Human Resource Management

Heb je interesse in een loopbaan als adviseur voor mens en organisatie? Wil je mensen helpen bij het zoeken van werk dat bij hen past of organisaties bij het zoeken naar de juiste mensen? Mensen coachen bij het ontdekken van hun talent? Vind je het uitdagend om managers te adviseren over personeelsvraagstukken? Hoe mensen gezond en vitaal kunnen blijven in hun werk? Kortom: hoe mensen het beste uit zichzelf kunnen halen? Dan is de opleiding Human Resource Management (HRM) echt iets voor jou!

Hierbij alvast wat handige links met antwoorden op veelgestelde vragen!

- Is er een mogelijkheid om in februari in te stromen?

- Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

- Wat zijn de toelatingseisen?

Nog meer vragen? Op onze website vind je alles over de start van je studie!

IntoSaxion is niet bedoeld voor het werven van personeel, stagiaires en afstudeerders. Deze vragen worden verwijderd en dus niet beantwoord.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Deventer, Enschede

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Oke dank voor je antwoord. Ik heb eigenlijk nog een vraag. (Niet lullig bedoeld) Maar ik vind het een beetje vaag overkomen. Wat is nou concreet wat je doet op een stage?
  Loes
  vroeg 1 maand, 2 weken geleden
  Ilse
  zei 1 maand, 2 weken geleden

  Vragen mag altijd, daar is juist dit platform voor bedoeld.
  Ik doelde op mijn eigen ervaring, tijdens MBO opleiding heb ik 3 keer stage mogen lopen (oa buitenland) waardoor ik daarin een 'voorsprong' had ten opzichte van de havo leerlingen. Je leert dan toch al wat andere zaken.
  Of bedoel je wat je leert tijdens HR stage?

 • Hallo. Momenteel volg ik de opleiding onderwijsassistent nv. 4 op het MBO en ben over 3 maandjes klaar. Nu weet ik nog niet wat mijn vervolgstudie word. Ik hoorde dat de overstap van MBO naar HRM een grote stap is. Kunnen jullie iets meer over vertellen? Heeft iemand hier zelf ervaring mee?
  Loes
  vroeg 1 maand, 2 weken geleden
  Ilse
  zei 1 maand, 2 weken geleden

  Hi Loes, goede vraag. Ik ben destijds (meer dan 10 jaar geleden) ook van VMBO-t, MBO naar HBO HRM gegaan. Ik vond het met bepaalde vakken best pittig (economie bijv.) merkte dat ik daar een gat had ten opzichte van VMBO en HAVO leerlingen. Anderzijds, had ik weer een voorsprong door MBO opleiding met bijv. werken in projecten en al weer meer stage gelopen is andere ervaring in je rugzak. Dus eigenlijk is de stap niet zo groot, maar met bepaalde vakken heb je wellicht iets meer tijd nodig om weer in de materie te komen (was bij mij zo), maar het is absoluut mogelijk. Succes met je keuze maken en afronden van je MBO!

 • Nadat je je inschrijft, hoe snel is dan de meet en greet? Kun je je na de meet en greet nog uitschrijven als het toch niet is wat je had verwacht?
  Jip
  vroeg 1 maand, 2 weken geleden
  Dilara
  zei 1 maand, 2 weken geleden

  Hi Jip!
  Bedankt voor je vraag. De meet&greet staat meestal gepland in juni. Echter dit is natuurlijk maar 1 dag en ik vraag me af in hoeverre je dan al weet dat de opleiding niet bij je past. De bedoeling van de meet&greet is meer om je medestudenten te leren kennen en een eerste indruk te krijgen van de opleiding. Zeker het gaan waard dus! Wat betreft uitschrijven; tot februari kun jij je op ieder moment uitschrijven. Dan hoef je ook geen collegegeld meet te betalen. Echter, schrijf je je uit na februari dient het collegegeld van het gehele jaar betaald te worden.
  Ik hoop dat je vraag zo is beantwoord
  Groetjes Dilara

 • Ik zit al een tijdje te kijken naar deze opleiding maar heb gehoord dat er in het eerste jaar veel economie zit. Persoonlijk ben ik niet erg goed in economie en vind het ook niet heel leuk. Klopt dit? En zo ja zou ik deze studie alsnog moeten kiezen?Alvast Bedankt
  Stijn
  vroeg 1 maand, 4 weken geleden
  Sybe
  zei 1 maand, 3 weken geleden

  Hoi Stijn!

  Leuk dat je oog is gevallen op HRM! Over de economie hoef je je geen zorgen te maken, bij Saxion is het geen groot onderdeel van de studie. Bij het vak economie ga je hier vooral in op de gedachte en filosofie achter de economie, zonder daarbij echt veel en ingewikkeld te rekenen.

  Als jouw keuze alleen door economie wordt bepaald, dan zou ik zeggen meld je aan! Als je andere vragen hebt of in gesprek wil gaan over de opleiding, kan je me mailen op 447829@student.saxion.nl. Ik ga graag met je in gesprek om jouw keuze de beste keuze te maken!

  Groetjes Sybe

 • Als je van MBO naar HBO hrm in Deventer gaat, moet je dan een instap toets maken of iets dergelijks? Alvast bedankt!😀
  Ilse
  vroeg 2 maanden, 2 weken geleden
  Sybe
  zei 2 maanden, 2 weken geleden

  Hoi Ilse!

  Nee, de assessments aan het begin worden niet meer afgenomen. Nadat je je hebt aangemeld wordt je direct voor de kennismaking met je nieuwe studiegenoten uitgenodigd, je kan eventueel wel een gesprek aanvragen met de opleidingscoördinator.

  Heb ik je vraag zo beantwoord?

 • Hoi Sybe & andere studenten! Juli dit jaar hoop ik mijn diploma Middelbare Hotelschool te halen. Nu kwam ik terecht bij de opleiding HRM, wat mijn interesse heeft gewekt! Ik ben alleen redelijk slecht in economie en wiskunde.Is dit een groot probleem? En hoe zien de lesuren/roosters er uit?Thanks
  Ilse
  vroeg 2 maanden, 2 weken geleden
  Sybe
  zei 2 maanden, 2 weken geleden

  Hoi Ilse!

