Mechatronica

Wil je iets laten bewegen of heel nauwkeurig positioneren zoals dat bij robots gebeurt? Kies dan voor de opleiding Mechatronica, want daar leer je wat daarbij komt kijken en hoe je zoiets ontwerpt. Bij de opleiding Mechatronica leer je onder andere bewegende systemen te maken. Je leert hoe je mechatronische producten ontwerpt, bouwt en programmeert. Toepassingen zijn onder andere slimme hulpmiddelen voor in de zorg, zowel thuis als in het ziekenhuis, maar ook snelle productiemachines en robots voor de chip-industrie. Je krijgt les op het gebied van mechanica, elektronica en informatica.

Hierbij alvast wat handige links met antwoorden op veelgestelde vragen!

- Is er een mogelijkheid om in februari in te stromen?

- Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

- Wat zijn de toelatingseisen?

Nog meer vragen? Op onze website vind je alles over de start van je studie!

IntoSaxion is niet bedoeld voor het werven van personeel, stagiaires en afstudeerders. Deze vragen worden verwijderd en dus niet beantwoord.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Enschede

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • ik zou graag contact willen aangezien ik meerdere en specifieke vragen over de opleiding heb en dit niet binnen 300 tekens past.
  dylan bruggeman
  vroeg 2 maanden geleden
  Emiel
  zei 2 maanden geleden

  Hallo Dylan,

  Mail mij even naar 493254@student.saxion.nl. Misschien kan ik je helpen.

  Met vriendelijke groet,

  Emiel van Bussel

 • Ik doe nu een andere HBO studie, namelijk bedrijfskunde. Deze gaat mij goed af en ik hoef hier niet extreem veel voor te doen. Is de studie mechatronica goed te combineren met een andere studie?
  Jan
  vroeg 2 maanden, 1 week geleden
  Antonie
  zei 2 maanden, 1 week geleden

  hoi jan,

  Mechatronica als voltijd opleiding wordt beschouwd als een zware studielast. Als je 2 voltijd opleidingen wilt combineren vereist dit veel tijd en discipline. Mijn advies zou zijn om even te kijken bij de deeltijdopleiding van mechatronica.
  https://www.saxion.nl/opleidingen/deeltijd/bachelor/mechatronica
  deze zou makkelijker te combineren moeten zijn :)

 • Hi! Ik studeerde BMT aan de UT, maar ik vond het teveel theorie en te diepgaand. Ik ben geïnteresseerd in mechatronica en vroeg me af hoeveel theorie hier wordt gegeven en hoe diepgaand dit is. Verder, is wiskunde hier makkelijker als je wiskunde B en D op VWO niveau gevolgd hebt? Alvast bedankt!
  Marije
  vroeg 2 maanden, 1 week geleden
  Charlotte
  zei 2 maanden, 1 week geleden

  Hi Marije,

  Elk kwartiel worden er drie tot vier theorie vakken gegeven en een project. De theorie die je die je bij de vakken leert pas je direct toe in dit project.

  Zelf heb ik wiskunde B op havo niveau gedaan en ging de wiskunde me erg makkelijk af. Zeker als je wiskunde B en D op VWO niveau hebt gevolgd zal de wiskunde goed te volgen zijn. In het eerste jaar heb je voornamelijk differentiëren, integreren en trigonometrie.

  Met vriendelijke groeten,
  Charlotte

 • Hi! Ik heb een aantal vragen:-Is de opleiding te doen als je geen kennis hebt over techniek? Leer je dit allemaal of heb je basiskennis nodig? -Welke projecten worden er gedaan? Heb je een paar voorbeelden van voorgaande jaren?-Zijn er veel meiden die Mechatronica studeren?Alvast bedankt!
  Marije
  vroeg 2 maanden, 1 week geleden
  Charlotte
  zei 2 maanden, 1 week geleden

  Hi Marije, de opleiding Mechatronica is zeker te doen wanneer je niet veel kennis hebt over techniek, maar hier wel in geïnteresseerd bent. Enige basiskennis is altijd handig, maar alles wordt je aangeleerd door middel van de vakken en het direct toepassen in projecten. Een aantal projecten die ik in het eerste jaar heb gedaan waren een sumo-worstel robot maken van Lego mindstorms, plc-programmeren en een autonome stofzuigerrobot maken. Deze projecten zijn volgens mij ook nog steeds van toepassing. Er zijn zeker niet veel meiden die Mechatronica studeren, maar ik had de ervaring dat ik wel gezellig werd ontvangen in de klas.

  Mocht je nog meer vragen hebben dan hoor ik dat graag. Nog succes met de studiekeuze.

  Groetjes Charlotte

 • Hai. Ik wil vragen hoe het zit met de begeleiding in het saxion. In het eerste jaar is de begeleiding dan veel , Of moet je het allemaal zelf ontdekken
  Erik
  vroeg 2 maanden, 3 weken geleden
  Emiel
  zei 2 maanden, 2 weken geleden

  Hallo Erik,

  Naar mijn mening is de begeleiding zeer goed. Nu door corona hebben de klassen een buddy waar je vragen aan kan stellen. Als de buddy je vragen niet kan beantwoorden, heb je een slber (mentor) waar je terecht kan. Ook kom je al gauw in contact met oudere jaars van de opleiding waar je ook je vragen aan kan stellen.

