Industrieel Product Ontwerpen

Thijs Bod: Industrieel Product Ontwerpen bij Saxion is uitgeroepen tot de beste studie van 2017/2018, en dit is niet zomaar. Doordat we een relatief kleine opleiding zijn is het contact erg persoonlijk, bij docenten kun je altijd naar binnen lopen en het hoofd van de opleiding maar ook vooral de studenten zijn betrokken. Zo wordt er elk kwartiel geëvalueerd wat er goed gaat binnen de opleiding en wat er beter kan, dit werpt zijn vruchten af. Als opleiding hebben we vast lokaal speciaal ingericht om optimaal te kunnen studeren, maar ook de grootste IPO werkplaats waar je veel kunt maken maar waar de sfeer ook erg goed is, het is leuk om naar je studie te gaan. Verder zijn wij de meest technische IPO studie, maar er is ook zeker veel aandacht voor vormgeving. Maar om er echt achter te komen wat IPO bij Saxion precies inhoudt is het het best om een bezoek te brengen aan de open dagen, een meeloopdag te volgen of natuurlijk door te starten met de IPO opleiding aan Saxion!''

Hierbij alvast wat handige links met antwoorden op veelgestelde vragen!

- Is er een mogelijkheid om in februari in te stromen?

- Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

- Wat zijn de toelatingseisen?

Nog meer vragen? Op onze website vind je alles over de start van je studie!

IntoSaxion is niet bedoeld voor het werven van personeel, stagiaires en afstudeerders. Deze vragen worden verwijderd en dus niet beantwoord.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Enschede

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Is het ook mogelijk om met een N&G pakket van havo met het vak O&O (en geen natuurkunde) naar deze opleiding door te stromen?
  Leonie
  vroeg 4 dagen, 21 uur geleden
  Kelvin
  zei 1 dag, 4 uur geleden

  Hi Leonie,
  Voor deze studie heb je wel natuurkunde nodig, het beste kan je de vraag stellen aan info@saxion.nl daar kunnen ze kijken wat er voor jou mogelijk is.

  Ik miste zelf ook natuurkunde in mijn pakket en kon toen een natuurkunde toelatingsexamen doen op Saxion

 • Komen er nog online proeflessen dit schooljaar?
  Nicole
  vroeg 1 maand geleden
  Kelvin
  zei 4 weken, 1 dag geleden

  Hi Nicole,
  Ja er komen nog online proeflessen, na de laatste online open dagen.
  Dat is midden april. Je kan je hiervoor opgeven via de website saxion.nl/ipo

 • Krijg je ook CAD/ Solidwork les? en zo ja hoeveel?
  Nicole
  vroeg 1 maand geleden
  Kelvin
  zei 4 weken, 1 dag geleden

  Hi Nicole,
  Ja we krijgen les in SolidWorks.
  In het eerste jaar zijn er specifieke SolidWorks lessen en tijdens andere modules leer je specifiekere CAD skills (zoals spuitgietregels toepassen).

 • Hallo, Ik vroeg me af of je zelf je stage moet regelen? of krijg je hier hulp bij?En hoe belangrijk is de toegepaste wiskunde die je krijgt echt van belang tijdens je stage/werk? groetjess
  Linda
  vroeg 1 maand, 1 week geleden
  Denise
  zei 1 maand, 1 week geleden

  Hoi Linda, de stage moet je zelfstandig regelen. Maar vanuit PPO (persoonlijke ontwikkeling) wordt hier wel begeleiding en hulp aangeboden. Er wordt zelfstandigheid verwacht, maar je staat er niet helemaal alleen voor.

  Wat bedoel je precies met toegepaste wiskunde? Bij IPO wordt wel wiskundige kennis verwacht, maar of je dit in je stage/werk nodig hebt, is volledig afhankelijk van de richting die je kiest. Als je meer een creatievere baan ambieert, dan sta je verder van wiskunde af.

