Werktuigbouwkunde

In de opleiding Werktuigbouwkunde (WB) leer je alles over het ontwerpen en produceren, en technische verbeteren van producten, machines en constructies. Het draait hierbij om het vanaf nul bedenken, berekenen en uitwerken van een ontwerp. Daarna volgt het visualiseren ervan in 3D-tekenpaketten, de test- en productiefase en uiteindelijk het resultaat.

Hierbij alvast wat handige links met antwoorden op veelgestelde vragen!

- Is er een mogelijkheid om in februari in te stromen?

- Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

- Wat zijn de toelatingseisen?

Nog meer vragen? Op onze website vind je alles over de start van je studie!

IntoSaxion is niet bedoeld voor het werven van personeel, stagiaires en afstudeerders. Deze vragen worden verwijderd en dus niet beantwoord.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Enschede

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Ik studeer momenteel WB aan de UT maar zit eraan te denken om te switchen naar WB bij Saxion. Ik zou graag meer willen weten over de inhoudelijke verschillen tussen de vakken aan de UT en de vakken bij Saxion. Hiervoor zou ik graag in contact willen komen met iemand die dezelfde switch heeft gedaan.
  Bo
  vroeg 3 weken, 2 dagen geleden
  Gijs
  zei 3 weken, 2 dagen geleden

  Dag Bo,

  Op Saxion wordt er naast de theorie ook in de praktijk stof behandeld d.m.v. onderzoeksopdrachten, werken in de werkplaats en 3d en 2d tekeningen maken ter voorbereiding op de werkplaats. De theorie is zover ik weet in principe hetzelfde alleen minder diepgaand t.o.v. de UT WB opleiding.

 • Ik zit in 3 HAVO en moet mijn profiel kiezen. Ik wil graag NT gaan doen. Op alle vakken heb ik een positief advies, alleen voor Wiskunde B een negatief advies. Nu ga ik denk ik voor het profiel NG + natuurkunde, Wiskunde A. Heb ik dan gelijk een achterstand bij Wiskundals ik met de opleiding begin?
  Stijn
  vroeg 1 maand geleden
  Merel Yaël
  zei 1 maand geleden

  De opleiding is met wiskunde A ook te doen. Dan moet je wel een wiskunde-cursus doen om de missende stof te leren. Deze cursus is voor het begin van het collegejaar af te ronden (in de zomer) en dan zou je dus zonder achterstand beginnen :)

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • ik zou graag contact willen aangezien ik meerdere en specifieke vragen over de opleiding heb en dit niet binnen 300 tekens past.
  dylan bruggeman
  vroeg 2 maanden geleden
  Mathijs
  zei 2 maanden geleden

  Hallo Dylan je kunt al je vragen aan mij stellen via onderwijs@svarchimedes.nl !

 • Heb je absoluut wiskunde B nodig?
  Tom
  vroeg 2 maanden, 3 weken geleden
  Merel Yaël
  zei 2 maanden, 3 weken geleden

  Wiskunde B is ontzettend handig om te hebben, maar ik heb ook gezien dat studenten zonder wiskunde B prima door de opleiding komen, als ze maar wel hun best deden voor de wiskunde cursus die ze moesten doen.

 • Als ik op 1 februari begin,(ik kom van de uni en heb 2 kwartalen deze opleiding gedaan) is het dan zo dat ik met kwartiel 1 en 2 begin? of ga je dan verder met kwartiel 3 en 4?
  Bas
  vroeg 3 maanden, 1 week geleden
  Stijn
  zei 3 maanden, 1 week geleden

  Hallo Bas,

  In principe heeft de opleiding werktuigbouwkunde een februari instroom. Dit is een aparte klas met afstromers van de uni en doorstromers vanuit het mbo. Voor het doorstuderen vanuit het mbo is er namelijk een schakeltraject waardoor deze studenten ook in februari beginnen met de opleiding. Je begint gewoon in februari met het eerste kwartiel, het curriculum is hetzelfde als bij de reguliere opleiding. Van zowel de kennissen vanuit de uni als mijn kennissen vanuit het mbo die in de februari instroom zaten heb ik gehoord dat ze dit heel fijn vonden omdat de medestudenten in principe iets meer achtergrondkennis hebben dan de reguliere werktuigbouwkunde studenten. Ook de combinatie van de veelal iets theoretische studenten die op de uni hebben gezeten en de iets praktischere mbo-studenten geeft vaak een goede samenwerking door de wisselwerking die ontstaat.

