Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Als je onderzoek doet naar darmkanker, breng je cellen in kweek om de eigenschappen ervan te onderzoeken. Je ziet bijvoorbeeld welke eiwitten kwaadaardige cellen tot expressie brengen, kunt eventuele verschillen in het DNA opmerken en ziet hoe cellen reageren op bepaalde geneesmiddelen. Bij Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek leer je hoe je aan de slag gaat in een biologisch of medisch laboratorium.

Hierbij alvast wat handige links met antwoorden op veelgestelde vragen!

- Is er een mogelijkheid om in februari in te stromen?

- Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

- Wat zijn de toelatingseisen?

Nog meer vragen? Op onze website vind je alles over de start van je studie!

IntoSaxion is niet bedoeld voor het werven van personeel, stagiaires en afstudeerders. Deze vragen worden verwijderd en dus niet beantwoord.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Deventer, Enschede

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Hi, aan welke eisen moet een laptop voldoen voor deze studie? Moet er bijv veel data verwerkt worden of is het voornamelijk word en powerpoint voor presenaties en verslagen?
  Timme
  vroeg 1 maand, 1 week geleden
  Marlon
  zei 1 maand, 1 week geleden

  Hoi Timme,

  Vooral Word, Powerpoint en PDF worden veel gebruikt. Enkele andere programma's die voor sommige vakken worden gebruikt kan je downloaden, maar staan ook op de computers op school en worden niet veel toegepast in de lessen.

 • Dag Sjoerd, ik heb net antwoord gekregen op mijn vraag over wiskunde, maar helaas niet over het vak natuurkunde. hoe belangrijk is dit vak bij deze studie?
  Jacoline
  vroeg 1 maand, 2 weken geleden
  Sjoerd
  zei 1 maand, 2 weken geleden

  Hallo Jacoline,
  Zonder natuurkunde is de studie zeer goed te doen. Natuurkunde komt maar heel beperkt voor en als je geen natuurkunde hebt gehad is het daarom prima te doen.

  groet,
  Sjoerd.

 • Hallo, Is de studie goed te doen zonder wiskunde B (ik heb wiskunde A ) en natuurkunde?
  Jacoline
  vroeg 1 maand, 2 weken geleden
  Sjoerd
  zei 1 maand, 2 weken geleden

  Hallo Jacoline,

  De studie is zeker goed te doen als wiskunde A hebt. Je zal waarschijnlijk wel iets extra tijd moeten besteden aan wiskunde, maar dit is over het algemeen goed te doen.

  Ik hoop dat je vraag zo voldoende beantwoordt is.

  Sjoerd.

 • hoi iris , ik vroeg me af hoe jij het eerste jaar van de opleiding vindt? is het erg lastig of is het te doen. en hoe bevalt wiskunde ik had wiskunde A gedaan en wil misschien deze opleiding doen. gaat de opleiding ook erg snel of valt het mee en wat vind je van de vakken ?groetjes Elise
  Elise
  vroeg 1 maand, 3 weken geleden
  Iris
  zei 1 maand, 3 weken geleden

  Ik vond het zelf goed aansluiten op de havo. In het begin krijg je vooral herhaling, maar dan wel in een flink tempo. Daarna krijg je nieuwe leerstof, maar ik vond het zelf goed te volgen. Je moet wel echt proberen om niet achter te gaan lopen, want dan heb je heel veel te doen voor het tentamen ;). Qua praktijk begin je echt met de basics.
  Ik heb zelf wiskunde B gedaan. Ik weet wel dat ik meerdere studenten in de klas had zitten die wiskunde A hadden gedaan. Het is dan natuurlijk wel nieuwe leerstof voor je, maar ik denk dat je er met de boeken en uitleg van de docenten er wel uit komt. Misschien dat er iemand anders is die dit leest en wiskunde A heeft gedaan en wat meer kan vertellen?

  Ik vond de vakken wel interessant, maar er zijn natuurlijk altijd vakken die je wat minder vindt. In het 1e jaar zijn de vakken wat breder gericht en in het 2e jaar ga je er wat dieper op in, dan kan je ook al een beetje een idee krijgen welke richting je interessant vindt voor een stage. Naast de vakken heb je ook projecten waar je in groepjes aan werkt.

  Groetjes Iris

 • hoi mijn naam is Elise en ik zit nu in het eerste jaar van hbo-v maar ik wil misschien een andere opleiding gaan doen. ik heb bij studystore bij de boeken gekeken en zag dat er veel boeken in het engels bij stonden. wordt er veel les in het engels geven en moet je goed engels kunnen?
  Elise
  vroeg 1 maand, 3 weken geleden
  Iris
  zei 1 maand, 3 weken geleden

  Hoi Elise,

  Een deel van de boeken is in het engels (de informatie in de engelse boeken is beter). De lessen en toetsen zijn wel gewoon in het nederlands.