  Meer informatie over de studie-inhoud, kan je vinden op https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/industrieel-product-ontwerpen-industrial-design-engineering/studie-inhoud

  Groet, Denise

 • De studie begint pas in september en ik wil graag zeker zijn van een kamer, maar hoe kan ik dit al zover van tevoren regelen? Ik sta al ingeschreven bij Roomspot, maar hier staan alleen maar kamers op die direct beschikbaar zijn.
  Louisa
  vroeg 3 maanden, 1 week geleden
  Judith-Anna
  zei 3 maanden, 1 week geleden

  Dag Louisa,
  Het vinden van een kamer in Enschede is goed te doen.
  Vaak is het zo dat wanneer een kamer online komt er verwacht wordt dat je er dezelfde of de maand erna intrekt. Rond april/mei komen waarschijnlijk de eerste kamers beschikbaar voor September. Het is goed om dan de kamerzoekwebsite's zoals Roomspot, Kamernet en facebookpagina's in de gaten te houden. Tegen die tijd is het slim om een persoonlijk berichtje met wat informatie over jezelf naar veel verschillende kamers die je leuk huizen die je leuk lijken te sturen en dan gaat het denk ik helemaal goed komen met het vinden van een kamer. Mocht je nog meer vragen hebben laat het dan vooral weten!
  Heel veel succes!

 • Zelf heb ik op vmbo natuurkunde examen gedaan, alleen doe ik nu havo en heb op het havo geen natuurkunde gekozen. Is er een mogelijkheid dat je deze studie toch kunt doen, met de kennis van vmbo natuurkunde ?
  Fleur
  vroeg 5 maanden, 2 weken geleden
  Kelvin
  zei 5 maanden, 2 weken geleden

  Hi Fleur, voor deze vraag kan je het beste vragen aan info@saxion.nl omdat dit te maken heeft met je toelatingseisen ;)

 • Kun je ook met wiskunde A Industrieel Productontwerpen doen, of moet je echt Wiskunde B doen?
  Evelien
  vroeg 9 maanden, 2 weken geleden
  Denise
  zei 9 maanden, 2 weken geleden

  Ha Evelien, bedankt voor je vraag. Dit is afhankelijk van je profiel. Stel je hebt havo E&M, dan is er een voorwaarde dat je natuurkunde hebt gehad. Zie: https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/industrieel-product-ontwerpen-industrial-design-engineering/toelating?gclid=Cj0KCQjwl4v4BRDaARIsAFjATPkASkB3TmXJ8L-wLGGLNtg4xcKqpdueF2r6w3NQYjWaqBwmzB0O9ZYaAkMHEALw_wcB

  Om je vraag concreet te kunnen beantwoorden, heb ik meer informatie nodig over je achtergrond qua profiel en opleidingsniveau. Dan kan ik eventueel een docent vragen.

  Als je nog vragen hebt, let me know! Groet, Denise

 • Hallo, Komen de projecten waar je binnen deze opleiding aan werkt van bedrijven, van school of kan je ook aan persoonlijke projecten/ideeën werken?
  Jan
  vroeg 11 maanden geleden
  Denise
  zei 11 maanden geleden

  Hoi Jan,

  De projecten waar je aan werkt komen van bedrijven en school. Daarbij krijg je vaak een bepaalde opdracht. Maar soms kan het ook zo zijn, dat je de opdracht krijgt dat je ''iets'' moet ontwerpen, en dat je daarbij zelf een product mag kiezen. Dat is afhankelijk van het programma van het jaar. Ik heb tijdens de opleiding wel veel vrijheid ervaren binnen de opleiding, maar ook er buiten kan je ook aan de slag gaan met eigen projecten.

  Beantwoordt dit jouw vraag?

