Social Work

Social Work is een samenvoeging van de voormalige opleidingen Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Als social worker werk je in een interessante branche die volop in beweging is. Gemeenten en zorginstellingen krijgen steeds meer taken toegeschoven van de landelijke overheid. Ook wordt er steeds meer zelfredzaamheid van burgers verwacht. Dat betekent dat mensen meer dan ooit verantwoordelijk zijn voor hun eigen leven. Jij moet als social worker daarom goed aanvoelen wat de maatschappelijke ontwikkelingen zijn. In de opleiding Social Work word je opgeleid tot sleutelfiguur die mensen vooruit helpt!

Hierbij alvast wat handige links met antwoorden op veelgestelde vragen!

- Is er een mogelijkheid om in februari in te stromen?

- Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

- Wat zijn de toelatingseisen?

Nog meer vragen? Op onze website vind je alles over de start van je studie!

IntoSaxion is niet bedoeld voor het werven van personeel, stagiaires en afstudeerders. Deze vragen worden verwijderd en dus niet beantwoord.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Enschede

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Hallo, Is de opleiding goed te doen ? Heb je veel leerwerk en heb je veel zelfstudie ? Weet namelijk niet of hbo qua niveau haalbaar is
  Charissa
  vroeg 1 week, 1 dag geleden
  Charlotte
  zei 6 dagen, 16 uur geleden

  Hey Charissa!

  Begrijpelijke vraag maar het is lastig om hier antwoord op te geven omdat het per persoon verschilt hoe zwaar de opleiding is. Ik vind het zelf wel meevallen. Als je zorgt dat je goed bijblijft wat betreft het huiswerk dan lukt het wel. Hier is wel wat discipline voor nodig.
  Gelukkig zijn er altijd medeklasgenootjes of docenten om je te ondersteunen, je staat er niet alleen voor tijdens je opleiding!

  Qua vooropleiding moet je een MBO niveau 4 afgerond hebben of je HAVO diploma hebben behaald. Dan kan je je voorstellen dat het HBO net iets lastiger is, want het is weer een stapje verder. Of dat voor jou haalbaar is kan je dan het best zelf overwegen.

  Hopelijk heb je wat aan het antwoord.

 • hallo, Ik wil ater social worker worden in het buitenland, en daarvoor ga ik het profiel em kiezen. ik doe de havo?? welke vakken kan ik het beste kiezen in mijn profiel?
  chrislene
  vroeg 2 maanden, 3 weken geleden
  Jennifer
  zei 1 week, 6 dagen geleden

  Hoi Chrislene,

  Het maakt niet uit welk profiel je hebt of welke vakken je kiest.

  Groetjes,

  Jennifer

 • Ik wil graag in de kinder- en jeugdpsychiatrie gaan werken. Kan ik beter social work met profiel jeugd of profiel zorg volgen? (of is pedagogiek hier geschikter voor?)
  Louise
  vroeg 2 maanden, 2 weken geleden
  Jennifer
  zei 1 week, 6 dagen geleden

  Hallo Louise,

  Dat is een goede vraag. Met profiel jeugd verdiep je je meer in kinderen en met zorg verdiep je je in de GGZ, ouderenzorg en gehandicaptenzorg.

 • Ik doe op moment de pabo maar ik vind het niet leuk. Ik ben er wel achter gekomen dat ik met kinderen werken superleuk vind. Kan ik me hier de 1e 2 jaar ook al oprichten of moet je echt wachten tot dat je in het 3e jaar je een richting kiest? Ik weet namelijk dat ik deze groep juist erg leuk vind.
  Fleur
  vroeg 2 weken geleden
  Jennifer
  zei 1 week, 6 dagen geleden

  Hoi Fleur,

  Je kiest in je derde jaar je profiel. In de eerste twee jaar kan je de opdrachten richten op de doelgroep die jou interesseert.

  Groetjes,

  Jennifer

 • Ik twijfel tussen de opleidingen pedagogiek en social work. Wat is het grootste verschil?
  Fleur
  vroeg 2 weken geleden
  Jennifer
  zei 2 weken geleden

  Hallo Fleur,

  Social work richt zich op verschillende doelgroepen. Pedagogiek gaat meer over opvoeding, ouders en kinderen. Als je het precieze verschil wil weten, kan je je goed inlezen in beide opleidingen.

  Groetjes,

  Jennifer

 • Hoi, mijn vraag is of je je in deze studie ook al meteen kunt richten op kinderen. Ik weet namelijk door de studie die ik hiervoor gedaan heb dat ik echt met kinderen wil werken. Of moet je hiervoor echt wachten tot het 3e jaar? En moet je in de andere jaren ook echt kijken naar andere doelgroepen.
  Fleur
  vroeg 2 weken geleden
  Jennifer
  zei 2 weken geleden

  Hallo Fleur,

  De eerste twee jaar van de opleiding is heel breed. Als je weet dat je iets met kinderen wil doen, kun je de opdrachten hierop aansluiten. In je derde jaar kies je een profiel. Dan kun je kiezen uit profiel jeugd, zorg en samenleving en welzijn.
  Het is niet zo dat de opleiding zich de eerste twee jaar specifiek op kinderen richt.

  Hopelijk beantwoordt dit je vraag!

  Groetjes,

  Jennifer

 • Kan je ook in februari starten met de opleiding in Enschede?
  Yara
  vroeg 3 weken, 5 dagen geleden
  Jennifer
  zei 3 weken, 5 dagen geleden

  Hallo Yara,

  Bedankt voor je vraag. Je kan niet in februari starten in Enschede. Dit kan alleen in september.

  Groetjes,

  Jennifer

 • Hoe zit het met Engels op de opleiding? Is dat veel tijdens de studie en is dat erg moeilijk?
  Beau
  vroeg 1 maand geleden
  Charlotte
  zei 1 maand geleden

  Hoi Beau!

  Bedankt voor je vraag.

  Ondanks dat de naam van de opleiding natuurlijk in het Engels is (Social Work), is Engels niet een groot onderdeel tijdens de opleiding.
  Er zijn in ieder gevallen geen lessen of toetsen gericht op Engels. Wel komt het voor dat er eens een filmpje of artikel in het Engels is.
  Het is dus wel fijn als je Engels een beetje verstaat maar het komt niet veel aan bod.

  Hopelijk is hiermee je vraag beantwoord, veel plezier met het uitkiezen van een passende studie!

 • hallo, welke vakken kan ik het best kiezen? zoals maatschappijwetenschappen is dat handig om te kiezen e welke vakken zijn nog meer handig
  chrislene
  vroeg 2 maanden, 3 weken geleden
  Jennifer
  zei 2 maanden, 3 weken geleden

  Hallo Chrislene,

  Je kan alle vakken kiezen die je wilt. Ik weet dat de meeste mensen die bij social work komen een C&M of E&M profiel hebben. Maatschappijwetenschappen kan heel veel raakvlakken hebben met social work. Je krijgt op de opleiding bijvoorbeeld sociologie.

  Ik denk dat het belangrijk is dat je kennis hebt van hoe de maatschappij in elkaar steekt, maar ook hoe je zelf in elkaar steekt.

  Denk hierbij aan vakken als geschiedenis, economie of aardrijkskunde (over de maatschappij) of muziek, beeldende vorming, ckv, tekenen, drama, dans (over jezelf)

  Ik hoop dat dit wat beter je vraag beantwoordt!

  Groetjes,

  Jennifer

 • hallo, Ik wil ater social worker worden in het buitenland, en daarvoor ga ik het profiel em kiezen. ik doe de havo?? welke vakken kan ik het beste kiezen in mijn profiel?
  chrislen
  vroeg 2 maanden, 3 weken geleden
  Jennifer
  zei 2 maanden, 3 weken geleden

  Hallo Chrislen,

  Het maakt voor social work niet uit welk profiel je kiest. Elke richting is welkom of je nou N&T of C&M kiest. Kies gewoon wat je het leukste vind!

  Groetjes,

  Jennifer

 • Start de opleiding alleen in september altijd? of ook in februari?
  Kaylee
  vroeg 2 maanden, 3 weken geleden
  Jennifer
  zei 2 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Kaylee,

  De opleiding start altijd in september!

  Groetjes,

  Jennifer

 • Hoi! Ik heb een vraag. Ik heb Toegepaste Psychologie gedaan en wil misschien nu Social Work gaan doen. Enig idee hoeveel vrijstellingen je dan kan krijgen? Hartelijke groet, Annerieke Both
  Annerieke Both
  vroeg 2 maanden, 4 weken geleden
  Jennifer
  zei 2 maanden, 4 weken geleden

  Hoi Annemieke,

  Bedankt voor je vraag. Je krijgt geen vrijstellingen, maakt niet uit welke opleiding je ervoor hebt gedaan.

