Sociaal Juridische Dienstverlening

Dorien Wind: ''Als sociaal juridische dienstverlener ben je een wegwijzer. Je moet het leuk vinden om met mensen te werken en ervan houden om dingen uit te zoeken. Je helpt de cliënt op weg naar zelfredzaamheid door middel van de cliënt en jouw netwerk.

Het is van groot belang dat je jouw juridische kennis kunt overdragen naar iedereen. Zoals Albert Einstein eens zei: wanneer je het niet aan een kind kunt uitleggen, snap je het zelf niet. Door de sociale vakken leer je de juridische kennis op de juiste manier te kunnen verwoorden aan iedere cliënt.''

Hierbij alvast wat handige links met antwoorden op veelgestelde vragen!

- Is er een mogelijkheid om in februari in te stromen?

- Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

- Wat zijn de toelatingseisen?

Nog meer vragen? Op onze website vind je alles over de start van je studie!

IntoSaxion is niet bedoeld voor het werven van personeel, stagiaires en afstudeerders. Deze vragen worden verwijderd en dus niet beantwoord.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Deventer

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Hoi Esmee, Misschien ken je mij nog, ik heb je namelijk gesproken op een open avond bij Saxion. Ik heb zelf ook Directiesecretaresse gevolgd en herkende je van Deltion. Ik heb gekozen voor SJD en heb een vraag over aanschaffen van boeken. Heb jij alle boeken gebruikt van het eerste leerjaar?
  Paula
  vroeg 3 maanden, 1 week geleden
  Esmee
  zei 3 maanden, 1 week geleden

  Hoi Paula! Jaa dat klopt. Leuk dat je de opleiding gaat doen!

  Het aanschaffen van de boeken is nog wel een dingetje. Ik heb een aantal boeken niet besteld, maar grotendeels voor alle kwartielen wel. Het ligt er een beetje aan op welke manier je leert. Voor de rechtsvakken zou ik het zeker aanraden, maar als je bij de andere vakken een andere manier vind om je zo goed mogelijk voor te bereiden dan is dit natuurlijk aan jou. Ik heb in de eerste drie kwartielen alles aangeschaft, behalve voor gespreksvoering. Hierin moet je zelf kijken wat het beste is, maar ik raad wel aan om voor de rechtsvakken en de vakken zoals sociologie en psychologie de boeken aan te schaffen. Zolang je maar goed voorbereid de les in komt. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag!

  Succes in september 👍🏻

  Groetjes, Esmee

 • Is het mogelijk het overzicht van Blackboard te krijgen over leerjaar 1,2,3,4? Dit zal mij meer inzicht geven in de opbouw van de opleiding.
  C
  vroeg 4 maanden geleden
  Miatta
  zei 4 maanden geleden

  Dag C,

  Helaas kun je alleen het Blackboard overzicht zien op het moment dat je aangenomen bent voor de opleiding en je je inloggegevens hebt ontvangen. Als je de studie inhoud en lesopbouw wilt zien dan kun je dit op de volgende pagina bekijken:

  https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/sociaal-juridische-dienstverlening/studie-inhoud

  Op onze Saxion website wordt er per jaar besproken wat je kunt verwachten.

  Hopelijk heb ik je hiermee voldoende informatie verstrekt.

  Groet,
  Miatta

 • Is het mogelijk om tijdens je studie van voltijd naar deeltijd te switchen?
  Dominique
  vroeg 4 maanden, 2 weken geleden
  Noëlle
  zei 4 maanden, 2 weken geleden

  Ja zeker! De deeltijd heeft zowel september als februari als instroom mogelijkheid. Voltijd alleen september. Wanneer je start met de voltijd, kun je de februari en september daarop eventueel overstappen naar de deeltijd. Voor de deeltijd moet je wel beschikken over een relevante praktijkomgeving en dat hoeft bij de voltijd niet

 • Start de opleiding in september?
  Ruben
  vroeg 4 maanden, 2 weken geleden
  Miatta
  zei 4 maanden, 2 weken geleden

  Hoi Ruben,

  De voltijd opleiding van SJD start alleen in september. Zit je er aan te denken om deeltijd te volgen dan kun in februari én september beginnen.

  Hopelijk heb ik hiermee je vraag beantwoordt.

