Vastgoed en Makelaardij

Ben je gefascineerd door de wereld van het vastgoed? En vind je economie leuk? Zie jij jezelf al werken bij een projectontwikkelaar? Om grote vastgoedprojecten als een winkelcentrum, bungalowpark, kantorencomplex of stadion van de grond te tillen? Bij de hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij word je opgeleid om boeiende projecten te (her)ontwikkelen en te managen. Daarnaast leer je ook om te beleggen in vastgoed. Een uitstekende opleiding voor een succesvolle carrière.

Hierbij alvast wat handige links met antwoorden op veelgestelde vragen!

- Is er een mogelijkheid om in februari in te stromen?

- Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

- Wat zijn de toelatingseisen?

Nog meer vragen? Op onze website vind je alles over de start van je studie!

IntoSaxion is niet bedoeld voor het werven van personeel, stagiaires en afstudeerders. Deze vragen worden verwijderd en dus niet beantwoord.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Enschede

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • hallo, ik zou graag deze opleiding willen volgen. mijn vraag is hoeveel uur je per week op school aanwezig moet zijn en of het dan slim is om op kamers te gaan. groetjes
  Danielle
  vroeg 1 week geleden
  Susan
  zei 1 week geleden

  Hoi Danielle,

  De studie belasting is ongeveer 40 uur, waarvan 20 contacturen en 20 uren zelfstudie. Zonder corona heb je 3 of 4 dagen les op school en een roostervrije dag. Het ligt er dus aan wat jouw situatie en reistijd is om de afweging te maken om op kamers te gaan...

  Groetjes, Susan

 • Als je Engels B2 hebt afgerond op het mbo krijg je dan vrijstelling daarvoor?
  Tommy
  vroeg 1 week, 5 dagen geleden
  Susan
  zei 1 week, 5 dagen geleden

  Hoi Tommy,

  Voor zover ik weet, kun je geen vrijstelling krijgen voor Engels. Engels tijdens de opleiding richt zich ook vooral op de economische en vastgoedkundige termen. Wat weer handig is in de praktijk.

  Groeten, Susan

 • hallo, ik had een vraag over de exacte kant in deze opleiding. ik heb geen bedrijfseconomie gehad en ben niet heel goed in wiskunde en er stond dat dat wel een ding was om goed te kunnen, kunnen jullie mij hier meer over vertellen, kom je in de knoop ik de studie als je daarin niet goed bent?
  Rosalie
  vroeg 1 week, 6 dagen geleden
  Susan
  zei 1 week, 5 dagen geleden

  Hoi Rosalie,

  Ik zat in dezelfde situatie als jij. Ik heb op de middelbare school wel economie gevolgd, wat me niet altijd makkelijk afging en ook wiskunde was niet mijn sterkste vak. Toch heb ik voor alle rekenvakken met een voldoende kunnen afronden! Door goed op te letten tijdens de lessen, oefenopgaven te maken en vragen te stellen, is het absoluut geen probleem om ook voor de economische vakken een voldoende te halen. De economische vakken zullen je wel wat meer energie kosten dan andere vakken, maar dit hoeft geen reden te zijn om niet met de opleiding te starten!

  Groeten, Susan

 • Welke laptop(s) worden er aangeraden voor deze opleiding, aangezien je te werk gaat met teken- en designprogramma’s?
  Sara
  vroeg 3 weken, 2 dagen geleden
  Susan
  zei 3 weken geleden

  Er zijn geen speciale voorschriften voor een laptop. Het is aan te raden een gemiddeld of wat hoger werkgeheugen aan te schaffen met een goede processor. Tijdens de opleiding maak je gebruik van tekenprogramma Sketch-Up en desigprogramma InDesign. Dit zijn in vergelijking met andere software geen hele grote programma’s.

 • Hallo, Ik heb een vraag ik ben 17 jaar oud en wil aan deze opleiding beginnen is dat mogelijk of moet je een bepaalde leeftijd hebben voor deze opleiding? en maakt het uit wat voor niveau je hebt gedaan als je het echt wil en weet dat je het kunt?
  Rowen
  vroeg 1 maand geleden
  Susan
  zei 1 maand geleden

  Hi Rowen,

  De ingangseisen van de opleiding staan in onderstaande link: https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/vastgoed-en-makelaardij/toelating

  Leeftijd maakt verder niets uit, als je maar aan de ingangseisen voldoet en verwacht wordt dat je het niveau aan kan.

