Forensisch Onderzoek

Bij de opleiding Forensisch Onderzoek (FO) leer je onderzoek doen vanuit natuurwetenschappelijk en technisch oogpunt. FO heeft twee richtingen; Forensich Investigation (FI) en Forensic Engineering (FE). Bij FI en FE onderzoek je de toedracht van een incident. Bij FI kijk je wie aansprakelijk is, bij FE kijk je welke factoren een rol spelen bij de toedracht en wat de leerpunten zijn. Een ding is zeker: onderzoekend en analytisch vermogen zijn van groot belang.

Forensisch Onderzoek is een populaire studie met een beperkt aantal opleidingsplaatsen. De opleiding heeft daarom een ˜numerus fixus™: er worden maximaal 90 studenten ingeloot.

Hierbij alvast wat handige links met antwoorden op veelgestelde vragen!

- Is er een mogelijkheid om in februari in te stromen?

- Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

- Wat zijn de toelatingseisen?

Nog meer vragen? Op onze website vind je alles over de start van je studie!

IntoSaxion is niet bedoeld voor het werven van personeel, stagiaires en afstudeerders. Deze vragen worden verwijderd en dus niet beantwoord.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Enschede

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Is er bij de opleiding forensisch onderzoek ook de mogelijkheid om je propedeuse te halen en gelijk door te gaan nar het universiteit ?
  Amira
  vroeg 1 week, 6 dagen geleden
  Dirkje
  zei 1 week, 1 dag geleden

  Hoi Amira, voor sommige studies op de universiteit is het inderdaad mogelijk om in te stromen met een HBO propedeuse. Dit verschilt wel per studie, ik raad je aan daarvoor op internet te zoeken naar de aanmeldprocedure met een HBO propedeuse voor de studie die je interesseert. Groetjes, Dirkje van kempen

 • Als je vsbo eindigt, kan ik deze opleiding doen
  Judeska Arrundell
  vroeg 1 week, 5 dagen geleden
  Dirkje
  zei 1 week, 1 dag geleden

  Hoi Judeska, je kan deze opleiding alleen doen als je een havo - of vwo diploma hebt, of een MBO 4 opleiding hebt afgerond. Alleen met VSBO kan het dus helaas niet. Groetjes, Dirkje van Kempen

 • Hallo, Ik ben me aan het oriënteren of ik wel of niet op kamers zou moeten als ik naar Enschede zou gaan. Kunnen jullie mij misschien vertellen hoe vaak jullie op school aanwezig zijn en over hoeveel dagen dat verspreid is? Ook vroeg ik me af van af hoe laat tot hoe laat de lessen maximaal duren?
  Linda
  vroeg 1 week, 6 dagen geleden
  Romi
  zei 1 week, 4 dagen geleden

  Hey Linda!

  Momenteel gaan wij alleen naar school voor practicum, bijvoorbeeld lab. Dit kan zijn van 09:00-14.00 of van 14.00-19.00 (ongeveer hoor, verandert per vak maar is meestal wel een ochtend of een middag). Hoe het volgend schooljaar gaat weet niemand. Dit ligt heel erg aan de huidige maatregelen van het RIVM of wij weer naar school mogen.
  Persoonlijk zou ik je wel aanraden om op kamers te gaan! Ondanks dat de les (nu nog) online is krijg je dan wel veel meer mee van je studententijd! Mocht je nog vragen hebben stel ze gerust, wij helpen graag.

  Groetjes,
  Romi

 • HalloMomenteel zit ik in havo 5 en ga ik dus eindexamen doen. Nu heb ik interesse in deze opleiding, maar ik heb vakkenpakket c&m. Kan ik deelnemen aan de opleiding door middel van een toelatingstoets of iets anders?MvgAislinn Mulder
  Aislinn
  vroeg 3 weken, 3 dagen geleden
  Celine
  zei 3 weken, 3 dagen geleden

  Hoi Aislinn,

  Helaas is het niet mogelijk om met een c&m pakket deel te nemen aan deze opleiding. De opleiding vereist een ng of nt profiel met natuurkunde of nlt.

  Ik hoop je vraag zo voldoende te hebben beantwoord.

  Groetjes Celine

 • Hi! Ik zit op het moment in mijn eerste jaar van hbo-ict maar heb een plek gekregen op de FO opleiding. Ik heb sinds de havo geen wiskunde en scheikunde gehad, en sinds de 3e geen natuurkunde meer. Ik heb een N&G vakkenpakket. Ook zijn deze exacte vakken niet mijn sterkste punt..is opl.FO te zwaar?
  YD
  vroeg 3 weken, 5 dagen geleden
  Jenneke
  zei 3 weken, 5 dagen geleden

  Hallo YD!

