Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Als je onderzoek doet naar darmkanker, breng je cellen in kweek om de eigenschappen ervan te onderzoeken. Je ziet bijvoorbeeld welke eiwitten kwaadaardige cellen tot expressie brengen, kunt eventuele verschillen in het DNA opmerken en ziet hoe cellen reageren op bepaalde geneesmiddelen. Bij Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek leer je hoe je aan de slag gaat in een biologisch of medisch laboratorium.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Enschede

Stel een vraag

Ontdek

Ambassadeurs plaatsen tweets, blogs & beantwoorden vragen van IntoSaxion.

 • Wat ben je na je studie van plan?


  • Kathy zegt

   Doorstuderen.

 • Welke sociale media gebruik je om te communiceren met docenten?


  • Kathy zegt

   Whatsapp

 • Mijn nieuwe profielfoto


  1/3

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Soraya vraagt 14 jun 2019
  Is het mogelijk om deze opleiding in deeltijd te doen?
  IntoSaxion zegt 18 jun 2019

  Hi Soraya,

  De opleiding wordt alleen aangeboden in voltijd, dus het is helaas niet mogelijk om 'm in deeltijd te doen.

  Groeten,

  Koen

 • Ilse vraagt 19 nov 2018
  Kun je BML volgen als je geen scheikunde op de HAVO hebt gedaan? Zo nee, kan ik dit dan inhalen in de vakantie?
  IntoSaxion zegt 18 dec 2018

  Hi Ilse,

  Sorry voor het late antwoord! Je kunt de opleiding volgen als je geen scheikunde hebt, maar je zal daarvoor wel een toelatingstoets moeten doen, voor meer informatie kun je kijken op https://www.saxion.nl/studeren-bij/ik-wil-mij-inschrijven/toelating & op https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/biologie-en-medisch-laboratoriumonderzoek

  Als je nog meer vragen hebt, laat je het ons dan even weten?

  ^Koen

 • Aisha vraagt 07 feb 2018
  Ik doe mijn HAVO 5 voor de tweede keer, vorig jaar had ik moeite met schei maar dit jaar gaat het best wel goed! (tips) daarover? ooow en, Biologie wat voor hoofdstukken die ik nu bezig bent kan ik verwachten bij het studie BML?(of wat moet ik nu goed beheersen die ik later zeker gaat krijgen)
  IntoSaxion zegt 09 feb 2018

  Hi Aisha,

  Als student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML) beschik je over een flinke dosis nauwkeurigheid,doorzettingsvermogen en nieuwsgierigheid. Al deze eigenschappen zet je in tijdens praktijkgerichte lessen. Je leert alles over onderzoek doen naar het ontstaan en
  de behandeling van ziektes, of het verbeteren van voedingsmiddelen, waarbij je gebruik maakt van moderne laboratoriumtechnologie. Misschien ben jij straks wel diegene die helpt bij een doorbraak in de behandeling van kanker of infecties of doe je in
  een medisch laboratorium onderzoek naar patiëntmateriaal.

  Kun je hiermee verder? Anders stel nog een vraag!

  Groetjes,
  Roos

 • Frosien vraagt 30 nov 2017
  Is het nodig om voor deze opleiding Wiskunde B te hebben? (ik heb zelf wis A) En hoe moeilijk is deze opleiding als je scheikunde een lastig vak vindt?
  Dzeneta zegt 30 nov 2017

  Dag Frosien,

  In het eerste semester krijg je beetje wiskunde B . Denk aan bijvoorbeeld integreren. In het tweede semester heb je statistiek dat is met name wiskunde A. Maar het is niet heel erg nodig om wiskunde B te hebben.

  Scheikunde heb je met name in het eerste semester en daarna verminderd het. Als je het vak Chemie goed bijhoud en op tijd aan de bel trekt als het niet goed gaat dan moet het wel lukken. Je kan altijd docenten om hulp vragen als je van te voren weet dat je er moeite hebt en volgens mij worden er extra lessen aangeboden.

