Chemische Technologie

Bekijk video

Bij de hbo-opleiding Chemische Technologie leer je het proces van ontwikkelen, bewaken en verbeteren van producten en productieprocessen. Je kijkt hoe je producten steeds duurzamer en milieuvriendelijker maakt en onderzoekt hoe je chemische processen schoner uitvoert, waarbij minder energie en grondstoffen worden geproduceerd.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Enschede

Stel een vraag

Ontdek

Ambassadeurs plaatsen tweets, blogs & beantwoorden vragen van IntoSaxion.

 • Wat ben je na je studie van plan?


  • Miriam zegt

   Doorstuderen.

 • Welke sociale media gebruik je om te communiceren met docenten?


  • Miriam zegt

   Daar gebruik ik geen sociale media voor.

 • Ben je lid van een studie- of studentenvereniging?


  • Miriam zegt

   Ik ben lid van meerdere verenigingen. Ik ben al sinds het begin van mijn studententijd lid van D.S.V. de Skeuvel. De studentenschaatsvereniging van Enschede. Zo kon ik de gezelligheid van een vereniging combineren met mijn hobby, schaatsen. Daarnaast was het heerlijk om lid te zijn van een vereniging omdat je snel nieuwe mensen leert kennen van zowel de universiteit als Saxion. Ook ben ik lid van SV. Archmides, de studievereniging voor Werktuigbouwkunde, Chemische Technologie, Industrieel Product Ontwerpen en Mechatronica. Hiervan ben ik lid geworden om studiegerelateerde activiteiten te kunnen ondernemen, maar ook om mensen te leren kennen van de opleiding en verwante opleidingen. Een erg goede toevoeging voor mijn studie.

 • Maak de zin af: mijn doel voor het nieuwe studiejaar is...


  • Miriam zegt

   Afstuderen! Ik ga mijn laatste jaar alweer in van mijn studie, dus het belangrijkste doel dit jaar is afstuderen. Daarnaast is het uiteraard ook nog even genieten van mijn allerlaatste jaartje als student!

 • Wat is of was je favoriete vak en waarom?


  • Miriam zegt

   Mijn favoriete vak bestaat eigenlijk uit een onderdeel. Ik vind practicum erg leuk. Dit vak wordt in elk kwartiel gegeven. Je kan hier de theorie toepassen in de praktijk, wat uiteraard het leukste is. Het lijkt het meest op wat je later in het werkveld kan doen.

Laad meer

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Thomas vraagt 22 aug 2017
  Heb ik daadwerkelijk alle boeken die op studystore staan voor het eerste leerjaar nodig? Of kan het zijn dat wanneer ik alles meteen koop ik sommige boeken voor niks aanschaf?
  Veerle zegt 22 aug 2017

  Hoi Thomas,
  Alle boeken die op studystore staan gebruik je ook in het eerste jaar. Een aantal van de toetsen is namelijk openboektoets, waarbij het heeel handig is om je boeken bij je te hebben.
  Een aantal boeken zal je ook in het tweede jaar nog gebruiken, maar lang niet allemaal.
  Als je niet alle boeken in een keer wil aanschaffen, kan je er ook voor kiezen om in eerste instante alleen de boeken onder 'Life science 1,2,3 en toegepast' en 'Praktijk' te bestellen. Dan heb je de boeken die je nodig hebt voor het eerste halfjaar van CT.
  Als je nog meer vragen hebt hoor ik het graag!

 • Thomas vraagt 13 jul 2017
  Wat voor een laptop kan ik het beste kopen voor deze opleiding? Moet ik dan denken aan een windows of macbook? En moet de laptop zware programma's kunnen draaien?
  Sophie zegt 14 jul 2017

  Hoi Thomas,
  Zelf heb ik een Lenovo Thinkpad (ik dacht T440) aangeschaft omdat deze werd geadviseerd toen ik begon met studeren aan de universiteit Twente. Later ben ik naar Saxion gegaan. Deze kan zwaardere programma's draaien. Er zijn tijdens de studie enkele zware programma's zoals Simulink en Unisim (dit is nu een ander programma). De minimale vereisten aan een laptop zijn een i5 processor,
  4Gb intern geheugen en
  grafische kaart met minimaal 1 GB dedicated memory, inclusief Software OpenGL ondersteuning. Meer informatie vind je op notebook.saxion.nl.
  Groeten, Sophie

 • Ruben vraagt 17 apr 2017
  Hoe ziet het rooster er uit in je eerste leerjaar en met hoeveel uren?
  Sophie zegt 18 apr 2017

  Hoi Ruben, bedankt voor je vraag! Het aantal contacturen wisselt per week en per 'kwartiel'. Om je beetje een idee te geven zou ik je voorbeeldroosters geven. Het rooster van het volgende 'kwartiel' ziet er als volgt uit:
  Maandag van 11:00 tot 14:45
  Dinsdag van 8:30 tot 18:00
  Woensdag 10:15-12:30
  Donderdag 10:15-12:30
  Vrijdag vrij

  Het rooster van een van de eerste weken van dit schooljaar zag er als volgt uit:
  Maandag van 11:45 tot 16:30
  Dinsdag vrij
  Woensdag 14:00 tot 18:00
  Donderdag 8:30 tot 18:00 (van 10:00 tot 14:00 vrij)
  Vrijdag vrij

  Als je nog meer vragen hebt hoor ik het graag!

