Jan des Bouvrie Academy – Interior Design and Styling

Ben je creatief met interesse in vormgeving van wonen, leven en werken? Wil je aan de slag als ruimtelijk vormgever, adviseur of interieurstylist bij een ontwerpstudio? Alles is mogelijk met een getuigschrift van de Jan des Bouvrie Academy!

De particuliere hbo-opleiding Interior Design and Styling is in Nederland de grootste en beste designopleiding. Gedurende 4 jaar ontwikkel jij een persoonlijke stijl en je weet hoe je wensen en ideeën van opdrachtgevers kunt vertalen naar een professioneel ontwerp.

Hierbij alvast wat handige links met antwoorden op veelgestelde vragen!

- Wat zijn de toelatingseisen?

- Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

Nog meer vragen? Op onze website vind je alles over de start van je studie!

IntoSaxion is niet bedoeld voor het werven van personeel, stagiaires en afstudeerders. Deze vragen worden verwijderd en dus niet beantwoord.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Deventer

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Hoi! ik vroeg mij af of je nou echt goed moet kunnen tekenen voor deze opleiding. Ik kan namelijk niet super goed tekenen...
  Lois Bennink
  vroeg 3 dagen, 23 uur geleden
  Lea
  zei 3 dagen, 21 uur geleden

  Wat is goed tekenen? Je krijgt er sowieso les in nog dus je verbetert je tekenskills ook op de opleiding. Maar als jij denkt dat het beter kan bij jezelf zou ik gewoon lekker gaan oefenen! Ik zelf merk dat ik steeds beter ben gaan tekenen op de opleiding in verhouding tot wanneer ik startte.

 • Hoi!Ik heb mij ingeschreven voor de opleiding en ook voor de voorbereidende cursus (start 24/04). Ik heb verder niks meer gehoord, dus ik vroeg mij af wanneer ik hier meer informatie over krijg zodat ik een beetje weet wat ik kan verwachten.
  Flora
  vroeg 2 weken, 6 dagen geleden
  Milan
  zei 2 weken geleden

  Beste Flora,

  Heb je inmiddels al iets vernomen over de voorbereidende cursus?
  Mocht je tot een week vóór de start van de cursus niks horen kan je contact opnemen met ids.next@saxion.nl. Mocht je al eerder e-mails hebben ontvangen over deze voorbereidende cursus, dan kan je contact opnemen via dat e-mailadres.

  Groetjes,
  Milan

 • Hey, ik zit op dit moment in het laatste jaar OR aan het CIBAP en twijfel nog over het HBO. Ik vroeg mij af of je ook een P haalt na je eerste jaar en of het mogelijk is om in het buitenland voor enige tijd te studeren en/ of stage te lopen. Alvast bedankt:)
  Marlinde
  vroeg 3 weken, 1 dag geleden
  Milan
  zei 3 weken, 1 dag geleden

  Beste Marlinde,

  Bij ons haal je inderdaad in je eerste jaar je propedeuse, net als elke andere hbo. In je tweede en vierde jaar loop je stage. Deze stages kan je ook in het buitenland volgen als je dat zou willen!

  Groetjes,
  Milan

 • Hallo, ik heb een vraag met betrekking tot de minors. Ik ben 2de-jaars student stedenbouw op de Hogeschool van Amsterdam. Interieur trekt mij (naast stedenbouw) ontzettend. Is het mogelijk om voor 1 semester een minor interieur te volgen?
  Bas
  vroeg 1 maand geleden
  Milan
  zei 3 weken, 1 dag geleden

  Hey Bas,

  Wij bieden momenteel helaas geen minors aan.

  Groetjes,
  Milan

 • Welke vakken krijg je op deze opleiding?
  Sam
  vroeg 1 maand, 1 week geleden
  Lea
  zei 1 maand, 1 week geleden

  Hoi Sam,

  Er zijn heel veel verschillende vakken, zo kan je werkcolleges hebben en hoorcolleges over bepaalde onderwerpen. Ik zit nu in het tweede jaar en dit zijn denk ik een beetje de vakken die ik heb gehad: kunst, architectuur & design (geschiedenis), materialenkennis, tekenen, communicatie, bouwkunde, licht, human experience, lessen over digitaal tekenen en natuurlijk lessen over ontwerpen. Dit is een kleine ingreep van wat ik tot nu toe heb gehad (zo uit mijn hoofd) en er komt nog veel meer aan bod.

  Groetjes,
  Lea

 • Hallo, Mijn vraag is, wanneer weet je uiterlijk of je bent toegelaten voor deze opleiding?
  Kim
  vroeg 1 maand, 1 week geleden
  Milan
  zei 1 maand, 1 week geleden

  Hi Kim,

  Je ontvangt een aantal weken na je toelatingsassessment bericht over je toelatings beoordeling.

  Aangezien er meerdere toelatingsdagen zijn, verschilt het per student wanneer je bericht krijgt.

  Groetjes,
  Milan

 • Hi,Heb je voor de voorbereidende cursus al een laptop nodig waarop je Vectorworks en Twinmotion kan draaien? Ik kom er ook niet helemaal uit welke laptop nou goed is. Mijn voorkeur gaat uit naar een Mac, maar die zijn erg prijzig. Welke laptop wordt veel gebruikt onder studenten? Aanraders?
  Flora
  vroeg 1 maand, 1 week geleden
  Milan
  zei 1 maand, 1 week geleden

  Hi Flora,

  Voor de voorbereidende cursus heb je nog niet meteen een goeie laptop nodig. Vanaf het eind van het eerste jaar zal je de laptop gebruiken voor digitaal tekenwerk. Aan het begin van het eerstejaar zal je de laptop vooral gebruiken voor verslagen en dossiers.

  Studenten gebruiken allemaal een andere laptop. Windows of Apple is allebei prima. Veel studenten hebben bij Apple wel de voorkeur voor minimaal een 16inch. Ikzelf gebruik een Lenovo en die werkt al jaren heel goed! Ik ben toentertijd naar een laptop zaak geweest met de minimale systeemvereisten en de medewerker hielp me toen met zoeken.

  Let bij het aanschaffen van een laptop wel op de specificaties die je vindt op de site van bijvoorbeeld Vectorworks. De juiste systeemvereisten zijn belangrijk om je werk goed te kunnen doen.

  Groetjes,
  Milan

 • Hoi!Ik heb mij ingeschreven voor de voorbereidende cursus (start 24/04). Ik wil mij ook graag inschrijven voor de opleiding natuurlijk. Nu vroeg ik me af hoe het zit met college geld, wordt dit bij jullie ook gehalveerd? (Maatregel vh kabinet). En welke laptop is het handigst om aan te schaffen?
  Flora
  vroeg 1 maand, 1 week geleden
  Lea
  zei 1 maand, 1 week geleden

  Hoi Flora,

  Er is inmiddels een petitie gaande daarover. https://bit.ly/3qsNbyz Een halvering van het volledige bedrag zou het echter niet worden verwacht ik. Het zou wel kunnen dat het een halvering wordt van het wettelijk collegegeld (de prijs van een reguliere opleiding €2000 ongeveer). Maar daar zijn wij (de studenten) nu druk mee bezig om dat te achterhalen. De laptop maakt niet uit welk merk, hou er wel rekening mee dat je programma’s als vectorworks en twinmotion erop kan draaien. Wanneer je besluit voor een Mac te gaan kan ik wel adviseren om de pro te nemen en dan sowieso de 16 inch ivm de videokaart, en dan voor overige specs even kijken bij vectorworks en twinmotion, je krijgt hier bij het starten van de opleiding ook nog wel meer info over, je hebt niet direct een laptop nodig voor die programma’s.