  Leuk dat je interesse hebt in HRM! Het is geen probleem als je daar moeite mee hebt, binnen HRM wordt weinig wiskundig gedaan ;). Binnen de studie ga je het wel bijvoorbeeld kijken naar de gedachte achter de economie en hoe dat nu werkt, maar daar heb je geen rekenvaardigheden voor nodig.

  Hopende je voldoende geïnformeerd te hebben!

  Sybe

 • Heyy, als ik de studie hrm ga doen, en ik kies voor de hrd kant, wat zijn dan de banen waarin ik het meeste heb aan mijn studie? Kan je ergens als hrd manager aan de slag?
  Lisa
  vroeg 3 maanden geleden
  Sybe
  zei 3 maanden geleden

  Hi Lisa!

  Met HRD kan je in principe alle kanten op, bijvoorbeeld als loopbaancoach of als ontwikkelingsexpert binnen een organisatie. Als er een baan is waar ontwikkeling van mensen op het gebied van arbeid is, is dat de baan voor jou!

  Hopende je vraag beantwoord te hebben!

  Sybe

 • Hoi Laura, Ik heb een droom om later in het buitenland te werken. Ik doe nu de mbo opleiding hrm en wil graag doorstuderen. Nu vraag ik mij af of ik bij deze opleiding de kans krijg om mij internationaal te ontwikkelen. Zou ik bijvoorbeeld in het buitenland stage kunnen lopen? Bedankt!!
  Kelly
  vroeg 4 maanden, 1 week geleden
  Dilara
  zei 4 maanden, 1 week geleden

  Hi Kelly!
  Wat een mooie ambitie om mee aan de slag te gaan. Via deze opleiding heb je de mogelijkheid om in het buitenland een stage of minor te volgen. Echter, wil jij je internationaal oriënteren raad ik je aan om ook eens bij e-hrm te gaan kijken. Dit is de internationale versie van hrm en wordt gegeven in Enschede.

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hoi, ik heb een vraag over de opleiding. Het klopt toch dat je je het 2e jaar gaat specialiseren in HR&BM of HTD. Ik las op een site dat HTD alleen te volgen is in Deventer? Klopt dit? En als je deze richting kiest, moet je dan na het 1e jaar (constant) naar Deventer voor school?
  X
  vroeg 5 maanden, 1 week geleden
  Sybe
  zei 5 maanden, 1 week geleden

  Hi X,

  Mijn excuses voor de late reactie, in het tweede specialiseer jij je inderdaad richting HRD of HRBM. Beide richtingen kunnen zowel in Enschede als Deventer gevolgd worden, dus je hoeft voor HRD niet perse naar Deventer!

  Hopelijk heeft dat je vraag beantwoord!

 • Hoi, ik heb een vraag over de opleiding. Het klopt toch dat je je het 2e jaar gaat specialiseren in HR&BM of HTD. Ik las op een site dat HTD alleen te volgen is in Deventer? Klopt dit? En als je deze richting kiest, moet je dan na het 1e jaar (constant) naar Deventer voor school?
  X
  vroeg 5 maanden, 1 week geleden
  Sybe
  zei 5 maanden, 1 week geleden

  Hi X,

  Klopt, het tweede jaar zal je je meer specificeren in HR&BM of HRD. Beide keuzes kunnen op beide locaties gevolgd worden, dus je hoeft er niet speciaal voor naar Deventer!

  Groetjes Sybe

 • Hoe groot zijn de klassen HRM Deventer /Enschede?
  Majorie
  vroeg 5 maanden, 1 week geleden
  Merle
  zei 5 maanden, 1 week geleden

  Hoi Majorie,

  De klassen bestaan uit stamklassen van ongeveer 15 studenten. Hier heb je bijvoorbeeld je SLB lessen mee en lessen waar je wat meer aandacht van de docent bij nodig hebt. Daarnaast heb je nog vakken waarbij je les krijgt met een andere stamklas. Dus dan zit je met ongeveer 30 studenten in een lokaal.

  Groetjes,

  Merle

 • Hoi, ik zit erover na te denken om na de havo de opleiding HRM te gaan doen. Ik vraag me af of je deze opleiding bacheler, voltijd (dus in 4 jaar) kan volgen in Enschede. ik hoorde namelijk van mensen dat je deze opleiding alleen in Deventer kan volgen als je hem in 4 jaar (voltijd) wilt doen.
  Lisa
  vroeg 5 maanden, 1 week geleden
  Sybe
  zei 5 maanden, 1 week geleden

  Hi Lisa,

  Leuk om te horen dat je HRM overweegt! Deze opleiding kan je ook voltijd volgen in Enschede, dit kun je als het goed is aangeven bij het aanmelden. Als je op saxion.nl/hrm kijkt zie je Enschede er ook tussen staan, via hier kan je je daar ook eventueel aanmelden!

  Mocht je verder vragen hebben dan hoor ik het graag van je!

  Groetjes,

  Sybe

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hoi, ik wil graag de studie HRM gaan doen. Ik las op de site dat je bij deze studie bedrijfseconomie krijgt, maar krijg je dit echt als een vak, en hoe uitgebreid? Want ik ben ontzettend slecht in dit vak, en dan met name de reken opgaven.
  X
  vroeg 7 maanden, 3 weken geleden
  Sybe
  zei 7 maanden, 3 weken geleden

  Hi X,

  Leuk dat je interesse hebt in HRM! Binnen de studie wordt er inderdaad aandacht geschonken aan bedrijfseconomie, alleen niet zoals je gewend bent. Er wordt meer gekeken naar de gedachte achter economie en waarom dingen nu zijn zoals ze zijn. Je krijgt bijvoorbeeld geen grote of moeilijke rekensommen, dat laten we gelukkig achterwege!

  Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag van je!

  Groetjes,

  Sybe

 • Ik twijfel nog erg tussen HRM en social work. Nu denk ik zelf dat HRM beter bij mij past.Wat mij echter zorgen om maak is, het feit dat er op de site staat dat er mogelijk ook bedrijfseconomie in het vakpakket kan zitten, is dit verplicht of optioneel?
  Matay
  vroeg 10 maanden, 2 weken geleden
  Sybe
  zei 10 maanden, 2 weken geleden

  Hi Matay!

