Ondernemerschap & Retailmanagement

Ben jij ondernemend en innovatief? En beschik jij over zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen? In de opleiding Ondernemerschap & Retail Management kun jij deze eigenschappen tot zijn recht laten komen. Je leert alle facetten van het ondernemersvak kennen. Van leidinggeven, financieel management, marketing en inkoop, tot het opzetten van een businessplan en het doen van marktonderzoek. Jij bent straks diegene die een bedrijf succesvol draaiende kan houden, samen met het team.

Hierbij alvast wat handige links met antwoorden op veelgestelde vragen!

- Is er een mogelijkheid om in februari in te stromen?

- Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

- Wat zijn de toelatingseisen?

Nog meer vragen? Op onze website vind je alles over de start van je studie!

IntoSaxion is niet bedoeld voor het werven van personeel, stagiaires en afstudeerders. Deze vragen worden verwijderd en dus niet beantwoord.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Deventer, Enschede

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Hoi! wordt er binnen deze opleiding ook stage gelopen?
  Kim
  vroeg 1 maand geleden
  Enola
  zei 1 maand geleden

  Hi Kim,

  Dankje voor je vraag. Helaas word er in deze opleiding geen stage gelopen. Het is mogelijk om een minor te doen in een andere stad of ander land zodat je daar op die school mee loopt. Maar echt bij bedrijven wordt er geen stage gelopen.
  Hopelijk heb je zo antwoord op je vraag.

  Groetjes Enola

 • Bevat deze opleiding veel financiële gebeuren?
  Koen Weusthof
  vroeg 1 maand, 2 weken geleden
  Enola
  zei 1 maand, 2 weken geleden

  Hallo Koen,
  Je krijgt bij deze opleiding wel van doen met financieel management. Dit is vooral in het eerste en tweede jaar, 3e en 4e durf ik nog niet te zeggen.
  Maar als kort antwoord; de opleiding bevat financieel “gebeuren” en hierin wordt je ook getoetst.

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hoi, Ik heb een opleiding tot interieur adviseur gevolgd en wil graag ook in deze branche blijven. Is Ondernemerschap & Retailmanagement dan een geschikte opleiding als het gaat om het opzetten van een bedrijf en als ik project management achtige dingen wil gaan leren? Alvast bedankt!
  Mayke
  vroeg 2 maanden, 1 week geleden
  Silke
  zei 2 maanden, 1 week geleden

  Hoi Mayke,
  Toevallig is er een klasgenootje van mij met dezelfde ambitie! Zij heeft ook de opleiding tot interieur adviseur gevolgd en doet nu Ondernemerschap & Retail Management. Het antwoord op jouw vraag is simpelweg “ja”. Mijn klasgenoot geeft ook aan dat ze de opleiding goed vindt aansluiten en dat je op een breder gebied gaat nadenken over je ideeën. Op het moment zijn wij zelfs bezig met het uitwerken van een bedrijfsconcept naar eigen invulling, hier zou je dus iets kunnen kiezen gerelateerd aan jouw eerste opleiding.

  Ik hoop dat dit jouw vraag goed beantwoord en je kan natuurlijk altijd nog contant opnemen!
  Groetjes,
  Silke Rensen, tweede jaars student ORM

 • Hoi, Ik heb in mijn middelbare schooltijd geen economie of dergelijke gehad en moet dus deelnemen aan een deficiëntieonderzoek. Zijn er bepaalde boeken of andere media waarmee ik me hiervoor kan voorbereiden? Met vriendelijke groet, Damien Ambrosius
  Damien
  vroeg 3 maanden geleden
  Eelke
  zei 3 maanden geleden

  Hey Damien, ik zat in hetzelfde schuitje. Ik heb toen het boek 'Percent', het lesboek voor economie van de middelbare school, besteld. Misschien heb je daar wat aan.

  Succes!

