Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Als je onderzoek doet naar darmkanker, breng je cellen in kweek om de eigenschappen ervan te onderzoeken. Je ziet bijvoorbeeld welke eiwitten kwaadaardige cellen tot expressie brengen, kunt eventuele verschillen in het DNA opmerken en ziet hoe cellen reageren op bepaalde geneesmiddelen. Bij Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek leer je hoe je aan de slag gaat in een biologisch of medisch laboratorium.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Enschede

Stel een vraag

Ontdek

Ambassadeurs plaatsen tweets, blogs & beantwoorden vragen van IntoSaxion.

 • Wat ben je na je studie van plan?


  • Kathy zegt

   Doorstuderen.

 • Welke sociale media gebruik je om te communiceren met docenten?


  • Kathy zegt

   Whatsapp

 • Mijn nieuwe profielfoto


  1/2

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Britt vraagt 18 jul 2017
  Heeft de opleiding bml ook een regel dat wanneer je het eerste jaar niet haalt, je niet verder mag gaan met de opleiding?
  IntoSaxion zegt 04 aug 2017

  Hoi Britt,

  Doordat iedereen vakantie heeft duurt het antwoord iets langer dan normaal.. oeps! Ik heb iemand gevraagd van de opleiding. Als het goed is komt dat maandag.

  Groetjes,
  Roos

  Nog 1 antwoord Inklappen

 • Tess vraagt 15 jun 2017
  Kan je HBO Forensisch Onderzoek doen zonder het vvak natuurkunde in je profiel?
  Kathy zegt 19 jun 2017

  Ik zelf doe geen FO, maar ik denk dat je op de volgende website wel de aantword op jouw vraag zou kunnen vinden: https://www.saxion.nl/studeren/kiezen_en_kennismaken/Studiekiezer/led/fo/forensisch-onderzoek/

 • Aniek vraagt 28 mrt 2017
  Ik zit nog steeds heel erg te twijfelen tussen BML en Chemie. Ik heb me nu aangemeld voor Chemie omdat mij dat eerst leuker leek, maar nu wil ik misschien ook wel weer BML doen. Is het slim om je voor beide aan te melden of het gewoon hier bij te laten en misschien in het begin van jaar te switchen?
  Dzeneta zegt 28 mrt 2017

  Beste Aniek,

  Ik zou aanraden om alleen voor één opleiding aan te melden. Je kan bij beide studies altijd switchen in het eerste jaar. Het beste is wel, als je wilt switchen, om dit na het eerste semester in het eerste jaar te doen, omdat de twee opleidingen dezelfde vakken hebben gedurdende dat semester. In het tweede semester gaan ze meer hun eigen richting op dus biologie gaat meer de biologie kant op en chemie meer de chemie kant.

  Ik hoop dat je vraag zo is beantwoord.

  Groetjes,

  Dzeneta

 • Aniek vraagt 15 feb 2017
  Ik hoorde dat je in het eerste jaar kon switchen tussen BML en Chemie. Ik zit nog erg te twijfelen tussen deze 2 opleidingen, dus ik vroeg me of dat switchen heel makkelijk gaat? Of dat daar allemaal rare regels aan gebonden zitten
  Dzeneta zegt 15 feb 2017

  Beste Aniek,

  Switchen is inderdaad mogelijk binnen deze twee opleidingen echter is het beter om dit te doen in semester 1 (dit is voor februari) omdat de vakken precies hetzelfde zijn. Er zijn geen rare regels aan verbonden je moet dit wel doorgeven aan je slb'er en de teamleider van de desbetreffende opleiding.

  Groetjes Dzeneta

 • Esther vraagt 24 jan 2017
  Hoi!Ik heb erg veel interesse en biologie en deed dit op school heel graag. Probleem is alleen dat ik heel erg moeite heb met wiskunde. Is het doen van deze opleiding dan wel mogelijk, of moet je echt goed in wiskunde zijn?
  IntoSaxion zegt 31 jan 2017

  Hi Esther,

  Ik ga deze vraag even neerleggen bij iemand van deze opleiding. De ambassadeurs zijn denk ik iets te druk om te reageren ;). Je hoort van mij!