  Groetjes Iris

 • Ik doe nu een economische mbo 4 opleiding die ik over 1.5 jaar afrond. Ik ben erachter gekomen dat dit totaal niet bij mij pas en al een tijdje geïnteresseerd in deze opleiding. Zou ik alsnog toegelaten kunnen worden met de benodigde kennis van scheikunde en wiskunde?
  Shanti
  vroeg 4 maanden geleden
  Sjoerd
  zei 4 maanden geleden

  Hallo Shanti,

  Als jij voldoet aan de gestelde toelatingseisen, dan kan jij gewoon met de studie beginnen. Via onderstaande link kom je bij de informatie over de toelatingseisen voor het studiejaar 2021-2022.
  https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/biologie-en-medisch-laboratoriumonderzoek/toelating

  Ik hoop dat ik je zo heb kunnen helpen,
  Sjoerd.

 • goedenmiddag,Ik ben inmiddels afgestudeerd in april, maar mijn huidige werkgever vraagt naar het bewijs van inenting van hepatitis B. Heb ik gehad op school, Saxion Enschede, maar heb geen bewijs. Heb ik die gekregen toentertijd, een jaar of 4 geleden? Ik hoor van u,Met vriendelijke groet,
  Laurens Klinkien
  vroeg 5 maanden geleden
  Odile
  zei 5 maanden geleden

  Hoi Laurens,

  Ik weet dat ik zelf 2 jaar geleden de uitslag van de titerbepaling per post heb gekregen. Ik weet niet hoe dat 4 jaar geleden was. Mogelijk kan je contact opnemen met de organisatie die de vaccinaties heeft verzorgd? In 2018/2019 was dat Travel Health Clinic. Een andere optie is misschien via Saxion Academie Gezondheidszorg.

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

  Groetjes, Odile

  Nog 2 antwoorden Toon minder antwoorden

 • kan je een richting op waar je veel doet met medicijnen en word er veel met medicijnen gedaan op deze opleiding?
  renske
  vroeg 5 maanden, 2 weken geleden
  Kirsten
  zei 5 maanden, 2 weken geleden

  Hoi Renske,

  Er is geen specifieke richting medicijnen. Binnen de opleiding is veel mogelijk, zo heb ik mij bijvoorbeeld gericht op de waterwereld wat ook geen officiële tak meer is.
  Wat er specifiek mogelijk is met medicijnen durf ik niet te zeggen...

  Groetjes,
  Kirsten Kelderman

 • kun je na het behalen van een propedeuse voor de opleiding Gezondheid en technologie overstappen naar BLM ? Ik had bio en wi A maar geen sk in mijn pakket dus ben niet rechtstreeks toelaatbaar.
  Elena
  vroeg 5 maanden, 2 weken geleden
  Sjoerd
  zei 5 maanden, 2 weken geleden

  Hallo Elena,

  Op de opleidingspagina van BML is niet benoemt dat je aan BML kan beginnen na het behalen van propedeuse gezondheid en technologie. Ik durf hier verder ook geen uitspraken over te doen. Ik zou je daarom adviseren om je vraag te mailen naar het Saxion Informatie Centrum, info@saxion.nl, zij kunnen je verder helpen met je vraag.

  - Sjoerd

 • Aankomend schooljaar start ik met de opleiding BML. Nu begreep ik dat de leerboeken in het Engels zijn. Hoe word dit door jullie ervaren?
  Tessa
  vroeg 9 maanden, 3 weken geleden
  Kirsten
  zei 9 maanden, 3 weken geleden

  Hi Tessa,

  Niet alle boeken zijn in het Engels, daarnaast wordt er gewoon les gegeven in het Nederlands met Nederlandse powerpoints.

  Zelf ben ik dyslectisch en heb ik de Engelse boeken niet als vervelend ervaren.

 • Als ik op de vavo scheikunde en wisk B haal, moet ik dan als ik 21 ben ook nog een extra toelatingstoets daarvoor doen?
  Andrea
  vroeg 1 jaar, 2 maanden geleden
  Emma
  zei 10 maanden geleden

  Hallo Andrea,

  De eisen zijn verandert sinds ik met deze opleiding ben gestart, het beste zou je contact kunnen opnemen met de studenten balie.

  Contact gegevens van de studenten balie is:
  088 - 019 3000
  servicepoint@saxion.nl

  Met vriendelijke groet,
  Emma Rietman

 • Hoi ik heb mij ingeschreven voor deze opleiding en ik wil binnenkort een laptop kopen. Waar moet een laptop voor deze opleiding aan voldoen?
  Robin
  vroeg 11 maanden, 1 week geleden
  Emma
  zei 10 maanden geleden

  Hallo Robin,

  Bedankt voor je vraag.

  Voor BML hoeft een laptop niet aan speciale specificaties te doen. Echter is een Apple laptop minder geschikt ivm bepaalde aplicaties.