  Ik snap je probleem, zelf heb ik ook 3 jaar geen wiskunde, scheikunde en natuurkunde meer gehad voordat ik was begonnen aan de opleiding. Het ligt denk ik vooral aan je motivatie of je het zwaar vindt of niet. Ik heb er wel hard voor moeten werken maar het is wel te doen als je alles goed bijhoudt. En dat je een plekje hebt voor FO zegt natuurlijk ook wel wat :)
  Ik hoop dat ik je een beetje geholpen heb!

 • Is het mogelijk om nog aan de studie deel te nemen, als er bijvoorbeeld plekken over zijn, nadat de inschrijvingen en selectie al geweest zijn? Ik heb mij namelijk bij alleen Geneeskunde in kunnen schrijven, aangezien ik niet genoeg tijd had om een andere studie ernaast te kiezen.
  Thom
  vroeg 3 weken, 6 dagen geleden
  Noor
  zei 3 weken, 6 dagen geleden

  Hoi Thom, helaas zijn inderdaad de selectieprocedure en de inschrijvingen voor de opleiding al geweest. Hier hebben genoeg mensen zich voor aangemeld, waardoor er geen plekken over zullen zijn. Wel kun je het altijd volgend studiejaar opnieuw proberen! Vergeet dan niet wel op tijd te zijn! :)

 • Hoi, Ik doe nu havo 4. Nu heb ik profiel NG zonder natuurkunde. Afgezien van of het lastiger of niet is vraag ik me af maak ik kans om in deze opleiding te komen zonder natuurkunde.
  Myrthe van Luttikhuizen
  vroeg 1 maand geleden
  Sibe
  zei 1 maand geleden

  Hoi,

  Met een NG profiel zonder natuurkunde is het wel mogelijk om de opleiding te doen. Het is dan wel verplicht dat je "Natuur, Leven & Technologie" of "Onderzoek & Ontwerpen" hebt gehad.

  Als je meer informatie wil kan je dat hier vinden: https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/forensisch-onderzoek/toelating

 • Hoi, ik zit in mijn vierde jaar van de havo en ik heb het vakken pakket e&m gekozen. ik heb wel 3 jaar natuurkunde en scheikunde gehad. Kan ik hiermee de opleiding forensisch onderzoek doen? Of moet ik hiervoor een jaar overdoen of een aparte studie om mijn natuurkunde op te scholen?
  Maud
  vroeg 1 maand, 1 week geleden
  Romi
  zei 1 maand, 1 week geleden

  Hoi Maud!

  Sorry foutje!! Ik had verkeerd gelezen. Het is verplicht om examen te doen in natuurkunde wil je deze studie gaan doen!

  Groetjes,
  Romi

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Is natuurkunde een verplicht vak voor deze opleiding? Want ik heb geen natuurkunde als eindexamenvak.
  Ceylin
  vroeg 1 maand, 3 weken geleden
  Floor
  zei 1 maand, 3 weken geleden

  Hoi Ceylin,
  Je moet natuurkunde of NLT hebben om toelaatbaar te zijn voor Forensisch onderzoek.

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hoii, ik wil graag meer weten over de opleiding forensisch onderzoek. Ik doe nu mavo en zou dus als ik het goed begrijp eerst een mbo diploma -niveau 4 moeten hebben voordat ik dat kan gaan studeren. welke opleiding zou ik dan moeten volgen voor mijn mbo diploma? Ik hoop dat u mijn vraag begrijpt.
  Lucka
  vroeg 2 maanden, 2 weken geleden
  Celine
  zei 2 maanden, 2 weken geleden

  Hoi Lucka, je bent met iedere mbo 4 opleiding toelaatbaar tot Forensisch Onderzoek. Natuurlijk is het wel aan te raden een opleiding te kiezen die een beetje in dezelfde lijn ligt met FO. Denk daarbij aan chemisch, biologisch en/of natuurkundig.

  Ik hoop je vraag goed te hebben beantwoord.

