Vastgoed en Makelaardij

Ben je gefascineerd door de wereld van het vastgoed? En vind je economie leuk? Zie jij jezelf al werken bij een projectontwikkelaar? Om grote vastgoedprojecten als een winkelcentrum, bungalowpark, kantorencomplex of stadion van de grond te tillen? Bij de hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij word je opgeleid om boeiende projecten te (her)ontwikkelen en te managen. Daarnaast leer je ook om te beleggen in vastgoed. Een uitstekende opleiding voor een succesvolle carrière.

Hierbij alvast wat handige links met antwoorden op veelgestelde vragen!

- Is er een mogelijkheid om in februari in te stromen?

- Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

- Wat zijn de toelatingseisen?

Nog meer vragen? Op onze website vind je alles over de start van je studie!

IntoSaxion is niet bedoeld voor het werven van personeel, stagiaires en afstudeerders. Deze vragen worden verwijderd en dus niet beantwoord.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Enschede

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Ik zit nu op mbo maar twijfel toch om over te stappen op hbo, want ik heb wel mijn havo diploma behaald. Door een eerder mislukt jaar op het hbo ben ik bang om opnieuw te starten. Is de studie heel erg ingewikkeld of is het te doen?
  Fleur
  vroeg 8 maanden, 1 week geleden
  Anouk
  zei 1 week, 4 dagen geleden

  Hallo Fleur!

  Als ik uit eigen ervaring mag spreken is deze opleiding voornamelijk een kwestie van doen. Het is natuurlijk erg belangrijk dat de opleiding je ook aanspreekt, aangezien je daardoor al gemotiveerd start aan het begin van de opleiding!

  Ik leer zelf niet gemakkelijk en moet vaak best veel moeite doen om de stof op me te nemen, maar ondanks dat lukt het mij ook. Het eerste jaar van de opleiding Vastgoed & Makelaardij begint op instapniveau, wat betekent dat iedereen zonder enige voorkennis of vooropleiding van het vakgebied, mee zou kunnen komen met het niveau.

  Dus bang zijn om opnieuw te starten zou ik zeker niet zijn! Als de opleiding Vastgoed & Makelaardij je aanspreekt, je het echt leuk lijkt en je er voor de volle 100% voor wilt gaan, ben ik er zeker van overtuigd dat dat gaat lukken!!

  Met vriendelijke groet,

  Anouk Poorterman

 • Ik volg momenteel de MBO opleiding Marketing & communicatie. Is dat een goede vooropleiding of sluit er niks van aan?
  Rosa
  vroeg 2 weken, 4 dagen geleden
  Rick
  zei 2 weken, 3 dagen geleden

  Hey Rosa,

  Tijdens de opleiding Vastgoed en Makelaardij krijg je een aantal marketingvakken, je vooropleiding kan hierbij een voordeel zijn. Gedurende de opleiding zal je ook rechten en bouwkunde krijgen, hier sluit de vooropleiding niet echt bij aan. In jaar 1 wordt alles op instapniveau helder uitgelegd, dus ook met de door jou genoemde vooropleiding voorzie ik geen problemen zolang je aanwezig bent bij de lessen.

  Mvg,

  Rick van der Plas

 • Ik wil graag deze studie doen tegelijkertijd met mijn HBO bouwkunde bij Saxion. Is dit mogelijk? En ook qua tijd? En in hoeverre komen deze studies overeen?
  Daniel
  vroeg 2 weken, 4 dagen geleden
  Rick
  zei 2 weken, 3 dagen geleden

  Hey Daniel,

  Het is afhankelijk van je instelling, tijd en motivatie. Zelf lijkt het mij lastig om twee studies tegelijk te volgen, aangezien er afwijkende (toets)roosters kunnen zijn. Hierdoor kan je in tijdnood komen of misschien niet bij alle lessen aanwezig zijn. Zelf zou ik er niet voor kiezen om 2 studies te doen. Mocht je dit toch willen kan je dit het beste tijdig aangeven bij iemand van van Saxion die over deze studies gaat. Zo kan je eventueel een aangepast rooster krijgen.

  In de opleiding Vastgoed en Makelaardij is het vak Bouwkunde opgenomen. Je leert hierbij de benodigde kennis die je nodig hebt als vastgoedkenner. Vastgoed en Makelaardij richt zich op 3 pijlers, namelijk recht, economie, en een vak dat gerelateerd is aan bouwkunde.