  Met vriendelijke groet,
  Emma Rietman

 • Hii, Ik heb me aangemeld voor laboratoriumtests, maar omdat ik een buitenlander ben, moet ik het staatexamen B2-examen afleggen, maar vanwege corona is alles gestopt en kon ik het niet. Is er een manier om mij zonder dit examen te nemen?
  N
  vroeg 10 maanden, 1 week geleden
  Emma
  zei 10 maanden, 1 week geleden

  Hallo,

  Ik weet het antwoord op deze vraag niet, maar wat je zou kunnen doen is contact op nemen met de studenten balie.

  Contact gegevens van de studenten balie is:
  088 - 019 3000
  servicepoint@saxion.nl

  Heel veel succes!
  - Emma

 • Wat houdt het vak Biologie precies in, in het eerste jaar?
  Lou-lou
  vroeg 10 maanden, 4 weken geleden
  Devika
  zei 10 maanden, 3 weken geleden

  Hallo Lou-Lou,

  In het eerste halfjaar ga je in op organische moleculen, metabolisme en microbiologie.
  Het tweede halfjaar is qua biologie vooral gefocust op menselijke lichamen. Zo komen alle organen, weefsels, zenuwen, hormonen en voortplanting aan het bod.

  De stof voor het vak Biologie is vrij uitgebreid en bevat veel hoofdstukken om te behandelen. Ik raad dan ook aan om voor alle vakken goed je stof bij te houden.
  In het eerste halfjaar komen veel nieuwe onderwerpen voor, hoewel er ook wel wat herhaling van de middelbare school is. Meestal word er per week een hoofdstuk of minder behandeld. Het tempo ligt wat lager als in het tweede halfjaar, hoewel ik de stof van het eerste halfjaar als lastiger beschouw.
  In het tweede halfjaar word het tempo flink opgeschroefd. Zo kun je in een week wel anderhalf tot twee hoofdstukken behandelen in de lessen. Deze stof is wel echter grotendeels herhaling en verdieping op stof die je al op de middelbare school hebt gehad.

  Ik hoop dat ik je zo genoeg informatie heb kunnen geven.

  Groetjes,
  Devika

 • Hoi ik heb mij ingeschreven voor deze opleiding en ik wil alvast een laptop kopen hiervoor. Waar moet een laptop aan voldoen voor deze opleiding?
  Robin
  vroeg 11 maanden, 1 week geleden
  Devika
  zei 11 maanden, 1 week geleden

  Hallo Robin,

  Er zijn eigenlijk geen eisen voor de laptops. Houd er rekening mee dat je wel veel gebruik gaat maken van word, excel en jamovi. Hier is geen speciale laptop voor nodig. Echter raad school in de boekenlijst van het eerste jaar wel een windows laptop aan.

  Ik hoop dat je wat aan deze informatie hebt gehad.

  Groetjes,
  Devika

 • Hallo! Ik heb mijn havo diploma gehaald met wiskunde A. Nu deed ik eerst een natuurkundige studie waar ik vast liep op wiskunde. Is bij deze studie wiskunde b ook sterk aangeraden of is het ook zeker mogelijk met wiskunde A?Groetjes, Manou
  Manou
  vroeg 11 maanden, 1 week geleden
  Devika
  zei 11 maanden, 1 week geleden

  Hallo Manou,
  Het wiskunde in de opleiding is mogelijk met wiskunde A. Je krijgt een halfjaar wiskunde B tijdens de opleiding, maar het word dusdanig uitgelegd dat ook de leerlingen die wiskunde A hebben gedaan de stof kunnen begrijpen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hoeveel je voor het vak wiskunde doet tijdens je opleiding.

  Wiskunde B is wel aangeraden voor deze studie, maar het is zeker mogelijk deze opleiding te doen met wiskunde A.

 • Waar bestaat een project uit die je 2x per jaar doet? En moet je veel presentaties geven in de studie?
  Fadi
  vroeg 11 maanden, 1 week geleden
  Devika
  zei 11 maanden, 1 week geleden

  Het project (in je eerste leerjaar) kan over vele verschillende onderwerpen gaan. Je mag hierin je eigen voorkeur aangeven. Tijdens deze projecten ga je samen met je groepje een literatuuronderzoek doen naar de achtergrond van je onderzoek en ga je zelf nadenken over welke experimenten je kan gaan uitvoeren met betrekking tot je project. Deze experimenten ga je dan ook daadwerkelijk uitvoeren op praktijk. Je kan het vergelijken met een profielwerkstuk zoals je deze van de middelbare kent.
  In het eerste jaar geef je alleen presentaties met project. Dit zijn er dus twee in totaal. Deze presentaties tellen niet mee voor je cijfers.
  In het tweede leerjaar moet je ook minimaal twee presentaties geven. Voor deze krijg je echter wel een cijfer.

