Mechatronica

Wil je iets laten bewegen of heel nauwkeurig positioneren zoals dat bij robots gebeurt? Kies dan voor de opleiding Mechatronica, want daar leer je wat daarbij komt kijken en hoe je zoiets ontwerpt. Bij de opleiding Mechatronica leer je onder andere bewegende systemen te maken. Je leert hoe je mechatronische producten ontwerpt, bouwt en programmeert. Toepassingen zijn onder andere slimme hulpmiddelen voor in de zorg, zowel thuis als in het ziekenhuis, maar ook snelle productiemachines en robots voor de chip-industrie. Je krijgt les op het gebied van mechanica, elektronica en informatica.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Enschede

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Giel vraagt 12 aug 2019
  Hoi, Weten jullie ook wanneer we de opleiding begint en wanneer we de lesroosters krijgen ,Groet Giel
  Danique zegt 12 aug 2019

  Hoi Giel,

  Bedankt voor je vraag!

  De eerste lesdag van de opleiding valt op maandag 2 september. In de week daarvoor kun je deelnemen aan de HOI-week, een introductieweek om kennis te maken met de opleiding, school en de stad (https://www.saxion.nl/studeren-bij/hoi-week).

  Ik weet zo niet precies wanneer de lesroosters bekend worden. Via https://roosters.saxion.nl/ kun je de roosters inzien door in te loggen.

  Ik hoop zo je vraag te hebben beantwoord.

  Groeten Danique

 • Istemihan vraagt 06 aug 2019
  Ik zit nu op de havo met het profiel E&M.Is het mogelijk om de opleiding mechatronica te volgen?
  Danique zegt 12 aug 2019

  Hallo Istemihan,

  Bedankt voor je vraag!

  De toelatingseisen voor de opleiding zijn te vinden op https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/mechatronica/toelating. Met het havo-profiel E&M heb je helaas geen toegang tot de opleiding mechatronica.

  Je zou contact op kunnen nemen met het Servicepoint Studentenbalie om te vragen of je in aanmerking komt voor deficiëntietoets(en), waarbij je als toelating toetsen voor natuurkunde en wiskunde B moet maken om aan te tonen dat je het juiste niveau hebt om de opleiding te kunnen volgen. Het telefoonnummer van deze balie is onderaan de genoemde link te vinden.

  Ik hoop je vraag zo beantwoord te hebben.

  Groeten Danique

 • Thijs Overvoorde vraagt 02 jul 2019
  heb je ook verplicht wiskunde b nodig van de havo of kan je daar in je studie ook nog bijlessen voor volgen?
  Mark zegt 03 jul 2019

  Hoi Thijs,

  Wiskunde B is niet verplicht om te mogen starten. Als toelatingseis worden de HAVO profielen N&T en N&G (Extra nodig: Natuurkunde of NLT) gehanteerd.

  Daarnaast wordt er voorafgaand aan de intake een korte toets afgenomen om je competentieniveau te bepalen voor bijvoorbeeld de Nederlandse taal en rekenen. Als daaruit blijkt dat er extra bijspijkering nodig is dan kan de opleiding meerdere (vrijwillige) trajecten adviseren.

  Bij alle wiskundige vakken wordt er tevens van een basis competentieniveau uitgegaan en zal de stof dan ook vanaf de basis opgebouwd worden.

  Ik hoop je vraag naar voldoening beantwoord te hebben.

  Mvg,
  Mark

 • Matthijs vraagt 01 jul 2019
  Welke eisen worden er gesteld aan een laptop? Ik heb gezien dat er soms doorverwezen wordt nar de pagina van Solidworks met daarop de minimale eisen, maar als je die eisen vertaald naar een laptop naar kom je al heel snel boven €2000. Wat is handig om te doen?
  Mark zegt 01 jul 2019

  Hoi Matthijs,

  Bedankt voor je vraag!
  De laptopeisen kun je vinden op de opleidingspagina van Mechatronica: https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/mechatronica
  Het is echt niet nodig om een laptop te halen die perfect aan de eisen van Solidworks voldoet. Ja hij zal dan sneller modellen kunnen renderen, maar de meeste laptops zijn tegen woordig snel zat. Ik zou aanraden in ieder geval een laptop met een i7 (of AMD equivalent) en een dedicated grafische kaart te kopen. Dan zit je altijd goed.
  Ik hoop je vraag naar voldoening beantwoord te hebben.

