HBO-ICT

ICT is overal en niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het brede vakgebied innoveert voortdurend, waardoor oplossingsgerichte specialisten met technische vaardigheden onmisbaar zijn. Gedurende de opleiding HBO-ICT word je opgeleid tot een ICT-professional, die weet wat gebruikers nodig hebben. Met jouw computer skills en sociale vaardigheden ben je een waardevolle medewerker voor vele bedrijven.

Het eerste half jaar is oriënterend. Je maakt kennis met de verschillende richtingen, waarna je kiest uit drie verschillende studieroutes om je te specialiseren: Business, IT Service Management of Software Engineering.

Hierbij alvast wat handige links met antwoorden op veelgestelde vragen!

- Is er een mogelijkheid om in februari in te stromen?

- Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

- Wat zijn de toelatingseisen?

Nog meer vragen? Op onze website vind je alles over de start van je studie!

IntoSaxion is niet bedoeld voor het werven van personeel, stagiaires en afstudeerders. Deze vragen worden verwijderd en dus niet beantwoord.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Deventer, Enschede

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Ik heb een tijdje gewerkt en heb een mbo4 diploma , als ik aan de opleiding begin ben ik 23 , ben ik dan niet veel ouder dan iedereen in mijn klas?
  Mike
  vroeg 1 week geleden
  Fabian
  zei 1 week geleden

  Goedemiddag Mike,

  Mijn ervaring is dat er meerdere mensen van MBO naar HBO doorstromen en is de gemiddelde leeftijd rond de 20/22 en ook dus rond de 23 jaar. Dit zal niet veel schelen en storend zijn!

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hoe zit het met vakken als Nederlands Engels & Rekenen?
  Lars
  vroeg 3 weken, 4 dagen geleden
  Fabian
  zei 3 weken, 4 dagen geleden

  Goedemorgen Lars, Op het HBO zijn er geen standaard vakken zoals op het MBO dit betekent dat je inprincipe geen Nederlands Engels en rekenen krijgt. Wel kan het zijn dat je business Engels als vak krijgt. Dit ligt aan de richting die je kiest. Met vriendelijke groet, Fabian Velders

 • Hallo, ik wil dit jaar gaan beginnen met de opleiding HBO-ICT, maar zou graag willen weten wat de studiemiddelen ongeveer kosten.
  J
  vroeg 2 maanden, 3 weken geleden
  Thijs
  zei 2 maanden, 3 weken geleden

  Hi,
  Voor deze opleiding heb je een laptop en enkele boeken nodig.
  Boeken bestel je per half jaar, de kosten verschillen per profiel en per studiefase.
  Via de website studystore.nl kun je de opleiding HBO-ICT kiezen en de lijsten met studiemiddelen bekijken. Op de eerste leermiddelenlijst staat ook welke specificaties voor een laptop aangeraden worden.

 • Hallo, ik wil dit jaar gaan beginnen met de opleiding HBO-ICT, maar zou graag willen weten wat de studiemiddelen ongeveer kosten.
  J
  vroeg 2 maanden, 3 weken geleden
  Thijs
  zei 2 maanden, 3 weken geleden

  Hi,
  Voor deze opleiding heb je een laptop en enkele boeken nodig.
  Boeken bestel je per half jaar, de kosten verschillen per profiel en per studiefase.
  Via de website studystore.nl kun je de opleiding HBO-ICT kiezen en de lijsten met studiemiddelen bekijken. Op de eerste leermiddelenlijst staat ook welke specificaties voor een laptop aangeraden worden.

 • Hallo,Ik wil graag ethical hacker worden, is deze opleiding daar goed voor of krijg je daar niks over te weten?
  Ruben
  vroeg 2 maanden, 3 weken geleden
  remco
  zei 2 maanden, 3 weken geleden

  Hey Ruben,

  Er is wat aandacht voor security, maar niet genoeg om jezelf "ethical hacker" te noemen na het afronden van de opleiding. Je hebt wel een basis voor programmeren, netwerken, security types en dat soort dingen om zelf verder te leren.

 • Hallo,Ik wil graag ethical hacker worden, is deze opleiding daar goed voor of krijg je daar niks over te weten?
  Ruben
  vroeg 2 maanden, 3 weken geleden
  Thijs
  zei 2 maanden, 3 weken geleden

  Hi Ruben,
  De opleiding HBO-ICT kent verschillende studieroutes en een van de specialisaties is IT-Security, je volgt de specialisatie in het 4e jaar.
  Tijdens de eerste twee jaar van de opleiding is er ook zeker aandacht voor IT-Security, je krijgt vooral les over het voorkomen van beveiligingsincidenten, minder over ethisch hacken maar ook hier zijn enkele lessen over.
  IT-Security is tijdens de eerste jaren van deze studie slechts een klein deel van de totale studie.

  Ik ben zelf nog niet met mijn specialisatie bezig, en weet daarom ook niet precies wat de specialisatie inhoud.
  Daarom heb ik voor je opgezocht welke onderwerpen er tijdens de specialisatie IT-Security (4e jaar) aan bod komen:
  "De specialisatie IT Security richt zich op de volgende competenties:
  Ontwikkeling van kennis van informatiebeveiligingsstandaarden en best practices
  Opstellen van informatiebeveiligingsplannen die voldoen aan de huidige standaarden, gebaseerd op informatiebeveiligingsbeleid
  Ontwerpen en implementeren van technische IT-beveiligingsmaatregelen die het informatiebeveiligingsplan realiseren
  Testen van de effectiviteit van technische IT-beveiligingsmaatregelen.
  Bewaken en analyseren van beveiligingsinformatie en handelen bij beveiligingsinbreuken
  De steeds grotere behoefte aan beveiligingsprofessionals garandeert volop kansen op werk.
  Dit programma geeft de student een solide basis waarop een carrière als IT-beveiligingsprofessional kan worden gebouwd.
  Er is geen einde aan de race tussen cybercriminelen en beveiligingsprofessionals, dus de carrièremogelijkheden op lange termijn zijn uitstekend.
  Deze specialisatie bereidt je voor op het beroep van ICT Security Specialist."

  Zoals je hier ziet richt deze studie met de IT-Security specialisatie zich vooral op het beroep ICT Security Specialist, hierbij hoort zeker technische kennis van netwerken, kennis over het voorkomen van aanvallen door hackers en kennis over het reageren hierop.
  Ik kan je zeker aanraden om naar een (online) open dag te komen, de docenten kunnen je vast meer vertellen over de mogelijkheden van ethical hacker binnen deze studie.

 • ik ben van plan om na mijn ICT niveau 4 opleiding door te studeren naar HBO-ICT. ik wil namelijk de Engelstalige opleiding volgen, maar ik zag dat het alleen in Deventer was. komt er in de toekomst ook een Engelstalige ICT opleiding in Enschede?
  E
  vroeg 3 maanden geleden
  remco
  zei 3 maanden geleden

  Hier is een kort antwoord op te geven. Nee. De Engelstalige opleiding is in Deventer en de Nederlands talige opleiding is in Enschede. Momenteel zijn er geen plannen om dit te veranderen.

 • Hallo, ik ben het meest geïnteresseerd in front-end development. Zou ICT een geschikte opleiding zijn om als web developer/front-end developer in de toekomst te werken?
  Fadi
  vroeg 4 maanden, 1 week geleden
  Fabian
  zei 4 maanden, 1 week geleden

  Goedeavond Fadi,

  De opleiding HBO-ICT bestaat uit drie richtingen waarvan Software Development een van de richting is. Hierbij leer je alle facetten van de Software engineering en dus ook de web en front-end development dit sluit dus hierop aan!

 • komt de bachelor ICT - software ontwikkeling in 2021 beschikbaar op de locatie Enschede of alleen Deventer?
  Tjeerd
  vroeg 5 maanden, 3 weken geleden
  remco
  zei 5 maanden, 3 weken geleden

  In Enschede is de voltijd opleiding HBO-ICT beschikbaar. Ik denk dat dat is wat je zoek?