  Groetjes Celine

 • hoihoi, ik heb wiskunde A in mijn pakket zitten en heb gehoord dat wiskunde B juist handig is voor deze opleiding, mijn wiskunde docent wil mij hier over wel uitleg geven maar wat is de basis/het belangrijkste dat ik moet weten over wiskunde B? Alvast bedankt!Groetjes Vera
  vera
  vroeg 3 maanden geleden
  Floor
  zei 3 maanden geleden

  Hoi Vera,
  Het belangrijkste dat je zult krijgen is rekenen met formules. Differentiëren, primitiveren en differentiaalvergelijkingen zul je het meest tegenkomen.
  Ik hoop dat dit je vraag voldoende beantwoordt.
  Groetjes, Floor

 • ben je verplicht wiskunde b in je pakket gehad te hebben voor de studie forensisch onderzoeker?
  anoniem
  vroeg 3 maanden, 1 week geleden
  Floor
  zei 3 maanden, 1 week geleden

  Hoi, je bent het niet verplicht. Het is wel fijn omdat je dan waarschijnlijk wat makkelijker door de stof heen komt maar het is geen eis.
  Alle toelatingseisen vindt je op deze pagina:
  https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/forensisch-onderzoek/toelating

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Ik heb geen natuurkunde als eindexamenvak, wel in vwo 4 gehad, Wat moet ik leren voor de toets in februari?
  monique
  vroeg 3 maanden, 2 weken geleden
  Floor
  zei 3 maanden, 2 weken geleden

  Hoi Monique,
  Ik zou je aanraden om oude (oefen)examens van havo natuurkunde te maken. De stof (en het niveau) die je hier in tegen komt zal vergelijkbaar zijn met wat je op de toelatingstoets kunt verwachten.

 • Welke hoofdstukken/onderwerpen van natuur- en scheikunde en biologie zijn handig om te leren ter voorbereiding van de toelatingstoets?
  Naamloos
  vroeg 4 maanden, 1 week geleden
  Floor
  zei 4 maanden, 1 week geleden

  Hoi!
  Wat ik me van mijn toelating kan herinneren zijn er niet echt specifieke dingen die je juist wel of niet nodig hebt. Van vrijwel elk onderwerp komt wel het een en ander aan bod. Maar probeer het voorbereiden op de toets niet te zien als een last, maar als een voorbereiding op de examens!
  Ik hoop dat ik hiermee je vraag voldoende heb beantwoord.
  Groetjes, Floor

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hoe zit het met de stages tijdens de opleiding? Begint dat al in het eerste leerjaar? En Hoelang loop je stage en waar?
  Lynn
  vroeg 4 maanden, 1 week geleden
  Lisa
  zei 4 maanden, 1 week geleden

  Hoi Lynn,

  Nee je stages beginnen pas in het derde en vierde jaar. Je hebt twee stages, een stage en een afstudeerstage. Tijdens je stage loop je mee en schrijf je een opdracht voor het stagebedrijf. Tijdens de afstudeerstage schrijf je je scriptie. Beide duren 5 maanden waarin je 40 uur per week werkt. Welke semesters je stage loopt mag je zelf bepalen in je derde en vierde jaar. Zolang je in die twee jaren, maar de stages, minor en 3S-project afrondt. Je moet natuurlijk wel afsluiten met de afstudeerstage ;)

  Succes!

  Groetjes,
  Lisa

  Nog 2 antwoorden Toon minder antwoorden

 • Welke kanten kun je allemaal op zodra je klaar bent met de opleiding van het forensisch onderzoek? Wat voor soort structuur hebben de lessen van het onderzoek, dus is het veel praktijk of meer theorie?
  Nissay
  vroeg 6 maanden, 2 weken geleden
  Dirkje
  zei 6 maanden, 2 weken geleden

  Hoi Nissay! met FO kan je veel verschillende kanten op. Zo kan je bijvoorbeeld bij verzekeringsmaatschappijen werken voor fraudeonderzoek, maar ook bij de politie voor sporenonderzoek. Daarnaast kan je bijvoorbeeld ook de digitale kant op gaan door digitaal forensisch onderzoek uit te voeren, maar dit zijn maar een paar voorbeelden. Het ligt er allemaal maar net aan waar je interesses liggen!
  De lessen verschillen wel van elkaar, maar het is altijd wel een combinatie tussen theorie en praktijk. De chemie en biologie vakken hebben practica als praktisch gedeelte, terwijl de veiligheidsvakken vaak een groepsopdracht er bij hebben. De fysica vakken hebben vaak een project er naast. Hopelijk heb je wat aan mijn antwoord!

 • Ik heb een vraag over de opleiding Forensisch Onderzoeker. Wat houdt de opleiding in naast de lessen/colleges? Is er bijvoorbeeld een stage of een scriptie in het laatste jaar?
  Daan
  vroeg 6 maanden, 3 weken geleden
  Lisa
  zei 6 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Daan,

  Ik zit wat laptopwerk te doen en zag je mailtje, dus dacht ik reageer meteen ;).