  Ik hoor het graag, groetjes, Denise

 • Hoe is deze opleiding anders dan dezelfde opleiding op andere locaties? (HHS/Han bijvoorbeeld) Wanneer zou iemand voor saxion moeten kiezen en wanneer niet?
  Jan
  vroeg 11 maanden, 2 weken geleden
  Denise
  zei 11 maanden, 1 week geleden

  Hoi Jan,

  Dat is een lastige vraag om te beantwoorden. In grote lijnen leer je natuurlijk voor hetzelfde vak: het ontwerpen en ontwikkelen van industriële producten.

  Maar uit mijn omgeving heb ik gehoord dat bijvoorbeeld Windesheim en Eindhoven meer gericht zijn op design en dat Saxion over het algemeen meer gericht is op het technische aspect, dat je niet alleen leert om mooie producten te ontwerpen, maar ook kijkt naar hoe maak je het product? Is het te realiseren? Het is natuurlijk niet alleen maar technisch, maar leer je ook goed de balans te vinden tussen: Vormgeving, Gebruiker en Techniek.

  Wanneer iemand voor Saxion moet kiezen of niet, vind ik een lastige vraag om te beantwoorden. Dat ligt ook heel erg aan het doel wat jezelf hebt en het gevoel dat je bij een bepaalde school hebt. Wat je op school leert, is de basis die je legt voor de toekomst. Het vak begint pas echt in de praktijk :)!

  Heb ik hiermee jouw vraag beantwoord? Ik hoor het graag,

  Groetjes, Denise

 • Hallo! Is het een erg technische opleiding? (wordt er veel aandacht besteed aan natuurkunde en wiskunde?) En kun je je tijdens de opleiding nog op een bepaald gebied specialiseren?
  Michelle
  vroeg 11 maanden, 3 weken geleden
  Denise
  zei 11 maanden, 1 week geleden

  Hoi Michelle,

  het is lastig om concreet uit te drukken in percentages hoeveel technische vakken er zijn. Maar ter info stuur ik je onderstaande informatie, waarin staat omschreven welke vakken je krijgt in het eerste en tweede jaar:

  Het eerste jaar: Leer de basis van productontwikkeling en ga gelijk aan de slag met
  projecten
  ------
  Vanaf het eerste jaar leer je wat het betekent om voor een internationaal bedrijf te
  ontwerpen. Daarnaast volg je vakken over toegepaste natuur- en wiskunde,
  mechanica, constructie- en productietechniek en materialenkennis. Ook leer je
  over ergonomie, marketing, bedrijfskunde en vormgeving. Tot slot zijn
  communicatie en presentatie belangrijke onderdelen van je leeromgeving en werk
  je aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

  Het tweede jaar: Verdieping in ontwerpen en onderzoeksvaardigheden
  ------
  Je gaat dieper in op het productontwikkelingsproces. Jouw portfolio breid je uit met
  constructieleer, digitaal visualiseren, integraal ontwerpen en zelfstandig
  (innovatie)onderzoek. Je oriënteert je in welke richting jij je vanaf het derde jaar
  wilt ontwikkelen. De beroepspraktijk komt sterk terug in de projecten en je doet
  een half jaar een ontwerpproject voor een internationale opdrachtgever.

  Betreft de specialisatie is het wel mogelijk om de vrijheid te pakken binnen de opleiding. Je bent vrij om je binnen de ontwerpprojecten verder te verdiepen in een bepaald specialisme wat je leuk vindt. Die ruimte krijg je, om jezelf verder te ontwikkelen in een bepaalde richting.

  En je hebt natuurlijk een keuze minor, (internationale) stages en het Smart Solutions project. Je bent vrij in het kiezen van een bepaalde minor; je kan kiezen voor verdieping of verbreding. Bij de verdiepende minoren kan je kiezen om een specialistische richting op te gaan en bij de verbredende minoren kan je bijvoorbeeld iets anders doen dan ontwerpen, bijvoorbeeld richting bedrijfskunde of marketing. Je kan je minor op saxion volgen, maar ook op een andere hogeschool.

  Heb ik hiermee jouw vraag kunnen beantwoorden? Mocht je meer willen weten, laat het me gerust weten. Ik help je graag!