  Groetjes,
  Rozanne

  Nog 1 antwoord Inklappen

 • Anke vraagt 14 jan 2017
  Hoi! Ik doe op dit moment de opleiding paraveterinair op MBO 4 niveau, hierbij heb ik als doorstroomvakken biologie, natuur/scheikunde en wiskunde gekozen. De opleiding BML spreekt mij erg aan, maar ik twijfel of het voor mij wel te doen is op HBO niveau en/of er evt een soortgelijk iets is op MBO?
  IntoSaxion zegt 18 jan 2017

  Hi Anke,

  Bedankt voor je vraag!
  Ik ga het even voor je navragen aan ons Saxion Informatie Centrum. Ik kom zo snel mogelijk op je vraag terug!

  Groetjes,
  Rozanne

  Nog 1 antwoord Inklappen

 • Rosanne vraagt 29 nov 2016
  Ik volg deze studie in Utrecht, maar ben nu op zoek naar een stage in het Oosten van het land. Bij voorkeur in de omgeving Deventer. Hebben jullie tips of adressen die ik kan gebruiken??
  IntoSaxion zegt 30 nov 2016

  Hi Rosanne,

  Voor jouw vraag kun je contact opnemen met Erwin Nijhuis, onderzoeker en docent bij Saxion. Hij weet van alles over stages hier in de omgeving! Zijn e-mail adres: e.h.a.nijhuis@saxion.nl.

  Suces ermee!

  Groetjes,
  Rozanne (toevallig ;))

 • Benthe vraagt 23 okt 2016
  Zijn er extra opties om buiten de opleiding te doen, zoals extra vakken volgen oid?
  Marynthe zegt 28 okt 2016

  Hoi Bente,

  Naar mijn weten worden erg geen extra vakken in het eerste en tweede jaar aangeboden naast de opleiding, als dit wel zo is wordt dit niet duidelijk aangegeven en zal je moeten informeren bij de leraren. Ik denk ook dat je aan de opleiding zelf genoeg hebt. Ook heb ik zo niet van medestudenten gehoord dat zij een extra vak hebben gevolgd. Wel heb ik in het derde jaar de minor op het Saxion gevolgd waarbij je je eigen vakkenpakket kan samenstellen, hierbij heb ik ervoor gekozen om een extra vak toe te voegen. Hier zal het dus in ieder geval wel mogelijk zijn.

  Je kan je naast de opleiding ook aansluiten bij bijvoorbeeld de studievereniging.

 • Sanne vraagt 11 apr 2016
  Ik ben van plan de opleiding bml te volgen in Deventer, nu hoor ik van een aantal mensen dat de opleiding heel moeilijk is ook als je geen wiskunde b hebt gehad. Is dus deze opleiding heel erg moeilijk of is het te doen als je goed meedoet?
  Charline zegt 18 apr 2016

  Hallo Sanne,
  In het eerste jaar van de opleiding krijg je het vak wiskunde, dit is voor het grootste gedeelte een herhaling/aanvulling op de Havo wiskunde B. Voor iemand die dus geen wiskunde B heeft gehad kan het zeker lastig zijn om hierin te komen maar in de colleges wordt alles stapsgewijs uitgelegd en aangezien het ook nog een deel herhaling is van de Havo is het zeker goed te doen als je gewoon goed mee doet! Ik zou me hierom dus in ieder geval geen zorgen maken!

 • Frans vraagt 20 mrt 2016
  i am planning on studying BML next year, and I'd like to prepare properly by improving my math and chemistry skills. So my question is which subjects specifically will we encounter in the first two semesters.Thanks :)
  IntoSaxion zegt 06 apr 2016

  The Dutch mathematics level is 'Havo math B' and you can compare this level with 'Calculus 1'. And you can compare it a little bit with algebra on the university (not by topics, but in depth). I don't know what the level is if you compare it to the international scale. Hope you are satisfied with our answer!