  Info -> https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/hbo-ict

 • het eerste half jaar moet je tussen drie verschillende studieroutes kiezen: Business, IT Service Management of Software Engineering. mijn doel is om later een IT Manager te worden. welke studieroute raden jullie aan?
  E
  vroeg 7 maanden, 3 weken geleden
  remco
  zei 7 maanden, 3 weken geleden

  Dan raad ik je aan om te kijken naar Business en IT Service Management om te zien welke van die 2 jou licht. Met beide richtingen kun je later die kant op. Alleen met Software engineering lijkt me dit wat onwaarschijnlijker.

 • Goedemiddag, Ik ben coordinator van een Onderwijsproject op een basisschool in Deventer waarin de leerlingen van groep 7 en 8 les krijgen van professionals. Zouden jullie ICT studenten het leuk vinden om een gastles te komen geven voor het vak Gamedesign? Ik hoor het graag! mvg,Evelien Feltzer
  Evelien
  vroeg 8 maanden, 1 week geleden
  remco
  zei 8 maanden geleden

  Hey Evelien,

  Ik heb helaas nog geen antwoord voor je, maar heb jouw vraag bij het team neergelegd in de hoop dat iemand die dit wel kan beantwoorden & organiseren hier iets mee gaat doen. Het idee vind ik namelijk super leuk!.

  Zodra ik meer weet zal ik je via hier informeren.

  Met vriendelijke groet,

  Remco Plas

 • ik ga na de zomer aan de opleiding beginnen, bij het aanschaffen van de laptop heeft een medewerker van een elektronicawinkel mij geadviseerd om een AMD processor in plaats van een Intel te kopen, maar mag dat wel eigenlijk bij de opleiding of is het specifiek intel?
  Gamil
  vroeg 8 maanden, 3 weken geleden
  remco
  zei 8 maanden geleden

  De processor maakt niet uit voor de opleiding. AMD is prima :)

 • Hey ^^Over een maandje begin ik dan eindelijk met de opleiding. Ik ben nu aan het kijken voor een nieuwe laptop (die ik nu heb is namelijk al een aantal jaar oud).Ik heb op dit moment deze op het oog: Asus VivoBook 15 K571LH-BQ157TIs deze goed genoeg voor de programmeer specialisatie?
  Amber L
  vroeg 8 maanden, 3 weken geleden
  Fabian
  zei 8 maanden, 3 weken geleden

  Hey Amber,

  Zo te zien is deze laptop wel geschikt voor de opleiding! Ze raden namelijk een i7 en 16 GB werkgeheugen aan en de 1000 GB SSD is ook ruim voldoende voor de opleiding. Ik hoop dat ik je hierover genoeg heb geholpen hiermee!

 • Moet je voor de ict studie speciaal een snellere laptop halen dan andere studies? En wat raden jullie aan?
  Robin
  vroeg 9 maanden, 3 weken geleden
  Thijs
  zei 9 maanden, 2 weken geleden

  Hi Robin, Voor de ICT opleidingen zijn er wat extra eisen aan de laptop. Het Saxion geeft de volgende specificaties als minimale eisen: Intel Core I5/I7 processor (met virtualisatie ondersteuning), 16 GB intern geheugen (RAM-geheugen), minimaal 256 GB SSD opslag (ik raadt persoonlijk minimaal 500GB SSD opslag aan). Gr. Thijs

 • Hi, Mijn batterij gaat ongeveer 3 uur mee, terwijl ik normale werkzaamheden doe, is dat genoeg?
  Y
  vroeg 10 maanden geleden
  Thijs
  zei 10 maanden geleden

  Hi, Ja dat is prima, de meeste lessen duren 1,5 tot 3 uur dus dan hoef je niet elke les op te laden. En elk lokaal heeft de mogelijkheid om op te laden voor als je lang moet werken met zware programma's.

 • ik studeer nu niveau 4 ict beheerder. na mijn opleiding wil ik verder studeren op het hbo met ict. wat kan ik allemaal verwachten? wat is het verschil tussen mbo en hbo op ict gebied?
  Emre
  vroeg 10 maanden, 3 weken geleden
  Thijs
  zei 10 maanden geleden

  Hi, Ik kom zelf ook van mbo niveau 4 ICT beheer en volg nu de studierichting ITSM van HBO-ICT. Mijn ervaring was dat je op technisch gebied al erg veel voorsprong hebt maar dat op het hbo ook het minder technische deel van ICT erg belangrijk is (organisatiekunde, IT-architectuur, beheerprocessen en onderzoeken). Het grootste verschil tussen mbo en hbo vind ik de manier van werken aan projecten en opdrachten. Op het hbo wordt meer verwacht dat je zelfstandig werkt aan de opdrachten en dat je er zelf voor zorgt dat je de opdrachten op tijd inlevert. Voor mij was het ook een groot verschil dat je meer in projectgroepen werkt en dus goed moet kunnen samenwerken.

 • Hi! Hoelang moet je batterij kunnen meegaan? Ik heb begrepen van medestudenten dat je best zware programma's moet draaien, maar daardoor gaat je batterij snel leeg neem ik aan. Of is het mogelijk om je batterij op te laden op het Saxion terwijl je les hebt?
  Y
  vroeg 10 maanden geleden
  Thijs
  zei 10 maanden geleden

  Hi, (Bijna) alle lesruimtes hebben de mogelijkheid om je laptop op te laden. (Ik heb nog nooit les in een lokaal gehad zonder die mogelijkheid) Het is alleen wel handig als je laptop een redelijke accu heeft zodat je niet bij elke les hoeft op te laden (en bijvoorbeeld tijdens het geven van een presentatie).

 • Hi, ik heb momenteel de volgende laptop: i7-5700HQ16 GB ramNvidia geforce GTX 950M
  Y
  vroeg 10 maanden geleden
  Thijs
  zei 10 maanden geleden

  Hi Y,
  De processor en het werkgeheugen is geschikt voor de ICT opleiding.
  Het is wel belangrijk dat de laptop SSD opslag heeft (ik raadt minimaal 500 GB aan), dit zie ik bij jouw specificaties er niet bij staan maar kun je zelf even controleren.

 • Aan Fabian:Kan je mij misschien het exacte vakkenpakket sturen? Dan kan ik het namelijk vergelijken met technische bedrijfskunde.
  Youri
  vroeg 10 maanden, 2 weken geleden
  Fabian
  zei 10 maanden, 1 week geleden

  Hey Youri,

  Momenteel wordt er een nieuw curriculum ontwikkeld waarbij de vakkenpaketten er anders gaan uitzien dan het voorheen was. Dus wanneer jij deze studie eventueel gaat doen zullen er een paar wijzigingen zijn maar mijn vakkenpakket in het jaar 1 was: introductie programmeren, introductie itsm, organisatie en it, project hello world. ik heb in het tweede kwartiel programmeren laten vallen anders kreeg je (obkjectgeorienteerd programmeren.) maar heb project hello world 2, infrastructure essentials em gedrag in organisaties gehad. hierna heb ik het probiel business gekozen en kreeg ik financien databases projectmanagement en project ehealth laatste kwartiel: project bedrijfsinnovatie, Procesmanagement, webontwikkeling(eigen website maken(basic)) en business english. Dit is het eerste jaar! Hopelijk heb ik je genoeg geinformeerd!

 • Hi, momenteel zit ik mijn laatste jaar van mijn MBO 4 opleiding applicatie- en mediaontwikkelaar. Nu weet ik dat programmeren niet voor mij is, maar ICT nog wel. Is business IT misschien een goed alternatief voor mij? Is er iemand die in mijn schoenen heeft gestaan en hier ook over twijfelde?
  Stefan
  vroeg 10 maanden, 4 weken geleden
  Fabian
  zei 10 maanden, 2 weken geleden

  Hey Stefan, Als programmeren jou niet ligt is Business IT zeker nog een goede IT opleiding tijdens business it krijg je minimaal met programmeren te maken natuurlijk wel een klein beetje.