  De eerste twee jaar zal je veel colleges volgen, tentamens maken en projectwerk doen. Het derde en vierde jaar mag je zelf indelen. Het bestaat uit vier delen/semesters: minor (vakken naar keuze), 3S-project (een project met studiegenoten en studenten van andere studies), stage en een afstudeerstage. Wanneer je wat doet is aan jou. Tijdens je stage schrijf je een opdracht/onderzoeksverslag. Je scriptie schrijf je tijdens je afstudeerstage!

  Is dit een beetje de info die je zocht?

  Groetjes,
  Lisa

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • hoi, ik ben nu al een tijdje aan het kijken en zoeken naar opleidingen, ik zit toch met twee opleidingen die ik het interressants vind namelijk; forensisch onderzoeken en forensisch laberatorisch onderzoeken. alleen die twee opleidingen komen toch wel overeen, maar wat is eigenlijk het verschil?
  ploy
  vroeg 7 maanden, 3 weken geleden
  Lisa
  zei 7 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Ploy,

  Forensisch onderzoek is veel breder dan alleen het laboratorium onderzoek. Je wordt opgeleid in alle vakgebieden van forensisch onderzoek (digitaal, financieel, politiewerk, criminologie) en leert zo deze elementen kennen. Laboratorium onderzoeken is echt lab werk, heel chemisch dus. Kijk naar de baan opties, waar zie jij jezelf staan? In een lab of op hele andere plekken (privaat onderzoeksbureau, een bank, veiligheid, etc.)?

  Succes!

  Groeten,
  Lisa

 • Hoi, Ik zit momenteel in 4 mavo en ik ga N&T doen op havo. Ik vroeg mij af of er veel mensen slagen voor deze opleiding, of dat het slaagpercentage erg laag is. Ik ben ook bang dat de opleiding erg moeilijk wordt en dat ik het niet haal aangezien ik van mavo kom.
  Lotte
  vroeg 11 maanden, 3 weken geleden
  Floor
  zei 9 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Lotte,

  Het slagingspercentage van de opleiding durf ik je zo niet te vertellen, maar er zijn wel elk jaar een aantal mensen dat het eerste jaar niet door komen. Dat gebeurt wanneer je op het einde van het jaar minder dan 51 van de 60 studiepunten hebt gehaald. Hierop zijn wel uitzonderingen mogelijk, afhankelijk van eventuele persoonlijke omstandigheden. In mijn jaar (vorig jaar) is ongeveer 50% doorgegaan naar het tweede jaar. Nu moet ik er wel bij zeggen dat er ook een heel aantal mensen is geweest dat voor februari uit heeft geschreven en afgelopen jaar opnieuw zijn begonnen, en er zijn er veel die het nu alsnog gehaald hebben.
  Voor zover ik weet is het niet per se zo dat iemand die origineel op mavo begon het moeilijker heeft dan iemand van havo hoor. Zeker omdat je nu verder gaat aan de havo zal jouw instapniveau gewoon hetzelfde zijn als dat van je medestudenten verwacht ik, dus daar zou ik me niet te druk over maken! Waar er veel op onderuit gaan is dat ze het onderschatten of niet goed plannen. Vandaar ook dat er zo veel zijn die opnieuw beginnen en het dan wel halen.
  Ik hoop dat dat je vraag een beetje beantwoordt!

  Groetjes, Floor

 • speelt natuurkunde een grote rol bij de opleiding? ik heb dit namelijk op 1/3 van het 4e jaar VWO laten vallen aangezien ik er heel erg slecht in ben.
  wendy
  vroeg 1 jaar, 2 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 2 maanden geleden

  Hoi Wendy,

  Ja natuurkunde speelt zeker wel een rol en er zullen aardig wat vakken over natuurkunde gaan. Ze gaan verder op het niveau van havo 5.

  Ik hoop dat je hiermee voor jezelf kan overwegen of het gaat lukken.

  Groetjes,
  Lisa

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hoi, ik heb mij ingeschreven voor forensisch onderzoek. Ik weet dat er een decentrale selectie is, dus een toets(en) maken. Ik heb een tussenjaar genomen dus mijn bio, sk, na, wi kennis is beetje weggezakt. Mijn vraag: hoe kan ik dit weer het beste ophalen en het beste leren voor de selectie? Gr, F.
  Freddy
  vroeg 1 jaar, 3 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 3 maanden geleden

  Hey Freddy,
  Ik zou gewoon even weer wat eindexamens herhalen/oefenen of wat andere oefeningen maken. Ik weet niet hoe de toetsen zijn, ik heb het vier jaar geleden gedaan namelijk. Maar volgens mij als je het gewoon een beetje herhaalt en misschien aantekeningen/boeken doorkijkt van je laatste jaar van de middelbare moet het goed komen!