  Groetjes, Denise

 • Wanneer is de meeloopdag dit jaar? 2019/2020. Ik heb mij aangemeld, maar er is geen datum genoemd.
  Gijs
  vroeg 1 jaar, 4 maanden geleden
  Denise
  zei 12 maanden geleden

  Hoi Gijs, ik zie dat je de vraag twee maal hebt gesteld. Ik heb je vraag beantwoord in de voorgaande vraag! Succes met je studiekeuze! Groet, Denise

 • Wanneer is de meeloopdag dit jaar? 2019/2020. Ik heb mij aangemeld, maar er is geen datum genoemd.
  Gijs
  vroeg 1 jaar, 4 maanden geleden
  Denise
  zei 12 maanden geleden

  Hoi Gijs,

  Ik zie dat je berichtje inmiddels al even geleden is gestuurd. Maar toch zou ik je graag willen voorzien van een antwoord!

  Helaas zijn door de Corona-maatregelen alle meeloopdagen afgelast. Mocht dit veranderen, dan kan je de meest recente informatie vinden via: https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/industrieel-product-ontwerpen-industrial-design-engineering/proefstuderen

  Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord :-)

  Groet, Denise

 • Beste Max,kwa lesstof is het vooral handig als je de kennis krijgt op een manier dat je alles er zo mee verder kan bedenken, dus niet onthou dit en dit en dit is zo omdat da is zonder dat je echt te weten krijgt hoe en waarom.dus het liefst zodat je verder kunt denken ipv. reproduceren.
  Daan
  vroeg 1 jaar geleden
  Max
  zei 1 jaar geleden

  Veel van de lesstof die je krijgt moet uiteindelijk toegepast worden in het ontwerp vak. De lesstof wordt natuurlijk toegelicht maar er wordt niet zover op ingegaan als op de universiteit.

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Studie-inhoud
  Hallo, ik vroeg mij tot welke mate deze studie zowel met betrekking tot het lesmateriaal en de lesmethodiek als kwa fysieke en digitaale leeromgeving geschikt is voor (zeer) dislectische en hoogbegaafde personen.Wegend de teken limiet kan ik niet uitleggen waar dat dit allemaal naar verwijst.
  Daan
  vroeg 1 jaar geleden
  Max
  zei 1 jaar geleden

  Beste Daan,
  Ik moet zeggen dat dyslexie of hoogbegaafd zijn bij de meeste opleidingen niet echt een probleem is. Van Ipo weet ik dat het niet voor onverwachte moeilijkheden gaat zorgen. Lijkt het je fijn een keer in gesprek te gaan over de diepgang van de opleiding?

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Is de curses in het Engels?
  Patty
  vroeg 1 jaar, 2 maanden geleden
  Thomas
  zei 1 jaar, 2 maanden geleden

  Hallo Patty,
  de studie is volledig in het Nederlands, op een project van een half jaar in het 1e en 2e jaar na. Hierbij werkten we de afgelopen jaren voor een internationale opdracht gever. Hierdoor was de project informatie in het Engels en moest het verslag uiteraard ook in het Engels worden geschreven.

 • Welke vooropleiding van MBO heb ik hiervoor nodig?En welke profielkeuze van VMBO is hiervoor handig? Groeten, R. mentor VMBO
  R.
  vroeg 1 jaar, 3 maanden geleden
  Thomas
  zei 1 jaar, 3 maanden geleden

  Hallo R,

  Op de site van het saxion staat meer informatie over de overstap van het MBO naar het HBO.

  https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/industrieel-product-ontwerpen-industrial-design-engineering/toelating#toelating-mbo

  Ik ben zelf niet bekend met de profielen die worden aangeboden op het VMBO maar een technisch profiel heeft de voorkeur. IPO is namelijk een erg technische opleiding met veel (toegepaste) Wiskunde.