  Leuk om te horen dat HRM in de laatste ronde van jouw studiekeuze is gekomen, ik help je graag met je vraag.

  Economie speelt binnen het eerste jaar van HRM wel een rol, maar niet met berekeningen en dergelijke. Je leert meer te kijken naar wat de gedachte achter de economie is en uit welke facetten deze bestaat. Na het eerste jaar kan je er voor kiezen om HR-Development te gaan doen, waardoor je het meer economisch gerichte onderwijs overslaat.

  Ik hoop dat dit een antwoord is op jouw vraag, zo niet dan help ik je graag verder! :)

 • Wat is de gemiddelde leeftijd van diegene die starten met deze opleiding? Ik heb namelijk al een HBO opleiding gevolgd, maar wil een hele andere kant op gaan.
  Suus
  vroeg 1 jaar geleden
  Olivia
  zei 1 jaar geleden

  Beste Suus,

  De leeftijden van de studenten lopen uiteen. Uit eigen ervaring zijn er veel studenten rond de 20-24 jaar. Echter zijn er ook studenten die 16-18 maar ook die 27-30 jaar zijn. De leeftijden lopen dus uiteen.

 • Hoi,Ik had in Polen VWO psychologie en pedagogiek opleiding gevolgt. Misschein kan mij iemand advice geven of ik bij saxion mag starten studeren. Wat voor eisen hebben jullie?
  Paula
  vroeg 1 jaar, 1 maand geleden
  Olivia
  zei 1 jaar, 1 maand geleden

  Beste Paula,

  Om een opleiding bij Saxion te kunnen volgen dien je in het bezit te zijn van een havo- of vwo-diploma. Wanneer je niet in aanmerking komt, zou je mogelijk een toelatingstoets- of onderzoek kunnen doen.
  Via de onderstaande link kun je een uitgebreider overzicht vinden van de toelatingseisen.
  https://www.saxion.nl/studeren-bij/ik-wil-mij-inschrijven/toelating?gclid=Cj0KCQiAqNPyBRCjARIsAKA-WFyf8xrj3iC9GeeC8jKEWp8A3WpQB-UKgbxHZndD3Wuh4f_LSNlwGwwaAoUvEALw_wcB

 • Hee, Als ik mij nu inschrijf voor de HBO studie HRM en ik wil dit jaar beginnen, wat is dan de start datum van deze opleiding? Kan deze datum nergens vinden op jullie site. Alvast bedankt!Ilse Wessels
  Ilse
  vroeg 1 jaar, 2 maanden geleden
  Kimberly
  zei 1 jaar, 2 maanden geleden

  Hey Ilse!
  Als jij je gaat inschrijven voor de opleiding kan je in september beginnen. De precieze datum durf ik niet zo te zeggen. Dit is vaak in de eerste of tweede week van september na de zomervakantie.

 • Hoeveel Engels is er in de opleiding HRM? Ik vind Engels namelijk echt lastig, is hier eventueel meer begeleiding in? Alvast bedankt
  Jinte
  vroeg 1 jaar, 2 maanden geleden
  Olivia
  zei 1 jaar, 2 maanden geleden

  Beste Jinte,

  Bij HRM zijn er geen vakken die in het Engels zijn/in het Engels gegeven worden. Er is echter wel een toets voor Engels en soms kan een artikel of een boek in het Engels zijn. Het is dus geen probleem om HRM te gaan doen als jij Engels lastig vindt.

 • Hallo is het ook mogelijk om deze studie vanaf 1 februari te volgen?
  Stefan
  vroeg 1 jaar, 4 maanden geleden
  Olivia
  zei 1 jaar, 4 maanden geleden

  Beste Stefan,

  HRM is een studie die in september begint. Het is dus helaas niet mogelijk om deze studie vanaf februari te volgen. Op de site van Saxion zijn alle opleidingen te vinden met daarbij de startdatum.

 • Ik kom van MBO niveau 3 en heb gezien dat je vanaf 21 jaar een 21+ onderzoek kunt doen voor de opleiding kun je je hier op voorbereiden? of kun je je überhaupt voorbereiden voor de opleiding zonder dat op een MBO school te doen?
  Tjerk
  vroeg 1 jaar, 4 maanden geleden
  Ilse
  zei 1 jaar, 4 maanden geleden

  Hi Tjek, op de 21 toelatingstest (moet) kun jij je zeker voorbereiden. Kijk maar eens op google voor testen, maar informeer ook zeker voor meer info op het Saxion zelf hierover.

 • Ik heb MBO niveau 3 gehaald financieel administratief medewerker doe nu ict op niveau 3, maar dit is niks voor mij nu wil ik heel graag HBO doen en dit lijkt mij een vak waar ik voor wil gaan is dit dan mogelijk en moet ik dit dan wel doen of wordt het te moeilijk?
  Tjerk
  vroeg 1 jaar, 4 maanden geleden
  Dilara
  zei 1 jaar, 4 maanden geleden

  Hallo Tjerk,
  Ik kan alleen vinden dat je toegelaten wordt met een MBO niveau 4 diploma. Hoe dit verder zit durf ik je niet te vertellen. Wellicht dat ze je bij de studentenbalie meer informatie hierover kunnen bieden. 088 - 019 3773 Hierbij hun telefoonnummer.

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Toelatingseisen
  Is het een probleem als je geen economie hebt in je pakket?
  Lynn
  vroeg 1 jaar, 5 maanden geleden
  Dilara
  zei 1 jaar, 5 maanden geleden

  In principe is het geen probleem. Je krijgt het vak in het eerste jaar. Het kan zijn dat je iets meer moeite hebt om mee te komen, maar dan zijn de leraren altijd wel bereid om meer uitleg te geven.

 • Ik ben geïnteresseerd in de opleiding, maar wat huiverig voor statestiek. Zot dat ook in deze opleiding?
  Anouk
  vroeg 1 jaar, 6 maanden geleden
  Dilara
  zei 1 jaar, 6 maanden geleden

  Hallo Anouk,
  Statistiek zit verwerkt in de vakken van de opleiding. Echter is het heel erg goed haalbaar, zelfs zonder wiskunde gehad te hebben.