  Groeten, Susan

 • Ik las op de site dat je tijdens opleiding verschillende design- en tekenprogramma's gaat gebruiken? Welke programma's zijn dat precies? En welke laptop(s) zijn hiervoor geschikt? Heb je een minimaal aantal werkgeheugen nodig op je laptop?
  Sara
  vroeg 1 maand geleden
  Susan
  zei 1 maand geleden

  Hi Sara,

  Tijdens de opleiding maak je gebruik van tekenprogramma Sketch-up en designprogramma InDesign. Er worden ook lessen gegeven over het gebruik van deze programma's.

  Groetjes, Susan

 • Hoe zijn de lesroosters van de opleiding vastgoed en makelaardij (1e jaar) heb je korte of lange dagen? Heb je elke dag les of ook vaak dagen vrij doordeweeks? Alvast bedankt!
  Yaël
  vroeg 2 maanden, 4 weken geleden
  Chanel
  zei 1 maand, 2 weken geleden

  Hoi Yaël,

  De vakken worden meestal gegeven in blokken van 3 lesuren (één lesuur duurt drie kwartier), maar het kan ook voorkomen dat deze lesuren gesplitst zijn over twee dagen in een hoor- en werkcollege. Per vak wordt per week in ieder geval 3 uur ingepland en daarnaast nog uren voor project en slb. Qua duur van de lesdagen verschilt dit per kwartiel. Meestal wordt er wel één roostervrije dag per week ingeroosterd.

  Groetjes, Chanel

 • Hey, ik weet nog niet precies wat ik wil of ik de architectuur van de huizen wil doen of juist een huis wil verkopen kan ik met deze opleiding nog allebei kanten kan of is de architectuur kant dan te verschillend ?
  Rosa
  vroeg 1 maand, 2 weken geleden
  Chanel
  zei 1 maand, 2 weken geleden

  Hoi Rosa,

  Deze opleiding is vrij breed en gefocust op zowel bouwkundige, economische en juridische aspecten waardoor je na de studie vele verschillende kanten op kan binnen het vastgoed. Al denk ik dat wanneer je echt bezig wil zijn met architectuur dit niet een juiste opleiding is, omdat de bouwkundige kant in de opleiding voor dat werkgebied te beperkt is. Vaak wordt dan wel echt gekozen voor een wat technischer opleiding zoals bouwkunde (zelf ken ik ook niemand die momenteel werkzaam is in de architectuur met deze opleiding). Wellicht dat de mogelijkheid bestaat je via een minor en een master verder kunnen specificeren op architectuur, maar dit is dan wel echt een omweg en dan weet ik ook niet of deze opleiding daarvoor een goede basis biedt. Ook kan je altijd makelaar worden via een cursus van de NVM.

  Groetjes, Chanel

 • Hallo,Waarom hebben jullie de opleiding vastgoed en makelaardij gekozen op het Saxion en niet op Fontys in Eindhoven, Hanze in Groningen of Hogeschool Rotterdam in Rotterdam?
  Elise
  vroeg 1 maand, 2 weken geleden
  Susan
  zei 1 maand, 2 weken geleden

  Hi Elise,

  Ik denk dat de meeste studenten uit de omgeving van Enschede kiezen voor Saxion, vanwege de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Studenten buiten de omgeving kiezen voor Vastgoed & Makelaardij op Saxion omdat de opleiding als TOP opleiding wordt aangeschreven en goed scoort binnen de Nationale Studenten Enquete. Daarnaast is Enschede een bloeiende en relatief goedkopere studentenstad.

  Groetjes, Susan

 • Is er een online board/platform waar ik de boeken van studenten uit voorgaande jaren zou kunnen overnemen?
  Sam
  vroeg 1 maand, 2 weken geleden
  Susan
  zei 1 maand, 2 weken geleden

  Via Studystore (site waar de boekenlijst op wordt gepubliceerd) kun je tweedehands boeken bestellen. Ook organiseert de studievereniging vaak dat studenten onderling boeken kunnen verkopen en kopen aan studenten binnen de opleiding.