  Ik hoop hiermee je vraag beantwoordt te hebben. En excuses voor de late reactie.

 • Voor een opdracht op school moet ik een mechatronica student interviewen. Wie wil mij helpen?
  Marijn
  vroeg 2 maanden, 2 weken geleden
  Emiel
  zei 2 maanden, 2 weken geleden

  Hallo Marijn,

  Je mag mij wel interviewen. Mail me maar even op 493254@student.saxion.nl.

 • Hallo. Ik heb nog een vraag . Wat zijn de valkuilen tijdens de opleiding mechatronica en waar kan ik op letten?
  Erik
  vroeg 2 maanden, 3 weken geleden
  Antonie
  zei 2 maanden, 3 weken geleden

  De grootste valkuil van deze opleiding is toch echt motivatie. Het is veel, maar eerlijk werk. Als je bij blijft is er niks aan de hand. Als je motivatie verliest ga je achterlopen wat resulteert in veels te veel werk om in te halen

 • Hallo. Stel , ik kom er na een korte periode achter dat ik de opleiding mechatronica toch niet leuk vind . Kan ik dan nog switchen?
  Erik
  vroeg 2 maanden, 3 weken geleden
  Antonie
  zei 2 maanden, 3 weken geleden

  Hey Erik, het is (voor mijn weten) niet mogelijk om in het zelfde jaar een andere opleiding te doen. Stel je komt erachter dat je de studie niet leuk vind en iets anders wilt doen dan kun je ervoor kiezen om voor februari te stoppen. Je krijgt de helft van je collegegeld terug en dan kun je met een frissen start het volgende jaar meedoen met je gekozen studie

 • Hai, Ik wil graag de opleiding mechatronica doen. Ik woon best ver weg .Ik twijfel om op kamers te gaan. Hoeveel dagen per week is er les? Hoe vroeg beginnen de lessen en is dat voor elk leerjaar zo? Groetjes,Niek
  Niek Riksen
  vroeg 3 maanden, 4 weken geleden
  Willemijn
  zei 3 maanden, 4 weken geleden

  Hoi,
  Op het moment zit ik in het tweede jaar en kan zelf 2 dagen in de week naar school. Ik heb het ook even aan het eerste jaar gevraagd: die mogen op dit moment door de nieuwe maatregelen helemaal niet naar school. Eerder dit kwartiel en vorig kwartiel konden ze 2 dagen in de week naar school. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

  Groetjes, Willemijn Sterken

 • Is het mogelijk om de opleiding mechatronica te doen wanneer je kleurenblind bent?
  Jorrit Oude Roelink
  vroeg 4 maanden, 3 weken geleden
  Jeroen
  zei 4 maanden, 3 weken geleden

  Dag Jorrit,

  Bedankt voor je interessante vraag! Om een juist antwoord te formuleren heb ik eerst even wat rond gevraagd bij de docenten. Wij zien er niet zo snel een probleem in of iemand kleurenblind is. De vakken zijn, naar ons idee, hierbij goed te volgen. Tijdens de tentamens zou je eventueel een laptop aangeleverd kunnen krijgen waarop je het contrast hoger kan zetten.

  Aangezien ik stotter, kan ik je ook wat meer vertellen over hoe de opleiding omgaat met mensen met een beperking. De opleiding probeert iedereen mee te krijgen en zoekt voor iedereen de passende handvaten. Mij geven ze bijvoorbeeld wat meer tijd en stellen ze mij goed tot rust. Voor iedereen is er een passende oplossing en alles kan besproken worden.

 • Ik heb E&M op havo gedaan maar vind nu toch uit dat ik techniek leuker vindt nu wil ik dus mijn diploma halen voor natuurkunde en wiskunde B maar kan ik met E&M met wiskunde B en natuurkunde deelnemen aan de studie of niet?
  Dominique
  vroeg 6 maanden, 4 weken geleden
  Antonie
  zei 6 maanden, 4 weken geleden

  Hallo Dominique,

  Dit is een moeilijke kwestie. In eerste instantie is het moeilijk om toe gelaten te worden als je een HAVO E&M diploma hebt. Dit is omdat er een basiskennis aan wiskunde en natuurkunde vereist is op de opleiding. Met een VWO E&M diploma zou het wel kunnen als je Natuurkunde hebt.

