Sociaal Juridische Dienstverlening

Dorien Wind: ''Als sociaal juridische dienstverlener ben je een wegwijzer. Je moet het leuk vinden om met mensen te werken en ervan houden om dingen uit te zoeken. Je helpt de cliënt op weg naar zelfredzaamheid door middel van de cliënt en jouw netwerk.

Het is van groot belang dat je jouw juridische kennis kunt overdragen naar iedereen. Zoals Albert Einstein eens zei: wanneer je het niet aan een kind kunt uitleggen, snap je het zelf niet. Door de sociale vakken leer je de juridische kennis op de juiste manier te kunnen verwoorden aan iedere cliënt.''

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Deventer

Stel een vraag

Ontdek

Ambassadeurs plaatsen tweets, blogs & beantwoorden vragen van IntoSaxion.

 • Wat ben je na je studie van plan?


  • Pascal zegt

   Zo snel mogelijk aan het werk.

  • Annet zegt

   Zo snel mogelijk aan het werk.

  1/2
 • Welke sociale media gebruik je om te communiceren met docenten?


  • Pascal zegt

   Daar gebruik ik geen sociale media voor.

  • Annet zegt

   Daar gebruik ik geen sociale media voor.

  1/2
 • Wat typeert volgens jou Saxion? Laat het zien met een foto!


  1/3
 • Wat is of was je favoriete vak en waarom?


  • Pascal zegt

   De vakken die van doen hebben met het sociale aspect van de opleiding genieten mijn voorkeur. Denk hierbij aan Communicatieve vaardigen 1 en 2, Onderhandelen, Professionele Gespreksvoering e.d. Tevens hebben de rechtsvakken waarmee je wel eens van doen hebt in de praktijk ook mijn voorkeur. Denk hierbij aan Huurrecht, Arbeidsrecht, Sociaal Zekerheidsrecht etc.

 • Hoeveel tijd besteed je per week aan huiswerk voor je opleiding?


  • Pascal zegt

   4-10 afhankelijk van deadlines e.d.

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Lisa vraagt 03 jul 2019
  Wanneer begint ongeveer je allereerste tentamenweek? Is dat gelijk na de herfstvakantie of? Hoe zit dit in elkaar?
  Janet zegt 04 jul 2019

  Hoi Lisa,

  Na de HOI-week begint school. Je hebt dan meestal 8 weken les en dan de 9e en de 10e week tentamenweek. Als het goed is heb je op het Saxion van 19 tot en met 27 oktober herfstvakantie. Als ik dan goed tel heb je na de herfstvakantie inderdaad gelijk tentamens. Het kan natuurlijk anders zijn, maar zo ging het de afgelopen jaren wel.
  Ik hoop dat je zo voldoende weet.

  Groetjes,
  Janet

 • Lisa vraagt 03 jul 2019
  Wanneer begint ongeveer je allereerste tentamenweek? Is dat gelijk na de herfstvakantie of? Hoe zit dit in elkaar?
  Vera zegt 03 jul 2019

  Hey Lisa!

  Het schooljaar is opgedeeld in vier kwartielen. Elke kwartiel duurt 10 weken en aan het einde van elk kwartiel is er een toetsweek (of 2) in week 9/10. De roosters voor volgend jaar zijn nog niet bekend, maar afgelopen jaar was er na de herfstvakantie nog 1 lesweek voor de toetsweek.

  Groetjes Vera

 • Nina vraagt 11 apr 2019
  Hoeveel uren heb je gemiddeld op een dag les? Heb je bijvoorbeeld vaak een middag of ochtend vrij of zijn het doorgaans hele dagen? Veranderd je rooster per periode of per week?
  Janet zegt 13 apr 2019

  Hoi Nina,
  Ik zit op dit moment in het tweede leerjaar van de opleiding en ik zou wat vertellen over hoe mijn rooster er nu uitziet en ook meestal uit heeft gezien.
  Maandag: 13.00u - 18.00u les
  Dinsdag: Vrij
  Woensdag: Stage voor de opleiding
  Donderdag: 9.00u - 13.00u les
  Vrijdag: 8.30u - 15.00u les

  Dit is best wel een reëel beeld van hoe de schoolweken eruit zien. Meestal heb je een dag vrij en ongeveer 20 contacturen. Nu heb ik natuurlijk stage op de woensdag, maar in de eerste zou je dan die dag ook les hebben.

  De roosters blijven meestal gedurende 8 weken hetzelfde, dan heb je 2 weken tentamens en daarna wordt het rooster weer 8 weken hetzelfde etc.

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

  Groetjes!