 • ik zit nog te twijfelen tussen BML en chemie, wat is/zijn de grootste verschillen tussen deze 2 opleidingen?
  Kayleigh
  vroeg 11 maanden, 3 weken geleden
  Marlon
  zei 11 maanden, 3 weken geleden

  Het eerste half jaar lopen de opleidingen Chemie en BML op Saxion gelijk. Na een half jaar kan je dus nog wisselen tussen deze twee studies.

  Verder krijg je met BML alleen chemie/scheikunde in het 1e half jaar en ga je daarna meer in op de processen binnen het lichaam terwijl chemie echt door gaat met het chemische deel.

 • Hoe diep wordt er in het eerste jaar ingegaan op de chemie, gaat het echt over de sigma en pie bindingen, of is het een ander niveau
  Peter Lander
  vroeg 1 jaar geleden
  Anne
  zei 1 jaar geleden

  Hi Peter, Je begint de eerste vijf weken in ieder geval eerst met het herhalen van de HAVO stof die je hebt gehad. Vanaf daar gaan ze iets dieper op de chemie in, maar de Sigma en pie bindingen volgens mij niet. Je leert meer over het berekenen van de stofconcentraties en ook nog wat over enzymkinetiek (reactiesnelheid etc. van enzymen). dieper dan dat gaan wij niet, omdat dit niet nodig is voor BML. Als je moeite hebt met Chemie, kan je ook altijd bij de docenten terecht of vragen voor bijles van een student!
  groetjes, Anne

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Is het misschien mogelijk om een inzicht te krijgen in de soort boeken die gebruikt worden in de eerste 2 jaar? Ik heb namelijk boeken voor BML voor de HAN en was benieuwd of dit met elkaar te vergelijken is of dat dit totaal iets anders is? Groetjes Marloes!
  Marloes Thijs
  vroeg 1 jaar geleden
  Chloé
  zei 1 jaar geleden

  Hi Marloes, voor de meest actuele boekenlijsten kan je het het best via study store bekijken. Als je daar zoekt op saxion BML. Kan je ook de boekenlijst van dit schooljaar terug vinden. Ik weet niet of de boekenlijst van komend jaar al gepubliceerd is. Hopelijk heb je hier iets aan. Groetjes Chloé

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hoe hoog ligt het tempo bij Wiskunde en Chemie in het eerste jaar? Worden nieuwe onderwerpen vrij snel achter elkaar behandeld, of zit hier voldoende 'verwerkingstijd' tussen?
  Daniël
  vroeg 1 jaar geleden
  Anne
  zei 1 jaar geleden

  Hi Daniël,
  Je hebt in het eerste jaar chemie en wiskunde voor een half jaar, waar je om de vijf weken een toets hebt. Je begint eerst met herhaling van de stof die je op de havo hebt gehad, daarna wordt er aan nieuwe stof gewerkt. Hoewel de nieuwe onderwerpen elkaar wel vrij direct opvolgen, doe je meestal 1 a 2 weken over nieuwe stof. Of je dit goed bijhoudt ligt ook aan hoeveel tijd jij zelf aan de stof besteed per week. Al kan je altijd terecht voor vragen bij docenten of oudere jaars voor bijles!

  Groetjes, Anne

 • ben je zondag op de opendag bereikbaar
  Rolinda
  vroeg 1 jaar geleden
  Anne
  zei 1 jaar geleden

  Ik ben beschikbaar! - Anne

  Nog 4 antwoorden Toon minder antwoorden

 • Wat voor banen kun je mogelijk krijgen in de toekomst. Ik zit al even online te zoeken maar ik dacht dan kan ik het net zo goed hier even vragen.
  Justin
  vroeg 1 jaar geleden
  Maree
  zei 1 jaar geleden

  Hallo Justin,

  Na de opleiding kun je werkzaam zijn in het ziekenhuis. Dat verschilt wel per ziekenhuis. In een academisch ziekenhuis (vaak een universiteiten stad) zal er meer onderzoek (research) gedaan worden dan in de andere ziekenhuizen.
  Ook zijn er bedrijven waar je aan het werk kunt. Dat kunnen bedrijven zijn die zich oa richten op de microbiologie (bacteriën), levensmiddelen, watercontrole en onderzoek naar kanker, auto-immuunziekten, infectieziekten en andere ziekten.

 • Hoe werkt het verkorte traject van BML als je vwo hebt gedaan?
  Vincent
  vroeg 1 jaar, 8 maanden geleden
  Maree
  zei 1 jaar geleden

  Hai Vincent,

  Je zou dan een deel van het eerste jaar en het hele tweede jaar in 1 jaar doen. Als je vwo hebt gedaan dan is dat mogelijk. Verder weet ik hier niet veel van. Je zou een mail kunnen sturen naar frontoffice.led@saxion.nl, zij zouden jou meer informatie kunnen geven.