  Heb je verder nog vragen kan je altijd een berichtje sturen!
  Groetjes Lea

 • Wat zijn veelvoorkomende stage plekken binnen deze opleiding?
  Tristan
  vroeg 1 maand, 1 week geleden
  Milan
  zei 1 maand, 1 week geleden

  Beste Tristan,

  Als student kun je op veel plekken terechtkomen. Je kan stage lopen in een meubelzaak, ontwerpstudio, bij een interieuradvieseur, meubelmaker etc. Ikzelf loop momenteel stage bij een Interieurarchitect die veelal particuliere woning ontwerpt, maar ook kantoren ontwerpt.

  Het is maar net waar je interesse ligt en waarin je jezelf wilt specialiseren. Je hebt zelf de ruimte om een stagebedrijf uit te zoeken, maar de academie helpt je waar nodig!

  Groetjes,
  Milan

 • Hoi, wat voor banen zijn mogelijk na deze opleiding? En wat zijn de salariskansen?
  Tristan
  vroeg 1 maand, 2 weken geleden
  Milan
  zei 1 maand, 1 week geleden

  Beste Tristan,

  Ruim 85% van onze studenten vindt binnen drie maanden na de opleiding een baan op hbo niveau in de branch.
  Deze baan kan alle kanten op gaan. Je kan werken bij een interieurontwerper, een eigen bedrijf starten, productdesign etc. Eigenlijk alles waar interieur bij komt kijken is een mogelijkheid! Sommige alumni eindigen zelfs in de theaterdecors ontwerpen of in tuinontwerpen.

  Je kan na de opleiding ook nog een master Interieurarchitectuur volgen. Na deze twee jarige master en twee jaar beroepservaring kan je jezelf dan Interieurarchitect noemen.

  De salariskansen verschilt enorm per sector waarin je beland. Een ontwerper voor horeca verdient bijvoorbeeld weer iets anders dan een interieursrylist. Over het algemeen kom je goed terecht en hoef je niet bang te zijn dat er geen brood op de plank komt.

  Groetjes,
  Milan

 • Ik wil graag wat vragen ik heb eigenlijk geen mbo 4 diploma maar ik wil graag 21+ toets maken kan ik dan wel de opleiding volgen !?En ik heb wel mbo 2 diploma verkoper wonnen.En hoe werkt het eigenlijk met de portfolio.
  Samah
  vroeg 1 maand, 3 weken geleden
  Milan
  zei 1 maand, 2 weken geleden

  Beste Samah,

  De toelatinseisen voor onze opleiding zijn inderdaad minimaal een mbo 4 of havo diploma. Voor meer informatie en antwoorden over de 21+ toets kun je het beste contact opnemen met ons Servicepoint. Zij zijn te bereiken op 088-0193000 of servicepoint@saxion.nl.

  Om toegelaten te worden tot de opleiding leg je eerst een toelatingsassessment af. Tijdens deze dag zul je opdrachten maken en vooraf aan je toelating maak je ook enkele opdrachten. Als je al enige creatieve ervaring hebt (fotografie, mode, interieur, poëzie, muziek) neem dan vooral hier enkele werken van mee. Zo krijgt de toelatinscommissie een beeld van jouw creatieve vaardigheden en jouw motivatie.

  Heb je nog geen creatieve ervaring en weet je niet zeker of je portfolio voldoende is? Bekijk dan eens de voorbereidende cursus. Tijdens deze cursus ga je enkele zaterdagen werken aan je creativiteit en je portfolio. Voor meer info verwijs ik je door naar onze website: https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/interior-design-and-styling-jan-des-bouvrie-academie

  Groetjes,

  Milan

 • Hoe regelen andere studenten het met de betaling van de opleiding? Ik vind het namelijk nogal wat. Je bouwt best wat schuld op, is het na de opleiding te doen om het terug te betalen ivm met je salaris? Er ieder jaar best wat studenten, dan zal het wel meevallen. Toch wil ik het niet onderschatten
  Tristan
  vroeg 1 maand, 3 weken geleden
  Lea
  zei 1 maand, 3 weken geleden

  Hi Tristan,
  Ik leen gewoon mijn lesgeld bij DUO (daar heb je 0% rente ook) en de baankans is best wel groot na de opleiding dus ik zelf maak me daar niet zo druk om. Ik vind de opleiding het geld zeker waard!
  Groetjes Lea

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hii ik heb mij proberen aan te melden voor deze opleiding via Studielink, alleen de opleiding staat niet bij Studielink als ik mij wil aanmelden. Kan iemand mij hierbij helpen ?
  Fleur
  vroeg 1 maand, 3 weken geleden
  Milan
  zei 1 maand, 3 weken geleden

  Beste Fleur,

  Op onze site vind je een handleiding hoe je je kunt aanmelden voor onze opleiding. Als je deze stappen volgt kom je al zeker een heel eind!

  Mocht het dan nog niet lukken, dan vind je in diezelfde handleiding een emailadres en telefoonnummer die jou verder kunnen helpen.

  https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/interior-design-and-styling-jan-des-bouvrie-academie/toelating

  Groetjes,
  Milan

 • Dit is een erkende opleiding toch?
  Tristan
  vroeg 2 maanden geleden
  Milan
  zei 2 maanden geleden

  Beste Tristan,

  Wij zijn inderdaad een erkende én geaccrediteerde opleiding!

  Mocht je nog een vraag hebben, stel 'm gerust.

  Groetjes,
  Milan

 • Hii, in de materialenlijst kan ik niet vinden wat de opties zijn voor een laptop voor de opleiding deze opleiding. Waar staat deze lijst precies? Of zou je me zo kunnen vertellen welke mogelijkheden er zijn? Alvast bedankt! Met vriendelijke groet,Renate
  Renate
  vroeg 2 maanden geleden
  Milan
  zei 2 maanden geleden

  Beste Renate,

  Qua Windows of Apple maakt het niet uit. Beide laptops zijn goed, maar het is net wat jouw voorkeur heeft. Op de opleiding heeft bijna elke student wel een andere laptop. De meesten kiezen wel meer voor een groot scherm, omdat deze het fijnst werkt. Maar ook dat verschilt per voorkeur.

  Het is belangrijk dat je zware programma's kan draaien. Denk aan Vectorworks, SketchUp en Twinmotion. Let bij het aanschaffen van een laptop goed op de specificaties, zoals werkgeheugen, grafische kaart etc. Op de site van Vectorworks (en van de andere programma's vast ook) vind je een lijst met systeem vereisten die je laptop nodig heeft om het programma aan te kunnen. Dit zijn wel de minimale eisen, dus betere kwaliteiten zijn natuurlijk nog beter!

  https://www.vectorworks.net/sysreq

  Kort gezegd: zorg voor een sterke laptop die de zware programma's aankan en kies vooral een laptop die jouw voorkeur heeft.