 • Heleen vraagt 09 mrt 2019
  Aan wat voor totaalbedrag moet ik ongeveer denken voor boeken in het eerste jaar?
  Janet zegt 09 mrt 2019

  Beste Heleen,

  Ik was ongeveer 500 euro kwijt over het gehele eerste jaar aan boeken. Dit wordt wel verdeeld over het jaar. Ik heb in september boeken gekocht voor het eerste halfjaar van ongeveer 350 euro en in januari voor het tweede halfjaar van ongeveer 150 euro.
  Als je het een beetje slim aanpakt en een aantal boeken besteld via tweedehandssites dan kan het nog minder worden.

  Groetjes,
  Janet

 • Anoniem vraagt 03 aug 2018
  Stel, je komt er na het eerste jaar achter dat HBO-recht meer voor jou is dan SJD. Moet je dan opnieuw beginnen of kan je dan ook doorstromen naar het 2de jaar?
  IntoSaxion zegt 16 aug 2018

  Hoi Merle,

  Daarvoor zou ik even bellen met ons informatiecentrum:

  088 – 019 3700
  06 - 1018 1868
  info@saxion.nl

 • Steven vraagt 31 mei 2018
  Hallo, ik heb een vraag over de extra kosten van deze opleiding. Ik zou graag willen weten waarom deze kosten € 840 zijn. Bij HBO-Rechten zie ik geen extra kosten vermeld staan en bij bestuurskunde bijvoorbeeld slechts € 200. Ook wil ik graag weten waaruit de extra kosten bestaan Alvast bedankt!
  IntoSaxion zegt 31 mei 2018

  Hi Steven,

  Dat zijn de kosten voor de boeken.. :) bij rechten zijn de boeken het eerste jaar 750 euro en bij bestuurskunde 700 euro!

  Kun je zo verder?

 • Linn vraagt 03 jan 2018
  hoeveel dagen per week ben je op school?
  Joyce zegt 03 jan 2018

  De meeste weken bestaan uit vier dagen. Dit gaat dan over de jaren dat je geen stage hebt. Tijdens de tentamenweken is het uiteraard afhankelijk van hoeveel tentamens je hebt. Meestal zijn dit twee a drie dagen in de week.

 • Daphne vraagt 29 okt 2015
  Hallo, ik wil heel graag in februari beginnen met deze opleiding. Ik vroeg me dan ook af of jullie meteen je studieboeken kochten? Als ik kijk naar mijn huidige opleiding heb ik veel geld verspilt aan boeken die ik niet nodig bleek te hebben. Wat was jullie ervaring? Groetjes, Daphne
  Joyce zegt 11 dec 2017

  Mijn ervaring is dat de boeken omtrent de recht vakken wel echt noodzakelijk zijn. Wat betreft de sociale vakken is het maar net wat je prettig vindt. De ene student doet het alleen met de lessen en de ander studeert wel uit het boek.

  Wettenbundels altijd aanschaffen!

 • Mirthe vraagt 07 feb 2015
  Hoi, Ik heb een paar vragen over deze studie. Is er een goede communicatie tussen leraren en studenten? Is SJD een loting studie? Hoe groot zijn de klassen? Wat vind jezelf het leukst aan de studie? Wat is de kwaliteit van de opleiding? Alvast bedankt.Groetjes Mirthe
  Joyce zegt 11 dec 2017

  De opleiding SJD in Deventer is een relatief kleine opleiding. Hierdoor is de communicatie tussen studenten en leraren snel en prettig. De leraren kennen de studenten en andersom.

  De klassen bestaan in het eerste jaar uit ongeveer 20 studenten.

  SJD is geen loting studie. Als je je aanmeld voor 1 mei zijn er geen instapeisen (behalve mbo niveau 4 of havo/vwo). De opleiding is van hoog niveau en sluit goed aan bij de praktijk. De meeste leraren komen zelf uit het werkveld waardoor ze je precies kunnen vertellen hoe het er aan toe gaat.

  Ik zit momenteel in het derde jaar van de studie en het leukste vind ik de sfeer op de opleiding. Daarnaast de combinatie tussen sociaal en recht! Je kunt alle kanten op met SJD.

  Hopelijk heb ik hiermee al je vragen beantwoord en kan je een juiste keuze maken!

 • Gretha vraagt 26 nov 2015
  Op welke data zijn de meeloopdagen?
  Joyce zegt 11 dec 2017

  Je kunt je aanmelden voor meeloopdagen.

  https://www.saxion.nl/studeren/kiezen_en_kennismaken/vragen/meeloopdagen/

  Je wordt dan gekoppeld aan een eerste jaars student van de SJD. In overleg met deze student plan een een geschikte dag in om mee te lopen.

 • saloua vraagt 13 jul 2017
  Ik ben heel slecht in Engels. Krijg je examen in het vak Engels ? Kan je je HBO diploma halen als je slecht bent in engels ?
  Dainice zegt 14 jul 2017

  Hallo,

  Op dit moment wordt er geen engels gegeven binnen de opleiding. Wel zijn ze bezig het curriculum (lesprogramma)te wijzigen. Voor deze specifieke wijziging kun je het beste informatie inwinnen in het curriculum of de docent tijdens de intake.

