Jan des Bouvrie Academy – Interior Design and Styling

Ben je creatief met interesse in vormgeving van wonen, leven en werken? Wil je aan de slag als ruimtelijk vormgever, adviseur of interieurstylist bij een ontwerpstudio? Alles is mogelijk met een getuigschrift van de Jan des Bouvrie Academy!

De particuliere hbo-opleiding Interior Design and Styling is in Nederland de grootste en beste designopleiding. Gedurende 4 jaar ontwikkel jij een persoonlijke stijl en je weet hoe je wensen en ideeën van opdrachtgevers kunt vertalen naar een professioneel ontwerp.

Hierbij alvast wat handige links met antwoorden op veelgestelde vragen!

- Wat zijn de toelatingseisen?

- Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

Nog meer vragen? Op onze website vind je alles over de start van je studie!

IntoSaxion is niet bedoeld voor het werven van personeel, stagiaires en afstudeerders. Deze vragen worden verwijderd en dus niet beantwoord.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Deventer

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Hoii, ik heb nu een tussenjaar na de verkeerde studie gekozen te hebben en ik heb hiervoor havo e&m gedaan maar ik heb dus verder geen ervaring met tekenen of iets. Hoe creatief moet je zijn / hoe goed moet je kunnen tekenen voor deze opleiding?
  Tessa
  vroeg 1 dag geleden
  Lea
  zei 23 uur geleden

  Hoi Tessa,

  Ik kom zelf van een management mbo opleiding af en ik had dus ook niet veel ervaring. In het eerste semester wonderland ga je super veel oefenen met het tekenen enzo dus dat moet goed komen. En aangezien je toch een tussenjaar hebt, zou ik zeggen ga lekker oefenen. Je kan zelf denk ik dan ook wel inschatten of je creatief genoeg bent en goede ideeën hebt.

  Ik vind de opleiding in ieder geval top en heb het erg naar mijn zin.

  Succes met je keuze en je kan altijd nog meer vragen stellen!

  Groetjes Lea

 • Hoe onderscheidt deze school zich van anderen? Wat maakt Jan de Bouvrie sterken/beter dan andere soortgelijke opleidingen?
  Maaike Wijffels
  vroeg 4 dagen, 23 uur geleden
  Milan
  zei 4 dagen, 23 uur geleden

  Beste Maaike,

  Zelf vond ik de sfeer op de opleiding direct een stuk gemoedelijker dan andere opleidingen. En dit gevoel heb ik nu nog steeds. Op de academie word je gezien als jong-proffesional en als toekomstig collega van de docenten. Daarnaast biedt de kleinschaligheid van de opleiding kansen om sneller contact te leggen met medestudenten, andere jaarlagen en docenten. Hierdoor voel je je snel onderdeel van een grote groep i.p.v. dat je een 'nummertje' bent. Dat de docenten persoonlijker/directer contact hebben met ons als student zorgt ervoor dat je les krijgt gericht op jouw persoonlijke ontwikkeling. 'Onderwijs op maat' als het ware.

  Verder heb ik op deze opleiding het gevoel dat ik weet wat mij na het vierde jaar te wachten staat. Je wordt tijdens de opleiding al in contact gebracht met de beroepspraktijk, waardoor je hier na de opleiding al bekend mee bent. Of je nou voor een werkgever gaat werken of voor jezelf begint, de basis wordt al gelegd. Dit zie je terug in de afwisseling van creatieve lessen en concrete lessen zoals: professionalisering, marketing, communicatie en human experience.

  Heb je nog meer vragen, stel ze gerust!