  Volgens mij is het ook nog mogelijk om een toelatingsonderzoek of een deficiëntietoets te doen, hoe dit precies allemaal in werking gaat weet ik ook niet. Je kunt hier meer info vinden:

  https://www.saxion.nl/studeren-bij/ik-wil-mij-inschrijven/toelating?gclid=CjwKCAjwh7H7BRBBEiwAPXjadnocz-WP8FpFAWYwdc-HnMJ4xUx6AiD7bMZOQ8pLKwFsmc7lyZidCBoC1X8QAvD_BwE

  Mijn advies zou zijn om direct contact te zoeken met Saxion om te kijken wat de mogelijkheden zijn. De toelatingseisen voor Mechatronica zijn te vinden op:
  https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/mechatronica/toelating

  Groetjes,
  Antonie

 • ik vroeg mij af welke laptop jullie gebruiken en wat jullie ervaringen hier mee zijn.
  otto
  vroeg 7 maanden, 4 weken geleden
  Antonie
  zei 7 maanden, 4 weken geleden

  Beste Otto, ik begrijp dat je moeite hebt met het uitzoeken van een laptop. Zelf gebruik ik de ACER Aspire 5 A515-54G-50LM. Tijdens deze opleiding maak je heel veel gebruik van je laptop. Zeker nu een deel online gaat ivm covid-19 is een goede laptop aan te raden. Destijds heb ik deze laptop gekocht, ondanks dat het heel duur was vind ik het geld nu dubbel en dwars waard. Een goede processor en videokaart zijn fijn.

  Voor de laptop eisen verwijs ik je graag door naar:
  https://www.saxion.nl/binaries/content/assets/opleidingen/voltijd/bachelor/mechatronica/laptopeisen-mechatronica.pdf

  PS in de laptop eisen staan een aantal videokaarten genoemd. Deze videokaarten garanderen dat ze Solidworks kunnen runnen. Echter kunnen sommige andere videokaarten dit ook, deze garanderen dit alleen niet.

 • Hallo, Ik heb een vraag over de laptop die nodig is. Welke specs heeft ie nodig? Ik heb zelf al een laptop gevonden en zou graag horen of ik hier de opleiding mee kan doorkomen met gemak. https://www.coolblue.nl/product/860834/lenovo-legion-5-15imh05h-81y600almh.html Alvast bedankt
  Ryan
  vroeg 8 maanden, 2 weken geleden
  Jeroen
  zei 8 maanden, 2 weken geleden

  Dag Ryan!

  Dit bericht is gekopieerd van de saxion site mechatronica! Dit zijn de minimale specs. Ik zou er persoonlijk wat boven zitten.

  Laptopeisen Mechatronica
  Tijdens de lessen maak je gebruik van LabView, Matlab, 20-SIM en
  Solidworks, dus je hebt een laptop nodig waarop deze programma's
  werken. Ons advies gaat ervan uit dat je de laptop tijdens je hele studie
  gebruikt, dus dat er updates komen van de gebruikte software.
   Operating System: Windows 10, Solidworks versies na 2018 zullen
  alleen werken met Windows 10. Solidworks werkt niet op een Apple
  operating system
   Intern geheugen (RAM): Minimaal 8 Gb
   Processor: Intel of AMD met SSE ondersteuning, 64-bit, minimaal
  2.5 Ghz
   Videokaart: Solidworks ondersteunt niet alle videokaarten.
  Dit is geen probleem. Je kunt ervoor kiezen om geen specifieke
  videokaart voor Solidworks te kopen, zorg dan voor een snellere
  processor, want Solidworks heeft een workaround die rekenkracht van
  je laptop vergt. Als je wel kiest voor een specifieke videokaart kun je op
  de website van Solidworks zien of de videokaart die je kiest wordt
  ondersteund: https://www.solidworks.com/sw/support/videocardtesting
  .html.
   Internetverbinding: Het installeren van software werkt via een
  internetverbinding

 • Ik vroeg mij af of je op deze opleiding in het 2e en 3e jaar wel nog op de werkplaats staat of dat het net als bij werktuigbouwkunde Alkmaar alleen het 1e jaar is.Van alleen schrijven wordt ik niet blij, ik zou graag ook in het 2e en 3e jaar projecten willen maken.
  Ricardo
  vroeg 8 maanden, 2 weken geleden
  Jeroen
  zei 8 maanden, 2 weken geleden

  Hallo Ricardo!

  In leerjaar 2 ga je 2 grote projecten volgen. De eerste is echt een eindproduct maken. Het tweede project is meer gericht op onderzoek, hierbij zul je ook testopstellingen moeten maken.
  In leerjaar 3 kun je het smart solution semester verwachten. Dit is een multidisciplinair project waarbij je ook een eindproduct kunt opleveren.
  Dus genoeg handenarbeid in leerjaar 2 en 3! Maar daar komt natuurlijk ook documentatie bij kijken, daar ontkom je niet aan.
  Ik was in eerste instantie ook niet enthousiast over alle documentatie maken. Maar ik vind het nu echt tof om te doen! Wij leren echt de reden van de documentatie wat het leuk maakt!
  Ik hoop je genoeg geïnformeerd te hebben!
  Met vriendelijke groet, Jeroen

 • Hoi, Kun je aangeven hoe groot de kans op een baan is na de studie? Groetjes Sheycara
  Sheycara
  vroeg 11 maanden, 3 weken geleden
  Willemijn
  zei 11 maanden, 3 weken geleden

  Beste Sheycara,

  De kans op een baan na deze studie is heel groot. Van alle mensen die een baan willen na de studie (dus niet de mensen die bijvoorbeeld door willen studeren) krijgt eigenlijk bijna iedereen een baan.