  Groetjes,
  Milan

 • Hoi! Dit is eigenlijk de studie waar ik al een tijdje naar op zoek ben. Het staat me alleen een beetje tegen dat het een particuliere opleiding is. Heb je hier veel last van? Hoe kan ik dit goed regelen met DUO? En hoe hebben bijvoorbeeld voorgaande studenten dit geregeld?Alvast bedankt
  Tristan
  vroeg 2 maanden geleden
  Milan
  zei 2 maanden geleden

  Beste Tristan,

  Dat wij een particuliere opleiding zijn, merk je eigenlijk niet (Alleen in de kosten van het collegegeld). Een particuliere opleiding wordt niet gefinancierd door de overheid, waardoor wij als studenten een groter deel zelf bekostigen. Je hebt als student wel gewoon recht op een studenten-ov en een duo-lening. Via MijnDUO kun je een lening aanvragen om je studie te betalen. Betalen kan in één keer of in termijnen.

  Het voordeel van een particuliere opleiding is dat onze opleiding eigenlijk niks te maken heeft met Saxion (het gebouw waar we inzitten) of met toets vormen van Saxion. Het lesprogramma wordt ontwikkeld door onze academie en ook de toetsen worden gemaakt door de docenten. De werk- en hoorcolleges volg je met alleen maar studenten van onze opleiding en niet met studenten van andere studies.

  Kort gezegd: dat we particulier zijn heeft geen slechte gevolgen.

  Groetjes,
  Milan

 • Hallo,Ik zit momenteel op het Vwo en doe over 2 jaar examen. Mij lijkt het fantastisch om aan de Jan des Bouvrie academie te studeren zodra het zover is. Ik heb gelezen dat er maximaal 125 eerstejaars worden toegelaten. Ik vroeg mij af hoeveel mensen zich dit jaar hadden aangemeld.Iemand?
  Isa
  vroeg 2 maanden geleden
  Milan
  zei 2 maanden geleden

  Beste Isa,

  Ik weet het aantal aanmeldingen van nu niet precies. De inschrijftermijn is ook nog niet verlopen.

  Kijkend naar de afgelopen jaren zitten we gemiddeld rond het maximale aantal studenten.

  Groetjes,
  Milan

 • Ik doe de opleiding interieuradvies en heb al veel met sketchup en vectorworks gewerkt. Ga ik bij deze studie veel nieuwe dingen leren of zal het toch veel hetzelfde zijn?
  Bjarne
  vroeg 2 maanden, 2 weken geleden
  Milan
  zei 2 maanden, 1 week geleden

  Beste Bjarne,

  Je zult zeker meer gaan leren op onze opleiding. Op het gebied van Sketchup en Vectorworks zul je zeker een voorsprong hebben! Maar ook op dat vlak zal er nog genoeg te leren zijn.

  Zelf heb ik geen ervaring met een andere opleiding, dus ik spreek niet uit eigen ervaring, maar op onze opleiding zijn er veel studenten die al een vooropleiding hebben gevolgd. Zij leren nog elke keer weer iets nieuws. Op het gebied van vormgeven, ontwerpen en specialiseren kun je je nog goed ontwikkelen. Ook op professioneel vlak is er nog genoeg te ontdekken.

  Groetjes,
  Milan

 • Is er een grote kans om een baan te vinden na deze opleiding?
  Leonie Scholten
  vroeg 2 maanden, 1 week geleden
  Milan
  zei 2 maanden, 1 week geleden

  Beste Leonie,

  Ruim 85% van de studenten vindt binnen drie maanden na het afstuderen een baan binnen de branche.

  Dit kan vanalles zijn! Werken bij een ontwerpstudio, woonwinkel, productontwerper, decor ontwerper etc. Er zijn ook studenten die tijdens of na de opleiding een eigen bedrijf starten!

  Kort gezegd: genoeg mogelijkheden en genoeg kansen!

  Groetjes,
  Milan

 • Hallo,Ik had een klein vraagje over de opleiding. Ik heb zelf nu MBO 4 diploma van interieuradviseur en ik ben erg geïnteresseerd in Interior Design and Styling. Leer je op deze opleiding meer dan met ervaring van Interieuradviseur? Ik wil namelijk nog meer nieuwe dingen leren en in verdiepen.
  Sara
  vroeg 2 maanden, 3 weken geleden
  Milan
  zei 2 maanden, 2 weken geleden

  Beste Sara,

  Ik zelf heb geen ervaring met MBO Interieuradviseur, dus ik kan je helaas geen antwoord geven uit eigen ervaring.

  Op onze opleiding ga je de diepte in op het gebied van interieurdesign. Je zult aan projecten werken voor horeca, kantoren, zorginstellingen en ook buitenruimtes. Particuliere woningen komen eigenlijk niet aan bod. We zoeken de verdieping op als het gaat om vorm, kleur, licht en ruimte. Hierbij leren we ingrepen te doen in een ontwerp. In een interieur maken we onderscheid in
  inrichten en ontwerpen.

  Tijdens het ontwerpen ga je meer leren over hoe bepaalde keuzes je ontwerp beïnvloeden. We (ver)plaatsen wanden, werken de hoogte in en werken ook aan de architectuur van panden.

  Naast de praktische opdrachten volg je ook theoretisch onderwijs. Je leert de theorie van kleur, kunstgeschiedenis, trendforecasting en nog veel meer.

  Ik ben zeker van mening dat deze opleiding een aanvulling is op MBO Interieuradviseur. Een groot deel van de studenten heeft al een MBO interieur of een andere creatieve MBO opleiding gevolgd. Het is daarnaast ook een goede stap richting een master tot interieurarchitect.

  Groetjes,

  Milan

 • Goedemiddag is dit een particuliere opleiding en heb je een portfolio nodig?
  Chantal
  vroeg 2 maanden, 3 weken geleden
  Milan
  zei 2 maanden, 2 weken geleden

  Beste Chantal,

  Wij zijn inderdaad een geaccrediteerde particuliere opleiding. Je hebt overigens gewoon recht op een studenten-OV en een DUO-lening.

  Als je jezelf aanmeld word je uitgenodigd voor een intake dag. Tijdens deze dag ga je in gesprek met de toelatingscommissie. Het is hierbij mooi meegenomen als je al een portolio hebt om te laten zien. Dit hoeft niet per se interieur gerelateerd te zijn. Fotografie, poëzie, mode, bloemschikken, schetsen etc. zijn allemaal vormen van creativiteit die jouw motivatie kunnen beamen!

  Heb je nog geen portfolio? Denk dan aan andere manieren om jouw creativiteit en motivatie te tonen tijdens de intake. Misschien is de voorbereidende cursus ook iets om naar te kijken? Dan volg je gedurende een aantal zaterdagen een cursus waarbij je opdrachten maakt om een creatieve basis te leggen. Als je deze cursus volgt hoef je ook geen intake meer te volgen.

  Meer informatie over de opleiding en de voorbereidende cursus vind je op www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/interior-design-and-styling-jan-des-bouvrie-academie

  Groetjes,
  Milan

 • Ik zit nu in het eerste jaar van de opleiding en ik ben opzoek naar een goeie laptop. Bevelen jullie een bepaalde laptop aan?
  Finne Kuiper
  vroeg 2 maanden, 3 weken geleden
  Milan
  zei 2 maanden, 3 weken geleden

  Hey Finne,

  Op de site van Vectorworks kun je een lijst van System Requirements vinden die je laptop nodig heeft. Vectorworks is een van de zwaardere programma's die je in het tweede jaar veel gaat gebruiken. Ook Sketchup en Twinmotion zijn zware programma's die je moet kunnen draaien. Belangrijk is dat je let op je werkgeheugen en de grafische kaart. Die moeten sterk genoeg zijn.

