordt aangeboden in Deventer. Vroeger zat de opleiding in Enschede, maar deze is vier jaar geleden verplaatst naar Deventer. Mocht je nog verdere vragen hebben stel ze gerust.

  Groet,

  Michael

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?