 • Wat is de officiële startdatum van het collegejaar 2021/2022?
  Tommy
  vroeg 1 maand, 3 weken geleden
  Romy
  zei 1 maand, 3 weken geleden

  Beste Tommy,

  Het college jaar start met een introductie jaar die is van 23 augustus tot 26 augustus. Sommige dagen zijn vrijwillig, hoe dit precies vorm gaat geven is nog onzeker door corona. Op 27 augustus is de eerste les dag.

  Groeten Romy

 • Beste Romy, Waar moet iemand absoluut over beschikken om met deze opleiding te beginnen?
  Lisa
  vroeg 3 maanden, 2 weken geleden
  Romy
  zei 2 maanden, 3 weken geleden

  Hallo lisa,

  Deze opleiding is zeer geschikt voor mensen met doorzettingsvermogen. Zijn er vakken waarvan je denkt dat is mijn zwakke punt, dan is het zaak om daar vol voor te gaan. Het is een opleiding die enorm veel praktijk voorbeelden geeft. Het is in mijn ogen de ultieme opleiding waarmee je later goed kan werken in vastgoed wereld, je kan er dus nog alle kanten mee op. Je moet vooral zelf gemotiveerd zijn om veel te willen leren, doorzettingsvermogen is hierbij erg belangrijk.

  Is je vraag niet beantwoord, stuur dan een nieuwe.
  Wil je meer weten over vastgoed volg dan op Instagram @Vastgoedkunde , ook daar kan je jouw vastgoed gerelateerde vragen stellen.

  Groeten,
  Romy

 • Hallo, Hoe zit deze opleiding verwant aan investeren in vastgoed om hier zelf profijt aan te krijgen? Wordt daarover überhaupt gesproken in de opleiding? Is het wel waard om die 4 jarige opleiding te doen puur voor de kennis wat betreft investeren? Groetjes Stefan
  Stefan
  vroeg 2 maanden, 3 weken geleden
  Romy
  zei 2 maanden, 3 weken geleden

  Het investeren in vastgoed is een parktijk voorbeeld. Ga er vanuit dat de opleiding je de kennis en inzicht geeft om advies te geven. Rekenkundige analyse leert een belangrijk deel om financieel inzicht te krijgen om te beleggen. Ga er absoluut niet vanuit dat je wordt opgeleid om direct zelf te kunnen beleggen. De opleiding geeft wel alle bouwstenen hier voor maar dan in de vorm van kennis en praktijk voorbeelden. De opleidingen is ook breder dan alleen beleggen. Kort om het is een “vastgoed” opleiding die je alle standaarden leert over de markt en alles wat daar bij komt kijken.

  Is je vraag niet beantwoordt, stuur dan een nieuwe vraag.
  Voor tips en advies over vastgoed volg @Vastgoedkunde op Instagram. (Eventueel kan ik daar ook je investering’s vragen beantwoorden.)

  Groeten,
  Romy Egbertzen

 • Is deze opleiding ook in deeltijd te doen? Of alleen voltijd?
  Mark
  vroeg 2 maanden, 3 weken geleden
  Susan
  zei 2 maanden, 3 weken geleden

  Hi Mark,

  De opleiding wordt alleen voltijd aangeboden op Saxion.

  Groetjes, Susan

 • Ik zit nu op mbo maar twijfel toch om over te stappen op hbo, want ik heb wel mijn havo diploma behaald. Door een eerder mislukt jaar op het hbo ben ik bang om opnieuw te starten. Is de studie heel erg ingewikkeld of is het te doen?
  Fleur
  vroeg 11 maanden, 2 weken geleden
  Anouk
  zei 3 maanden, 2 weken geleden

  Hallo Fleur!

  Als ik uit eigen ervaring mag spreken is deze opleiding voornamelijk een kwestie van doen. Het is natuurlijk erg belangrijk dat de opleiding je ook aanspreekt, aangezien je daardoor al gemotiveerd start aan het begin van de opleiding!