  Hopelijk is je vraag zo een beetje beantwoord. :)

 • Thobias vraagt 16 nov 2017
  Beetje rare vraag maar ik ben nu aangekomen in mijn laatste jaar voor mijn nv4 Media Vormgeving opleiding op MBO. Ik ben best geïnteresseerd BML maar ik heb dus al 4 jaar geen wiskunde/ natuurkunde/ biologie gehad. Is deze opleiding dan wel mogelijk en ben ik verplicht om hier toetsen voor te maken?
  IntoSaxion zegt 17 nov 2017

  Hi Thobias,

  Ik denk dat je het beste even contact kan opnemen met ons informatie centrum (088 - 019 3700) zij weten alles over toelating vanuit het MBO.

  Succes!

 • Britt vraagt 18 jul 2017
  Heeft de opleiding bml ook een regel dat wanneer je het eerste jaar niet haalt, je niet verder mag gaan met de opleiding?
  IntoSaxion zegt 04 aug 2017

  Hoi Britt,

  Doordat iedereen vakantie heeft duurt het antwoord iets langer dan normaal.. oeps! Ik heb iemand gevraagd van de opleiding. Als het goed is komt dat maandag.

  Groetjes,
  Roos

  Nog 1 antwoord Inklappen

 • Tess vraagt 15 jun 2017
  Kan je HBO Forensisch Onderzoek doen zonder het vvak natuurkunde in je profiel?
  Kathy zegt 19 jun 2017

  Ik zelf doe geen FO, maar ik denk dat je op de volgende website wel de aantword op jouw vraag zou kunnen vinden: https://www.saxion.nl/studeren/kiezen_en_kennismaken/Studiekiezer/led/fo/forensisch-onderzoek/

 • Aniek vraagt 28 mrt 2017
  Ik zit nog steeds heel erg te twijfelen tussen BML en Chemie. Ik heb me nu aangemeld voor Chemie omdat mij dat eerst leuker leek, maar nu wil ik misschien ook wel weer BML doen. Is het slim om je voor beide aan te melden of het gewoon hier bij te laten en misschien in het begin van jaar te switchen?
  Dzeneta zegt 28 mrt 2017

  Beste Aniek,

  Ik zou aanraden om alleen voor één opleiding aan te melden. Je kan bij beide studies altijd switchen in het eerste jaar. Het beste is wel, als je wilt switchen, om dit na het eerste semester in het eerste jaar te doen, omdat de twee opleidingen dezelfde vakken hebben gedurdende dat semester. In het tweede semester gaan ze meer hun eigen richting op dus biologie gaat meer de biologie kant op en chemie meer de chemie kant.

  Ik hoop dat je vraag zo is beantwoord.

  Groetjes,

  Dzeneta

 • Aniek vraagt 15 feb 2017
  Ik hoorde dat je in het eerste jaar kon switchen tussen BML en Chemie. Ik zit nog erg te twijfelen tussen deze 2 opleidingen, dus ik vroeg me of dat switchen heel makkelijk gaat? Of dat daar allemaal rare regels aan gebonden zitten
  Dzeneta zegt 15 feb 2017

  Beste Aniek,

  Switchen is inderdaad mogelijk binnen deze twee opleidingen echter is het beter om dit te doen in semester 1 (dit is voor februari) omdat de vakken precies hetzelfde zijn. Er zijn geen rare regels aan verbonden je moet dit wel doorgeven aan je slb'er en de teamleider van de desbetreffende opleiding.

  Groetjes Dzeneta

 • Esther vraagt 24 jan 2017
  Hoi!Ik heb erg veel interesse en biologie en deed dit op school heel graag. Probleem is alleen dat ik heel erg moeite heb met wiskunde. Is het doen van deze opleiding dan wel mogelijk, of moet je echt goed in wiskunde zijn?
  IntoSaxion zegt 31 jan 2017

  Hi Esther,

  Ik ga deze vraag even neerleggen bij iemand van deze opleiding. De ambassadeurs zijn denk ik iets te druk om te reageren ;). Je hoort van mij!

