Commerciële Economie

Een product of dienst op de markt zetten is één. Maar hoe zorg je er nu voor dat het ook verkoopt? Bij Commerciële Economie leer je hoe je een idee succesvol kunt introduceren. Je volgt consumenten en bedrijven en bestudeert hun keuzes, behoeften en gedrag. Vervolgens kijk je hoe je mensen kunt verleiden om jouw product of dienst te kopen.

Hierbij alvast wat handige links met antwoorden op veelgestelde vragen!

- Is er een mogelijkheid om in februari in te stromen?

- Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

- Wat zijn de toelatingseisen?

Nog meer vragen? Op onze website vind je alles over de start van je studie!

IntoSaxion is niet bedoeld voor het werven van personeel, stagiaires en afstudeerders. Deze vragen worden verwijderd en dus niet beantwoord.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Deventer, Enschede

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Kun je ook Frans als vreemde taal kiezen?
  Michel
  vroeg 1 maand, 1 week geleden
  Suzan
  zei 1 maand, 1 week geleden

  Hey Michel,

  Tot hoever ik weer kan je alleen Spaans en Duits kiezen !

 • Hoeveel boeken neem je ongeveer dagelijks mee naar school en hoe groot moet je schooltas ongeveer zijn?
  Joost
  vroeg 1 maand, 1 week geleden
  Suzan
  zei 1 maand, 1 week geleden

  Hey Joost,

  Over het algemeen heb je nagenoeg geen boeken nodig tijdens de opleiding (voor tijdens de les). Je laptop is voornamelijk belangrijk. Voor sommige vakken wordt het boek wel verwacht mee te nemen. Op een schooldag zal dit maximaal 2 boeken zijn schat ik. Vooral voor economische/reken vakken zijn boeken essentieel om mee te nemen. (Theorie +uitwerkingen boek)

  Uiteindelijk voel je zelf per vak aan of het boek mee nemen nodig is. Je docenten zullen je hier ook op wijzen !

  Hopelijk heb ik je hiermee genoeg geinformeerd.

 • Kun je een MacBook gebruiken voor een commerciële economie of ondernemerschap en retailmanagement?
  Sebastian
  vroeg 2 maanden, 3 weken geleden
  Danique
  zei 2 maanden, 3 weken geleden

  Zeker kan dit, veel studenten gebruiken een Macbook, wel is belangrijk dat die goed doet en de basis onderdelen zoals Word erop staan. :)

 • Hoi Eline, bedankt voor je antwoord.Je hebt dus een herkansing mogelijkheid voor elke toets die je maakt. Dus je hebt 6 toetsen dan kun je ze alle zes herkansen. Geldt dat ook dan voor de opdrachten van Engels portfolio? Groetjes,Gabriel
  Gabriel
  vroeg 3 maanden, 3 weken geleden
  Eline
  zei 3 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Gabriel,
  Ja klopt, je hebt voor elk tentamen of portfolio sowieso 1 herkansing. Ook voor het portfolio voor Engels.

  Groetjes,
  Eline

 • Ik heb een aantal vragen over commerciële economie 1. Ik ben niet zo goed in Engels. Wat kan ik op het Saxion verwachten bij het vak Engels?2. Waar moet je aan voldoen om je propedeuse te halen en naar de universiteit door te stromen?3. Is commerciële economie Engelstalig op de universiteit?
  Gabriel
  vroeg 3 maanden, 3 weken geleden
  Eline
  zei 3 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Gabriel!
  Bedankt voor je vraag.

  1. Allereerst het vak Engels; gedurende de lessen Engels ga je je richten op verschillende onderwerpen. Grammatica, (Business) Vocabulary, Business Reading, Pronunciation and Speaking. Bij elk van deze onderwerpen krijg je een bepaalde opdracht die je moet verwerken in je portfolio. Dit portfolio wordt de beoordeling voor dit vak en bestaat uit alle opdrachten die je dat kwartiel hebt gemaakt. Het portfolio is goed te doen. Mocht je nog problemen ondervinden met bepaald opdrachten of onderdelen van de Engelse taal, dan zijn er docenten die je altijd kunnen helpen. Zij kunnen je ondersteunen en helpen om je Engels te verbeteren.

