Verpleegkunde (HBO-V)

Als verpleegkundige houd je ervan om met mensen te werken. Dit zijn mensen met verschillende achtergronden en levensovertuigingen. Je richt je niet alleen op de ziekte en het oplossen van gezondheidsproblemen, je levert ook een belangrijke bijdrage aan het behoud van de gezondheid en welzijn. Na je opleiding beschik je over voldoende kennis en vaardigheden om aan de slag te gaan binnen alle velden van de gezondheidszorg. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken in een ziekenhuis, ouderenzorg, thuiszorg, gehandicaptenzorg, verslavingszorg of de psychiatrie.

Hierbij alvast wat handige links met antwoorden op veelgestelde vragen!

- Is er een mogelijkheid om in februari in te stromen?

- Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

- Wat zijn de toelatingseisen?

Nog meer vragen? Op onze website vind je alles over de start van je studie!

IntoSaxion is niet bedoeld voor het werven van personeel, stagiaires en afstudeerders. Deze vragen worden verwijderd en dus niet beantwoord.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Deventer, Enschede

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Goeiemiddag, Ik volg op dit moment MBO- verpleegkunde en wil volgend jaar doorstromen naar de HBO-V. ik vroeg me af of ik de opleiding verkort kan doen i.v.m. dat ik al het MBO diploma heb. met vriendelijke groet Lotte.
  Lotte
  vroeg 1 maand, 2 weken geleden
  Lynn
  zei 1 maand geleden

  Hallo Lotte, er zijn inderdaad zij-instromers van de MBO Verpleegkunde. Zij stromen dan in leerjaar 2 van het HBO Verpleegkunde in.

 • Kun je bij de voltijd opleiding van Verpleegkunde ook starten in januari/februari, of is in september het enige moment om te starten?
  Reinier
  vroeg 2 maanden, 2 weken geleden
  Lynn
  zei 2 maanden, 1 week geleden

  Hallo Reinier, op de website van Saxion staat dat de opleiding op Saxion op dit moment alleen in september start.

 • Hoi, ik heb een vraag je over de Lidmaatschap Hysteria. Moet je lid worden van Hysteria of het is alleen handig voor je studie?
  Fardews
  vroeg 2 maanden, 1 week geleden
  Lynn
  zei 2 maanden, 1 week geleden

  Hallo Fardews,

  Je moet niet lid worden maar het kan leuk zijn voor de sociale contacten en Hysteria organiseert soms studiegerelateerde excursies/lezingen waar je dan heen kunt tegen korting.

 • Hallo, ik vroeg me af of het belangrijk is om de nieuwe boeken aan te schaffen als er een licentie bij zit?
  Silke
  vroeg 3 maanden geleden
  Tessa
  zei 3 maanden geleden

  Hoi Silke!

  Als er bij een boek een licentie zit die je nodig hebt is het inderdaad belangrijk om een nieuw boek aan te schaffen.

  Groetjes, Tessa

 • Ik weet dat op hogescholen je geen persoonlijk kluisje hebt, maar zijn er wel kluisjes die je soms kan gebruiken/huren?
  liz
  vroeg 3 maanden, 2 weken geleden
  Lynn
  zei 3 maanden, 2 weken geleden

  Nee alleen bij de chemie opleiding is dat geloof ik.

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Veranderen de onderwerpen van de casussen elk jaar? Bij mijn meeloop dag (1e jaar klas) begonnen ze net aan een casus over slaap problemen. Zal ik deze casus ook hebben in mijn eerste jaar? En wat is het onderwerpen van de eerste casus?
  Benthe
  vroeg 3 maanden, 2 weken geleden
  Desiree
  zei 3 maanden, 2 weken geleden

  Hoi Benthe,

  Vaak kan het voorkomen dat de casus in een les nog wel eens verandert. Vaak blijft de essentie hetzelfde. En laat ik eerlijk zijn, als je echt bezig bent kan je wel eens vergeten wat je eerder gehoord hebt...

 • Hey ik zag op studiestore dat de boekenlijst voor hbo -v al online stond voor leerjaar 2020 -2021 is dot de goede boekenlijst en wanneer is het beste om je boeken te bestellen?
  Elise
  vroeg 3 maanden, 2 weken geleden
  Lynn
  zei 3 maanden, 2 weken geleden

  Hallo Elise,

  Ik zou deze zo snel mogelijk bestellen omdat de levering soms wat lang kan duren, door voorraden maar ook door de huidige situatie. Zou vervelend zijn als je de boeken nog niet hebt als de studie begint. Ik heb eventueel nog een paar 2e hands boeken als je daar interesse voor hebt (geen vouwen in de boeken en markeringen).

  Groetjes Lynn

 • Ik wil naast een fulltime baan buiten de zorg graag hbo verpleegkunde studeren. Wat zijn de mogelijkheden? Groet Esther
  Esther Van Lunteren
  vroeg 6 maanden, 1 week geleden
  Tessa
  zei 4 maanden geleden

  Hoi Esther!

  Volgensmij kun je dan het beste eerst beginnen aan voltijd en dan toch een baan zoeken in de zorg om vervolgens in het tweede of derde jaar verder te gaan met een deeltijd-opleiding. Dit is wat ik in de praktijk heb gezien.

  Voor de zekerheid raad ik je aan om even contact op te nemen met de algemene gezondheidszorg academie via de mail of telefoon:

  frontoffice.agz@saxion.nl
  088 019 3525

  Groetjes, Tessa

 • Is er iemand met een vwo diploma die verpleegkunde studeert?Is het makkelijk om propedeuse verpleegkunde te halen en wat kun je ermee?
  Falastin Abukar
  vroeg 4 maanden, 2 weken geleden
  Tessa
  zei 4 maanden geleden

  Hoi Falastin!

  Ik heb zelf een havo-diploma, maar tijdens mijn intakegesprek hoorde ik dat het theoretische deel voor vwo'ers vaak makkelijker is. Dan bedoel ik het leren voor de toetsen en het opnemen van de lesstof. In de praktijk zie ik eigenlijk weinig verschil tussen beide. Als je het graag wil en je best doet dan kun je die propedeuse prima halen :) !

  Groetjes, Tessa

 • In hoeverre krijgt een verpleegkundige het meest te maken met nachtdienst, en op welke werkplekken is dat wel en niet het geval? Heeft een verpleegkundige dan elke werkdag nachtdienst, of wordt het afgewisseld?
  Maria
  vroeg 4 maanden, 3 weken geleden
  Tessa
  zei 4 maanden geleden

  Hoi Maria!

  In alle zorginstellingen waar 24-uurszorg wordt geleverd, zoals bijvoorbeeld verpleeghuizen of een afdeling van de geestelijke gezondheidszorg, zijn nachtdiensten. Hoe lang die dienst is en hoe veel je er achter elkaar werkt is erg afhankelijk van de instelling waar je werkzaam bent.
  Op mijn werk (verpleeghuis) is de nachtdienst bijvoorbeeld van 22:45-07:15 en dan doe je er vaak drie tot vijf achter elkaar en daarna heb je een paar dagen vrij. De dagen dat je werkt worden dus afgewisseld. Ook zijn er vaak wel mensen die liever nachtdiensten doen en deze dan meestal werken, maar dat verschilt ook weer per instelling. Op mijn stage (zorghotel) was het zo dat iedereen één keer in de zoveel tijd twee nachtdiensten moest doen.

  Ik hoop dat ik je vraag zo voldoende beantwoord heb, zo niet laat het dan gerust weten :)

  Groetjes, Tessa

 • Kun je met de verpleegkunde opleiding dezelfde OK-route volgen als bij de opleiding gezondheid en technologie?
  Jorieke Scholtens
  vroeg 4 maanden, 1 week geleden
  Tessa
  zei 4 maanden geleden

  Hoi Jorieke!

  De OK-route kun je alleen volgen als onderdeel van de opleiding gezondheid en technologie.

  Groetjes, Tessa

 • Hoi! Ik vraag mij af in hoeverre je als verpleegkundige verzorgende taken op je neemt tijdens werken in bijv het ziekenhuis. Is dit bijzaak en staan de medische handelingen centraal of is dit juist andersom?
  Mieke
  vroeg 4 maanden geleden
  Lynn
  zei 4 maanden geleden

  Hallo Mieke,

  Verzorgende taken horen er altijd bij, maar ik merkte bijvoorbeeld op stage dat als je met een HBO-Verpleegkundige meeloopt, er meer verpleegtechnische vaardigheden aan bod komen. Dus een verzorgende taak is niet het hoofddeel van de werkzaamheden, maar het hoort er wel bij.

  Wat ook een taak is van de HBO-Verpleegkundige, is dat bijvoorbeeld in de thuiszorg er ook administratieve taken bij komen kijken, denk aan het indiceren van zorg. En nog een voorbeeld; in het ziekenhuis werken ze met regieverpleegkundigen, dus verpleegkundigen die dan ook als het ware het team sturen dat die dag aan het werk is, een soort leidinggevende rol. Ik hoop je vraag hiermee beantwoordt te hebben. Groetjes Lynn

 • Hoihoi, Een vraagje, als je vanaf de MBO-V komt en je stroomt in in leerjaar 2, heb je dan ook een stage? Of loop je dan alleen stage in leerjaar 3 & 4. Groetjes.
  Tim
  vroeg 4 maanden, 1 week geleden
  Lynn
  zei 4 maanden, 1 week geleden

  Hallo Tim, ja alleen in leerjaar 3 en 4 omdat MBO-V in leerjaar 2 vakken zoals technologie e.d. inhaalt. Groetjes Lynn

 • Moet je ook nachtdiensten draaien tijdens de stages? En op welke werkplekken komt nachtdienst voor? Hoe moeilijk was het voor jou om aan nachtdiensten te wennen?
  Maria
  vroeg 4 maanden, 3 weken geleden
  Lynn
  zei 4 maanden, 1 week geleden

  Hallo Maria, Overal waar 24/7 zorg wordt verleend zijn nachtdiensten (ziekenhuis, verpleeghuis enz). Je bent niet verplicht om een nachtdienst te draaien volgens de stagegids van HBO Verpleegkunde Saxion. In overleg met de stage instelling is het wel mogelijk om een nachtdienst te draaien voor de ervaring (zoals weten wat de werkzaamheden zijn in een nachtdienst). Dit heb ik 2 nachten gedaan; ik vond het wel wennen omdat je ritme totaal anders is, daarnaast ben ik echt geen avondmens. Na de eerste nachtdienst heb ik de dag erna overdag de hele dag geslapen, dat is zeker wel nodig om bij te komen. Het wennen eraan zal denk ik per persoon verschillen. Groetjes Lynn

 • Wat zijn de eisen voor een laptop als je HBO-V wilt gaan doen?
  Franca
  vroeg 4 maanden, 2 weken geleden
  Lynn
  zei 4 maanden, 1 week geleden

  Hallo Franca, zelf heb ik een laptop waar je de basis dingen mee kunt zoals tekstverwerken, filmpjes kijken (ter voorbereiding op de les). Vaak weet een elektronica zaak wel welke laptops geschikt zijn voor studeren. Daarnaast is een wat groter scherm wel prettig voor het maken van verslagen of literatuur onderzoek doen. Groetjes Lynn

 • Ben je na school veel tijd kwijt aan je studie? Ik wil graag als bijbaantje hockeytraining gaan geven, maar om hier een beetje geld mee te verdienen moet je wel meerdere avonden werken. Is dit haalbaar?
  Benthe
  vroeg 4 maanden, 2 weken geleden
  Lynn
  zei 4 maanden, 1 week geleden

  Hallo Benthe, voor deze studie is het handig om voorbereid in de lessen te komen. Per les staat er hoeveel minuten de voorbereidingstijd is. Vaak is dit 15 tot 60 minuten per les. Wat ik altijd deed is goed plannen: bijvoorbeeld in het weekend alle lessen voor de week voorbereiden, of een andere vaste avond. Ik vind het wel haalbaar, maar een goede planning is dan wel nodig :) Groetjes Lynn

 • Ik heb begrepen dat je twee keer een rekentoets moet halen tijdens de opleiding. Heb je hem gehaald als je boven de 5.5 hebt gescoord? En hoelang duurt het om te specialiseren na de opleiding voor bijvoorbeeld GGD verpleegkundige? Of jeugdverpleegkundige?
  Maria
  vroeg 5 maanden geleden
  Floor
  zei 5 maanden geleden

  Hi Maria.
  Voor de rekentoets moet je wen 10 halen. Dus eigenlijk mag je geen fouten hebben. Zelf dacht ik ook dat dit niet ging lukken, maar met wat bijles is het mij helemaal gelukt! Veel oefenen.