 • Hoi! Ik ben geïntresseerd in HRM maar na wat online rondkijken heb je voor alle banen minimaal 1- 3 jaar ervaring nodig?? Was je niet bang dat je niks kon vinden? En is het moeilijk om een baan te krijgen?
  Marijke
  vroeg 1 jaar, 8 maanden geleden
  Ilse
  zei 1 jaar, 8 maanden geleden

  Hi Marijke, veel junior banen rekenen stage ook als ervaring, dus dat is echt prima te doen hoor! Ik kon na mn afstuderen bij mijn stage bedrijf en ook afstudeerbedrijf aan de slag (luxe probleem...) dus laat je daar niet door tegen houden. Succes!

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Is er ook internationale opleiding van HRM, bv lessen die in het Engels worden gegeven
  sem
  vroeg 1 jaar, 10 maanden geleden
  Harun
  zei 1 jaar, 10 maanden geleden

  Hi Sem,

  Ja we hebben ook de internationale variant: https://www.saxion.nl/opleidingen/en/fulltime/bachelor/international-human-resource-management

  Die is volledig in het Engels en je studeert hier ook samen met internationale studenten.

  Groeten,

  Koen

 • Hoeveel studiepunten heb je nodig om je eerste jaar te halen?
  Lyan
  vroeg 2 jaar geleden
  Harun
  zei 1 jaar, 11 maanden geleden

  Hi Lyan,

  Voor het afgelopen studiejaar was het benodigde aantal studiepunten 51. Voor zover bekend is dat ook voor volgend jaar zo.

  ^Koen

 • Ik wil graag HRM studeren maar ik twijfel om het te studeren in Enschede of in Deventer. Zou iemand mij kunnen helpen met deze keuze op het gebied van de studie of de school?
  Elke
  vroeg 1 jaar, 11 maanden geleden
  Ilse
  zei 1 jaar, 11 maanden geleden

  Hi Elke, studie inhoudelijk kan ik de verschillen niet (meer) uitleggen, te lang geleden voor mij. Ik heb destijds gekozen voor de leukste stad en wilde graag in een echte studentenstad (met verenigingen) op kamers. Door de UT in Enschede heeft dat gewoon een andere beleving. Daarna heb ik met plezier in Deventer gewoond;) In mijn tijd (2012) was Deventer iets kleinschaliger en persoonlijker.
  Succes met het onderzoeken van je mogelijkheden!

 • Kan je naar het buitenland op stage met hrm ?
  Ekin
  vroeg 2 jaar geleden
  Romy
  zei 2 jaar geleden

  Hoi Ekin,
  Ja dat kan zeker. In het tweede jaar ga je een paar dagen stage lopen en heb je daarnaast nog een paar dagen les, in het tweede jaar is het dan ook niet handig om naar het buitenland te gaan. In het 3e of 4e jaar (dat mag je zelf kiezen) ga je full-time stage lopen en kun je ervoor kiezen om naar het buitenland te gaan, elk jaar zijn er een paar studenten die dit doen. Tegenwoordig kun je met bijna elke opleiding wel naar het buitenland om stage te lopen.
  Hopelijk is je vraag zo beantwoord.

 • Hallo, ik vroeg mij af wat de verdeling in vakken is als je na het 1e jaar gaat kiezen voor een richting. Bijvoorbeeld 60% financieel 40% mens enz. als je financieel kiest. Ik ben bang dat als ik een richting kies minder van de andere af weet en dat een nadeel is voor als ik later een baan krijg.
  Sanne
  vroeg 2 jaar, 1 maand geleden
  Romy
  zei 2 jaar, 1 maand geleden

  Hoi Sanne,
  Als je een richting kiest ga je je focussen op die richting. De beide richtingen hebben overlap in de vakken en onderwerpen. Als je iets van beide richtingen wilt mee krijgen kun je dit oplossen door een minor te volgen over de richting die je niet had gekozen. Uiteindelijk krijg je, ongeacht welke richting je kiest, op je diploma de naam: HRM Bachelor. Hiermee kan je in het hele HRM werkveld terecht met je diploma, ongeacht welke richting je hebt gekozen.

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Ik heb een vraagje, ik studeer op dit moment marketing & communicatie met de uitstroom evenementenorganisatie. Kan ik na deze opleiding HRM gaan doen? Of sluit mijn opleiding dan niet goed genoeg aan?
  Yaël
  vroeg 2 jaar, 4 maanden geleden
  Ilse
  zei 2 jaar, 4 maanden geleden

  Hoi Yaël, ik heb na mijn vmbo, detailhandel op het mbo behaald alvorens aan de HRM opleiding te starten. Ook geen ‘logische’ route, maar niets is onmogelijk ;)
  Daarbij kan juist de achtergrond marketing en communicatie je juist straks helpen / sterker maken als HR professional, er zijn meer raakvlakken dan je denkt! Succes met je volgende stappen. Groet, Ilse

 • Is de opleiding heel economisch gericht?
  Iris
  vroeg 2 jaar, 6 maanden geleden
  Romy
  zei 2 jaar, 6 maanden geleden

  Het eerste jaar een klein beetje, na het eerste jaar hangt het er vanaf welke richting je kiest. Je kunt HR&BM kiezen, die richting heeft wel behoorlijk wat met cijfers en economie te maken maar de kern ligt nog steeds bij de menselijke kant (bedrijven verbeteren door op de juiste manier gebruik te maken van je personeel). Je kunt ook HRD kiezen, dan ben je minder met cijfers bezig en meer met het het ontwikkelen van mensen en bedrijven.

 • Heb je een laptop nodig voor de opleiding HRM, en zo ja waar moet die aan voldoen?
  Hugo
  vroeg 2 jaar, 8 maanden geleden
  Meike
  zei 2 jaar, 8 maanden geleden

  Hallo, een laptop is zeker aan te raden. Je moet er verslagen op kunnen schrijven, verder geen ingewikkelde programma’s nodig. Eventueel SPSS erop kunnen zeggen.