  2. Normaliter zou je 60 punten moeten behalen van het totaal aantal punten (in dit geval ook 60). Dit betekent dat je elk tentamen en/of opdracht gehaald moet hebben om je propedeuse te verkrijgen. Voor elk tentamen heb je één herkansing, mocht je onvoldoende gehaald hebben. Vanwege de corona-crisis is het BSA (Het bindend studie-advies, dus het aantal punten dat je nodig hebt om over te gaan) afgeschaft. Wanneer jij begint met de studie, is dit waarschijnlijk weer aangepast naar normaal. Zie hieronder voor het aantal punten dat je nodig hebt:

  Totaal aantal punten te verkrijgen in jaar één: 60
  Aantal punten die je nodig hebt om naar jaar 2 te gaan: 50
  Aantal punten om je propedeuse te halen: 60

  3. Wat betreft je vraag over de universiteit; dat weet ik zo niet. Het lijkt mij dan slim om hier via de desbetreffende universiteit contact over op te nemen. Misschien dat het per universiteit verschilt? Hier moet je zelf even onderzoek naar doen. Je kunt altijd beginnen met Commerciële Economie op Saxion op HBO-niveau en dan in overleg met je SLB'er (je mentor) overleggen wat je wilt en wat mogelijk is. Voor nu: kijk even bij de universiteiten zelf :)

  Veel succes! Mocht je vraag niet goed/voldoende beantwoord zijn, laat het me even weten!

  Groetjes,
  Eline

 • In welk van de gebouwen in Enschede krijg je les bij deze opleiding?
  Joost
  vroeg 4 maanden, 2 weken geleden
  Ruben
  zei 4 maanden, 2 weken geleden

  Hoi Joost, in het hoofdgebouw en af en toe in de gebouwen in de buurt. Voornamelijk in het hoofdgebouw.

  https://www.google.nl/search?q=saxion+esnchede&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=nl-nl&client=safari#

 • Heeft deze studie ook een studievereniging, en zo ja, wat wordt er georganiseerd vanuit die studievereniging?
  Joost
  vroeg 4 maanden, 4 weken geleden
  Eline
  zei 4 maanden, 4 weken geleden

  Hoi Joost!
  Bedankt voor je vraag :)

  Allereerst is er een businessclub genaamd AMbitious; kijk hiervoor op www.iambitious.nl en op hun socials. Zij organiseren borrels, meetings om andere studenten te ontmoeten, webinars, studiereizen en netwerkbijeenkomsten. Zij zijn de officiële studievereniging voor Commerciële Economie!

  Daarnaast is het mogelijk om aan te sluiten bij de internationale studievereniging genaamd Imanage. Zij organiseren ook vanalles aan borrels, meetings en meer. Kijk hiervoor op: https://svimanage.nl/ en op hun socials zoals bijvoorbeeld: https://nl-nl.facebook.com/SVIManage/ .

  Mocht je vraag niet beantwoord zijn, hoor ik het graag!
  En mochten andere studenten hier nog een aanvulling op hebben, hoor ik dit ook graag!

  Groetjes,
  Eline Woudstra

 • Vanaf welk studie jaar loop je stage bij de studie commercie economie?
  Barry
  vroeg 8 maanden, 3 weken geleden
  Amber
  zei 8 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Barry,

  Dank je wel voor je vraag! Bij onze opleiding ga je vanaf het derde leerjaar ongeveer 5 maanden stage lopen. Uiteraard word je hierin begeleid, zowel voordat de stage begint als tijdens de stage.

  Ik hoop je vraag hiermee beantwoord te hebben. Mocht je meer vragen hebben, laat het ons gerust weten!