  Groetjes,
  Mark

 • Giel vraagt 15 jan 2019
  Hallo,Is er voor deze opleiding een numerus fixus?
  Danique zegt 15 jan 2019

  Beste Giel,

  Bedankt voor je vraag! Voor zover ik weet is er geen numerus fixus bij de opleiding.

  Groeten Danique

 • Alex vraagt 08 jan 2019
  Hoi, mijn zoon zit nu in examenjaar TL niveau 4. Nu zitten we met de keus via MBO Mechatronica naar HBO Mechatronica of via HAVO. Hoe ervaren jullie de overgaan vanuit HAVO naar HBO? Kom je dan veel tekort qua technische vakken? Of adviseren jullie MBO Mechatronica als vooropleiding?
  Danique zegt 08 jan 2019

  Hoi Alex,

  Mijn ervaring is dat havisten over het algemeen de vakken goed kunnen volgen, maar minder praktische kennis hebben. Deze praktische kennis zorgt bij studenten die van het MBO komen soms voor een snellere koppeling of begrip van theoretische lesstof. Daar staat tegenover dat de wiskunde door MBO-studenten als pittig wordt ervaren, hier wordt soms wel een overgangstraject voor geboden bij de MBO-opleiding. Ook krijgen MBO-studenten tijdens de eerste periode van de opleiding aanvullend les in de Nederlandse taal.

  Over het algemeen is het via beide wegen goed te doen, maar is het belangrijk om de lesstof goed bij te houden en opgaven te maken.

  Ik hoop dat ik zo je vraag heb beantwoord. Zo niet, dan hoor ik dat graag.

  Groeten Danique

 • Arjan vraagt 04 dec 2018
  Is het ook mogelijk om over te stappen van mechatronica voltijd naar duaal na bijvoorbeeld een 2 jaar?
  Danique zegt 04 dec 2018

  Hoi Arjan,

  Ik heb je vraag doorgestuurd en het volgende antwoord gekregen:
  De opleiding Mechatronica heeft geen duaal variant. Daarmee is het antwoord kortweg: nee.

  We hebben echter wel een deeltijd variant. Die is echter op een andere wijze vormgegeven. Het overstappen van de een op de ander is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Na 2 jaar studeren in voltijd is het niet zo dat je in leerjaar 3 kan starten van de deeltijd. De curriculum structuur is hiervoor te verschillend. Een examencommissie zal moeten bepalen aan welke onderdelen wel of niet voldaan zijn en kan op basis daarvan vaststellen waar in de opleiding de student kan starten. In samenspraak met een studiecoach wordt dan een individueel opleidingsplan gemaakt waarmee een student zijn studie kan vervolgen.

  Ik hoop dat hiermee je vraag is beantwoord.

  Groeten,
  Danique

 • Stijn vraagt 03 sep 2018
  Op mijn huidige opleiding maak ik gebruik van Autodesk Inventor 2018. Ik zag echter wel dat bij deze opleiding Solidworks word gebruikt. Is het mogelijk om dit programma te blijven gebruiken tijdens de opleiding of levert dit problemen op?
  Mark zegt 03 sep 2018

  Hoi Stijn,

  Bedankt voor je vraag!
  De opleiding wil dat je Solidworks kent en kunt. Je krijgt hier in het eerste jaar ook les in en je doet officieel CSWA examen.
  Ik zie geen probleem als je tijdens bijvoorbeeld een project even snel een model wil maken je dit in Autodesk doet, maar alle modellen die je inlevert (voor zowel een project als het vak) moeten een Solidworks bestand zijn.
  Omdat je natuurlijk al modelleer ervaring hebt zal Solidworks waarschijnlijk makkelijk op te pakken zijn dus ik zou dit zien als een kans om meer ervaring op te doen en andere programma's te leren.

  Ik hoop dat dit je vraag beantwoord heeft!

 • Sam vraagt 01 aug 2018
  Hoi, Ik heb de boekenlijst voor de studie mechatronica inmiddels gevonden. Nu hoor ik dat in praktijk niet alle boeken worden gebruikt. Kunnen jullie dit bevestigen of ontkennen. Het zou nl. jammer zijn om ze aan te schaffen als je ze niet nodig hebt.
  Danique zegt 01 aug 2018

  Hoi Sam,

  Fijn dat je de boekenlijst hebt gevonden! Mijn ervaring is dat in mijn eerste jaar (3 jaar geleden) niet alle boeken werden gebruikt. Je zou kunnen afwachten tot de les begint en per vak bekijken welke je nodig hebt. Houdt hierbij wel in de gaten dat je daarmee wel enige vertraging op kan lopen met het maken van huiswerk.

  Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord.

  Groeten,
  Danique

 • Jasper vraagt 18 jul 2018
  Ik heb mij opgegeven voor de studie, maar weet niet wanneer ik informatie krijg over welke boeken en laptop ik moet halen, weten jullie dat misschien?
  Danique zegt 18 jul 2018

  Hoi Jasper,

  Allereerst leuk dat je je hebt aangemeld voor Mechatronica! Informatie over boeken kan voor elke studie worden gevonden op studystore.nl. Met de volgende link kom je automatisch bij de boekenlijst voor het eerste jaar Mechatronica: https://studystore.nl/boekenlijst/Saxion/2018/BL039808/1-Mechatronica-Propedeuse-leerjaar-1

  Daarnaast zijn er voor de laptop bepaalde specificaties aangegeven via de volgende link: http://notebook.saxion.nl/index.php/notebook/notebook_eis/notebook_eis.

  Ik hoop dat ik zo je vraag heb beantwoord. Zo niet, dan hoor ik dat graag!

  Groeten Danique

 • Touseef vraagt 28 mei 2018
  ik studeer luchtvaarttechnologie in delft en wil graag mechatronica als mijn minor doen. Graag wil ik weten waar ik me voor kan aanmelden
  IntoSaxion zegt 30 mei 2018

  Hi Touseef,

  Dat kun je vinden op: https://www.saxion.nl/minoren. Succes ermee en tot snel! :)

 • Chantal vraagt 01 jul 2015
  Is de opleiding Mechatronica te doen als je niet sterk bent in wiskunde B? Wat is de verhouding praktijk/theorie?
  Danique zegt 30 apr 2018

  Hoi Chantal,

  De opleiding Mechatronica bevat veel wiskunde die overeenkomt met wiskunde B. Als je hier niet sterk in bent, zal je dus hard aan de bak moeten om dit te gaan beheersen. Over het algemeen komt dit helemaal goed, maar je moet wel zelf gemotiveerd zijn en ermee aan het werk gaan.

  De verhouden theorie-praktijk zou ik schatten op ongeveer 65-35. Je hebt verschillende theorie vakken, die je in datzelfde kwartiel toepast in projecten. Ook heb je zogenaamde Skillslabs, waar je praktisch aan een opdracht gaat werken. De meeste theorie is wiskunde-gerelateerd en bestaat dus uit sommen en opgaven maken. Er zijn maar één of twee vakken écht droge leerstof.

  Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord. Zo niet, dan hoor ik dat graag!

  Groeten Danique

 • Yunus vraagt 20 apr 2015
  Heeft het een groot voordeel om de MBO vooropleiding mechatronica gedaan te hebben voor de HBO vervolgopleiding en tot hoeverre vindt jij dat je een voorsprong hebt op studenten die geen (verwante) MBO opleiding hebben gedaan?
  Danique zegt 30 apr 2018

  Hoi Yunus,

  Een verwante mbo opleiding heeft als voordeel dat je sommige problemen sneller wat praktischer kan oplossen dan iemand die geen verwante mbo opleiding heeft gedaan.

  Toch wordt deze overstap wel als moeilijk gezien, omdat de wiskunde een stuk pittiger zal zijn en in vrijwel alle vakken terug zal komen. Zolang je vanaf het begin de wiskunde goed bijhoudt en begrijpt, is dit geen probleem.

  Ik hoop dat ik zo je vraag heb beantwoord, zo niet, dan hoor ik dat graag!

  Groeten Danique

 • Linthon vraagt 27 apr 2018
  Welke zijn de vaken?Welke zijn de moeilijke vaken van mechatronica ?Leert je alleen machine maken en programeren?
  Danique zegt 30 apr 2018

  Hoi Linthon,

  Er lopen verschillende vaklijnen parallel bij Mechatronica: een mechanische, elektrische, software en wiskunde. In deze vakken leer je bijvoorbeeld 3D modellen maken, statica en dynamica, rekenen aan elektrische schema’s en programmeren. Tegelijkertijd loopt er een project, waar je de geleerde dingen kunt toepassen.