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Per augustus 2018 wordt de richting HTD veranderd in HRD, wat is het verschil hier tussen en wat gaat er dan veranderen aan de richting?
  Sarina
  vroeg 3 jaar geleden
  Katharina
  zei 3 jaar geleden

  Htd is een uitstroomprofiel die zich richt op coaching/ontwikkeling/begeleiding voor keuzes van en naar studie/werk van het individu overal, dus bijvoorbeeld de medewerkers op het werk, leerlingen/studenten op scholen, werklozen en arbeidsbeperkten. Hrd doet dit alles ook maar houdt zich alleen bezig met die ontwikkelingen binnen 1 organisatie, het gaat dus meer om het ontwikkelen van de organisatie met de mensen die daar werken. Bij hrd begeleid je dus bijvoorbeeld geen mensen die werkloos zijn (re-integratie). Dat wil niet zeggen dat je niet dezelfde beroepen kunt uitvoeren als bij HTD omdat je een minor kan doen die gericht is op het decanaatschap bijvoorbeeld. Daarnaast krijg je de titel HRM, welke richting je ook kiest. Met HRM kun je zowel HR&BM (de business kant) beroepen uitvoeren als HTD beroepen. Het verschil is dat bij de ene richting het accent ligt bij de business en bij de andere richting het accent ligt bij coaching en ontwikkeling van het individu en organisatie. Laat maar weten als je nog meer vragen hebt.

 • Hoe wisten jullie dat de opleiding HRM echt iets voor jullie was? De vakken van de opleiding spreken mij wel aan maar ik twijfel namelijk best wel of ik het leuk genoeg zou vinden voor een baan in de toekomst.
  Nina
  vroeg 3 jaar, 1 maand geleden
  Meike
  zei 3 jaar, 1 maand geleden

  Heel goed dat je de vakken van de opleiding hebt bekeken. Naast de vakken heb ik mij verdiept in de toekomstige beroepen waarin je terecht kan komen na deze opleiding en heb ik mensen uit dit beroepenveld benaderd. Deze opleiding is ook juist heel geschikt voor als je twijfelt over die baan in de toekomst omdat je breed opgeleid wordt en verschillende kanten op kan zowel tijdens de opleiding als na de opleiding.

  Nog 2 antwoorden Toon minder antwoorden

 • Hey, ik heb een meeloopdag gehad bij HRM in Enschede. De meiden waar ik mee liep deze dag zeiden dat je in het tweede jaar tussen 2 richtingen moet kiezen. Hun zeiden dat dit in Deventer niet nodig is, omdat het hier gemengd kan. Weet je misschien of dit ook aan de orde is in Enschede?
  Marsha
  vroeg 3 jaar, 1 maand geleden
  Ilse
  zei 3 jaar, 1 maand geleden

  Dag Marsha,
  Ik ben al meer dan 6 jaar geleden afgestudeerd en ik denk dat er inmiddels een heleboel is veranderd ;-). Wel weet ik dat ik destijds wel een richting moest kiezen; loopbaanbegeleiding of de organisatie kant.

  Op dit platform zitten ook nog actieve studenten dus ik ga er vanuit dat ze je kunnen helpen.
  Succes!

  Nog 2 antwoorden Toon minder antwoorden

 • Hoihoi! Momenteel zit ik in het laatste jaar van de MBO opleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener, en ik wil volgend schooljaar graag starten met HRM voltijd in Enschede. Nu ben ik erg slecht in rekenen, is de opleiding dan wel haalbaar? En hoe zit het qua engels? Groetjes Britt
  Britt
  vroeg 3 jaar, 6 maanden geleden
  Ilse
  zei 3 jaar, 6 maanden geleden

  Hoi Britt,
  Leuk dat je vanuit het MBO de stap gaat maken naar het HBO. Heb ik ook gedaan. Ik was niet zo goed in economie maar heb ook mijn HRM diploma;). Ik denk dat begrijpen van kosten belangrijker is dan het uitrekenen zelf. Ik ben ook geen rekenwonder, maar gelukkig is de rekenmachine uitgevonden en zijn er veel Tools voor berekeningen. Ik zal dat dus niet echt als een probleem zien. Als je maar wilt, dan komt de rest wel (desnoods met extra hulp)! Mbt Engels, durf ik geen antwoord op te geven, toen ik, inmiddels al meer dan 6 jaar geleden afstudeerde, werd alles net wat internationaler... dus andere ambassadeurs, vul maar aan! Succes. Groetjes Ilse

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hoi! Ik begin in september aan de studie, en heb een heel veel zin in! Alleen ben ik niet zeker of ik de boeken moet kopen. Het is me vaak gebeurd dat ik boeken kocht die niet gebruikt werden. Wat is jullie ervaring? En zitten jullie bij de studievereniging? En bevelen jullie dat aan?
  Marion
  vroeg 3 jaar, 9 maanden geleden
  Ilse
  zei 3 jaar, 9 maanden geleden

  Hi Marion,
  Herkenbare vraag. Ik heb destijds, in 2007 toen ik startte op het Saxion niet al mijn boeken te gelijk aangeschaft. Bewust ook bij sommige boeken oudere drukken besteld omdat het wel geld scheelde. Kwestie van uit t nieuwe boek een hoofstuk kopiëren als t echt achterhaalt is.
  Ik heb wel gemerk dat je veel (meer dan 75%) van je boeken wel nodig hebt en dat er destijds ook met readers werd gewerk die je toen voor een aantal euro nog moest aanschaffen. Inmiddels zijn we 10 jaar verder, dus geen idee hoe dat nu is - ook door de opkomst van digitale platformen;)
  Mbt studievereniging. Ik ben lid geworden van een studentenvereniging (ASV Taste), tijdens de intro/ kick-in, mee in aanraking gekomen. Top tijd gehad. Ga gewoon sfeer proeven tijdens de intoductie weken, en doe waar jij je prettig bij voelt!

  Succes met alles!