 • Beste ambassadeurs,Is het belangrijk dat je goed in het vak natuurkunde bent om mechatronica te studeren?
  Wissam
  vroeg 12 maanden geleden
  Willemijn
  zei 12 maanden geleden

  Beste Wissam,

  Het is redelijk belangrijk dat je goed bent in de onderwerpen elektriciteit en krachten van natuurkunde. Deze onderwerpen komen veel terug. Maar als je de onderwerpen leuk vindt en er heel goed voor leert, moet het ook lukken.

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Welke laptop zouden jullie aanraden/hebben jullie goede ervaringen mee die voldoet aan de eisen?
  Willemijn
  vroeg 1 jaar, 8 maanden geleden
  Antonie
  zei 1 jaar geleden

  Hoi Willemijn,

  Persoonlijk gebruik ik de Aspire 5, met een MX250 videokaart. Waar je op moet letten met het aanschaffen van een laptop zijn vooral de processor, werkgeheugen en de videokaart. Saxion geeft een paar eisen voor een videokaart. Dit heeft er mee te maken dat je programma's moet gaan runnen als Solidworks waar je 3d modellen gaat tekenen. Goedkopere videokaarten kunnen dit soms ook, maar garanderen dit niet. In theorie zou je daarom ook met een goedkopere laptop uit de voeten kunnen. Persoonlijk kan ik dit alleen niet aanraden, je gaat veel te werk met je laptop. Het is daarom niet onverstandig om je budget wat te verruimen voor een laptop, het werkt namelijk een stuk makkelijker. Mijn laptop was volgens mij 750 euro, dit was een van de goedkopere laptops met een redelijke videokaart en een I5 processor, persoonlijk valt hij me niet tegen.

  Met vriendelijke groet,
  Antonie Veldwachter

 • Hoi, ik heb me erg verdiept in de vereisde laptop specs... maar welke videokaart heb ik nou echt minimaal nodigEen rtx? Of is een gtx 1660ti ook oké? Of is een gtx 1060 al voldoende? Wat is wijsheid?Hoor het graag..Vriendelijke groet Gert Jan Pieters
  Gertjan
  vroeg 1 jaar, 3 maanden geleden
  Antonie
  zei 1 jaar geleden

  Hallo Gertjan,

  De grootste reden dat het belangrijk is om een goede videokaart is omdat we in de opleiding werken met programma's als Solidworks. Zelf maak ik gebruik van een Aspire 5 laptop met een MX250 videokaart en ervaar geen problemen hiermee. Als je besluit om een andere videokaart te gebruiken is dit niet perse erg, maar wees ervan op de hoogte dat er een kans is dat je problemen gaat krijgen met het runnen van dit soort programma's. Verder zou ik ook niet al te zuinig zijn met het aanschaffen van een laptop, je werkt er veel mee en het is fijn om hier een goede processor voor te hebben. Het is geen verplichting en er is ook een grote kans dat je met een goedkopere laptop de programma's zou kunnen runnen, maar persoonlijk zou ik dit niet aanraden.

  met vriendelijke groet,
  Antonie Veldwachter

 • Studie-inhoud
  Welke wiskunde vakken krijg je tijdens de opleiding?
  Loesje
  vroeg 1 jaar, 5 maanden geleden
  Lieke
  zei 1 jaar, 3 maanden geleden

  Hallo Loesje,

  Bedankt voor je vraag en sorry voor de late reactie.

  Bij Mechatronica krijg je de wiskunde vakken, *Algebraïsche vaardigheden, *Trigonometrie en complex rekenen, *Differentiëren en integreren en *Statistiek.

 • Hallo, Ik ben benieuwd naar de vrouwen die zijn afgestudeerd met het vak electrotechniek of mechatronica en een paar jaar werken in deze sector in Overijssel. Ik schrijf achtergrondverhalen over vrouwen en techniek Ik probeer het nu eens bij jullie. Dank alvast, Erika
  Erika
  vroeg 1 jaar, 3 maanden geleden
  Mark
  zei 1 jaar, 3 maanden geleden

  Hoi Erika,

  Ik heb hier zo geen info over beschikbaar.
  Wellicht dat de academie waar deze studies onder vallen je verder kan helpen via: frontoffice.led@saxion.nl

  Mvg,
  Mark

 • Hallo, Ik ben opzoek naar een laptop. Nu heb ik een laptop gevonden met 16 gb ram, 512 gb ssd en kloksnelheid van 1.8 Ghz die kan over clicken naar 4.8 Ghz. Nu weet ik alleen niet of mijn video kaart goed is. Het is een Intel UHD graphics 620. Ik zou graag jullie mening willen over deze specs.
  Ryan
  vroeg 1 jaar, 3 maanden geleden
  Mark
  zei 1 jaar, 3 maanden geleden