  Groetjes,
  Milan

 • Ik las dat je twee tot drie dagen naar school toe gaat, maar wat is dan de bedoeling voor de overige dagen?
  Charlotte
  vroeg 2 weken, 5 dagen geleden
  Milan
  zei 2 weken, 4 dagen geleden

  Beste Charlotte,

  De opleiding is een voltijds studie. Hiervan ga je inderdaad twee (soms drie) dagen naar school. De overige dagen ga je thuis aan de slag. Je moet immers wel aan je wekelijkse studielast komen. Dit kan zijn dat je thuis opdrachten maakt, aan projecten werkt of op onderzoek uit moet buiten. Het komt regelmatig voor dat je iets moet bezoeken; een gebouw of museum bijvoorbeeld.

  Je bent dus eigenlijk vijf dagen met je studie bezig, waarvan er twee dagen op de academie zijn.

  Ik hoop je vraag hiermee te hebben beantwoord!

  Groetjes,
  Milan

 • Ik doe op dit moment de opleiding Interieuradviseur op MBO. Na deze studie lijkt het mij leuk om deze opleiding te volgen, nu lees ik die inhoud van de opleiding en is het veel wat ik ook op MBO heb gehad, is het misschien ook mogelijk om deze opleiding versnelt te doen?
  Nicole
  vroeg 1 maand geleden
  Milan
  zei 1 maand geleden

  Beste Nicole,

  Nee, je kunt deze opleiding helaas niet versneld doen. Het blijft een 4-jarige hbo opleiding.

  Groetjes,
  Milan

 • Ik ben er laatst achtergekomen dat de opleiding IDS een particuliere opeleiding is, wat zijn de na/voor delen hier van? En wat kan je anders verwachten op particuliere opleiding dan op een reguliere opleiding?
  Inssaf Daali
  vroeg 1 maand, 1 week geleden
  Milan
  zei 1 maand, 1 week geleden

  Beste Inssaf,

  Het grootste verschil tussen ons en een reguliere opleiding vind ik toch wel het formaat van de opleiding. We zijn een kleinschalige opleiding. Hierdoor heb je meer contact met je docenten en medestudenten en voelt de opleiding snel vertrouwd. Je voelt je hierdoor sneller deel van de opleiding en minder een 'nummer'. Daarnaast kun je ook meer persoonlijke aandacht van docenten verwachten. Het helpt ook mee dat je altijd les hebt in je eigen klas en in een vast lokaal.

  Als particuliere studie hechten we veel waarde aan de kwaliteit van het onderwijs. Dat we particulier zijn geeft ons dan ook de vrijheid om het onderwijs aan te passen naar de wensen van de studenten. De docenten zorgen ervoor dat jij in vier jaar tijd klaar bent voor de beroepspraktijk. Je wordt dan ook tijdens de studie niet gezien als student, maar als young proffesional.

  Verder hebben wij net als een reguliere opleiding gewoon recht op een DUO-studielening. Dus naast extra persoonlijke aandacht en sterk beroepsgericht onderwijs verschillen we eigenlijk weinig van andere opleidingen.

  Groetjes,
  Milan

 • ik wilde volgend jaar interior design & styling bij jan des bouvrie academie maar ik wilde eerst weten wat de bepaalde eisen zijn voor dit speciefieke studieik had bij havo 5 de sektor cultuur en maatschappij maar zonder wiskunde, gaat dit een probleem zijn als ik geen wiskunde had ?
  britney
  vroeg 1 maand, 2 weken geleden
  Milan
  zei 1 maand, 2 weken geleden

  Beste Britney,

  Met elk havo diploma ben je van harte welkom op onze opleiding. Wiskunde heb je niet echt nodig. Je zult vrijwel geen complexe wiskundige vraagstukken krijgen. Bouwkunde komt bijvoorbeeld wel aan bod, maar niet in de zin van moeilijk rekenwerk.

  Vanzelfsprekend is het wel handig om open te staan voor creativiteit. Er wordt niet van je verwacht dat je al een enorm portfolio hebt, maar het is wel mooi meegenomen als je al creatieve uitingen hebt in welke vorm dan ook. Verder zijn er geen specifieke toelatingseisen.