  Groetjes,

  Jennifer

 • Wat zijn de werkvelden binnen social work?
  Evalien
  vroeg 3 maanden, 1 week geleden
  Jennifer
  zei 3 maanden, 1 week geleden

  Hallo Evalien,

  Bedankt voor je vraag. Binnen social work heb je drie werkvelden: jeugd, zorg en welzijn en samenleving. Ik zelf heb gekozen voor richting jeugd en weet hier dan ook het meeste over. Bij de sector jeugd ga je aan de slag met mensen tussen de 0 -18 jaar. Dit kan van alles zijn, van een woongroep tot ambulant hulpverlener. Bij sector zorg kun je denken aan de gehandicapten zorg, geestelijke gezondheidszorg en ouderenzorg. Welzijn en samenleving zit meer op gemeentelijk niveau. Hierbij kun je denken aan wijkteams, buurthuizen of jongerenwerk.

  Hopelijk beantwoordt dit je vraag!

  Groetjes,

  Jennifer

 • Ik las dat Saxion zich bezighoud met (sociale) technologie en die ontwikkelingen daarin. In hoeverre wordt dit in de opleiding behandeld en waar moet ik dan aan denken qua opdrachten/lessen? Weet je toevallig ook of Saxion meer naar technologie kijkt dan op andere scholen met deze opleiding?
  Nikki
  vroeg 3 maanden, 2 weken geleden
  Jennifer
  zei 3 maanden, 1 week geleden

  Hallo Nikki,

  Bedankt voor je vraag. Binnen social work betekent dit dat we kijken naar nieuwe technologieeën die toegepast worden in de zorg. Denk hierbij aan een les leren werken met een zorgrobot. Ook hebben we een module online hulpverlening gehad. Zeker in deze tijd erg belangrijk. Ik weet dat de HAN bijvoorbeeld meer doet met creatieve vakken. Dat verschilt per school.

  Hopelijk beantwoordt dit je vraag!

  Groetjes,

  Jennifer

 • Kun je in het 1e leerjaar stage lopen op een kinderdagverblijf?
  M
  vroeg 3 maanden, 2 weken geleden
  Jennifer
  zei 3 maanden, 2 weken geleden

  Hallo!

  Ja dat kan zeker. Alleen moet je in het eerste jaar 100 uur stage te lopen. Veel organisaties zijn op zoek naar iemand die langer wil stage lopen. Je zou je stage vorm kunnen geven door dagen mee te lopen bij organisaties. Maar dat is helemaal aan jou om in te vullen!

  Hopelijk beantwoordt dit je vraag.

  Groetjes,

  Jennifer

 • Ik twijfel tussen de opleidingen pedagogiek en Social work. Ik hoorde dat ze tegenwoordig bij vacatures meer Social workers vragen. Klopt dit ook of zijn de baankansen even groot?
  Marit
  vroeg 3 maanden, 3 weken geleden
  Jennifer
  zei 3 maanden, 2 weken geleden

  Hallo Marit,

  Bedankt voor je vraag. Pedagogiek is een specifieke richting en de opleiding social work is breder. Voor de baankansen kun je het beste studiekeuze123.nl gebruiken. Die website heeft meer informatie over zowel social work als pedagogiek.

  Hopelijk beantwoordt dit je vraag!

  Groetjes,

  Jennifer

 • Hallo, ik vroeg me af hoe het bij deze opleiding zit met de creatieve vakken? Bij de HAN is het een belangrijk onderdeel hoorde ik maar ik kan er bij Saxion niets over vinden.Ook vroeg ik me af of je je tijdens de opleiding kan specialiseren in forensische hulpverlening zoals dat bij HU kan?
  jill
  vroeg 4 maanden geleden
  Jennifer
  zei 3 maanden, 2 weken geleden

  Hallo Jill,

  Bij Saxion krijg je in het eerste leerjaar de muzisch agogische vakken, zoals sport en spel, drama, audio-visueel en beeldende vorming. De rest van de opleiding komen deze niet meer aan bod.
  Over forensische hulpverlening weet ik niet zoveel van, aangezien ik profiel jeugd doe.
  Hopelijk beantwoordt dit je vraag!

  Groetjes,

  Jennifer

 • Beste ..... Wanneer moet iemand voor deze opleiding kiezen? Graag hoor ik bijv. voorbeelden van eigenschappen, interesses.....
  Lisa
  vroeg 3 maanden, 2 weken geleden
  Jennifer
  zei 3 maanden, 2 weken geleden

  Hallo Lisa!

  Bedankt voor je vraag. Naar mijn mening moet je als social worker stevig in je schoenen durven staan, reflectievermogen hebben, empatisch zijn en goed kunnen samenwerken. Als je een van deze eigenschappen niet hebt, wil niet perse zeggen dat je deze opleiding niet kunt doen. Binnen de opleiding wordt er veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van deze eigenschappen.

  Hopelijk beantwoordt dit je vraag!

  Groetjes,

  Jennifer

 • Hallo, het lijkt mij heel leuk om later in een instelling of gevangenis te werken. Zou dat kunnen met deze opleiding en welke richting zou ik dan moeten kiezen?Ik was ook benieuwd welke vakken er worden gegeven hierbij.
  jill
  vroeg 4 maanden geleden
  Charlotte
  zei 4 maanden geleden

  Hoi Jill!

  Leuk dat je interesse hebt in de opleiding Social Work.
  Je zou met Social Work inderdaad kunnen werken in een gevangenis. Hier help je bijvoorbeeld de gedetineerden terug te laten keren in de maatschappij te keren (reclasseringswerk).

  Ook zou je inderdaad in verschillende soorten instellingen kunnen werken. Zelf werk ik op een woongroep voor mensen met een licht verstandelijke beperking en verschillende psychische problemen/gedragsstoornissen.

  Er zijn drie profielen in Social Work; jeugd, welzijn en samenleving en zorg. Welke het beste bij je past heb je alle tijd om over na te denken want dat hoef je pas na twee jaar te kiezen.
  De eerste twee jaar krijgt iedereen dezelfde theorie. Hiernaast loop je een aantal uren mee in de praktijk, 100 uur in het eerste jaar en 320 in het tweede jaar.
  Zo leer alles ook kennen en weet je wat je leuk vindt!

  Vakken in de eerste twee jaar zijn te vinden op https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/social-work/studie-inhoud

  hopelijk heb je wat aan het antwoord, succes met je keuze!

 • Hallo, Ik ben er al wel uit dat ik social work wil studeren. Ik weet alleen nog niet waar. Ik twijfel tussen Saxion en Windesheim Zwolle. Waarom zou ik volgens jullie voor Saxion moeten kiezen ipv Windesheim? Op een school rond kijken kan helaas nu niet. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen!
  Tessa
  vroeg 4 maanden, 1 week geleden
  Charlotte
  zei 4 maanden, 1 week geleden

  Hoi Tessa!

  Wat leuk dat je Social Work wil studeren. Lijkt me inderdaad lastig dat je nu niet op de scholen zelf kan kijken.

  Omdat ik zelf geen ervaring heb met Windesheim kan ik daar niets over zeggen.
  Wat ik wel weet, is dat Saxion de eerste school was die de opleidingen SPH en MWD heeft samengevoegd naar een bredere opleiding Social Work en dus het meeste ervaring heeft met het geven van de Social Work opleiding.

 • Hoi,Kun je met Social Work ook op een middelbare school terecht komen als bijvoorbeeld een vertrouwingspersoon?
  Marre
  vroeg 5 maanden, 2 weken geleden
  Charlotte
  zei 5 maanden, 2 weken geleden

  Hoi Marre!

  Met Social Work kan je een heleboel kanten op omdat het een brede opleiding is. Jij vraagt specifiek of het mogelijk is om vertrouwenspersoon op een middelbare school te worden. Het lijkt mij dat je met Social Work een goede basisopleiding hebt om dit te doen, vooral als je in het 3e jaar kiest voor profiel Jeugd.

  Verder heb ik heb even gegoogeld en daar vond ik wel vacatures voor schoolmaatschappelijk werker waar je Social Work voor moet hebben. Dan ben je als maatschappelijk werker aan een school verbonden. Als je al erg doelgericht een opleiding uit wil kiezen omdat je al weet wat je later wil worden, kan je dus ook eens bij vacatures van dat beroep kijken. Daar staat altijd bij welke opleidingsachtergrond je nodig hebt en kan je je daar op focussen.

  Als je voor Social Work kiest dan weet je zeker dat je over allerlei verschillende doelgroepen wat leert en wie weet wordt je nog wel verrast door een doelgroep waar je nog niet zoveel van weet!

  Succes

 • Is de opleiding social work ook in t Engels te volgen?
  Rik
  vroeg 5 maanden, 2 weken geleden
  Jennifer
  zei 5 maanden, 2 weken geleden

  Hoi Rik,

  Nee, hij is niet te volgen in het Engels.