  Succes.

  Groetjes,
  Lisa

 • Zit deze opleiding alleen in Enschede? Of ook op de andere locaties van Saxion? Apeldoorn of Deventer dus.
  Britt
  vroeg 1 jaar, 3 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 3 maanden geleden

  Hey Britt,

  Deze studie wordt alleen gegeven in Enschede.

  Groetjes,
  Lisa

 • Heey ik zit momenteel in 5 havo en heb moeite met scheikunde en wiskunde A, maar zou graag de studie forensisch onderzoek willen doen. Zijn de vakken echt heel belangrijk of moet het met een basis ook lukken?Groetjes Wendy
  Wendy
  vroeg 1 jaar, 3 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 3 maanden geleden

  Hey Wendy,
  Deze vakken zijn zeker wel belangrijk voor FO. Ze gaan wel meteen door op de basis kennis van de middelbare school.

  Groetjes,
  Lisa van Biert

 • Hi,Ik doe nu MediaVormgeving op mbo4. Als ik mij wil inschrijven ben ik van plan om de vakken natuur- scheikunde en biologie te nemen, aangezien ik die niet op havo niveau heb gekregen. Is het slim om ook wiskunde a/b te volgen of is dat niet echt nodig? groetjes, Dean
  Dean
  vroeg 1 jaar, 4 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 4 maanden geleden

  Hey,

  Klinkt als een goed plan! Wiskunde A is niet echt nodig. Je krijgt wel statistiek, maar dat is toch wel heel anders dan middelbare school vakken. Dat wordt ook wel goed uitgelegd. Wiskunde B vind ik lastig om iets over te zeggen. Deze wiskunde is al wel heel erg verweven in natuurkunde en scheikunde. Maar het is wel handig als je wiskunde B begrijpt als basis voor natuurkunde en scheikunde. Misschien moet je zelf nog even onderzoek doen om te kijken of het voor jou persoonlijk handig is.

  Groetjes,
  Lisa

 • Hallo, ik zit nu in klas 4 mavo. Ik zou graag deze opleiding willen doen. Ik zie de havo niet echt zitten, weten jullie welke mbo-opleidingen er zijn die ik kan volgen en vervolgens deze opleiding? Bedankt alvast!
  Savanna
  vroeg 1 jaar, 5 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 5 maanden geleden

  Hey Savanna,

  Ik zou zo niet een lijstje weten met opleidingen. Volgens mij word je met redelijk veel/alle opleidingen van het MBO niv.4 aangenomen. Maar een opleiding met natuurkunde of scheikunde is wel nuttig! Ik had ook mbo studenten in mijn klas die dat niet hadden en die vonden het erg lastig om meteen mee te komen met die beta vakken. Daarnaast zijn er ook vakken zoals biologie en digitaal (programeren). Ik zou zeggen, kies wat je leuk vindt!

  Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen!
  Succes,

  Lisa

 • Hoi,Ik doe VWO met een NG pakket met natuurkunde en het lijkt me leuk om deze opleiding te doen. Ik vroeg mij af of de selectie ook echt gebaseerd is op cijfers. Ik ben namelijk niet erg goed in scheikunde en ik heb ook geen wiskunde B. Is de kans dan klein dat je wordt toegelaten?Groetjes Stef
  stef
  vroeg 2 jaar geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 5 maanden geleden

  Hey,

  Heel erg sorry dat ik niet heb gereageerd, we moeten nog even inkomen met dit nieuwe systeem. Ik weet niet of je nog een antwoord nodig hebt, maar ik reageer toch nog even!

  Mijn cijfers op de middelbare waren ook niet heel goed. Het verschilt ook per selectieprocedure, aangezien die kan veranderen. Daarom weet ik niet zeker of ze er naar kijken komende jaar, maar over het algemeen gaan ze niet echt kijken naar al je cijfers. Wiskunde B is super belangrijk, het komt er wel in voor samen met scheikunde en natuurkunde.

  Groetjes,
  Lisa

 • Mijn vraag is of de lessen in het Nederlands zijn?Ben ik verplicht om nog een extra inenting voor hepatitis B te nemen?Is een IPad ook voldoende, of ben ik een laptop nodig?
  Heidi
  vroeg 1 jaar, 10 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 5 maanden geleden

  Hey Heidi,

  Heel erg sorry dat ik niet heb gereageerd, we moeten nog even inkomen met dit nieuwe systeem. Ik weet niet of je nog een antwoord nodig hebt, maar ik reageer toch nog even!

  De inenting is inderdaad verplicht. De lessen zijn in het NL, maar sommige boeken in het engels. Een laptop zou wel echt handig zijn, voor alle opdrachten die je moet schrijven, ook tijdens college.