  Groetjes, Ilse

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hoi! Ik begin in september aan de studie, en heb een heel veel zin in! Alleen ben ik niet zeker of ik de boeken moet kopen. Het is me vaak gebeurd dat ik boeken kocht die niet gebruikt werden. Wat is jullie ervaring? En zitten jullie bij de studievereniging? En bevelen jullie dat aan?
  Marion
  vroeg 3 jaar, 9 maanden geleden
  Ilse
  zei 3 jaar, 9 maanden geleden

  Hi Marion,
  Herkenbare vraag. Ik heb destijds, in 2007 toen ik startte op het Saxion niet al mijn boeken te gelijk aangeschaft. Bewust ook bij sommige boeken oudere drukken besteld omdat het wel geld scheelde. Kwestie van uit t nieuwe boek een hoofstuk kopiëren als t echt achterhaalt is.
  Ik heb wel gemerk dat je veel (meer dan 75%) van je boeken wel nodig hebt en dat er destijds ook met readers werd gewerk die je toen voor een aantal euro nog moest aanschaffen. Inmiddels zijn we 10 jaar verder, dus geen idee hoe dat nu is - ook door de opkomst van digitale platformen;)
  Mbt studievereniging. Ik ben lid geworden van een studentenvereniging (ASV Taste), tijdens de intro/ kick-in, mee in aanraking gekomen. Top tijd gehad. Ga gewoon sfeer proeven tijdens de intoductie weken, en doe waar jij je prettig bij voelt!

  Succes met alles!

  Groetjes, Ilse

 • Dag dames,Ik heb interesse in de opleiding HRM, al een tijdje maar ben hier nooit eerder aan begonnen. Stom he?Nou heb ik interesse in de deeltijd variant, omdat voltijd studeren voor mij helaas geen optie meer is.Hebben jullie enig idee of dit vakkenpakket lijkt op de voltijd?
  Sylvahna
  vroeg 3 jaar, 9 maanden geleden
  Ilse
  zei 3 jaar, 9 maanden geleden

  Beste Sylvahna,
  het is gelukkig nooit te laat om te doen - wat je wilt doen. Dus alleen maar super goed dat jij er alsnog aan gaat beginnen! Beter laat dan nooit ;). Ik durf alleen geen antwoord te geven op je vraag, behalve dat ik nieuwsgierig ben, waarom je dat zo specifiek wilt weten. Uiteindelijk ontvangen Voltijds en deeltijds studenten het zelfde diploma (Bachelor HRM). Succes met je vervolg-stappen!
  Groetjes, Ilse

  Nog 2 antwoorden Toon minder antwoorden

 • Dag Ilse, bedankt voor je snelle reactie. De reden dat ik dat vraag is omdat het vakkenpakket van voltijd er zo onwijs leuk en interessant uitziet!
  Sylvahna
  vroeg 3 jaar, 9 maanden geleden
  Ilse
  zei 3 jaar, 9 maanden geleden

  Haha dat is wel een goed argument. HR is ook een leuk vak (vakkenpakket). Volgens mij hebben we wel deeltijd ambassadeurs, dus dan volgt er vast snel een reactie, waar je inhoudelijk wat mee kan. Succes!

 • Hoi! Ik heb net mijn MBO afgerond en wil nu graag verder studeren. Nu lijkt HRM mij super leuk. Weten jullie of deze studie goed te doen is voor MBO'ers? En wordt er bij deze studie veel thuisstudie verwacht? Wordt dit als zware studie gezien? Welke vakken hadden jullie moeite mee? Groetjes!
  Eline
  vroeg 3 jaar, 12 maanden geleden
  Laura
  zei 3 jaar, 12 maanden geleden

  Hi Eline,

  Bedankt voor je vraag en leuk om te horen dat je interesse hebt in de opleiding HRM!

  Zelf heb ik ook mbo gedaan en vond de overgang naar het hbo best groot. Dit lag met name aan de hoeveelheid leerstof die je binnen acht weken je eigen moet maken. Vooral de eerste periode moest ik daar mijn weg in zien te vinden, maar zodra je de eerste periode door bent, is het ook duidelijker wat er van je verwacht wordt en hoe alles "werkt".

  Mijn ervaring is dat het voor mbo'ers goed te doen is. Een zware studie is het naar mijn mening niet zozeer; zo lang je elke les volgt en je huiswerk maakt, is het goed te doen. In mijn klas zaten meerdere mbo'ers en die zijn inmiddels allemaal geslaagd :-)

  Op het gebied van thuisstudie/ huiswerk wordt er van je verwacht dat je buiten de lessen om ook aan de slag gaat met de in de les besproken leerstof. Bijvoorbeeld voor het maken van huiswerkopdrachten, het maken van een eindverslag voor een een vak (informatie opzoeken in diverse bronnen, soms interviews afnemen, verslag schrijven) en het leren voor een tentamen (soms houdt dit in dat je hele boeken door moet nemen).

  Qua vakken heb ik de meeste moeite gehad met het vak 'onderzoek'. Vooral het statistiek gedeelte vond ik erg moeilijk, maar dat komt ook omdat ik totaal geen reken- en wiskundewonder ben ;-) En uiteindelijk toch het tentamen gehaald. Arbeidsrecht wordt ook vaak als een moeilijk vak gezien. Dat komt vooral door de hoeveelheid stof en het Arbeidsrecht wettenboek (je moet leren hoe je het moet lezen en interpreteren).

  Zelf vind/vond ik de opleiding goed te doen als mbo'er en zo lang je er vol voor gaat en je bijblijft met de stof, moet dat goed komen!

  Mijn tips:

  1. Probeer zo snel mogelijk na de eerste les van een vak, al een start te maken met leren en het maken van samenvattingen. Dit heeft mij veel geholpen om enigszins relaxt de tentamens en verslagen te maken.

  2. Neem de handleiding van elk vak goed door. Zo weet je welke onderwerpen er tijdens de lessen worden besproken en hoe en waarop je beoordeeld wordt. Soms staat er ook een planning in van de huiswerkopdrachten die je moet maken. Het is echt een fijne houvast in het structuren en leren van de leerstof.

  Hopelijk heb ik voldoende antwoord kunnen geven op je vraag. Zo niet, stel dan gerust nog een vraag :-)

  Fijne zondag!