  Wat betreft de GGD. Ik heb in mijn derde leerjaar stage gelopen bij de GGD als jeugdverpleegkundige. Je hoeft niet verder te studeren hiervoor. Je kan als HBO verpleegkundige gewoon solliciteren op een baan hiervoor!

  Hoop dat ik je hiermee voldoende heb geïnformeerd. Als je nog vragen hebt laat het gerust weten!

  Groeten Floor

 • Is er een rekentoets die je moet halen tijdens de opleiding? Er is ook een mogelijkheid om te specialiseren als verpleegkundige. Waarin kun je je allemaal specialiseren? Specialiseer je tijdens de opleiding of na de opleiding? En hoe lang duurt het om te specialiseren? En waar kan je specialiseren
  Maria
  vroeg 5 maanden geleden
  Zoë
  zei 5 maanden geleden

  Ha Maria,

  In het eerste jaar krijg je 2 maal de kans om de verpleegkundige rekentoets te behalen. Uiteindelijk moet je deze toets hebben behaald. In het derde en vierde leerjaar moet je de rekentoets nogmaals behalen voor punten in het kwaliteitsregister.

  Als je de opleiding verpleegkunde G&T volgt kan je in het tweede jaar kiezen voor de OK-route, waarbij je je als operatieassistent of anesthesiemedewerker kan specialiseren. Tijdens de algemene verpleegkunde opleiding word je allround opgeleid tot verpleegkundige en kan je later na de opleiding kiezen voor een specialisatie.

  Ik hoop hiermee je vraag beantwoord te hebben!

  Groetjes Zoë

 • Hallo Lynn , hoe is het met je ? Lang niet gesproken !
  Bart
  vroeg 5 maanden geleden
  Lynn
  zei 5 maanden geleden

  Hallo Bart, het gaat goed, met jou? Ik weet alleen even niet wie je bent. Groetjes Lynn

 • Wat zijn de verschillen tussen de hbo-v op het Saxion in Enschede en in Deventer? Op wat wordt de keuze gebaseerd? (buiten reistijd om)
  Wieke
  vroeg 5 maanden, 1 week geleden
  Zoë
  zei 5 maanden, 1 week geleden

  Hallo Wieke,

  De studie zijn op beide locaties hetzelfde. De stages daarintegen worden meestal dicht bij school georganiseerd. Dus ligt aan waar jij het graagst naartoe wilt!

  Hoop je vraag goed te hebben kunnen beantwoorden.

 • Hoi,Ik wil graag de opleiding verpleegkunde bij het Saxion doen.Aangezien ik een man van 26 jaar ben en alleen maar de basis van het Engels beheers, weet ik niet of deze opleiding geschikt voor mij is.Is het Engels voor de opleiding belangrijk?en worden er lessen voor het Engels gegeven?
  Osama
  vroeg 5 maanden, 1 week geleden
  Sanne
  zei 5 maanden, 1 week geleden

  Hallo Osama,

  De opleiding Verpleegkunde wordt compleet in het Nederlands aangeboden, er worden geen lessen in het Engels aangeboden. Wel wordt er bij sommige verslagen/opdrachten gebruik gemaakt van Engelstalige literatuur. Het is dus niet noodzakelijk om goed Engels te beheersen, maar wel handig. Ik hoop dat dit antwoord geeft op je vraag. Zo niet, stel er gerust nog een.

  Groet Sanne ten Dam

 • Moet er een Minor worden gedaan? En is er iemand die vanuit MBO zijn of haar ervaring kan delen?
  Willemijn
  vroeg 5 maanden, 1 week geleden
  Lynn
  zei 5 maanden, 1 week geleden

  Hallo Willemijn, in leerjaar 3 of 4 volg je een minor naar keuze. Dit kan op Saxion zijn maar ook op een andere hogeschool.

  Bedoel je MBO V of een willekeurige MBO opleiding? Ik heb een andere MBO4 opleiding gevolgd. Ik merkte dat voor de HBO V dan een goede les voorbereiding helpend was om de stof goed te kunnen begrijpen. Verder vond ik dat als je voorbereid was en de colleges gevolgd had, het niveau pittig was, maar zeker te doen. Hopelijk heb ik hiermee je vraag beantwoord. Groetjes Lynn

 • Ben nu werkzaam als doktersassistente (mbo niv 4) en wil dolgraag de switch maken naar HBO-V. Plan is om te starten met 1 jaar voltijd en daarna over te stappen naar de duale variant. Moet ik nog ergens rekening mee houden? En moet ik mij eerst gewoon aanmelden voor de voltijd variant?
  Roos
  vroeg 5 maanden, 1 week geleden
  Tessa
  zei 5 maanden, 1 week geleden

  Hoi Roos!

  Wanneer je wilt starten met de voltijd variant moet je je inderdaad voor de voltijd studie inschrijven. Volgensmij ga je dan na dat jaar met je persoonlijke begeleider kijken hoe je het overstappen naar de duale variant het best aan kunt pakken.

  Voor de zekerheid raad ik je aan om even contact op te nemen met de algemene gezondheidszorg academie via de mail of telefoon:

  frontoffice.agz@saxion.nl
  088 019 3525

  Groetjes, Tessa

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hoi ik wil volgend jaar graag de opleiding hbo v doen maar ik had nog wat vragen over de opleiding. Mijn 1e vraag is of je nog bepaalde schoolspullen nodig hebt of alleen de basis. Ook vroeg ik me hoeveel de 1e jaar kost totaal met boeken enzo en welke vakken krijg je het 1e jaar
  Elise Van Stuivenberg
  vroeg 5 maanden, 1 week geleden
  Lynn
  zei 5 maanden, 1 week geleden

  Hallo Elise! Leuk dat je de opleiding wilt volgen. Voor lesvoorbereiding is het handig als je een goede laptop hebt. Veel studenten gebruiken deze tijdens de college's voor aantekeningen. Ook voor de lesvoorbereiding kan het zijn dat je wel eens een filmpje moet kijken.

  Naast het collegegeld zullen er ook kosten zijn voor onlinelicenties voor boeken die je wel de gehele studie kunt gebruiken. Daarnaast heb je voor de praktijklessen een jasje nodig. Ik geloof dat de kosten in totaal iets van 500 euro waren, maar dan heb je wel de licentie voor de gehele studie (4 jaar).

  De vakken die je krijgt zijn anatomie&fysiologie, verpleegkundige zorgverlening, zowel theoretisch al praktijkgericht, daarnaast nog communicatie, gezondheid en preventie. Dit klinkt misschien wat abstract, maar per 4 weken is er een persoon (bv en patiënt met hartfalen) waar het lesprogramma om draait. Alle vakken zijn dan bijvoorbeeld gericht op de anatomie van het hart, zorg voor patiënten met hartfalen en een preventieplan maken voor iemand met hartfalen.

  Hopelijk heb ik je vraag zo beantwoord, anders stel gerust nog een vraag. Groetjes Lynn

 • Beste, Ik heb een propedeuse van de opleiding Social Work en vroeg me af of het dan mogelijk is om in het tweede jaar van hbo verpleegkunde te beginnen. Daarbij vroeg ik me af of het mogelijk is in het buitenland stage te gaan lopen. En zo ja, naar welke landen kan je dan heen?
  Mieke
  vroeg 5 maanden, 2 weken geleden
  Lynn
  zei 5 maanden, 2 weken geleden

  Hallo Mieke!
  Volgens mij is het alleen mogelijk om in leerjaar 2 te beginnen als je MBO Verpleegkunde hebt afgerond, en zelfs dan zijn er voor hen vakken van leerjaar 1 die zij nog inhalen. Je krijgt namelijk veel praktijkvakken maar ook veel theorie wat betreft het verpleegkundigberoep.

  Stage naar het buitenland kan in leerjaar 3 of 4. Je kan vanuit Saxion bijvoorbeeld naar Afrika maar als je zelf iets regelt is in overleg met de docenten die gaan over de buitenland stage ook veel mogelijk.

 • Studie-inhoud
  Hoeveel dagen per week moet je naar school?
  Emma
  vroeg 10 maanden, 3 weken geleden
  Tessa
  zei 5 maanden, 2 weken geleden

  Hoi Emma!

  Dit verschilt een beetje. In het eerste leerjaar heb je vier dagen les en één dag voor deskundigheidsbevordering. Je bent dan dus niet vrij, maar op deze dag kun je bijvoorbeeld vergaderen met een projectgroep of je to do lijst afwerken.

  Het tweede leerjaar bestaat uit twee delen. Eerst loop je stage, drie dagen per week. En de overige twee dagen ga je naar school. Het andere deel van het tweede jaar verschillen de lesdagen heel erg. Soms heb je twee dagen les, soms drie of vier.

  Groetjes, Tessa

 • Studie-inhoud
  HoiHoi, ik vroeg mij af wat het verschil is tussen een mbo en hbo verpleegkundige, en dan vooral in de thuiszorg en een verzorgingstehuis. Ben je meer bezig met administratie of doe je meer de complexe zorg? Ik wil dit graag weten omdat ik twijfel tussen die opleidingen. Alvast bedankt!
  Senna
  vroeg 11 maanden, 1 week geleden
  Sharon
  zei 5 maanden, 3 weken geleden

  Hi Senna,

  Het grootste verschil wat ik merk is dat er op het HBO meer wetenschappelijk wordt gekeken naar waarom je iets doet. Je leert op hbo dus met name om te leren kijken waarom je iets doet en waarom dit goed werkt of niet. Het betekend niet direct dat je meer administratie doet dat is afhankelijk van de functie die je gaat nemen. Wel werk je in complexere zorg situaties.

  Ik hoop dat je hier wat mee kan, succes!

  Groetjes Sharon

 • Ik ben straks MBO-v afgestudeerd en wil de opleiding HBO-v volgen. Doordat ik MBO-v heb gedaan stroom ik in het 2de leerjaar. Echter wil ik via de opleiding HBO-v, OK assistente volgen, ik had begrepen uit de voorlichting dat dit kan. Heb ik dit goed begrepen?
  J
  vroeg 8 maanden, 2 weken geleden
  Seyra
  zei 5 maanden, 3 weken geleden

  Hi! Ja dat heb je goed begrepen. Ik wil je graag doorverwijzen naar ons website. Daar kun je precies vinden hoe de OK-route eruit ziet. (:
  https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/verpleegkunde-gezondheid-en-technologie/ok-route

  Ik hoop dat ik je vraag voldoende heb beantwoord.