 • Emir vraagt 18 apr 2016
  Hoi, de opleiding van Social Work vond ik te ''zweverig'' iets te veel hulpverlener. Ik zocht een combinatie van theorie en social. Ik dacht dat dat SJD was. Nu hoor ik dat het 80% recht is en 20% social. Terwijl ik juist meer opzoek ben naar social. Kunnen jullie mij hier duidelijkheid over geven?
  Dainice zegt 20 dec 2016

  Bij Sociaal Juridische Dienstverlening bestaat de opleiding voor z'n 50% uit recht. Je maakt mensen wegwijs in het recht en wijst ze op de rechten en plichten. Je helpt ze dus niet met het maken van een planning maar verwijst ze naar de maatschappelijk werkster die dit met de cliënt doet.

  Zelf weet ik niet wat social work inhoudt maar als je een beetje de sociale richting op wil en twijfelt over SJD zou ik een meeloopdag aanraden en een les meedoen. Hier kan je studenten en docenten vragen over de opleiding als je dit nog niet gedaan hebt tijdens de opendagen.

 • Laura vraagt 14 mei 2016
  Hallo, Ik zit heel erg te twijfelen over hbo rechten en SJD allebei spreken ze mij aan dus ik zit in een moeilijke situatie.Verder zou ik willen weten of je met SJD minder kans hebt op een baan dan hbo rechten. Alvast bedankt!
  Dainice zegt 12 dec 2016

  Ten eerste wil ik aangeven dat de opleiding SJD erg breedt is en daarmee je kansen op de arbeidsmarkt erg verbreed. Je kan terrecht binnen de afdeling verhuur, gemeenten, het UWV en schuldhulpverlening. Soms zijn er vacatures waar zowel HBO recht als SJD voor in aanmerking kunnen komen zoals binnen het juridisch loket. Met SJD maak je naar mijn idee juist meer kans binnen functies waarbij je ook veel cliënt contact hebt.

  Ik raad je aan een meeloop dag te doen voor beide opleidingen om je te helpen bij het maken van je keuze.

  Heel veel sucses ^^

 • Laura vraagt 14 mei 2016
  Hallo, Ik zit heel erg te twijfelen over hbo rechten en SJD allebei spreken ze mij aan dus ik zit in een moeilijke situatie.Verder zou ik willen weten of je met SJD minder kans hebt op een baan dan hbo rechten. Alvast bedankt!
  Dainice zegt 25 nov 2016

  Hallo,

  Ik volg de opleiding SJD en zie juist de vele beroepsmogelijkheden zoals bewindvoering, schuldhulpverlening, woningconsulent en verschillende functies bij de gemeente. Juist door de combinatie recht en dienstverlening kun je naar mijn idee bij veel organisaties terrecht.
  HBO rechten gaat wel dieper in op de juridische stof en zou dus een mooie opstap zijn naar de universiteit.

  Wanneer je twijfelt kun je ook een meeloopdag doen bij beide opleidingen en daar al je vragen stellen aan studenten.

 • Mandy vraagt 14 apr 2016
  Hallo, De studie SJD lijkt mij erg leuk, maar op de website staan lestijden mogelijk van 8:30-21:30. Hoe ziet jullie rooster er meestal uit? 8:30 beginnen kan ik me voorstellen, maar tot 21:30 college lijkt me erg laat..
  Pascal zegt 18 apr 2016

  Hallo Mandy, Het rooster dat wordt samengesteld door de roostermakers varieert eigenlijk per kwartiel. Op basis van mijn eigen ervaringen kan ik zeggen dat er in principe een drietal lesblokken zijn waarin college wordt gegeven. Deze betreffen van 9.00 tot 12.00, van 12.00 tot 15.00 en van 15.00 tot 18.00. Persoonlijk heb ik nooit een college hoeven volgen na 18.00, dus wat dat betreft ga ik er niet vanuit dat dit bij andere klassen wel het geval is. Wel is bij mij bekend dat er zo nu en dan herkansingen plaatsvinden in de avonduren, omdat overdag dan de gebruikelijke colleges plaatsvinden. Tevens kan ik mededelen dat ik gedurende de opleiding tot nu toe nog nooit te maken heb gehad met zogeheten tussenuren. De lessen sluiten altijd op elkaar aan, wat ikzelf als positief heb ervaren. Ik hoop je dat je wat kunt met deze informatie. Groetjes, Pascal

 • Flo vraagt 06 apr 2016
  Hoi, ik wil graag SJD studeren alleen wat zijn jullie ervaringen op het saxion? En kun je na je propedeuse ook rechten studeren aan de uni?
  Jaap zegt 13 apr 2016

  Hallo Flo,

  Mijn ervaringen op het Saxion zijn erg goed. Ik heb zelfs een vergelijk omdat ik hiervoor elders een studie heb gevolgd. Één van de redenen voor overstap was voor mij de soepelere studiepuntentelling (welke mij nog steeds erg goed bevalt). De communicatie tussen studenten en docenten is hier erg goed, wederom omdat ik een vergelijk heb met een andere hbo-school.