  Groetjes,

  Jennifer

 • Tijdens de opleiding loop je natuurlijk stage. Heb je tijdens stages te maken met onregelmatigheid?
  Jet
  vroeg 5 maanden, 3 weken geleden
  Jennifer
  zei 5 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Jet,

  Dit ligt eraan welke stage je kiest. Als je bijvoorbeeld op een woongroep stage gaat lopen, heb je zowel ochtend/avonddiensten. Als je stage gaat lopen bij Ambulante begeleiding dan zijn het meer 9-5 tijden.

  Groetjes,

  Jennifer

 • Wat vind je een sterk punt van de opleiding en wat vind jij dat beter kan?
  Judith
  vroeg 6 maanden geleden
  Jennifer
  zei 6 maanden geleden

  Hoi Judith,

  Ik vind het goed dat de opleiding veel diverse theorie aanbied, waardoor je kennis krijgt van verschillende soorten vakken. Wat ik jammer vind is dat de opleiding zich weinig richt op verdieping. De theorie kan soms oppervlakkig zijn waardoor je het gevoel hebt dat je van één onderwerp maar een klein beetje weet.

  Hopelijk beantwoord dit je vraag!

  Groetjes,

  Jennifer

 • Ik lees dat het Saxion een focus legt op de veranderende wereld en technologie. Hoe merk jij dit bij de opleiding social work?
  judith
  vroeg 6 maanden geleden
  Jennifer
  zei 6 maanden geleden

  Hoi Judith,

  In Social work zijn we bezig met online hulpverlening. Denk hierbij aan online chats en mails die je kunt versturen naar cliënten. Ook word er aandacht besteed aan zorgrobots en ethische dilemma's als "Kan technologie de huidige zorg vervangen"

  Hopelijk beantwoord dit je vraag!

  Groetjes,

  Jennifer

 • Kan je met Social Work ook met ouderen werken later?
  L
  vroeg 6 maanden, 2 weken geleden
  Jennifer
  zei 6 maanden, 2 weken geleden

  Hoihoi,

  Ja dat kan! Dan kom je in een verzorgingstehuis of iets terecht.

  Groetjes,

  Jennifer

 • Wordt er bij de opleiding social work ook het vak engels gegeven? en is er een mogelijkheid om een stage in het buitenland te lopen of een deel van je studie in het buitenland te volgen?
  Kirsten
  vroeg 6 maanden, 2 weken geleden
  Jennifer
  zei 6 maanden, 2 weken geleden

  Hoi Kirsten,

  Je krijgt op deze opleiding geen Engels en alle boeken/artikelen zijn in het Nederlands. Het komt wel voor dat er 1 of 2 artikelen per jaar in het Engels zijn. Studeren in het buitenland kan in je derde en vierde jaar.

  Groetjes,

  Jennifer

 • Hoe maak je kennis met alle vlakken van social work? Alleen met theorie? Of maak je ook uren in de praktijk bij verschillende plekken, zoals jeugdzorg en vervolgens ook met zwaar fysiek beperkten o.i.d.? Hoe gaat dat in zijn werk?
  Kaylee
  vroeg 7 maanden geleden
  Jennifer
  zei 7 maanden geleden

  Hoi Kaylee!

  Je krijgt in het eerste jaar veel theorie om je kennis te laten maken met alle vlakken waar je als social worker mee te maken krijgt. Denk hierbij aan psychologie en gespreksvoering. Daarnaast loop je vanaf je eerste jaar stage. Voor welke stage je wilt kiezen, mag je helemaal zelf weten. Het is aan jou wat je leuk vind en wat je wel leren. Wel word geadviseerd om in het eerste jaar je 100 uur praktijkleren bij verschillende instellingen te doen, om kennis te maken met de doelgroepen. Je kan dan bijvoorbeeld een dag meelopen in een bejaardentehuis of op het speciaal onderwijs. Ik heb dit zelf niet gedaan, omdat ik wist dat ik graag met kinderen/jongeren wilde werken.

  Hopelijk heb je zo antwoord op je vraag!

  Groetjes,

  Jennifer

 • Hi! Wanneer en hoe ga je stagelopen? Kun je zelf je stage kiezen? Dus zeg maar als je niet fysiek contact wilt met mensen bijvoorbeeld.
  Kaylee
  vroeg 7 maanden geleden
  Jennifer
  zei 7 maanden geleden

  Hoi Kaylee!

  In het eerste jaar loop je 100 uur stage. Dat betekent ongeveer 1 dag in de week.
  In het tweede jaar loop je 2 dagen in de week stage.
  In het derde jaar loop je 32 uur in de week stage, dat betekent 4 dagen.
  In het vierde jaar ga je werken aan een onderzoek bij een instelling. Het hangt er vanaf hoeveel tijd je daar in steekt.
  Bij je minor in het vierde jaar verschilt het hoeveel praktijk uren je moet maken.
  De stagekeuze is aan jou. Je begint dus echt al vanaf je eerste jaar.

  Groetjes,

  Jennifer

 • Welke minor sluit het beste aan bij de master social work and health care?
  Laura
  vroeg 10 maanden, 3 weken geleden
  Jennifer
  zei 7 maanden, 1 week geleden

  Hoi Laura,

  Erg lastig om te zeggen. Je zou kunnen kiezen voor bijvoorbeeld gezondheidspsychologie, neuropsychologie of ontwikkelingspsychologie & jeugd. Kijk vooral even op deze website om te kijken welke minor bij je past!: https://www.saxion.nl/opleidingen/minoren

  Groetjes,

  Jennifer

 • Hoi, mijn vraag is wat zijn mijn kansen binnen deze opleiding op het gebied van onderwijs? Mijn voorkeur gaat ook naar het profiel jeugd? Wat kan ik dan verwachten qua stages en later voor baangarantie?
  Demi
  vroeg 10 maanden, 3 weken geleden
  Jennifer
  zei 7 maanden, 1 week geleden

  Hoi Demi,

  Als je de onderwijskant op wil gaan, zou je bijvoorbeeld school maatschappelijk werker kunnen worden. Dan help je kinderen die vastlopen op school of op een ander gebied in hun ontwikkeling. Als je liever voor de klas wil staan, kan je beter voor de pabo kiezen. Als je profiel jeugd kiest, kun je uit erg veel verschillende stages kiezen. Ik zelf heb bijvoorbeeld stage gelopen op een woongroep en bij stichting Halt. Je hebt in deze sector bijna altijd baangarantie, want zorg heeft iedereen nodig ;)

  Groetjes,

  Jennifer

 • Hallo, Hoe is de vraagstelling bij tentamens? Zijn het open vragen of meerkeuzevragen?
  Selena
  vroeg 11 maanden geleden
  Jennifer
  zei 7 maanden, 1 week geleden

  Hoi Selena,

  Bijna alle vragen zijn meerkeuzevragen. Behalve de toets over rapporteren/observeren en de grote eindtoets aan het einde van het jaar.

  Groetjes,

  Jennifer

 • Dag, Ik twijfelde erg tussen SW en TP, ik begin steeds meer zeker te worden dat ik Social Work wil doen, maar is de stap van SW naar uni Psychologie erg groot? En nog een vraag zijn de eisen tijdens de studie erg moeilijk moet je de hele dag leren haha? of is er ook genoeg vrije tijd
  Damla
  vroeg 11 maanden, 1 week geleden
  Jennifer
  zei 7 maanden, 1 week geleden

  Hoi Damla,

  Om de overstap van social work naar de uni te maken, moet je je propedeuse gehaald hebben. Hoe de overgang verder is, dat weet ik niet. De eisen vind ik zelf wel meevallen. In het eerste jaar heb je een hoop theoretische kennis, wat ik zelf best moeilijk vond om doorheen te komen omdat het veel was. Gedurende de opleiding krijg je ook steeds meer praktijkopdrachten en kennis. Dat vond ik zelf veel leuker om te doen. En hoeveel je leert en hoeveel vrije tijd je hebt, ligt helemaal aan je eigen schema ;)

  Groetjes,

  Jennifer

 • Is Engels een belangrijk vak? En hoe wordt dat dan getoetst?
  Hanneke
  vroeg 11 maanden, 1 week geleden
  Jennifer
  zei 7 maanden, 1 week geleden

  Hoi Hanneke

  Je krijgt op deze opleiding geen Engels en alle boeken/artikelen zijn meestal in het Nederlands. Het komt wel voor dat er 1 of 2 artikelen per jaar in het Engels zijn.

