HBO-Rechten

Mijn vraag is of de overstap van het mbo naar het hbo rechten groot is? Ook vraag ik mij af of het een probleem is dat mijn mbo opleiding in de zorg sector zat en niet in de juridische sector.

Sophie-Willemijn
meer dan 1 jaar geleden
1 Antwoord
Nick Blaauwbroek
Nick Blaauwbroek
meer dan 1 jaar geleden

Dag Sophie-Willemijn,

Dit verschilt natuurlijk per persoon. Ik kan je wel vertellen hoe ik de overstap van het mbo naar het hbo heb ervaren om je daarmee misschien te helpen met jouw beeldvorming. Daarbij wil ik opmerken dat mijn vooropleiding wel een juridische was en ik mij dus maar beperkt in jouw situatie kan verplaatsen.

Persoonlijk vond ik het verschil tussen mbo en hbo erg meevallen. De grootste verschillen zijn de mate van vrijheid die je krijgt en het tempo waarin gewerkt wordt. Dit klinkt misschien nog wat vaag en ik probeer hieronder dan ook om iets concreter te zijn.

Tijdens deze hbo-opleiding heb je veel minder ingeroosterde uren. In leerjaar een is dit ongeveer vijftien tot twintig uren per week. Je volgt drie kennisvakken waarvoor je literatuur moet lezen ter voorbereiding op het college. Er staat voor elk vak ongeveer veertig pagina's per week voorgeschreven, dit is een ruwe schatting. Daarbuiten heb je ook elke periode een project waarin je met een groep opdrachten maakt. Tot slot volg je in het eerste jaar elke periode een vak Nederlands.

Dat jij geen juridische voorkennis hebt lijkt mij niet per se een probleem. Dit omdat iemand die van de havo komt dit ook niet heeft. De voorkennis die ik had gaf mij de eerste twee periodes een kleine voorsprong. Daarna loopt het qua kennis al redelijk gelijk.

Mocht je naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben stel ze dan gerust!

Met vriendelijke groet,

Nick

Is jouw vraag nog niet beantwoord?