  Doorstromen naar een universiteit wanneer u uw propedeuse heeft behaalt is mogelijk, mits u aan de instroomeisen van de betreffende opleiding voldoet. Daarnaast wordt er in veel gevallen door middel van een intakegesprek bekeken of ze u geschikt vinden voor de universitaire opleiding.

  Ik hoop uw vragen op deze manier te hebben beantwoord. Mogen er nog onduidelijkheden zijn, of heeft u nog verdere vragen, dan hoor ik graag van u!

  Met vriendelijke groet,

  Jaap Scheepers

 • Gretha vraagt 06 mrt 2016
  Hoi, Ik heb een paar vragen over deze opleiding. Hoe zit het met het vak Engels, is dit erg belangrijk? Hoe is de studielast van deze studie?
  IntoSaxion zegt 11 mrt 2016

  Hallo Gretha, via ambassadeur Anne heb ik het volgende antwoord op je vragen ontvangen: Het vak Engels is niet belangrijk. Wij krijgen zelden les in het Engels.
  Voor de rest is het goed te doen met de studielast van deze opleiding, het is goed te combineren met sport of een bijbaan. ^Maarten

 • anoniem vraagt 01 mrt 2016
  Hoi,Ik overweeg de opleiding SJD te gaan volgen. Maar ik ben al 23. Zijn er meer 'oudere' studenten of kom ik in een klas met alleen maar jongere? Hoeveel uur ben je fysiek op school aanwezig per week? Worden de klassen ingedeeld op woonplaats?
  Pascal zegt 02 mrt 2016

  Goedemiddag, om maar direct met de deur in huis te vallen: Ik ben op 24-jarige leeftijd begonnen met de opleiding en had exact hetzelfde idee als jij. Ook ik had het vermoeden dat ik weleens veruit de oudste student uit de klas zou kunnen zijn, vergezeld door recent afgestudeerde havisten. In de praktijk viel dit echter reuze mee. Vanzelfsprekend behoor je vermoedelijk wel tot de oudere studenten, maar er zijn ook tal van studenten die de studie volgen nadat zij een mbo-opleiding hebben doorlopen. Ook zijn er genoeg studenten die net als wij een laatste poging ondernemen om een hbo-opleiding met succes af te ronden. Je volgt per kwartaal een viertal modulen (doorgaans drie contacturen per week) en een Integrale Opdracht (uiteenlopend van een vrije dag tot een hele dag). Je bent dus om en nabij 12 tot 20 uren per week fysiek aanwezig op school. De klassen worden niet ingedeeld op woonplaats, leeftijd en/of geslacht. Volgens mij worden ze volledig willekeurig samengesteld. Hopende je bij dezen voldoende te hebben geïnformeerd. Groetjes, Pascal

 • Daniela Muntoni vraagt 02 feb 2016
  Wat kan je allemaal doen als je je diploma hebt? Kan je dan ook net zoals bij rechten werken bij een advocatenbureau of in een rechtbank? En is de overgang van mbo naar hbo groot of valt dat mee?
  Pascal zegt 09 feb 2016

  Goedemorgen Daniela,
  Op het moment dat je je diploma hebt behaald, kun je aan de slag in een uiteenlopend werkveld. De lijst met mogelijkheden is te lang om op te noemen, maar op http://www.carrieretijger.nl/opleiding/recht-en-bestuur/sociaal-juridische-dienstverlening staan een aantal voorbeelden. Of je direct aan de slag kunt bij een rechtbank of advocatenkantoor durf ik je niet met zekerheid te zeggen. Het zou bijvoorbeeld ook kunnen zijn dat je daar een specifiekere opleiding voor nodig hebt, zoals Hbo rechten. Wat ik wel weet is dat er een aantal SJD-studenten stage lopen bij de door jou genoemde werkgevers. Of de overgang van Mbo naar Hbo groot is weet ik niet uit ervaring, aangezien ik nooit een Mbo opleiding heb gevolgd. Wat ik wel heb vernomen van klasgenoten is dat zij op het Hbo veel meer werk moeten verzetten en dat er in grotere mate een beroep wordt gedaan op hun zelfstandigheid, discipline en doorzettingsvermogen. Volgens hen ben je er dus aanzienlijk drukker mee dan op het Mbo. Ik hoop dat ik je vraag bij dezen voldoende heb beantwoord. Kom gerust nog eens terug indien je nog meer vragen hebt. Groetjes, Pascal

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?