  Groetjes Lisa

 • Hi, ik vroeg me af of deze studie een aansluitende master heeft? Is er dan ook een aansluitende master op een uni? (wat zijn de eisen voor de master op uni) Wat zijn beroepsmogelijkheden bij deze studie? Wat is het verschil tussen deze studie en applied sciences of chemie?
  Mai
  vroeg 1 jaar, 7 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 5 maanden geleden

  Hi,

  Sorry voor mijn late reactie, ik heb geen notificatie van deze vragen gekregen!!
  Deze heeft een forensisch onderzoek master in Amsterdam, maar ik weet niet zeker of deze studie wordt toegelaten. Bovendien is het een zware toelating, bijv. gemiddeld een 7 nodig. Je kan bijv in een laboratorium werken, een prive detective bureau, IND, FIOD, Politie, etc.

  Chemie is echt veel meer gericht op lab werk, dit is echter maar een onderdeel van FO. FO is veel breder opgezet.

 • hallo! ik vroeg me af, waarom heb je precies scheikunde nodig? zou u me dat kunnen uitleggen?
  loïs
  vroeg 1 jaar, 5 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 5 maanden geleden

  Hi Lois,

  Er zijn een paar scheikunde vakken die je moet volgen tijdens deze studie. Ook zijn er heel wat laboratorium dagen waar je een labjournaal voor moet schrijven. Hierbij is scheikunde noodzakelijk. In het lab ga je bijv. onderzoek doen naar DNA (wordt allemaal uitgelegd), maar je begint waar je op de middelbare school bent geëindigd als je scheikunde daar had.

  Groetjes,
  Lisa

 • Studie-inhoud
  Zijn alle boeken in het engels? En zo ja is dit dan moeilijk te begrijpen bij bijvoorbeeld natuurkunde, wiskunde of biologie boeken?
  Laura de Groot
  vroeg 1 jaar, 5 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 5 maanden geleden

  Hey Laura,
  Er zijn inderdaad best een deel boeken in het Engels. Waarschijnlijk moet je er even aan wennen maar het is wel te doen. Je hoeft niet hele Engelse boeken volledig te leren of lezen. Het zijn vaak delen of bepaalde hoofdstukken. Als je op tijd begint kun je deze rustig doorlezen en altijd dingen vragen aan de docenten. Bovendien, leggen ze het in de lessen uit.
  Als je op deze link klikt kun je al wat titels bekijken van boeken:
  https://www.sv-ident.nl/forum/boekenlijst

  Groetjes,
  Lisa

 • Toelatingseisen
  Heyy! Op dit moment zit ik in het examenjaar van de opleiding mediavormgeving (mbo4). In de afgelopen tijd ben ik erachter gekomen dat dit mij wel erg interessant lijkt. Kan ik met mijn MBO 4 deze opleiding wel doen? Op de middelbare heb ik wel mijn mavo diploma gehaald met (n&t).
  Lisanne
  vroeg 1 jaar, 6 maanden geleden
  Lisa
  zei 1 jaar, 6 maanden geleden

  Hey,
  Je zou dus na het mbo forensisch onderzoek willen studeren? Dat kan, er zijn meerdere mbo studenten die dat doen. Het is echter wel lastiger, omdat je al langere tijd geen natuurkunde of scheikunde hebt gehad?! Ook digitaal komt bij deze studie kijken. Ik weet natuurlijk niet hoe je daar tegen aankijkt!
  Maar met een mbo4 diploma kun je je wel aanmelden voor het hbo.

 • Hallo, Ik ben Lotte en moet een keuze maken voor de bovenbouw. Mijn Wis B advies is negatief en ik weet dat daar gebruik van word gemaakt op de opleiding. Maakt het uit of je Wis A of Wis B kiest, of is Wis A dan niet verstandig? Het zal me erg helpen. Lotte Woldringh
  Lotte
  vroeg 2 jaar, 2 maanden geleden
  Lynn
  zei 2 jaar, 2 maanden geleden

  Hoi Lotte! Officieel word je gewoon aangenomen als je wiskunde A hebt, maar ik raad dat eigenlijk wel af. De wiskunde/natuurkunde die wij op de opleiding krijgen is 99% wiskunde B, dus met wiskunde A hebben de meeste het wel lastig bij dit soort vakken!