 • als je na de opleiding klaar bent, kan je dan doorstuderen? zo ja, welke richting/opleidingen.
  Anouk
  vroeg 1 jaar geleden
  Anne
  zei 1 jaar geleden

  Hoi Anouk,
  Je kan zeker doorstuderen na de opleiding! Je kan alle biomedische richtingen/opleidingen volgen op de universiteit. Let wel op dat je voor sommige een pre-master moet volgen, dit kan je doen na je bachelor(HBO) of tijdens de studie in plaats van een minor :)

  Groetjes,
  Anne

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Moet je zelf al veel kennis op hebben gedaan om deze opleiding succesvol te volgen? Ik heb enkele studies hiervoor gedaan die heel anders zijn, maar door omstandigheden en mijn enorme interesse in biologie en de medische inhoud ben ik enorm geïnteresseerd in deze opleiding. Echter is het al een tijd
  Bas
  vroeg 1 jaar geleden
  Maree
  zei 1 jaar geleden

  Hallo Bas,

  Je begint eigenlijk vanaf het begin met biologie, wiskunde en scheikunde. Als je daar de basis dingen van weet, dan is dat goed genoeg. Wiskunde B is wel handig om gehad te hebben.

  Groet,
  Maree

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Heb je Natuurkunde nodig voor life sciences?
  Loes
  vroeg 1 jaar, 6 maanden geleden
  Kirsten
  zei 1 jaar geleden

  Hoi Loes,

  Natuurkunde komt niet echt aan bod in de opleiding.
  Het is in het eerste jaar komende volgende onderwerpen aan bod; Biologie, Chemie, Wiskunde (b), analytische chemie en statistiek. In het 2e jaar ga je dieper in op biomedische onderwerpen, dit jaar zal bestaan uit de volgende vakken; immunologie, hematologie, MLT, biochemie, moleculair en microbiologie.

  Groetjes,
  Kirsten

 • Toekomst Studie-inhoud
  In hoeverre is deze opleiding medisch ? Kun je je specialiseren in bijvoorbeeld medisch diagnostiek (analist) ?
  anoniem
  vroeg 1 jaar, 5 maanden geleden
  Emma
  zei 1 jaar geleden

  Sorry voor het late bericht,

  Ja met deze opleiding kun je uiteindelijk in het zieken huis werken als analist. Dit kan o.a als medische microbiologisch -, klinische chemische en immunologie annalist. In het derde en vierde jaar kun je de opleiding zelf in de richting sturen die jij interesant vindt door middel van stage, minor, project en afstudeer stage.

  Met vriendelijke groet,
  Emma

 • Watvoor werk doe je precies na de opleiding biologie en medisch laboratoriumonderzoek en waar kun je werken?
  Sara
  vroeg 1 jaar geleden
  Iris
  zei 1 jaar geleden

  Hoi Sara,

  Na de opleiding ben je officieel analist. Je kan gaan werken in verschillende soorten laboratoria. Je kan hierbij denken aan het ziekenhuis, maar ook andere bedrijven waar onderzoek wordt gedaan. Verder is de opleiding vrij breed, waardoor je meerdere kanten op kan gaan.

  Het werk dat je precies gaat doen verschilt ook heel erg. Er zijn in principe 2 kanten dat je kan op gaan: diagnostiek of research. Bij diagnostiek ga je dingen onderzoeken en beoordelen (dit is bijvoorbeeld routine werk in het ziekenhuis, bv bloed onderzoeken). Bij research ben je meer een onderzoek aan het doen om iets te verbeteren of uit te vinden. Bijvoorbeeld onderzoek naar kanker, kan je hier een snellere manier voor vinden om het te vinden of nieuwe bestrijdingsmiddelen.
  Misschien kan je meer vinden als je op biomedische analist zoekt op google.

  Ik hoop je hiermee iets geholpen te hebben.

  Groetjes Iris

 • Hallo, mij lijkt deze opleiding super leuk. Ik hou heel veel van biologie en scheikunde, maar totaal niet van natuurkunde en ik ben daar ook best slecht in. Daarom is mijn vraag: heb je natuurkunde nodig voor deze opleiding? En welke wiskunde is handiger voor deze opleiding, A of B?
  Lieke
  vroeg 1 jaar, 5 maanden geleden
  Iris
  zei 1 jaar geleden

  Hoi Lieke,

  Natuurkunde komt niet echt aan bod in de opleiding. Het is in het eerste jaar Biologie, Chemie, Wiskunde (b), analytische chemie en statistieken. In het 2e jaar ga je dieper in op biomedische onderwerpen.
  Qua wiskunde is wiskunde b handiger, vooral voor het eerste halfjaar.

  Groetjes Iris

 • Toelatingseisen
  Ben ik te oud voor deze opleiding
  Harriet
  vroeg 1 jaar, 2 maanden geleden
  Harun
  zei 1 jaar, 2 maanden geleden

  Hi Harriet,

  Ik heb geen idee hoe oud je bent, maar je bent nooit te oud om te leren natuurlijk!