 • Angela vraagt 04 feb 2016
  Hoeveel boeken heb je voor deze studie en hoeveel leeswerk heb je ongeveer?
  Charline zegt 09 feb 2016

  In mijn eerste jaar had ik ongeveer 7 boeken denk ik. Het ligt een beetje aan jezelf of en hoeveel je deze boeken daadwerkelijk gebruikt om je lesstof uit te halen. Voor sommige vakken heb ik bijvoorbeeld mijn boek niet eens gebruikt omdat de lesstof al voldoende in de colleges was aangeboden of door middel van powerpoints. Het leeswerk valt erg mee vind ik zelf maar ook dit is afhankelijk per vak.

 • Angela vraagt 04 feb 2016
  Wat voor onderwijs wordt er gegeven? Wordt er probleem gestuurd onderwijs (PGO met tutor) gegeven? Dit is op mijn huidige opleiding verschrikkelijk. Wat voor soort onderwijs is er nog meer?
  Charline zegt 09 feb 2016

  PGO hebben op onze opleiding in ieder geval niet. Wat dat betreft heeft Saxion nog de ouderwetse manier van onderwijs met hoorcolleges en daarop volgende werkcolleges en vanuit daar een tentamen met leerstof uit verschillende vakken. De modules worden sinds kort in octielen aangeboden in plaats van kwartielen, dus 8 ipv 4 periodes. Dit betekent dat je 5 weken je lesstof krijgt en daarna een tentamen. Ik ben zelf niet heel erg bekend met onderwijssystemen ed. dus ik hoop dat ik opdeze manier je vraag heb beantwoord!

 • Angela vraagt 04 feb 2016
  Wat is het verschil tussen de opleiding in Deventer en de opleiding in Enschede? En wat maakt de opleiding hier juist zo leuk, dan bijvoorbeeld in Groningen, Nijmegen of ergens anders in Nederland?
  Charline zegt 09 feb 2016

  Het grootste verschil tussen Deventer en Enschede is dat de opleiding in Deventer een stuk kleiner is. Toen ik mijn studie aan het zoeken was heb ik verder alleen nog maar in Nijmegen gekeken maar hier vond ik zelf de sfeer heel anders dan op Saxion. Naar mijn idee was het op Saxion allemaal een stuk opener. Daarbij komt dat de opleiding in verschillende steden ook een ander uitgangspunt heeft. In Nijmegen doen ze bijvoorbeeld heel veel ook met planten biologie, Groningen weet ik het niet zo goed eigenlijk. Ik hoop dat ik zo je vraag een beetje heb beantwoord!

 • Angela vraagt 04 feb 2016
  Moet je veel Engelstalige boeken lezen? Worden de hoorcolleges/werkcolleges ook in het Engels gegeven? Moet je in het Engels presenteren? Kortom, hoeveel Engels kom je tijdens de opleiding tegen?
  Kathy zegt 04 feb 2016

  Er zijn wel veel boeken op Engels, ik denk ik heb 5 of 6. Maar er zijn ook Nederlandse boeken. Je kunt bij de studieboekencentrale.nl al de boekenlijsten vinden.
  De hoor- en werkcolleges zijn in Nederlandse. Presenteerd wordt ook in Nederlandse. Wel zijn vele artikelen op internet voor de projektwerk in Engels.

 • Angela vraagt 04 feb 2016
  Is er nog steeds een mogelijkheid om de studie versneld te doen? Ik zie het wel tussen deze vragen staan, maar op de site kan ik het nergens vinden.
  Kathy zegt 04 feb 2016

  Ja, er is de mogelijheid de versnelde route te volgen, waar het eerste en tweede jaar samen gedaan worden.
  Ik zelf heb dat niet gedaan en weet ook niet wat voor een vooropleiding ervoor nodig is.
  Je kunt een mail naar frontoffice.led@saxion.nl sturen, die hebben zeker extra informatie materiaal.