  Groetjes Seyra

 • Hoi !Ik heb een aantal vragen; - moet je ve verslagen schrijven ?- moet je veel presenteren- moet je veel communiceren?- wat als je niet social bent ?
  Irene
  vroeg 10 maanden geleden
  Sharon
  zei 5 maanden, 3 weken geleden

  Hi Irene,

  Binnen de opleiding Verpleegkunde moet je inderdaad redelijk wat verslagen schrijven en presenteren. Het is absoluut niet erg als je hier nog in moet groeien, school is om te leren en er is ook zeker de ruimte om hierin te groeien. Hetzelfde geld voor communicatie. In het vak verpleegkunde is communicatie een heel belangrijk aspect, ook hier kan je gedurende de opleiding in groeien. Vraag jezelf wel af of dit is wat je wilt! Succes met de studiekeuze.

  Groetjes Sharon

 • Hoi student, ik heb een vraag over de HBO-V studie. Ik ben over anderhalf jaar afgestudeerd MBO-V'er. Dan mag ik de HBO-V toch verkort doen (2 jaar)
  irene
  vroeg 5 maanden, 3 weken geleden
  Seyra
  zei 5 maanden, 3 weken geleden

  Hi Irene! Wat leuk dat je wilt doorstromen! Ik heb dat ook gedaan. De HBO-V instroom duurt 3 jaar. Je krijgt dus een 1 jaar vrijstelling. Leerjaar 1 sla je in principe over en start je in leerjaar 2. In leerjaar 2 zul je een aantal vakken, toetsen en verslagen van leerjaar 1 krijgen. Dus eigenlijk doe je leerjaar 1 en 2 samen. Leerjaar 3 en 4 horen een beetje samen. Je mag dan zelf je route bepalen. Het is de bedoeling dat je 2x stage gaat lopen (van een half jaar), 1x een groepsonderzoek gaat doen en 1x een minor. In totaal ben je hier dus 2 jaar mee bezig en heb je als het goed is de opleiding ook afgerond!

  Ik hoop dat ik je vraag voldoende heb beantwoord.

  Groetjes Seyra

 • Hallo, is het verplicht om tijdens je HBO verpleegkunde stage te lopen in de ouderzorg?
  Thea
  vroeg 7 maanden, 4 weken geleden
  Tessa
  zei 5 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Thea!

  Dat klopt, tijdens het tweede leerjaar is het de bedoeling dat alle HBO-V studenten een stage lopen in de ouderenzorg.
  Het aanbod is heel divers. Ik heb zelf stage gelopen in een zorghotel. Ook kun je bijvoorbeeld terecht komen op een verpleegafdeling of op de chirurgie in het ziekenhuis.

  Groetjes, Tessa

 • zijn er naast lesboeken nog speciale dingen die je voor hbo-v moet/handig zijn om aan te schaffen?
  charlotte
  vroeg 7 maanden, 3 weken geleden
  Tessa
  zei 5 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Charlotte!

  Naast de lesboeken uit de boekenlijst (die je kan vinden via de volgende link: https://www.studystore.nl/) zijn er inderdaad een aantal andere dingen die aangeschaft kunnen/moeten worden.

  Schaf een BSL-licentie aan. Je kunt kiezen tussen een licentie voor twaalf, zes of drie maanden. Met BSL krijg je toegang tot verschillende boeken en elearnings die onderdeel zijn van de lesstof.

  Schaf ook een licentie aan voor Zorgpad. Dit programma bevat verschillende modules die lesstof bevatten over verpleegtechnische handelingen die tijdens de lessen behandeld worden.

  Bekijk de volgende webpagina voor verdere informatie: https://www.saxion.nl/opleidingen/deeltijd/bachelor/opleiding-tot-verpleegkundige-hbo-v/startersinformatie#enschede

  In mijn eerste leerjaar moesten we ook een uniformjasje aanschaffen, deze kostte dertig euro.

  Groetjes, Tessa

 • Heyy, ik zou heel graag stage willen lopen in het buitenland of een tijdje lessen willen volgen ik het buitenland. Is dit mogelijk met de opleiding en in welk jaar zou dit dan zijn?
  Femke
  vroeg 6 maanden geleden
  Kelly
  zei 5 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Femke, binnen de opleiding verpleegkunde is het mogelijk om op buitenland stage te gaan voor een half jaar. Dit kan in leerjaar 3 of 4, deze keuze mag je zelf maken.

  Groetjes Kelly

 • Toelatingseisen
  wat zijn de profieleisen om de ok-route te mogen volgen
  Carmen Zizzi
  vroeg 7 maanden, 2 weken geleden
  Koen
  zei 7 maanden, 2 weken geleden

  Hi Carmen,

  Die zijn gewoon hetzelfde als voor de reguliere opleiding verpleegkunde. Wel moet je voor het tweede studiejaar een opleidingsplaats regelen. Hier vind je meer informatie: https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/verpleegkunde/ok-route.

  Koen

 • Toelatingseisen
  Hallo, Ik had een vraag! Ik wil me heel graag aanmelden voor hbo en dan het liefst op saxion in Enschede! Helaas zie ik alleen via studielink duaal en deeltijd op saxion! Terwijl iemand anders uit mn klas wel voltijd heeft. Hoe kan dit en wat moet ik doen?
  Mufida
  vroeg 8 maanden geleden
  Koen
  zei 8 maanden geleden

  Hi Mufida,

  Saxion biedt inderdaad ook Verpleegkunde in voltijd aan, je kunt het best even contact opnemen met ons Student Informatiecentrum:

  088 – 019 3700
  06 - 1018 1868 (WhatsApp)
  info@saxion.nl

  Koen

 • Ik heb altijd al wat met biologie willen doen. Ik heb al wel een vmbo-TL diploma en heb ook examen gedaan in het vak biologie. Hierna ben ik naar de havo gegaan en heb ik het profiel E&M zonder bio. Zou ik dan alsnog deze opleiding mogen doen?
  Vitt
  vroeg 9 maanden, 4 weken geleden
  Linda
  zei 9 maanden, 3 weken geleden

  Hallo Vitt,

  Ja zeker, ook met jouw profiel kan je de HBO-V opleiding doen! Ikzelf heb ook E&M zonder biologie gedaan. Je bent met alle profielen toelaatbaar.

 • Meeloopdag/Proefstuderen
  Wanneer komt er een meeloopdag voor de opleiding hbo-v?
  Lieke
  vroeg 11 maanden, 2 weken geleden
  Koen
  zei 11 maanden, 1 week geleden

  Hi Lieke,

  Vanaf 13 januari 2020 kun je je weer aanmelden voor een meeloopdag, die dan in de periode van 10 februari tot en met 30 maart zal plaatsvinden. Check deze link voor meer info: https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/verpleegkunde/proefstuderen

  Groeten,

  Koen

 • Hoi!Ik had een vraag over stage lopen in de tweede jaar van Verpleegkunde. Ik wil graag in het buitenland stage lopen (het liefst Suriname). Indien mogelijk, wat moet er allemaal gebeuren zodat ik dit kan doen?
  Eve
  vroeg 1 jaar geleden
  Koen
  zei 1 jaar geleden

  Hi Eve,

  Daarvoor kun je het best even contact opnemen met het stagebureau van de opleiding: 088 – 019 3361, stagebureau-verpleegkunde.agz@saxion.nl

  Groeten,

  Koen

 • Hey hey, ik had een vraagje omtrent de boeken. Ik was namelijk bezig met deze te bestellen, maar ik schrok enorm van de prijs. Hebben jullie hier tips voor? Misschien weten jullie nog wel een handige manier om goedkoop de boeken te krijgen. Zijn er boeken die je niet per se nodig hebt bijvoorbeeld?
  Charissa
  vroeg 1 jaar, 2 maanden geleden
  Saskia
  zei 1 jaar, 2 maanden geleden

  Hee Charissa,

  Ja, helaas gat ook een verpleegkunde studie niet altijd over rozen!
  Kijk eens naar tweedehandsboeken, bijvoorbeeld op tweedehandsstudieboeken.nl, scheelt vak al een hele hoop! Veel boeken kun je aan het eind van je studie of na een jaar ook weer doorverkopen, waardoor het uiteindelijk gelukkig meevalt.
  Succes met je studie hé!

  Met vriendelijke groet,

  Saskia

 • Hoi!.Ik studeer nu voor verpleegkundige op het MBO niveau 4. Hierna wil ik graag door naar het HBO.Wel is het zo dat ik nog 2 weken stage moet lopen in september en mijn diploma eind oktober 2019 ontvang. Alle examens zijn al wel behaald.Kan ik gewoon in september beginnen met de HBO V opleiding?
  Sabine
  vroeg 1 jaar, 2 maanden geleden
  Saskia
  zei 1 jaar, 2 maanden geleden

  Je kunt het altijd proberen!
  Bel eens naar het Saxion informatie centrum; zij weten precies wie je daarvoor moet hebben. Hun nummer is 088 – 019 3700

  Succes!

 • Hallo! Ik mag in juli mijn MBO-SPW diploma ophalen en zal in september beginnen met de hbo-v opleiding. Is de SPW een oké vooropleiding en heb ik hier tijdens de hbo-v opleiding voordeel mee of blijft de hbo-v een zware studie? Wat zal me te wachten staan/wat is er zo zwaar aan de studie?
  Anoniem
  vroeg 1 jaar, 3 maanden geleden
  Linda
  zei 1 jaar, 3 maanden geleden

  Hallo,

  Gefeliciteerd met het behalen van je diploma! Persoonlijk ben ik niet bekend met de SPW-opleiding, maar ik kan je wel mijn ervaring geven als derdejaars HBO-V student. Zelf had ik totaal geen vooropleiding voordat ik aan de HBO-V opleiding begon. Ik kwam van de HAVO met het E&M pakket. Dit is in mijn ervaring prima te doen. Voornamelijk het eerste jaar van opleiding is ''zwaar'', in die zin dat er veel kennis is die je moet leren. In het eerste jaar heb je veel verslagen en kennistoetsen. Deze kennistoetsen kunnen soms pittig zijn, maar zijn zeker te doen op het moment dat je bereid bent om hier veel tijd en energie in te steken. Na het eerste jaar richt je je meer op het toepassen van de kennis uit het eerste jaar en ga je ook stagelopen.
  Ik ben dus van mening dat je met jouw vooropleiding prima de HBO-V opleiding kan doen als je dat wil!

  Ik hoop dat ik voldoende antwoord heb gegeven op je vraag! Zo niet, laat het dan vooral weten!

  Groetjes,

  Linda

 • Hoi! Ik heb tijdens mijn MBO-SPW opleiding stage gelopen in de psychiatrie en gehandicaptenzorg. Is de kans dan groter dat ik tijdens de hbo-v opleiding stage ga lopen in het ZKH/bij de GGD?
  Anoniem
  vroeg 1 jaar, 3 maanden geleden
  Linda
  zei 1 jaar, 3 maanden geleden

  Hallo,

  Tijdens je eerste stage (tweede leerjaar) word je geplaatst in een stage-instelling die gericht is op ouderenzorg. Dit kan heel breed zijn; van verzorgingshuis tot psychiatrie. Daar heb je dus geen garantie in. Na deze stage kan je voor het derde en vierde leerjaar een lijst invullen waarin je je voorkeuren aangeeft. Hier wordt door het stagebureau zo veel mogelijk rekening mee gehouden, maar ook hierin worden geen garanties gegeven. Het is, naar mijn weten, niet zo dat je meer of minder kans hebt dan iemand die bijvoorbeeld niet een vooropleiding heeft gedaan. Misschien valt hierover te overleggen bij het stagebureau.