 • Welke vakken heb je? En is de opleiding leuk/moeilijk voor jou?
  Youri
  vroeg 10 maanden, 2 weken geleden
  Fabian
  zei 10 maanden, 2 weken geleden

  Hey Youri!

  Ik ben zelf een HBO-ICT Business student
  Hierbij krijg ik vakken over databases, klein beetje programmeren, management vakken, klein beetje financiële vakken. Oftewel heel breed en je leert van alles. Is het makkelijk/moeilijk?! Dat verschilt per persoon. Zelf vind ik het een prima studie en de last is niet heel erg zwaar maar merk dat er wel andere mensen zijn die er meer moeite/energie er moeten insteken.

 • Moet je in het eerste jaar stage lopen? Welke vakken krijg je? Hoeveel Engels zit er in het eerste jaar? Zijn er wel genoeg banen op hbo-niveau in de ICT? Hoeveel uur ben ik kwijt aan studeren? Hoe ziet mijn week eruit? Hoeveel huiswerk krijg je? Hoe worden tentamens gegeven?
  Narek
  vroeg 11 maanden geleden
  remco
  zei 11 maanden geleden

  Hey Narek,

  Dat zijn veel vragen ^_^ Ik ga ze even opdelen.

  Moet je in het eerste jaar stage lopen? :
  Nee, in jaar 1 hoef je geen stage te lopen, dit is pas in jaar 3

  Welke vakken krijg je?:
  Dat kan ik je zo niet vertellen, het curriculum voor het nieuwe eerste jaar wordt
  aangepast met wat ik gehad heb, kijk even op de Saxion site voor de lessen.

  Hoeveel engels zit er in het eerste jaar?:
  Het is een It opleiding. De lessen worden welliswaar in het Nederlands gegeven, maar de
  info die je online gaat vinden zoals bij programmeren is over het algemeen Engels.

  Zijn er wel genoeg banen op hbo-niveau in de ICT?:
  Zeker! er is een tekort aan software developers waardoor er per afstudeerder ongeveer 15
  vacatures zijn. Voor de ITSM & business kan ik niet praten, maar ik denk dat daar ook
  genoeog werk in is

  Hoeveel uur ben ik kwijt aan studeren?:
  Het is een voltijd opleiding. In principe ben je er dus 40 uur per week aan kwijt. In de
  praktijk is dit minder, maar dat ligt aan hoe snel je zelf bent. Ik verwacht richting de 30 -
  35 uur.

  Hoe ziet mijn week eruit?:
  Ook hier durf ik je niet echt antwoord op te geven vanwege de aanpassing aan het
  curriculum.

  Hoeveel huiswerk krijg je?:
  Ongeveer 50% van de tijd ben je op school en 50% is huiswerk.

  Hoe worden tentamens gegeven?
  Hoe bedoel je precies? Als locatie? of inhoud?

  Grt, Remco

 • Hoi student, Ik heb weinig ervaring met coderen, welke codeertalen raad je me aan om in de komende periode te leren als voorbereiding voor de opleiding? Is de opleiding te doen als je weinig tot geen ervaring met coderen hebt? Wat voor programma's raad je aan om te maken in het begin? Dankjewel!
  Denny Kaatman
  vroeg 11 maanden geleden
  remco
  zei 11 maanden geleden

  Hey Denny,

  Wij programmeren in Java, als je jezelf wil voorbereiden (goed bezig trouwens) dan raad ik je aan om daar mee te beginnen.

  Het is trouwens niet nodig om ervaring te hebben, de opleiding is ingesteld om je vanaf niks op niveau te krijgen.

  Grt, Remco

 • Wat zijn de certificaten die vereist zijn om deel te nemen aan deze studie voor een buitenlander?Wat is het vereiste niveau van wiskunde in het Engels en NederlandsHeb ik andere materialen nodig?
  karol
  vroeg 1 jaar geleden
  Thijs
  zei 1 jaar geleden

  Hi Karol,
  Voor meer informatie over de toelatingseisen voor de HBO-ICT studie kun je kijken op:
  https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/hbo-ict/toelating
  Onder het deel Buitenlands Diploma staat precies aan welke eisen je moet voldoen zonder Nederlandse vooropleiding.
  Voor alle ICT richtingen heb je een laptop (Minimale eisen: Processor: I5/I7 - Minimaal 256GB SSD - 16GB RAM - Wifi verbinding en virtualisatie ondersteuning) en meerdere studieboeken nodig.
  Hopelijk heb ik hiermee je vragen kunnen beantwoorden.
  Gr. Thijs

 • Is het mogelijk om zonder een (ICT)vooropleiding deel te nemen aan de opleiding HBO-ICT door het maken van een toelatingstest? Zonder enige diploma dus?
  Anthon
  vroeg 1 jaar, 1 maand geleden
  remco
  zei 1 jaar geleden

  Ik heb het even voor je bij een docent nagevraagd. Je hebt tenminste een HAVO of MBO opleiding nodig om deel te nemen aan de opleiding. Dit hoeft niet per se een ict opleiding geweest te zijn.

 • Moet je programmeren al als een hobby hebben om mee te kunnen doen op de opleiding HBO-ICT?
  Angelo
  vroeg 5 jaar, 4 maanden geleden
  remco
  zei 1 jaar geleden

  Het zou natuurlijk mooi meegenomen zijn om al ervaring te hebben met programmeren, maar nee dit is niet nodig. Ik ben zelf begonnen met 0 kennis van programmeren. De opleiding is opgezet met de verwachting dat je nog geen voorkennis hebt van programmeren dus wordt alles vanaf de basis uitgelegd. Heads up though, als je geen ervaring hebt dan kan het aan het begin wel snel lijken te gaan dus zorg dat je goed bij blijft met de huiswerkopdrachten en niet achter komt te liggen. Als je dat doet dan komt het wel goed ^_^.

 • Ik wil volgend jaar deze opleiding gaan doen. Wat houdt de opleiding ongeveer in? Welke programma's en boeken worden er gebruikt? Heb je misschien tips om mijzelf alvast voor te bereiden?
  Kelly
  vroeg 5 jaar, 6 maanden geleden
  remco
  zei 1 jaar geleden

  Hoe je jezelf moet voorbereiden ligt een beetje aan de richting die je uiteindelijk op wil gaan. Het is natuurlijk mooi als je passie hebt voor technologie.

  Het programma dat we gebruiken voor programmeren is IntelIj van JetBrains. Hierin programmeren we met JAVA en later JavaScript. Verder is het handig als je een beetje leert wat Git (Github/GitLab) is en hoe je hiermee overweg moet.

  Indien je niet richting programmeren gaat, stuur dan even een vervolg vraag met daarin de kant dat je denkt op te willen gaan zodat ik iemand van die opleiding kan vragen om antwoord te geven op wat je daarvoor kan voorbereiden.

 • Is het eerste jaar business IT veel programmeren? Ikzelf heb al ICT beheer gedaan op MBO en wil me nu in business IT oriënteren. Maar het programmeren is wel verplicht in dat geval?
  Lesly
  vroeg 5 jaar, 5 maanden geleden
  remco
  zei 1 jaar geleden

  Je begint de opleiding met raakvlak op alle onderdelen die de opleiding te bieden heeft. Hierbij komt natuurlijk ook programmeren aan bod. Je kiest al wel aardig snel welke richting je op wil gaan en wanneer dit business IT is dan valt het programmeren mee, maar is nog niet compleet weg. Ik zit zelf niet in de business IT maar ik geloof dat ze nog wat in PHP programmeren voor data analyse. Als je hier meer over wil weten, stuur dan even een vervolg vraag en ik zal iemand van die opleiding vragen om antwoord te geven.