  Koen

 • Is het mogelijk om deze opleiding in deeltijd te doen?
  Soraya
  vroeg 1 jaar, 10 maanden geleden
  Harun
  zei 1 jaar, 10 maanden geleden

  Hi Soraya,

  De opleiding wordt alleen aangeboden in voltijd, dus het is helaas niet mogelijk om 'm in deeltijd te doen.

  Groeten,

  Koen

 • Kun je BML volgen als je geen scheikunde op de HAVO hebt gedaan? Zo nee, kan ik dit dan inhalen in de vakantie?
  Ilse
  vroeg 2 jaar, 5 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 4 maanden geleden

  Hi Ilse,

  Sorry voor het late antwoord! Je kunt de opleiding volgen als je geen scheikunde hebt, maar je zal daarvoor wel een toelatingstoets moeten doen, voor meer informatie kun je kijken op https://www.saxion.nl/studeren-bij/ik-wil-mij-inschrijven/toelating & op https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/biologie-en-medisch-laboratoriumonderzoek

  Als je nog meer vragen hebt, laat je het ons dan even weten?

  ^Koen

 • Ik doe mijn HAVO 5 voor de tweede keer, vorig jaar had ik moeite met schei maar dit jaar gaat het best wel goed! (tips) daarover? ooow en, Biologie wat voor hoofdstukken die ik nu bezig bent kan ik verwachten bij het studie BML?(of wat moet ik nu goed beheersen die ik later zeker gaat krijgen)
  Aisha
  vroeg 3 jaar, 2 maanden geleden
  Harun
  zei 3 jaar, 2 maanden geleden

  Hi Aisha,

  Als student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML) beschik je over een flinke dosis nauwkeurigheid,doorzettingsvermogen en nieuwsgierigheid. Al deze eigenschappen zet je in tijdens praktijkgerichte lessen. Je leert alles over onderzoek doen naar het ontstaan en
  de behandeling van ziektes, of het verbeteren van voedingsmiddelen, waarbij je gebruik maakt van moderne laboratoriumtechnologie. Misschien ben jij straks wel diegene die helpt bij een doorbraak in de behandeling van kanker of infecties of doe je in
  een medisch laboratorium onderzoek naar patiëntmateriaal.

  Kun je hiermee verder? Anders stel nog een vraag!

  Groetjes,
  Roos

 • Is het nodig om voor deze opleiding Wiskunde B te hebben? (ik heb zelf wis A) En hoe moeilijk is deze opleiding als je scheikunde een lastig vak vindt?
  Frosien
  vroeg 3 jaar, 4 maanden geleden
  Dzeneta
  zei 3 jaar, 4 maanden geleden

  Dag Frosien,

  In het eerste semester krijg je beetje wiskunde B . Denk aan bijvoorbeeld integreren. In het tweede semester heb je statistiek dat is met name wiskunde A. Maar het is niet heel erg nodig om wiskunde B te hebben.

  Scheikunde heb je met name in het eerste semester en daarna verminderd het. Als je het vak Chemie goed bijhoud en op tijd aan de bel trekt als het niet goed gaat dan moet het wel lukken. Je kan altijd docenten om hulp vragen als je van te voren weet dat je er moeite hebt en volgens mij worden er extra lessen aangeboden.

  Hopelijk is je vraag zo een beetje beantwoord. :)

 • Beetje rare vraag maar ik ben nu aangekomen in mijn laatste jaar voor mijn nv4 Media Vormgeving opleiding op MBO. Ik ben best geïnteresseerd BML maar ik heb dus al 4 jaar geen wiskunde/ natuurkunde/ biologie gehad. Is deze opleiding dan wel mogelijk en ben ik verplicht om hier toetsen voor te maken?
  Thobias
  vroeg 3 jaar, 5 maanden geleden
  Harun
  zei 3 jaar, 5 maanden geleden

  Hi Thobias,

  Ik denk dat je het beste even contact kan opnemen met ons informatie centrum (088 - 019 3700) zij weten alles over toelating vanuit het MBO.

  Succes!

 • Heeft de opleiding bml ook een regel dat wanneer je het eerste jaar niet haalt, je niet verder mag gaan met de opleiding?
  Britt
  vroeg 3 jaar, 9 maanden geleden
  Harun
  zei 3 jaar, 8 maanden geleden

  Hoi Britt,

  Doordat iedereen vakantie heeft duurt het antwoord iets langer dan normaal.. oeps! Ik heb iemand gevraagd van de opleiding. Als het goed is komt dat maandag.