 • Ik kom volgend jaar nieuw op Saxion Enschede richting commerciele economie. Graag verneem ik wat ik het beste als laptop zou kunnen aanschaffen en waar ik rekening mee moet houden bij de aanschaf.
  Leone
  vroeg 9 maanden, 2 weken geleden
  Ruben
  zei 9 maanden, 2 weken geleden

  Ik kan je geen specifieke laptop aanraden, maar ik kan je wel aangeven welke programma’s je veelal gebruikt tijdens deze opleiding.

  Je gebruikt voornamelijk de programma’s van Microsoft Office in combinatie met het internet.

  Ik heb zelf ook wel verstand van laptops en kan je wel een aantal specificaties meegeven waaraan de laptop (naar mijn mening) aan moet voldoen:

  - minimaal 4GB werkgeheugen;
  - minimaal schijfgeheugen (het liefst een SSD, of een HDD in combinatie met een SSD) 500gb
  - minimaal een intel i5 of een recente AMD processor;
  - 15,6 inch past in je schooltas maar veel groter moet het niet worden want dan wordt het onhandig;

  Met deze specificaties in je achterhoofd kies je een laptop waar je de gehele opleiding gemak van hebt.

 • Hee Andre, Ik ben bezig met mijn laatste jaar van MBO. Ik studeer Marketing & Communicatie. Ik wil eventueel naar HBO Commerciële Economie. Maar ik zou graag meer informatie willen weten, hoe de overstap van MBO naar HBO is. Is het lastig om van MBO naar HBO te gaan? Ik hoor graag en alvast bedankt!
  Valmira
  vroeg 11 maanden, 4 weken geleden
  Andre
  zei 11 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Valmira,

  De overstap van mbo naar hbo is voor iedereen anders natuurlijk. Bij de één gaat het makkelijker dan de bij de ander. Ik denk wel dat het voor iedereen wennen is. Dit geldt ook voor studenten die van havo af komen.

  In het eerste jaar van mijn studie moest ik ook wennen. Ik had het gevoel dat ik wel meer mijn best moest doen dan de studenten die van havo af kwamen. Het niveau ligt natuurlijk hoger en er wordt wat meer van je verwacht op het hbo. De studenten die van havo komen zijn meer aan het niveau en de hoeveelheid gewend. Je moet dus meer zelfstandig leren en meer dingen doen. Je moet daarom wel gemotiveerd zijn. Het kost namelijk veel energie.

  Op zich heb jij ook een voordeel, want jij hebt al een mbo-opleiding gedaan. Marketing & communicatie is een goede vooropleiding en je zal dus ook wel bepaalde dingen weer zien terugkomen in je eerste jaar.

  Op het hbo volg je colleges (lessen) en aan het einde van een periode krijg je daar tentamens (toetsen) over. In een college wordt veel lesstof behandeld en ligt het tempo vaak erg hoog. Je moet dus goed bij de les blijven 😉.

  Ik denk dat een gemotiveerde mbo-student zeker de overstap kan maken naar het hbo. Je moet wel echt gemotiveerd zijn en discipline hebben om te doen wat je moet doen. Als je eenmaal een beetje gewend bent aan je studie en aan het hbo, zal het ook allemaal wel wat makkelijker gaan. Dan weet je hoe het werkt.

  Hieronder wat tips die mij ook geholpen hebben:

  Het eerste jaar van commerciële economie is erg belangrijk. Als je je eerste jaar goed door komt, ga je de rest ook wel halen. Daarom is het belangrijk om vanaf het eerste moment goed bij te blijven. Zorg dat je aanwezig bent, maak aantekeningen, etc.

  Je hebt bij veel lessen geen aanwezigheidsplicht, maar ik zal je wel aanraden om zo veel mogelijk aanwezig te zijn. Zo krijg je veel informatie over de tentamenstof en kan je daarover vragen stellen. Daarnaast krijg je zo ook goed contact met je medestudenten, waar je ook veel aan kan hebben.