  Groetjes,
  Miatta

 • Tot wanneer kan je je aanmelden voor deze studie?
  Dominique
  vroeg 4 maanden, 2 weken geleden
  Noëlle
  zei 4 maanden, 2 weken geleden

  Hoi Dominique,

  De gewenste aanmelddatum was 1 juni. Heb je deze deadline gemist? Geen paniek! Bij Saxion mag je je tot 15 augustus aanmelden om in september te kunnen starten. Voor vragen over inschrijven kun je het beste contact opnemen met de studentenbalie via servicepoint@saxion.nl

  Succes!

 • Hoi Louis, Bedankt voor je reactie op mijn vraag over de overlap tussen SJD en TP. Ik had intussen nog geen inhoudelijk antwoord gekregen dus ik ben nog steeds benieuwd naar een antwoord op mijn vraag. Alvast bedankt!
  Lisa
  vroeg 6 maanden, 1 week geleden
  Noëlle
  zei 6 maanden geleden

  Hoi Lisa,
  Voor deze vraag kun je denk ik het beste contact opnemen met het informatiecentrum. Als studenten SJD weten wij de inhoud van de opleiding TP niet.. hier vind je de contactgegevens: https://www.saxion.nl/studeren-bij/contact/saxion-informatiecentrum

  Succes!

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Kan ik de livestream van de opendag ook nog terugkijken?
  jacco buist
  vroeg 6 maanden geleden
  Miatta
  zei 6 maanden geleden

  Hey Jacco,

  Ook na de online open dagen kun je de video’s terugkijken via het Saxion YouTube kanaal. Ben je er nog niet uit wat je wilt studeren, dan kun je gerust nog eens de voorlichtingsvideo’s bekijken.

  Groetjes,
  Miatta

 • Als ik wil overstappen van SJD, kan ik dan als ik het eerste jaar van Social Work heb afgerond instromen in leerjaar 2 of moet ik bij het begin beginnen en kan ik vrijstelling krijgen voor de vakken die ik al heb behaald?
  C
  vroeg 6 maanden, 1 week geleden
  Miatta
  zei 6 maanden, 1 week geleden

  Hey C, wanneer jij een Propedeuse hebt behaald mag jij gewoon in het tweede jaar instromen.

  Groet,
  Miatta

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Momenteel studeer ik Toegepaste Psychologie (TP) aan Saxion. Ik overweeg om na TP Sociaal Juridische Dienstverlening te studeren. Wat is de overlap tussen deze studies? Zou ik voor bepaalde vakken/opdrachten een vrijstelling kunnen krijgen?
  Lisa
  vroeg 9 maanden, 2 weken geleden
  Louis
  zei 6 maanden, 1 week geleden

  Hallo Lisa,

  Het is al een tijd geleden dat je deze vraag hebt gesteld. Heb je al een antwoord gekregen?

  Groet,
  Louis

 • Hoeveel punten moet je het eerste en tweede jaar hebben om op stage te mogen?
  Alicia
  vroeg 9 maanden geleden
  Miatta
  zei 7 maanden, 3 weken geleden

  Hey Alicia! Je hebt minimaal 51EC nodig het eerste en tweede jaar om op stage te mogen.

 • Heb je tijdens de lessen altijd een laptop nodig? Hoeveel ben je ongeveer kwijt aan de boeken en gebruiken jullie alle boeken?
  Megan
  vroeg 8 maanden, 2 weken geleden
  Miatta
  zei 7 maanden, 3 weken geleden

  Hey Megan, ja het is van belang dat je een laptop hebt. Je doet vrijwel alles met je laptop in de klas. Mocht je dit niet hebben of een keer niet hebben meegenomen dan kun je gebruik maken van de school pc’s in de bibliotheek.

 • Na de zomervakantie wil ik starten met de opleiding SJD. Ik vind het belangrijk om de juiste schoolkeuze te maken. Hierbij let ik vooral ook op de studiepuntentelling. Zou je wat meer informatie kunnen geven over deze regeling op het Saxion?
  Mayke
  vroeg 7 maanden, 3 weken geleden
  Miatta
  zei 7 maanden, 3 weken geleden

  Hey Mayke. Wat leuk dat je met deze opleiding gaat beginnen! Heel veel success ermee. Het minimale aantal studiepunten dat je in het eerste jaar moet halen is 51EC van de 60EC. Dit dien je te halen om over te gaan naar het tweede leerjaar. Als je meer vragen hebt dan hoor ik dit graag!