  Ik hoop dat je een helder antwoord hebt op je vraag, zo niet laat het dan vooral weten!

  Groetjes,

  Linda

 • Kun je deze studie ook versneld doen na MBO4?
  Marloes
  vroeg 1 jaar, 3 maanden geleden
  Saskia
  zei 1 jaar, 3 maanden geleden

  Hoi Marloes!
  Ja, dat is zeker mogelijk, de specificaties daarvan weet ik niet, deze verschillen per vooropleiding, maar je kunt vrijstelling voor bepaalde vakken en onderdelen aanvragen bij de examencommissie.

  Liefs,

  Saskia

 • Ik volg nu een andere opleiding maar twijfel om toch verpleegkunde te studeren.Helaas is de deadline van 1 mei al geweest. Is het nog mogelijk om mij aan te melden?
  anoniem
  vroeg 1 jaar, 4 maanden geleden
  Saskia
  zei 1 jaar, 4 maanden geleden

  Hoi!
  Proberen kan altijd!
  Ik heb mijzelf ook pas in augustus aangemeld en mocht, wonder boven wonder, toch deelnemen aan de opleiding.
  Ze kunnen uiteraard geen garanties geven, maar je kunt het altijd proberen!

  Liefs,
  Saskia

 • Ik wil een duaal opleiding doen in verpleegkunde, kan ik zonder praktijk daar in aanmerking komen? Moet ik dan zelf mijn werk vinden of doet Saxion dat?
  Sam
  vroeg 1 jaar, 4 maanden geleden
  Saskia
  zei 1 jaar, 4 maanden geleden

  Hoi Sam,
  Als je een duaalvariant wil volgen, kun je dit na je tweede jaar kiezen. Er zijn diverse aanbieders waarbij je kunt solliciteren.
  Wil je alles duaal doen? Dan moet je voldoen aan de voorwaarden op deze website: https://www.saxion.nl/parttimeschool/opleidingen/bachelor/opleiding-tot-verpleegkunde-hbo-v/toelating

  Ik hoop dat ik je vraag zo voldoende beantwoord heb. Zo niet, wil je 'm dan opnieuw stellen?

  Liefs,

  Saskia

 • Hoi! Ik ben toe aan een carriereswitch en wil dolgraag in de zorg (ziekenhuis) aan de slag. Het blijkt zonder zorgachtergrond lastig om aan de duale/deeltijd variant te mogen beginnen. Nu denk ik er dus over om de voltijd opleiding HBO-v te gaan doen. Ben ik dan de enige van 45?
  Sette
  vroeg 1 jaar, 5 maanden geleden
  Saskia
  zei 1 jaar, 5 maanden geleden

  Hoi Sette,
  Onwijs tof dat je de opleiding wilt gaan doen!
  Het verschilt per leerjaar, maar er zijn vaak wel meerdere (wat) oudere studenten die aan de opleiding deelnemen. Vaak houden ze hier rekening mee bij het indelen van de klassen.

  Ik hoop je vraag hiermee voldoende beantwoord te hebben, zo niet, wil je 'm dan opnieuw stellen?

  Liefs,

  Saskia

 • Hallo! Ik heb een paar vragen: Wat zijn de mogelijkheden met betrekking tot het betalen van studiegeld voor Verpleegkunde Hbo bij Saxion? Is het mogelijk om contant of met een cheque te betalen en als dat zo is, waar moet dat dan gebeuren?
  eve
  vroeg 1 jaar, 5 maanden geleden
  Saskia
  zei 1 jaar, 5 maanden geleden

  Hoi Eve,
  Ik heb geen idee, je kunt het beste je vraag even mailen naar: info@saxion.nl of je kunt bellen naar 088 - 019 8888 zij kunnen je ongetwijfeld verder helpen!

  Ik hoop je vraag hiermee voldoende beantwoord te hebben, zo niet, zou je 'm dan opnieuw willen stellen?

  Liefs,

  Saskia

 • hoi, ik hoorde dat er op deze opleiding vooral vrouwen zitten, is dat ook echt zo of zijn er ook mannen, en hoe is die verhouding ongeveer?
  anoniem
  vroeg 1 jaar, 5 maanden geleden
  Saskia
  zei 1 jaar, 5 maanden geleden

  Hoi!
  Ja, over het algemeen klopt het dat er veelal vrouwen op de opleiding zitten. Ik zou de verdeling 70/30 schatten? Ik moet wel zeggen dat ik met de jaren meet mannen deel zie nemen aande opleiding, dus wie weet is de verdeling wanneer jij begint al totaal anders!
  Bij het indelen van de klassen wordt met deze verdeling ook rekening gehouden.

  Ik hoop je vraag hiermee voldoende beantwoord te hebben. Zo niet, wil je je vraag dan opnieuw stellen?

  Liefs,

  Saskia

 • Wat zijn de mogelijkheden om met mijn P straks door te stromen richting geneeskunde?
  Anne
  vroeg 1 jaar, 5 maanden geleden
  Saskia
  zei 1 jaar, 5 maanden geleden

  Hoi Anne,
  Met je P kun je inderdaad deelnemen aan de loting voor geneeskunde! Dat hoeft niet per sé een propedeuse voor verpleegkunde te zijn, het zou in theorie met elke propedeuse kunnen!

  Ik hoop je vraag zo voldoende beantwoord te hebben, zo niet, wil je 'm dan opnieuw stellen?

  Liefs,

  Saskia

 • Hoi, wat verdien je ongeveer in je 3e en 4e jaar ?
  Silke
  vroeg 1 jaar, 6 maanden geleden
  Saskia
  zei 1 jaar, 6 maanden geleden

  Hoi Silke!
  Helaas moet je gewoon betalen voor de opleiding in je derde en vierde jaar ;)
  Veel studenten hebben daarnaast een bijbaantje in de zorg, en werken dan ongeveer als verzorgende niveau 3 (dit is per organisatie afhankelijk!). Het salaris daarvan is van veel dingen afhankelijk, zoals je instelling, de uren die je onregelmatig werkt etc. Maar deze kun je vaak wel op de website van een instelling vinden.

  Ik hoop je vraag zo voldoende beantwoord te hebben, zo niet, wil je 'm dan opnieuw stellen?

  Liefs!

 • hallo, Ik zit te twijfelen tussen 2 studies, HBO-V en social work. Nu heb ik een vraag, bestaat er een baan bij HBO-V waarbij je geen onregelmatige werktijden hebt?. Dit is namelijk het dingetje waarop ik afknap bij HBO-V.
  Sabine
  vroeg 1 jaar, 6 maanden geleden
  Saskia
  zei 1 jaar, 6 maanden geleden

  Hoi Sabine!
  Snap ik, dat was ook iets waar ik wel een beetje tegenop zag. Al moet ik wel zeggen dat ik inmiddels helemaal om ben, en juist groot fan ben geworden van onregelmatige diensten!
  Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om ook als verpleegkundige regelmatige werktijden te gaan werken, dit is volledig afhankelijk van welke richting je op wilt.

  Ik hoop je vraag zo voldoende beantwoord te hebben! Zo niet, wil je 'm dan opnieuw stellen?

  Liefs!

 • Halllo Mensen!!!!Kan iemand mij vertellen hoeveel er in totaal betaald moet worden om aan deze studie te beginnen?
  Adara
  vroeg 1 jaar, 7 maanden geleden
  Saskia
  zei 1 jaar, 7 maanden geleden

  Hoi Adara,

  Het wettelijke collegegeld voor het jaar 2019-2020 is €2.083, hiernaast komen ook nog de kosten die je maakt zoals de boeken die je kopen moet, pennen, schriften, het aanschaffen van een laptop en het aanschaffen van een verpleeguniform. Deze kosten verschillen per jaar, dus hier kan ik je niet erg veel over vertellen!
  Je kunt bijna alles ook tweedehands aanschaffen, scheelt vaak een hele hoop geld!

  Ik hoop je vraag voldoende beantwoord te hebben, mocht je toch nog vragen hebben kun je je vraag altijd opnieuw stellen!

  Liefs,
  Saskia

 • Ik heb 2 vragen over de opleiding: - Hoe zit het met de stages? Mag je zelf bepalen waar je stage loopt, of zijn er plekken waar je stage moet lopen, bijvoorbeeld ziekenhuis ? - Is er Engelse literatuur?
  Robin
  vroeg 1 jaar, 7 maanden geleden
  Linda
  zei 1 jaar, 7 maanden geleden

  Hallo Robin,

  1. In het tweede leerjaar loop je voor het eerst stage. Deze stage is gericht op ouderenzorg, hiervoor deelt school je ergens in. Na je eerste stage mag je een voorkeurenlijstje invullen. Hier wordt zoveel mogelijk rekening mee gehouden, maar school blijft de gene die je ergens plaatst.
  2. Het kan soms zo zijn dat je bepaalde Engelstalige literatuur nodig hebt voor een opdracht of onderzoek. Er wordt niet standaard gewerkt met Engelse literatuur.

  Ik hoop je vragen goed te hebben beantwoord. Als het niet duidelijk is, of je hebt meer vragen, laat het dan gerust weten!

  Groetjes,

  Linda
  Derdejaars HBO-V student

 • Hoi, als je MBO verpleegkunde hebt gedaan, kun je de opleiding HBO-V dan in minder dan vier jaar afronden/ Krijg je dan vrijstellingen?
  Jacoline
  vroeg 1 jaar, 11 maanden geleden
  Saskia
  zei 1 jaar, 11 maanden geleden

  Hallo Jacoline!

  Dit verschilt een beetje, wanneer je kiest voor de part-time opleiding kun je, als je door de selectie bent gekomen, een aanvraag indienen voor verkorting van de opleidingsduur. Op basis van vooropleiding, werkervaring en begeleiding op hbo-niveau binnen de zorginstelling waar je werkt, wordt een opleidingstraject afgesproken, vaak is dit voor MBO-V studenten een jaar korter, waardoor de opleiding dan drie jaar zou duren.

  Voor de fulltime opleiding geldt dit volgens mij niet.
  Je kunt altijd even bellen naar 088 - 019 3700 of een mailtje sturen met dezelfde vraag naar
  info@saxion.nl, dan ben je er helemaal zeker van dat de informatie klopt!

  Ik hoop je zo voldoende geholpen te hebben!

  Liefs,

  Saskia

 • Zijn er tijdens de open dagen ook mogelijkheden voor vragen als het gaat om financieel gebied (op kamers, werken naast de studie, kosten studie)
  Mandy
  vroeg 1 jaar, 11 maanden geleden
  Saskia
  zei 1 jaar, 11 maanden geleden

  Hee Mandy!
  Er zijn veel (verpleegkunde) studenten die op kamers wonen en je vast meer willen vertellen over hoe het studentenleven is!
  Ze kunnen je vanalles vertellen over hoe gemakkelijk/moeilijk het is om aan een kamer te komen, wat de gemiddelde kosten zijn en of het gemakkelijk was om te werken naast je studie.
  Uiteraard is dit wel altijd voor iedereen verschillend ;)

  Ik hoop je vraag hiermee voldoende beantwoord te hebben, zo niet, kun je 'm altijd nogmaals stellen!

  Liefs!

 • Bestaat er ook een meeloopdag voor de opleiding Hbo-v?Mocht dit wel zo zijn, wanneer vindt deze plaats?
  Sarissa
  vroeg 1 jaar, 12 maanden geleden
  Saskia
  zei 1 jaar, 12 maanden geleden

  Hee Sarissa!