  Zorg dat je goed contact houdt met je docenten en studieloopbaanbegeleiders. Geef het aan als je iets niet begrijpt of als je ergens tegen aan loopt. Ze zijn over het algemeen wel bereid om je te helpen, maar dan moet je wel zelf aan de bel trekken. Als je altijd aanwezig bent, je doet erg je best, willen ze je altijd helpen. Zo kreeg ik ook bijles van mijn Engels docent omdat ik moeite had met de grammatica.

  Ik hoop dat ik je zo antwoord heb gegeven op je vraag. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!

  Succes met je keuze!

  Groetjes,

  Andre

 • Uit welke specialisaties kan je in het tweede jaar kiezen en wat houdt elke specialisatie precies in? gr. Thijs
  Thijs
  vroeg 1 jaar geleden
  Eline
  zei 1 jaar geleden

  Hi thijs! Bedankt voor je vraag.

  Eind jaar 1 maak je een keuze tussen: concept marketing, sales- en accountmanagement en als laatste digital marketing. Deze specialisaties zijn voor een half jaar. Daarna heb je weer algemene lessen.

  Concept matketing is het bedenken van een product en de uitwerking hiervan. Hoe breng je een product op de markt? Welke dingen komen hier bij kijken? Wat zijn de strategieën om dit te Doen? Dit is de creatieve tak van de drie. Hiervoor hoef je niet per se super creatief te zijn.

  Sales- en accountmanagement is vooral de verkoop van de producten. Maar ook is dit: hoe geef je leiding in een bedrijf? Dus het management komt er ook in terug.

  Als laatste is er digital marketing, dit heeft te maken met het promoten van je product. Social Media, Websites, hoe kom je zo hoog mogelijk in Google (SEO en SEA) etc. Voor deze specialisatie hoef je niet mega digitaal ingesteld te zijn, maar het zou wel makkelijk zijn als je WAT kennis hebt hierin.

  In het eerst jaar krijg je elk kwartiel een opdracht die te maken heeft met 1 van deze specialisaties. Hierdoor kun je per kwartiel voor jezelf beoordelen wat je ervan vind en of het iets voor jou is. Daarnaast zijn er in de loop van het eerste jaar nog voorlichtingen over deze specialisaties. Je zit echter niet vast aan de specialisaties. Na het half jaar krijg je weer algemenere lessen, waardoor je niet gebonden bent aan je eerdere keuze.

  Ik hoop zo voldoende je vraag beantwoord te hebben, zo niet dan hoor ik het graag!

  Groetjes Eline

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Tussen welke specialisaties moet je een keuze maken in het tweede jaar?
  Aimee
  vroeg 1 jaar geleden
  Eline
  zei 1 jaar geleden

  Hoi Aimee, bedankt voor je vraag!
  Eind jaar 1 maak je een keuze tussen: concept marketing, sales- en accountmanagement en als laatste digital marketing. Deze specialisaties zijn voor een half jaar. Daarna heb je weer algemene lessen.

  Concept matketing is het bedenken van een product en de uitwerking hiervan. Hoe breng je een product op de markt? Welke dingen komen hier bij kijken? Wat zijn de strategieën om dit te Doen? Dit is de creatieve tak van de drie. Hiervoor hoef je niet per se super creatief te zijn.

  Sales- en accountmanagement is vooral de verkoop van de producten. Maar ook is dit: hoe geef je leiding in een bedrijf? Dus het management komt er ook in terug.

  Als laatste is er digital marketing, dit heeft te maken met het promoten van je product. Social Media, Websites, hoe kom je zo hoog mogelijk in Google (SEO en SEA) etc. Voor deze specialisatie hoef je niet mega digitaal ingesteld te zijn, maar het zou wel makkelijk zijn als je WAT kennis hebt hierin.

  In het eerst jaar krijg je elk kwartiel een opdracht die te maken heeft met 1 van deze specialisaties. Hierdoor kun je per kwartiel voor jezelf beoordelen wat je ervan vind en of het iets voor jou is. Daarnaast zijn er in de loop van het eerste jaar nog voorlichtingen over deze specialisaties. Je zit echter niet vast aan de specialisaties. Na het half jaar krijg je weer algemenere lessen, waardoor je niet gebonden bent aan je eerdere keuze.

