HBO-Rechten

Goedenavond! Ik heb de keus tussen HBO recht of rechtsgeleerdheid aan de universiteit. Heeft iemand van jullie ook voor die keuze gestaan? Na welke opleiding vind je sneller een baan (als jurist, geen toga beroep).

L
ongeveer 2 jaar geleden
1 Antwoord
Remy van Uffelen
Remy van Uffelen
ongeveer 2 jaar geleden

Goedenavond, alhoewel ik zelf niet voor die keuze heb gestaan, kan ik wel jouw vraag beantwoorden aan de hand van mijn eigen ervaring op het hbo en de ervaringen van oud-klasgenoten die momenteel rechtsgeleerdheid volgen.

Het belangrijkste verschil is dat het hbo meer gericht is op de praktijk, en rechtsgeleerdheid meer op het theoretische/wetenschappelijke. Tijdens de opleiding HBO-Rechten doe je meer praktijkervaring op door stages te volgen, praktijkopdrachten te maken en een minor te volgen. Daarentegen is de opleiding rechtsgeleerdheid meer gericht op theoretische kennis en biedt deze opleiding dus ook minder praktijkervaring aan. Bij de opleiding rechtsgeleerdheid zou je echter wel eenmalig een stage kunnen lopen, maar deze wordt niet vanuit de studie zelf aangeboden. Een mogelijkheid voor een minor wordt echter wel door de opleiding rechtsgeleerdheid geboden.

Omdat je juist meer kennis hebt opgedaan van de praktijk na een HBO-Rechten studie, sta je in dat opzicht een stapje voor op een sollicitant die net een bachelor rechtsgeleerdheid heeft afgerond. Hiermee zou je enigszins een voordeel kunnen hebben. Uiteindelijk hangt het van jouw persoonlijke interesses (meer theorie of meer praktijk) af en de instantie waar je solliciteert.

Ik hoop dat dit antwoord jou op weg helpt om een goede keuze te maken. Mocht je nog een vraag hebben, dan kun je deze gerust stellen!

Fijne avond,

Remy

Is jouw vraag nog niet beantwoord?