 • Kun je aan deze opleiding beginnen ook al heb je er totaal geen kennis en/of verstand van? Is het studieprogramma pittig?
  Sena
  vroeg 8 maanden, 1 week geleden
  Dorien
  zei 8 maanden, 1 week geleden

  Hey Sena,

  Het is geen probleem te beginnen met deze opleiding wanneer je er nog geen kennis van hebt. Je leert omgaan met de wetbundels vanaf het begin en hoe gesprekstechnieken werken.

  Het is wel aan te raden om je in te lezen in de opleiding. Het zou zonde zijn om te starten aan iets als je er echt helemaal niets van weet. Ga bijvoorbeeld naar een open dag of check de website.

  Het studieprogramma vond ik goed te doen. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Wanneer iets interessant is wordt het natuurlijk al makkelijker.

  Hoop dat ik je vraag een beetje naar behoren heb kunnen beantwoorden

 • Toelatingseisen
  Voor wanneer moet je je aanmelden voor de opleiding sociaal juridisch dienstverlener? En word er echt uitgeloot wie er mogen starten en wie niet?
  Sanne
  vroeg 9 maanden, 2 weken geleden
  Koen
  zei 9 maanden, 1 week geleden

  Hi Sanne,

  Er wordt geadviseerd je voor 1 mei aan te melden. Er is geen loting, maar er zijn wel bepaalde toelatingseisen waar je aan moet voldoen, die vind je hier: https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/sociaal-juridische-dienstverlening/toelating. Als je verder nog vragen hebt, stel ze gerust!

  Koen

 • Ik zit te twijfelen of ik de opleiding SJD wil gaan volgen. Ik zag op de website dat er meeloopdagen waren voor deze opleiding. Is al bekend wanneer dit gaat zijn??Alvast bedankt
  Milou
  vroeg 9 maanden, 3 weken geleden
  Dorien
  zei 9 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Milou! Leuk dat je wil komen meelopen, dat heb ik ook gedaan voor ik SJD ben gaan studeren. De meeloopdagen kun je zelf aanvragen. Op het moment dat er een student aan je gekoppeld wordt zul je uitgenodigd worden. Dan kunnen jullie samen afspreken wanneer je wil meelopen.

  Aanmelden kan via https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/sociaal-juridische-dienstverlening/proefstuderen

 • Wanneer begint ongeveer je allereerste tentamenweek? Is dat gelijk na de herfstvakantie of? Hoe zit dit in elkaar?
  Lisa
  vroeg 1 jaar, 3 maanden geleden
  Janet
  zei 1 jaar, 3 maanden geleden

  Hoi Lisa,

  Na de HOI-week begint school. Je hebt dan meestal 8 weken les en dan de 9e en de 10e week tentamenweek. Als het goed is heb je op het Saxion van 19 tot en met 27 oktober herfstvakantie. Als ik dan goed tel heb je na de herfstvakantie inderdaad gelijk tentamens. Het kan natuurlijk anders zijn, maar zo ging het de afgelopen jaren wel.
  Ik hoop dat je zo voldoende weet.

  Groetjes,
  Janet

 • Wanneer begint ongeveer je allereerste tentamenweek? Is dat gelijk na de herfstvakantie of? Hoe zit dit in elkaar?
  Lisa
  vroeg 1 jaar, 3 maanden geleden
  Vera
  zei 1 jaar, 3 maanden geleden

  Hey Lisa!

  Het schooljaar is opgedeeld in vier kwartielen. Elke kwartiel duurt 10 weken en aan het einde van elk kwartiel is er een toetsweek (of 2) in week 9/10. De roosters voor volgend jaar zijn nog niet bekend, maar afgelopen jaar was er na de herfstvakantie nog 1 lesweek voor de toetsweek.

  Groetjes Vera

 • Hoeveel uren heb je gemiddeld op een dag les? Heb je bijvoorbeeld vaak een middag of ochtend vrij of zijn het doorgaans hele dagen? Veranderd je rooster per periode of per week?
  Nina
  vroeg 1 jaar, 6 maanden geleden
  Janet
  zei 1 jaar, 6 maanden geleden

  Hoi Nina,
  Ik zit op dit moment in het tweede leerjaar van de opleiding en ik zou wat vertellen over hoe mijn rooster er nu uitziet en ook meestal uit heeft gezien.
  Maandag: 13.00u - 18.00u les
  Dinsdag: Vrij
  Woensdag: Stage voor de opleiding
  Donderdag: 9.00u - 13.00u les
  Vrijdag: 8.30u - 15.00u les

  Dit is best wel een reëel beeld van hoe de schoolweken eruit zien. Meestal heb je een dag vrij en ongeveer 20 contacturen. Nu heb ik natuurlijk stage op de woensdag, maar in de eerste zou je dan die dag ook les hebben.