  Hoi Ryan,

  De laptopeisen kun je hier vinden: https://www.saxion.nl/binaries/content/assets/opleidingen/voltijd/bachelor/mechatronica/laptopeisen-mechatronica.pdf

  Een dedicated GPU is niet vereist maar wel aangeraden voor Solidworks (3D modelleren). Voor basisgebruik is voornamelijk een goede CPU van belang, als je modellen gaat renderen dan merk je echter wel duidelijk het verschil als je een dedicated i.pv. integrated GPU gebruikt. Dus persoonlijk zou ik aanraden een laptop te kiezen met dedicated graphics.
  Houd er bij het shoppen wel rekening mee dat alleen de workstation kaarten officieel ondersteund worden door Solidworks (Nvidia Quadro & AMD FirePro series).

  Ik hoop je vraag zo beantwoord te hebben!

  Groeten,
  Mark

 • Hoe zit het met wiskunde op de opleiding Mechatronica? Voor mij is wiskunde altijd een struikelblok geweest, is ook de reden geweest dat ik van Vwo3 naar Havo4 ben gegaan. Ik heb daar met veel moeite wiskunde A gevolgd. Kun je iets over wiskunde op HBO niveau vertellen, evt met voorbeelden?
  Sander
  vroeg 1 jaar, 4 maanden geleden
  Mark
  zei 1 jaar, 3 maanden geleden

  Hoi Sander,

  Sorry voor de late reactie!
  Zoals met alle technische studies is wiskunde een belangrijk onderdeel van Mechatronica.
  Aan het begin van elk wiskunde vak wordt uitgegaan van hetzelfde basisniveau voor HAVO/VWO/MBO achtergronden. Jaar 1 bestaat dan ook uit basisvaardigheden zoals Algebraïsche vaardigheden, Statistiek, Trigonometrie, Complex rekenen, Differentiëren en Integreren. Alle andere vakken zijn qua wiskunde-inhoud hierop afgestemd.
  In jaar 2 zul je geen losse wiskunde vakken meer krijgen maar zullen alle basisvaardigheden in andere vakken geïntegreerd en uitgebreid worden.

  Ik hoop je vraag zo beantwoord te hebben!

  Mvg,
  Mark

 • Hoi, Weten jullie ook wanneer we de opleiding begint en wanneer we de lesroosters krijgen ,Groet Giel
  Giel
  vroeg 1 jaar, 8 maanden geleden
  Danique
  zei 1 jaar, 8 maanden geleden

  Hoi Giel,

  Bedankt voor je vraag!

  De eerste lesdag van de opleiding valt op maandag 2 september. In de week daarvoor kun je deelnemen aan de HOI-week, een introductieweek om kennis te maken met de opleiding, school en de stad (https://www.saxion.nl/studeren-bij/hoi-week).

  Ik weet zo niet precies wanneer de lesroosters bekend worden. Via https://roosters.saxion.nl/ kun je de roosters inzien door in te loggen.

  Ik hoop zo je vraag te hebben beantwoord.

  Groeten Danique

 • Ik zit nu op de havo met het profiel E&M.Is het mogelijk om de opleiding mechatronica te volgen?
  Istemihan
  vroeg 1 jaar, 8 maanden geleden
  Danique
  zei 1 jaar, 8 maanden geleden

  Hallo Istemihan,

  Bedankt voor je vraag!

  De toelatingseisen voor de opleiding zijn te vinden op https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/mechatronica/toelating. Met het havo-profiel E&M heb je helaas geen toegang tot de opleiding mechatronica.

  Je zou contact op kunnen nemen met het Servicepoint Studentenbalie om te vragen of je in aanmerking komt voor deficiëntietoets(en), waarbij je als toelating toetsen voor natuurkunde en wiskunde B moet maken om aan te tonen dat je het juiste niveau hebt om de opleiding te kunnen volgen. Het telefoonnummer van deze balie is onderaan de genoemde link te vinden.

  Ik hoop je vraag zo beantwoord te hebben.

  Groeten Danique

 • heb je ook verplicht wiskunde b nodig van de havo of kan je daar in je studie ook nog bijlessen voor volgen?
  Thijs Overvoorde
  vroeg 1 jaar, 9 maanden geleden
  Mark
  zei 1 jaar, 9 maanden geleden

  Hoi Thijs,

  Wiskunde B is niet verplicht om te mogen starten. Als toelatingseis worden de HAVO profielen N&T en N&G (Extra nodig: Natuurkunde of NLT) gehanteerd.

  Daarnaast wordt er voorafgaand aan de intake een korte toets afgenomen om je competentieniveau te bepalen voor bijvoorbeeld de Nederlandse taal en rekenen. Als daaruit blijkt dat er extra bijspijkering nodig is dan kan de opleiding meerdere (vrijwillige) trajecten adviseren.