 • Hoi! Ik had een vraag over de opleiding. Welke masters kun je volgen na het behalen van je diploma? Is het verstandig om deze opleiding te kiezen als je het werk met microscopen niet leuk vind? Ik heb bovendien wel een brede interesse in politiezaken en de oplossing daarvan.
  Sanne
  vroeg 2 jaar, 6 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 5 maanden geleden

  Hoi Sanne,

  Werk jij mee aan de veiligheid van onze samenleving? Bij de opleiding Forensisch Onderzoek leer je onderzoek doen vanuit natuurwetenschappelijk en technisch oogpunt. FO heeft twee richtingen. Bij
  Forensic Investigation en Forensic Engineering onderzoek je de toedracht van een incident. Bij FI kijk je wie aansprakelijk is, bij FE kijk je welke factoren een rol spelen bij de toedracht en wat de leerpunten zijn.
  Een ding is zeker: onderzoekend en analytisch vermogen zijn van groot belang.

  Na je opleiding ben je specialist op het gebied van onderzoek naar de toedracht van een incident. Je bent bijvoorbeeld bezig met de analyse van rapportages, het technische onderzoek, het reconstrueren van een
  incident, het opstellen van hypotheses en scenario's en het formuleren van adviezen.

  Beroepsmogelijkheden:
  Forensisch onderzoeker, forensisch specialist, schadespecialist, digitaal onderzoeker, fraudeonderzoeker, brandonderzoeker, inspecteur, beleidsmedewerker, adviseur brandveiligheid, analist verkeersongevallen, quality assurance manager.

  Naar welke universitaire opleiding kun je doorstromen?
  Bijvoorbeeld:
  - Forensic Science
  - Recherchekundige
  - Life Sciences
  - Criminologie

  Kun je zo verder?

  Groetjes,
  Roos

 • Hoi! Mijn moeder ziet in deze opleiding niet veel baankansen, omdat je bij de politie moeilijk binnenkomt. Welke baan mogelijkheden zijn er allemaal?
  Sharissa
  vroeg 3 jaar, 4 maanden geleden
  Harun
  zei 3 jaar, 3 maanden geleden

  Hi Sharissa,

  Er zijn verschillende beroepsmogelijkheden, en ze zijn zeker niet allemaal bij de politie.

  Je kan dingen worden als: forensisch onderzoeker, forensisch specialist, schadespecialist, digitaal onderzoeker, fraudeonderzoeker, brandonderzoeker, inspecteur, beleidsmedewerker, adviseur brandveiligheid, analist verkeersongevallen, quality assurance manager.

  Kun je zo verder?

  Groetjes,
  Roos

 • Is dit een vooropleiding voor rechercheur? Ik heb gelezen dat je voor rechercheur een hbo vooropleiding moet hebben, en dit leek mij een goede vooropleiding.
  Ian
  vroeg 4 jaar, 5 maanden geleden
  Charlotte
  zei 4 jaar, 5 maanden geleden

  Hoi Ian,

  Het is geen vooropleiding voor rechercheur. Je word eigenlijk opgeleid tot onderzoeker met een forensisch aspect. Dus daar valt verkeersgevallen analyse, brandonderzoek, fraude onderzoek etc ook onder.

  Met vriendelijke groet,

  Charlotte Jansen

 • Waar is het leukste om stage te doen in het 3e leerjaar? En is deze studie echt zo afwisselend als dat ze zeggen dat het is? En waar moet ik vooral rekening mee houden als ik echt voor deze studie wil kiezen?
  Silke
  vroeg 4 jaar, 6 maanden geleden
  Charlotte
  zei 4 jaar, 6 maanden geleden

  Als je deze opleiding wilt gaan doen moet je er rekening mee houden dat het een erg technische opleiding is. Veel natuurkunde, scheikunde en biologie. Natuurkunde is daarom ook verplicht. Ik vind de studie zelf inderdaad afwisseld. Maar waar je stage wil/kan lopen moet je zelf bepalen. Er is niet iets wat geregeld wordt door het Saxion. Je moet zelf gaan solliciteren op stages.

  Groetjes Charlotte

 • Wat voor een interesses moet je hebben om deze opleiding leuk te vinden?
  Celien
  vroeg 5 jaar, 3 maanden geleden
  Charlotte
  zei 5 jaar, 3 maanden geleden

  Hoi Celien,

  Een lastige vraag, want ik kan niet zeggen die interesses moet je hebben om deze opleiding leuk te vinden. Niet iedereen die nieuwsgierig is vind deze opleiding namelijk leuk. Ik denk als jij nieuwsgierig bent en geïnteresseerd bent in of brandonderzoek, fraude, ongevallen, politie, bedrijfsongelukken, falen van constructies dan vind je opleiding misschien wel wat. Het is alleen wel noodzakelijk dat je natuurkunde of nlt in je vakken pakket hebt, tenzij je van MBO komt. Maar ik kan echter niet voor jou bepalen of je de opleiding leuk vind, dus ik raad je aan om vrijdag naar de open dag in Enschede te komen!