 • Ik ben erg slecht in Engels. Is dat een probleem?
  Rick
  vroeg 6 jaar, 3 maanden geleden
  remco
  zei 1 jaar geleden

  Dat ligt eraan hoe slecht je in Engels bent. De lessen zijn in Enschede gewoon in het nederlands, maar veel info online in onze branche is in het Engels. dus in principe nee, maar het zou je wel baat doen om hier wat beter in te worden.

 • Krijgen eerstejaars en tweedejaars studenten wel eens met elkaar te maken tijdens de studie? Dus bijvoorbeeld samenwerkingsopdrachten of zo iets?
  M
  vroeg 6 jaar, 1 maand geleden
  remco
  zei 1 jaar geleden

  In principe heb je geen projecten samen. Dus in die zin nee. Maar wat opvalt is dat veel tweedejaars studenten zich geroepen voelen om de eerstejaars studenten te helpen waar nodig.

 • Is deze opleiding ook goed te doen als je weinig ervaring hebt met programmeren? Ik heb namelijk een aantal jaar geleden game engineering geprobeerd maar dat ging niet zo goed zonder ervaring.
  Amber
  vroeg 1 jaar geleden
  Bas
  zei 1 jaar geleden

  Hee Amber, de opleiding begint echt bij de basics dus je kan prima instromen zonder enige programmeer ervaring. Het is daarmee uiteraard wel belangrijk dat je de college's blijft volgen om bij te blijven ;)

 • Ik heb de laatste tijd geoefend met de programmeringtaal Java, maar ik vraag mij af van welke programmering taal gebruik wordt gemaakt binnen deze opleiding? Wat kan ik nog meer doen ter voorbereiding van deze opleiding .
  Max
  vroeg 1 jaar geleden
  Bas
  zei 1 jaar geleden

  Hey Max, je bent in het eerste jaar bijna alleen met Java bezig, maar later in de opleiding ga je ook veel doen met Javascript in combinatie met het NodeJS framework.

 • Hallo,Ik wil in de toekomst graag Ethical hacker worden..., Sluit deze studie er goed op aan? of moet ik verder kijken naar specifieke opleidingen zoals "Cyber Security".. Mocht het aan sluiten op deze opleiding, welke studie richting is dat dan?
  Tim
  vroeg 1 jaar geleden
  Bas
  zei 1 jaar geleden

  Dag Tim, los van het feit dat deze studie veel kennis biedt in onderwerpen die handig zullen bij het hacken ligt er geen nadruk op het Cyber Security gebied. De eventuele modules die wel op IT Security gebied te volgen zijn bevatten ook geen hacking vakken. Als dit specifiek is waar je naar zoekt, dan moet je denk ik nog even verder kijken :)

 • Is het uberhaupt mogelijk om zonder vooropleiding deze opleiding te volgen door het maken van een toelatingstest?
  Anthon
  vroeg 1 jaar, 1 maand geleden
  Kelvin
  zei 1 jaar, 1 maand geleden

  Hi Anthon,
  Daar is dit eigenlijk niet echt de plek voor om het te vragen. ;)

  Je kan dit proberen: https://www.saxion.nl/opleidingen/deeltijd/bachelor/hbo-ict/toelating
  of een mail sturen naar info@saxion.nl

 • Is de hele opleiding te volgen in enschede of moet je voor bepaalde vakken naar deventer?
  Kanuni
  vroeg 1 jaar, 2 maanden geleden
  Kelvin
  zei 1 jaar, 2 maanden geleden

  Ja de hele opleiding is op 1 locatie

 • Hello if I am a student from the un and I would like to study in your University is there somewhere I can live there, like dorms? I don't have too much money to rent a house
  Ofri kuperberg
  vroeg 1 jaar, 6 maanden geleden
  Kelvin
  zei 1 jaar, 6 maanden geleden

  Hi
  You can find student dorms at:
  https://www.roomspot.nl/en/
  Roomspot is a collaboration between the universities of Enschede and the housing agencies :)

 • Hoi, Deze opleiding lijkt mij super interessant. Echter ben ik niet heel technisch als in dingen bouwen etc. Maar ik kan wel heel goed met computers “omgaan” en vind dingen zelf uitvogelen heel erg leuk. Ook ben ik niet zo goed in wiskunde. Heeft deze opleiding dan wel zin voor mij?
  K
  vroeg 1 jaar, 7 maanden geleden
  Bas
  zei 1 jaar, 7 maanden geleden

  Dan ben je zeer zeker geschikt voor deze opleiding. Er komt haast geen wiskunde voor in de opleiding en je bent het grootste deel van de tijd bezig met dingen uitvogelen :)

 • Ik zie vaak reacties op de minimale specificaties van de laptop, maar wat is eigelijk de minimale batterijduur die je nodig bent? Ik zat namelijk te kijken in de richting van een gamelaptop en deze hebben vaak een korte batterijduur.
  Bas
  vroeg 1 jaar, 7 maanden geleden
  Bas
  zei 1 jaar, 7 maanden geleden

  Er zijn in alle lokalen vaak genoeg stopcontacten aanwezig. Ik heb zelf ook een batterij die niet heel lang mee gaat en heb in de afgelopen 3 jaar nog nooit het probleem gehad dat ik geen stroom meer had :)

 • Ik heb een bief gehad met een website voor schoolboeken en een website voor laptop, maar verder staat er nergens aangegeven welke boeken je moet halen en wat voor laptop je moet hebben. Krijg je daar nog speciefiek bericht over of moet je maar wat gaan kopen?
  Filip
  vroeg 1 jaar, 8 maanden geleden
  Bas
  zei 1 jaar, 8 maanden geleden

  Dag Filip,

  De laptop moet voorzien zijn van:

  - Minimaal i5 Core processor
  - Minimaal intern geheugen van 8 GB
  - Minimale opslagruimte van 128 GB
  - Wireless 802.11g voor Wifi
  - Netwerkaansluiting voor Ethernet
  - Aansluiting voor externe monitor/beamer (HDMI)

  Voor alles geldt eigenlijk hoe meer hoe beter. :)

  In geval van een Mac: Bootcamp erbij, er zijn een aantal dingen die onder MacOS niet goed werken.

  Het besturingssysteem mag je zelf kiezen Windows/Mac/Linux, de meeste mensen gebruiken Windows, hier zul je dus ook de minste problemen mee tegenkomen gedurende de opleiding.

  Ik heb zelf een laptop met een Linux operating system (Deepin OS), i7 Core processor, 16GB intern geheugen en 256GB SSD opslagruimte. Ik raad een SSD zeker aan, is wel duurder dan een HDD, maar een SSD is steviger en veel sneller.

  Kwa boeken zou ik wachten tot je de eerste colleges hebt gehad, vaak wordt dan verteld welke boeken je aan moet schaffen.

  Hopelijk heb ik hiermee je vraag goed beantwoord, fijne dag verder! :)

  Groetjes,

  Bas

 • Welke van de 3 richtingen binnen de ict opleiding wordt in het algemeen het moeilijkst ervaren.
  Noëlle
  vroeg 1 jaar, 8 maanden geleden
  Kelvin
  zei 1 jaar, 8 maanden geleden

  Lastig te antwoorden, ik zou zeggen dat dat de richting is waarin je het minst geïnteresseerd bent.

 • Als je later data analist wil worden welke van de 3 richtingen binnen de ict opleiding moet je dan kiezen?
  Noëlle
  vroeg 1 jaar, 8 maanden geleden
  Kelvin
  zei 1 jaar, 8 maanden geleden

  Waarschijnlijk Business IT of ITSM, maar dit word tijdens het eerste kwartiel en half jaar duidelijk gemaakt ;) want je begint ten eerste met alle 3 de richtingen, waarna je na het eerste kwartiel 1 van de 3 laat vallen. In het tweede kwartiel laat je weer 1 van de 2 vallen waarna je uiteindelijk eindigt met je gekozen richting.