  Ik ga ervan uit dat de opleiding bouwkunde een verdere en specifiekere verdieping geeft in de bouwkunde zelf. Mocht je voorkeur echt bij bouwkunde liggen dan is de bouwkunde opleiding geschikter.

  Voor vragen over de opleiding bouwkunde kan je het beste je vraag neerleggen bij deze opleiding.

  Ik hoop dat ik je vragen heb kunnen beantwoorden.

 • Hallo,Ik ben Floris en ik ben misschien van plan om de opleiding vastgoed en makelaardij te volgen. Ik had er alleen een vraagje over. Is het mogelijk om met deze studie een baan te vinden in bijvoorbeeld hotel management of facility management? Ik hoor graag van jullie, Groeten Floris Oomen
  Floris
  vroeg 1 maand geleden
  Floris Tristan
  zei 1 maand geleden

  Dag Floris,

  De opleiding vastgoed & makelaardij is in hoofdlijnen gericht op vastgoedontwikkeling en vastgoed management.

  Een facility manager is bijvoorbeeld erg belangrijk bij het verhuren van kantoren. Zeker nu er een groot aanbod is aan leegstaande kantoorruimtes. (denk ook bijvoorbeeld aan winkelcentra’s)
  Dus facility manager van een gebouw zou je zeker kunnen worden met onze opleiding.

  Maar Saxion bied ook de opleiding facility management aan in Deventer. Mogelijk dat deze opleiding beter aansluit aan je wensen omdat deze opleiding breeder en specifiek is gericht op het vakgebied facility management. (zie de link hieronder)

  https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/facility-management

  Groeten,
  Floris Tristan

 • Krijg je het vak Nederlands?
  Tommy
  vroeg 1 maand geleden
  Anouk
  zei 1 maand geleden

  Hallo Tommy,

  Gedurende de opleiding krijg je geen Nederlands, wel heb je in het eerste en in het tweede jaar het vak Engels. Hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord.

 • Worden er speciale eisen gesteld aan een laptop, behalve dat deze moet beschikken over een microfoon en camera?
  Thijs
  vroeg 6 maanden geleden
  Jolien
  zei 6 maanden geleden

  Hallo Thijs,

  Vanuit de opleiding worden geen specifieke eisen gesteld aan de laptop. Hij mag groot of klein zijn, wat jij zelf het prettigste werken vind.
  Wel ga je tijdens de opleiding werken met diverse teken en designprogramma's die je laptop wel moeten kunnen 'tillen'.
  Ik hoop je vraag hiermee te hebben beantwoord, als er nog vragen zijn hoor ik dat graag!

 • Hallo, ik vroeg me af of er nog eisen aan een laptop worden gesteld. Is een chromebook al voldoende of moet de laptop aan bepaalde functies voldoen. Groetjes Romy
  Romy
  vroeg 6 maanden, 3 weken geleden
  Floris Tristan
  zei 6 maanden, 3 weken geleden

  Dag Romy,

  Tijdens de opleiding wordt gebruik gemaakt van sketchup. Dit is een bewerkingsprogramma om bijvoorbeeld gebouwen visueel te maken.
  Dit programma vereist bepaalde specificaties

  Aanbevolen:
  - 2 ghz processor
  - 8 GB RAM
  - 700 mb schrijfruimte
  - 3D videokaart 1 gb

  Vereist:
  - 1 ghz processor
  - 4GB RAM
  - 500 mb schrijfruimte
  - 3D videokaart 512 MB

  Mocht je laptop niet voldoen aan deze eisen kan je altijd een oudere versie van sketchup downloaden.

  Mocht je nog meer vragen hebben stel ze gerust.

  Groeten,
  Floris Tristan

 • Hallo, Ik had een vraag over de opleiding Vastgoed en Makelaardij. Mijn vooropleiding is MBO bouwkunde niveau 4. Zou dit een goede onderlegger kunnen zijn voor deze opleiding? MVG Niek Teunissen
  Niek
  vroeg 8 maanden geleden
  Romy
  zei 7 maanden, 1 week geleden

  Dit is zeker een goede vooropleiding! We hebben 4 modules bouwkunde verdeelt over 2 jaar. Daar heb je al veel voordeel met jou kennis.

  Ik hoop je te hebben geholpen.
  Stel anders nog een nieuwe vraag

 • ben je met deze opleiding ook bezig met de binnenkant van huizen? bijvoorbeeld inrichting
  lies
  vroeg 8 maanden, 1 week geleden
  Romy
  zei 7 maanden, 1 week geleden

  Deze opleiding is erg breed! Vaak worden visualisaties wel gevraagd. Je moet wel na denken over hoe je gebouwen in deelt dit wordt vaak in projecten gevraagd.