  Bij alle wiskundige vakken wordt er tevens van een basis competentieniveau uitgegaan en zal de stof dan ook vanaf de basis opgebouwd worden.

  Ik hoop je vraag naar voldoening beantwoord te hebben.

  Mvg,
  Mark

 • Welke eisen worden er gesteld aan een laptop? Ik heb gezien dat er soms doorverwezen wordt nar de pagina van Solidworks met daarop de minimale eisen, maar als je die eisen vertaald naar een laptop naar kom je al heel snel boven €2000. Wat is handig om te doen?
  Matthijs
  vroeg 1 jaar, 9 maanden geleden
  Mark
  zei 1 jaar, 9 maanden geleden

  Hoi Matthijs,

  Bedankt voor je vraag!
  De laptopeisen kun je vinden op de opleidingspagina van Mechatronica: https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/mechatronica
  Het is echt niet nodig om een laptop te halen die perfect aan de eisen van Solidworks voldoet. Ja hij zal dan sneller modellen kunnen renderen, maar de meeste laptops zijn tegen woordig snel zat. Ik zou aanraden in ieder geval een laptop met een i7 (of AMD equivalent) en een dedicated grafische kaart te kopen. Dan zit je altijd goed.
  Ik hoop je vraag naar voldoening beantwoord te hebben.

  Groetjes,
  Mark

 • Hallo,Is er voor deze opleiding een numerus fixus?
  Giel
  vroeg 2 jaar, 3 maanden geleden
  Danique
  zei 2 jaar, 3 maanden geleden

  Beste Giel,

  Bedankt voor je vraag! Voor zover ik weet is er geen numerus fixus bij de opleiding.

  Groeten Danique

 • Hoi, mijn zoon zit nu in examenjaar TL niveau 4. Nu zitten we met de keus via MBO Mechatronica naar HBO Mechatronica of via HAVO. Hoe ervaren jullie de overgaan vanuit HAVO naar HBO? Kom je dan veel tekort qua technische vakken? Of adviseren jullie MBO Mechatronica als vooropleiding?
  Alex
  vroeg 2 jaar, 3 maanden geleden
  Danique
  zei 2 jaar, 3 maanden geleden

  Hoi Alex,

  Mijn ervaring is dat havisten over het algemeen de vakken goed kunnen volgen, maar minder praktische kennis hebben. Deze praktische kennis zorgt bij studenten die van het MBO komen soms voor een snellere koppeling of begrip van theoretische lesstof. Daar staat tegenover dat de wiskunde door MBO-studenten als pittig wordt ervaren, hier wordt soms wel een overgangstraject voor geboden bij de MBO-opleiding. Ook krijgen MBO-studenten tijdens de eerste periode van de opleiding aanvullend les in de Nederlandse taal.

  Over het algemeen is het via beide wegen goed te doen, maar is het belangrijk om de lesstof goed bij te houden en opgaven te maken.

  Ik hoop dat ik zo je vraag heb beantwoord. Zo niet, dan hoor ik dat graag.

  Groeten Danique

 • Is het ook mogelijk om over te stappen van mechatronica voltijd naar duaal na bijvoorbeeld een 2 jaar?
  Arjan
  vroeg 2 jaar, 4 maanden geleden
  Danique
  zei 2 jaar, 4 maanden geleden

  Hoi Arjan,

  Ik heb je vraag doorgestuurd en het volgende antwoord gekregen:
  De opleiding Mechatronica heeft geen duaal variant. Daarmee is het antwoord kortweg: nee.

  We hebben echter wel een deeltijd variant. Die is echter op een andere wijze vormgegeven. Het overstappen van de een op de ander is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Na 2 jaar studeren in voltijd is het niet zo dat je in leerjaar 3 kan starten van de deeltijd. De curriculum structuur is hiervoor te verschillend. Een examencommissie zal moeten bepalen aan welke onderdelen wel of niet voldaan zijn en kan op basis daarvan vaststellen waar in de opleiding de student kan starten. In samenspraak met een studiecoach wordt dan een individueel opleidingsplan gemaakt waarmee een student zijn studie kan vervolgen.

  Ik hoop dat hiermee je vraag is beantwoord.

  Groeten,
  Danique

 • Op mijn huidige opleiding maak ik gebruik van Autodesk Inventor 2018. Ik zag echter wel dat bij deze opleiding Solidworks word gebruikt. Is het mogelijk om dit programma te blijven gebruiken tijdens de opleiding of levert dit problemen op?
  Stijn
  vroeg 2 jaar, 7 maanden geleden
  Mark
  zei 2 jaar, 7 maanden geleden

  Hoi Stijn,

  Bedankt voor je vraag!
  De opleiding wil dat je Solidworks kent en kunt. Je krijgt hier in het eerste jaar ook les in en je doet officieel CSWA examen.
  Ik zie geen probleem als je tijdens bijvoorbeeld een project even snel een model wil maken je dit in Autodesk doet, maar alle modellen die je inlevert (voor zowel een project als het vak) moeten een Solidworks bestand zijn.
  Omdat je natuurlijk al modelleer ervaring hebt zal Solidworks waarschijnlijk makkelijk op te pakken zijn dus ik zou dit zien als een kans om meer ervaring op te doen en andere programma's te leren.