 • Bram vraagt 03 feb 2016
  Ik wil binnenkort een nieuwe laptop kopen en ik vroeg me af of je een speciaal merk nodig hebt voor deze studie, of kan het gewoon elk merk zijn? Zijn er ook nog andere dingen die aangeschaft moeten worden naast boeken?
  Ilse zegt 04 feb 2016

  Nee hoor, er zijn geen speciale software nodig, microsoft is voldoende. En alles dat moet worden aangeschaft komt via de opleiding, waaronder een boekenlijst maar ook een labsetje word door de opleiding aangeboden, waardoor je zeker weet dat je het goede aanschaft.

 • Patrick vraagt 24 dec 2015
  Ik zit nu nog in 4 havo maar ik ben zeker van plan om deze studie te gaan volgen. Ik ben alleen benieuwd of het vak Wiskunde B weer terug komt op de opleiding en of dit nog lastiger is dan op de havo.
  Ilse zegt 28 dec 2015

  Ja, wiskunde B zit wel in de opleiding maar hij wordt niet moeilijker, in mijn opinie. Het is fijn wanneer je al wis B op de Havo hebt gehad maar het is geen vereiste. Wel zou ik je aanraden, wanneer je wis A hebt gevolgd, om de bijspijker cursus te volgen.
  Hopelijk heb ik je vraag zo beantwoord.
  Mvg, Ilse

 • Estelle vraagt 25 nov 2015
  Maak je vaak lange dagen? En is Enschede een leuke stad om te studeren?
  Charline zegt 30 nov 2015

  Er zitten wel dagen tussen die erg lang kunnen zijn, dit kan zijn omdat alle college van die week in een of twee dagen zijn gestopt of omdat je practicum tot laat duurt of omdat je nog met je project bezig moet. Vaak staat hier dan ook wel een vrije dag tegenover in de week dus het is niet zo dat je standaard lange dagen maakt. Voor mij is Enschede een hele leuke stad. Ik woon zelf op kamers en doe allerlei dingen naast mijn studie die het ook leuk maken om hier te wonen en te studeren.

 • Estelle vraagt 25 nov 2015
  Waarom heb je voor het saxion Enschede of Deventer gekozen
  Charline zegt 30 nov 2015

  Ik kom zelf uit Enschede, in eerste instantie wilde ik graag dezelfde opleiding in Nijmegen studeren omdat ik graag op kamers wilde wonen alleen trok de opleiding in Nijmegen mij eigenlijk helemaal niet. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om het eerste jaar te kijken hoe de opleiding me in Enschede zou bevallen. Na een jaar merkte ik dat de opleiding in Enschede redelijk klein is en het contact met de docenten erg nauw is. Hierdoor heb ik ervoor gekozen om in Enschede op kamers te gaan wonen en de opleiding hier verder te volgen.

 • Daniek vraagt 29 mei 2015
  Ik hoorde dat een aantal boeken in het Engels zijn. Als je niet heel erg goed in Engels bent is dit dan wel te doen?
  Kathy zegt 30 mei 2015

  Er zijn een aantal boeken die op Engels zijn. Deze zijn goed leesbaar en met veel aanschouwelijke afbeeldingen. Ik denk dat als je gewoon Engels op school had, zal het geen probleem zijn. Meestals hoef je ook niet het hele boek te lezen, alleen delen van hoofdstukken om de stof van de lessen te herhalen of meer details te leren.
  Ik zelf ben Duits en konde naar minder dan een jaar taal leren ook goed alle Nederlandse boeken lezen en ook begrijpen. Dus je moet niet bang voor de taal zijn ;)

 • emma vraagt 22 mei 2015
  wat is het verschil tussen chemie/nanotechnologie en bml?
  Ilse zegt 24 mei 2015

  Dit zijn lastige vragen, ik kan namelijk alleen over mijn eigen ervaringen schrijven en die zijn in dit geval alleen op BML naast de algemene kennis. Volgens mij is het grote verschil tussen BML en Chemie dat de ene opleiding voorbereid op laboratorium werk met biologie (als DNA, eiwitten, cellen, gezondheidzorg, voedsel en bacteriën) en de andere voorbereid met meer chemie/synthese/ontwikkeling van bijvoorbeeld coatings, verf etc. Na het eerste jaar was het ook altijd mogelijk om te switchen tussen de twee, al ben ik niet zeker of dat nog kan dat zou je aan de docenten moeten navragen. (De opleidingen zijn constant in verandering.)