  Qua Apple of Windows maakt het niet uit. Beide zijn prima, het is maar net wat jouw voorkeur heeft.

  Als je nog meer vragen hebt app gerust of vraag het aan een van de andere oudere jaars!

  Groetjes,
  Milan

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Worden de aangeraden softwares via de hogeschool gegeven of moet je ze zelf aanschaffen?
  Ellie
  vroeg 2 maanden, 3 weken geleden
  Milan
  zei 2 maanden, 3 weken geleden

  Een aantal programma's zijn gratis als je student bent. Andere programma's als Sketchup en de Adobe programma's moet je zelf aanschaffen. Deze kun je wel voordeliger aanschaffen via sites als Surfspot! De programma's heb je het meeste nodig vanaf het tweede jaar.

  Groetjes,
  Milan

 • Wat voor computers zijn het beste om te gebruiken, een apple mac, windows pc of bijv. een ipad?
  Ellie
  vroeg 2 maanden, 3 weken geleden
  Milan
  zei 2 maanden, 3 weken geleden

  Hi Ellie,

  Een Apple of Windows kan allebei. Het is maar net welke jouw voorkeur heeft. Wel is het belangrijk dat je genoeg werkgeheugen hebt en een goeie grafische kaart. Je moet namelijk grzware programma's als vectorworks en sketchup kunnen draaien. Op de site van vectorworks kun je een lijst vinden met alle specificaties die je laptop nodig heeft.

  Een ipad kan handig zijn om bijvoorbeeld grafische dingen of schetsen te maken, maar is niet ideaal voor de zware programma's.

  Groetjes,
  Milan

 • Hoi, ik heb me ingeschreven voor de voorbereidende cursus, wat voor opdrachten kan ik verwachten bij de cursus?
  C
  vroeg 3 maanden geleden
  Milan
  zei 2 maanden, 3 weken geleden

  Op de voorbereinde cursus ga je aan de slag om je creatieve kant te ontdekken. Je zult hier kennismaken met meerdere tekenmaterialen en je leert hier beeldende basisvaardigheden. D.m.v. opdrachten die je ruimtelijk inzicht en tekenvaardigheid verbeteren hopen we je een goede start te bieden voor de opleiding zelf.

  Om te weten welke opdrachten je krijgt, zal je toch echt even moeten wachten tot je cursus begint ;)

  Groetjes,
  Milan

 • Hoi! Ik vroeg me af of er op deze studie ook een online tekenprogramma wordt gebruikt en zo ja, welke?
  Ellie
  vroeg 2 maanden, 3 weken geleden
  Milan
  zei 2 maanden, 3 weken geleden

  Beste Ellie,

  Op onze opleiding ga je vanaf het einde van eerste jaar aan de slag met meerdere programma's.

  Denk aan Adobe programma's als Indesign, Illustrator en Photoshop om documenten en presentaties te maken.

  Voor het maken van plattegronden werk je in Vectorworks.
  3D modellen worden veelal gemaakt in Sketchup. De uiteindelijke renders van deze 3D modellen maken wij in Twinmotion, Artlantis, Lumion, V-Ray etc. Het is ook maar net welk programma je zelf het fijnst vindt werken.

  Groetjes,
  Milan

 • Hoi, is er een lijst van alle materialen die je nodig hebt en waar zou ik dat kunnen vinden?
  C
  vroeg 3 maanden geleden
  Lea
  zei 3 maanden geleden

  Hi,
  Deze lijst krijg je voordat je start met de opleiding !
  Groetjes Lea

 • Beste, Twee vraagjes; - Als je havo hebt gedaan, zijn er verplichte vakken of een profiel om tot de studie toegelaten te worden? - Is er een mogelijkheid om deze studie in duale vorm te volgen?
  Jip
  vroeg 3 maanden, 1 week geleden
  Milan
  zei 3 maanden, 1 week geleden

  Hi Jip,

  Met een Havo-diploma heb je geen verplichte vakken nodig. Je diploma is voldoende! Het is natuurlijk wel mooi meegenomen als je al tekenen of kunstgeschiedenis hebt gehad, maar ook dit is niet verplicht.

  Een echte duale-variant biedt de opleiding niet aan. Een bijbaantje naast je studie is gelukkig wel mogelijk, aangezien je wekelijks zo'n twee tot drie dagen colleges hebt. Het is wél een voltijds opleiding, dus er wordt van je verwacht dat je vijf dagen per week beschikbaar bent voor school. Als je niet aanwezig bent op de academie ben je altijd wel druk met opdrachten, museumbezoeken, veld-onderzoek of zelfstudie.

  Ik hoop je vragen hiermee te hebben beantwoord. Heb je nog meer vragen? Stel ze gerust!

  Groetjes,
  Milan

 • Hallo, ik vraag me af welke datum het toelatingsassessment plaats vindt, is dat al bekend?
  Kim van der Slot
  vroeg 3 maanden, 1 week geleden
  Milan
  zei 3 maanden, 1 week geleden

  Hi Kim,

  In totaal zijn er zo'n acht dagen waarop je uitgenodigd kan worden voor het assessment. Ze vinden plaats tussen januari en juli. Je neemt deel aan één van deze toelatingsassessments.

  Op het moment dat jij je inschrijft word je ingedeeld bij het eerst volgende assessment, mits deze nog niet vol is. Uiteraard krijg je dit ruim van tevoren te horen, zodat je nog het een en ander kan voorbereiden.

  Groetjes,
  Milan

 • Goedemiddag! Wanneer iemand geen voorbereidende cursus heeft gevolgd en over heel weinig creatieve kennis bezit..... Hoe kan zo'n iemand dan toch met een goed portfolio aankomen?/Kan zo'n iemand dan beter nog even wachten en eerst een voorbereidende cursus volgen? Ik kijk uit naar de reactie.
  Lisa
  vroeg 3 maanden, 2 weken geleden
  Lea
  zei 3 maanden, 2 weken geleden

  De voorbereidende cursus kan fijn zijn om te ervaren of het je allemaal ligt maar je kan ook zelf goed oefenen. Koop een dummy en ga lekker tekenen en plakken hierin en deze kan je dan ook meenemen naar de toelating.

 • Beste lezer of lezeres, Mijn naam is Lisa. Ik ben iemand die zeer slecht in tekenen is. Toch overweeg ik om voor deze opleiding te gaan. Is het verstandig om ervoor te gaan? Alvast bedankt!
  Lisa
  vroeg 3 maanden, 2 weken geleden
  Lea
  zei 3 maanden, 2 weken geleden

  Tekenen is wel een groot onderdeel van de opleiding. Digitaal en met de hand. Maar wat je niet kunt zou je ook kunnen leren, ik zou lekker gaan oefenen of evt kijken om mee te doen met de voorbereidende cursus. In het eerste semester wonderland leer je sowieso ook veel basisvaardigheden en ga je hiermee oefenen. Maar voordat je wordt aangenomen moet je wel wat kunnen laten zien, dus ik zou zeggen koop een dummy en ga lekker oefenen en tekenen! Als je motivatie goed zit moet dit vast goed komen.