  De roosters blijven meestal gedurende 8 weken hetzelfde, dan heb je 2 weken tentamens en daarna wordt het rooster weer 8 weken hetzelfde etc.

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

  Groetjes!

 • Aan wat voor totaalbedrag moet ik ongeveer denken voor boeken in het eerste jaar?
  Heleen
  vroeg 1 jaar, 7 maanden geleden
  Janet
  zei 1 jaar, 7 maanden geleden

  Beste Heleen,

  Ik was ongeveer 500 euro kwijt over het gehele eerste jaar aan boeken. Dit wordt wel verdeeld over het jaar. Ik heb in september boeken gekocht voor het eerste halfjaar van ongeveer 350 euro en in januari voor het tweede halfjaar van ongeveer 150 euro.
  Als je het een beetje slim aanpakt en een aantal boeken besteld via tweedehandssites dan kan het nog minder worden.

  Groetjes,
  Janet

 • Stel, je komt er na het eerste jaar achter dat HBO-recht meer voor jou is dan SJD. Moet je dan opnieuw beginnen of kan je dan ook doorstromen naar het 2de jaar?
  Anoniem
  vroeg 2 jaar, 2 maanden geleden
  Koen
  zei 2 jaar, 2 maanden geleden

  Hoi Merle,

  Daarvoor zou ik even bellen met ons informatiecentrum:

  088 – 019 3700
  06 - 1018 1868
  info@saxion.nl

 • Hallo, ik heb een vraag over de extra kosten van deze opleiding. Ik zou graag willen weten waarom deze kosten € 840 zijn. Bij HBO-Rechten zie ik geen extra kosten vermeld staan en bij bestuurskunde bijvoorbeeld slechts € 200. Ook wil ik graag weten waaruit de extra kosten bestaan Alvast bedankt!
  Steven
  vroeg 2 jaar, 4 maanden geleden
  Koen
  zei 2 jaar, 4 maanden geleden

  Hi Steven,

  Dat zijn de kosten voor de boeken.. :) bij rechten zijn de boeken het eerste jaar 750 euro en bij bestuurskunde 700 euro!

  Kun je zo verder?

 • hoeveel dagen per week ben je op school?
  Linn
  vroeg 2 jaar, 9 maanden geleden
  Joyce
  zei 2 jaar, 9 maanden geleden

  De meeste weken bestaan uit vier dagen. Dit gaat dan over de jaren dat je geen stage hebt. Tijdens de tentamenweken is het uiteraard afhankelijk van hoeveel tentamens je hebt. Meestal zijn dit twee a drie dagen in de week.

 • Hallo, ik wil heel graag in februari beginnen met deze opleiding. Ik vroeg me dan ook af of jullie meteen je studieboeken kochten? Als ik kijk naar mijn huidige opleiding heb ik veel geld verspilt aan boeken die ik niet nodig bleek te hebben. Wat was jullie ervaring? Groetjes, Daphne
  Daphne
  vroeg 4 jaar, 11 maanden geleden
  Joyce
  zei 2 jaar, 10 maanden geleden

  Mijn ervaring is dat de boeken omtrent de recht vakken wel echt noodzakelijk zijn. Wat betreft de sociale vakken is het maar net wat je prettig vindt. De ene student doet het alleen met de lessen en de ander studeert wel uit het boek.

  Wettenbundels altijd aanschaffen!

 • Hoi, Ik heb een paar vragen over deze studie. Is er een goede communicatie tussen leraren en studenten? Is SJD een loting studie? Hoe groot zijn de klassen? Wat vind jezelf het leukst aan de studie? Wat is de kwaliteit van de opleiding? Alvast bedankt.Groetjes Mirthe
  Mirthe
  vroeg 5 jaar, 8 maanden geleden
  Joyce
  zei 2 jaar, 10 maanden geleden

  De opleiding SJD in Deventer is een relatief kleine opleiding. Hierdoor is de communicatie tussen studenten en leraren snel en prettig. De leraren kennen de studenten en andersom.