  Nano is studieroute vanaf je 3e jaar, waarin je vanuit verschillende richtingen kan instromen. (Zowel van BML als Chemie, maar ook van uit technische natuurkunde of werktuigbouwkunde. Mocht je dit willen zou ik het nog wel even nazoeken.) Nano richt zich op het verkleinen als processen, zo zie ik het in ieder geval voor me. Ik weet dat ze bezig zijn met (gezondheids)laboratoria ter grote van een smart phone die mee kunnen de bushbush in of machnetisch gelablede chemo medicijnen tegen kanker. Dit zijn beide projecten met een BML visie, wanneer je van Chemie zou komen krijg je andere soorten projecten maar daar heb ik geen voorbeelden van.

  Ik hoop je toch een beetje info te hebben verschaft. Heb je meer BML specifieke vragen mag je altijd terug schrijven.

  mvg, Ilse

 • Lola vraagt 12 mei 2015
  Wat is het grootste verschil met crime science en deze opleiding?
  Ilse zegt 12 mei 2015

  Hallo Lola,

  Dit vind ik een erg lastige vraag om te beantwoorden. Zelf heb ik me namelijk nooit zo verdiept in de exacte inhouden/verschillen van deze 2 opleidingen. Ik weet wel welke vakken je krijgt wanneer je BML gaat doen (goh, dat mag ook wel als 4e jaars ;), maar welke vakken/projecten er op crime science worden gegeven? Geen idee. Misschien is het een goed idee om naar een open dag te gaan? Waar je beide kan bezoeken en met verschillende studenten kan praten. Ook zou het misschien verstandig zijn om contact proberen te leggen met de 'hoofden' van de 2 opleidingen.
  Sorry dat ik je niet kan helpen, mocht je meer willen weten over BML hoor ik het graag!

  Met vriendelijke groeten én veel succes,
  Ilse

 • Natalie vraagt 11 apr 2015
  Wann muss man den Sprachkurs bestanden habrn? Ein Dozent am tag der offenen Tür meinte, am ende des ersten Jahres. Gestern meinte jemand man braucht das schon um überhaupt angenommen ist werden. Wie ist das?
  Kathy zegt 11 apr 2015

  Hallo, die Regelung hat sich gegenüber zum letzten Jahr verändert.
  Wenn du jetzt im Sommer beginnen möchtest, musst du den sprachkurs bis zum 1. September bestanden haben.
  Früher konnte man mit einem Niveau tiefer beginnen und musste es innerhalb des ersten Jahres "aufstocken", sodass zum zweiten Jahr das erwartete Niveau erfüllt war.
  Das gilt für alle niederländische Studiengänge bis auf Sozialpädagogik.
  Du müsstest also das erwartete Niveau (ich meine B2) vor Anfang des Studiums erfüllt haben.
  Ich hoffe ich konnte dir weiterhelfen.

 • Mirelle vraagt 05 apr 2015
  Is de studie alleen in Enschede of ook in Deventer? Ik was namelijk bij de opendag in Deventer naar deze opleiding geweest. En als je naar 3 jaar klaar bent met je bachelor, kun je daarna een master geneeskunde doen op de UT?
  Kathy zegt 05 apr 2015

  Hoi, je kunt het zowel in Deventer als ook in Enschede studeren. Normaal duurt de studie 4 jaar. Maar je kunt het met de versnelde route ook in 3 jaar doen. Volgens mij kunt je in enschede alleen technische geneeskunde studeren. Je hebt na deze opleiding de bachelor of science, daarmee zal je wel mogelijk zijn techn. geneeskunde te studeren. Bij geneeskunde weet ik het niet.