 • Hallo ik twijfel tussen de opleiding IPO en commercele economie. Ik ben erg creatief en wil hier ook wat mee gaan doen. Dingen maken lijkt me geweldig. Echter ben ik niet erg technisch aangelegd en ook niet de beste in wiskunde. Welke opleiding raden jullie aan
  King
  vroeg 1 jaar, 9 maanden geleden
  Thijs
  zei 1 jaar, 9 maanden geleden

  Hey King,

  Dat is een interessante vraag. Ik ben zelf niet heel bekend met de opleiding commerciële economie, maar wat ik er van lees is de opleiding inderdaad een stuk minder technisch. De opleiding IPO zou dus zwaarder kunnen vallen wanneer je van jezelf weet dat je moeite hebt met technische vakken. Aan de andere kant, waar een wil is is een weg. Vaak is doorzettingsvermogen minstens zo belangrijk als ergens goed in zijn, hoewel ergens aanleg voor hebben het natuurlijk wel makkelijker en wellicht ook plezieriger maakt.

  Om je op weg te helpen met je keuze heb ik een aantal tips opgesteld, wellicht helpen deze om een keuze te kunnen maken:

  1. Wat is je eerste ingeving? Welke opleiding zou je kiezen als je binnen 3 seconden zou moeten beslissen? Vaak hebben we al een onderbuikgevoel waar we het meest enthousiast over worden.

  2. Zelf heb ik mijn keuze gemaakt aan de hand van twee factoren, namelijk: waar ik goed in ben en wat ik leuk vind. Mijn ervaring is namelijk dat wanneer je iets leuk vindt en je er ook nog eens goed in bent het een stuk plezieriger is om het te doen en je er meer voldoening uit haalt.

  3. Vraag ook eens aan de mensen in de omgeving wat zij het best bij je vinden passen en waarom, als het goed is kennen zij jou al een langere tijd wat soms kan helpen als je er zelf niet uit komt. Vaak zien anderen ook talenten bij jou die jijzelf niet als talenten ziet omdat je die kwaliteiten gewent bent van jezelf.

  4. Tenslotte: keuzes maken gaat over risico's kunnen/durven nemen. Destijds twijfelde ik tussen twee verschillende studies. Ik ben ik aan de studie psychologie begonnen waar ik naar enkele maanden weer mee gestopt ben. Nu zit ik in het laatste jaar van IPO wat me uiteindelijk een jaar heeft ''gekost'', maar hierdoor ben ik wel een ervaring rijker, heb ik meer inzicht in mijzelf, heb ik een bijbaantje genomen en een reis naar Schotland gemaakt, ofwel, de ''verkeerde keuze'' kan je ook veel opleveren en is dus niet per se verkeerd.

  Naast deze vragen zou je ook kunnen overwegen om bij beide studies een dag mee te lopen, proef te studeren of lang te gaan op een van de open dagen, hierdoor krijg je een beter beeld van de opleidingen en wordt de keuze wellicht ook makkelijker. Via de website van Saxion kun je je aanmelden voor een van deze activiteiten.

  Ik hoop dat deze informatie je wat verder geholpen heeft en ben benieuwd naar je keuze.

  Mocht je nog vragen hebben stel ze gerust.

  Groeten, Thijs

 • Hallo! Ik vroeg mij af of er tijdens de opleiding ook vakken worden gegeven op het gebied van verpakken? Groeten, Jolien
  Jolien
  vroeg 6 jaar, 2 maanden geleden
  Thomas
  zei 2 jaar, 1 maand geleden

  Hallo Jolien, we krijgen geen les in het ontwerpen of bedenken van verpakkingen. Uiteraard is er wel de vrijheid om hier over na te denken tijdens de projecten.