  Groetjes,
  Roos

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Kan je HBO Forensisch Onderzoek doen zonder het vvak natuurkunde in je profiel?
  Tess
  vroeg 3 jaar, 10 maanden geleden
  Kathy
  zei 3 jaar, 10 maanden geleden

  Ik zelf doe geen FO, maar ik denk dat je op de volgende website wel de aantword op jouw vraag zou kunnen vinden: https://www.saxion.nl/studeren/kiezen_en_kennismaken/Studiekiezer/led/fo/forensisch-onderzoek/

 • Ik zit nog steeds heel erg te twijfelen tussen BML en Chemie. Ik heb me nu aangemeld voor Chemie omdat mij dat eerst leuker leek, maar nu wil ik misschien ook wel weer BML doen. Is het slim om je voor beide aan te melden of het gewoon hier bij te laten en misschien in het begin van jaar te switchen?
  Aniek
  vroeg 4 jaar geleden
  Dzeneta
  zei 4 jaar geleden

  Beste Aniek,

  Ik zou aanraden om alleen voor één opleiding aan te melden. Je kan bij beide studies altijd switchen in het eerste jaar. Het beste is wel, als je wilt switchen, om dit na het eerste semester in het eerste jaar te doen, omdat de twee opleidingen dezelfde vakken hebben gedurdende dat semester. In het tweede semester gaan ze meer hun eigen richting op dus biologie gaat meer de biologie kant op en chemie meer de chemie kant.

  Ik hoop dat je vraag zo is beantwoord.

  Groetjes,

  Dzeneta

 • Ik hoorde dat je in het eerste jaar kon switchen tussen BML en Chemie. Ik zit nog erg te twijfelen tussen deze 2 opleidingen, dus ik vroeg me of dat switchen heel makkelijk gaat? Of dat daar allemaal rare regels aan gebonden zitten
  Aniek
  vroeg 4 jaar, 2 maanden geleden
  Dzeneta
  zei 4 jaar, 2 maanden geleden

  Beste Aniek,

  Switchen is inderdaad mogelijk binnen deze twee opleidingen echter is het beter om dit te doen in semester 1 (dit is voor februari) omdat de vakken precies hetzelfde zijn. Er zijn geen rare regels aan verbonden je moet dit wel doorgeven aan je slb'er en de teamleider van de desbetreffende opleiding.

  Groetjes Dzeneta

 • Hoi!Ik heb erg veel interesse en biologie en deed dit op school heel graag. Probleem is alleen dat ik heel erg moeite heb met wiskunde. Is het doen van deze opleiding dan wel mogelijk, of moet je echt goed in wiskunde zijn?
  Esther
  vroeg 4 jaar, 2 maanden geleden
  Harun
  zei 4 jaar, 2 maanden geleden

  Hi Esther,

  Ik ga deze vraag even neerleggen bij iemand van deze opleiding. De ambassadeurs zijn denk ik iets te druk om te reageren ;). Je hoort van mij!

  Groetjes,
  Rozanne

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Hoi! Ik doe op dit moment de opleiding paraveterinair op MBO 4 niveau, hierbij heb ik als doorstroomvakken biologie, natuur/scheikunde en wiskunde gekozen. De opleiding BML spreekt mij erg aan, maar ik twijfel of het voor mij wel te doen is op HBO niveau en/of er evt een soortgelijk iets is op MBO?
  Anke
  vroeg 4 jaar, 3 maanden geleden
  Harun
  zei 4 jaar, 3 maanden geleden

  Hi Anke,

  Bedankt voor je vraag!
  Ik ga het even voor je navragen aan ons Saxion Informatie Centrum. Ik kom zo snel mogelijk op je vraag terug!

  Groetjes,
  Rozanne

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Ik volg deze studie in Utrecht, maar ben nu op zoek naar een stage in het Oosten van het land. Bij voorkeur in de omgeving Deventer. Hebben jullie tips of adressen die ik kan gebruiken??
  Rosanne
  vroeg 4 jaar, 4 maanden geleden
  Harun
  zei 4 jaar, 4 maanden geleden

  Hi Rosanne,

  Voor jouw vraag kun je contact opnemen met Erwin Nijhuis, onderzoeker en docent bij Saxion. Hij weet van alles over stages hier in de omgeving! Zijn e-mail adres: e.h.a.nijhuis@saxion.nl.

  Suces ermee!

  Groetjes,
  Rozanne (toevallig ;))

 • Zijn er extra opties om buiten de opleiding te doen, zoals extra vakken volgen oid?
  Benthe
  vroeg 4 jaar, 5 maanden geleden
  Marynthe
  zei 4 jaar, 5 maanden geleden

  Hoi Bente,

  Naar mijn weten worden erg geen extra vakken in het eerste en tweede jaar aangeboden naast de opleiding, als dit wel zo is wordt dit niet duidelijk aangegeven en zal je moeten informeren bij de leraren. Ik denk ook dat je aan de opleiding zelf genoeg hebt. Ook heb ik zo niet van medestudenten gehoord dat zij een extra vak hebben gevolgd. Wel heb ik in het derde jaar de minor op het Saxion gevolgd waarbij je je eigen vakkenpakket kan samenstellen, hierbij heb ik ervoor gekozen om een extra vak toe te voegen. Hier zal het dus in ieder geval wel mogelijk zijn.

  Je kan je naast de opleiding ook aansluiten bij bijvoorbeeld de studievereniging.