  Ik leer zelf niet gemakkelijk en moet vaak best veel moeite doen om de stof op me te nemen, maar ondanks dat lukt het mij ook. Het eerste jaar van de opleiding Vastgoed & Makelaardij begint op instapniveau, wat betekent dat iedereen zonder enige voorkennis of vooropleiding van het vakgebied, mee zou kunnen komen met het niveau.

  Dus bang zijn om opnieuw te starten zou ik zeker niet zijn! Als de opleiding Vastgoed & Makelaardij je aanspreekt, je het echt leuk lijkt en je er voor de volle 100% voor wilt gaan, ben ik er zeker van overtuigd dat dat gaat lukken!!

  Met vriendelijke groet,

  Anouk Poorterman

 • Ik volg momenteel de MBO opleiding Marketing & communicatie. Is dat een goede vooropleiding of sluit er niks van aan?
  Rosa
  vroeg 3 maanden, 3 weken geleden
  Rick
  zei 3 maanden, 2 weken geleden

  Hey Rosa,

  Tijdens de opleiding Vastgoed en Makelaardij krijg je een aantal marketingvakken, je vooropleiding kan hierbij een voordeel zijn. Gedurende de opleiding zal je ook rechten en bouwkunde krijgen, hier sluit de vooropleiding niet echt bij aan. In jaar 1 wordt alles op instapniveau helder uitgelegd, dus ook met de door jou genoemde vooropleiding voorzie ik geen problemen zolang je aanwezig bent bij de lessen.

  Mvg,

  Rick van der Plas

 • Ik wil graag deze studie doen tegelijkertijd met mijn HBO bouwkunde bij Saxion. Is dit mogelijk? En ook qua tijd? En in hoeverre komen deze studies overeen?
  Daniel
  vroeg 3 maanden, 3 weken geleden
  Rick
  zei 3 maanden, 2 weken geleden

  Hey Daniel,

  Het is afhankelijk van je instelling, tijd en motivatie. Zelf lijkt het mij lastig om twee studies tegelijk te volgen, aangezien er afwijkende (toets)roosters kunnen zijn. Hierdoor kan je in tijdnood komen of misschien niet bij alle lessen aanwezig zijn. Zelf zou ik er niet voor kiezen om 2 studies te doen. Mocht je dit toch willen kan je dit het beste tijdig aangeven bij iemand van van Saxion die over deze studies gaat. Zo kan je eventueel een aangepast rooster krijgen.

  In de opleiding Vastgoed en Makelaardij is het vak Bouwkunde opgenomen. Je leert hierbij de benodigde kennis die je nodig hebt als vastgoedkenner. Vastgoed en Makelaardij richt zich op 3 pijlers, namelijk recht, economie, en een vak dat gerelateerd is aan bouwkunde.

  Ik ga ervan uit dat de opleiding bouwkunde een verdere en specifiekere verdieping geeft in de bouwkunde zelf. Mocht je voorkeur echt bij bouwkunde liggen dan is de bouwkunde opleiding geschikter.

  Voor vragen over de opleiding bouwkunde kan je het beste je vraag neerleggen bij deze opleiding.

  Ik hoop dat ik je vragen heb kunnen beantwoorden.

 • Hallo,Ik ben Floris en ik ben misschien van plan om de opleiding vastgoed en makelaardij te volgen. Ik had er alleen een vraagje over. Is het mogelijk om met deze studie een baan te vinden in bijvoorbeeld hotel management of facility management? Ik hoor graag van jullie, Groeten Floris Oomen
  Floris
  vroeg 4 maanden geleden
  Floris Tristan
  zei 4 maanden geleden

  Dag Floris,

  De opleiding vastgoed & makelaardij is in hoofdlijnen gericht op vastgoedontwikkeling en vastgoed management.

  Een facility manager is bijvoorbeeld erg belangrijk bij het verhuren van kantoren. Zeker nu er een groot aanbod is aan leegstaande kantoorruimtes. (denk ook bijvoorbeeld aan winkelcentra’s)
  Dus facility manager van een gebouw zou je zeker kunnen worden met onze opleiding.