  Ik hoop dat dit je vraag beantwoord heeft!

 • Hoi, Ik heb de boekenlijst voor de studie mechatronica inmiddels gevonden. Nu hoor ik dat in praktijk niet alle boeken worden gebruikt. Kunnen jullie dit bevestigen of ontkennen. Het zou nl. jammer zijn om ze aan te schaffen als je ze niet nodig hebt.
  Sam
  vroeg 2 jaar, 8 maanden geleden
  Danique
  zei 2 jaar, 8 maanden geleden

  Hoi Sam,

  Fijn dat je de boekenlijst hebt gevonden! Mijn ervaring is dat in mijn eerste jaar (3 jaar geleden) niet alle boeken werden gebruikt. Je zou kunnen afwachten tot de les begint en per vak bekijken welke je nodig hebt. Houdt hierbij wel in de gaten dat je daarmee wel enige vertraging op kan lopen met het maken van huiswerk.

  Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord.

  Groeten,
  Danique

 • Ik heb mij opgegeven voor de studie, maar weet niet wanneer ik informatie krijg over welke boeken en laptop ik moet halen, weten jullie dat misschien?
  Jasper
  vroeg 2 jaar, 9 maanden geleden
  Danique
  zei 2 jaar, 9 maanden geleden

  Hoi Jasper,

  Allereerst leuk dat je je hebt aangemeld voor Mechatronica! Informatie over boeken kan voor elke studie worden gevonden op studystore.nl. Met de volgende link kom je automatisch bij de boekenlijst voor het eerste jaar Mechatronica: https://studystore.nl/boekenlijst/Saxion/2018/BL039808/1-Mechatronica-Propedeuse-leerjaar-1

  Daarnaast zijn er voor de laptop bepaalde specificaties aangegeven via de volgende link: http://notebook.saxion.nl/index.php/notebook/notebook_eis/notebook_eis.

  Ik hoop dat ik zo je vraag heb beantwoord. Zo niet, dan hoor ik dat graag!

  Groeten Danique

 • ik studeer luchtvaarttechnologie in delft en wil graag mechatronica als mijn minor doen. Graag wil ik weten waar ik me voor kan aanmelden
  Touseef
  vroeg 2 jaar, 10 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 10 maanden geleden

  Hi Touseef,

  Dat kun je vinden op: https://www.saxion.nl/minoren. Succes ermee en tot snel! :)

 • Is de opleiding Mechatronica te doen als je niet sterk bent in wiskunde B? Wat is de verhouding praktijk/theorie?
  Chantal
  vroeg 5 jaar, 9 maanden geleden
  Danique
  zei 2 jaar, 11 maanden geleden

  Hoi Chantal,

  De opleiding Mechatronica bevat veel wiskunde die overeenkomt met wiskunde B. Als je hier niet sterk in bent, zal je dus hard aan de bak moeten om dit te gaan beheersen. Over het algemeen komt dit helemaal goed, maar je moet wel zelf gemotiveerd zijn en ermee aan het werk gaan.

  De verhouden theorie-praktijk zou ik schatten op ongeveer 65-35. Je hebt verschillende theorie vakken, die je in datzelfde kwartiel toepast in projecten. Ook heb je zogenaamde Skillslabs, waar je praktisch aan een opdracht gaat werken. De meeste theorie is wiskunde-gerelateerd en bestaat dus uit sommen en opgaven maken. Er zijn maar één of twee vakken écht droge leerstof.

  Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord. Zo niet, dan hoor ik dat graag!

  Groeten Danique

 • Heeft het een groot voordeel om de MBO vooropleiding mechatronica gedaan te hebben voor de HBO vervolgopleiding en tot hoeverre vindt jij dat je een voorsprong hebt op studenten die geen (verwante) MBO opleiding hebben gedaan?
  Yunus
  vroeg 6 jaar geleden
  Danique
  zei 2 jaar, 11 maanden geleden

  Hoi Yunus,

  Een verwante mbo opleiding heeft als voordeel dat je sommige problemen sneller wat praktischer kan oplossen dan iemand die geen verwante mbo opleiding heeft gedaan.

  Toch wordt deze overstap wel als moeilijk gezien, omdat de wiskunde een stuk pittiger zal zijn en in vrijwel alle vakken terug zal komen. Zolang je vanaf het begin de wiskunde goed bijhoudt en begrijpt, is dit geen probleem.

  Ik hoop dat ik zo je vraag heb beantwoord, zo niet, dan hoor ik dat graag!

