Commerciële Economie

Hee Andre, Ik ben bezig met mijn laatste jaar van MBO. Ik studeer Marketing & Communicatie. Ik wil eventueel naar HBO Commerciële Economie. Maar ik zou graag meer informatie willen weten, hoe de overstap van MBO naar HBO is. Is het lastig om van MBO naar HBO te gaan? Ik hoor graag en alvast bedankt!

Valmira
ongeveer 2 jaar geleden
1 Antwoord
Andre van der Kolk
Andre van der Kolk
ongeveer 2 jaar geleden

Hoi Valmira,

De overstap van mbo naar hbo is voor iedereen anders natuurlijk. Bij de één gaat het makkelijker dan de bij de ander. Ik denk wel dat het voor iedereen wennen is. Dit geldt ook voor studenten die van havo af komen.

In het eerste jaar van mijn studie moest ik ook wennen. Ik had het gevoel dat ik wel meer mijn best moest doen dan de studenten die van havo af kwamen. Het niveau ligt natuurlijk hoger en er wordt wat meer van je verwacht op het hbo. De studenten die van havo komen zijn meer aan het niveau en de hoeveelheid gewend. Je moet dus meer zelfstandig leren en meer dingen doen. Je moet daarom wel gemotiveerd zijn. Het kost namelijk veel energie.

Op zich heb jij ook een voordeel, want jij hebt al een mbo-opleiding gedaan. Marketing & communicatie is een goede vooropleiding en je zal dus ook wel bepaalde dingen weer zien terugkomen in je eerste jaar.

Op het hbo volg je colleges (lessen) en aan het einde van een periode krijg je daar tentamens (toetsen) over. In een college wordt veel lesstof behandeld en ligt het tempo vaak erg hoog. Je moet dus goed bij de les blijven 😉.

Ik denk dat een gemotiveerde mbo-student zeker de overstap kan maken naar het hbo. Je moet wel echt gemotiveerd zijn en discipline hebben om te doen wat je moet doen. Als je eenmaal een beetje gewend bent aan je studie en aan het hbo, zal het ook allemaal wel wat makkelijker gaan. Dan weet je hoe het werkt.

Hieronder wat tips die mij ook geholpen hebben:

Het eerste jaar van commerciële economie is erg belangrijk. Als je je eerste jaar goed door komt, ga je de rest ook wel halen. Daarom is het belangrijk om vanaf het eerste moment goed bij te blijven. Zorg dat je aanwezig bent, maak aantekeningen, etc.

Je hebt bij veel lessen geen aanwezigheidsplicht, maar ik zal je wel aanraden om zo veel mogelijk aanwezig te zijn. Zo krijg je veel informatie over de tentamenstof en kan je daarover vragen stellen. Daarnaast krijg je zo ook goed contact met je medestudenten, waar je ook veel aan kan hebben.

Zorg dat je goed contact houdt met je docenten en studieloopbaanbegeleiders. Geef het aan als je iets niet begrijpt of als je ergens tegen aan loopt. Ze zijn over het algemeen wel bereid om je te helpen, maar dan moet je wel zelf aan de bel trekken. Als je altijd aanwezig bent, je doet erg je best, willen ze je altijd helpen. Zo kreeg ik ook bijles van mijn Engels docent omdat ik moeite had met de grammatica.

Ik hoop dat ik je zo antwoord heb gegeven op je vraag. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!

Succes met je keuze!

Groetjes,

Andre

Is jouw vraag nog niet beantwoord?