  Het hele jaar door kun je een meeloopdag aanvragen.
  In overleg met de student aan wie je gekoppeld wordt spreek je samen een dag af die jou goed uitkomt en wanneer er toffe lessen zijn, zodat je een goed beeld krijgt van de opleiding HBO-V.
  Je kunt je via onderstaande website inschrijven voor een meeloopdag:
  https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/verpleegkunde/proefstuderen

  Ik hoop je vraag zo voldoende te hebben beantwoord, zo niet, kun je hem altijd opnieuw stellen!

  Liefs,

  Saskia

 • Ik kan volgend jaar nog niet starten aan de opleiding maar weet wel dat ik het jaar daarna wel wil starten, zijn er cursussen of andere manieren om me goed voor te bereiden op hbo-v?
  Sanne
  vroeg 2 jaar, 3 maanden geleden
  Koen
  zei 2 jaar, 2 maanden geleden

  Hoi Sanne,

  Dat is lastig! Er is niet echt een cursus vooraf maar je zou wel eens kunnen vragen aan de opleiding hoe je je kan voorbereiden? Ik zou even bellen met: 088 - 019 3700 (ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur) of mailen naar: info@saxion.nl.

  Succes Sanne en tot volgend jaar!

 • Zou je even kunnen inschatten hoeveel procent van studenten hun p. In het eerste jaar behalen? Krijg ik nog tips van je om het p. in het eerste jaar te kunnen behalen?Verder wil ik even nog vragen of je me kunt vertellenwelke vakken in het eerste jaar aan bod komen. alvastbedanktvoorhetantwoord!
  anoniem
  vroeg 2 jaar, 2 maanden geleden
  Saskia
  zei 2 jaar, 2 maanden geleden

  Hallo!

  Over de vakken kan ik je helaas niet zo veel vertellen, sorry. Dat komt omdat er sinds twee jaar een ander curriculum is, met andere vakken, wellicht dat andere Into Saxion'ners je kunnen helpen?

  Over je P, ik schat zo in dat tachtig procent deze in hun eerste jaar weet te behalen. Tips? Start op tijd met je producttoetsen, zodat je niet alles op het laatste moment hoeft te doen, ook netjes je leerwerk bijhouden voor de toetsen en je hebt je P al zo goed als binnen!
  Mocht je het nou niet redden om je P in je eerste jaar te halen? Geen probleem, bijna iedereen weet zijn propedeuse het jaar erop binnen te halen!

  Ik hoop je zo voldoende geholpen te hebben, zo niet kun je je vraag altijd opnieuw stellen!

  Liefs,

  Saskia

 • Hallo, Moet je bij deze opleiding HBOV-T veel presentaties geven en/of voor een groot publiek? Mvg, Sander
  Sander
  vroeg 2 jaar, 2 maanden geleden
  Saskia
  zei 2 jaar, 2 maanden geleden

  Hee Sander!

  Presentaties horen wel bij je opleiding, dus die zul je wel moeten geven. Gelukkig heb je veel lessen die je zullen helpen met het voorbereiden en het geven van een goede presentatie.
  De groepen waarvoor je een presentatie moet geven vallen vaak mee, vaak is het alleen voor je eigen klas, ca. 12 personen.
  Af en toe moet je voor grotere groepen presenteren, maar het zal niet snel voor meet dan 25 personen zijn schat ik zo in.

  Ik hoop je vraag voldoende beantwoord te hebben, zo niet kun je 'm altijd opnieuw stellen.

  Liefs!

  Saskia

 • Is het belangrijk om Engels goed te beheersen bij de opleiding HBOV-T, want mijn Engels is niet van hoge kwaliteit?
  Alexander
  vroeg 2 jaar, 2 maanden geleden
  Saskia
  zei 2 jaar, 2 maanden geleden

  Hee Alexander!
  Ik ben inmiddels derdejaars verpleegkunde student (HBO-V), maar ik heb vooral veel teksten gehad die in het Engels waren, wat je moest lezen of leren. De taal was soms wel lastig, doordat het vaak academische stukken zijn, maar met Google translate is het mij altijd gelukt!

  Ik hoop je vraag hiermee voldoende beantwoord te hebben, zo niet, kun je 'm altijd opnieuw stellen!

  Liefs,
  Saskia

 • Bij mijn introductiegesprek hbo v werd mij verteld dat veel studenten een bijbaan nemen in de zorg. Vanaf wanneer word/kan je als hbo-v student worden aangenomen in bv. een verpleeghuis? Moet je een bepaald blok hebben afgerond of kan dat al vanaf het begin van jaar 1?
  Anoniem
  vroeg 2 jaar, 3 maanden geleden
  Saskia
  zei 2 jaar, 3 maanden geleden

  Hallo!

  Vanaf het moment dat je je eerste stage hebt afgerond, kun je een bijbaantje nemen in de zorg.
  Dit houd praktisch gezien in dat dit vanaf je tweede leerjaar zou kunnen.

  Ik hoop je vraag zo voldoende beantwoord te hebben! Zo niet, kun je 'm altijd opnieuw stellen!

  Liefs,

  Saskia

 • Bij mijn introductiegesprek hbo v werd mij verteld dat veel studenten een bijbaan nemen in de zorg. Vanaf wanneer word/kan je als hbo-v student worden aangenomen in bv. een verpleeghuis? Moet je een bepaald blok hebben afgerond of kan dat al vanaf het begin van jaar 1?
  Anoniem
  vroeg 2 jaar, 3 maanden geleden
  Saskia
  zei 2 jaar, 3 maanden geleden

  Hallo!

  Vanaf het moment dat je je eerste stage hebt afgerond, kun je een bijbaantje nemen in de zorg.
  Dit houd praktisch gezien in dat dit vanaf je tweede leerjaar zou kunnen.

  Ik hoop je vraag zo voldoende beantwoord te hebben! Zo niet, kun je 'm altijd opnieuw stellen!

  Liefs,

  Saskia

 • Ik had een vraagje, ik wil graag verpleegkundige gaan doen alleen heb ik hier geen kennis van ik heb hiervoor detailhandel gedaan.. denk je dat ik deze stap kan maken naar het hbo? Of kan ik beter niveau 4 gaan doen.. groetjes
  Barbara
  vroeg 2 jaar, 3 maanden geleden
  Linda
  zei 2 jaar, 3 maanden geleden

  Hallo Barbara!

  Indien jij gemotiveerd bent en bereid bent om hier veel voor te doen, dan moet dat geen probleem zijn. Ik had ook geen voorkennis toen ik aan de opleiding begon!
  Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd! Succes met je keuze!

  Groetjes,

  Linda

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hallo,Ik ga in september startten met de opleiding hbo v aan saxion in enschede. nu is mijn vraag, wanneer is de introductie week en wanneer is de eerste schooldag? Pien
  pien
  vroeg 2 jaar, 3 maanden geleden
  Saskia
  zei 2 jaar, 3 maanden geleden

  Hee Pien!
  Wat onwijs tof, goede keuze ook Verpleegkunde ;)
  De volgende dagen zijn belangrijk voor de introductie en alles wat daarmee te maken heeft.
  De HOI-dagen (de algemene introductie van Saxion) zijn op 29/30 augustus.

  Daarnaast organiseert S.V. Hysteria, de studievereniging van HBO-V en G&T, ook nog een introductie ze hebben een kamp in het weekend van 25 en 26 augustus, en de academiedagen zijn op 27/28 augustus. Deze zijn niet verplicht, maar wel onwijs tof om mee te maken, je leert er namelijk veel andere eerstejaars en ouderejaars verpleegkundestudenten kennen, waar je je gehele studentencarriére voordeel uit kunt halen!
  Mocht je dit nou leuk vinden, moet je even de site van svhysteria (www.svhysteria.nl) in te gaten houden, hier wordt als het goed is binnenkort alle informatie over de kampen, inclusief de aanmeldingslink op geplaatst.

  Oh! En de eerste schooldag zal op maandag 3 september zijn, succes en veel plezier!

  Ik hop dat ik je vraag voldoende beantwoord heb, zo niet, kun je hem altijd opnieuw stellen!

  Liefs,

  Saskia

 • ik ben Kurt ik stuur naar de studenten een mailtje want wat voor mij heel belangrijk is dat is dat de studenten beter zouden kunnen omgaan met mensen met een beperking en ik zou is heel graag is daar over is willen komen spreken in de school kurt
  kurt
  vroeg 2 jaar, 4 maanden geleden
  Koen
  zei 2 jaar, 3 maanden geleden

  Hi Kurt,

  Dank voor je bericht! Ik zou jouw vraag/verzoek even neerleggen bij ons informatie centrum. Je kan hen mailen via info@saxion.nl. Hier zijn alleen studenten!

 • Hoe moeilijk is het om de propedeuse in het eerste jaar te behalen? alvast bedankt voor de antwoord!
  anoniem
  vroeg 2 jaar, 4 maanden geleden
  Linda
  zei 2 jaar, 4 maanden geleden

  Hallo,

  Het is afhankelijk van je inzet. Wanneer je bereid bent om er veel voor te doen, is het mogelijk om je propedeuse in je eerste jaar te behalen. Indien je wat lakser bent, wordt dit lastig.

  Groetjes,

  Linda

 • Je hebt bij de opleiding verpleegkunde heel veel vakken die vooral met gezondheid te maken hebben, maar krijg je bijvoorbeeld ook Nederlands, Engels, Lichamelijke Opvoeding? Of alleen vakken die specifiek bij verpleegkunde horen?
  Leanne
  vroeg 4 jaar, 9 maanden geleden
  Linda
  zei 2 jaar, 4 maanden geleden

  Hallo Leanne,

  Nee, je krijgt die vakken niet. Het is wel zo dat je verslagen moet maken waarin je de Nederlandse taal goed moet beheersen, anders is het mogelijk dat het verslag afgekeurd wordt. Er zijn soms wel opdrachten die in het Engels uitgevoerd moeten worden.

  Groetjes,

  Linda

 • Hallo,Ik was op zoek naar een overzicht van alle boeken/ laptop advies voor HBO-VEn wat de totale kosten hiervan zijn.Mijn dochter gaat met deze opleiding starten in SeptemberHoor het graag.Groeten,Raymond Jolij
  Raymond Jolij
  vroeg 2 jaar, 4 maanden geleden
  Koen
  zei 2 jaar, 4 maanden geleden

  Hi Raymond,

  Even een aantal vragen en antwoorden:

  Wat is het collegegeld?
  2017 – 2018 € 2006
  2018 – 2019 € 2060

  Hoeveel kosten de boeken?
  1e jaar: ca. € 500 voor studieboeken,
  ca.€ 575 voor abonnementen BSL
  ca. € 200 voor Zorgpad
  NB abonnementen zijn per jaar aan te schaffen, maar dan zonder korting.

  Zijn er nog extra kosten?
  Kleding ca. € 35

  Is aanschaf van een laptop verplicht?
  ☐ Ja
  ☒ Nee

  Groetjes,
  Roos

 • Hoe ziet een schoolweek eruit? Hoe lang zit je iedere dag op school en ben je ook wel is een dag vrij?
  Robine
  vroeg 2 jaar, 4 maanden geleden
  Koen
  zei 2 jaar, 4 maanden geleden

  Hi Robine,

  Een schoolweek ziet er ongeveer zo uit: Wij gaan uit van een 40-urige studieweek. De helft hiervan zal op school plaatsvinden, de andere helft is zelfstudie. Vaak heb je wel een volledige dag les en ja, je hebt dus ook dagen vrij. Die kun je dan gebruiken voor zelfstudie.