  Groeten Danique

 • Welke zijn de vaken?Welke zijn de moeilijke vaken van mechatronica ?Leert je alleen machine maken en programeren?
  Linthon
  vroeg 2 jaar, 11 maanden geleden
  Danique
  zei 2 jaar, 11 maanden geleden

  Hoi Linthon,

  Er lopen verschillende vaklijnen parallel bij Mechatronica: een mechanische, elektrische, software en wiskunde. In deze vakken leer je bijvoorbeeld 3D modellen maken, statica en dynamica, rekenen aan elektrische schema’s en programmeren. Tegelijkertijd loopt er een project, waar je de geleerde dingen kunt toepassen.

  Vanaf het tweede jaar zul je meer de regeltechniek krijgen, waarbij je de vakken van het eerste jaar samenbrengt.

  Vooral de regeltechniek vakken worden als moeilijk beschouwd, maar zoals bij elke opleiding: als jij je huiswerk netjes maakt, zal dat zeker goed komen.

  Je leert zeker niet alleen een machine maken en programmeren. Je leert ook projectmatig werken in project teams. Daarnaast leer je een aantal vakken van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en technische informatica. Het enige verschil is dat jij als Mechatronicus wat minder diep op deze stof in zal gaan, omdat jij later de bindende factor zal worden tussen de verschillende beroepsvelden.

  Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord. Zo niet, dan hoor ik het graag van je!

  Groeten Danique

 • Voor mechatronica is er een laptop nodig. Er wordt vermeldt dat zowel een Nvidia Quadro K als een AMD FirePro voldoet. Mijn vraag is nu: voldoet een GTX10 serie? Zo ja, vanaf welke versie? Voorbeeld: GTX 1050. Verder qua proccessor zal ik er wel uitkomen gewoon een Intel.
  Mart
  vroeg 3 jaar geleden
  Harun
  zei 3 jaar geleden

  Hi Mart,

  Ik zie dat je nog geen antwoord hebt! Ik ga er even voor je achteraan :).

  Groetjes,
  Roos

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hallo,Ik twijfel erg tussen mechatronica en elektrotechniek, ik wil graag een baan waar ik ook mijn creativiteit in kwijt kan en ik niet de hele dag achter mijn bureau zit, maar soms ook praktisch te werk ga. Graag zou ik willen weten welke studie praktischer is en verdere verschillen horen.
  Kasper
  vroeg 4 jaar geleden
  Harun
  zei 4 jaar geleden

  Hi Kasper,

  Omdat de ambassadeur niet reageerde heb ik het even aan iemand anders gevraagd:

  Beide opleidingen zijn een combinatie van praktijk en theorie en daarin doen we niet veel voor elkaar onder. Persoonlijk zou ik zeggen dat Mechatronica meer creativiteit toestaat, omdat we ook mechanisch ontwerpen binnen de opleiding hebben, naast elektronisch en software.

  Kun je hiermee verder? Of zal ik nog even iemand anders vragen?

  Groetjes,
  Roos

 • Wat zijn de algemene specs van een laptop voor mechatronica opleiding?
  Max
  vroeg 4 jaar, 6 maanden geleden
  Harun
  zei 4 jaar, 4 maanden geleden

  Hi Max,

  Een wat verlaat antwoord, maar hier kun je de specs vinden.

  http://notebook.saxion.nl/index.php/notebook/notebook_eis/notebook_eis. Daar is een explicite eis opgenomen voor LED opleidingen, waaronder Mechatronica

  Ik hoop dat je er nog wat aan hebt?

  Groetjes,
  Rozanne

 • Als ik volgend jaar begin met elektrotechniek aan een andere hogeschool. Kan ik dan halverwege het jaar overstappen op de opleiding mechatronica op het Saxion?
  Andy
  vroeg 4 jaar, 5 maanden geleden
  Harun
  zei 4 jaar, 4 maanden geleden

  Hi Andy!

  Bedankt voor je vraag: de opleiding Mechatronica heeft geen februari-instroom en daarom is het niet mogelijk om halverwege in te stromen in de opleiding. Dit geldt voor zowel de voltijd als de deeltijd opleiding. Werktuigbouwkunde biedt deze mogelijkheid dit collegejaar wel aan, echter het is mij niet bekend of dat volgend jaar ook nog het geval is.

  Kun je hier iets mee?

  Groetjes,
  Rozanne

 • Ik zou graag aankomend jaar willen starten met de studie mechatronica, nou wil ik een laptop aanschaffen voor mijn studie. Welk soort laptop is geschikt hiervoor. Kun je bijvoorbeeld werken met een apple air of zelfs beter een apple pro of is het handiger met programmeren een windows laptop ?
  Thijs
  vroeg 5 jaar, 2 maanden geleden
  Jeroen
  zei 5 jaar, 2 maanden geleden

  Als je kijkt naar de prijs/kwaliteit is het handiger om een windows laptop te kopen. Dit omdat je een aantal erg zware programma's moet draaien, die beter draaien op windows en voor hetzelfde geld meer rekenkracht hebben. Wat iets is wat je wel nodig hebt op de studie.

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?