  Ik hoop je geholpen te hebben.
  Stel anders nog een nieuwe vraag.

 • Hai Sophie, kun jij mij mss vertellen hoeveel dagen je het eerste jaar op school zit. Ze praten over +/- 22 contacturen maar over hoeveel dagen word dat verdeeld. Weet jij ook hoe de start zal gaan (in hoe verre dat natuurlijk al bekend is) ivm het coronavirus, word er nog steeds online lesgegeven
  Mariska
  vroeg 7 maanden, 2 weken geleden
  Romy
  zei 7 maanden, 1 week geleden

  Hallo,
  Het is standaard dat je 1 dag in de week vrij bent, denk er wel aan dat dit is voor de studie. Je zal het zelf moeten inschatten of je die dag moet leren (dit is voor iedereen anders).

  Het is nog voor studenten en voor de nieuwe studenten onduidelijk hoe de lessen zich gaan hervatten. Hier is een link waar wat meer informatie in staat https://www.saxion.nl/nieuws/2020/juni/update-24-welkombijsaxion---persoonlijk-warm-en-toekomstgericht-onderwijs

  Ik hoop dat dit duidelijk is, stel anders nog een nieuwe vraag.

 • Hoi, Ik heb een vraagje.Is er al een voorlopige boekenlijst voor het eerste jaar?
  Amber
  vroeg 8 maanden, 3 weken geleden
  Chanel
  zei 8 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Amber,

  Deze zou te vinden moeten zijn op https://www.studystore.nl. Hier kun je de opleiding en het leerjaar selecteren waarna een overzicht beschikbaar is met de boeken voor dat leerjaar. Ik zie dat je nu alleen het schooljaar 2020-2021 nog niet kan selecteren, dus de boekenlijst is nog niet beschikbaar. Maar ik ga er vanuit als je de site in de gaten houdt, dat de lijst voor 2020-2021 binnenkort wel op deze site komt te staan!

  Groetjes, Chanel

 • zijn er vooral meisje of jongens op de opleiding? en wat is ongeveer de gemiddelde leeftijd?
  lisa
  vroeg 8 maanden, 3 weken geleden
  Kirsten
  zei 8 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Lisa,

  Bij ons is de verhouding in de klas 50/50 . Ik denk dat dat voor vele andere klassen ook zo is. De gemiddelde leeftijd verschilt. Zo komen er mensen rechtstreeks vanuit de middelbare school (havo) maar ook studenten vanuit het mbo. Ik schat dat in jaar 1 de gemiddelde leeftijd tussen de 17 en 22 jaar ligt, een aantal studenten zullen wellicht nog iets ouder zijn. Een leuke mix, waardoor je veel van elkaar kunt leren!

  Groetjes, Kirsten

  Nog 2 antwoorden Toon minder antwoorden

 • Ik volg op dit moment de studie commerciële economie, ik zit in mijn eerste jaar en wil graag mijn p dit jaar halen voor ce. Dit past tocht niet echt bij me daarom wil ik volgend jaar vastgoed en makelaardij gaan studeren. Is het dan erg dat ik tijdelijk bij twee studies sta ingeschreven?
  lisa
  vroeg 8 maanden, 3 weken geleden
  Esmée
  zei 8 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Lisa, via Studielink kun je je zowel in- als uitschrijven voor een studie. Als je je uitschrijft voor commerciële economie per begin volgend schooljaar en weer inschrijft voor Vastgoed & Makelaardij is er volgens mij niks aan de hand!

  Neem voor de zekerheid even contact op met de studentenbalie, zij kunnen je vast ook helpen bij in- en uitschrijf procedures

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Toelatingseisen
  Beste saxxion, Op het moment ben ik bezig met een MBO 4 opleiding. Ik heb tot nu toe al mijn examens behaald op een praktijk examen na. Door het coronavirus kan ik dit examen nog niet uitvoeren. Er is nog geen informatie vrijgekomen wanneer dit wel zou kunnen. Hoe gaan jullie hier mee om?
  Nienke
  vroeg 9 maanden geleden
  Harun
  zei 9 maanden geleden

  Hi Nienke,

  Hiervoor kun je het best even mailen naar receptie.brr@saxion.nl. Op IntoSaxion zitten alleen studenten en zij gaan niet over dit soort zaken.