 • Jaren geleden wilde ik me laten omscholen en gaan werken in de zorg. Maar het was crisistijd: geen mogelijkheden (budget) voor bijscholing, noch ondersteuning van het UWV. Nog steeds wil ik dit enorm graag (duale vorm HBO-V). Maar ik ben 48. Hoe zijn mijn kansen? Ik heb een HBO-diploma (communicati.
  Ellen
  vroeg 2 jaar, 4 maanden geleden
  Koen
  zei 2 jaar, 4 maanden geleden

  Hi Ellen,

  Ik zou even contact opnemen met onze parttime school. https://www.saxion.nl/parttimeschool/over-sps/contact zij kunnen je alles vertellen over budgetten, kansen etc.

  Succes!!

 • klopt het dat de stages in Deventer voor hbo-v voornamelijk in de ouderenzorg zijn?
  yvonne
  vroeg 2 jaar, 6 maanden geleden
  Koen
  zei 2 jaar, 6 maanden geleden

  Hi Yvonne,

  Volgens mij zijn de opleidingen gelijk. Als je dat zeker wil weten, zou ik even bellen met 088-019 3700 of whatsappen met: 06 - 1018 1868.

  Groetjes!
  Rozanne

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hallo,Vorige week stelde ik de volgende vraag: Welke verschillen zijn er tussen de opleiding in Deventer en Enschede, wat zou je aanraden en waarom. Kun je switchen tussen de locaties.Kun je een buitenlandstage doen bij de HBOV?
  Ans
  vroeg 2 jaar, 6 maanden geleden
  Linda
  zei 2 jaar, 6 maanden geleden

  Hallo Ans,

  Er zit geen verschil tussen de opleiding in Deventer en de opleiding in Enschede. Deze zijn identiek.
  Bij de HBO-V opleiding heb je in het derde leerjaar de mogelijkheid om te kiezen voor een buitenlandstage.

  Groetjes,
  Linda

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Zijn er veel verschillen tussen de opleiding in Deventer en Enschede?Welke zouden jullie aanbevelen en waarom? Kun je makkelijk switchen tussen de locaties?
  anoniem
  vroeg 2 jaar, 6 maanden geleden
  Saskia
  zei 2 jaar, 6 maanden geleden

  Hallo!
  Er zijn geen verschillen tussen de opleiding HBO-V in Deventer en Enschede, behalve de stad zelf natuurlijk!
  Ik ga zelf naar Saxion Enschede, waar ik ook woon. Ik heb uiteindelijk gekozen voor Enschede omdat deze stad mij meer aansprak als studentenstad, maar ook Deventer is een erg gezellige stad om in te wonen en te studeren.
  Waar je wel op moet letten is dat niet alle studies worden aangeboden in Deventer en Enschede.
  Zo zit de studieroute Gezondheid en Technologie (G&T) wel in Deventer en in Enschede, maar wil je de aanvullende route operatieassistent of anesthesiemedewerker (wij noemen dit de OK-route) graag volgen vanaf je tweede jaar, dan kan dit alleen in Deventer.

  Ik hoop dat ik je hiermee voldoende heb kunnen helpen!
  Zo niet, kun je je vraag altijd opnieuw stellen.

  Succes met je studiekeuze en veel liefs,

  Saskia

 • Hallo,Ik wil graag weten wat nou het verschil is tussen de opleiding hbo v en de opleiding gezondheid en technologie. Welke vakken heb je bij hbo v die je bij gezondheid en technologie niet hebt en andersom?
  Romee
  vroeg 2 jaar, 9 maanden geleden
  Saskia
  zei 2 jaar, 9 maanden geleden

  Hallo Romee,
  Bij Gezondheid en Technologie krijg je in principe dezelfde vakken als bij verpleegkunde (HBO-
  V). Wat het verschil is, is dat er bij gezondheid en technologie meer technische vakken aan bod komen. Je richt je bij Gezondheid en Technologie dus vooral op techniek en innovatie in de gezondheidszorg.

  Ik hoop je vraag hiermee voldoende te hebben beantwoord, mocht je toch nog vragen hebben kun je je vraag altijd opnieuw stellen!

  Met vriendelijke groet,

  Saskia

  Nog 2 antwoorden Toon minder antwoorden

 • Hallo, ik heb een vraagje. Ik ben momenteel bezig met de opleiding doktersassistente op het mbo, in februari pas klaar, is het mogelijk om in februari in te stromen? zo niet weet u misschien waar het wel kan, u zou mij dan heel erg helpen!
  zurah
  vroeg 3 jaar geleden
  Stefan
  zei 3 jaar geleden

  Hoi Zurah,

  Nee helaas heeft HBO-V geen februari instroom. Als je wil instromen vanaf het MBO, dan is dit de procedure:

  Om deel te nemen aan de zij-instroom, schrijf je je in voor de reguliere vierjarige opleiding. De werkelijke duur van de opleiding tot hbo-verpleegkundige is afhankelijk van je vooropleiding en je werkervaring. Bij aanmelding dien je een aanvraag voor verkorting van de opleidingsduur in bij de examencommissie. Op basis van vooropleiding en werkervaring wordt er een opleidingstraject afgesproken. De ervaring leert dat dit traject rond de drie jaar duurt.
  Je kunt je inschrijven op twee varianten. Heb je een werkkring waar je als hbo-verpleegkundige kunt studeren? Schrijf je dan in voor de deeltijd opleiding in Enschede of Deventer. Heb je geen werkkring? Schrijf je dan in voor de voltijdopleiding in Enschede of Deventer.

  Voor aanvullende informatie of bij vragen, neem dan gerust contact op met:
  Monique Oostwoud via 088-0193881 of m.c.m.oostwoud@saxion.nl
  Annette Mulder (stagebureau) via 088-0191613 of j.h.m.mulder@saxion.nl
  Sandra van Dieren via 088-0191991 of s.vandieren@saxion.nl

  Succes ermee!

  Groetjes

 • Hoi, Ik heb een buitenlands diploma verpleegkundige en is gewaardeerd in Nederlands als 2 jaar hbo-v van het nominaal 4 jaar hbo-v. Wat zijn de mogelijkheden bij jullie om in de toekomst weer mijn volledige beroep uit te oefenen?
  Anne
  vroeg 3 jaar, 1 maand geleden
  Koen
  zei 3 jaar, 1 maand geleden

  Hoi Anne,

  Dit is voor onze ambassadeurs een lastige vraag, vandaar dat ik je even help! Om te kijken wat je precies kan met jouw diploma, is het verstandig om contact op te nemen met:

  Voltijd:
  Petra Smeenk (p.p.g.l.smeenk@saxion.nl / 06 1237 9441)
  Margreet Twijnstra (m.h.twijnstra@saxion.nl / 06 1237 9596)

  Voor deeltijd:
  Karin de Leeuw (h.j.g.deleeuw@saxion.nl / 06 2269 5071)

  Succes ermee! En als je nog meer vragen hebt, horen we het graag.

  Groetjes,
  Roos

 • hoi,Ik ben van plan om de opleiding HBO-V deeltijd te gaan volgen aan het Saxion in Enschede. het is me niet duidelijk wat er van mij verwacht wordt. is het de bedoeling dat ik een werkplek heb? (ik heb geen zorgachtergrond) Of moet ik per module een werkplek zoeken om mijn opdrachten te doen?
  Dianne
  vroeg 3 jaar, 3 maanden geleden
  Annabel
  zei 3 jaar, 3 maanden geleden

  Hoi Dianne,
  Op de site van Saxion staat heel veel informatie over de opleiding HBO-V deeltijd. Hier staat ook dat je moet beschikken over een relevantie werkplek bij aanvang van de studie. Zie hieronder:

  Natuurlijk moet je voldoen aan de wettelijke toelatingseisen. Daarnaast heb je bij de start van je deeltijdopleiding een relevante praktijkomgeving nodig. Een organisatie waar je beroepsproducten voor de opleiding kunt maken, bijvoorbeeld je huidige baan. Op deze manier pas je de theorie direct toe in de praktijk en kun je vanuit jouw praktijkomgeving vraagstukken inbrengen. Heb je nog geen relevante praktijkomgeving? Dan helpen we je om deze te vinden, zodat je ook kan starten met de opleiding wanneer je je wilt omscholen of op zoek bent naar een baan.

  Om te kunnen starten met de duale opleiding dien je voor de start van de opleiding een betaalde opleidingsplaats te hebben, d.w.z een onderwijs arbeidsovereenkomst met een werkgever (een zogenaamde 'tripartite overeenkomst').

  Waar moet je aan denken bij een relevante praktijkomgeving?
  Wij zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje:

  Een baan in het werkveld van de opleiding waarin werken en leren op hbo-niveau mogelijk is en waar je opdrachten en beroepsproducten kunt maken.
  Een werkgever die jou de mogelijkheid biedt om opdrachten en beroepsproducten op hbo-niveau te maken.
  Vrijwilligerswerk bij een relevante organisatie, die je de mogelijkheid biedt om opdrachten en beroepsproducten op hbo-niveau te maken.
  Een bedrijf waarmee je duidelijke afspraken hebt gemaakt om opdrachten en beroepsproducten op hbo-niveau te maken.
  Collega’s met minimaal hbo-werk- en denkniveau, die te consulteren zijn op onderwerpen/ thema’s die relevant zijn voor jouw studie.

  Om informatie te krijgen op jouw eigen situatie kun je mailen of bellen:
  Vragen over de opleiding? > 088 019 3700 of > info@saxion.nl

  Hoop dat je beetje een antwoord hebt op je vraag. Zo niet, stel gerust opnieuw je vraag. Succes!

  Groetjes Annabel

 • Hoi, ik zit nu in mijn examenjaar HAVO.Nu heb ik zelf mijn vakken nagekeken, en zelf verwacht ik dus dat ik ga zakken. Ik wil dus echt geen jaar overdoen, of vertraging oplopen. Omdat ik al van de mavo kom. Ik vroeg me af of de studie hbo-rechten ook aan dit traject verbonden is.groetjes laraa
  lara
  vroeg 3 jaar, 4 maanden geleden
  Annabel
  zei 3 jaar, 4 maanden geleden

  Hoi Lara,
  Ik zelf durf daar geen antwoord op te geven. via onderstaande site zie je de aanmelding criteria en ook een emailadres waar je deze vraag naar toe kunt mailen. Ik hoop dat ik je hiermee verder heb geholpen. Zij kunnen je direct verder helpen! Natuurlijk hoop ik dat je gewoon zal slagen voor je examen! Heel veel succes met de laatste loodjes! Mocht je nog andere vragen hebben of je komt niet verder met deze vraag laat het dan even weten ;)

  https://www.saxion.nl/studeren/aanmelden/toelating/gezakt-wat-nu-1/

  Groetjes Annabel

 • Ik heb een aantal vragen over de opleiding tot verpleegkundige:- Hoeveel les krijg je gemiddeld per week in het 1e jaar?- hoeveel punten moet je hebben om over te gaan naar het volgende jaar?- hoeveel studenten vallen er naar het eerste jaar af?- Wat zijn de belangrijkste vakken?
  Romee
  vroeg 3 jaar, 4 maanden geleden
  Annabel
  zei 3 jaar, 4 maanden geleden

  Hoi Romee,

  Je krijgt in het eerste jaar ongeveer 20 uur les en daarnaast heb je ongeveer 20 uur zelfstudie. Dit natuurlijk een schatting, zelfstudie belasting zal per persoon verschillen. In het eerste jaar moet je minimaal 48 studiepunten halen van de 60. Bij 60 punten haal je je propedeuse. Harde cijfers heb ik niet van de doorstroom, echter stroomt een groot gedeelte door naar het tweede leerjaar. Belangrijke vakken zijn geneeskunde, verpleegkunde en de praktijklessen. Daarnaast heb je ook leerwerk begeleiding lessen waarbij je les krijgt over de opdrachten en deze bespreekt met je clusterklas. Ik hoop dat je wat aan mijn antwoord hebt, wil je nog meer weten? Vraag gerust!