  Hartelijke groet,
  Laura

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Kan ik met HRM beginnen in Enschede en wanneer je een afstudeerrichting kies later die je niet in Enschede kunt doen dan als nog over stappen naar Deventer?
  myrthe
  vroeg 4 jaar geleden
  Laura
  zei 4 jaar geleden

  Hi Myrthe,

  Bedankt voor je vraag!

  Je kan gewoon starten in Enschede met de opleiding HRM. Aan het einde van het eerste jaar kies je je afstudeerrichting/ uitstroomprofiel en in het tweede jaar ga je daarmee verder.
  Kies je bijvoorbeeld Human Talent Development (HTD) dan ga je het tweede jaar starten in Deventer. Ik heb meerdere klasgenoten gehad die het eerste jaar in Enschede gevolgd hebben en vervolgens verder zijn gegaan in Deventer :-)

  Ik wens je alvast veel plezier en succes toe met je studie!

  Hartelijke groet,
  Laura Bisschop

 • Hoe economisch gericht is de opleiding, als voorbeeld ik ben ontzettend geïnteresseerd in de mens op sociaal vlak, maar heb geen economie in mijn profiel!
  Max
  vroeg 4 jaar, 2 maanden geleden
  Ilse
  zei 4 jaar, 2 maanden geleden

  Hoi Max,

  Vroeger (2007) toen ik startte met de HRM opleiding, was er wel degelijk een vak Economie. Ook ik had geen economie in mijn profiel, tevens een MAVO diploma. Ik heb daardoor wel iets moeite gehad (kleine achterstand), maar heb het uiteindelijk ook met vlag en wimpel gehaald. Laat je dus niet tegenhouden door je profiel en het wel of niet hebben van vakken in je profiel. De ''mens'' & sociale vlak komt uiteraard voldoende terug om je daar op te storten! Groetjes, Ilse

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Krijg je voor het vak Business English een aparte certificaat?
  Iris
  vroeg 4 jaar, 3 maanden geleden
  Laura
  zei 4 jaar, 3 maanden geleden

  Dag Iris,

  Bedankt voor je vraag! Om eerlijk te zijn kan ik helaas geen antwoord geven op je vraag omdat ik dit vak niet heb gehad. Mijn advies aan jou is dan ook om aanstaande vrijdag naar de open dag te gaan :-) Deze is in Enschede van 13.00 uur tot 17.00 uur. Je zou dan je vraag kunnen stellen aan de aanwezige docenten die dit vak geven en/of studenten die dit vak hebben gehad.

  Hartelijke groet,
  Laura

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hoi, Ik ben me nog aan het oriënteren op wat voor opleiding ik zou willen doen. Ik zit te denken aan HRM. Daarom zou ik het fijn vinden om wat hoorcolleges van het 1e jaar door te kunnen lezen. Hierbij dus mijn vraag: Kan iemand mij wat hoorcolleges van HRM toe kunnen sturen? Alvast bedankt,
  Annemarie
  vroeg 5 jaar geleden
  Laura
  zei 5 jaar geleden

  Hoi Annemarie,

  Leuk dat je erover nadenkt om HRM als studie te kiezen! Ik kan je helaas niet helpen aan informatie over de hoorcolleges. Dit is, sinds ik ben gestart met de studie in 2011, op het gebied van de inhoud behoorlijk veranderd. Wel kan ik je vertellen welke vakken je zoal gaat krijgen in het eerste jaar.

  Kwartiel 1:
  - Schriftelijke communicatie 1
  - Inleiding Mens & Arbeid
  - Operationeel HR&BM
  - Probleemgestuurd onderwijs 1
  - Mondelinge communicatie 1 (dit vak loopt door in kwartiel 2)
  - Beroepen en opleidingen
  - Informatievaardigheden
  - Studieloopbaanbegeleiding

  Kwartiel 2:
  - Inleiding HTD
  - Operationeel HR&BM 2 Integraal model
  - Mondelinge communicatie 1
  - Probleemgestuurd onderwijs 2
  - Onderzoek 1 : probleemanalyse
  - Arbeidsmarktontwikkelingen
  - Studieloopbaanbegeleiding

  Kwartiel 3:
  - Organisatiepsychologie
  - Arbeidsrecht 1
  - Business English
  - Mondelinge communicatie 2 (loopt door in kwartiel 4)
  - Loopbaanadvies
  - Onderzoek 2: onderzoeksopzet
  - Studieloopbaanbegeleiding

  Kwartiel 4:
  - Ethiek
  - Sociale zekerheid 1
  - Business English
  - Mondelinge communicatie 2
  - Organisatiekunde
  - Studieloopbaanbegeleiding

  Wat ik je kan aanraden, als je dit nog niet gedaan hebt, is een keer meelopen met een eerstejaars (zogenaamde meeloopdag). Dan krijg je o.a. meteen een indruk van hoe de vakken er ongeveer uit zien en wat je dus zoal kan verwachten.

  Hier heb je meteen de link van de pagina waar je een 'knop' onderaan de pagina vindt en waar je je kan inschrijven voor een meeloopdag in Deventer of Enschede.

  https://saxion.nl/studeren/kiezen_en_kennismaken/Studiekiezer/ama/Human%20Resource%20Management1/Human%20Resource%20Management_vt_dev_ens/

  Mocht de link niet werken, dan kom je op deze manier bij het formulier: ga naar de opleiding HRM (via de studiekiezer). Klink vervolgens op het kopje ' oriëntatie'. Vervolgens vindt je onderaan de pagina de link naar het inschrijfformulier voor een meeloopdag.

  Ondanks dat ik je niet direct heb kunnen helpen aan de hoorcolleges, hoop ik dat je toch wat de informatie gehad hebt.