 • Als je later voor beroep de security kant op wil met ict , welke van de 3 richtingen kun je dan het best kiezen?
  Noëlle
  vroeg 1 jaar, 8 maanden geleden
  Kelvin
  zei 1 jaar, 8 maanden geleden

  Met elke richting kan je wel in het cybersecurity werkveld terecht komen. De ene richting richt zich weer op andere onderwerpen dan de andere. Beide ITSM en SE richting zich dieper op de techniek, terwijl Business IT zich meer richt op het organiseren.

 • Klopt het dat de studenten die de richting software engineering doen meer computerskills hebben (opgelopen) na het behalen van hun diloma dan de studenten die voor de richting business hadden gekozen?
  Noëlle
  vroeg 1 jaar, 8 maanden geleden
  Kelvin
  zei 1 jaar, 8 maanden geleden

  Ja, ze hebben weer meer business gerelateerde skills.
  Dit word tijdens het eerste kwartiel duidelijk gemaakt.

 • Wat zijn de grootste verschillen tussen de middelbare en de hogeschool?
  Noëlle
  vroeg 1 jaar, 8 maanden geleden
  Kelvin
  zei 1 jaar, 8 maanden geleden

  Qua opleiding, heb je veel meer eigen verantwoordelijkheid. Maar hierdoor heb je ook meer vrijheid in de projecten.
  Naast je studie kom je in contact met het studentenleven, zoals de studie en studentenverenigingen en andere vette dingen.

 • Hoe ziet de eerste schoolweek van het 1e jaar eruit ?
  Noëlle
  vroeg 1 jaar, 8 maanden geleden
  Kelvin
  zei 1 jaar, 8 maanden geleden

  Hallo Noëlle,
  Maandag 26 en dinsdag 27 augustus zijn de academiedagen, daarvan kan je het programma vinden op https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/hbo-ict/startersinformatie
  deze dagen zijn verplicht.
  Woensdag en donderdag vind de HOI-week plaats, dit is de Saxion brede introducite:
  https://www.saxion.nl/studeren-bij/hoi-week/locaties/enschede
  ^ daar vind je meer informatie ;)

 • Ik wil HBO-ICT gaan volgen en dan de richting Business & IT-Governance. Mijn vraag is of een macbook pro geschikt is hiervoor. En welke specificaties aan te raden zijn?
  Jordy
  vroeg 1 jaar, 10 maanden geleden
  Bas
  zei 1 jaar, 8 maanden geleden

  Een MacBook pro is zeker geschikt, ik ken veel mensen die een Mac gebruiken op de studie.

  Voor de minimale eisen, zie het antwoord op deze vraag:
  https://www.intosaxion.nl/nl/dashboard/vragen/409/

 • Hoi, Is het mogelijk dat ik het eerste jaar studeer in Deventer. en dan het 2e jaar bijvoorbeeld op kamers ga in Enschede? Met vriendelijke groet, Thomas
  Thomas
  vroeg 2 jaar geleden
  Bas
  zei 1 jaar, 8 maanden geleden

  Dag Thomas, ik heb geen idee, ik zou als ik jou was een mailtje naar het Saxion sturen. Zij kunnen deze vraag wel voor je beantwoorden.

 • Hallo het is over een maand September en dat betekent dat school bijna begint. Raden jullie het aan om nu al boeken te bestellen of te wachten tot de introductieweek en kijken wat de docenten zeggen over welke boeken je echt nodig hebt?
  Sara
  vroeg 1 jaar, 8 maanden geleden
  Bas
  zei 1 jaar, 8 maanden geleden

  Ik zou wachten tot de docenten aangeven welke boeken handig zijn om aan te schaffen, dat heb ik in mijn 1e jaar ook gedaan.

 • Hallo Ik ga binnekort ict studeren, alleen ik heb niet de grootste computerkennis/skills. Krijg je in de 1e lesjaar alles stap voor stap uitgelegd of gaan de leraren er al van uit dat je bijvrbeeld al kennis hebt en bijvrbeeld al goeie programmeer skills, en bv al een website kan bouwen enzo?
  Sara
  vroeg 1 jaar, 8 maanden geleden
  Kelvin
  zei 1 jaar, 8 maanden geleden

  Hi Sara,
  Bij de opleiding word er niet verwacht dat je (veel) voorkennis hebt van het programmeren.
  Het kan wel helpen om al wel te weten wat er zoal bij komt kijken, maar het meeste word tijdens de opleiding behandeld.

 • Kun je de HBO-ICT opleiding ook met een TL diploma volgen?
  Stefan
  vroeg 1 jaar, 9 maanden geleden
  Tonke
  zei 1 jaar, 9 maanden geleden

  Hoi Stefan, dat kan niet. Je hebt een MBO niveau 4, Havo of VWO diploma nodig om de opleiding te volgen. Groetjes Tonke

 • Ik zou graag mijn propedeuse willen halen om zo door te kunnen naar de universiteit, wat zijn hier de mogelijkheden in?
  Tjalle
  vroeg 1 jaar, 10 maanden geleden
  Kelvin
  zei 1 jaar, 10 maanden geleden

  Hi Tjalle,
  Als het goed is kan dit :)
  Het is handig om bij de desbetreffende universiteit te kijken naar de instroomeisen vanaf het HBO.

 • Wat voor laptop word aangeraden om te kopen voor de studie en is het handig om daarnaast ook nog een desktop te hebben?
  bram
  vroeg 1 jaar, 12 maanden geleden
  Bas
  zei 1 jaar, 12 maanden geleden

  Dag Bram,

  Een desktop is zeker niet nodig aangezien je eigenlijk alles op school gaat doen vanaf je laptop. De laptop moet voorzien zijn van:

  - Minimaal i5 Core processor
  - Minimaal intern geheugen van 8 GB
  - Minimale opslagruimte van 128 GB
  - Wireless 802.11g voor Wifi
  - Netwerkaansluiting voor Ethernet
  - Aansluiting voor externe monitor/beamer (HDMI)

  Voor alles geldt eigenlijk hoe meer hoe beter. :)

  In geval van een Mac: Bootcamp erbij, er zijn een aantal dingen die onder MacOS niet goed werken.

  Het besturingssysteem mag je zelf kiezen Windows/Mac/Linux, de meeste mensen gebruiken Windows, hier zul je dus ook de minste problemen mee tegenkomen gedurende de opleiding.

  Ik heb zelf een laptop met een Linux operating system (Deepin OS), i7 Core processor, 16GB intern geheugen en 256GB SSD opslagruimte. Ik raad een SSD zeker aan, is wel duurder dan een HDD, maar een SSD is steviger en veel sneller.

  Hopelijk heb ik hiermee je vraag goed beantwoord, fijne dag verder! :)

  Groetjes,

  Bas

 • Hey, In welke generieke vakken krijg je les zoals, Nederlands, Engels en rekenen?
  peter
  vroeg 2 jaar geleden
  Bas
  zei 2 jaar geleden

  Er is 1 vak genaamd professionele communicatie, daarbij leer je presenteren en verslagen schrijven. Verder krijg je geen les in talen/rekenen etc.

 • Welke wiskunde is nodig voor HBO-ICT software engineering? En leer de docenten het tijdens de studie of moeten we alvast kennen?
  Rahaf
  vroeg 2 jaar geleden
  Kelvin
  zei 2 jaar geleden

  Hi Rahaf,
  Zowel wiskunde A als B komen voor in verschillende modules.
  Het wiskundig denken is in het algemeen belangrijk, want je lost formules/sommen stap voor stap op. Deze manier van denken komt ook terug bij het maken van software om grotere problemen op te lossen.