 • Ik las dat je 2 dagen les hebt (soms 3) op de academie. Ik woon rondom Amsterdam dus het is best ver voor mij. Ik las dat er daarom een ochtend- en middagklas is, maar ik hoorde ook dat dit alleen door corona is. Klopt dit of is dit altijd zo ?
  Fleur
  vroeg 3 maanden, 3 weken geleden
  Milan
  zei 3 maanden, 3 weken geleden

  Beste Fleur,

  Het klopt inderdaad dat er een ochtend- en middagklas is. Op basis van je woonplaats word je ingedeeld in een van deze klassen, zodat je qua reistijd wat meer speling hebt. Dit is niet alleen tijdens corona zo ingedeeld, maar normaal gesproken ook.

  Groetjes,
  Milan

 • Is het misschien mogelijk om met een van jullie bellen zodat ik mijn vragen kan stellen en een goed beeld te krijgen?
  Raha
  vroeg 4 maanden, 1 week geleden
  Lea
  zei 4 maanden, 1 week geleden

  Hi Raha,
  ja hoor dat kan wel. Stuur maar even een mailtje naar ons toe dan kunnen we misschien via teams ‘n keer bellen
  Groetjes, Lea & Milan

 • Hoi allemaal, zou het mogelijk zijn om met een van jullie een persoonlijk gesprek te voeren via bijvoorbeeld bellen of skype. Ik heb nogal een aantal vragen en ik hoop dat een 1 op 1 gesprek daar beter antwoord op kan geven. Ik zou het erg waarderen, alvast bedankt!Groetjes Romee
  Romee
  vroeg 4 maanden, 1 week geleden
  Milan
  zei 4 maanden, 1 week geleden

  Hi Romee,

  Zou je mij een mailtje kunnen sturen?

  Groetjes,
  Milan

 • Welke vakken krijg je?Wat is het meest moeilijke in deze opleiding?
  Jennifer
  vroeg 4 maanden, 3 weken geleden
  Milan
  zei 4 maanden, 3 weken geleden

  Hi Jennifer,

  De vakken zijn eigenlijk lastig te onderscheiden van elkaar, omdat deze samen zijn geclusterd in het semester. Ze werken samen als het ware.

  Het eerste halfjaar in het eerste jaar zal met name gericht zijn op je creatieve ontwikkelen. De lessen leren je te kijken en je zintuigen worden geprikkeld voor ons creatieve vakgebied. Daarnaast kun je in dat semester kunstgeschiedenis, design geschiedenis, kleurenleer en meer verwachten. Het semester daarna zal dieper in gaan op bouwkunde, interieurdesign en materialisatie.

  Gedurende de opleiding werk je aan grote langlopende opdrachten. Deze interieur-/designopdrachten doe je vaak in groepsverband. Daarnaast maak je ook meerdere kleinere individuele opdrachten. Zo wordt vrijwel elke aangeleerde theorie gekoppeld aan een praktische opdracht.

  Wat het lastigste is aan deze opleiding is lastig te zeggen. Zelf vond ik de zelfdiscipline die nodig is om thuis aan de slag te gaan erg lastig, maar dit verschilt erg per student. Als je echt passie en interesse hebt in interieur en design zal uiteindelijk alles goed komen.

  Misschien een idee om eens mee te doen aan een (online)meeloopdag. Dan krijg je een voorproefje van de opleiding en kun je al je vragen kwijt!

  Groetjes,
  Milan

 • Hoi, ik ben een oudstudent. Ik heb een hele bak vol met materialen samples, die zou ik graag doorgeven aan een student die de opleiding momenteel volgt. Is er een plek waar ik deze aan kan bieden?
  Charlotte
  vroeg 5 maanden, 2 weken geleden
  Milan
  zei 5 maanden, 2 weken geleden

  Hey Charlotte,

  Leuk dat je de stalen wilt doorgeven! Die komen altijd van pas. Ik zal het even aan de docenten vragen. Misschien dat we ze wel in de stalenkast op de academie kwijt kunnen. Ik laat het je weten!

  Groetjes,
  Milan

 • Ik heb interesse in de opleiding, maar heb nog niet veel ervaring. Dus wou ik graag de voorbereidende cursus doen, alleen zegt de link dat de enquête al is verstreken. Betekent dit dat de cursus al vol zit?
  Ellie
  vroeg 5 maanden, 2 weken geleden
  Milan
  zei 5 maanden, 2 weken geleden

  Beste Ellie,

  De eerst volgende cursus (vanaf 7 november) zit naar mijn weten inderdaad vol. Houdt de pagina in de gaten! Als het goed is worden de inschrijvingen van de volgende cursus binnenkort geopend.

  Groetjes,
  Milan

 • Ik ben een ouder. Mijn dochter heeft interesse in de opleiding. Nu wil ik graag weten wat de kosten per leerjaar zijn. En of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.
  Mascha
  vroeg 5 maanden, 2 weken geleden
  Milan
  zei 5 maanden, 2 weken geleden

  Beste Mascha,

  De kosten voor de opleiding bedragen zo'n €4950 per jaar (onder voorbehoud). Informatie hierover vind je terug op onze site: www.saxion.nl/ids. Hier komen in het eerste jaar nog materiaalkosten bij voor onder andere tekenmateriaal, boeken en een laptop. In de volgende leerjaren kunnen veel van deze boeken en materialen opnieuw worden gebruikt en zal je dus minder hoeven aanschaffen.

  Wij zijn een geaccrediteerde opleiding. Dit betekent dat wij recht hebben op een studenten-ov en een DUO-lening kunnen aanvragen.

  Groetjes,

  Milan

 • Hallo, ik ben een ouder. Mijn dochter heeft interesse in de opleiding, maar nu is mijn vraag wat zijn de kosten per leerjaar precies.
  Mascha
  vroeg 5 maanden, 2 weken geleden
  Milan
  zei 5 maanden, 2 weken geleden

  Beste Mascha,

  Op www.saxion.nl/ids vind je alle startersinformatie over onze opleiding. Onder het kopje 'studie-inhoud' staat het collegegeld aangegeven. Deze bedraagt zo'n €4950 (onder voorbehoud). In het eerste jaar komen er daarnaast nog kleine investeringen bij, zoals: tekenmaterialen, laptop, boeken etc.

  Ik hoop je vraag hiermee voldoende te hebben beantwoord. Heb je nog een vraag? Stel 'm gerust!

  Groetjes,

  Milan

 • Het is een particuliere opleiding, heb je dan wel recht op studiefinanciering en de bij behorende OV-kaart?
  Margriet
  vroeg 5 maanden, 3 weken geleden
  Lea
  zei 5 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Margriet,

  Ja zeker, de opleiding is geaccrediteerd. Je hebt dus gewoon recht op studiefinanciering en een studenten OV.

  Groetjes Lea

 • Hoi Lea, ik stel even een vraag namens mijn dochter (ze is nu aan het werk). Ze zit nu op het JdB in Amsterdam waar wij wonen. Hoeveel contact momenten zijn er per week? Dus hoevaak moet je op school zijn?? En dan het liefst een antwoord over alle 4 de leerljaren…
  Margriet
  vroeg 5 maanden, 3 weken geleden
  Lea
  zei 5 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Margriet,

  Je hebt elke week standaard 2 dagen les op school en eens in de zoveel tijd heb je ook professionaliseringslessen (SLB) op de vrijdagen. Dit geldt voor alle leerjaren, maar de dagen kunnen per jaar verschillen. In het eerste heb je bijvoorbeeld les op maandag en woensdag en in het tweede op dinsdag en donderdag. In de Corona tijd loopt het nu natuurlijk allemaal even anders en is het afwachten, maar momenteel hebben de eerstejaars hun werkcolleges gewoon op locatie.