  Vanaf het tweede jaar zul je meer de regeltechniek krijgen, waarbij je de vakken van het eerste jaar samenbrengt.

  Vooral de regeltechniek vakken worden als moeilijk beschouwd, maar zoals bij elke opleiding: als jij je huiswerk netjes maakt, zal dat zeker goed komen.

  Je leert zeker niet alleen een machine maken en programmeren. Je leert ook projectmatig werken in project teams. Daarnaast leer je een aantal vakken van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en technische informatica. Het enige verschil is dat jij als Mechatronicus wat minder diep op deze stof in zal gaan, omdat jij later de bindende factor zal worden tussen de verschillende beroepsvelden.

  Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord. Zo niet, dan hoor ik het graag van je!

  Groeten Danique

 • Mart vraagt 09 apr 2018
  Voor mechatronica is er een laptop nodig. Er wordt vermeldt dat zowel een Nvidia Quadro K als een AMD FirePro voldoet. Mijn vraag is nu: voldoet een GTX10 serie? Zo ja, vanaf welke versie? Voorbeeld: GTX 1050. Verder qua proccessor zal ik er wel uitkomen gewoon een Intel.
  IntoSaxion zegt 12 apr 2018

  Hi Mart,

  Ik zie dat je nog geen antwoord hebt! Ik ga er even voor je achteraan :).

  Groetjes,
  Roos

  Nog 1 antwoord Inklappen

 • Kasper vraagt 13 apr 2017
  Hallo,Ik twijfel erg tussen mechatronica en elektrotechniek, ik wil graag een baan waar ik ook mijn creativiteit in kwijt kan en ik niet de hele dag achter mijn bureau zit, maar soms ook praktisch te werk ga. Graag zou ik willen weten welke studie praktischer is en verdere verschillen horen.
  IntoSaxion zegt 18 apr 2017

  Hi Kasper,

  Omdat de ambassadeur niet reageerde heb ik het even aan iemand anders gevraagd:

  Beide opleidingen zijn een combinatie van praktijk en theorie en daarin doen we niet veel voor elkaar onder. Persoonlijk zou ik zeggen dat Mechatronica meer creativiteit toestaat, omdat we ook mechanisch ontwerpen binnen de opleiding hebben, naast elektronisch en software.

  Kun je hiermee verder? Of zal ik nog even iemand anders vragen?

  Groetjes,
  Roos

 • Max vraagt 24 sep 2016
  Wat zijn de algemene specs van een laptop voor mechatronica opleiding?
  IntoSaxion zegt 30 nov 2016

  Hi Max,

  Een wat verlaat antwoord, maar hier kun je de specs vinden.

  http://notebook.saxion.nl/index.php/notebook/notebook_eis/notebook_eis. Daar is een explicite eis opgenomen voor LED opleidingen, waaronder Mechatronica

  Ik hoop dat je er nog wat aan hebt?

  Groetjes,
  Rozanne

 • Andy vraagt 21 nov 2016
  Als ik volgend jaar begin met elektrotechniek aan een andere hogeschool. Kan ik dan halverwege het jaar overstappen op de opleiding mechatronica op het Saxion?
  IntoSaxion zegt 30 nov 2016

  Hi Andy!

  Bedankt voor je vraag: de opleiding Mechatronica heeft geen februari-instroom en daarom is het niet mogelijk om halverwege in te stromen in de opleiding. Dit geldt voor zowel de voltijd als de deeltijd opleiding. Werktuigbouwkunde biedt deze mogelijkheid dit collegejaar wel aan, echter het is mij niet bekend of dat volgend jaar ook nog het geval is.

  Kun je hier iets mee?

  Groetjes,
  Rozanne

 • Thijs vraagt 29 jan 2016
  Ik zou graag aankomend jaar willen starten met de studie mechatronica, nou wil ik een laptop aanschaffen voor mijn studie. Welk soort laptop is geschikt hiervoor. Kun je bijvoorbeeld werken met een apple air of zelfs beter een apple pro of is het handiger met programmeren een windows laptop ?
  Jeroen zegt 08 feb 2016

  Als je kijkt naar de prijs/kwaliteit is het handiger om een windows laptop te kopen. Dit omdat je een aantal erg zware programma's moet draaien, die beter draaien op windows en voor hetzelfde geld meer rekenkracht hebben. Wat iets is wat je wel nodig hebt op de studie.

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?