 • maurice vraagt 26 jan 2017
  De wiskunde die je krijgt is dat wisA of wisB? En als je wiskunde A hebt is het dan moeilijker om de opleiding te volgen als dat je wisB hebt?
  Veerle zegt 26 jan 2017

  Hoi Maurice, de wiskunde is vooral wiskunde B. Als je wiskunde A hebt zal je in het begin iets meer moeite moeten doen, maar je kan een online zomercursus volgen en in het eerste kwartiel is er een mogelijkheid tot bijspijkerlessen op Saxion.

 • Marlou vraagt 26 okt 2015
  welke vakken heb je met deze opleiding? welke vakken heb je vooral nodig?
  Miriam zegt 27 okt 2015

  Hoi Marlou,

  De vakken die je in het eerste jaar krijgt lopen een beetje parallel met de studie chemie. Dus denk aan microbiologie, chemie en organische chemie, maar ook wiskunde.Daarnaast krijg je projecten die meer op chemische technologie zijn gericht. Ook het practicum is eerst even in het lab en daarna ga je naar de proceshal.

  In het tweede jaar ga je meer in op sustainability, reactorkunde, veiligheid en fysische chemie. Ook hier krijg je weer practicum en projecten.

  Hopelijk geeft dit een beetje een goede indruk van een greep uit de vakken. Mochten er nog vragen zijn, stel ze gerust!

  Groeten,
  Miriam

 • Walter vraagt 10 jun 2015
  Wat houden de praktijkdagen precies in? Waar ben je zoal mee bezig?
  Miriam zegt 10 jun 2015

  Hallo Walter,

  Praktijkdagen zijn heel breed. Zo heb je twee soorten waar je praktisch bezig bent. Practicum en project. Tijdens practicum werk je in het eerste halfjaar in het lab om de basistechnieken te leren. Vervolgens ga je naar de proceshal waar je aan grotere opstellingen zoals destillatie gaat werken.
  Bij projecten werk je aan opdrachten, deze vul je samen met je projectgroep in. Hier krijg je wel wat voorbeelden, maar ben je vrij om eigen onderwerpen in te brengen.

  Hopelijk is je vraag hiermee duidelijk beantwoord!

  Groetjes, Miriam

 • Evert Jan vraagt 19 mrt 2015
  25 maart open dag. Chemische Technologie zie ik niet op het programma staan. Zijn jullie er wel of niet op die dag?
  Miriam zegt 19 mrt 2015

  We zijn er zeker! Schierbeek 3e verdieping staan we en daar zullen ook voorlichtingen zijn!

  Tot 25e!

 • Krista vraagt 10 dec 2014
  Kun je me kort vertellen wat deze opleiding inhoud?Lijkt deze opleiding veel op chemie?Wat voor type moet je zijn om deze opleiding te kunnen doen?
  Miriam zegt 10 dec 2014

  Hallo Krista,

  Chemische Technologie is eigenlijk chemie in het groot. Bij chemie ben je bezig met het vormen van reacties. Deze reacties werk je uit in het groot als procestechnoloog, zoals de naam al zegt ben je bezig met de processen binnen een fabriek. Je kan denken aan een waterzuivering, klinkt simpel maar hoe zorg je ervoor dat het water zo goed en snel mogelijk wordt gezuiverd. Welke materialen zijn nodig en hoe zorg je ervoor dat het financieel ook nog goed is.
  Qua type ben je iemand die van aanpakken houdt, je werkt liever met kilo's van stoffen dan een klein grammetje. (verschil tussen chemie en chemische technologie).

  Om nog een verschil te maken met chemie en chemische technologie. Chemie sta je in het lab, chemische technologie in de proceshal (grotere opstellingen en meer kijkend naar processen, je kan ze beiden bewonderen op de open dagen).

  Ik hoop dat ik je hiermee wat heb kunnen helpen. Als je de twee opleidingen echt even naast elkaar wil vergelijken zou ik even kijken op saxion.nl/techniek. Mocht er nog iets onduidelijk zijn bericht me!

  Groetjes, Miriam

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?