  Groetjes,

  Jennifer

 • Moet je engels kunnen? en of krijg je dat?
  Nikki
  vroeg 11 maanden, 1 week geleden
  Jennifer
  zei 7 maanden, 1 week geleden

  Hoi Nikki,

  Je krijgt op deze opleiding geen Engels en alle boeken/artikelen zijn meestal in het Nederlands. Het komt wel voor dat er 1 of 2 artikelen per jaar in het Engels zijn.

  Groetjes,

  Jennifer

 • Hi! Kunnen jullie voorbeelden geven van projecten of praktijkopdrachten die jullie doen binnen de studie? En zijn dit lange projecten (die een halfjaar duren bijv.). En zijn dit soort projecten ook voor studiepunten of vooral voor je ontwikkeling?
  Lianne
  vroeg 11 maanden, 2 weken geleden
  Jennifer
  zei 7 maanden, 1 week geleden

  Hoi Lianne,

  Vooral bij de vakken innovatief organiseren en policy work ben je bezig met een project. Ik heb in de eerste klas samen met mijn groepje een fictieve app ontwikkelt over kinderen die gepest worden. Hierbij ga je onderzoek doen naar je doelgroep en naar wat ze nodig hebben. Ook kijk je of je idee al bestaat en op welke manier je hulpverlening kunt inzetten. Je kan hiervoor dus alles verzinnen wat je maar wilt. Dat vond ik heel erg leuk om te doen.

  Groetjes,

  Jennifer

 • Ik had in gedachten om met profiel zorg, gesprekken te hebben met mensen die last hebben van bijv. stress of depressie. Is dat ook mogelijk onder rustige omstandigheden of krijg je dan ook vaak te maken met agressie? En werk je in dat geval altijd ambulant of alleen/ook op kantoor?
  Maria
  vroeg 11 maanden, 2 weken geleden
  Jennifer
  zei 7 maanden, 1 week geleden

  Hoi Maria,

  Goede vraag! Het ligt eraan voor welke werkplek je kiest of je te maken krijgt met agressie. Vaak krijg je hier op een woongroep meer mee te maken dan bijvoorbeeld op een ambulante werkvorm. Daarnaast ligt het aan de doelgroep die je kiest. Mensen die last hebben van stress of depressie zijn vaak niet agressief, er zijn natuurlijk ook uitzonderingen.

  Groetjes,

  Jennifer

 • Ik vroeg me af hoe de omgang is met bijvoorbeeld docenten bij deze opleiding? Is het persoonlijk?
  Fleur
  vroeg 11 maanden, 3 weken geleden
  Jennifer
  zei 7 maanden, 1 week geleden

  Hoi Fleur!

  Ik zelf vind het contact met de docenten erg fijn. Je zit vaak al in een kleine klas van ongeveer 16 personen. Docenten kennen je echt bij naam en je kan altijd bij ze terecht voor vragen. Je wordt ingedeeld in een docententeam, zodat je een vast aantal docenten hebt.

  Groetjes,

  Jennifer

 • Zijn er doorstudeer mogelijkheden? Zoals een pre master of een master? Of in een jaar je P halen en dan doorstuderen aan de uni? Ik heb geen wiskunde in mijn profiel en ik zie dus dat ik niet na mijn bachelor aan de uni kan studeren... klopt dat?
  Sytske
  vroeg 11 maanden, 2 weken geleden
  Jennifer
  zei 7 maanden, 1 week geleden

  Hoi Sytske,

  Jazeker! Als je in het eerste jaar je propedeuse haalt, kun je doorstuderen aan de universiteit voor psychologie, orthopedagogiek of iets anders. Als je geen wiskunde in je pakket hebt, kun je vaak nog een bijscholing volgen om wel aan de eisen te voldoen. Hopelijk heb je zo antwoord op je vraag.

  Groetjes,

  Jennifer

 • Is Social Work in deeltijd alleen mogelijk in Enschede?
  Debby
  vroeg 7 maanden, 1 week geleden
  Jennifer
  zei 7 maanden, 1 week geleden

  Hoi Debby!

  Bedankt voor je vraag. De social work opleiding in deeltijd kan je alleen in Enschede volgen.

  Groetjes,

  Jennifer

 • Hallo,ich würde gerne wissen, ob das S.A. Studium nur auf Deutsch ist?MfG
  Burak
  vroeg 10 maanden, 2 weken geleden
  Kevin
  zei 10 maanden, 2 weken geleden

  Hallo Burak,

  Das Social Work Teilzeit Studium ist komplett auf deutsch. Falld du dich für das Vollzeit Programm interessierst, das ist komplett auf Niederländisch.

  Ich hoffe ich konnte dir weiterhelfen.

  Viele Grüße,

  Kevin

 • Ik las dat je met de richting zorg, GGZ agoog kunt worden. Specialiseer je je tijdens de opleiding of erna? En waar werk je als GGZ agoog? Wat houdt het werk precies in?
  Maria
  vroeg 11 maanden, 3 weken geleden
  Charlotte
  zei 11 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Maria!

  Er zijn inderdaad 3 profielen die je kunt kiezen in je Social Work opleiding. Eind tweede jaar kies je een profiel uit Zorg, Welzijn en Samenleving of Jeugd. Gericht op het profiel dat je hebt gekozen ga je dan een jaarstage lopen in het 3e jaar. Je specialiseert je dus tijdens de opleiding want voor GGZ agoog is de richting Zorg inderdaad het meest toepasselijk.
  Ook in het 4e jaar kun je je hier nog verder op specialiseren door een minor te kiezen die iets te maken heeft met het werk dat je als GGZ agoog kunt gaan doen, denk aan de minor 'verwarde personen'. Ook bij je onderzoek in het 4e jaar kun je je richten op de doelgroep waar je mee wil werken.

  Als GGZ agoog werk je met mensen met psychische aandoeningen. Deze mensen hebben bijvoorbeeld stemmingsstoornissen, persoonlijke stoornissen of ontwikkelingsstoornissen.
  Je kunt met deze mensen individueel werken (1 op 1) of in groepsverband. Ook kun je ambulant werken ( je komt dan bij mensen thuis en begeleidt hen hier ) of in bijvoorbeeld een instelling. Ook hier in kun je je verder specialiseren.

  Zelf loop ik nu in het 3e jaar stage met mensen met psychische aandoeningen en een verstandelijke beperking. Dit is in een instelling; op een woongroep. Dit vraagt weer een andere vorm van begeleiding door het het lage IQ en het risico op escalaties.
  Dit is maar een voorbeeld van wat je zou kunnen kiezen voor een stage.

  Zo zie je dat je vele kanten op kan gaan met Social Work en dat als je interesse hebt in de GGZ kant je dan zeker op het juiste adres bent. Omdat Social Work een brede opleiding is, ga je veel verschillende doelgroepen leren kennen en wie weet wordt je ook wel verrast door een doelgroep die je nog helemaal niet kent!

  Hopelijk heb je wat aan mijn antwoord en succes met het vinden van een passende opleiding,

  Charlotte

 • Hi, ik ben aan het twijfelen over de studie sw. De twijfel zit nog vooral of ik de juiste persoon ben voor deze richting, wat zijn eigenschappen die iemand moet hebben voor deze opleiding?
  Lisa
  vroeg 11 maanden, 3 weken geleden
  Charlotte
  zei 11 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Lisa!

  Leuk dat je interesse hebt in de opleiding Social Work.
  Er zijn een aantal eigenschappen die wellicht handig zijn om te hebben voor je begint aan Social Work, ik zal er hieronder een aantal opnoemen. Weet wel dat je op de opleiding ook wordt uitgedaagd en de mogelijkheid krijgt om aan sommige eigenschappen te werken en hiermee te groeien.

  In ieder geval is het belangrijk dat je graag met mensen werkt en deze wil begeleiden met problemen in het dagelijks leven. Het willen werken met allerlei soorten mensen is dus wel een must.

  Verder zijn je communicatieve vaardigheden van groot belang want je maakt veel contact. Zelf was ik in het begin van de opleiding nog wat verlegen maar doordat je leert met zoveel verschillende mensen om te gaan wordt je al snel socialer.

  Positief zijn, denken in mogelijkheden, het hebben van een overstijgende blik en het tonen van daadkracht zijn ook relevante eigenschappen voor Social Workers.

  Social Work is best wel een persoonlijke opleiding. Je moet dus ook goed naar jezelf kunnen kijken of dit willen leren en reflecteren op jezelf en je professionele handelen.

  Hopelijk heb ik wat twijfel van je weg genomen en heb je wat aan het antwoord,
  succes!

  Charlotte

 • Hoe verlopen de gespreksvoering lessen? En hoe wordt je er uiteindelijk op getoetst?
  Maria
  vroeg 11 maanden, 3 weken geleden
  Jennifer
  zei 11 maanden, 3 weken geleden

  Hallo Maria,

  In het eerste jaar krijg je communicatie. Hier word je op getoetst door een filmpje op te nemen van een gesprek wat je voert. In het tweede jaar krijg je les over motiverende gespreksvoering, systeemgespreksvoering en geweld en intimiteitsrelaties. Hier word je op getest door middel van een live toets. Er zit dan een docent naast en er zijn acteurs aanwezig. Dit word opgenomen.