  Groetjes,
  Milan

 • Hoi, weten jullie wanneer de eerstvolgende voorbereidende cursus is?
  Renate
  vroeg 1 maand, 3 weken geleden
  Milan
  zei 1 maand, 2 weken geleden

  Hey Renate,

  De eerste reeks cursussen begint op 7 november. De inschrijving hiervoor opent naar verwachting volgende week.

  Het lijkt er nu op dat de cursussen volledig online zullen plaatsvinden.

  Groetjes,
  Milan

 • Na aanmelding neem je deel aan een toelatingsassessment. Hierbij neem je eigen werk mee. Wat wordt er verwacht van het eigen werk wat je meeneemt? Kun je hier iets meer over vertellen? Groetjes,Nina
  Nina
  vroeg 1 maand, 4 weken geleden
  Milan
  zei 1 maand, 4 weken geleden

  Hey Nina,

  Het toelatingsassessment is bedoeld om de toelatings commissie een beeld te geven van jouw creatieve ontwikkelingen. Je hoeft geen perfect, overvol portfolio mee te brengen met interieur gerelateerde werken. Zolang jij maar kan laten zien waarom je geschikt bent voor de opleiding en dat je creatief bezig kunt zijn.

  Je zult voor het assessment opdrachten toegestuurd krijgen die je moet maken, maar zelf werk meenemen wordt zeker gewaardeerd. Alle creatieve uitingen zijn oke! Denk aan fotografie, grafisch design, tekeningen, mode, cosplay etc. Zolang jij de docenten maar kan laten zien dat je gemotiveerd bent en dat je durft creatief bezig te zijn.

 • Beste student,Ik wilde vragen of deze studie ook over een minor heeft in het 3 of 4e jaar? Alvast bedankt!
  Fabiënne
  vroeg 2 maanden, 1 week geleden
  Evi
  zei 2 maanden, 1 week geleden

  Hi Fabiënne,

  De opleiding heeft geen minor, maar gedurende de opleiding krijg je zeker de kans om jezelf te ontwikkelen op vlakken waarvan jij meer zou willen weten. De docenten geven je graag hun visie, uitleg en feedback. Ik hoop dat ik hier mee je vraag heb beantwoord. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust!

 • Ik heb een vraag over de basismatrialen lijst. Moet je perse alle materialen hebben als je begint aan de opleiding? Of is het niet erg als je er 1 of 2 mist
  Finne
  vroeg 2 maanden, 1 week geleden
  Milan
  zei 2 maanden, 1 week geleden

  Hi Finne,

  Het is niet erg om aan het begin van het schooljaar nog niet alle materialen in huis te hebben. Tekenmaterialen als potloden en papier natuurlijk wel. Gedurende het eerste jaar zullen de materialen van de lijst worden gebruikt tijdens verschillende opdrachten. Zonder de juiste materialen kun je niet optimaal meedoen. Zorg er in iedergeval voor dat je voor de desbetreffende les de juiste materialen meeneemt. Voor elke les zal online gepubliceerd worden wat er van je verwacht wordt en welke materialen je bij de hand moet hebben. Je kunt ook samen met medestudenten materialen inkopen, dan split je de kosten.

  Groetjes,
  Milan

 • Is het ook mogelijk om interieurs stylist te worden, zonder enig ervaring met tekenen?
  Su
  vroeg 4 maanden, 2 weken geleden
  Milan
  zei 4 maanden, 2 weken geleden

  Hey Su,

  Ook zonder ervaring met tekenen kun je beginnen aan deze opleiding. Als je al een creatieve achtergrond hebt of in ieder geval al creatieve aanleg is dat al mooi meegenomen.