 • Hoi, Is het mogelijk dat ik het eerste jaar studeer in Deventer. en dan het 2e jaar bijvoorbeeld op kamers ga in Enschede? Met vriendelijke groet, Thomas
  Thomas
  vroeg 2 jaar geleden
  Kelvin
  zei 2 jaar geleden

  Hi Thomas,
  Leuk plan, maar hier kan ik jammer genoeg geen antwoord op geven. Ik kan je wel aanraden een mailtje te sturen naar info@saxion.nl
  Aangezien het curricicum hetzelfde is, verwacht ik dat dit wel mogelijk moet zijn.
  Zelf woonde ik in Deventer en ging ik op en neer met de trein naar Enschede. (45-60 min).
  Dat was goed te doen :) (nu op kamers in Enschede)

 • Hallo , Zit er nog een minimale specificatie voor je laptop nodig voor de opleiding?
  rick
  vroeg 2 jaar, 1 maand geleden
  Kelvin
  zei 2 jaar, 1 maand geleden

  Hi Rick, die vraag is reeds beantwoord :)
  https://www.intosaxion.nl/nl/opleidingen/hbo-ict/#question-form

 • Hoe zit het met de stage en minor, kun je deze in het buitenland doen?
  D.
  vroeg 2 jaar, 2 maanden geleden
  Tonke
  zei 2 jaar, 2 maanden geleden

  Zeker, ik heb zelf mijn minor in Denemarken gedaan. In het buitenland kost wel vaak meer moeite dan het in Nederland te doen.

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Moet je een laptop aanschaffen voor de studie HBO-ICT? En welke minimum specificaties moet deze hebben?
  Niels
  vroeg 2 jaar, 5 maanden geleden
  Kelvin
  zei 2 jaar, 5 maanden geleden

  Hi Niels,
  HBO-ICT heeft 3 uitstroom profielen, het volgende word op het moment daarvoor aangeraden (direct gequote):
  >>
  Ja, We adviseren dat de laptop is voorzien van een toereikende processor (minimaal i5 Core / i7 Core (PC laptop / MacBook), intel (MacBook)), intern geheugen minimaal 8 GB, voldoende opslagruimte (500 GB of meer), wireless 802.11g, of standaard hierop ingesteld, netwerkaansluiting (Ethernet 100Mb - 1000Mb), aansluiting voor externe monitor/beamer (HDMI). In geval van een Mac: Bootcamp erbij, er zijn een aantal dingen die onder MacOS niet goed werken.
  <<
  Persoonlijk advies:
  Intern geheugen: 8GB is genoeg voor Business IT, voor Software Engineering zou ik een stap omhooggaan (naar 16GB) en dit heb je ook zeker nodig voor IT Service Management vanwege visualisatie.
  Opslaggeheugen: alleen SSD (250+ GB) (ik weet niet hoeveel IT Service Management nodig heeft)
  Aansluitingen: je zal soms je laptop moeten aansluiten op een beamer, de meeste hebben HDMI nodig.
  Schermgrote: 15.6 inch is het meest gebruikelijke voor SE en ITSM.
  Bouwkwaliteit: sommige merken hebben een hele goede specs / prijs verhouding, maar dan lever je heel veel in op brouwkwaliteit. (Vaak goedkope consumenten series).

  Als je het nog niet zeker weet, zou je ook met je lijstje bij de open dagen kunnen langsgaan om daar advies te vragen ;)

  Succes!
  - Kelvin

 • HI guys thanks for answering all our questions. I am trying to apply for one of the programs for a while and I am having hard time to deal with my account at Saxion. - Once uploaded docs can not be edit or deleted. - Docs in PDF that I have upload are or hidden or lost Thank you for help
  Lucia
  vroeg 2 jaar, 6 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 6 maanden geleden

  Hi Lucia,
  We are very sorry for the troubles you are facing with the application portal.
  "Once uploaded docs can not be edit or deleted." This is normal, as the document may be already under verification anytime, so it is not possible to edit it.
  Should you have questions about specific documents that you cannot retrieve anymore, please contact my collagues from the admission office at internationaloffice@saxion.nl they are the ones who can help you. Unfortunately, the previous answer you received to contact the servicedesk is not correct. This is an enrollment-related question and does not belong to either facility or ICT desk.
  I hope this answers your question.
  Have a very good day,
  Davide, Saxion International Office Team

 • Ik wil een laptop kopen voor de opleiding ICT. Wat zijn de minimale eisen waar die aan moet voldoen? is er via de opleiding mogelijkheid om een laptop te kopen
  Gijs
  vroeg 2 jaar, 8 maanden geleden
  Bas
  zei 2 jaar, 7 maanden geleden

  Er zijn niet echt minimale eisen, maar ik had toen ik begon een vrij oude laptop met 4GB werkgeheugen en 128GB SSD als hardeschijf en daar heb ik het prima mee gered.

 • Beste ambasadeurs, Is deze opleiding in het Nederlands of in het Engels? Met vriendelijke groeten,-A
  Anouar
  vroeg 2 jaar, 7 maanden geleden
  Bas
  zei 2 jaar, 7 maanden geleden

  De internationale variant van de studie is in het Engels.

  De Nederlandse variant is in het 'Nederlands'. Daarmee bedoel ik dat alle lessen in het Nederlands zijn, maar het grootste deel van alle slides en boeken in het Engels zijn.

 • Hallo allemaal, volgend jaar wil ik starten met de opleiding ICT. nu is mijn vraag welke laptop geschikt is voor de opleiding? zelf heb ik een top of the line desktop maar geen laptop. i5 7200U,8GB 256SSD is ongeveer waar ik in zit te zoeken. mijn vraag of dit te zwaar,licht of prima is.
  Hidde
  vroeg 2 jaar, 8 maanden geleden
  Bas
  zei 2 jaar, 8 maanden geleden

  Dat is prima. Ik had toen ik begon ook een i5 met 8GB en maar 128GB SSD. Ik ben inmiddels overgestapt op een andere laptop omdat ik geen beast pc heb om op te gamen ;)

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Kan ik de boeken ook tweedehands kopen? En zo ja waar?
  Robin
  vroeg 2 jaar, 9 maanden geleden
  Bas
  zei 2 jaar, 9 maanden geleden

  Ja dat kan, op bol.com. Daarnaast kun je soms ook de digitale versie van een boek kopen, die is vaak aanzienlijk goedkoper.

 • Hoe zit het met rekenen/wiskunde en de Nederlandse taal?
  Luuk
  vroeg 2 jaar, 10 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 10 maanden geleden

  Hi Luuk,

  Voor rekenen/wiskunde geldt dat er geen specifieke eisen zijn. Affiniteit met Wiskunde kan in bepaalde onderdelen van de ICT echter wel helpen.
  Voor de Nederlandse taal geldt dat ze uiteindelijk zich op HBO-niveau moeten kunnen uiten in woord en geschrift.

  Kan je zo verder?

 • Hoeveel dagen les heb je in de week?
  Henk
  vroeg 2 jaar, 11 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 10 maanden geleden

  Hi Henk,

  Voor een voltijdopleiding moet je 5 dagen per week beschikbaar zijn, vaak is er een roostervrije dag maar dat kan per periode en klassenrooster verschillend zijn.

  De opleiding HBO-ICT geeft aan dat er gemiddeld 20 contacturen zijn en 20 zelfstudieuren.

  Kun je zo verder Henk?

 • Graag zou ik HBO-ICT / Business willen starten maar ik heb nog enkele vragen. Krijg je studiepunten per toets of per afgerond vak?Hoeveel vakken krijg je per blok?Krijg je lesstof online aangeboden of zijn hier boeken voor?Welke programeer talen zijn er te verwachten?
  Joyce
  vroeg 3 jaar geleden
  Bas
  zei 3 jaar geleden

  Dag Joyce,

  Ik zit zelf niet op de Business tak van de opleiding, maar ik kan wel een deel van je vragen beantwoorden.

  1. Studiepunten krijg je voor een afgerond vak.

  2. Er zitten 4 vakken in een module en elk blok zijn 15 studiepunten te behalen.

  3. Bij Software Engineering staat eigenlijk alle lesstof online, dus ik kan me voorstellen dat dit bij Business ook zo is, al zullen daar ook wel een aantal boeken bij komen kijken.

  4. Qua programmeren zul je in ieder geval te maken krijgen met Java/SQL/Javascript/HTML en CSS, misschien nog meer, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.