  Ik hoop zo voldoende je vraag beantwoord te hebben, zo niet dan hoor ik het graag!

  Groetjes Eline

 • 1. Wat zijn de belangrijkste leerpunten bij deze opleiding? 2. Wat zijn belangrijke eigenschappen bij deze opleiding? 3. Ik wil na deze opleiding meteen aan het werk. Wat zijn de drie belangrijkste beroepen wat iemand met een CE-diploma kan worden? 4. Waar moet ik opletten als eerste jaars?
  Kaan
  vroeg 1 jaar geleden
  Danique
  zei 1 jaar geleden

  1. Je leert echt wat je kan gaan doen met deze opleiding, en je leert goed met andere werken maar ook zelfstandig.
  2. Je moet kunnen samenwerken, je mening durven geven (ook voor een groep), goed met mensen om kunnen gaan. Ook plannen moet je kunnen/leren.
  3. Ligt aan de specialisatie wat je wil gaan doen, ik heb per specialisatie een beroep opgeschreven:
  Content: creatief marketeer (hierbij kijk je op welke manier je verschillende designs het best tot zijn recht komen, dat mensen er geïnteresseerd in raken)
  Sales: salesmanager (zorgt ervoor dat er verkopen plaatsvinden en goed gaan)
  Big data: meer technologisch hierbij kijk je dan ook meer naar de cijfers van bijvoorbeeld websites en je kijkt ook hoe je deze cijfers kan verbeteren.
  4. Je moet jezelf goed gemotiveerd houden, zorg dat je niet achterloopt en dat je je goed voorbereid op de lessen. Hoe meer lessen je volgt hoe minder eigen werk/leren je moet doen.

  Ik hoop dat je zo meer duidelijkheid hebt op de opleiding😁

 • Kun je ook verschillende richtingen kiezen binnen de studie?
  Anouk
  vroeg 1 jaar, 6 maanden geleden
  Harun
  zei 1 jaar, 5 maanden geleden

  Hi Anouk,

  Je hebt binnen Commerciële Economie de studieroutes Sportmarketing en de Saxion Topsport Academy.

  https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/sportmarketing

  https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/saxion-topsport-academy

 • is het mogelijk om met een propedeuse commerciele economie door naar de universiteit Twente en zo ja, welke opleidingen zijn dan mogelijk op de uni?
  Daan
  vroeg 1 jaar, 7 maanden geleden
  Harun
  zei 1 jaar, 7 maanden geleden

  Hi Daan,

  Dat zul je even bij de UT zelf moeten navragen, zij hebben per opleiding toelatingseisen en kunnen je daar ook meer over vertellen! Check even https://www.utwente.nl/onderwijs/bachelor/contact/ voor de contactgegevens.

  Groeten,

  Koen

 • kun je commerciële economie ook versneld volgen?
  Milan Perik
  vroeg 2 jaar geleden
  Harun
  zei 1 jaar, 11 maanden geleden

  Hi Milan,

  Nee, dat is helaas niet mogelijk!

  ^Koen

 • wat is het verschil tussen Saxion Enschede en Deventer wat commerciele economie betreft?
  Eline
  vroeg 2 jaar, 3 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 2 maanden geleden

  Hi Petra,

  Sorry voor de late reactie! Inhoudelijk is er weinig tot geen verschil tussen Commerciële economie in Deventer en in Enschede, los van de locatie. Wel is het zo dat de studieroutes Sportmarketing en Topsport Academy alleen in Deventer worden aangeboden, mocht je die willen gaan volgen dan is het aan te raden om CE in Deventer te gaan studeren.