  Het eerste semester van het eerste jaar gaat in op het opwekken van creatieve prikkels en de basis leggen op het creatieve gebied. Onder anderen kleurenleer, meubelgeschiedenis, kunstgeschiedenis, tekenen naar de waarneming en perspectieftekenen komen dan aan bod. Hier wordt dus echt de eerste basis gelegd van het interieur ontwerpen. Je gaat je vervolgens op allemaal vlakken ontwikkelen, waaronder tekenen. Er wordt niet van je verwacht dat je als nieuwe student al een fantastische tekenaar bent.

  Mocht je nog meer vragen hebben, stel ze gerust!

  Groetjes,
  Milan

 • Beste, in de toelatingseisen wordt een portfolio benoemd. Heeft deze bepaalde eisen? Wat zoekt men in het portfolio? Ik andere woorden: wat wordt er van me verwacht? En zou je me voorbeelden kunnen benoemen van wat je kan verwerken in je portfolio?Bij voorbaat dank!
  Mira
  vroeg 4 maanden, 3 weken geleden
  Milan
  zei 4 maanden, 2 weken geleden

  Beste Mira,

  Het portfolio heeft geen strenge eisen. Veel studenten die net van de havo komen hebben bijvoorbeeld nog maar weinig creatieve werken gemaakt.

  Het portfolio wordt gebruikt om te kijken of je al creatieve inzichten hebt en of je het in je hebt. Je kan allerlei werken meenemen om te laten zien: schilderijen, tekeningen, fotografie, mode-ontwerpen...je kunt het zo gek niet bedenken. Zolang jij maar aan de toelatingscommissie kan laten zien dat je creatief en gemotiveerd bent.

  Ik hoop dat ik je vraag een beetje heb kunnen beantwoorden. Als je nog een vraag hebt, stel 'm gerust!

  Groetjes,
  Milan

 • hi, ik vroeg me af wat de lestijden zijn van de ochtend en de middag groep en of je een keuze kan maken tussen de groepen?
  Willemijn
  vroeg 5 maanden geleden
  Milan
  zei 4 maanden, 2 weken geleden

  Hey Willemijn,

  Ik zit zelf in de ochtendgroep. Ik heb op maandag les van 08.30 tot 13.15 en op woensdag van 10.15 tot 14.45. De middagklas heeft op maandag les van 11.45 tot 16.30 en op woensdag van 13.15 tot 18.00. Heel af en toe heb je ook op de vrijdag les.

  Voor de indeling van de klassen wordt gekeken naar de afstand die je reist om naar Deventer te komen. Je kunt ook een voorkeur opgeven als je liever in de ochtendklas wilt.
  Je kan ook altijd een dag even wisselen van ochtend- naar middagklas als dat beter uitkomt , omdat je bijvoorbeeld een doktersafspraak o.i.d. hebt.

  Groetjes,
  Milan

 • Welke laptop heb je nodig tijdens deze opleiding?
  Isa
  vroeg 5 maanden, 3 weken geleden
  Milan
  zei 5 maanden, 3 weken geleden

  Hey Isa,

  Voor de opleiding heb je geen specifieke laptop nodig. Windows en Mac kan allebei!

  Wel is het belangrijk dat de laptop zware programma's als Adobe, Vectorworks, SketchUp en verschillende render programma's aankan.

  Via https://www.vectorworkstrainingen.nl/systeemeisen/ kun je zien welke systeemeisen worden aanbevolen voor je laptop om VectorWorks optimaal te kunnen gebruiken.

  Je laptop wordt pas in het tweede jaar intensief gebruikt voor renders en digitale tekeningen.

  Heb je nog meer vragen, stel ze gerust! Wij beantwoorden ze graag.