  Groeten,

  Koen

 • zijn er wel opdrachten mogelijk als ik het graag zou willen. ik zit nu toch thuis en heb niet veel te doen met deze corona, een beetje voorbereiding kan geen kwaad. hebben jullie wat opdrachten en voorbereidend werk? alvast bedankt
  Sander
  vroeg 9 maanden geleden
  Jolien
  zei 9 maanden geleden

  Hoi Sander,

  Dat is een goede instelling! Als je zeker weet dat je de studie gaat doen kun je alvast de boeken bestellen en het doornemen!

  Groetjes Jolien.

 • Wat houdt de studie in het derde en vierde jaar precies in? Welke keuzes kunnen er gemaakt worden watt betreft minors en stage en hoe ziet het programma in het vierde jaar eruit? gr. Thijs
  Thijs
  vroeg 9 maanden geleden
  Jolien
  zei 9 maanden geleden

  Hoi Thijs,

  Het derde jaar bestaat uit een minor en een stage. De minor kan worden gedaan op volgensmij alle hoge scholen in Nederland en varieert van sportmanagement en recht. Bij voldoende punten kan een 'vrije minor bedrijfsstage' worden gekozen. Wat inhoud dat je nog een stage mag lopen bij een bedrijf. Dit heb ik gedaan en erg fijn want zo kan je bij meerdere bedrijven in de keuken kijken en jezelf ontwikkelen op meerdere gebieden in de vastgoedbranche. Het vierde jaar bestaan de eerste 2 kwartielen uit 2 meesterproeven. Dat is eigenlijk een opdracht uit het bedrijfsleven waar al je kennis van de voorgaande jaren wordt getest! Kwartiel 3 en 4 bestaan uit het schrijven van je scriptie bij een bedrijf!

  Ik hoop je vragen te hebben beantwoord. Schroom niet om nog meer te vragen!

  Groetjes Jolien.

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Is het handig om als je van mbo komt om je economie en wiskunde op te schroeven voorafgaand aan de opleiding. Zijn er voorbereidende opdrachten/ mogelijkheden mogelijk?
  Sander
  vroeg 9 maanden geleden
  Jolien
  zei 9 maanden geleden

  Hoi Sander,

  Ik zelf kom ook van het MBO en heb zelfs op de middelbare wiskunde in het examenjaar later vervallen! Dus nee het is niet persé nodig. Als je goed de lessen voorbereid en je werkcolleges maakt is het zeker te doen!

  Groetjes Jolien.

 • stel ik ben klaar met de opleiding en ik wil toch meer in het bedrijfsleven gaan werken is dit dan met dit diploma mogelijk?
  daniella
  vroeg 9 maanden, 1 week geleden
  Boudine
  zei 9 maanden, 1 week geleden

  Met een hbo diploma kan je in meerdere branches werkzaam zijn dan de richting waarop je bent afgestudeerd. Ik begrijp alleen niet zo goed wat je met het bedrijfsleven bedoeld?

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Momenteel zit ik in mijn examenjaar op de havo met het pakket C&M incl. Economie en bedrijfseconomie. Ik vroeg aan een leraar bij de open dag of het een probleem was dat ik geen wi had, dit was geen probleem zodra ik maar eco en beco had. Echter na aanmelding blijk ik niet toelaatbaar te zijn..
  A
  vroeg 9 maanden, 3 weken geleden
  Anouk
  zei 9 maanden, 2 weken geleden

  Hallo,

  Als ik de toelatingseisen van de opleiding bekijk zie ik dat je met het pakket C&M aan deze eisen moet voldoen: Economie of Management & Organisatie of Bedrijfseconomie
  EN wiskunde A of wiskunde B.
  https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/vastgoed-en-makelaardij/toelating
  De bovenstaande link geeft je nog meer informatie over de toelatingseisen.

  Wel vreemd inderdaad dat de leraar aangeeft dat wiskunde niet noodzakelijk is, en het op de site duidelijk 1 van de vereiste is.

 • Toelatingseisen
  Wat houdt de studiekeuzecheck ongeveer in? Zijn er vaste dagen dat je wordt opgeroepen, of kan je een dag afspreken?
  Danielle
  vroeg 2 jaar geleden
  Harun
  zei 1 jaar, 11 maanden geleden

  Hi Danielle,

  Met ingang van studiejaar 2020-2021 is de studiekeuzecheck niet meer verplicht. Wel krijg je na aanmelding voor een voltijd bachelor bij Saxion een uitnodiging voor Meet & Greet: hét moment om alvast kennis te maken met studenten en docenten van jouw gekozen opleiding.