  Groet,

  Koen

 • Hoi Saxion, Ik twijfel enorm tussen CE of Sportmarketing. Kan er iemand mij exact vertellen wat de grote verschillen hier in zijn? Alvast bedankt
  Matthew
  vroeg 2 jaar, 6 maanden geleden
  Bas
  zei 2 jaar, 5 maanden geleden

  De basis van de opleiding is hetzelfde, het uitgangspunt is verschillend. Sportmarketing is volledig gericht op sport als uitgangspunt voor elk project. De basis zal uiteraard wel hetzelfde zijn. Commerciele Economie is breder georienteerd.

 • Bestaat de internatiole studie International business & languages niet meer? Ik zie hem niet in de lijst staan.
  Sena
  vroeg 2 jaar, 6 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 6 maanden geleden

  Hi Sena,

  De opleiding IBL heet na de economieconversie International Business, waarbij je de specialisatie Languages kan kiezen> Meer info op https://ibs.saxion.nl/programmes/international-business/

  Groetjes,
  Roos

 • Ik kan van iemand alle boeken overnemen van het afgelopen studiejaar (2017-2018). Is dit verstandig aangezien in de nieuwe boekenlijst van elk boek weer een nieuwere druk is en dus een andere isbn?
  Pierre
  vroeg 2 jaar, 9 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 9 maanden geleden

  Hi Pierre,

  Check even via deze link: https://www.saxion.nl/startersinformatie/site/startersinfo-voltijd/commerciele-economie-enschede. Daar vind je welke boeken je moet kopen en kun je ze vergelijken met dit jaar..

 • Ik heb een vraag over wat voor laptop je eigenlijk het beste kunt aanschaffen?Ik hoor het graag!
  Dominique
  vroeg 2 jaar, 10 maanden geleden
  Karen
  zei 2 jaar, 9 maanden geleden

  Voor de opleiding CE heb je geen speciale laptop nodig. Er zijn ook computers beschikbaar op school zelf. (niet voor tijdens de colleges maar wel in de open leercentra=

 • In hoeverre is wiskunde van belang bij deze studie? Welke onderwerpen binnen de wiskunde komen voornamelijk aan de orde bij commerciële economie? En wat zijn de voornaamste verschillen tussen de studie communicatie en commerciële economie? Ik wil denk ik de marketing richting op.
  Meisje
  vroeg 2 jaar, 9 maanden geleden
  Karen
  zei 2 jaar, 9 maanden geleden

  Hoi Meisje,

  Ik ben zelf ondertussen gestopt met CE en verder gegaan met Media, Informatie en Communicatie. Als jij je op de marketing wilt richten zijn beide studies geschikt. Ook bij CE heb je een uitstroomprofiel online marketing. Ben je niet zo goed met cijfers (denk aan boekhouden en financiering) dan zou ik je toch adviseren om GEEN CE te gaan doen. Persoonlijk heb ik die fout wel gemaakt en dat is erg zonde van het jaar wat je er dan mee verspild. Succes met kiezen!

 • Ik zit heel erg te twijfelen tussen een Communicatie opleiding of deze opleiding. Wat is er zo leuk aan deze opleiding? En wat is het verschil met Communicatie?
  Anne
  vroeg 3 jaar, 10 maanden geleden
  Karen
  zei 3 jaar, 10 maanden geleden

  Commerciële economie is meer gericht op de cijfertjes en de theorie. Ik ben zelf overgestapt naar Media, informatie en communicatie. Als je zelf liever praktisch bezig bent (denk aan grafisch ontwerpen, video's en foto's editen enzovoorts), teksten schrijft of creatieve marketing concepten bedenkt zou ik voor Media, informatie en communicatie kiezen. Als jij liever met cijfers werkt en het interessant vindt hoe de markt werkt dan zou ik voor commerciële economie kiezen. Trouwens, bij beide opleidingen kun je een meeloop dag aanvragen, dat is altijd handig en leuk! Succes met je keuze, xo

 • De opleiding lijkt mij interessant. Ik las iets over een studierichting kiezen wat moet ik mij hierbij voorstellen? uit welke mogelijkheden kan je dan kiezen?
  sven
  vroeg 4 jaar geleden
  Bas
  zei 4 jaar geleden