  Groetjes Lea

 • Hoii, ik heb nu een tussenjaar na de verkeerde studie gekozen te hebben en ik heb hiervoor havo e&m gedaan maar ik heb dus verder geen ervaring met tekenen of iets. Hoe creatief moet je zijn / hoe goed moet je kunnen tekenen voor deze opleiding?
  Tessa
  vroeg 6 maanden geleden
  Lea
  zei 6 maanden geleden

  Hoi Tessa,

  Ik kom zelf van een management mbo opleiding af en ik had dus ook niet veel ervaring. In het eerste semester wonderland ga je super veel oefenen met het tekenen enzo dus dat moet goed komen. En aangezien je toch een tussenjaar hebt, zou ik zeggen ga lekker oefenen. Je kan zelf denk ik dan ook wel inschatten of je creatief genoeg bent en goede ideeën hebt.

  Ik vind de opleiding in ieder geval top en heb het erg naar mijn zin.

  Succes met je keuze en je kan altijd nog meer vragen stellen!

  Groetjes Lea

 • Hoe onderscheidt deze school zich van anderen? Wat maakt Jan de Bouvrie sterken/beter dan andere soortgelijke opleidingen?
  Maaike Wijffels
  vroeg 6 maanden geleden
  Milan
  zei 6 maanden geleden

  Beste Maaike,

  Zelf vond ik de sfeer op de opleiding direct een stuk gemoedelijker dan andere opleidingen. En dit gevoel heb ik nu nog steeds. Op de academie word je gezien als jong-proffesional en als toekomstig collega van de docenten. Daarnaast biedt de kleinschaligheid van de opleiding kansen om sneller contact te leggen met medestudenten, andere jaarlagen en docenten. Hierdoor voel je je snel onderdeel van een grote groep i.p.v. dat je een 'nummertje' bent. Dat de docenten persoonlijker/directer contact hebben met ons als student zorgt ervoor dat je les krijgt gericht op jouw persoonlijke ontwikkeling. 'Onderwijs op maat' als het ware.

  Verder heb ik op deze opleiding het gevoel dat ik weet wat mij na het vierde jaar te wachten staat. Je wordt tijdens de opleiding al in contact gebracht met de beroepspraktijk, waardoor je hier na de opleiding al bekend mee bent. Of je nou voor een werkgever gaat werken of voor jezelf begint, de basis wordt al gelegd. Dit zie je terug in de afwisseling van creatieve lessen en concrete lessen zoals: professionalisering, marketing, communicatie en human experience.

  Heb je nog meer vragen, stel ze gerust!

  Groetjes,
  Milan

 • Ik las dat je twee tot drie dagen naar school toe gaat, maar wat is dan de bedoeling voor de overige dagen?
  Charlotte
  vroeg 6 maanden, 2 weken geleden
  Milan
  zei 6 maanden, 2 weken geleden

  Beste Charlotte,

  De opleiding is een voltijds studie. Hiervan ga je inderdaad twee (soms drie) dagen naar school. De overige dagen ga je thuis aan de slag. Je moet immers wel aan je wekelijkse studielast komen. Dit kan zijn dat je thuis opdrachten maakt, aan projecten werkt of op onderzoek uit moet buiten. Het komt regelmatig voor dat je iets moet bezoeken; een gebouw of museum bijvoorbeeld.

  Je bent dus eigenlijk vijf dagen met je studie bezig, waarvan er twee dagen op de academie zijn.

  Ik hoop je vraag hiermee te hebben beantwoord!

  Groetjes,
  Milan

 • Ik doe op dit moment de opleiding Interieuradviseur op MBO. Na deze studie lijkt het mij leuk om deze opleiding te volgen, nu lees ik die inhoud van de opleiding en is het veel wat ik ook op MBO heb gehad, is het misschien ook mogelijk om deze opleiding versnelt te doen?
  Nicole
  vroeg 7 maanden geleden
  Milan
  zei 7 maanden geleden

  Beste Nicole,

  Nee, je kunt deze opleiding helaas niet versneld doen. Het blijft een 4-jarige hbo opleiding.

  Groetjes,
  Milan

 • Ik ben er laatst achtergekomen dat de opleiding IDS een particuliere opeleiding is, wat zijn de na/voor delen hier van? En wat kan je anders verwachten op particuliere opleiding dan op een reguliere opleiding?
  Inssaf Daali
  vroeg 7 maanden, 1 week geleden
  Milan
  zei 7 maanden, 1 week geleden

  Beste Inssaf,

  Het grootste verschil tussen ons en een reguliere opleiding vind ik toch wel het formaat van de opleiding. We zijn een kleinschalige opleiding. Hierdoor heb je meer contact met je docenten en medestudenten en voelt de opleiding snel vertrouwd. Je voelt je hierdoor sneller deel van de opleiding en minder een 'nummer'. Daarnaast kun je ook meer persoonlijke aandacht van docenten verwachten. Het helpt ook mee dat je altijd les hebt in je eigen klas en in een vast lokaal.

  Als particuliere studie hechten we veel waarde aan de kwaliteit van het onderwijs. Dat we particulier zijn geeft ons dan ook de vrijheid om het onderwijs aan te passen naar de wensen van de studenten. De docenten zorgen ervoor dat jij in vier jaar tijd klaar bent voor de beroepspraktijk. Je wordt dan ook tijdens de studie niet gezien als student, maar als young proffesional.

  Verder hebben wij net als een reguliere opleiding gewoon recht op een DUO-studielening. Dus naast extra persoonlijke aandacht en sterk beroepsgericht onderwijs verschillen we eigenlijk weinig van andere opleidingen.

  Groetjes,
  Milan

 • ik wilde volgend jaar interior design & styling bij jan des bouvrie academie maar ik wilde eerst weten wat de bepaalde eisen zijn voor dit speciefieke studieik had bij havo 5 de sektor cultuur en maatschappij maar zonder wiskunde, gaat dit een probleem zijn als ik geen wiskunde had ?
  britney
  vroeg 7 maanden, 2 weken geleden
  Milan
  zei 7 maanden, 2 weken geleden

  Beste Britney,

  Met elk havo diploma ben je van harte welkom op onze opleiding. Wiskunde heb je niet echt nodig. Je zult vrijwel geen complexe wiskundige vraagstukken krijgen. Bouwkunde komt bijvoorbeeld wel aan bod, maar niet in de zin van moeilijk rekenwerk.

  Vanzelfsprekend is het wel handig om open te staan voor creativiteit. Er wordt niet van je verwacht dat je al een enorm portfolio hebt, maar het is wel mooi meegenomen als je al creatieve uitingen hebt in welke vorm dan ook. Verder zijn er geen specifieke toelatingseisen.

  Groetjes,
  Milan

 • Hoi, weten jullie wanneer de eerstvolgende voorbereidende cursus is?
  Renate
  vroeg 7 maanden, 3 weken geleden
  Milan
  zei 7 maanden, 2 weken geleden

  Hey Renate,

  De eerste reeks cursussen begint op 7 november. De inschrijving hiervoor opent naar verwachting volgende week.

  Het lijkt er nu op dat de cursussen volledig online zullen plaatsvinden.

