Ondernemerschap & Retailmanagement

hoe zien de lessen eruit?

Ferhat
6 maanden geleden
1 Antwoord
Loraine Bruinink
Loraine Bruinink
6 maanden geleden

Hoi Ferhat,

Hierbij geef ik je hopelijk voldoende antwoord op de vragen die je hebt gesteld via het platform. Mochten er nog onduidelijkheden zijn mag je altijd mailen naar; 484090@student.saxion.nl

Bij deze opleiding volg je niet vakken zoals je gewend bent op je middelbare school. Alle vakken die je volgt dragen bij de ontwikkeling van jou als ondernemer. Het eerste leerjaar leer je alles over het ondernemerschap. Je maakt kennis met de verschillende fases van een onderneming. Ook raak je bekend met de thema's van de opleiding en de werkwijze met loops en tribes. Vanaf het eerste moment staat het zelfstandig ondernemen centraal. Zitten mensen wel op jouw ideeën te wachten? En hoe innoveer je met technologische ontwikkelingen?

Het tweede leerjaar bestaat uit thema’s die in samenwerking met het werkveld zijn bepaald. Deze onderwerpen zijn actueel en belangrijk voor de maatschappij. Daarnaast blijft in het tweede leerjaar ook ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling een grote rol spelen. Zo kun je goed voorbereid keuzes maken voor een minor, stage en jouw uitstroomprofiel.

In het derde jaar kun je zelf kiezen of je een minor in het eerste of in het tweede semester wilt volgen. Een minor is een verplicht half jaar onderwijs naar keuze. Je kan een onderwerp kiezen wat jou aanspreekt. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een half jaar een andere opleiding te volgen (kennis verbreden) of je kan een onderwerp kiezen waar je expert in wilt worden (verdiepen). Een minor levert je nieuwe inzichten op en hiermee geef je een eigen kleur aan je studie. Je kunt je minor ook in het buitenland volgen.

In het andere semester werk je mee in het Smart Solutions Semester van Saxion en volg je het vak Living Technology. Bij Smart Solutions werk je in een team met studenten van andere opleidingen aan een complex en actueel vraagstuk uit de praktijk, vaak met een technologische component. Bij Living Technology krijg je een verdieping op het onderwerp innovatie met speciale aandacht voor technologie. Je gaat kansen zien voor nieuwe toepassingen en nieuwe business en verdienmodellen bedenken o.b.v. technologische ontwikkelingen.

In jaar 4 studeer je het gehele jaar af op een nieuw of vernieuwd businessmodel, met een technologische component. Je kan kiezen uit de afstudeerprofielen:

• Start up/ scale up; beginnen eigen bedrijf en/of uitbreiden van je bedrijf

• (Familie) bedrijfsovername; overnemen van een bedrijf

• Retail; meedenken binnen een Retailbedrijf

Tijdens het jaar word je intensief begeleid door een coach en krijg je begeleiding van experts, business mentoren en externe beoordelaars. Door het doorlopen van 7 milestones ga je een idee uitwerken tot een businesscase. In iedere milestone ga je krijg je een andere opdracht, gericht op het steeds verder brengen van je idee.

Verder is het zo dat je geen vast rooster hebt, zoals je dat kent op de middelbare school. Er zijn fysieke lessen en zoals dat bij onze opleiding heet workshops waarbij de stof wordt aangeboden. Verder zijn er diverse contactmomenten met coaches/begeleiders die je verder helpen met de projecten. De overige tijd ben je bezig met zelfstudie of werk je samen met je projectgroep aan de opdrachten. De toetsen worden ook anders vormgegeven. De toets vormen zijn bijvoorbeeld in verslaglegging, presentaties, theorietoetsen of (bedrijf)casussen.

Groetjes Loraine

Is jouw vraag nog niet beantwoord?