  Ha Sven, een studierichting wil zeggen dat je kan kiezen tussen internationaal, commercieel of online. Online marketing bestaat nu zo'n 2 jaar. Zeer vooruitstrevend en vernieuwend op het gebied van internet marketing, Google Analytics etc. Bij internationaal wordt er een extra taal toegevoegd, bijvoorbeeld Spaans of Duits. Commercieel heeft vakken zoals kostencalculatie, treasury management. Gr. Bas

 • Is het mogelijk een minor te volgens bij fashion, textile & technologies tijdens de minor periode van de opleiding commerciële economie?
  Iris
  vroeg 4 jaar geleden
  Harun
  zei 4 jaar geleden

  Hi Iris,

  Studeer jij al bij Saxion? Zo ja, dan kun je kijken op MijnSaxion en dan bij minoren. Daar staat een lijst met alle minoren en kun je zoeken of jouw studie niet wordt uitgesloten bij een Fashion minor.

  Als jij nog niet bij Saxion studeert, moet je kijken bij Kies op Maat. Daar staan alle minors tussen die je bij Saxion kan volgen.

  Mijn vraag; welke fashion minor bedoel jij? Ik hoor graag van je dan kijk ik met je mee!

  Groetjes,
  Roos

 • Wanneer kies je een studierichting? In het begin van je studie of met je afstuderen?
  Madelon Franssen
  vroeg 4 jaar geleden
  Wilma
  zei 4 jaar geleden

  Na een half jaar (dus in het eerste leerjaar) kies je een richting :-)

 • Ik twijfel of ik deze studie zal gaan kiezen, welke vakken zijn er ongeveer bij CE? Is er een stabiele kans op een baan na afstuderen? Ik snap dat er geen zekerheid is. Is CE echt zo breed als er word omschreven op de site van Saxion? Bedankt!
  Niki
  vroeg 4 jaar, 3 maanden geleden
  Harun
  zei 4 jaar, 3 maanden geleden

  Hi Niki,

  Bedankt voor je vraag! Ik ga het even navragen voor je bij ons Saxion Informatie Centrum. Ik kom er zo snel mogelijk bij jou op terug.

  Groetjes,
  Rozanne

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hallo! Op de boekenlijst van studieboekencentrale staan een aantal voorgeschreven en aanbevolen literatuur voor leerjaar 1. Kan ik ervan uitgaan dat ik alle voorgeschreven literatuur nodig ga hebben? Zijn er daarnaast nog boeken van de aanbevolen literatuur die je me kunt aanbevelen? Groeten!
  Guus
  vroeg 4 jaar, 8 maanden geleden
  Wilma
  zei 4 jaar, 8 maanden geleden

  Hoi,

  Je kan het beste even de eerste lesweek afwachten. Leraren geven dan aan welk boek je nodig hebt, want lang niet alle boeken op de boekenlijst heb je nodig. Ik had dus heel vaak boeken aangeschaft die niet gebruikt werden, heel zonde. Daarnaast heeft lang niet iedereen alle boeken al in het begin, daar houden de leraren ook rekening mee door bv pagina's te kopieren die tijdens de les behandeld worden.

  Succes alvast!

 • Hallo, Ik ga in september beginnen aan de opleiding CE. Nu ben ik me aan het verdiepen in de aanschaf van een laptop, nu vroeg ik mij af of de opleiding eisen stelt aan de specificaties van een eventuele laptop of dat er een bepaald type laptop wordt aangeraden. Groeten, Guus
  Guus
  vroeg 4 jaar, 9 maanden geleden
  Wilma
  zei 4 jaar, 9 maanden geleden

  Hoi,

  Nee hoor, elke laptop is prima. Van Macbooks tot aan Windowsjes en Chromebooks.