  Groetjes,
  Milan

 • Na aanmelding neem je deel aan een toelatingsassessment. Hierbij neem je eigen werk mee. Wat wordt er verwacht van het eigen werk wat je meeneemt? Kun je hier iets meer over vertellen? Groetjes,Nina
  Nina
  vroeg 7 maanden, 4 weken geleden
  Milan
  zei 7 maanden, 4 weken geleden

  Hey Nina,

  Het toelatingsassessment is bedoeld om de toelatings commissie een beeld te geven van jouw creatieve ontwikkelingen. Je hoeft geen perfect, overvol portfolio mee te brengen met interieur gerelateerde werken. Zolang jij maar kan laten zien waarom je geschikt bent voor de opleiding en dat je creatief bezig kunt zijn.

  Je zult voor het assessment opdrachten toegestuurd krijgen die je moet maken, maar zelf werk meenemen wordt zeker gewaardeerd. Alle creatieve uitingen zijn oke! Denk aan fotografie, grafisch design, tekeningen, mode, cosplay etc. Zolang jij de docenten maar kan laten zien dat je gemotiveerd bent en dat je durft creatief bezig te zijn.

 • Beste student,Ik wilde vragen of deze studie ook over een minor heeft in het 3 of 4e jaar? Alvast bedankt!
  Fabiënne
  vroeg 8 maanden, 1 week geleden
  Evi
  zei 8 maanden, 1 week geleden

  Hi Fabiënne,

  De opleiding heeft geen minor, maar gedurende de opleiding krijg je zeker de kans om jezelf te ontwikkelen op vlakken waarvan jij meer zou willen weten. De docenten geven je graag hun visie, uitleg en feedback. Ik hoop dat ik hier mee je vraag heb beantwoord. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust!

 • Ik heb een vraag over de basismatrialen lijst. Moet je perse alle materialen hebben als je begint aan de opleiding? Of is het niet erg als je er 1 of 2 mist
  Finne
  vroeg 8 maanden, 1 week geleden
  Milan
  zei 8 maanden, 1 week geleden

  Hi Finne,

  Het is niet erg om aan het begin van het schooljaar nog niet alle materialen in huis te hebben. Tekenmaterialen als potloden en papier natuurlijk wel. Gedurende het eerste jaar zullen de materialen van de lijst worden gebruikt tijdens verschillende opdrachten. Zonder de juiste materialen kun je niet optimaal meedoen. Zorg er in iedergeval voor dat je voor de desbetreffende les de juiste materialen meeneemt. Voor elke les zal online gepubliceerd worden wat er van je verwacht wordt en welke materialen je bij de hand moet hebben. Je kunt ook samen met medestudenten materialen inkopen, dan split je de kosten.

  Groetjes,
  Milan

 • Is het ook mogelijk om interieurs stylist te worden, zonder enig ervaring met tekenen?
  Su
  vroeg 10 maanden, 2 weken geleden
  Milan
  zei 10 maanden, 2 weken geleden

  Hey Su,

  Ook zonder ervaring met tekenen kun je beginnen aan deze opleiding. Als je al een creatieve achtergrond hebt of in ieder geval al creatieve aanleg is dat al mooi meegenomen.

  Het eerste semester van het eerste jaar gaat in op het opwekken van creatieve prikkels en de basis leggen op het creatieve gebied. Onder anderen kleurenleer, meubelgeschiedenis, kunstgeschiedenis, tekenen naar de waarneming en perspectieftekenen komen dan aan bod. Hier wordt dus echt de eerste basis gelegd van het interieur ontwerpen. Je gaat je vervolgens op allemaal vlakken ontwikkelen, waaronder tekenen. Er wordt niet van je verwacht dat je als nieuwe student al een fantastische tekenaar bent.

  Mocht je nog meer vragen hebben, stel ze gerust!

  Groetjes,
  Milan

 • Beste, in de toelatingseisen wordt een portfolio benoemd. Heeft deze bepaalde eisen? Wat zoekt men in het portfolio? Ik andere woorden: wat wordt er van me verwacht? En zou je me voorbeelden kunnen benoemen van wat je kan verwerken in je portfolio?Bij voorbaat dank!
  Mira
  vroeg 10 maanden, 3 weken geleden
  Milan
  zei 10 maanden, 2 weken geleden

  Beste Mira,

  Het portfolio heeft geen strenge eisen. Veel studenten die net van de havo komen hebben bijvoorbeeld nog maar weinig creatieve werken gemaakt.

  Het portfolio wordt gebruikt om te kijken of je al creatieve inzichten hebt en of je het in je hebt. Je kan allerlei werken meenemen om te laten zien: schilderijen, tekeningen, fotografie, mode-ontwerpen...je kunt het zo gek niet bedenken. Zolang jij maar aan de toelatingscommissie kan laten zien dat je creatief en gemotiveerd bent.

  Ik hoop dat ik je vraag een beetje heb kunnen beantwoorden. Als je nog een vraag hebt, stel 'm gerust!

  Groetjes,
  Milan

 • hi, ik vroeg me af wat de lestijden zijn van de ochtend en de middag groep en of je een keuze kan maken tussen de groepen?
  Willemijn
  vroeg 11 maanden, 1 week geleden
  Milan
  zei 10 maanden, 2 weken geleden

  Hey Willemijn,

  Ik zit zelf in de ochtendgroep. Ik heb op maandag les van 08.30 tot 13.15 en op woensdag van 10.15 tot 14.45. De middagklas heeft op maandag les van 11.45 tot 16.30 en op woensdag van 13.15 tot 18.00. Heel af en toe heb je ook op de vrijdag les.

  Voor de indeling van de klassen wordt gekeken naar de afstand die je reist om naar Deventer te komen. Je kunt ook een voorkeur opgeven als je liever in de ochtendklas wilt.
  Je kan ook altijd een dag even wisselen van ochtend- naar middagklas als dat beter uitkomt , omdat je bijvoorbeeld een doktersafspraak o.i.d. hebt.

  Groetjes,
  Milan

 • Welke laptop heb je nodig tijdens deze opleiding?
  Isa
  vroeg 11 maanden, 3 weken geleden
  Milan
  zei 11 maanden, 3 weken geleden

  Hey Isa,

  Voor de opleiding heb je geen specifieke laptop nodig. Windows en Mac kan allebei!

  Wel is het belangrijk dat de laptop zware programma's als Adobe, Vectorworks, SketchUp en verschillende render programma's aankan.

  Via https://www.vectorworkstrainingen.nl/systeemeisen/ kun je zien welke systeemeisen worden aanbevolen voor je laptop om VectorWorks optimaal te kunnen gebruiken.

  Je laptop wordt pas in het tweede jaar intensief gebruikt voor renders en digitale tekeningen.

  Heb je nog meer vragen, stel ze gerust! Wij beantwoorden ze graag.

