Bouwtechnische Bedrijfskunde (studierichting)

Binnen de studierichting Bouwtechnische Bedrijfskunde leer je over innovatieve bouwtechnieken, doe je materialenkennis op en bestudeer je ook juist de bedrijfskundige kant van het bouwen. Daarnaast werk je aan je communicatieve, sociale en organisatievaardigheden.

Hierbij alvast wat handige links met antwoorden op veelgestelde vragen!

- Is er een mogelijkheid om in februari in te stromen?

- Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

- Wat zijn de toelatingseisen?

Nog meer vragen? Op onze website vind je alles over de start van je studie!

IntoSaxion is niet bedoeld voor het werven van personeel, stagiaires en afstudeerders. Deze vragen worden verwijderd en dus niet beantwoord.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Enschede

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Stel dat je net niet slaagt voor de havo en je wilt toch graag starten.Je kunt dan toch een gedeelte van de opleiding volgen en daarnaast een vak op de vavo volgen?Wat is evt de beste MBO opleiding om te doen voordat je naar bouwtechnische bedrijfskunde HBO gaat?
  Heuvel
  vroeg 1 week, 6 dagen geleden
  Lot
  zei 1 week, 6 dagen geleden

  Hey!
  Volgens kun je niet een deel van de opleiding tegelijk volgen met de vavo voor bijvoorbeeld je havo-diploma. Dit zou je kunnen navragen bij het Saxion, maar hier heb ik niet eerder van gehoord.

  Qua mbo-opleiding lijkt mij mbo-bouwkunde het best aansluiten. In het 1e jaar is de studie Bouwtechnische Bedrijfskunde met name theorie waardoor mbo-bouwkunde uiteindelijk veel voordeel oplevert. Daarentegen kun je vanuit elke mbo-opleiding doorstromen naar het hbo dus doe vooral wat je leuk lijkt!

  Groeten,
  Lot

 • Stel dat je net niet slaagt voor de havo.Kun je dan toch starten en 1 vak als nog halen via de Vavo?
  Heuvel
  vroeg 1 week, 6 dagen geleden
  Lot
  zei 1 week, 6 dagen geleden

  Hoi!
  Je kunt met een hbo-studie starten wanneer je een vwo-diploma, havo-diploma of een mbo4-diploma hebt behaald. Wanneer je net niet slaagt kun je dus niet starten, maar zou je op de Vavo vakken kunnen herkansen zodat je slaagt!

  Groeten,
  Lot

 • Hoi, ik had al eerder een vraag gesteld of je ook in het eerste jaar naar bouwkunde kon switchen en dat kon. Er werd ook gezegd dat het mogelijk is om in het 2e jaar te kiezen. Als ik dat wil voor welke opleiding moet ik me dan inschrijven?
  Roos
  vroeg 11 maanden, 3 weken geleden
  Lot
  zei 2 maanden, 2 weken geleden

  Hey Roos,

  Zowel bij Bouwkunde als Bouwtechnische Bedrijfskunde kun je switchen op de helft van het 1e jaar. Kies wel de studie welke jou het meest interessant lijkt. Hierdoor hoef je niet te switchen (administratief), maar blijf je mogelijk ook in dezelfde klas.

  Groeten,
  Lot

 • Ik ben toe aan een nieuwe laptop. Ik wil volgend jaar bouwtechnische bedrijfskunde gaan volgen. Moet je laptop voor deze opleiding nog aan speciale eisen voldoen?
  Sonja
  vroeg 2 maanden, 2 weken geleden
  Lot
  zei 2 maanden, 2 weken geleden

  Hee Sonja,
  De laptop moet zeker aan een aantal eisen voldoen, bijvoorbeeld een Grafische Kaart. Deze staan o.a. op studystore, onderaan wanneer je de studieboeken opzoekt. Ook wordt dit op het begin van de studie aangegeven. Er moet bijvoorbeeld een bouwprogramma Revit gedownload worden. Dit is een groot bestand.

  Groeten,
  Lot

 • Ik doe nu mbo 4 bedrijfsadministratie. Ik heb op de mavo (VMBO-TL) wiskunde gehad en dat ging mij goed af. Is dit voldoende basis wiskunde voor bouwtechnische bedrijfskunde of moet ik nog bijleren om wiskunde te kunnen volgen?
  Sonja
  vroeg 2 maanden, 2 weken geleden
  Merna
  zei 2 maanden, 2 weken geleden

  Dag Sonja,

  Het is wel even bikkelen in het begin, maar lukt wel. Als je BTB gaat doen, dan krijg je alleen basis wiskunde in jaar 1. Daarna heb je geen wiskunde meer nodig. Zelf heb ik dezelfde situatie gehad als jij. Het is even bikkelen, maar gaat je zeker lukken!