  Hopelijk heeft dit je vraag beantwoord!

  Groetjes,

  Jennifer

 • Hoe ziet een normale werkdag van een social worker eruit? En wat voor taken heeft een social worker? Mag je je eigen stageplek kiezen?
  Maria
  vroeg 11 maanden, 4 weken geleden
  Elin
  zei 11 maanden, 4 weken geleden

  Hoi Maria!

  Hoewel je een hele simpele vraag stelt, is er geen eenduidig antwoord te geven! Social Work is een heeel breed vakgebied, en de gemiddelde werkdag ziet er bij iedereen anders uit.
  Bij sommige banen zit je veel op kantoor en voer je 1 of 2 cliëntgesprekken per dag. Bij andere banen ben je de hele dag verantwoordelijk voor een groep cliënten, maar ook hier zit je soms op kantoor om te rapporteren over de gebeurtenissen van de dag. Sommige Social Workers werken ambulant, dat wil zeggen dat zij bij de cliënten thuis komen om gesprekken te voeren en hen te ondersteunen. Als Social worker kun je ook gevraagd worden om voorlichting te geven over een bepaald onderwerp of overleggen bij te wonen over een cliënt met andere hulpverleners.

  Het is dus voor jezelf interessant om op zoek te gaan naar wat wel en niet bij je past! Daar krijg je tijdens de opleiding ook de ruimte voor.
  Je kiest inderdaad zelf je stages en je moet voor een stage solliciteren. Saxion heeft wel een soort van stagebureau, waar vacatures voor stages op komen te staan met de contactgegevens van die stageplek. Je staat er dus niet helemaal alleen voor :)

  Ik hoop dat ik op deze manier toch je vraag heb kunnen beantwoorden!

  Groetjes, Elin

 • Hoi, ik vroeg me af wat het vak Psychologie precies inhoud. Ook vroeg ik me af of de vakken binnen de opleiding Social Work erg op elkaar lijken? Wat ik zo las leken de vakken allemaal een beetje hetzelfde, wat is jouw mening hier zelf over?
  Mieke
  vroeg 12 maanden geleden
  Elin
  zei 12 maanden geleden

  Hoi Mieke,

  De vakken die je krijgt op de opleiding sluiten allemaal redelijk op elkaar aan. Dit zul je zeker merken wanneer je met projecten bezig bent, daarin combineer je dingen die je bij bepaalde vakken leert. De vakken sluiten ook op elkaar in de loop van de jaren. In het eerste jaar bij filosofie leer je een aantal grondbeginselen die je in het tweede jaar bij het vak ethiek weer terug ziet komen. Zo ga je verbanden zien en bouw je kennis op.
  Wat betreft jouw vraag over het vak psychologie, dit moet je een beetje zien als een inleiding. Je leert over de werking van de hersenen en over verschillende theorieën met betrekking tot gedrag. Hier zul je ook weer zien dat wat je hier leert, kunt toepassen bij bijvoorbeeld het vak gespreksvoering (waarom reageert een cliënt op deze manier op een vraag die je stelt?)

  Ik hoop dat hiermee je vraag beantwoord is!

  Groetjes,

  Elin

 • Hoeveel stage loop je? Hoeveel dagen per week per elk leerjaar? Bedankt!
  Kyra
  vroeg 12 maanden geleden
  Jennifer
  zei 12 maanden geleden

  Hoi Kyra!

  In het eerste jaar loop je 100 uur stage. Dat betekent ongeveer 1 dag in de week.
  In het tweede jaar loop je 2 dagen in de week stage.
  In het derde jaar loop je 32 uur in de week stage, dat betekent 4 dagen.
  In het vierde jaar ga je werken aan een onderzoek bij een instelling. Het hangt er vanaf hoeveel tijd je daar in steekt.
  Bij je minor in het vierde jaar verschilt het hoeveel praktijk uren je moet maken.

  Hopelijk heb je nu antwoord op je vraag!

  Groetjes,

  Jennifer

 • Kan je de opleiding Social Work ook in het Engels volgen op het Saxion?
  Mieke
  vroeg 1 jaar geleden
  Charlotte
  zei 1 jaar geleden

  Hoi Mieke!

  Bedankt voor je vraag.
  De opleiding Social Work wordt niet in het Engels aangeboden.

  Groetjes,

  Charlotte

 • Hoi, ik vroeg mij af of je in het derde jaar van Social Work ook een halfjaar stage kan lopen in het buitenland.
  Emma
  vroeg 1 jaar, 6 maanden geleden
  Charlotte
  zei 1 jaar geleden

  Hoi Emma!

  Ik zag dat jouw vraag nog niet was beantwoord.
  In het 3e jaar van Social Work volg je een jaar stage. De helft daarvan kan je inderdaad in het buitenland doen. Bijvoorbeeld in Indonesië, Curaçao, Duitsland, Denemarken of Finland. De andere helft van het jaar volg je dan een stage in Nederland.
  Tijdens de opleiding zijn er informatiebijeenkomsten voor de mensen die interesse hebben om een stage in het buitenland te volgen.

  Groetjes,

  Charlotte

 • Hallo, wat zijn (voorbeelden van) minoren die je bij Saxion kan volgen? Is ervaringsdeskundige hier één van?
  Else
  vroeg 1 jaar geleden
  Jennifer
  zei 1 jaar geleden

  Hoi Else!

  Bedankt voor je vraag. Een aantal minors die je kan volgen die aansluiten op social work zijn bijvoorbeeld Jeugd en ontwikkeling of intercultureel werken. Er zijn genoeg opties! Dus als je wilt kijken welke minors er allemaal zijn kun je op deze website kijken: https://www.saxion.nl/opleidingen/minoren/zoeken?searchQuery=Social+work#viewmode=0

  Groetjes,

  Jennifer

 • Hoi, ik had even een vraagje waar ik zelf niet helemaal uitkom. Kunnen blinde mensen hun dromen eigenlijk zien?
  Julia
  vroeg 1 jaar geleden
  Kevin
  zei 1 jaar geleden

  Hoi Julia, interessante vraag!

  Helaas weet ik niet of blinde mensen hun dromen kunnen zien. Wat ik wel weet is dat jij zou genieten van de ethiek en filosofie lessen die worden aangeboden op onze opleiding!

  Succes met het uitzoeken van de juiste opleiding!

  Met vriendelijke groeten,

  Kevin Grob

 • wat zijn de drie uitstroom profielen en welke doelgroepen horen er een beetje bij ?
  Britt
  vroeg 1 jaar geleden
  Kevin
  zei 1 jaar geleden

  Hoi Britt, bedankt voor je vraag!

  We hebben drie specialisaties. Je start in de eerste twee jaar met een algemene basis en in het tweede jaar kies je voor de specialisatie die bij je past.

  Zorg: hierbij werk je met mensen die langdurige of complexe problemen hebben. Denk aan verstandelijke of lichamelijke beperkingen, psychiatrische problemen en problemen die kunnen optreden bij het ouder worden.

  Jeugd: hierbij werk je met kinderen en jongeren van 1 -23 jaar met uiteenlopende problemen zoals ADHD, autisme en hechtingsproblematiek. Hierbij heb je ook te maken met hun ouders/verzorgers.

  Welzijn en Samenleving: hierbij weet je wat er in een wijk kan spelen rondom onderwijs, zorg, wonen, veiligheid en cultuur. Jij bent de verbindende schakel tussen organisaties, vrijwilligers en familie en vrienden van de hulpvrager.

  Ik hoop dat ik zo jouw vraag voldoende heb kunnen beantwoorden!

  Met vriendelijke groeten,

  Kevin Grob

 • Wat is precies het verschil tussen social work en sociaal juridische dienstverlening?
  Isa
  vroeg 1 jaar geleden
  Elin
  zei 1 jaar geleden

  Hoi Isa,

  Bedankt voor je vraag!
  Als sociaal juridisch dienstverlener ga je veel meer bezig met de wet- en regelgeving rondom verschillende kwesties. Recht is wel een onderdeel van Social Work, maar je werk draait er niet om. Ik heb zelf een stage binnen de schuldhulpverlening gelopen en de meeste van mijn collega´s waren SJD´ers, geen social workers. Vanuit mijn ervaring kan ik dus zeggen dat SJD meer richting de dienstverlening gaat (en in die zin zakelijker is dan Social Work). Als Social Worker sta je dichterbij jouw cliënt en ga je persoonlijker met hem/haar om.