  Groetjes Annabel

 • Hoeveel uur zit je in het eerste jaar gem op school? Lange dagen? En dan nog veel thuis studie? Gr Daniek
  Daniek
  vroeg 3 jaar, 6 maanden geleden
  Saskia
  zei 3 jaar, 6 maanden geleden

  Hallo Daniek!

  In mijn eerste jaar zat ik gemiddeld 15-20 uur op school, en daarnaast was ik ook nog wel enkele uren thuis bezig.
  De lange dagen vond ik wel meevallen, afgezien van de stageperiodes, die altijd wat drukker zijn.

  Ik hoop hiermee je vraag beantwoord te hebben? Zo niet, zou je hem dan opnieuw willen stellen?

  Liefs,

  Saskia

 • Ik heb mijn mbo opleiding verzorgende-IG bijna afgerond en wil hierna graag verpleegkundige niveau 4 doen in Enschede. Waar kan ik dan terecht? er is niets te vinden op internet over een verpleegkunde opleiding in Enschede zelf? Kan dat op het Saxion?
  Margit
  vroeg 3 jaar, 6 maanden geleden
  Saskia
  zei 3 jaar, 6 maanden geleden

  Hallo Margit,

  Op Saxion kun je alleen de HBO-V opleiding tot verpleegkundige volgen (niveau 5).
  De niveau 4 opleiding tot verpleegkundige is een MBO-studie, die je zou kunnen volgen bij het ROC van Twente. Na je niveau 4, kun je wel versneld de opleiding tot niveau 5 doen bij Saxion.

  Ik hoop je vraag hiermee voldoende beantwoord te hebben?

  Liefs,

  Saskia

 • Hallo,Ik heb een vraag, welke boeken heb je echt nodig in het eerste leerjaar?Vaak bevat de boekenlijst ook boeken die je nauwelijks gebruikt of waar je eenvoudig dingen uit kan kopiëren.Groetjes Roxy
  Roxy
  vroeg 3 jaar, 7 maanden geleden
  Annabel
  zei 3 jaar, 7 maanden geleden

  Hoi Roxy,

  Ik ben inmiddels 4e jaars HBO-V student en de boekenlijst is inmiddels denk ik grotendeels aangepast. Tip is misschien om boeken aan te schaffen tijdens je opleiding. Je komt er snel genoeg achter wat wel en niet nodig is. Al moet ik zeggen dat ik in leerjaar 1 veel boeken van de boekenlijst heb gebruikt. Sowieso de verpleegkundige vaardigheden en anatomie fysiologie moet je zeker aanschaffen.

  Groetjes Annabel

 • Kan je met hbo-v ook makkelijk stage lopen in het buitenland of deel van je studie volgen in het buitenland?
  Ilse
  vroeg 3 jaar, 8 maanden geleden
  Saskia
  zei 3 jaar, 8 maanden geleden

  Hee Ilse!
  Jazeker kan dat!
  Stage lopen in het buitenland is zeker mogelijk binnen Saxion!
  Zo ben ik inmiddels bezig om volgend jaar een half jaar stage te gaan lopen in Nicaragua.
  Gelukkig wordt je door school geholpen bij alles waar je aan moet denken bij een buitenlandse stage, al wordt er wel van je verwacht dat je zelf het initiatief neemt.

  Ik hoop je vraag goed beantwoord te hebben? Zo niet, stel hem dan gerust nogmaals!

  Liefs,

  Saskia

 • Is deze opleiding in deeltijd te doen en wat zijn de ervaringen hiermee. Met name de ervaringen na een vooropleiding (MBO verpleegkunde)
  Inge
  vroeg 3 jaar, 8 maanden geleden
  Annabel
  zei 3 jaar, 8 maanden geleden

  Hoi Inge,

  De opleiding HBO-Verpleegkunde is in deeltijd variant te volgen. Voor inhoudelijke informatie van deze opleidingsvariant verwijs ik je naar de Saxion site waar je via de zoekfunctie kunt zoeken naar HBO-Verpleegkunde deeltijd. Helaas ken ik geen mede-studenten die de opleiding verpleegkunde in deeltijd variant volgen. Mijn mede-studenten die de voltijd variant volgen en vanuit het MBO zijn doorgestroomd, ervaren de studie als meer theoretisch. Er wordt veel aandacht besteedt aan kwaliteitsverbetering naast het praktische gedeelte van de opleiding. Ook worden er bijvoorbeeld lessen gegeven in het doen van onderzoek

  Ik hoop dat ik je een beetje geholpen heb, naar het zoeken van een antwoord op je vraag. Mocht je meer willen weten of nog andere vragen hebben dan vraag ik je deze opnieuw te stellen via deze site en zal ik deze zo snel mogelijk proberen te beantwoorden. Je kan altijd contact opnemen met het Saxion informatie centrum (SIC) Zij kunnen je meer inhoudelijke informatie geven over de deeltijd variant van de opleiding HBO-V.

  Annabel.

 • Saxion hanteert een werkkringeis en ik lees dat er een collega moet zijn die een HBO-V diploma heeft. Wat houdt het concreet in en aan welke tijdsinvestering voor die collega moet ik dan denken? (is ook vraag van mijn leidinggevende).
  Anja
  vroeg 3 jaar, 10 maanden geleden
  Annabel
  zei 3 jaar, 10 maanden geleden

  Beste Anja,

  Is je vraag gebaseerd op het deeltijd met werkkring eis traject vanaf het derde leerjaar? De vraag is voor mij niet helemaal duidelijk. Wie bedoel je met "een collega"

  Hopelijk kun je je vraag iets anders in de context beschrijven. Ik hoop je te kunnen helpen. Graag zie ik je reactie tegemoet.

  Vriendelijke groet,
  Annabel Zweers
  4e jaars duaal studente MST Enschede

 • iemand die van het MBO-V naar het HBO-V (verkort) is overgestapt? Wat is het grootste verschil tussen MBO-V en HBO-V?
  Anouk
  vroeg 3 jaar, 11 maanden geleden
  Saskia
  zei 3 jaar, 11 maanden geleden

  Hallo Anouk!

  Ik ben zelf niet ingestroomd van MBO-V naar HBO-V, maar van mijn klasgenootjes die van het MBO komen krijg ik vaak te horen dat zij de vraagstelling op het HBO soms erg lastig vonden.

  Ze vinden dat de vraagstelling op HBO wat 'vager' is dan op het MBO, waar ze de eerste paar toetsen nog wel veel moeite mee hadden.

  Over de opleiding Verpleegkunde zelf;
  De verpleegkundige op niveau 4 (MBO-V) kan al het verpleegkundig werk zelfstandig doen: een patiënt opnemen, verplegen, een verpleegplan opstellen (beschrijven welke zorg de patiënt nodig heeft), visite lopen met de arts, alle technische handelingen uitvoeren.

  De verpleegkundige op niveau 5 (HBO-V) kan dit ook en nog meer: met name in complexe situaties, waarin geen protocollen voorhanden zijn, kan de verpleegkundige op niveau 5 bepalen welke zorg de patiënt op elk moment nodig heeft. Daarnaast kan een verpleegkundige op niveau 5 beter inschatten hoe de kwaliteit is van de zorg die de afdeling levert. Samen met de leidinggevende kan hij dan een plan opstellen om die kwaliteit te onderzoeken of verder te verbeteren. Van een verpleegkundige op niveau 5 mag je dus verwachten dat hij de zorg in een grotere samenhang ziet dan de verpleegkundige op niveau 4. Daardoor kan hij in complexere verpleegsituaties beter inschatten welke zorg de patiënt nodig heeft.
  Ik hoop dat ik je hiermee voldoende geholpen heb?

  Liefs,

  Saskia

 • Na mijn mbo-v wil ik het hbo-v gaan doen. Nu is mijn vraag of er Nederlands, Engels en rekenen in de deeltijd opleiding gegeven wordt? En wat zijn de eisen aan deze vakken als ze gegeven worden?
  Ilse
  vroeg 4 jaar, 2 maanden geleden
  Annabel
  zei 4 jaar, 2 maanden geleden

  Hoi Ilse,
  Voor deze vraag verwijs ik je door naar het saxion informatie centrum. Zij kunnen deze vraag voor jouw beantwoorden. In de voltijd opleiding is het zo dat je Medisch rekenen en Nederlands krijgt. Deze toetsen worden gekoppeld. Op Medisch rekenen moet je een 10 halen. Haal je beide toetsen (zowel Nederlands als medisch rekenen) dan worden de studiepunten voor deze vakken vrijgegeven.

  Contact Saxion informatie Centrum (SIC)
  0570 - 603 700 | info@saxion.nl

  Hoop je toch een beetje geholpen te hebben.
  Groetjes Annabel

 • Hallo, Mijn dochter behaalt deze maand haar havo diploma,Ze is helaas uitgeloot voor deze studie, voor haar een grote teleurstelling,Kun je ook nog in februari instromen of is het mogelijk om een 4e jaar vmbo v te doen waarna je verkorte hbo v kan doen?
  Hans
  vroeg 4 jaar, 4 maanden geleden
  Annabel
  zei 4 jaar, 4 maanden geleden

  Beste Hans,
  Wat ontzettend vervelend dat uw dochter niet is ingeloot voor de opleiding! Vervelend en zeker een teleurstelling voor haar. Helaas is er geen februari instroom van de opleiding HBO-V. Ook na één jaar van de MBO-V is er geen mogelijkheid om verkort de HBO-V te volgen. Eventueel zijn er vrijstellingen? Maar dit durf ik niet met zekerheid te zeggen. Voor uitgebreide informatie over een mogelijkheid tot verkorte route van de HBO-V verwijs ik u door naar het Saxion informatie centrum: 0570 - 603 700 | info@saxion.nl
  Natuurlijk is er de mogelijkheid om een volgend schooljaar opnieuw mee te loten, echter is dat natuurlijk voor nu niet het gewenste antwoord. Echter zijn er wel hogescholen die geen loting kennen voor de opleiding HBO-V.
  Helaas kan ik u geen leuker antwoord geven dan hierboven. Voor meer informatie, nieuwe vraag of verduidelijking, mag ik u mij altijd opnieuw mailen. Ook kunt u mij via Twitter bereiken.
  Ik wens uw dochter veel succes met haar examens, de uitslag en de vervolgopleiding.
  Met vriendelijke groet, Annabel Zweers

 • Hallo, Mijn dochter behaalt deze maand haar havo diploma,Ze is helaas uitgeloot voor deze studie, voor haar een grote teleurstelling,Kun je ook nog in februari instromen of is het mogelijk om een 4e jaar vmbo v te doen waarna je verkorte hbo v kan doen?
  Hans
  vroeg 4 jaar, 4 maanden geleden
  Annabel
  zei 4 jaar, 4 maanden geleden