  Maar Saxion bied ook de opleiding facility management aan in Deventer. Mogelijk dat deze opleiding beter aansluit aan je wensen omdat deze opleiding breeder en specifiek is gericht op het vakgebied facility management. (zie de link hieronder)

  https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/facility-management

  Groeten,
  Floris Tristan

 • Krijg je het vak Nederlands?
  Tommy
  vroeg 4 maanden, 1 week geleden
  Anouk
  zei 4 maanden, 1 week geleden

  Hallo Tommy,

  Gedurende de opleiding krijg je geen Nederlands, wel heb je in het eerste en in het tweede jaar het vak Engels. Hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord.

 • Worden er speciale eisen gesteld aan een laptop, behalve dat deze moet beschikken over een microfoon en camera?
  Thijs
  vroeg 9 maanden, 1 week geleden
  Jolien
  zei 9 maanden, 1 week geleden

  Hallo Thijs,

  Vanuit de opleiding worden geen specifieke eisen gesteld aan de laptop. Hij mag groot of klein zijn, wat jij zelf het prettigste werken vind.
  Wel ga je tijdens de opleiding werken met diverse teken en designprogramma's die je laptop wel moeten kunnen 'tillen'.
  Ik hoop je vraag hiermee te hebben beantwoord, als er nog vragen zijn hoor ik dat graag!

 • Hallo, ik vroeg me af of er nog eisen aan een laptop worden gesteld. Is een chromebook al voldoende of moet de laptop aan bepaalde functies voldoen. Groetjes Romy
  Romy
  vroeg 10 maanden geleden
  Floris Tristan
  zei 10 maanden geleden

  Dag Romy,

  Tijdens de opleiding wordt gebruik gemaakt van sketchup. Dit is een bewerkingsprogramma om bijvoorbeeld gebouwen visueel te maken.
  Dit programma vereist bepaalde specificaties

  Aanbevolen:
  - 2 ghz processor
  - 8 GB RAM
  - 700 mb schrijfruimte
  - 3D videokaart 1 gb

  Vereist:
  - 1 ghz processor
  - 4GB RAM
  - 500 mb schrijfruimte
  - 3D videokaart 512 MB

  Mocht je laptop niet voldoen aan deze eisen kan je altijd een oudere versie van sketchup downloaden.

  Mocht je nog meer vragen hebben stel ze gerust.

  Groeten,
  Floris Tristan

 • Hallo, Ik had een vraag over de opleiding Vastgoed en Makelaardij. Mijn vooropleiding is MBO bouwkunde niveau 4. Zou dit een goede onderlegger kunnen zijn voor deze opleiding? MVG Niek Teunissen
  Niek
  vroeg 11 maanden, 1 week geleden
  Romy
  zei 10 maanden, 1 week geleden

  Dit is zeker een goede vooropleiding! We hebben 4 modules bouwkunde verdeelt over 2 jaar. Daar heb je al veel voordeel met jou kennis.

  Ik hoop je te hebben geholpen.
  Stel anders nog een nieuwe vraag

 • ben je met deze opleiding ook bezig met de binnenkant van huizen? bijvoorbeeld inrichting
  lies
  vroeg 11 maanden, 1 week geleden
  Romy
  zei 10 maanden, 1 week geleden

  Deze opleiding is erg breed! Vaak worden visualisaties wel gevraagd. Je moet wel na denken over hoe je gebouwen in deelt dit wordt vaak in projecten gevraagd.

  Ik hoop je geholpen te hebben.
  Stel anders nog een nieuwe vraag.

 • Hai Sophie, kun jij mij mss vertellen hoeveel dagen je het eerste jaar op school zit. Ze praten over +/- 22 contacturen maar over hoeveel dagen word dat verdeeld. Weet jij ook hoe de start zal gaan (in hoe verre dat natuurlijk al bekend is) ivm het coronavirus, word er nog steeds online lesgegeven
  Mariska
  vroeg 10 maanden, 2 weken geleden
  Romy
  zei 10 maanden, 1 week geleden

  Hallo,
  Het is standaard dat je 1 dag in de week vrij bent, denk er wel aan dat dit is voor de studie. Je zal het zelf moeten inschatten of je die dag moet leren (dit is voor iedereen anders).