  Dit is mijn ervaring en globaal idee over SJD! Ik heb die studie zelf natuurlijk niet gedaan dus stel deze vraag zeker ook nog even bij de studie zelf!

  Groetjes,

  Elin

 • Aan welke specificaties moet een laptop voldoen?
  Verna
  vroeg 1 jaar, 2 maanden geleden
  Jennifer
  zei 1 jaar geleden

  Hoi Verna!

  Voor je laptop is het handig als er internet op zit en als je word erop hebt zitten. Daar zitten geen eisen aan, als hij het maar doet ;)

  Groetjes,

  Jennifer

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Stage
  Is stage lopen in Noorwegen toevallig mogelijk in het 3de ( 4de) jaar?
  Julia
  vroeg 1 jaar, 5 maanden geleden
  Jennifer
  zei 1 jaar geleden

  Hoi Julia!

  Er zijn binnen social work mogelijkheden om in het buitenland te studeren. Dit moet je wel in overleg doen met je studiebegeleider en school zelf.

  Groetjes,

  Jennifer

 • Wat heeft je het meest verrast toen je bezig was met de opleiding? En wat was het grootste struikelblok tijdens de studie (welk vak bijv.)?
  Michelle
  vroeg 1 jaar, 4 maanden geleden
  Jennifer
  zei 1 jaar geleden

  Hoi Michelle!

  Wat mij het meest heeft verrast zijn de lessen in het tweede jaar. Hier ga je dieper in op thema's als huiselijk geweld en seksualiteit. Van deze lessen kon ik geen genoeg krijgen! Daar kregen we les over gespreksvoering en ga je met je klas in gesprek over deze onderwerpen. En het struikelblok was voor mij rechten. Dit krijg je zowel in het eerste als in het tweede jaar. Er zijn zoveel regeltjes die je moet weten.... Ze zijn uiteindelijk wel van groot belang en je hebt ze nodig.

 • Zijn er bij de voltijd studie SW ook wel eens studenten van boven de 25 in Enschede?
  Amber
  vroeg 1 jaar, 3 maanden geleden
  Jennifer
  zei 1 jaar geleden

  Hoi Amber!

  Jazeker! Op de opleiding zitten mensen van verschillende leeftijden. Er zijn wel mensen van boven de 25, maar niet veel. De gemiddelde leeftijd in het eerste jaar van social work is rond de 20.

  Groetjes,

  Jennifer

 • Staat het derde jaar in het teken van een stage?
  Mick
  vroeg 1 jaar geleden
  Jennifer
  zei 1 jaar geleden

  Hoi Mick,

  Jazeker! In je derde jaar heb je gekozen voor een bepaalde richting. Binnen saxion kan je kiezen uit zorg, jeugd en welzijn en samenleving. Dan krijg je 1 dag in de week les en ga je 4 dagen stagelopen in de praktijk. Je praktijkplek moet je zelf zoeken. Daar heeft Saxion gelukkig een stagebank voor, mocht je niet weten waar je moet beginnen.
  Hopelijk is je vraag zo beantwoord!

  Groetjes,

  Jennifer

 • Wat kan ik doen bij een onvolledig vakkenpakket/ profiel? Zijn er bijspijker- of zomercursussen? Is er een selectieprocedure d.m.v. tests of opdrachten? Zijn daar kosten aan verbonden? Hoeveel procent van de eerstejaars haalt in een jaar de propedeuse?
  Irem
  vroeg 1 jaar geleden
  Jennifer
  zei 1 jaar geleden

  Hoi Irem!

  Sorry voor het late antwoord. Bij social work kan je met elk vakkenpakket instromen. Het enige wat je nodig hebt is je mbo/havo diploma. Daarnaast krijg je een intake. Dit houd in dat je op gesprek komt om uit te leggen waarom je graag deze opleiding wil doen en of het bij je past. Ik weet niet hoeveel procent zijn P in het eerste jaar haalt. Ikzelf heb hem niet gehaald. Maar je moet wel een aantal studiepunten halen om door te mogen naar het volgende jaar. Hopelijk is je vraag zo beantwoord!

  Groetjes,

  Jennifer

 • Praktisch
  Kan ik ook in frebruari 2020 beginnen aan deze opleiding?
  Rhodé
  vroeg 1 jaar, 6 maanden geleden
  Harun
  zei 1 jaar, 5 maanden geleden

  Hi Rhodé,

  Hij start helaas alleen in september.

  Groeten,

  Koen

 • Zou je bijvoorbeeld ook in een gevangenis stage kunnen lopen? En wat is de laatste tijd op het rooster? Tot hoelaat kun je maximaal naar school moeten?
  Manouk
  vroeg 2 jaar, 3 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 2 maanden geleden

  Hi Manouk,

  Sorry voor het late antwoord. Je zou inderdaad ook in een gevangenis stage kunnen lopen, áls zij stagiaires zoeken natuurlijk. De roosters zijn nu natuurlijk nog niet bekend, maar over het algemeen heb je gewoon overdag les. Voor de opbouw van de lesuren kun je kijken op https://www.saxion.nl/over-saxion/lestijden-en-vakantie

  Groeten,

  Koen

 • hoihoi, ik heb een aantal vragen over de opleiding social work: zit pedagogiek ook in deze opleiding?hoelang bestaat deze opleiding al bij jullie?wat komt er terug van cmv, dus creatieve onderdelen?hoeveel eerste jaars studenten zijn er en met hoeveel zit je in een klas? alvast bedankt!
  laura
  vroeg 2 jaar, 6 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 5 maanden geleden

  Hoi Laura,

  Na de opleiding Social Work (SW) begeleid je mensen van alle leeftijden die voor korte of langere periode (hulp) begeleiding
  nodig hebben. Samen met het netwerk van de client (met vrienden, familie en de omgeving) (help) begeleid je mensen om hun leven weer op de rails te krijgen. Ben jij de social worker die het verschil maakt? Mensen zijn steeds meer zelf verantwoordelijk voor hun eigen leven. Een social worker zorgt niet meer automatisch vóór cliënten, maar zorgt ervoor dat de hulpvraag samen met familie of vrijwilligers wordt opgelost. Wanneer dat niet lukt, kijk je welke professionele hulp nodig is. Je bent de sleutelfiguur in iemands leven.

  Hoe lang deze opleiding bestaat weet ik niet.

  Dit zijn vakken uit het eerste jaar:
  • Psychologie | Sociologie
  • Communicatie
  • Ethiek
  • Gezondheidszorg
  • (Ortho)pedagogiek
  • Methodisch & professioneel handelen
  • Recht
  • Professionele ontwikkeling
  • Studiebegeleiding
  • Praktijkleren (ook stages)
  • Muzisch agogische vakken
  • Groepsdynamiek

  Aantal studenten wisselt elk jaar (vorig jaar rond de 600) ongeveer 20-25 per klas.

  Kun je zo verder?

  Groetjes,
  Roos

 • Is er een toets voor Nederlands tijdens de opleiding?
  Corine
  vroeg 2 jaar, 8 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 8 maanden geleden

  Hoi Corine,

  Voor die vraag zou ik even bellen of whatsappen met ons info centrum: 088 – 019 3700
  06 - 1018 1868.

  Groetjes,
  Roos

 • welke boeken heb ik nodig voor de opleiding social work en waar bestel ik deze ?
  Beau
  vroeg 2 jaar, 9 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 8 maanden geleden
 • Waar kun je tijdens je stages allemaal stagelopen? Waarom hebben jullie gekozen voor de studie in enschede? Hoe is de opleiding opgebouwd per jaar?
  Julia
  vroeg 2 jaar, 9 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 8 maanden geleden

  Hoi Julia,

  Ik heb even wat vragen uit de jaarlijkse enquete opgehaald:

  In welk jaar loop je stage(s) en hoelang duren deze?
  In elk jaar. Bij Social Work noemen we dat praktijkleren. Er zijn diverse mogelijkheden.

  Is stagelopen in het buitenland toegestaan?
  Ja, in het derde en vierde jaar is dit mogelijk.

  Is stagelopen in het buitenland verplicht?
  Nee

  Zorgt school voor stageadressen?
  De student zoekt zelf een instelling of kan gebruik maken van de contacten van de opleiding.

  Wat is het verschil tussen deze opleiding en een gelijknamige opleiding bij een andere hogeschool?
  Saxion is in 2015 als eerste Hogeschool in Nederland gestart met de opleiding Social Work.
  Saxion richt zich met het onderwijsprogramma sterk op de technologische ontwikkelingen in zorg en welzijn de zgn. living technology: technology die het leven en werken aangenamer maken.