  Beste Hans,
  Wat ontzettend vervelend dat uw dochter niet is ingeloot voor de opleiding! Vervelend en zeker een teleurstelling voor haar. Helaas is er geen februari instroom van de opleiding HBO-V. Ook na één jaar van de MBO-V is er geen mogelijkheid om verkort de HBO-V te volgen. Eventueel zijn er vrijstellingen? Maar dit durf ik niet met zekerheid te zeggen. Voor uitgebreide informatie over een mogelijkheid tot verkorte route van de HBO-V verwijs ik u door naar het Saxion informatie centrum: 0570 - 603 700 | info@saxion.nl
  Natuurlijk is er de mogelijkheid om een volgend schooljaar opnieuw mee te loten, echter is dat natuurlijk voor nu niet het gewenste antwoord. Echter zijn er wel hogescholen die geen loting kennen voor de opleiding HBO-V.
  Helaas kan ik u geen leuker antwoord geven dan hierboven. Voor meer informatie, nieuwe vraag of verduidelijking, mag ik u mij altijd opnieuw mailen. Ook kunt u mij via Twitter bereiken.
  Ik wens uw dochter veel succes met haar examens, de uitslag en de vervolgopleiding.
  Met vriendelijke groet, Annabel Zweers

 • Hoi, Ik zou graag willen weten hoe jullie het eerste jaar hebben ervaren en hoeveel studiepunten er minimaal nodig zijn om over te gaan. Klopt het dat alle toetsen digitaal zijn en er om de 5 weken een toets is? Windesheim begint in 2016 met een nieuw curriculum, doet Saxion dit ook? Groetjes!
  Anoniem
  vroeg 4 jaar, 4 maanden geleden
  Annabel
  zei 4 jaar, 4 maanden geleden

  Hoi!
  Het eerste jaar heb ik ervaren, als een jaar met veel nieuwe ervaringen! Ondanks de vele theorie is er ook veel aandacht voor de praktijk. Minimaal heb je 48 studiepunten nodig om over te gaan na het tweede jaar (BSA - bindend studie advies). De toetsen zijn inderdaad digitaal en zijn om de 10 weken. Het jaar bestaat uit 4 kwartielen van 10 weken per kwartiel. Week 9 en 10 zijn de toetsweken van het kwartiel, de eerste 8 weken heb je dus les. Ook Saxion begint met een nieuw curriculum vanaf 2016, dit is landelijk. Dit heeft te maken met de veranderingen binnen de verpleegkundige opleiding.
  Ik hoop je antwoord te hebben gegeven op je vraag, zo niet, dan hoor ik het graag!

  Succes met je studiekeuze!
  Groet, Annabel

 • Ik heb HBO SPH gedaan en ben hierin afgestudeerd. Nu wil ik HBO-V erbij doen, maar ik zie het niet zitten om deze studie 4 jaar te doen. Is het mogelijk om dit verkort te doen, omdat ik al een afgeronde HBO heb?
  Romy
  vroeg 4 jaar, 6 maanden geleden
  Annabel
  zei 4 jaar, 6 maanden geleden

  Hoi Romy,
  Volgens mij kun je helaas niet met een SPH diploma de verkorte route van de HBO-V volgen. Je hebt waarschijnlijk wel vrijstellingen. Maar voor de voorbehouden handelingen die je in leerjaar 1 en 2 voornamelijk leert, zal je deze schooljaren wel moeten volgen ben ik bang. Voor een duidelijker antwoord verwijs ik je graag door naar het SIC (saxion informatie centrum) zij zijn te bereiken via: 0570 - 603 700 | info@saxion.nl.
  Hoop je hiermee antwoord te hebben gegeven op je vraag.

  Succes
  Groetjes Annabel

 • ik doe hbo-v deeltijd en moet medisch rekenen herkansen, maar wat als ik hem niet haal kan ik dan niet verder? mijn andere cijfers zijn allemaal ruim voldoende en loop prima op schema. maar krijg zonder medisch rekenen geen p. zijn er mensen die er ervaring mee hebben?
  kim
  vroeg 4 jaar, 5 maanden geleden
  Annabel
  zei 4 jaar, 5 maanden geleden

  Hoi Kim,
  Wat vervelend! Wel fijn dat andere vakken goed gaan! Eerlijk gezegd heb ik hier geen duidelijk antwoord op. Je propedeuse is natuurlijk ween pré, om door kunnen gaan met de opleiding. Hoeveel kansen er zijn, en wat de consequenties zijn bij het niet halen van je medisch rekenen toets durf ik geen antwoord op te geven. Geef je vraag eens aan bij je SLB'er of stuur een mail naar de examencommissie van Saxion. Misschien hebben zij een antwoord waar je iets aan hebt.

  Ik wens je heel veel succes met het maken van je toets en je verdere opleiding!
  Hoop je toch een beetje geholpen te hebben ;)
  Mocht je nog andere vragen hebben, je mag altijd mailen en/of me volgen via Twitter.

  Groetjes Annabel

 • Ik ben op zoek naar de studiegids van de Verpleegkunde opleiding. Waar kan ik dat vinden? Informatie over de inhoud van de vakken.
  Denise
  vroeg 4 jaar, 6 maanden geleden
  Annabel
  zei 4 jaar, 6 maanden geleden

  Hallo Denise,
  Je kunt via de site van Saxion een Factsheet downloaden. Hieronder de link. Hierin staat alle informatie die voor aankomend HBO-V studenten beschikbaar is.

  https://www.saxion.nl/studeren/kiezen_en_kennismaken/Studiekiezer/agz/hbo-v/verpleegkundige/

  Hoop je hiermee voldoende geholpen te hebben, zo niet dan hoor ik het graag.
  Groetjes Annabel

 • Hallo, ik volg de opleiding HBO-V verkort aan de Hogeschool Windesheim te Zwolle. Volgend schooljaar, semester 1 (29-08-'16 t/m 05-02-'17), wil ik beginnen met de minor Oncologie (Voltijd) te Rotterdam. Ik zou graag willen weten welke studenten van Saxion Enschede deze ook dan willen gaan volgen?
  Romy Wolbert
  vroeg 4 jaar, 6 maanden geleden
  Annabel
  zei 4 jaar, 6 maanden geleden

  Hoi Romy,
  Helaas kan ik deze cijfers van wie welke minor gaat volgen niet zien. Ik kan hier dus helaas geen antwoord op geven.
  Gr. Annabel

 • In welke jaren van de opleiding HBO-V loop je stage? En hoe lang zijn die stages?
  Else
  vroeg 4 jaar, 8 maanden geleden
  Annabel
  zei 4 jaar, 8 maanden geleden

  Hoi Else, het was altijd zo dat je vanaf het eerste jaar al stage ging lopen. 10 weken in de ouderenzorg. Leerjaar twee een 10 weken stage in een zorgsector zoals het ziekenhuis, thuiszorg, psychiatrie etc. En in leerjaar 3 en 4 twee keer een half jaar stage. Nu is opleiding behoorlijk veranderd qua indeling en aangepast op het BN2020 programma. Ik kan je niet precies vertellen hoe die indeling nu wordt gehanteerd. Wel is het zo dat de opleiding HBO-V heel breed wordt opgezet en je dus aan het einde van 4 jaar HBO-V breed bent opgeleid als verpleegkundige die in verschillende zorgsectoren werkzaam kan zijn. Ik hoop hiermee je vraag toch een beetje beantwoord te hebben, zo niet of heb je andere vragen dan hoor ik het graag via de intosaxion site of via mijn Twitter account @AnnabelZweers.

  Groetjes Annabel

Ontdek

Ambassadeurs plaatsen tweets, blogs & beantwoorden vragen van IntoSaxion.

 • Wat is of was je favoriete vak en waarom?


  • Stefan zegt

   Mijn favoriete vakken waren geneeskunde en klinisch redeneren. Ik vond de diepgang van deze vakken leuk en ik merkte dat deze vakken mij ook het meest liggen. Ook organisatie van zorg vond ik boeiend omdat het niet het eerst is waar je aan denkt bij de opleiding verpleegkunde en ik uiteindelijk met mijn huidige baan daar veel aan heb gehad.

 • Hoeveel tijd besteed je per week aan huiswerk voor je opleiding?


  • Stefan zegt

   20

 • Ik heb een andere vooropleiding gevolgd, namelijk:


  • Annabel zegt

   VAVO-HO

 • Sluit je profiel van je vooropleiding aan op je huidige opleiding?


  • Annabel zegt

   Ik heb het profiel Natuur en Gezondheid gevolgd. Het profiel sluit aan op mijn huidige opleiding. Vooral de theorie van het vak biologie komt veel terug in mijn opleiding.

  • Inge zegt

   Ja zeker. Het is een verlenging van mijn MBO verpleegkunde opleiding. Het niveau verschil tussen mbo en hbo was wel lastig. Maar je wordt goed begeleidt door Saxion!

  1/2
 • Wat is je vooropleiding?


  • Annabel zegt

   havo

  • Inge zegt

   mbo

  1/2
 • Maak de zin af: mijn doel voor het nieuwe studiejaar is...


  • Annabel zegt

   een leuk en leerzaam duaal- jaar te hebben!

  • Annabel zegt

   een leuk en praktisch leerzaam duaal-jaar te hebben!

  • Inge zegt

   mijn diploma halen rond februari 2016!

  1/3
 • Maak's een leuke foto van je (stapel) studieboeken


 • Wat is nu typisch Saxion? (foto of filmpje)


 • Wat zijn de drie onmisbare apps voor je telefoon?


  • Annabel zegt

   whatsapp facebook agenda

  • Inge zegt

   Telegraaf Facebook Rabobank

  1/2
 • Hoeveel minuten ben je ongeveer onderweg naar school?


  • Annabel zegt

   Minder dan 5 minuten

  • Inge zegt

   langer dan 30 minuten

  1/2
 • Hoeveel huisgenoten heb je?


  • Annabel zegt

   0

 • Wat is je woonsituatie?


  • Annabel zegt

   op kamers

  • Inge zegt

   Ik woon in mijn ouderlijk huis

  1/2
 • Weet je al wat je na je studie wilt gaan doen?


  • Annabel zegt

   Na mijn studie wil ik graag de master Physician Assistent gaan doen.

  • Inge zegt

   Werken en dan het liefst binnen de psychiatrie.

  1/2
 • Welk cijfer tussen 1 en 10 geef je dit studiejaar tot nu toe?


  • Annabel zegt

   8

  • Inge zegt

   8

  1/2
 • Voldoet de studie aan je verwachtingen?


  • Annabel zegt

   Ja! De opleiding voldoet zeker aan mijn verwachtingen. Misschien nog wel leuker dan ik had gedacht!

  • Inge zegt

   Ja helemaal. Ik wist natuurlijk wel wat ik kon verwachten omdat ik al verpleegkundige op mbo niveau ben. Ik vind de verdieping erg leuk, het ontdekken waarom dingen zijn zoals ze zijn.

  1/2
 • In welk jaar zit je momenteel


  • Annabel zegt

   2e jaar

  • Annabel zegt

   1e jaar

  • Inge zegt

   3e jaar

  1/3
 • In welke stad studeer je?


  • Annabel zegt

   Enschede

  • Inge zegt

   Deventer

  1/2
 • Mobile: heb je Apple, Android, of Windows?


  • Inge zegt

 • Welk(e) vervoermiddel(en) gebruik je voornamelijk om op school te komen?


  • Annabel zegt

  • Inge zegt

  1/2
 • Mobile: heb je Apple, Android, of Windows?


  • Inge zegt

Laad meer

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?