 • Hoi! Wordt je tijdens deze opleiding echt opgeleid om je eigen bedrijf te starten of kan je ook bij bijvoorbeeld grote ketens komen te werken? Zo ja wat voor baan zou je dan bijvoorbeeld kunnen uitvoeren binnen dat bedrijf?
  Leah
  vroeg 4 maanden, 3 weken geleden
  Silke
  zei 4 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Leah,
  Ik ben Silke en zit momenteel in het tweede jaar van de opleiding ORM. In het eerste jaar leer je de in’s & out’s van het ondernemerschap door je eigen bedrijfje op te starten met medestudenten. Je wordt hierin volledig begeleid door docenten en aan de hand van passende workshop over bijvoorbeeld in- en verkopen. Momenteel zijn wij in het tweede jaar bezig met het leren van allerlei methodes. Deze methodes kan je inzetten om je bedrijf succesvoller te maken, om een nieuw product te ontwikkelen en bepaalde manieren om onderzoek te doen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Je wordt dus opgeleid tot ondernemer, maar je kan hiermee ook terecht komen in een hoge managementpositie of als leidinggevende in een bedrijf. De branche is volledig afhankelijk van jou, het is dus niet zo dat de opleiding zich specifiek richt op één of twee branches. Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

 • hoi enola,ik ben begonnen aan de opleiding en moet nu een product bedenken wat ik op de markt kan brengen. heb jij toevallig nog inspiratie met wat jij en anderen uit jou klas hebben bedacht?
  wieke
  vroeg 7 maanden geleden
  Enola
  zei 7 maanden geleden

  Hoi Wieke,

  Leuk dat je dat vraagt. In het eerste deel van de opleiding heb ik met mijn groepje een “mommy moments” box bedacht en op de markt gebracht. Dit was dan speciaal een voor zwangere vrouwen. In het tweede deel hebben we gekozen voor een dienst ipv product om een feest te geven maar door Corona kan dat helaas niet doorgaan.
  Maar anderen in mijn klas hadden kerst pakketten, horloge, usb sticks, metalen rietjes, oordopjes etc.
  Het is vooral op internet kijken en nadenken wat jij mist.

  Hopelijk heb je hier genoeg aan.
  Groetjes Enola

 • Moet je nu al weten wat je later wil gaan ondernemen? Ik heb hier namelijk nog geen idee van en ben bang dat ik daardoor niet goed mee kan komen in de studie
  sanne
  vroeg 7 maanden, 1 week geleden
  Jim
  zei 7 maanden, 1 week geleden

  Hi Sanne,

  Bedankt voor je vraag.

  Je hoeft nog niet te weten wat je wilt gaan ondernemen. Sommige studenten weten dat aan het eind van de opleiding nog geen eens. De opleiding is erop gericht op jouw alles te leren omtrent ondernemen en retail en jou te laten ontdekken wat je leuk vindt, kansen te zien in de markt plus nog veel meer.

  Kort samengevat: je hoeft nog niet te weten wat je wilt gaan ondernemen. Het gaat er meer om dat je nieuwsgierig bent en het in de toekomst zou willen.

  Groet,

  Jim

 • Is er een mogelijkheid om tijdens de opleiding van enschede over te stappen naar deventer?
  Daan
  vroeg 10 maanden, 2 weken geleden
  Enola
  zei 10 maanden, 2 weken geleden