  De opleiding bestaat uit 2 fasen:
  Fase 1 is het 1e en 2e jaar en
  Fase 2 is het 3e en 4e jaar

  In de eerste fase van de opleiding krijg je een goed beeld van de zorgvraagstukken die je als social worker kunt tegenkomen. Naast de lessen maak je kennis met de praktijk en krijg je inzicht in welke processen je met jouw cliënt doorloopt. Daarnaast leer je hoe je werkt in teams, waarbij je aandacht hebt voor maatschappelijke ontwikkelingen, politiek, beleidsmatige aspecten, innovatieprojecten en je rol als social worker hierin. Aan het einde van de eerste fase ben je in staat om kennis, vaardigheden en houdingsaspecten toe te passen in overzichtelijke en eenvoudige probleemsituaties.

  In de tweede fase van de opleiding kies je een uitstroomprofiel. Binnen je uitstroomprofiel leer je verantwoord om te gaan met onoverzichtelijke en complexe probleemsituaties.

  De uitstroomprofielen waar je voor kunt kiezen zijn:
  • Werken in de zorg
  • Werken met jeugd
  • Welzijn en samenleving

  Kun je zo verder denk je?

  Groetjes!
  Roos

 • Hoe moeilijk is het om de p in de eerste jaar te behalen?Alvast bedankt voor het antwoord!
  anoniem
  vroeg 2 jaar, 10 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 10 maanden geleden

  Hi!

  Uit de enqutes blijkt:

  Hoeveel procent van eerstejaarsstudenten haalt in 1 jaar de propedeuse?
  Ongeveer 55-60%

  Kun je hier verder mee?

 • Ik ben bij de voorlichting geweest op de open dag. Alleen heb nog een vraagje, is het verplicht om bij verschillende instellingen stage te lopen? Verpleeghuizen, zorginstellingen etc. Trekt mij niet erg maar jongeren begeleiden en met geditineerden werken juist wel heel erg!
  Julian
  vroeg 3 jaar, 1 maand geleden
  Susan
  zei 3 jaar, 1 maand geleden

  Hoi Julian,

  Wat leuk dat je bij de voorlichting op de open dag geweest bent!
  Het is niet verplicht om bij verschillende instanties stage te gaan lopen. Jij kan zelf solliciteren bij plekken die jou interessant lijken. Het maakt niet uit waar dat is, zolang je maar aan je uren komt.

 • Krijg je naast je beroepsvakken ook nog AVO?
  Dylan
  vroeg 3 jaar, 3 maanden geleden
  Harun
  zei 3 jaar, 2 maanden geleden

  Hi Dylan,

  Wat bedoel je precies met AVO? We zijn al een tijdje bezig om jouw vraag te beantwoorden maar we komen er niet achter wat AVO is.. Je mag ons ook mailen op: into@saxion.nl.

  Groetjes,
  Roos

 • Wat zijn de voor-en nadelen van je opleiding? en welke vakken in de opleiding vind je moelijk? leg uit waarom a.u.t
  khudr Almuhammad
  vroeg 3 jaar, 4 maanden geleden
  Harun
  zei 3 jaar, 4 maanden geleden

  Hi Khudr,

  Ik ben geen student maar ik heb wel wat informatie voor je gevonden zoals:

  Wat kun je met deze opleiding worden? Ambulant gezinsbegeleider, GGZ-medewerker, groepshulpverlener, wijkcoach, opvoedkundige, jeugdhulpverlener, vluchtelingenmedewerker
  of kies een van de vele andere functies bij een gemeente of welzijnsinstelling. Of ga aan de slag als zelfstandig ondernemer.

  Voor wie is deze opleiding geschikt? Studenten die verbaal sterk zijn; sociaal geëngageerd; initiatiefrijk; kritisch; omgevingsbewust; sociaal vaardig; politiek bewust, onderzoekende en nieuwsgierige houding.

  Welke vakken worden er tijdens het eerste jaar gegeven?
  • Psychologie | Sociologie
  • Communicatie
  • Ethiek
  • Gezondheidszorg
  • (Ortho)pedagogiek
  • Methodisch & professioneel handelen
  • Recht
  • Professionele ontwikkeling
  • Studiebegeleiding
  • Praktijkleren (ook stages)
  • Muzisch agogische vakken
  • Groepsdynamiek

  Welke vakken zijn de struikelblokken? Waarom? Sociologie, omdat je vanuit de samenleving een visie door middel van theorie moet kunnen beschrijven. Psychologie omdat de stof complex is.

  Kom je er zo een beetje uit denk je? Anders stel gewoon een nieuwe vraag!

  Groetjes,
  Roos

 • wat zijn de baankansen voor de komende jaren?
  mark
  vroeg 3 jaar, 5 maanden geleden
  Harun
  zei 3 jaar, 4 maanden geleden

  Hi Mark,

  Ik heb even voor je gezocht en een aantal artikelen gevonden. Het ligt er natuurlijk altijd aan waar je wil werken (in Nederland) en wat voor soort baan je zoekt. En wat je bijvoorbeeld zelf doet voor je ontwikkeling om je te onderscheiden.. Hoewel het dus eerder als 'slecht' was betiteld is het nu naar 'matig' gegaan, wel een soort verbetering ;).

  Bekijk deze artikelen even:

  https://www.limburger.nl/cnt/dmf20160929_00024972/deze-studies-bezorgen-je-een-goed-betaalde-baan

  https://www.keuzegids.org/download/arbeidsmarkt_hbo2016.pdf

  Groetjes,
  Roos

 • Heb je in het eerste jaar daadwerkelijk alle boeken op de boekenlijst nodig?
  Nisrin
  vroeg 3 jaar, 9 maanden geleden
  Susan
  zei 3 jaar, 9 maanden geleden

  In het eerste jaar heb je niet al je boeken op de lijst nodig. Ik heb ze het afgelopen jaar wel allemaal aangeschaft, maar ik heb ze lang niet allemaal gebruikt. Ik zou wachten met aanschaffen van jouw boeken totdat de docent meld dat je de boeken daadwerkelijk nodig hebt.

 • Vraagje, zou je ook naast Social Work in je derde of vierde jaar een master o.i.d. kunnen halen zodat je dus ook mag lesgeven? Of moet je hier iets anders voor doen? Groetjes, Lianne.
  Lianne
  vroeg 4 jaar geleden
  Stefanie
  zei 4 jaar geleden

  Hoi Lianne,

  Je zult in het 4e jaar een minor kunnen doen voor een 2egraads lerarenopleiding. Echter zul je dan na je bachelor nog 1 jaar door moeten studeren om de 2egraads ook daadwerkelijk te halen. Een andere optie is ook om een minor te kiezen die je leuk vind en gewoon je Social Work opleiding af te ronden. Je zult dan na je bachelor een kopopleiding pedagogiek kunnen doen aan een andere hogeschool. Met deze opleiding kun je dan binnen 1 jaar ook je 2egraads bevoegdheid halen.

 • Waar in het buitenland kun je stage lopen tijdens de Social Work opleiding ? En bij wat voor soort stageplekken? En zijn er veel studenten die in het buitenland stage lopen? Zo ja, bevalt dit goed?Alvast bedankt!
  Robin
  vroeg 4 jaar geleden
  Annika
  zei 4 jaar geleden

  Hallo Robin!

  Volgens mij is de beste tijd om in het buitenland stage te lopen tijdens de minor in het vierde jaar. In de eerste jaren is het denk ik wat moeilijker, omdat je ook altijd sommige dagen op school moet zijn en dan kan je niet gelijkertijd een stage in Spanje doen ofzo.
  Je kan denk ik altijd in Duitsland stage lopen omdat het zo vlakbij ligt.
  Er zijn echt veel verschillende stageplekken voor Social Workers, en ik denk ook hetzelfde geldt voor het buitenland. Je kan bijna overal stage lopen.

  Groetjes,
  Annika

 • Kan je een minor volgen gericht op begeleiding van specifieke doelgroepen? Is er een overzicht of een site waarop je kan zien welke minoren er mogelijk zijn?
  Maaike
  vroeg 4 jaar, 1 maand geleden
  Harun
  zei 4 jaar, 1 maand geleden

  Hi Maaike,

  Ik ga dit even voor je navragen! Je krijgt antwoord van mij :)

  Groetjes,
  Roos

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Kan je de opleiding ook afronden met een diploma pedagogiek?
  Ruth
  vroeg 4 jaar, 1 maand geleden
  Harun
  zei 4 jaar, 1 maand geleden

  Hi Ruth,

  Ik ga dit even voor je navragen! Je krijgt antwoord van mij!

  Groetjes,
  Roos

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hallo!! ich würde gerne bei euch Soziale Arbeit in Teilzeit studieren. Da ich schon ein Studium abgeschlossen habe, stellt sich mir nun die Frage ob es denn auch Anrechnungsmöglichkeiten gibt und ob das Studium dadurch verkürzt werden kann MFG Florin Honisch
  Florin Honisch
  vroeg 4 jaar, 4 maanden geleden
  Harun
  zei 4 jaar, 4 maanden geleden

  Hallo Florin,

  Ja, da gibt es Möglichkeiten, liegt natürlich an den Inhalten des Vorstudiums, dies muss dann im Einzelfall individuell geprüft werden.