 • Wat zijn de voor en nadelen van instromen op 1 februari, heeft dit gevolgen voor de volgorde van de vakken?Ik kom zelf van universiteit twente af, waar ik ook werktuigbouwkunde heb gestudeerd(1e en 2e kwartaal). Is er een mogelijkheid om verder te gaan op HBO?
  Bas
  vroeg 3 maanden, 1 week geleden
  Jimmy
  zei 3 maanden, 1 week geleden

  Hey Bas,

  Als je het eerste en tweede kwartiel al vakken gehaald hebt op de uni, dan zul je waarschijnlijk vrijstelling krijgen voor een paar vakken. Dit zal er voor zorgen dat je ruimte over houdt in een aantal kwartielen, waardoor je af en toe flink kunt gaan puzzelen om een eigen rooster samen te stellen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om op Saxion alles volgens het curriculum te volgen en er genoegen mee nemen dat je een paar kwartielen minder vakken doet dan de rest van de klas.

 • Is er ook een mogelijkheid om online mee te lopen met een student WTB in de komende maanden ergens?
  Thijmen
  vroeg 5 maanden, 1 week geleden
  Stijn
  zei 5 maanden, 1 week geleden

  Beste Thijmen,

  er wordt collectief vanuit saxion proefstudeerdagen geregeld. De datums voor werktuigbouwkunde zijn te vinden op onderstaande link:
  https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/werktuigbouwkunde/proefstuderen

  Aanmelden voor deze online meeloopdagen kan ook via deze pagina.
  Hopelijk is hiermee je vraag beantwoord.

  Met vriendelijke groet,
  Stijn Busscher

 • Is de opleiding ook geschikt voor een meer praktisch beroep en leer je ook over motoren en hydroliek etc?
  Thijmen
  vroeg 1 jaar geleden
  Mathijs
  zei 1 jaar geleden

  Er zijn ook veel praktische vacatures waar HBO niveau verwacht word of een pre is. Verbrandingsmotoren pecifiek komen niet aan bod, hiervoor ga je richting automotive in Arnhem. Wel word de werking en het rekenen aan hydraulische installaties in het 2e jaar behandeld.

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • hoeveel uren thuisstudie is er van toepassing bij de opleiding Werktuigbouwkunde. Deeltijd studie aanvang september op de maandagmiddag 15.45 - 21.45 uur?
  Gerrie
  vroeg 1 jaar, 1 maand geleden
  Robin
  zei 1 jaar geleden

  Hallo,

  Ik volg zelf een volledige opleiding WB, maar volgens deze site:
  https://www.saxion.nl/opleidingen/deeltijd/bachelor/werktuigbouwkunde
  Is de studiebelasting 21 uur per week. Daar zit dus de 6 uur school op maandag ook bij in.
  De rest van de aantal zelfstudie uren heb je ongeveer ook wel nodig, uit ervaring van mijn volledige opleiding.

  Groet,
  Robin Rutterkamp

 • Kan je met de WB opleiding ook uiteindelijk kiezen voor iets als autotechniek?
  Jullian
  vroeg 1 jaar, 6 maanden geleden
  Saxion Informatie Centrum
  zei 1 jaar, 6 maanden geleden

  Hallo Jullian,

  Met jouw diploma WB kun je straks vast wel terecht in de autobranche. Maar er zijn meer specialistische opleidingen, dat is WB natuurlijk niet. Als je al zeker weet dat je iets wilt gaan doen in de autotechniek, zal ik ook eens gaan informeren naar opleidingen op het gebied van Automotive. Kom je daar verder mee?

  ^Nathalie

 • Wat is het advies voor studieboeken 1e jaar. Heb je deze dan middels een toegangscode allemaal ook digitaal ter beschikking als je nieuwe boeken koopt of is er alleen een digitale content nodig voor MyLab. Zijn tweede hands boeken kopen aan te raden, en zo ja welke absoluut niet. Nogal dure lijst!
  l.
  vroeg 1 jaar, 9 maanden geleden
  Saxion Informatie Centrum
  zei 1 jaar, 9 maanden geleden

  Hoi!