 • Zitten er veel meisjes op de opleiding of zijn het vooral jongens die deze opleiding volgen?
  Linda
  vroeg 2 maanden, 3 weken geleden
  Lot
  zei 2 maanden, 3 weken geleden

  Hey Linda,

  De meerderheid is jongen, maar het aantal meisjes stijgt wel! Ik zit momenteel met 3 meiden (inclusief ik) en 10 jongens in de klas. Ik ben 2e jaars Bouwtechnische bedrijfskunde. Hopelijk heb je hier iets aan.

  Groeten,
  Lot

 • Is bouw technische bedrijfskunde het zelfde als de studie technische bedrijfskunde?
  Ryan
  vroeg 6 maanden, 3 weken geleden
  Merna
  zei 6 maanden geleden

  Nee dit de bedrijfskundige kant in de bouw

 • Als ik de opleiding 'Bouwtechnische bedrijfskunde' heb afgerond, kan ik dan via een versnelde route, leraar economie op het voorgezet onderwijs worden. Zo ja, hoe ziet die route eruit?
  Mik
  vroeg 6 maanden geleden
  Merna
  zei 6 maanden geleden

  Dat zou ik eerlijk gezegd niet weten. Het zou eventueel kunnen zijn dat je misschien vrijstelling zou kunnen krijgen op een aantal vakken, maar ik denk wel dat je een leraren opleiding nodig hebt.

 • Kun je makkelijk overstappen naar bouwkunde tijdens/vlak na het eerste jaar?
  Roos
  vroeg 11 maanden, 3 weken geleden
  Marith
  zei 11 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Roos,

  Het is de bedoeling dat je na een half jaar de keuze maakt tussen Bouwkunde of Bouwtechnische Bedrijfskunde. Zelf heb ik beide richtingen een jaar gevolgd, dat is ook mogelijk. Wel heb je dan meer tentamens per kwartiel. (voor mij waren dat 1 à 2 tentamens meer per kwartiel) Kom je er in bijvoorbeeld kwartiel 3 achter dat een bepaalde richting je beter ligt? Dan kun je dit aangeven en vervolg je deze studierichting.

  In het tweede jaar moet je wel de keuze hebben gemaakt tussen beide richtingen. Dit komt doordat Bouwkunde nog een jaar lessen volgt en Bouwtechnische Bedrijfskunde het eerste half jaar les heeft, maar gaat het laatste half jaar op stage.

  Ik hoop je voldoende te hebben geïnformeerd.

  Met vriendelijke groet,

  Marith Beunk

 • Kun je doorstuderen naar architect na deze opleiding?
  Roos
  vroeg 11 maanden, 3 weken geleden
  Marith
  zei 11 maanden, 3 weken geleden

  Hoi Roos,

  Zelf denk ik dat de opleiding Bouwkunde beter aansluit voor een doorstroom richting de architectuur dan Bouwtechnische Bedrijfskunde. (deze twee doe je wel het eerste half jaar samen op Saxion). Bij Bouwkunde leer je toch meer over de technische en esthetische aspecten van een gebouw. Voor je stage kun je natuurlijk wel bij beide opleidingen kiezen voor een architectenbureau.

  De hbo-opleiding Bouwkunde is een prima basis voor het beroep van architect. Na het behalen van deze hbo bachelor kun je hierna een masteropleiding architectuur volgen aan een van de academies van Bouwkunst. Ook zou je nog na hbo Bouwkunde een universitaire opleiding Bouwkunde kunnen volgen met aanvullend een masteropleiding Architecture.

  Ik hoop dat ik je vraag heb beantwoord.

  Met vriendelijke groet,

  Marith Beunk

 • Hoeveel studenten doen deze opleiding
  Roos
  vroeg 11 maanden, 3 weken geleden
  Tim
  zei 11 maanden, 3 weken geleden

  Dag Roos,

  De eerste twee kwartielen start Bouwtechnische Bedrijfskunde samen met Bouwkunde dit was voor twee jaar terug (studiejaar 2018-2019) totaal +/- 120 studenten. Na het tweede kwartiel maakt men een keuze, wij bleven met een klas van +/- 20 studenten over die Bouwtechnische Bedrijfskunde koos. Volgensmij is dit voor studie startjaar 2019-2020 nagenoeg hetzelfde. Echter, ik durf dit niet met zekerheid te zeggen. Dit zal je een eerstejaarsstudent moeten vragen.

  Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

  Met vriendelijke groet,

  Tim Zents

 • Hallo, Ik zit nu in 5 havo en de bouw interesseert mij erg, ik zit nu te twijfelen tussen bouwkunde en bouwtechnische bedrijfskunde, wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee opleidingen?
  tim
  vroeg 4 jaar, 5 maanden geleden
  Niek
  zei 4 jaar, 5 maanden geleden

  Hoi Tim,

  Zoals je eigenlijk al in de naam kunt lezen krijg je bouwtechnische bedrijfskunde je bedrijfskundige vakken zoals marketing, strategieontwikkeling en operations management. Bij bouwkunde zul je meer technische vakken krijgen zoals mechanica. Dus ben jij de technisch ingenieur of trekt jou de bedrijfskundige kant van de bouw?
  Succes met je keuze.

  Groet, Niek

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hallo,Momenteel zit ik in 5 havo en druk opzoek naar een vervolg opleiding. De opleiding bouwtechnische bedrijfskunde lijkt mij wel wat. Maar ik heb het profiel E&M met wiskunde A en natuurkunde. Mijn vraag is dan ook of het wiskunde en natuurkunde niveau van de opleiding te doen is voor mij?
  Stijn
  vroeg 5 jaar, 2 maanden geleden
  Leonie
  zei 5 jaar, 2 maanden geleden

  Hoi Stijn, De opleiding bouwtechnische bedrijfskunde zegt het al een beetje. Je volgt hier met name bedrijfskundige vakken zoals bedrijfseconomie, calculatie en bedrijfsmanagement. Met een leuke combinatie van bouwkunde. Het instapniveau met jou profiel E&M sluit juist erg goed aan bij deze opleiding. Heel veel succes met je keuze. Groeten, Leonie

Ontdek

Ambassadeurs plaatsen tweets, blogs & beantwoorden vragen van IntoSaxion.

 • Deze week ben ik te volgen op de Instagram account van @Saxion. Daar geef ik een kijkje in het leven in Miami. #volgen #intosaxion #Miami

 • Sky is the limit in de bouw. Daarom loop ik stage bij ZOM Living, een projectontwikkelaar in Miami. #intosaxion #BTB #USA #livingthedream. https://t.co/6m9N0b2xvU

 • Afgelopen week was ik in Luzern (Zwitserland) voor een internationale winterschool in design thinking. #intosaxion… https://t.co/4Gh7hahXWW

 • Wij sluiten dit jaar af met een gastles over BIM door BIM4ALL #2016 #intosaxion https://t.co/h3FxzlUy8U

 • Het belang en de invloed van recht in de bouw gepresenteerd door Trebbe en Kienhuis Hoving. #intosaxion… https://t.co/5T2ytyrGxe

 • #IntoSaxion we staan klaar @Saxion https://t.co/Km0V4lgsZU

 • Masterclass over de toepassing van duurzaamheid in de bouw. Gegeven door Plegt-Vos. #BTB #intosaxion https://t.co/vtZ9Gjv2Tj

 • Na introductie #Salio #honourprogramma gave en leerzame tweedaagse training #Repart #definingmission #Intosaxion https://t.co/eK2IkUJUf5

 • Finale managementgame gaat van start #tbk #btb #intosaxion https://t.co/EMw3rksv07

 • #Deadline #Bouwkunde einde is in zicht! #intosaxion https://t.co/ki7YKLYMwV

 • Wat ga jij studeren? Morgen sta ik op #saxionopen in Enschede! #intosaxion

 • #whatdoyoudesire #intosaxion https://t.co/v1uQ5NxnGa

 • Meer weten over 'Ga Internationaal!'? lees dan de blog https://t.co/DTWBEyTjyu #intosaxion @Stagebureau

 • Ga Internationaal!

  In het tweede jaar van mijn opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde was het dan zover. Ik mocht gaan solliciteren naar een stageplek voor in het derde jaar. Maar zoals iedereen wel weet zijn er dan nog steeds duizend-en-één mogelijkheden. Samen opzoek met ...

  Lees blog ›

 • Nieuw jaar, nieuwe kansen, en met de open dagen voor de deur, binnenkort een blog over 'Ga Internationaal'! #intosaxion #NewYear

 • Als nieuwe #Ambassadeur van #Saxion deel ik graag mijn ervaringen Let's go #intosaxion

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?