  Groetjes, Milan

 • Zou het misschien mogelijk zijn om met een van jullie studenten te bellen of skype gesprek te kunnen houden om een nog beter beeld van de opleiding te krijgen?
  Rosa
  vroeg 6 maanden geleden
  Ian
  zei 5 maanden, 4 weken geleden

  Hee Rosa, dat is mogelijk! Zou je mij een berichtje willen sturen op Facebook zodat mijn telefoonnummer niet overal rondzweeft op het internet!:)
  https://www.facebook.com/ian.vandijk.923

 • Om je aan te melden voor deze studie zag ik dat je ook een toelatingsexamen moet maken. Betekend dat ik nu ook al bezig moet zijn met interieur of kun je ook beginnen aan de opleiding met weinig ervaring?
  Rosa
  vroeg 6 maanden geleden
  Evi
  zei 6 maanden geleden

  Hoi Rosa,

  Zelf ben ik na mijn Havo begonnen op de Jan des Bouvrie Academy. Dit hield in dat ik zelf ook geen ervaring had op het gebied van interieur. Daarentegen ben ik wel heel graag creatief bezig. In de breedste zin van het woord. Ik heb op de middelbare school het vak ‘kunst (algemeen)’ gevolgd, vind het heerlijk om ideetjes uit te werken en heb afgelopen half jaar ontdekt dat ik het leuk vind om kleine gedichtjes te maken.

  Je hoeft dus zeker geen ervaring te hebben op het gebied van interieur. Het is bovenal belangrijk dat je graag je creativiteit gebruikt!

  Groetjes,
  Evi

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Ik doe momenteel een technische studie maar weet niet of het wel de juiste is. Ik ben naast technisch ook creatief en ben dus momenteel naar creatievere opleidingen aan het kijken. Om een beter beeld van deze opleiding te krijgen was ik benieuwd naar hoe de opdrachten er ongeveer uitzien.
  Rosa
  vroeg 6 maanden geleden
  Milan
  zei 6 maanden geleden

  Hey Rosa,

  De opdrachten kunnen in mijn ervaring als eerstejaars erg verschillen. In het eerste halfjaar ben je vooral druk bezit met creatieve opdrachten omtrent: vorm, kleur, licht en andere basisprincipes. Vervolgens ga je aan de gang net de echte ontwerp opdrachten. Hierbij komt ook een stuk bouwkunde kijken. Het gaat hier om het kunnen lezen en maken van bouwkundige tekeningen. Complexe technische opgaves zul je niet veel tegenkomen in het eerstejaar.

  Een aantal opdrachten die mij erg aanspraken waren het ontwerpen van een eigen tinyhouse. Waarbij je een zo klein mogelijke woning ontwerpt en deze als maquette uitvoert.
  Ook de opdracht waarbij je een vakantiehuis mocht ontwerpen voor een zelf gekozen doelgroep vond ik erg interessant om te doen. Uiteindelijk heb je aan het einde van de opdracht een plattegrond, doorsnedes, aanzichten, een conceptboard en moodboards. En soms ook een maquette.

  Op het moment ben ik bezig met een jeugdzorgcentrum te creëren in de oude gasfabriek van Deventer. Hierbij ligt de nadruk op interieurdesign. Maar het is niet onbelangrijk dat je rekening houdt met installaties, draagmuren etc. We zouden eigenlijk in deze gasfabriek les krijgen dit semester zodat je optimaal de ruimte kan ervaren en bestuderen, maar door het virus is dit helaas niet mogelijk

  Ik hoop dat ik je hiermee op weg heb kunnen helpen. Mocht je toch nog wat willen weten of meer vragen hebben, stel ze gerust!

  Groetjes Milan

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Ik kom uit Alkmaar. En ik was benieuwd of er studenten zijn die ook ver moeten reizen. Mijn vraag is hoe een lesweek erongeveer uit, hoeveel dagen je per week les heb bijvoorbeeld. Alvast bedankt voor de moeite!
  Noell Witzel
  vroeg 6 maanden, 3 weken geleden
  Fabiënne
  zei 6 maanden, 2 weken geleden

  Hoi Noell,

  Je hebt twee vaste dagen les op de academie. Op een dag heb je een hoorcollege en een werkcollege, je wordt ingedeeld in de ochtend groep of middag groep. Er zijn veel studenten die ver moeten reizen, je wordt dan ingedeeld in de middag groep. Een keer in de maand heb je ook les op de vrijdag. De rest van de dagen besteed je aan zelfstudie.