  Hoe kom je bij MyLab? Op de website studystore.nl vind je voor iedere opleiding van Saxion de boekenlijst. Je kunt gelijk op deze website de boeken bestellen, maar je mag ze ook gerust 2e hands bestellen. Let dan wel even goed op of je de juiste versie/ editie bestelt. Wij adviseren altijd eerst alleen de boeken voor het eerste kwartiel te halen.

  Groetjes Nathalie

 • Welke laptop (naam en type) kun je het beste aanschaffen? Heb wel de check gedaan bij campusshop.nl maar dan blijven er nog een paar over met behoorlijk prijsverschil.
  Sem
  vroeg 2 jaar, 9 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 9 maanden geleden

  Hi Sem,

  Voor jouw opleiding heb je een laptop nodig die aan bepaalde eisen moet voldoen. Dit heeft te maken met o.a. de grafische programma’s die wij gebruiken (bv Solid Works).
  Denk er bij het aanschaffen van je laptop aan dat hij aan de volgende minimale systeemvereisten moet voldoen.
  Wel kan ik je vertellen dat het zwaarste programma welke we binnen de opleiding gebruiken SolidWorks is. De systeemeisen hiervoor staan ook op de website en zijn hier te vinden: http://www.solidworks.com/sw/support/SystemRequirements.html.

  Het advies is wel om een Windows besturingssysteem te gebruiken omdat daarvan is bewezen dat de in de opleiding gebruikte software erop functioneert. De belangrijkste software in de opleiding zijn naast SolidWorks: Matlab, 20-Sim, MapleTA, Labview en Halcon.

  Kun je hiermee verder?
  Groetjes!

 • Is this study in english? do i need to pass the T2 Dutch exams to take this course?
  machteld koetsier
  vroeg 2 jaar, 10 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 9 maanden geleden

  Hi Machteld,

  For your question, I would ask the international office: https://www.saxion.edu/site/about-saxion/contact (contact information).

  Good luck!

  With kind regards,
  Roos

 • Heb ik een grafische rekenmachine nodig bij HBO Werktuigbouwkunde?
  Bram
  vroeg 2 jaar, 10 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 10 maanden geleden

  Hi Bram,

  Dat zou ik even vragen aan een docent als je begint met de opleiding. Je kan ook bellen met 088-019 3700. Misschien kunnen zij je daar meer over vertellen.

 • Er staat dat er ca € 1300 aan extra kosten zijn in het eerste jaar. Waar bestaan die uit?
  Jan
  vroeg 2 jaar, 11 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 11 maanden geleden

  Hi Jan,

  Ik denk dat dit de laptop en de boeken zijn.

  Hoeveel kosten de boeken?
  Boeken eerste jaar: ca. € 800
  Boeken hoofdfase: ca. € 800

  Is aanschaf van een laptop verplicht?

  ☒ Ja
  ☐ Nee
  Voor jouw opleiding heb je een laptop nodig die aan bepaalde eisen moet voldoen. Dit heeft te maken met o.a. de grafische programma’s die wij gebruiken (bv Solid Works).
  Denk er bij het aanschaffen van je laptop aan dat hij aan de volgende minimale systeemvereisten moet voldoen. Meer informatie op saxion.nl/wb bij de tab laptopvereisten.
  Wel kan ik je vertellen dat het zwaarste programma welke we binnen de opleiding gebruiken SolidWorks is. De systeemeisen hiervoor staan ook op de website en zijn hier te vinden: http://www.solidworks.com/sw/support/SystemRequirements.html.

  Het advies is wel om een Windows besturingssysteem te gebruiken omdat daarvan is bewezen dat de in de opleiding gebruikte software erop functioneert. De belangrijkste software in de opleiding zijn naast SolidWorks: Matlab, 20-Sim, MapleTA, Labview en Halcon.

  Kun je zo verder?

  Groetjes,
  Roos

 • Wat gebeurt er als je de verplichte introductie mist omdat je bijvoorbeeld op vakantie bent?en wat doe je allemaal tijdens deze verplichte introductie?
  Stijn
  vroeg 4 jaar, 2 maanden geleden
  Harun
  zei 4 jaar, 2 maanden geleden

  Hi Stijn,

  Ik ga dit even voor je navragen bij iemand van Werktuigbouwkunde. Je hoort snel van mij!

  Groetjes,
  Rozanne

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?