 • waar kan ik lezen welk profiel en vakkenpakket HAVO je moet hebben gedaan om deze studierichting te kunnen volgen.
  Simon Hupkes
  vroeg 2 jaar, 2 maanden geleden
  Thijs
  zei 2 jaar, 2 maanden geleden

  Hey Simon Hupkes,

  Leuk dat je contact opneemt! Via de website van het Saxion > IPO > Toelating, zie je de eisen voor toelating tot studie IPO. Met een HAVO diploma heb je een NT, NG met natuurkunde of EM met natuurkunde nodig om toegelaten te worden.

  Link: https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/industrieel-product-ontwerpen-industrial-design-engineering/toelating

  Hopelijk geeft dit wat meer duidelijkheid.

  Als je nog vragen hebt neem dan gerust contact op.

  Groetjes,

  Thijs

 • Ik ben op zoek naar een laptop voor de opleiding, maar met de grafische kaart specificaties vind ik het lastig om een keuze te maken. Wat is jullie ervaring: wat voor soort laptop gebruiken jullie of wordt veel gebruikt op de opleiding?
  Elbrich
  vroeg 2 jaar, 9 maanden geleden
  Thomas
  zei 2 jaar, 9 maanden geleden

  Hallo Elbrich, Het is inderdaad altijd lastig om een goede laptop te vinden. Mijn eigen laptop voldoet maar net qua videokaart.

  Voor het 3D tekenen en andere teken pakketten raden we Intel i7 processor met 4 cores aan. Daarnaast heb je minimaal 8GB ram nodig, 16 GB ram heeft wel de voorkeur.

  Qua grafische kaart, maakt deze niet veel uit voor het gebruik van Solidworks.

  Hardeschijf: Veel laptops worden geleverd met een SSD: Dit is een harde schijf die sneller werkt. Hierdoor start je laptop onder andere sneller op. Wel zijn deze duurder, daarom zijn ze vaak 256 of 512GB. 256GB is het minimum dat je nodig hebt om prettig te kunnen werken.

  De meeste mensen vinden 14-15.6” het prettigste werken: groot genoeg om alles goed te zien, en het past nog in de tas. Ik heb zelf een 14 ” ultrabook deze is lekker licht en past in mijn tas. Je hebt elke dag je laptop wel mee naar college. Ik vond dus een lichte compacte laptop erg handig.

  Ik hoop je hiermee je vraag beantwoord te hebben. Mocht je nog andere vragen hebben stel ze gerust.

  Groeten Thomas

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Ik wil IPO doen maar ik heb een paar vragen: Welke vaken krijgen jullie in Ipo ?Welke zijn de moeilijke vaken?Hoe moeilijk is jullie wiskunde?Welke boek gebruik jullie voor wiskunde ?
  Linthon
  vroeg 2 jaar, 11 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 11 maanden geleden

  Hi Linthon,

  Antwoorden op jouw vragen:

  Welke vakken worden er tijdens het eerste jaar gegeven?
  •Wiskunde
  •Materiaal- en productietechnieken
  •Statica
  •Technische productanalyse
  •Marketing
  •Mensgericht ontwerpen
  •Ontwerpschetsen
  •Ontwerpprojecten

  Welke vakken zijn de struikelblokken? Dat is afhankelijk waar de student minder affiniteit mee heeft. De vakken wiskunde en mechanica vragen een exacte manier van denken en veel zelfstudie.

  Welk boek wordt gebruikt, weet ik niet, dat krijg je na aanmelding te horen!

  Groetjes,
  Roos

 • Welke dag is de meeloop dag voor de opleiding industrieel product ontwerpen?
  ?
  vroeg 4 jaar, 4 maanden geleden
  Harun
  zei 4 jaar, 4 maanden geleden

  Hi,

  Via dit formulier: kun je je opgeven voor de meeloopdag van Industrieel Product Ontwerpen! Heel veel plezier!

  Groetjes,
  Rozanne

  http://forms.saxion.nl/forms/anon/org/app/7585337b-e337-4819-8bf6-df4b2636007b/launch/index.html?form=F_Form1&ActiviteitCode=MLD-IPO-E-16/17&opleidingCode=34389

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?