  De klassen bestaan in het eerste jaar uit ongeveer 20 studenten.

  SJD is geen loting studie. Als je je aanmeld voor 1 mei zijn er geen instapeisen (behalve mbo niveau 4 of havo/vwo). De opleiding is van hoog niveau en sluit goed aan bij de praktijk. De meeste leraren komen zelf uit het werkveld waardoor ze je precies kunnen vertellen hoe het er aan toe gaat.

  Ik zit momenteel in het derde jaar van de studie en het leukste vind ik de sfeer op de opleiding. Daarnaast de combinatie tussen sociaal en recht! Je kunt alle kanten op met SJD.

  Hopelijk heb ik hiermee al je vragen beantwoord en kan je een juiste keuze maken!

 • Op welke data zijn de meeloopdagen?
  Gretha
  vroeg 4 jaar, 10 maanden geleden
  Joyce
  zei 2 jaar, 10 maanden geleden

  Je kunt je aanmelden voor meeloopdagen.

  https://www.saxion.nl/studeren/kiezen_en_kennismaken/vragen/meeloopdagen/

  Je wordt dan gekoppeld aan een eerste jaars student van de SJD. In overleg met deze student plan een een geschikte dag in om mee te lopen.

 • Ik ben heel slecht in Engels. Krijg je examen in het vak Engels ? Kan je je HBO diploma halen als je slecht bent in engels ?
  saloua
  vroeg 3 jaar, 3 maanden geleden
  Dainice
  zei 3 jaar, 3 maanden geleden

  Hallo,

  Op dit moment wordt er geen engels gegeven binnen de opleiding. Wel zijn ze bezig het curriculum (lesprogramma)te wijzigen. Voor deze specifieke wijziging kun je het beste informatie inwinnen in het curriculum of de docent tijdens de intake.

 • Hoi, de opleiding van Social Work vond ik te ''zweverig'' iets te veel hulpverlener. Ik zocht een combinatie van theorie en social. Ik dacht dat dat SJD was. Nu hoor ik dat het 80% recht is en 20% social. Terwijl ik juist meer opzoek ben naar social. Kunnen jullie mij hier duidelijkheid over geven?
  Emir
  vroeg 4 jaar, 6 maanden geleden
  Dainice
  zei 3 jaar, 10 maanden geleden

  Bij Sociaal Juridische Dienstverlening bestaat de opleiding voor z'n 50% uit recht. Je maakt mensen wegwijs in het recht en wijst ze op de rechten en plichten. Je helpt ze dus niet met het maken van een planning maar verwijst ze naar de maatschappelijk werkster die dit met de cliënt doet.

  Zelf weet ik niet wat social work inhoudt maar als je een beetje de sociale richting op wil en twijfelt over SJD zou ik een meeloopdag aanraden en een les meedoen. Hier kan je studenten en docenten vragen over de opleiding als je dit nog niet gedaan hebt tijdens de opendagen.

 • Hallo, Ik zit heel erg te twijfelen over hbo rechten en SJD allebei spreken ze mij aan dus ik zit in een moeilijke situatie.Verder zou ik willen weten of je met SJD minder kans hebt op een baan dan hbo rechten. Alvast bedankt!
  Laura
  vroeg 4 jaar, 5 maanden geleden
  Dainice
  zei 3 jaar, 10 maanden geleden

  Ten eerste wil ik aangeven dat de opleiding SJD erg breedt is en daarmee je kansen op de arbeidsmarkt erg verbreed. Je kan terrecht binnen de afdeling verhuur, gemeenten, het UWV en schuldhulpverlening. Soms zijn er vacatures waar zowel HBO recht als SJD voor in aanmerking kunnen komen zoals binnen het juridisch loket. Met SJD maak je naar mijn idee juist meer kans binnen functies waarbij je ook veel cliënt contact hebt.

  Ik raad je aan een meeloop dag te doen voor beide opleidingen om je te helpen bij het maken van je keuze.