  Gruß
  Christel

 • Hoi! Wat is nou eigenlijk het verschil tussen Social Work en Toegepaste Psychologie?
  Siska
  vroeg 4 jaar, 8 maanden geleden
  Susan
  zei 4 jaar, 6 maanden geleden

  Poeh,, lastig om te beantwoorden. Met Social Work ben je meer bezig met het verlenen van hulp aan cliënten/patiënten. Bij Toegepaste Psychologie is het meer dat je met het brein bezig gaat.

 • Ik doe momenteel de pabo, maar ik vind het niet leuk. Nu ontdekte ik deze studie. Is deze studie leuker? Met deze studie (studie route: euro regionaal) kan ik ook door heel Duitsland werken?
  Lisa
  vroeg 4 jaar, 7 maanden geleden
  Lisa
  zei 4 jaar, 7 maanden geleden

  Of het leuker is kan ik niet voor jou beoordelen!
  Ja je leert step by step Duits en dan kun je in Nederland en Duitsland stage lopen en later ook werken!

  Kom gewoon langs tijdens een open dag!

 • Welke vakken heb je bij social work in het eerste jaar?
  Mandy
  vroeg 4 jaar, 7 maanden geleden
  Lisa
  zei 4 jaar, 7 maanden geleden

  Hoi Mandy,
  Je hebt meer basisvakken zoals levensfasen, psychologie, etc. - maar ook vakken ter orientatie in het werkveld en voor het ontwikkelen van jezelf en je doelen etc.

 • Is het met deze opleiding mogelijk te werken met kinderen die een psyschische problematiek hebben? Hoe groot is de kans op werk hierin?
  Jessie
  vroeg 5 jaar geleden
  Lisa
  zei 5 jaar geleden

  Ja dat kan zeker.
  Hoe groot de kans op werk is kan ik echter niet bepalen. Dat kan er over 4 jaar al weer heel anders uitzien.

 • Zou je een aantal voorbeelden kunnen noemen van stages die je in het eerste jaar kunt doen? Ben je hier erg veel tijd aan kwijt of valt het mee?
  Lisa
  vroeg 5 jaar geleden
  Lisa
  zei 5 jaar geleden

  Hoi,
  Je kunt echt doen wat je wilt. Bijvoorbeeld op een woongroep, een zorgboerderij, een psychiatrie, een verpleegthuis, ..... Gewoon overal waar Social Work word gedaan.
  Je moet maar een dag per week. Maar je kunt de uren ook tijdens de vakantie draaien of zo. Denk dat het rond de 80 uur of zo zijn.

 • De vraag gaat niet zozeer over de opleiding maar over de HOI-week. Wanneer is deze precies en is deze verplicht? Ik ben namelijk pas vrijdag 26 augustus terug van vakantie. Tijdens de open dag kreeg ik te horen de laatste week van augustus en dit zou dan ma 29 aug zijn. dan kan ik er wel bij zijn.
  corine
  vroeg 5 jaar geleden
  Lisa
  zei 5 jaar geleden

  Ja ik denk dat het 29 augustus begint. Maar aanwezigheid is niet verplicht. Als je dus nog op vakantie bent als de hoi week toch eerder plaats vind is dat jammer, maar niet zo erg.
  Echter is mijn aanbeveling wel om er naartoe te gaan!
  Groetjes Lisa

 • Ik heb geen SPH diploma maar een CMV diploma Social Work die ik in 2006 afgesloten heb in Utrecht. Kans op staatliche annerkennung in Duitsland?
  judith
  vroeg 5 jaar, 1 maand geleden
  Lisa
  zei 5 jaar, 1 maand geleden

  Sorry hier kan ik je niet mee verder helpen, deze site is voor vragen van studenten aan studenten.
  Denk dat je met deze vraag ergens bij een officiële contactpersoon terecht moet.

 • Word mijn diploma Social Work geacepteert als staatlich anerkannte erzieher in Duitsland? Ik wil graag als Waldkindergärterin in mecklenburg werken.
  judith
  vroeg 5 jaar, 1 maand geleden
  Lisa
  zei 5 jaar, 1 maand geleden

  Hoi, doe je SPH E of gewoon SPH
  Gewoon SPH wordt niet geaccepteerd, de Euregionale route dacht ik wel.
  Maar je kunt het ook met je bachelor gewoon proberen.
  Om anders een staatliche Anerkennung te kunnen krijgen moet je een cursus recht volgen maar op saxion wordt hier nog aan gewerkt, die bestaat dus nog niet.

  Hoop dat ik je verder kon helpen. Ga anders met dit soort vragen naar het officiële helpdesk.

  Groetjes, Lisa

 • Wat is eigenlijk het verschil tussen Mwd, Sph en Social Work? Waarom hebben jullie voor het Saxion gekozen? Wat zijn de struikelblokken van de opleiding? en zijn er dingen waar jullie tegen aan hebben gelopen/ tegen aan lopen?
  Lieke
  vroeg 5 jaar, 3 maanden geleden
  Lisa
  zei 5 jaar, 2 maanden geleden

  Het bestaat sowieso nog maar Social Work.
  Vroeger was SPH meer op het werken met groepen en MWD meer op een op een Hulp gericht.
  Saxion was gewoon bij mij in de buurt en tijdens een open dag vond ik de sfeer heel goed.
  De andere vragen zijn moeilijk te beantwoorden, omdat iedereen andere dingen moeilijk vind en tegen andere dingen aanloopt. Dat zijn bij mij geen dingen geweest waar de opleiding of Saxion iets aan kon doen.

  Groetjes Lisa

 • Wat zijn de uitstroomprofielen van deze opleiding? Ik kan het op de site en in de factsheet niet vinden.
  Tessa
  vroeg 5 jaar, 2 maanden geleden
  Lisa
  zei 5 jaar, 2 maanden geleden

  Ik kon alleen uitstroomprofiel jeugdzorgwerker kiezen. Maar je kunt wel een eigen draai aan je studie geven Door je stages en je minor. Groetjes, Lisa

Ontdek

Ambassadeurs plaatsen tweets, blogs & beantwoorden vragen van IntoSaxion.

 • Wat een #stress vandaag. Deadline is voor 17 uur en we zijn nog niet eens op de helft #intosaxion

 • Einde toetsweek en vakantie!!! Gelukkig maar 1 herkansing. Mooi dat het een kennistoets is en geen gespreksassessment #intosaxion

 • Onderweg naar het laatste tentamen van deze toetsweken. Let's do this!!! #intosaxion https://t.co/bp0Y6C0rJn

 • Zenuwen voor mijn assessment gespreksvoering. Morgen om 9 uur gaat het gebeuren #intosaxion #socialwork

 • Uurtje wachten voordat mijn SB gesprek begint. Dan maar aan mijn portfolio werken #herkansing #intosaxion

  Instagram foto: Uurtje wachten voordat mijn SB gesprek begint. Dan maar aan mijn portfolio werken #herkansing #intosaxion
 • De eerste periode ging top. De tweede niet zo. Op naar de herkansingen #intosaxion

 • Als er dan toetsen niet gaan zoals je wilt, dan is er altijd nog een herkansing. Wel jammer dat je dan extra veel werk moet doen #intosaxion

 • YES!!! Alle studiepunten (15 stuks) tot nu toe behaald #intosaxion #roadtopropedeuse

 • En dan heb je vrijdag een deadline van 2 verslagen (betoog en portfolio) en ben je nog niet begonnen #intosaxion

 • Heerlijk door de sneeuw naar school #intosaxion https://t.co/qV6InnqkiG

 • Heerlijk door de sneeuw naar school #intosaxion

  Instagram foto: Heerlijk door de sneeuw naar school #intosaxion
 • Tja, soms ben je om kwart over 10 nog bezig #intosaxion

 • Jaja! Alle tentamens gehaald!!+ #intosaxion https://t.co/U3huaNKxIa

 • Lekker druk in Enschede #intosaxion https://t.co/iOhEWeOOwt

 • Soms heb je ook wel eens les tot 18uur #intosaxion

 • Klaar met alle tentamens!!! #intosaxion

 • Ook tussen het leren door moet je even kunnen ontspannen #intosaxion #reign # tentamens https://t.co/NiVgA5nPCG

 • Vandaag met de opleiding Social Work naar de rechtbank in Almelo #intosaxion

 • Wie zie ik zo bij de open dag in Enschede #intosaxion

 • Ik heb nog een behoorlijke to-do list #tentamens #intosaxion https://t.co/kYcLububaC

Laad meer

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?