  Het is nog voor studenten en voor de nieuwe studenten onduidelijk hoe de lessen zich gaan hervatten. Hier is een link waar wat meer informatie in staat https://www.saxion.nl/nieuws/2020/juni/update-24-welkombijsaxion---persoonlijk-warm-en-toekomstgericht-onderwijs

  Ik hoop dat dit duidelijk is, stel anders nog een nieuwe vraag.

 • Hoi, Ik heb een vraagje.Is er al een voorlopige boekenlijst voor het eerste jaar?
  Amber
  vroeg 11 maanden, 3 weken geleden
  Chanel
  zei 11 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Amber,

  Deze zou te vinden moeten zijn op https://www.studystore.nl. Hier kun je de opleiding en het leerjaar selecteren waarna een overzicht beschikbaar is met de boeken voor dat leerjaar. Ik zie dat je nu alleen het schooljaar 2020-2021 nog niet kan selecteren, dus de boekenlijst is nog niet beschikbaar. Maar ik ga er vanuit als je de site in de gaten houdt, dat de lijst voor 2020-2021 binnenkort wel op deze site komt te staan!

  Groetjes, Chanel

 • zijn er vooral meisje of jongens op de opleiding? en wat is ongeveer de gemiddelde leeftijd?
  lisa
  vroeg 12 maanden geleden
  Kirsten
  zei 12 maanden geleden

  Hoi Lisa,

  Bij ons is de verhouding in de klas 50/50 . Ik denk dat dat voor vele andere klassen ook zo is. De gemiddelde leeftijd verschilt. Zo komen er mensen rechtstreeks vanuit de middelbare school (havo) maar ook studenten vanuit het mbo. Ik schat dat in jaar 1 de gemiddelde leeftijd tussen de 17 en 22 jaar ligt, een aantal studenten zullen wellicht nog iets ouder zijn. Een leuke mix, waardoor je veel van elkaar kunt leren!

  Groetjes, Kirsten

  Nog 2 antwoorden Toon minder antwoorden

 • Ik volg op dit moment de studie commerciële economie, ik zit in mijn eerste jaar en wil graag mijn p dit jaar halen voor ce. Dit past tocht niet echt bij me daarom wil ik volgend jaar vastgoed en makelaardij gaan studeren. Is het dan erg dat ik tijdelijk bij twee studies sta ingeschreven?
  lisa
  vroeg 12 maanden geleden
  Esmée
  zei 12 maanden geleden

  Hoi Lisa, via Studielink kun je je zowel in- als uitschrijven voor een studie. Als je je uitschrijft voor commerciële economie per begin volgend schooljaar en weer inschrijft voor Vastgoed & Makelaardij is er volgens mij niks aan de hand!

  Neem voor de zekerheid even contact op met de studentenbalie, zij kunnen je vast ook helpen bij in- en uitschrijf procedures

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Toelatingseisen
  Beste saxxion, Op het moment ben ik bezig met een MBO 4 opleiding. Ik heb tot nu toe al mijn examens behaald op een praktijk examen na. Door het coronavirus kan ik dit examen nog niet uitvoeren. Er is nog geen informatie vrijgekomen wanneer dit wel zou kunnen. Hoe gaan jullie hier mee om?
  Nienke
  vroeg 1 jaar geleden
  Harun
  zei 1 jaar geleden

  Hi Nienke,

  Hiervoor kun je het best even mailen naar receptie.brr@saxion.nl. Op IntoSaxion zitten alleen studenten en zij gaan niet over dit soort zaken.

  Groeten,

  Koen

 • zijn er wel opdrachten mogelijk als ik het graag zou willen. ik zit nu toch thuis en heb niet veel te doen met deze corona, een beetje voorbereiding kan geen kwaad. hebben jullie wat opdrachten en voorbereidend werk? alvast bedankt
  Sander
  vroeg 1 jaar geleden
  Jolien
  zei 1 jaar geleden

  Hoi Sander,

  Dat is een goede instelling! Als je zeker weet dat je de studie gaat doen kun je alvast de boeken bestellen en het doornemen!

  Groetjes Jolien.