  Heel veel sucses ^^

 • Hallo, Ik zit heel erg te twijfelen over hbo rechten en SJD allebei spreken ze mij aan dus ik zit in een moeilijke situatie.Verder zou ik willen weten of je met SJD minder kans hebt op een baan dan hbo rechten. Alvast bedankt!
  Laura
  vroeg 4 jaar, 5 maanden geleden
  Dainice
  zei 3 jaar, 11 maanden geleden

  Hallo,

  Ik volg de opleiding SJD en zie juist de vele beroepsmogelijkheden zoals bewindvoering, schuldhulpverlening, woningconsulent en verschillende functies bij de gemeente. Juist door de combinatie recht en dienstverlening kun je naar mijn idee bij veel organisaties terrecht.
  HBO rechten gaat wel dieper in op de juridische stof en zou dus een mooie opstap zijn naar de universiteit.

  Wanneer je twijfelt kun je ook een meeloopdag doen bij beide opleidingen en daar al je vragen stellen aan studenten.

 • Hallo, De studie SJD lijkt mij erg leuk, maar op de website staan lestijden mogelijk van 8:30-21:30. Hoe ziet jullie rooster er meestal uit? 8:30 beginnen kan ik me voorstellen, maar tot 21:30 college lijkt me erg laat..
  Mandy
  vroeg 4 jaar, 6 maanden geleden
  Pascal
  zei 4 jaar, 6 maanden geleden

  Hallo Mandy, Het rooster dat wordt samengesteld door de roostermakers varieert eigenlijk per kwartiel. Op basis van mijn eigen ervaringen kan ik zeggen dat er in principe een drietal lesblokken zijn waarin college wordt gegeven. Deze betreffen van 9.00 tot 12.00, van 12.00 tot 15.00 en van 15.00 tot 18.00. Persoonlijk heb ik nooit een college hoeven volgen na 18.00, dus wat dat betreft ga ik er niet vanuit dat dit bij andere klassen wel het geval is. Wel is bij mij bekend dat er zo nu en dan herkansingen plaatsvinden in de avonduren, omdat overdag dan de gebruikelijke colleges plaatsvinden. Tevens kan ik mededelen dat ik gedurende de opleiding tot nu toe nog nooit te maken heb gehad met zogeheten tussenuren. De lessen sluiten altijd op elkaar aan, wat ikzelf als positief heb ervaren. Ik hoop je dat je wat kunt met deze informatie. Groetjes, Pascal

 • Hoi, ik wil graag SJD studeren alleen wat zijn jullie ervaringen op het saxion? En kun je na je propedeuse ook rechten studeren aan de uni?
  Flo
  vroeg 4 jaar, 6 maanden geleden
  Jaap
  zei 4 jaar, 6 maanden geleden

  Hallo Flo,

  Mijn ervaringen op het Saxion zijn erg goed. Ik heb zelfs een vergelijk omdat ik hiervoor elders een studie heb gevolgd. Één van de redenen voor overstap was voor mij de soepelere studiepuntentelling (welke mij nog steeds erg goed bevalt). De communicatie tussen studenten en docenten is hier erg goed, wederom omdat ik een vergelijk heb met een andere hbo-school.

  Doorstromen naar een universiteit wanneer u uw propedeuse heeft behaalt is mogelijk, mits u aan de instroomeisen van de betreffende opleiding voldoet. Daarnaast wordt er in veel gevallen door middel van een intakegesprek bekeken of ze u geschikt vinden voor de universitaire opleiding.

  Ik hoop uw vragen op deze manier te hebben beantwoord. Mogen er nog onduidelijkheden zijn, of heeft u nog verdere vragen, dan hoor ik graag van u!

  Met vriendelijke groet,

  Jaap Scheepers

 • Hoi, Ik heb een paar vragen over deze opleiding. Hoe zit het met het vak Engels, is dit erg belangrijk? Hoe is de studielast van deze studie?
  Gretha
  vroeg 4 jaar, 7 maanden geleden
  Koen
  zei 4 jaar, 7 maanden geleden

  Hallo Gretha, via ambassadeur Anne heb ik het volgende antwoord op je vragen ontvangen: Het vak Engels is niet belangrijk. Wij krijgen zelden les in het Engels.
  Voor de rest is het goed te doen met de studielast van deze opleiding, het is goed te combineren met sport of een bijbaan. ^Maarten

 • Hoi,Ik overweeg de opleiding SJD te gaan volgen. Maar ik ben al 23. Zijn er meer 'oudere' studenten of kom ik in een klas met alleen maar jongere? Hoeveel uur ben je fysiek op school aanwezig per week? Worden de klassen ingedeeld op woonplaats?
  anoniem
  vroeg 4 jaar, 7 maanden geleden
  Pascal
  zei 4 jaar, 7 maanden geleden