 • Ik ben van plan de opleiding bml te volgen in Deventer, nu hoor ik van een aantal mensen dat de opleiding heel moeilijk is ook als je geen wiskunde b hebt gehad. Is dus deze opleiding heel erg moeilijk of is het te doen als je goed meedoet?
  Sanne
  vroeg 5 jaar geleden
  Charline
  zei 5 jaar geleden

  Hallo Sanne,
  In het eerste jaar van de opleiding krijg je het vak wiskunde, dit is voor het grootste gedeelte een herhaling/aanvulling op de Havo wiskunde B. Voor iemand die dus geen wiskunde B heeft gehad kan het zeker lastig zijn om hierin te komen maar in de colleges wordt alles stapsgewijs uitgelegd en aangezien het ook nog een deel herhaling is van de Havo is het zeker goed te doen als je gewoon goed mee doet! Ik zou me hierom dus in ieder geval geen zorgen maken!

 • i am planning on studying BML next year, and I'd like to prepare properly by improving my math and chemistry skills. So my question is which subjects specifically will we encounter in the first two semesters.Thanks :)
  Frans
  vroeg 5 jaar, 1 maand geleden
  Harun
  zei 5 jaar geleden

  The Dutch mathematics level is 'Havo math B' and you can compare this level with 'Calculus 1'. And you can compare it a little bit with algebra on the university (not by topics, but in depth). I don't know what the level is if you compare it to the international scale. Hope you are satisfied with our answer!

 • Wat voor onderwijs wordt er gegeven? Wordt er probleem gestuurd onderwijs (PGO met tutor) gegeven? Dit is op mijn huidige opleiding verschrikkelijk. Wat voor soort onderwijs is er nog meer?
  Angela
  vroeg 5 jaar, 2 maanden geleden
  Charline
  zei 5 jaar, 2 maanden geleden

  PGO hebben op onze opleiding in ieder geval niet. Wat dat betreft heeft Saxion nog de ouderwetse manier van onderwijs met hoorcolleges en daarop volgende werkcolleges en vanuit daar een tentamen met leerstof uit verschillende vakken. De modules worden sinds kort in octielen aangeboden in plaats van kwartielen, dus 8 ipv 4 periodes. Dit betekent dat je 5 weken je lesstof krijgt en daarna een tentamen. Ik ben zelf niet heel erg bekend met onderwijssystemen ed. dus ik hoop dat ik opdeze manier je vraag heb beantwoord!

 • Wat is het verschil tussen de opleiding in Deventer en de opleiding in Enschede? En wat maakt de opleiding hier juist zo leuk, dan bijvoorbeeld in Groningen, Nijmegen of ergens anders in Nederland?
  Angela
  vroeg 5 jaar, 2 maanden geleden
  Charline
  zei 5 jaar, 2 maanden geleden

  Het grootste verschil tussen Deventer en Enschede is dat de opleiding in Deventer een stuk kleiner is. Toen ik mijn studie aan het zoeken was heb ik verder alleen nog maar in Nijmegen gekeken maar hier vond ik zelf de sfeer heel anders dan op Saxion. Naar mijn idee was het op Saxion allemaal een stuk opener. Daarbij komt dat de opleiding in verschillende steden ook een ander uitgangspunt heeft. In Nijmegen doen ze bijvoorbeeld heel veel ook met planten biologie, Groningen weet ik het niet zo goed eigenlijk. Ik hoop dat ik zo je vraag een beetje heb beantwoord!

 • Moet je veel Engelstalige boeken lezen? Worden de hoorcolleges/werkcolleges ook in het Engels gegeven? Moet je in het Engels presenteren? Kortom, hoeveel Engels kom je tijdens de opleiding tegen?
  Angela
  vroeg 5 jaar, 2 maanden geleden
  Kathy
  zei 5 jaar, 2 maanden geleden

  Er zijn wel veel boeken op Engels, ik denk ik heb 5 of 6. Maar er zijn ook Nederlandse boeken. Je kunt bij de studieboekencentrale.nl al de boekenlijsten vinden.
  De hoor- en werkcolleges zijn in Nederlandse. Presenteerd wordt ook in Nederlandse. Wel zijn vele artikelen op internet voor de projektwerk in Engels.

 • Is er nog steeds een mogelijkheid om de studie versneld te doen? Ik zie het wel tussen deze vragen staan, maar op de site kan ik het nergens vinden.
  Angela
  vroeg 5 jaar, 2 maanden geleden
  Kathy
  zei 5 jaar, 2 maanden geleden

  Ja, er is de mogelijheid de versnelde route te volgen, waar het eerste en tweede jaar samen gedaan worden.
  Ik zelf heb dat niet gedaan en weet ook niet wat voor een vooropleiding ervoor nodig is.
  Je kunt een mail naar frontoffice.led@saxion.nl sturen, die hebben zeker extra informatie materiaal.

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?