  Ik hoop dat ik je vraag heb beantwoord! Zo niet, hoor ik dat graag.

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Wat zijn jullie ervaringen met de overstap van mbo naar deze hbo opleiding ?Wat moet de portfolio voor de toelating inhouden ? Vooral je creativiteit laten zien in het algemeen, of al gericht op het ontwerpen en inrichting? Er zijn 125 plaatsen, hoe groot is de kans om toegelaten te worden?
  sophie
  vroeg 6 maanden, 1 week geleden
  Ian
  zei 6 maanden, 1 week geleden

  Hee Sophie, zelf kom ik van een bouwkundige MBO opleiding. Hierbij kwam dus nauwelijks creativiteit kijken. Voor mij was het dus een relatieve grote overstap. Aangezien ik van mezelf weet dat ik wel wat creativiteit in me heb was viel de overstap uiteindelijk best wel mee. Het portfolio dat je zelf aanlevert is een creativiteit in zijn algemeen, dus wat je zowel in je vrije tijd doet op dit moment. Tijdens de toelating maak je een aantal toelatingsopdrachten en deze zijn allemaal gericht op creativiteit. Wat ik je als advies wil geven is bij het maken van deze opdrachten niet teveel na te denken over wat goed en fout is. Doe vooral wat je op dat moment denkt. Niets is goed of fout. Het belangrijkste is dat je een wilskracht toont en deze ook blijft nastreven. Als je weet wat je zelf wilt en dat ook laat zien kom je heel ver in deze opleiding en dan is de creativiteit je finishing touch. Over de kans van toelating kan ik geen uitspraak doen, dat ligt er aan hoeveel mensen zichzelf aanmelden dit jaar. Hopelijk is hiermee je vraag voldoende beantwoord.

  Groetjes Ian van Dijk

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Wat komt er bij ondernemerschap aan bod ? Is dat ook bedrijfseconomie, rekenen of vooral marketing ?
  sophie
  vroeg 6 maanden, 1 week geleden
  Milan
  zei 6 maanden, 1 week geleden

  Hey Sophie,

  In het eerste jaar marketing & communicatie besteed je vooral aandacht aan marketing. Echte bedrijfseconomie komt hier niet aan bod.

  Marketing houdt in dat je onderzoek doet naar bedrijven en producten om zo een kritische analyse te maken om jezelf of je product zo goed mogelijk te presenteren.

  Met communicatievaardigheden wordt aandacht besteedt aan het presenteren van jezelf, klantgesprekken en marktgericht werken. Samen met Marketing waar je leert onderzoeken wordt je dan zo goed mogelijk voorbereid op de beroepspraktijk.

  Groetjes,
  Milan

  _________________

  Ter aanvulling van al gegeven antwoord namens Hans van Os:

  Hoi Sophie,

  Leuk dat je meer informatie vraagt over het vak ondernemerschap. Hieronder lees je de antwoorden op je vragen.

  Wat komt er aan bod bij het vak ondernemerschap?
  Er wordt geen les gegeven in bedrijfseconomie of rekenen. Wel krijg je les over de financiële kant van het ondernemen, vooral om inzicht te krijgen in hoe dit werkt. Wanneer je niet snapt hoe het werkt, heb je als ondernemer meer kans op succes. Er wordt daarnaast aandacht aan marketing besteed. Antwoorden op de vragen 'wie zijn jouw potentiële klanten, waar vind je die en hoe benader je ze?'

  Hopelijk zijn je vragen hiermee voldoende beantwoord. Mocht je meer informatie willen hebben over onze opleiding, laat dat dan vooral weten. We helpen je graag!

  Hartelijk groetend,

  Hans van Os
  Docent Marketing & Ondernemersvaardigheden

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?