  Groetjes,

  Wilma

 • Heeft u al een idee over welk beroep u wilt gaan beoefenen? Wat voor cijfer geeft u deze studie?
  Annet
  vroeg 4 jaar, 10 maanden geleden
  Wilma
  zei 4 jaar, 10 maanden geleden

  Geen idee nog. Ik ben vorig jaar afgestudeerd en volg nu een universitaire master aan de UT, vooral ook omdat ik nog niet wist wat ik wilde gaan doen. Ik denk een 7,5 :)

 • Wat heb je gedaan om een goede keuze te maken voor je opleiding? Waarom heb jij gekozen voor Saxion? Waar moest jij aan wennen toen je begon op Saxion?
  Anniek
  vroeg 4 jaar, 10 maanden geleden
  Wilma
  zei 4 jaar, 10 maanden geleden

  Niet zo veel, opendag bezocht en een studie try out. Verder ben ik naar Saxion gegaan omdat ik in de buurt van Enschede woonde en ik verder een goed gevoel had van de school. Ik moest het meest wennen aan de vele vrije tijd (heerlijk!) en de tentamenweken, dus dat je opeens zoveel stof moet leren in 1 week.

 • 11. Zijn er keuzemogelijkheden of ligt je gehele studietraject vast?
  Annet
  vroeg 4 jaar, 10 maanden geleden
  Wilma
  zei 4 jaar, 10 maanden geleden

  Ja, halverwege het eerste jaar kies je of je een taal wil of dat je meer de rekenkant op wil. Volgens mij is er nu zelfs een stroming met internet marketing. Verder kan je schuiven met wanneer je een minor of stage doet.

 • 7. Hoe is de verdeling tussen praktijk en theorie? 8. Welke vakken van de middelbare school zijn belangrijk voor deze studie, die je nu duidelijk terugziet? 9. Zijn er moeilijke vakken tijdens deze studie? 10. Kloppen je verwachtingen van deze studie?
  Annet
  vroeg 4 jaar, 10 maanden geleden
  Wilma
  zei 4 jaar, 10 maanden geleden

  7. Je hebt altijd persoonlijke ontwikkeling als vak wat eigenlijk gewoon gratis studiepunten zijn, want vaak moet je een klein opdrachtje maken of een gesprek voeren. Of je krijgt een cursus presenteren, leiding geven, etc. Ook heb je altijd een project waarbij je theorie in de praktijk brengt.

  8. Ik vond veel vakken een herhaling van economie en m&o op de havo. Ik had ook klasgenoten zonder m&o die het gewoon gehaald hebben, ook al was veel stof nieuw voor hen.

  9. Ligt eraan waar je van houdt, over het algemeen zijn er een paar vakken die veel studenten de eerste keer niet halen, zoals bepaalde vakken waarbij je berekeningen moet maken. De ander heeft weer moeite met engels (mondeling/brief schrijven). Maar uiteindelijk haalt iedereen het.

  10. euhm ik had eigenlijk niet zoveel verwachtingen, ik denk het wel.

 • Was de overstap van de middelbare school naar de hogeschool te doen?
  Anniek
  vroeg 4 jaar, 10 maanden geleden
  Wilma
  zei 4 jaar, 10 maanden geleden

  Hi,

  Ik heb deze studie gekozen omdat ik nog niet wist wat ik wilde doen, behalve dat het iets met economie te maken zou hebben. Dat vond ik leuke vakken op school. CE is lekker breed en je kan er later veel kanten mee op.

  De richting die ik heb gekozen was mij in het eerste jaar al snel duidelijk, omdat ik niet van talen hou en juist wel van wiskunde enz.

  De overstap van havo naar hbo was makkelijk te doen. Ik heb altijd heel veel herhaling gehad, bijvoorbeeld het vak 'algemene economie' dat je in het eerste kwartiel krijgt, is letterlijk herhaling van economie op de havo. Dus dat valt allemaal reuze mee! Je went er snel aan. Het is niet moeilijk, alleen de hoeveelheid stof is veel waardoor je op tijd moet beginnen met leren.

Ontdek

Ambassadeurs plaatsen tweets, blogs & beantwoorden vragen van IntoSaxion.

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?