  Goedemiddag, om maar direct met de deur in huis te vallen: Ik ben op 24-jarige leeftijd begonnen met de opleiding en had exact hetzelfde idee als jij. Ook ik had het vermoeden dat ik weleens veruit de oudste student uit de klas zou kunnen zijn, vergezeld door recent afgestudeerde havisten. In de praktijk viel dit echter reuze mee. Vanzelfsprekend behoor je vermoedelijk wel tot de oudere studenten, maar er zijn ook tal van studenten die de studie volgen nadat zij een mbo-opleiding hebben doorlopen. Ook zijn er genoeg studenten die net als wij een laatste poging ondernemen om een hbo-opleiding met succes af te ronden. Je volgt per kwartaal een viertal modulen (doorgaans drie contacturen per week) en een Integrale Opdracht (uiteenlopend van een vrije dag tot een hele dag). Je bent dus om en nabij 12 tot 20 uren per week fysiek aanwezig op school. De klassen worden niet ingedeeld op woonplaats, leeftijd en/of geslacht. Volgens mij worden ze volledig willekeurig samengesteld. Hopende je bij dezen voldoende te hebben geïnformeerd. Groetjes, Pascal

 • Wat kan je allemaal doen als je je diploma hebt? Kan je dan ook net zoals bij rechten werken bij een advocatenbureau of in een rechtbank? En is de overgang van mbo naar hbo groot of valt dat mee?
  Daniela Muntoni
  vroeg 4 jaar, 8 maanden geleden
  Pascal
  zei 4 jaar, 8 maanden geleden

  Goedemorgen Daniela,
  Op het moment dat je je diploma hebt behaald, kun je aan de slag in een uiteenlopend werkveld. De lijst met mogelijkheden is te lang om op te noemen, maar op http://www.carrieretijger.nl/opleiding/recht-en-bestuur/sociaal-juridische-dienstverlening staan een aantal voorbeelden. Of je direct aan de slag kunt bij een rechtbank of advocatenkantoor durf ik je niet met zekerheid te zeggen. Het zou bijvoorbeeld ook kunnen zijn dat je daar een specifiekere opleiding voor nodig hebt, zoals Hbo rechten. Wat ik wel weet is dat er een aantal SJD-studenten stage lopen bij de door jou genoemde werkgevers. Of de overgang van Mbo naar Hbo groot is weet ik niet uit ervaring, aangezien ik nooit een Mbo opleiding heb gevolgd. Wat ik wel heb vernomen van klasgenoten is dat zij op het Hbo veel meer werk moeten verzetten en dat er in grotere mate een beroep wordt gedaan op hun zelfstandigheid, discipline en doorzettingsvermogen. Volgens hen ben je er dus aanzienlijk drukker mee dan op het Mbo. Ik hoop dat ik je vraag bij dezen voldoende heb beantwoord. Kom gerust nog eens terug indien je nog meer vragen hebt. Groetjes, Pascal

Ontdek

Ambassadeurs plaatsen tweets, blogs & beantwoorden vragen van IntoSaxion.

 • Wat typeert volgens jou Saxion? Laat het zien met een foto!


 • Wat is of was je favoriete vak en waarom?


  • Pascal zegt

   De vakken die van doen hebben met het sociale aspect van de opleiding genieten mijn voorkeur. Denk hierbij aan Communicatieve vaardigen 1 en 2, Onderhandelen, Professionele Gespreksvoering e.d. Tevens hebben de rechtsvakken waarmee je wel eens van doen hebt in de praktijk ook mijn voorkeur. Denk hierbij aan Huurrecht, Arbeidsrecht, Sociaal Zekerheidsrecht etc.

 • Hoeveel tijd besteed je per week aan huiswerk voor je opleiding?


  • Pascal zegt

   4-10 afhankelijk van deadlines e.d.

 • Wat ben je na je studie van plan?


  • Annet zegt

   Zo snel mogelijk aan het werk.

  • Pascal zegt

   Zo snel mogelijk aan het werk.

  1/2
 • Welke sociale media gebruik je om te communiceren met docenten?


  • Annet zegt

   Daar gebruik ik geen sociale media voor.

  • Pascal zegt

   Daar gebruik ik geen sociale media voor.

  1/2

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?