  Groeten,

  Koen

 • Welke vakken kun je het beste kiezen om examen in te doen?
  Sivar
  vroeg 1 jaar, 10 maanden geleden
  Lynn
  zei 1 jaar, 10 maanden geleden

  Hoi Sivar!
  Er zijn geen vakken die je kan kiezen, alle tentamens zijn van tevoren vastgesteld.
  Zie onderstaande link voor een overzicht van alle vakken die getoetst worden gedurende de opleiding.

  https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/vastgoed-en-makelaardij/studie-inhoud

 • Hoe is de verdeling schooluren/stage-uren met name in het eerste jaar? En in de jaren 2,3 en 4?
  Gerda
  vroeg 2 jaar geleden
  Lynn
  zei 2 jaar geleden

  Hoi Gerda,
  In het eerste en tweede jaar volgt de student 22 uur college per week. Daarnaast staat er 18 uur aan zelfstudie geteld. In het derde jaar volgt de student het eerste half jaar een minor. Het tweede half jaar wordt er voor het eerst fulltime stage gelopen. In het vierde jaar volgt de student het eerste half jaar twee meesterproeven en het tweede half jaar houdt hij/zij zich bezig met een afstudeeronderzoek. Voor een uitgebreider overzicht over de studie inhoud kunt u de volgende link raadplegen: https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/vastgoed-en-makelaardij/studie-inhoud

 • Hallo, momenteel heb ik een fulltime baan en het lijkt mij enorm interessant om op deeltijd basis deze studie te kunnen volgen. Zijn daar mogelijkheden voor?
  Aron
  vroeg 2 jaar, 1 maand geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 1 maand geleden

  Hi!

  Saxion biedt de opleiding Vastgoed en Makelaardij alleen aan in voltijd. We bieden wel de volgende vastgoedgerelateerde master aan in deeltijd: https://www.saxion.nl/opleidingen/deeltijd/master/master-facility-and-real-estate-management. Misschien is dat iets voor jou?

  Groeten,

  Koen

 • Ik ga een nieuwe laptop kopen. Moet deze aan bepaalde eisen voldoen voor deze opleiding? Ik denk dan aan i5 of i7 processor of grafische kaart?
  JMark
  vroeg 2 jaar, 4 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 4 maanden geleden

  Hi Mark,

  De aanschaf van een laptop is niet verplicht..

  Succes!

 • Wat is de gemiddelde leeftijd van studenten op de opleiding? Ik ben nu 23 en ik heb het gevoel dat ik al een beetje te oud ben, vooral als alle andere studenten ongeveer 17 jaar zijn. Of valt het nog mee. En is de studievereniging ook nog een beetje actief? Groetjes
  Mark
  vroeg 2 jaar, 8 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 7 maanden geleden

  Hi Mark,

  Gemiddelde leeftijd weten we niet precies, maar er zijn echt veel studenten vanuit verschillende leeftijden! MBO doorstromers, mensen die een tussenjaar hebben gedaan etc.

  En de studievereniging is Trias Loci: http://www.triasloci.nl/. Daar kun je je vragen stellen! :)
  Kun je zo verder?

  Groetjes,
  Roos

 • Ik ben opzoek naar iemand die mij wat kan vertellen over de minor Makelaardij in Enschede. Groetjes Floor floorvreekamp@live.nl
  Floor
  vroeg 3 jaar, 10 maanden geleden
  Danielle
  zei 3 jaar, 10 maanden geleden

  Hi Floor,

  Wat leuk dat je een minor bij ons wil volgen! Via de website: https://www.kiesopmaat.nl/modules/saxion/BRR/118014/ vind je meer over deze minor. Kom je hiermee verder?

  Groetjes,
  Danielle

 • hallo, ik moet voor mijn profiel werkstuk een enquête afnemen met een student vastgoed en makelaardij. is er misschien en email adres van een student waar ik dit heen zou mogen sturen? (tis niet een hele lange enquête ofzo) Nadia de Koning.
  Nadia de Koning
  vroeg 4 jaar geleden
  Harun
  zei 3 jaar, 12 maanden geleden

  Hi Nadia,

  Bedankt voor je vraag! Ik denk dat je het hier eens zou moeten vragen: https://www.facebook.com/Saxion-Vastgoed-en-Makelaardij-183556898452290/?fref=ts.

  Dit is de Facebook pagina van deze studie, die zal gevolgd worden door veel studenten.

  Groetjes en succes!
  Rozanne

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?