  Hallo Daan,

  Ten eerste sorry voor dit latere antwoord, door een storing in Intosaxion heb ik geen melding gekregen van de vraag.
  Nu jouw vraag over het overstappen. Het is zo dat je je in het begin natuurlijk opgeeft voor een locatie die jouw voorkeur heeft. Dit kan Enschede of Deventer zijn. Bij Deventer zit de opleiding bij de school in (alle andere opleidingen zitten er om heen) en zijn de klassen wat kleiner. Enschede heeft een speciaal gebouw voor de opleiding ORM, namelijk het oude ziekenhuis aan het Ariensplein, en zijn de klassen wat groter. Voor de rest is de opleiding hetzelfde qua stof en praktijk.
  Als je uiteindelijk hebt dat Enschede/ Deventer niet bevalt en je wilt overstappen heb je eerst een gesprek met je coach en/of studiebegeleider. Hoe dit precies in zijn werking gaat durf ik niet te zeggen. Zij kunnen jou helpen of eerst samen bespreken waarom dat zo is. Daarna kan het mogelijk zijn dat je over kan stappen mits er plek is op die locatie. Maar als het zover is wordt dit ook besproken en we hopen natuurlijk dat dit niet nodig is :)
  Hopelijk is je vraag zo beantwoord. Zo niet, dan kun je een mailtje sturen.

  Groetjes,
  Enola

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Wat is de moeilijkheidsgraad van financieel management 1?
  Maud
  vroeg 11 maanden geleden
  Enola
  zei 10 maanden, 2 weken geleden

  Hallo Maud,

  Ten eerste sorry voor dit late antwoord. Door een storing in Intosaxion heb ik geen melding van de vraag ontvangen.
  Jouw vraag over de moeilijkheidsgraad van Financieel management. In de vooropleidingen die ik heb gehad, had ik niks met financieel management gehad. Hierdoor in de moeilijkheidsgraad natuurlijk moeilijker voor mij dan een student die dit wel heeft gehad. Over het algemeen is het zo dat als je de lessen bijbewoond en mee doet aan de klassikale opdrachten, de presentaties goed doorkijkt en hierbij aantekeningen maakt en vooral oefent, is het goed te doen. Bij elke presentatie maak ik aantekeningen en maak ik de oefenopdrachten en hierdoor wordt het steeds makkelijker.
  Dus het ligt er vooral aan of je al iets met financieel management hebt gehad en of je goed oefent. Zo kun je zelf de moeilijkheidsgraad bepalen.

  Hopelijk geeft dit wat meer duidelijkheid, en is je vraag beantwoord. Zo niet, dan kun je altijd een mailtje sturen.

  Groetjes,
  Enola

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hallo!Ik ben erg benieuwd naar de verhouding tussen 1e jaars studenten die het familie bedrijf overnemen of al betrokken zijn in de ondernemingswereld, tegenover studenten die daar totaal nog geen ervaring mee hebben? Groetjes Maud
  maud
  vroeg 11 maanden geleden
  Enola
  zei 10 maanden, 2 weken geleden

  Hallo Maud,

  Als eerste sorry voor deze late reactie, door een storing ontving ik geen mail van de vraag.

  Nu jouw vraag over verhoudingen.
  Ik zelf ben eerste jaar student en ben al sinds mijn geboorte eigenlijk betrokken bij de ondernemingswereld door mijn beide ouders. Mijn moeder heeft een eigen bedrijf gehad, en daar heb ik aan deelgenomen. Mijn vader heeft het nu nog steeds en hier ben ik wel actief in. Hierdoor kun je wel zeggen dat ik betrokken ben in deze wereld. En er is wel duidelijk een verschil te zien bij studenten die deze ervaring en betrokkenheid niet hebben. Toch leer je alsnog veel van elkaar omdat je het dus allebei op andere manieren bekijkt. Tijdens lessen en de praktijk is het verschil wat groter omdat de onervaren studenten er minder kennis van hebben of minder overzicht hebben over wat er gaande is.
  Toch trekken de onervaren studenten snel bij gedurende de weken en wordt het verschil wat kleiner maar je zult het nog wel merken wie er betrokken zijn met de ondernemingswereld en wie het alleen uit de lessen kent.

  Hopelijk is je vraag zo beantwoord. En zo niet, dan kun je een mailtje sturen.
  Groetjes Enola

 • Hallo! Ik wil graag meer te weten komen over de Associate deeltijd studie van ORM, is er iemand die mij hier meer informatie over kan geven? Groetjes, Rick
  Rick
  vroeg 12 maanden geleden
  Loraine
  zei 12 maanden geleden

  Hoi Rick,

  Bedankt voor het stellen van je vraag.