  Hopelijk heb je hier wat aan ;)

  Groetjes,

  Bas Nottrot

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Is 256 GB SSD opslag genoeg of heb ik hier te weinig aan in een laptop voor HBO-ICT?
  Stijn
  vroeg 3 jaar geleden
  Bas
  zei 3 jaar geleden

  Ik heb zelf een laptop van 128GB SSD gebruikt, dat was voor de studie meer dan genoeg, maar werd met gamen een beetje krap :P.

 • Wat is de gemiddelde leeftijd van studenten op de opleiding ICT. Ik ben nu 23 en ik heb het gevoel dat ik al een beetje te oud ben, vooral als alle andere studenten ongeveer 17 jaar zijn. Of valt het nog mee. Groetjes
  Shane
  vroeg 3 jaar, 1 maand geleden
  Bas
  zei 3 jaar, 1 maand geleden

  Valt best mee, ik was 21 toen ik begon en kwam met allemaal gasten van 22 jaar in de klas. Er komen best veel van het MBO, dus gemiddelde leeftijd ligt denk ik rond de 20 jaar.

 • Hallo, Hoe actief is de studievereniging bij HBO-ICT en zitten er bijvoorbeeld veel gamers in de klas? De opleiding zelf past wel bij mij, maar wil wel graag 4 leuke en gezellige jaren hebben daar en veel vrienden kunnen maken Groetjes, Kevin
  Kevin
  vroeg 3 jaar, 3 maanden geleden
  Kelvin
  zei 3 jaar, 3 maanden geleden

  Hi Kevin,

  In Enschede hebben we zeker een leuke studievereniging zitten, namelijk Syntaxis. Ze organiseren elke week wel een of meer activiteiten (die meestal niet in de weg zitten met de lessen). Er is ook jaarlijks een LAN evenement en er zitten altijd wel mensen in de klas die ook gamen. Als je zelf initiatief neemt om naar evenementen te gaan, dan komt alles wel goed ;)

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hoeveel vrouwen volgen deze studie ????
  Wouter
  vroeg 3 jaar, 4 maanden geleden
  Tonke
  zei 3 jaar, 4 maanden geleden

  Dat verschilt per jaar. In mijn klas zitten 3 vrouwen, inclusief mijzelf. Maar er zijn ook klassen (0met een ander uitstroomprofiel) waar geen vrouwen in zitten.

 • Hebben jullie tips voor mijn project over de inhoud van de studie hbo-ict?
  thomas
  vroeg 3 jaar, 6 maanden geleden
  Bas
  zei 3 jaar, 6 maanden geleden

  Hoi Thomas,

  Ik vind het ook een beetje een vaag project, maar qua inhoud van de studie kun je alle vakken van alle uitstroomprofielen beschrijven. Tijdens de assessment word ook van je verwacht dat je de vakken van alle uitstroomprofielen uit je hoofd kent.

  Hopelijk heb je hier wat aan.

 • Goedemiddag, ik twijfel tussen de Engelse en de Nederlandse opleiding. Kun jullie hierover meer informatie geven?
  Tim
  vroeg 4 jaar geleden
  Tonke
  zei 4 jaar geleden

  Hallo Tim,
  Het enige wat ik hierover kan zeggen is dat je in beide opleidingen dezelfde stof krijgt. Bij de Nederlandse opleiding krijg je ook te maken met Engelse termen (vaak omdat er geen Nederlands woord voor is) en soms moet je Engelse boeken lezen.

  Bij de Engelse opleiding heb je wel te maken met andere culturen wat natuurlijk ook heel leerzaam en leuk kan zijn. Het gaat dus echt om je persoonlijke voorkeur.

  Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb kunnen beantwoorden. Groetjes Tonke

 • Stel, je haalt 3 toetsen van ieder 5 studiepunten niet. Je moet minimaal 48 punten van de 60 halen. Als je alle herkansingen haalt, heb je dan nog gewoon 60 / 60 punten of moet je ze alleen maar halen omdat dat verplicht is?
  Julian
  vroeg 4 jaar geleden
  Tonke
  zei 4 jaar geleden

  In het eerste jaar geldt er een bindend studieadvies (BSA), dat zijn de 48 studiepunten die je moet halen. Haal je dit niet dan kan je je studie niet verder voortzetten. Voor elk tentamen of opdracht krijg je 2 kansen om het te halen. Haal je het de eerste keer niet en de tweede keer wel dan krijg je natuurlijk als nog je studiepunten. Haal je het ook de tweede keer niet dan krijg je ze niet.

  Mocht je inderdaad 45 van de 60 punten gehaald hebben dan kan je onder bepaalde voorwaarden een derde kans aanvragen voor een tentamen/opdracht. Zodat je boven de 48 studiepunten kan komen om je BSA te halen. Dit is echter wel een uitzondering.

  Hopelijk heb ik hiermee je vraag beantwoord. Succes met je studiekeuze!

 • Is er een duidelijke programma van alle vakken (incl. studiepunten) van het eerste jaar? De officiële website van Saxion geeft helaas een korte samenvatting.
  W.
  vroeg 4 jaar, 1 maand geleden
  Tonke
  zei 4 jaar, 1 maand geleden

  Ik kan je vertellen hoe het voor mijn eerste jaar eruit zag (een jaar geleden). Het kan dus een beetje afwijken maar het meeste zal hetzelfde zijn. Het hangt ook af van welke richting je uiteindelijk kiest (Business, Software Engineering of IT Service Management). In het 1e kwartiel krijg je alle 3 de richtingen. In het 2e kwartiel laat je één van de drie richtingen vallen. In het 3e kwartiel laat je weer een richting vallen

  Het jaar is opgedeeld in 4 kwartielen. Dat is een periode van 10 weken. In een kwartiel bestaat uit meerdere modules. Een module bestaat uit meerdere vakken. Dit is hoe de modules eruit zien als je voor Business gaat.

  Kwartiel 1
  - Introductie Programmeren 4ec
  - Infrastructuur & Service Management 4ec
  - Analyse bedrijfsprocessen 4ec
  - Project Orientatie Studie en Beroep 3ec

  Kwartiel 2
  - Projectmatig werken 5ec
  - Architectuur & Infrastructuur 5ec
  - Adviseren 5ec

  Kwartiel 3
  - Bedrijfsanalyse & -strategie 4ec
  - Databases 4ec
  - Projectmanagement 3ec
  - Project e-Health 4ec

  Kwartiel 4
  - Project Bedrijfsinnovatie 4ec
  - Informatiemanagement en de klant 4ec
  - Webontwikkeling 4ec
  - Business English 3ec

  En nog even een voorbeeld van de vakken die horen bij de module bedrijfsanalyse & strategie uit kwartiel 3:
  - bedrijfseconomie
  - business modellen

  Ik hoop dat ik je hiermee voldoende heb geholpen.

 • Wat is het leukste aan deze opleiding?
  justin
  vroeg 4 jaar, 7 maanden geleden
  Kelvin
  zei 4 jaar, 7 maanden geleden

  Hi Justin,

  Ik vind het bouwen / maken van allerlij dingen erg leuk.
  En de opleiding geeft me uiteindelijk de mogelijkheid om mijn ideeen helemaal te maken. (Op digitaal gebied)

 • Hoe ziet een school week eruit in het eerste jaar?
  Esmee
  vroeg 4 jaar, 9 maanden geleden
  Tonke
  zei 4 jaar, 9 maanden geleden

  Vaak heb je één dag project en de andere dagen heb je les. Je hebt geen vast rooster dus elke week kan er anders uit zien maar gelukkig proberen ze het wel een beetje hetzelfde te houden. Hieronder het rooster van mijn eerste jaar ergens in september.
  *HC is hoorcollege
  *WC is werkcollege

  Maandag:
  14:00 - 15:45 Infrastructuur & Service management HC
  15:45 - 17:15 Procesmodelleren HC

  Dinsdag:
  8:30 - 10:00 Organisatiekunde HC
  11:45 - 13:15 Oriëntatie Studie en Beroep Workshop (project)
  15:00 - 16:30 Oriëntatie Studie en Beroep (project)

  Woensdag:
  13:15 - 15:45 Introductie programmeren - Workshop

  Donderdag:
  12:30 - 14:00 Procesmodelleren WC

  Vrijdag:
  8:30 - 11:45 Infrastructuur & Service Management
  15:00 - 17:15 Introductie Programmeren Practicum

  Het schooljaar bestaat uit 4 kwartiellen en elk kwartiel bestaat uit 10 weken (inclusief 2 tentamenweken). Elk kwartiel krijg je weer nieuwe lessen.