  Groetjes Charlotte

Ontdek

Ambassadeurs plaatsen tweets, blogs & beantwoorden vragen van IntoSaxion.

 • RT @jannekedegraaff: #feest! Trots op weer een recordaantal afgestudeerden deze week bij @SaxionACT (#cmgt #cb #ftt bij #saxion! En vandaag…

 • RT @germaine_hering: Na iets meer dan een jaar #vrijwilligerswerk bij @FabLabEnschede is het dan vandaag gelukt weefsel te maken. De machi…

 • RT @SaxionUAS: "What I like the most about studying at #Saxion is the school itself. I love the #school! I like the #design and the peace.…

 • RT @fgj_oosterveld: Meepraten over waar het in de #gezondheidszorg naar toe gaat en hoe opleidingen daar op moeten inspelen? Bezoek de disc…

 • RT @TauwNL: Straat in Deventer onder water gezet voor onderzoek naar #klimaatbestendigheid. Mooie samenwerking aan #klimaatadaptatie van #T…

 • Saxion reikt eerste Social Work-diploma uit https://t.co/Me8H5oYpNJ #socialwork #saxion #hogeronderwijs https://t.co/Ksd6uQMl7J

 • Locatie Ariënsplein is klaar voor het bezoek van @ivanengelshoven! Maandag komt ze hier langs voor het relatie-event met CEO's uit de hele regio. #saxion #getready #smartworld @dirkbekke @DocentFransje https://t.co/o0izDAGJkp

 • RT @1TEnschede: VIDEO | Scholieren op excursie bij Solar Team Twente https://t.co/VMtnCAkHKy #1twente #enschede #utwente #saxion @solarteam…

 • Kom werken bij #Saxion! We hebben weer nieuwe vacatures, waaronder Docent Vastgoed & Makelaardij, Docent opleiding Sociaal Juridische en Dienstverlening en Docent (marketing) Communicatie. Klik op de link voor meer #vacatures. https://t.co/0ciUcDH5dc https://t.co/wphyxKGOsf

 • RT @Wordlenig: Mooie afsluiting gisteren met studentondernemers van @Saxion @saxioncvo van de minor startup ondernemer. Een groep vol talen…

 • RT @SaxionUAS: In the past 30 years, over 2,000 #startups have been founded around @UTwente and #Saxion! “Entrepreneurship is in the DNA…

 • RT @Morena_Schrijft: Mijn artikel 'Online socializen met een visuele beperking', over hoe mensen met een #visuelebeperking gebruikmaken van…

 • Iedere #GIRLBOSS en #MONEYMAKER opgelet! Ben jij Saxion-student, heb je een (betekenisvol) idee of eigen bedrijf? Schrijf je dan in voor de Saxion Ondernemers Award 2019! Kijk voor alle informatie & aanmelden op https://t.co/xysAkpPPx4 #ondernemersaward #startbysaxion #saxion https://t.co/69wbgu4V5g

 • RT @SaxionUAS: #Saxion ranks 2nd in #internationalstudent population amongst #Dutch universities of applied sciences 🙌🙌🙌 #studyinholland ht…

 • RT @LaurensTvoorde: #saxion geeft gastcollege in de plusklassen van de @annavanburenR https://t.co/MKfYTe9KsS

 • RT @SaxionUAS: #internship #archaeology Check the journey of two #Saxion archaeology students at the Cultural Heritage Agency of The Neth…

 • Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Kom dan werken bij #Saxion! Wij zijn op zoek naar Medewerker Informatievoorziening ICT & Onderwijs en Docent Engels. https://t.co/0ciUcDH5dc https://t.co/o8PVdO6QNq

 • Ben jij Saxion's Next #Mozart? Doe dan mee aan de #pianocontest en win een foute #kersttrui! Stuur uiterlijk 12 december je filmpje in naar webcare@saxion.nl. Wie weet sta jij in de finale op 14 december in the Bakery bij #Saxion #Enschede. https://t.co/MNN1SYvcwS

 • RT @SaxionUAS: Take a 360° look at #Saxion building in #Apeldoorn: ➡ https://t.co/vHXOGcvw07 🏢 #studyabroad #tourismmanagement https://t…

 • Is het binaire stelsel in het hoger onderwijs nog van deze tijd? #Saxion collegevoorzitter Anka Mulder en @BarendJR bespreken het in de laatste podcast van @ScienceguideNL. Luister het hier terug https://t.co/LxoylGExVj

Laad meer

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?