  Heel veel succes met het maken van je studiekeuze! Wat je ook kiest, alvast veel succes en plezier met je studie :-)

  Hartelijke groet,
  Laura

 • Ik ben erg geïnteresseerd in de mogelijkheid om in t 2e jaar HTD (Human Talent Development) te kunnen studeren in Deventer. Wat heeft jou zover gekregen om HRM in Deventer te gaan studeren? Is de stof te doen? Leuke manier van lesgeven? Let me know! Sanne
  Sanne
  vroeg 5 jaar, 3 maanden geleden
  Laura
  zei 5 jaar, 3 maanden geleden

  Hoi Sanne,

  Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in HTD! Wat mij zover gekregen heeft om te gaan studeren (voordat ik HTD ging doen) in Deventer was in eerste instantie omdat ik toen nog in Apeldoorn woonde, dus puur om de reisafstand. Het grootste gedeelte van de opleiding woon ik in Enschede en moest dus vaak heen en weer reizen. Helaas wordt HTD (op dit moment) alleen nog gegeven in Deventer en zal je, als je HTD kiest, ook heen en weer moeten reizen. Goed te doen hoor, maar als de keuze er was geweest om HTD in Enschede te doen, had ik dat gedaan. Dit is dan ook alleen gebaseerd op de reisafstand en niet om de docenten, locatie o.i.d.

  De HTD stof is naar mijn idee goed te doen, mits je bij blijft en (het liefst allemaal) colleges volgt. In het 2e jaar ben je voornamelijk praktisch bezig: zoals gespreksvoering en stage lopen naast het volgen van vakken, interviews afnemen en verwerken. in het 3e jaar ga je dieper op de stof in door veel artikelen en boeken te lezen op het gebied van o.a. sociale zekerheid, (studie)loopbaanleren en huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Het is even buffelen maar zeker goed te doen. In het 3e kwartiel start je met de BOP stage of minor. Het vierde jaar bestaat uit stage of minor en afstuderen.

  De manier van lesgeven verschilt heel erg per docent. De een is wat serieuzer dan de ander (dat hou je toch wel), maar over het algemeen zijn de lessen leuk en interessant genoeg om te volgen en vol te houden ;-) Vooral de lessen van Marion Treep (Sociale Zekerheid & Arbeidsrecht) zijn ontzettend leuk omdat ze 'droge' stof tot iets heel levendigs kan maken. Klinkt misschien wat gek, maar als je een college van haar gaat volgen, weet je precies wat ik bedoel! Jouke Post en Ad van der Stadt zijn vakinhoudelijk erg goed en de lessen zijn leuk doordat er ruimte is voor humor.

  Succes met je keuze!

  Hartelijke groet,
  Laura

Ontdek

Ambassadeurs plaatsen tweets, blogs & beantwoorden vragen van IntoSaxion.

 • De #OnlineOpenDagen van @Saxion zijn begonnen! Vind je nieuwe opleiding via https://t.co/actpygPYm3 #intosaxion https://t.co/JLmYbZa9FD

 • De #OnlineOpenDagen zijn begonnen! Vind je nieuwe opleiding via https://t.co/PvqB0GT1jU #intosaxion https://t.co/N4QoN5r14E

 • #HR stage plek - #NOS - #Hilversum #intosaxion #stage https://t.co/qFuZWCgrue

 • Mooie junior #hr advies rol #vacature #Zwolle #IntoSaxion https://t.co/TpjXvApM0d

 • #HR bijbaan #Utrecht #student #IntoSaxion https://t.co/llvXKgDB7W

 • Aanwezig, ga ik nog Twitteraars tegen komen? #NVP #HRm #IntoSaxion https://t.co/PmW44WObpe

 • Heb jij na de open dag nog vragen over de opleiding #HRM of studeren met een beperking? Stel gerust je vragen via #IntoSaxion :-) @Saxion @SaxionAMAHRM #studerenmeteenbeperking #opendag Ik beantwoord ze graag!

 • Aangemeld #HRTechnovation #Congres -Wie ga ik tegenkomen? #HR #IntoSaxion @nvp https://t.co/MGcVvny1mY #NVP

 • Wat een spanning vanochtend, maar mag met trots zeggen dat ik geslaagd ben 🎉💪 Een mooi cijfer (7) gekregen voor beide (scriptie en verdediging) onderdelen. Bachelor of Human Resource Management in de pocket! #IntoSaxion @Saxion @SaxionAMAHRM #HRM

 • Yes! Scriptie heeft voldoende basis voor het eindgesprek :D Volgende week dinsdag eindgesprek.... #Saxion @SaxionAMAHRM #Intosaxion #scriptie

 • Wachten op de uitslag: weet weer precies hoe het voelde toen ik zat te wachten op de uitslag van mijn eindexamen 14 jaar geleden..... #despanningstijgt #Saxion #IntoSaxion #SaxionAMAHRM #voldoendeofonvoldoende #scriptie

 • Eindelijk klaar 💪 Alles is zojuist digitaal (definitief) ingeleverd. Morgenochtend de scriptie in persoon afleveren @SaxionAMAHRM #IntoSaxion #Saxion en dan: Let the waiting game begin (en hopen dat dat het goed genoeg zal zijn 🙏) #spannend https://t.co/mjZR6ojt70

 • Pfoe, zojuist de definitieve versie van mijn scriptie naar de drukker gestuurd..... #Saxion #SaxionAMAHRM #opgelucht #IntoSaxion https://t.co/ewFSV1qsbb

 • RT @AnjaSenger: #hbo #saxion #deventer #havo en #mbo studenten opgelet! #kans #opendagen breng een bezoekje aan onze academie mens en arbei…

 • Gisteren feedback gehad en zojuist aangemeld voor de afstudeerronde van 8 januari..... #nogevendoorzetten #Saxion @SaxionAMAHRM #IntoSaxion

 • Scriptie ingeleverd voor (hopelijk) de laatste feedbackronde..... #Saxion #SaxionAMAHRM https://t.co/HBpEx5Qthi

 • Eerste werkweek achter de rug #JusdaEurope - Wijchen. Wat een #energie en bevlogenheid! Wauw! Volgende week introductie in #Pardubice #onboarding #HRM #IntoSaxion https://t.co/zFIbmw3VWF

 • Iemand nog interesse in -oude- #HRM #IntoSaxion #studieboeken #P&O ?! https://t.co/oMZEuFBJKc

 • #stage #vacature #HRM #IntoSaxion https://t.co/zmPAB5UnnK

 • RT @SCorporaal: #Saxion +AMA start nieuwe 2jarige opleiding coaching+leidinggeven.Ben of ambieer jij middenkaderfunctie?Help ons aub:https:…

Laad meer

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?