 • Wat houdt de studie in het derde en vierde jaar precies in? Welke keuzes kunnen er gemaakt worden watt betreft minors en stage en hoe ziet het programma in het vierde jaar eruit? gr. Thijs
  Thijs
  vroeg 1 jaar geleden
  Jolien
  zei 1 jaar geleden

  Hoi Thijs,

  Het derde jaar bestaat uit een minor en een stage. De minor kan worden gedaan op volgensmij alle hoge scholen in Nederland en varieert van sportmanagement en recht. Bij voldoende punten kan een 'vrije minor bedrijfsstage' worden gekozen. Wat inhoud dat je nog een stage mag lopen bij een bedrijf. Dit heb ik gedaan en erg fijn want zo kan je bij meerdere bedrijven in de keuken kijken en jezelf ontwikkelen op meerdere gebieden in de vastgoedbranche. Het vierde jaar bestaan de eerste 2 kwartielen uit 2 meesterproeven. Dat is eigenlijk een opdracht uit het bedrijfsleven waar al je kennis van de voorgaande jaren wordt getest! Kwartiel 3 en 4 bestaan uit het schrijven van je scriptie bij een bedrijf!

  Ik hoop je vragen te hebben beantwoord. Schroom niet om nog meer te vragen!

  Groetjes Jolien.

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Is het handig om als je van mbo komt om je economie en wiskunde op te schroeven voorafgaand aan de opleiding. Zijn er voorbereidende opdrachten/ mogelijkheden mogelijk?
  Sander
  vroeg 1 jaar geleden
  Jolien
  zei 1 jaar geleden

  Hoi Sander,

  Ik zelf kom ook van het MBO en heb zelfs op de middelbare wiskunde in het examenjaar later vervallen! Dus nee het is niet persé nodig. Als je goed de lessen voorbereid en je werkcolleges maakt is het zeker te doen!

  Groetjes Jolien.

 • stel ik ben klaar met de opleiding en ik wil toch meer in het bedrijfsleven gaan werken is dit dan met dit diploma mogelijk?
  daniella
  vroeg 1 jaar geleden
  Boudine
  zei 1 jaar geleden

  Met een hbo diploma kan je in meerdere branches werkzaam zijn dan de richting waarop je bent afgestudeerd. Ik begrijp alleen niet zo goed wat je met het bedrijfsleven bedoeld?

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Momenteel zit ik in mijn examenjaar op de havo met het pakket C&M incl. Economie en bedrijfseconomie. Ik vroeg aan een leraar bij de open dag of het een probleem was dat ik geen wi had, dit was geen probleem zodra ik maar eco en beco had. Echter na aanmelding blijk ik niet toelaatbaar te zijn..
  A
  vroeg 1 jaar geleden
  Anouk
  zei 1 jaar geleden

  Hallo,

  Als ik de toelatingseisen van de opleiding bekijk zie ik dat je met het pakket C&M aan deze eisen moet voldoen: Economie of Management & Organisatie of Bedrijfseconomie
  EN wiskunde A of wiskunde B.
  https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/vastgoed-en-makelaardij/toelating
  De bovenstaande link geeft je nog meer informatie over de toelatingseisen.

  Wel vreemd inderdaad dat de leraar aangeeft dat wiskunde niet noodzakelijk is, en het op de site duidelijk 1 van de vereiste is.

 • Toelatingseisen
  Wat houdt de studiekeuzecheck ongeveer in? Zijn er vaste dagen dat je wordt opgeroepen, of kan je een dag afspreken?
  Danielle
  vroeg 2 jaar, 3 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 2 maanden geleden

  Hi Danielle,

  Met ingang van studiejaar 2020-2021 is de studiekeuzecheck niet meer verplicht. Wel krijg je na aanmelding voor een voltijd bachelor bij Saxion een uitnodiging voor Meet & Greet: hét moment om alvast kennis te maken met studenten en docenten van jouw gekozen opleiding.