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Is de studierichting Software Engineering te vergelijken met de opleiding Game Engineering?
  William
  vroeg 5 jaar geleden
  Kelvin
  zei 5 jaar geleden

  Hallo William,

  In beide studies wordt fanatiek geprogrammeerd. Om goede code te kunnen schrijven is er kennis nodig over computersystemen waar de code op moet draaien. In beide studies komt zal dit aan bod komen.
  Maar met het programmeren richt Game Engineering zich meer op het grafisch aspect / 3D programmeren ( niet te verwarren met Game Design ).
  En met de studie Software Engineering richt je je meer op het ontwikkelen van software oplossingen.

  Zocht je naar dit gesimplificeerde antwoord? ;)

  - Kelvin

 • Hoeveel studenten volgen de ICT/Business opleiding in Saxion Deventer? En hoeveel eerstejaars?
  auke
  vroeg 5 jaar, 2 maanden geleden
  Tonke
  zei 5 jaar, 2 maanden geleden

  Hoi Auke, goede vraag! Je begint samen met alle studenten van HBO-ICT, dit jaar begonnen we met ongeveer 150 studenten. Na een half jaar heeft iedereen voor zijn/haar uitstroomprofiel gekozen en op dit moment hebben er 26 studenten voor business gekozen. Deze zijn verdeeld over 2 klassen maar we hebben regelmatig samen college's.

 • Wat voor opdrachten voeren jullie zoal uit? Heb je hier misschien een voorbeeld van (bestand)?
  Mart Koppelman
  vroeg 5 jaar, 2 maanden geleden
  Saxion Informatie Centrum
  zei 5 jaar, 2 maanden geleden

  Hallo Mart,
  Omdat van deze opleiding nog geen ambassadeur is, heb ik je vraag doorgestuurd naar de opleiding. Je kunt van hun een antwoord verwachten.
  Groet, Francis (Saxion Informatie Centrum)

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Ik doe momenteel een half jaartje werken in de IT detachering. en kan daarbij ITIL Foundation en eventueel Prince2 en ASL en BISL halen. Als ik deze certificaten heb en kan aantonen bij het Saxion, krijg ik dan delen van het semester vrijstelling? Betreft dan HBO Business in dit geval
  Lesly
  vroeg 5 jaar, 3 maanden geleden
  Tonke
  zei 5 jaar, 3 maanden geleden

  Hallo Lesly, hier kan ik je helaas geen antwoord opgeven. Wat je het beste kan doen is een e-mail sturen naar het Saxion informatie centrum info@saxion.nl. Vermeld dan ook bij je vraag wanneer je zou willen beginnen en waar je dat zou willen doen (Deventer of Enschede). Hopelijk kunnen ze je daar verder helpen, succes!

 • Ik ga waarschijnlijk hbo IT service management doen en ik zou graag willen weten welke laptops jullie aanraden bijvoorbeeld windows of een macbook en wat zijn de voor en nadelen van de 2 verschillende besturing systemen
  Dennis
  vroeg 5 jaar, 3 maanden geleden
  Harun
  zei 5 jaar, 3 maanden geleden

  Beste Dennis,

  Bedankt voor je vraag. Vanwege het ontbreken van een studentambassadeur ben ik bij de opleiding op zoek gegaan naar een antwoord. Vanuit HBO-ICT zijn richtlijnen opgesteld voor de laptop die je nodig hebt:

  De laptop moet voorzien zijn van een:
  - toereikende processor. Aan te bevelen is minimaal i5 Core / i7 Core (PC laptop / MacBook), intel (MacBook)
  - intern geheugen minimaal 8 GB: hoe meer, hoe beter (minimaal 4 GB draai daarbij een 64 bits OS)
  - voldoende opslagruimte (500 GB of meer) Hoe meer, hoe beter :)
  - wireless 802.11g, of standaard hierop ingesteld
  - netwerkaansluiting: Ethernet 100Mb -1000Mb
  - aansluiting voor externe monitor/beamer (HDMI)

  In geval van een Mac: Bootcamp erbij, er zijn een aantal dingen die onder MacOS niet goed werken.

  Het besturingssysteem mag je zelf kiezen, alleen je zult dus enkele dingen op Windows moeten uitvoeren (maar op een Mac kan ook Windows).

  Groet, Maarten

Ontdek

Ambassadeurs plaatsen tweets, blogs & beantwoorden vragen van IntoSaxion.

 • Eindelijk een beter internet abonnement afgesloten. #neegrapjeismnprodedeuse #gewooneenexcuusomeenfototeplaatsen #jointhecliché #intosaxion

  Voor dit element zijn cookies nodig

  Voor sommige elementen gebruikt IntoSaxion inhoud via derden, waarvoor cookies nodig zijn. Meer weten? Lees ons cookie-statement

 • HOI 2017 was lit ✌ #hoi17 #intosaxion #doyoulikebass?

  Instagram foto: HOI 2017 was lit ✌ #hoi17 #intosaxion #doyoulikebass?
 • Vanavond herkansing Dynamiek en veranderingsprocessen #spannend #intosaxion #whismeluck #verandermanagement #GedragInOrganisaties

 • Opheldering over kritische succesfactoren https://t.co/pbDAF3LpfB via @abacus #leren #management #intosaxion #KSF #KPI

 • Jaar 2 ICT business is begonnen. Dit jaar zit ik in het bestuur van SV Pro-ACT! #zinin #intosaxion

 • Mijn eerste jaar HBO-ICT Business zit erop! De tijd is voor bij gevlogen en (niet onbelangrijk) mijn P is binnen!! #intosaxion

 • 1e prijs voor project E-Health! #Topicus #saxion #intosaxion #ICT #business https://t.co/BRENiuc5m0

 • Vandaag het prototype van de NuZorg app presenteren voor @topicusbv! #intosaxion spannend!!!

 • Gisteravond mijn eerste herkansing gehad voor het vak adviseren. Hopelijk nu een voldoende #intosaxion #spannend

 • Aankomende woensdag sta ik op #saxionopen in Enschede! #intosaxion

 • Wist je dat de eerste #database is ontworpen door het "#apollo moon-landing project" in 1960? #intosaxion #weetje

 • Vrijdag vanaf 13:00 uur sta ik op #saxionopen Stel al je vragen over het 1e jaar van de opleiding HBO-ICT aan mij! #intosaxion

 • Vandaag ben ik voor project in de geschiedenis van #cybercrime gedoken, heel interessant! #IntoSaxion #IT

 • Waarom je IT moet studeren! #intosaxion https://t.co/2CXgwnNGDh #Intermediair

 • Voor het vak management consulting deze interessante ted talk gezien: https://t.co/K1g5nh4JiZ #intosaxion

 • Vandaag sta ik op #SaxionOpen in Deventer #intosaxion. Kom jij ook?

 • Druk bezig voor voorlichtingen van vanavond op het #Grundel; nu voor alle ICT-opleidingen bij elkaar! #intosaxion

 • Voorlichtingen geven over de HBO-opleidingen wordt leuk met dit regeerakkoord: weg interesse om te studeren #intosaxion

 • Voorlichtingen geven over de HBO-opleidingen wordt leuk met deze regeerakkoord: weg interesse om te studeren #intosaxion

Video FAQ's

Video's waarin studenten antwoord geven op veelgestelde vragen.

 • 5 Survival Hacks for International Students in the Netherlands

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?