  Ik volg zelf de voltijd opleiding, daar heb je natuurlijk minder aan. Ik heb daarom contact met saxion opgenomen om te vragen of er iemand is die je er meer over kan vertellen. Als je mij even een email stuurt naar: 484090@student.saxion.nl met je gegevens, dan kan ik contact met je opnemen zodra ik meer weet.

  Ik hoop ik je tot zover heb kunnen helpen.

  Groetjes
  Loraine Bruinink

 • Hoi, Ik wil graag Ondernemerschap en Retailmanagement gaan studeren, maar ik twijfel nog tussen de locaties in Enschede en Deventer. Kunnen jullie mij meer vertellen over de verschillen tussen de locaties? Dan heb ik het voornamelijk over sfeer en hoeveel uitdaging er is etc.
  Levi
  vroeg 1 jaar geleden
  Jim
  zei 1 jaar geleden

  Dag Levi,

  Bedankt voor je vraag. Ik zit zelf in Deventer op school. De sfeer vind ik daar erg leuk en betrokken. De uitdaging is ongeveer hetzelfde. Alleen vind ik het in Deventer leuker omdat de opleiding daar iets kleiner is en iedereen wat meer betrokken is. De school in Deventer is ook wat kleiner en dat vind ik zelf ook prettig.

  Ik hoop je hiermee geholpen te hebben.

  Groet,

  Jim Niemeijer

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Praktisch
  Ik was benieuwd naar het rooster van deze opleiding... heb je een dag vrij of juist niet?
  Lois
  vroeg 1 jaar, 5 maanden geleden
  Enola
  zei 1 jaar geleden

  Hallo Lois,

  Bedankt voor je vraag.
  Saxion is verplicht om bij elke opleiding 1 dag vrij te geven. Bij ons is dat in het eerste jaar de woensdag geweest, de rest van de jaren durf ik nog niet te zeggen. Als er andere zaken buiten school om zijn kun je wel vrij vragen en dit aangeven bij de leraren. Het rooster kan elke week veranderen en er kunnen ook lessen uitvallen, dit wordt aangegeven via een mail. Het rooster is meestal ver van te voren bekent en je kunt via de site of app ver vooruit kijken wanneer je welke les hebt.
  Hopelijk heb je zo genoeg informatie.

  Groetjes,
  Enola

 • Praktisch
  Moet je voor deze opleiding een laptop hebben? Zo ja, welke is het best geschikt?
  Lois
  vroeg 1 jaar, 5 maanden geleden
  Enola
  zei 1 jaar geleden

  Hallo Lois,

  Bedankt voor je vraag.
  Voor deze opleiding heb je zeker een laptop nodig, alles wordt bijna digitaal gedaan. Het antwoordt op je vraag is dus ja. Wat voor laptop; wat voor jou fijn werkt. Het is wel verstandig om te kijken dat het genoeg opslag heeft en niet te langzaam wordt als je meerdere dingen hebt geopend of op je laptop hebt staan. Ik zelf heb een Asus VivoBook Flip en deze vind ik erg geschikt. Maar je moet kijken wat jij fijn vind en goed mee kan werken.

  Groetjes,
  Enola

 • Is er bij deze opleiding ook een stage in het buitenland mogelijk?
  Yoni
  vroeg 1 jaar, 2 maanden geleden
  Enola
  zei 1 jaar geleden

  Hallo Yoni,

  Bedankt voor je vraag.
  Helaas heeft deze opleiding geen stage, wel is het mogelijk om een minor te doen in het buitenland voor een paar maanden. Dit is te bespreken met je studiebegeleider.