  Groeten,

  Koen

 • Welke vakken kun je het beste kiezen om examen in te doen?
  Sivar
  vroeg 2 jaar, 1 maand geleden
  Lynn
  zei 2 jaar, 1 maand geleden

  Hoi Sivar!
  Er zijn geen vakken die je kan kiezen, alle tentamens zijn van tevoren vastgesteld.
  Zie onderstaande link voor een overzicht van alle vakken die getoetst worden gedurende de opleiding.

  https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/vastgoed-en-makelaardij/studie-inhoud

 • Hoe is de verdeling schooluren/stage-uren met name in het eerste jaar? En in de jaren 2,3 en 4?
  Gerda
  vroeg 2 jaar, 3 maanden geleden
  Lynn
  zei 2 jaar, 3 maanden geleden

  Hoi Gerda,
  In het eerste en tweede jaar volgt de student 22 uur college per week. Daarnaast staat er 18 uur aan zelfstudie geteld. In het derde jaar volgt de student het eerste half jaar een minor. Het tweede half jaar wordt er voor het eerst fulltime stage gelopen. In het vierde jaar volgt de student het eerste half jaar twee meesterproeven en het tweede half jaar houdt hij/zij zich bezig met een afstudeeronderzoek. Voor een uitgebreider overzicht over de studie inhoud kunt u de volgende link raadplegen: https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/vastgoed-en-makelaardij/studie-inhoud

 • Hallo, momenteel heb ik een fulltime baan en het lijkt mij enorm interessant om op deeltijd basis deze studie te kunnen volgen. Zijn daar mogelijkheden voor?
  Aron
  vroeg 2 jaar, 4 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 4 maanden geleden

  Hi!

  Saxion biedt de opleiding Vastgoed en Makelaardij alleen aan in voltijd. We bieden wel de volgende vastgoedgerelateerde master aan in deeltijd: https://www.saxion.nl/opleidingen/deeltijd/master/master-facility-and-real-estate-management. Misschien is dat iets voor jou?

  Groeten,

  Koen

 • Ik ga een nieuwe laptop kopen. Moet deze aan bepaalde eisen voldoen voor deze opleiding? Ik denk dan aan i5 of i7 processor of grafische kaart?
  JMark
  vroeg 2 jaar, 7 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 7 maanden geleden

  Hi Mark,

  De aanschaf van een laptop is niet verplicht..

  Succes!

 • Wat is de gemiddelde leeftijd van studenten op de opleiding? Ik ben nu 23 en ik heb het gevoel dat ik al een beetje te oud ben, vooral als alle andere studenten ongeveer 17 jaar zijn. Of valt het nog mee. En is de studievereniging ook nog een beetje actief? Groetjes
  Mark
  vroeg 2 jaar, 11 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 10 maanden geleden

  Hi Mark,

  Gemiddelde leeftijd weten we niet precies, maar er zijn echt veel studenten vanuit verschillende leeftijden! MBO doorstromers, mensen die een tussenjaar hebben gedaan etc.

  En de studievereniging is Trias Loci: http://www.triasloci.nl/. Daar kun je je vragen stellen! :)
  Kun je zo verder?

  Groetjes,
  Roos

 • Ik ben opzoek naar iemand die mij wat kan vertellen over de minor Makelaardij in Enschede. Groetjes Floor floorvreekamp@live.nl
  Floor
  vroeg 4 jaar geleden
  Danielle
  zei 4 jaar geleden

  Hi Floor,

  Wat leuk dat je een minor bij ons wil volgen! Via de website: https://www.kiesopmaat.nl/modules/saxion/BRR/118014/ vind je meer over deze minor. Kom je hiermee verder?

  Groetjes,
  Danielle

 • hallo, ik moet voor mijn profiel werkstuk een enquête afnemen met een student vastgoed en makelaardij. is er misschien en email adres van een student waar ik dit heen zou mogen sturen? (tis niet een hele lange enquête ofzo) Nadia de Koning.
  Nadia de Koning
  vroeg 4 jaar, 3 maanden geleden
  Harun
  zei 4 jaar, 3 maanden geleden

  Hi Nadia,

  Bedankt voor je vraag! Ik denk dat je het hier eens zou moeten vragen: https://www.facebook.com/Saxion-Vastgoed-en-Makelaardij-183556898452290/?fref=ts.

  Dit is de Facebook pagina van deze studie, die zal gevolgd worden door veel studenten.

  Groetjes en succes!
  Rozanne

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?