  Groetjes, Milan

 • Zou het misschien mogelijk zijn om met een van jullie studenten te bellen of skype gesprek te kunnen houden om een nog beter beeld van de opleiding te krijgen?
  Rosa
  vroeg 12 maanden geleden
  Ian
  zei 11 maanden, 4 weken geleden

  Hee Rosa, dat is mogelijk! Zou je mij een berichtje willen sturen op Facebook zodat mijn telefoonnummer niet overal rondzweeft op het internet!:)
  https://www.facebook.com/ian.vandijk.923

 • Om je aan te melden voor deze studie zag ik dat je ook een toelatingsexamen moet maken. Betekend dat ik nu ook al bezig moet zijn met interieur of kun je ook beginnen aan de opleiding met weinig ervaring?
  Rosa
  vroeg 12 maanden geleden
  Evi
  zei 12 maanden geleden

  Hoi Rosa,

  Zelf ben ik na mijn Havo begonnen op de Jan des Bouvrie Academy. Dit hield in dat ik zelf ook geen ervaring had op het gebied van interieur. Daarentegen ben ik wel heel graag creatief bezig. In de breedste zin van het woord. Ik heb op de middelbare school het vak ‘kunst (algemeen)’ gevolgd, vind het heerlijk om ideetjes uit te werken en heb afgelopen half jaar ontdekt dat ik het leuk vind om kleine gedichtjes te maken.

  Je hoeft dus zeker geen ervaring te hebben op het gebied van interieur. Het is bovenal belangrijk dat je graag je creativiteit gebruikt!

  Groetjes,
  Evi

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Ik doe momenteel een technische studie maar weet niet of het wel de juiste is. Ik ben naast technisch ook creatief en ben dus momenteel naar creatievere opleidingen aan het kijken. Om een beter beeld van deze opleiding te krijgen was ik benieuwd naar hoe de opdrachten er ongeveer uitzien.
  Rosa
  vroeg 12 maanden geleden
  Milan
  zei 12 maanden geleden

  Hey Rosa,

  De opdrachten kunnen in mijn ervaring als eerstejaars erg verschillen. In het eerste halfjaar ben je vooral druk bezit met creatieve opdrachten omtrent: vorm, kleur, licht en andere basisprincipes. Vervolgens ga je aan de gang net de echte ontwerp opdrachten. Hierbij komt ook een stuk bouwkunde kijken. Het gaat hier om het kunnen lezen en maken van bouwkundige tekeningen. Complexe technische opgaves zul je niet veel tegenkomen in het eerstejaar.

  Een aantal opdrachten die mij erg aanspraken waren het ontwerpen van een eigen tinyhouse. Waarbij je een zo klein mogelijke woning ontwerpt en deze als maquette uitvoert.
  Ook de opdracht waarbij je een vakantiehuis mocht ontwerpen voor een zelf gekozen doelgroep vond ik erg interessant om te doen. Uiteindelijk heb je aan het einde van de opdracht een plattegrond, doorsnedes, aanzichten, een conceptboard en moodboards. En soms ook een maquette.

  Op het moment ben ik bezig met een jeugdzorgcentrum te creëren in de oude gasfabriek van Deventer. Hierbij ligt de nadruk op interieurdesign. Maar het is niet onbelangrijk dat je rekening houdt met installaties, draagmuren etc. We zouden eigenlijk in deze gasfabriek les krijgen dit semester zodat je optimaal de ruimte kan ervaren en bestuderen, maar door het virus is dit helaas niet mogelijk

  Ik hoop dat ik je hiermee op weg heb kunnen helpen. Mocht je toch nog wat willen weten of meer vragen hebben, stel ze gerust!

  Groetjes Milan

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Ik kom uit Alkmaar. En ik was benieuwd of er studenten zijn die ook ver moeten reizen. Mijn vraag is hoe een lesweek erongeveer uit, hoeveel dagen je per week les heb bijvoorbeeld. Alvast bedankt voor de moeite!
  Noell Witzel
  vroeg 1 jaar geleden
  Fabiënne
  zei 1 jaar geleden

  Hoi Noell,

  Je hebt twee vaste dagen les op de academie. Op een dag heb je een hoorcollege en een werkcollege, je wordt ingedeeld in de ochtend groep of middag groep. Er zijn veel studenten die ver moeten reizen, je wordt dan ingedeeld in de middag groep. Een keer in de maand heb je ook les op de vrijdag. De rest van de dagen besteed je aan zelfstudie.

  Ik hoop dat ik je vraag heb beantwoord! Zo niet, hoor ik dat graag.

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Wat zijn jullie ervaringen met de overstap van mbo naar deze hbo opleiding ?Wat moet de portfolio voor de toelating inhouden ? Vooral je creativiteit laten zien in het algemeen, of al gericht op het ontwerpen en inrichting? Er zijn 125 plaatsen, hoe groot is de kans om toegelaten te worden?
  sophie
  vroeg 1 jaar geleden
  Ian
  zei 1 jaar geleden

  Hee Sophie, zelf kom ik van een bouwkundige MBO opleiding. Hierbij kwam dus nauwelijks creativiteit kijken. Voor mij was het dus een relatieve grote overstap. Aangezien ik van mezelf weet dat ik wel wat creativiteit in me heb was viel de overstap uiteindelijk best wel mee. Het portfolio dat je zelf aanlevert is een creativiteit in zijn algemeen, dus wat je zowel in je vrije tijd doet op dit moment. Tijdens de toelating maak je een aantal toelatingsopdrachten en deze zijn allemaal gericht op creativiteit. Wat ik je als advies wil geven is bij het maken van deze opdrachten niet teveel na te denken over wat goed en fout is. Doe vooral wat je op dat moment denkt. Niets is goed of fout. Het belangrijkste is dat je een wilskracht toont en deze ook blijft nastreven. Als je weet wat je zelf wilt en dat ook laat zien kom je heel ver in deze opleiding en dan is de creativiteit je finishing touch. Over de kans van toelating kan ik geen uitspraak doen, dat ligt er aan hoeveel mensen zichzelf aanmelden dit jaar. Hopelijk is hiermee je vraag voldoende beantwoord.

  Groetjes Ian van Dijk

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Wat komt er bij ondernemerschap aan bod ? Is dat ook bedrijfseconomie, rekenen of vooral marketing ?
  sophie
  vroeg 1 jaar geleden
  Milan
  zei 1 jaar geleden

  Hey Sophie,

  In het eerste jaar marketing & communicatie besteed je vooral aandacht aan marketing. Echte bedrijfseconomie komt hier niet aan bod.

  Marketing houdt in dat je onderzoek doet naar bedrijven en producten om zo een kritische analyse te maken om jezelf of je product zo goed mogelijk te presenteren.

  Met communicatievaardigheden wordt aandacht besteedt aan het presenteren van jezelf, klantgesprekken en marktgericht werken. Samen met Marketing waar je leert onderzoeken wordt je dan zo goed mogelijk voorbereid op de beroepspraktijk.

  Groetjes,
  Milan

  _________________

  Ter aanvulling van al gegeven antwoord namens Hans van Os:

  Hoi Sophie,

  Leuk dat je meer informatie vraagt over het vak ondernemerschap. Hieronder lees je de antwoorden op je vragen.

  Wat komt er aan bod bij het vak ondernemerschap?
  Er wordt geen les gegeven in bedrijfseconomie of rekenen. Wel krijg je les over de financiële kant van het ondernemen, vooral om inzicht te krijgen in hoe dit werkt. Wanneer je niet snapt hoe het werkt, heb je als ondernemer meer kans op succes. Er wordt daarnaast aandacht aan marketing besteed. Antwoorden op de vragen 'wie zijn jouw potentiële klanten, waar vind je die en hoe benader je ze?'

  Hopelijk zijn je vragen hiermee voldoende beantwoord. Mocht je meer informatie willen hebben over onze opleiding, laat dat dan vooral weten. We helpen je graag!

  Hartelijk groetend,

  Hans van Os
  Docent Marketing & Ondernemersvaardigheden

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?