  Groetjes,
  Enola

 • Ik heb de opleiding Commerciële economie gevolgd en helaas niet gehaald. In welke mate/diepgang komen vakken als zicht op cijfers, beslissingscalculaties en Engels in deze opleiding voor?
  Job
  vroeg 2 jaar, 9 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 8 maanden geleden

  Hoi Job,

  Wat is het verschil tussen deze opleiding en een gelijknamige opleiding bij een andere hogeschool?
  Studieloopbaanbegeleiding staat binnen de opleiding hoog in het vaandel.
  Iedere student heeft een eigen studieloopbaanbegeleider en minimaal drie gesprekken per jaar onder andere over de studievoortgang.

  Daarnaast is er een prettige mix tussen enerzijds klassikaal onderwijs en anderzijds projectonderwijs.

  De opleidingsstructuur:
  • Praktijkgericht, actueel, opdrachten vanuit het bedrijfsleven
  • De modulen zijn met elkaar verbonden door het semesterproject.
  • Aandacht voor persoonlijke en professionele ontwikkeling
  • Gastcolleges en excursies
  • Elk semester staat een beroepsrol centraal
  • Internationale uitwisselingsprogramma’s
  • Mogelijkheid tot studie in buitenland
  • Ten slotte zijn er goede contacten met het bedrijfsleven en zijn er contacten met partnerscholen in het buitenland.

  Welke vakken worden er tijdens het eerste jaar gegeven?
  • Online marketing
  • Marketing
  • Interne analyse
  • Omgevingsanalyse
  • Juridische kaders
  • Basis van onderzoek
  • Engels
  • Financiering
  • Professionele ontwikkeling

  Daarnaast vindt er in groepsverband projectonderwijs plaats waar management- en communicatieve vaardigheden een belangrijke rol spelen.

  Kun je zo verder?

  Groetjes,
  Roos

 • Wat staat er centraal bij deze opleiding?Gaat het vooral om het ondernemerschap zelf of kan ik bijvoorbeeld ook echt theorie betreft retailmanagement verwachten? Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt van deze studie? Word je echt beperkt tot het ondernemen of is het breder?
  Rutger
  vroeg 3 jaar, 1 maand geleden
  Harun
  zei 3 jaar, 1 maand geleden

  Hi Rutger,

  Uit de enquête die onder studenten van deze opleiding bij Saxion wordt gehouden blijkt:

  Het ondernemersbloed stroomt door je aderen en je wilt je eigen startup beginnen, duurzaam ondernemen, innoveren binnen een familiebedrijf of een leidinggevende functie in de retail. Bij Ondernemerschap & Retailmanagement leer je alle facetten van het ondernemerschap kennen: van leidinggeven en financieel management tot het opzetten van een businessplan. De student als ondernemer is hierbij het uitgangspunt. Al tijdens je studie ga je ondernemen en anders dan in het traditioneel onderwijs wordt thematisch onderwijs aangeboden. Met jouw kennis, ervaringen en creatieve ideeën weet jij hoe je straks een toekomstgericht en innovatief bedrijf succesvol draaiende kunt houden.

  Met je diploma op zak zijn er genoeg mogelijkheden om als ondernemer
  aan de slag te gaan. Je kunt je eigen onderneming starten, een (familie)
  bedrijf overnemen of als manager een winkelketen leiden. Je bent een
  waardevolle ondernemer voor veel retailorganisaties en midden- en
  kleinbedrijven in uiteenlopende branches.

  Voorbeeld vakken:
  • Oriëntatie op ondernemen
  • Onderneming starten
  • Onderneming laten groeien
  • Oriëntatie op retail
  • Ondernemen
  • Persoonlijke ontwikkeling

  Beroepsmogelijkheden:
  Zelfstandig ondernemer, shopmanager, vestigingsmanager, bedrijfsleider,
  filiaalmanager, franchisenemer, consultant, salesmanager, retailmanager.

  Kun je zo verder? Anders stel gerust nog een vraag!

  Groetjes,
  Roos

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?