 • Natalie vraagt 26 mrt 2015
  Hi, I'm german and want to study in Enschede. I have to make some lessons in dutch (B2) for 1300 Euro. My parents don't want to pay, because they don't want me to study. I didn't have any reserves. Do someone have some experiences? Please help me fast. Thank you
  Kathy zegt 26 mrt 2015

  Hallo Natalie,
  ich habe mich auch dazu entschlossen in den Niederlanden zu studieren. Inzwischen studiere ich erfolgreich im zweiten Jahr :) Ich kann dir es empfehlen hier zu studieren.
  1300€ ist schon recht teuer, ich kann dir empfehlen wenn du nicht auf einen Ort angewiesen bist dich mal in ein paar anderen Städten umzuschauen(hier kannst du über die Links unten auf der Seite dich informieren: http://www.saxion.de/site/Studieren_an_der_Saxion/Sprache). Ich habe z.B. eben einen für 850€ in Köln gefunden. Zur Finanzierung: es gibt viele ungenutzte Stipendien u.a. auch welche die nur z.B. das Lernen einer Sprache fördern. (P.S: dafür muss man nicht immer gute Noten haben, oft reicht ein gutes Motivationsschreiben aus) ansonsten schaue dich mal nach Bildungkrediten um (die haben eine gute Verzinsung). Du könntest natürlich auch noch ein paar Monate neben der Schule jobben und das Geld dann schon mal sparen.
  Viele Grüße, Kathy

 • Karin Wolters vraagt 19 nov 2014
  Ls,Ik heb even een vraag betreffende mijn dochter. Ze doet in 2015 VMBO, doorstroomklas HAVO eindexamen. Het plan was om daarna HAVO te doen en dan naar het HBO voor de opleiding klinisch analist. Het MBO zou een betere vooropleiding zijn. Wat zijn jullie ervaringen qua vooropleiding. Havo of MBO
  Ilse zegt 20 nov 2014

  Ik kom vanaf de Havo en de stap was groot maar wel te doen. Ik denk dat de stap voor iedereen moeilijk is. Of je nu van het MBO komt, de Havo of uit het bedrijfsleven weer wilt doorstuderen. Het is gewoon ineens een hele andere cultuur waar je in terecht komt en waar je aan moet wennen. Het is misschien een goed idee om iemand van de docenten met deze vraag te benaderen. Zij hebben meer studenten gezien, die het linksom of rechtsom hebben gedaan, en hun ervaringen.
  Misschien ook een idee om mee te nemen, hoe ver is je dochter? Weet ze al zeker wat ze wil? Of vindt ze het nog prettig op het voortgezet onderwijs? Wanneer ze helemaal klaar is met het VO is het MBO misschien een goed alternatief, maar dan specialiseerd ze zich al wel in de richting van het lab en is dat wat ze zeker wil?
  Ik hoop je hiermee iets te hebben geholpen. Groetjes, Ilse

 • Rian vraagt 19 nov 2014
  Wat vindt de klas als geheel belangrijker: Goede cijfers halen of lol hebben/uitgaan?
  Ilse zegt 20 nov 2014

  Als aanvulling op Nicole. Voor mij zit er een groot verschil tussen de Havo (VO) en het HBO dat je hier echt voor je zelf zit. Niet meer voor je ouders, docenten of vrienden maar echt omdat je het zelf leuk vind en wil leren. Daarnaast zijn er genoeg mensen in voor een drankje en een 'fun' time. Regelmatig kwam het voor dat docenten met me mee gingen. ;)

 • Rian vraagt 19 nov 2014
  Hoe is de sfeer in de school/klas? Worden er soms ook klasgenoten buitengesloten?
  Kathy zegt 19 nov 2014

  Heel goed! Ik was aan het begin echt verrast hoe vriendelijk en hulpvaardig de mensen hier zijn. Ik ken niemand in deze opleiding die is ontevreden.

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?