  Groetjes,
  Rozanne

  Nog 1 antwoord Inklappen

 • Anke vraagt 14 jan 2017
  Hoi! Ik doe op dit moment de opleiding paraveterinair op MBO 4 niveau, hierbij heb ik als doorstroomvakken biologie, natuur/scheikunde en wiskunde gekozen. De opleiding BML spreekt mij erg aan, maar ik twijfel of het voor mij wel te doen is op HBO niveau en/of er evt een soortgelijk iets is op MBO?
  IntoSaxion zegt 18 jan 2017

  Hi Anke,

  Bedankt voor je vraag!
  Ik ga het even voor je navragen aan ons Saxion Informatie Centrum. Ik kom zo snel mogelijk op je vraag terug!

  Groetjes,
  Rozanne

  Nog 1 antwoord Inklappen

 • Rosanne vraagt 29 nov 2016
  Ik volg deze studie in Utrecht, maar ben nu op zoek naar een stage in het Oosten van het land. Bij voorkeur in de omgeving Deventer. Hebben jullie tips of adressen die ik kan gebruiken??
  IntoSaxion zegt 30 nov 2016

  Hi Rosanne,

  Voor jouw vraag kun je contact opnemen met Erwin Nijhuis, onderzoeker en docent bij Saxion. Hij weet van alles over stages hier in de omgeving! Zijn e-mail adres: e.h.a.nijhuis@saxion.nl.

  Suces ermee!

  Groetjes,
  Rozanne (toevallig ;))

 • Benthe vraagt 23 okt 2016
  Zijn er extra opties om buiten de opleiding te doen, zoals extra vakken volgen oid?
  Marynthe zegt 28 okt 2016

  Hoi Bente,

  Naar mijn weten worden erg geen extra vakken in het eerste en tweede jaar aangeboden naast de opleiding, als dit wel zo is wordt dit niet duidelijk aangegeven en zal je moeten informeren bij de leraren. Ik denk ook dat je aan de opleiding zelf genoeg hebt. Ook heb ik zo niet van medestudenten gehoord dat zij een extra vak hebben gevolgd. Wel heb ik in het derde jaar de minor op het Saxion gevolgd waarbij je je eigen vakkenpakket kan samenstellen, hierbij heb ik ervoor gekozen om een extra vak toe te voegen. Hier zal het dus in ieder geval wel mogelijk zijn.

  Je kan je naast de opleiding ook aansluiten bij bijvoorbeeld de studievereniging.

 • Sanne vraagt 11 apr 2016
  Ik ben van plan de opleiding bml te volgen in Deventer, nu hoor ik van een aantal mensen dat de opleiding heel moeilijk is ook als je geen wiskunde b hebt gehad. Is dus deze opleiding heel erg moeilijk of is het te doen als je goed meedoet?
  Charline zegt 18 apr 2016

  Hallo Sanne,
  In het eerste jaar van de opleiding krijg je het vak wiskunde, dit is voor het grootste gedeelte een herhaling/aanvulling op de Havo wiskunde B. Voor iemand die dus geen wiskunde B heeft gehad kan het zeker lastig zijn om hierin te komen maar in de colleges wordt alles stapsgewijs uitgelegd en aangezien het ook nog een deel herhaling is van de Havo is het zeker goed te doen als je gewoon goed mee doet! Ik zou me hierom dus in ieder geval geen zorgen maken!

 • Frans vraagt 20 mrt 2016
  i am planning on studying BML next year, and I'd like to prepare properly by improving my math and chemistry skills. So my question is which subjects specifically will we encounter in the first two semesters.Thanks :)
  IntoSaxion zegt 06 apr 2016

  The Dutch mathematics level is 'Havo math B' and you can compare this level with 'Calculus 1'. And you can compare it a little bit with algebra on the university (not by topics, but in depth). I don't know what the level is if you compare it to the international scale. Hope you are satisfied with our answer!

 • Angela vraagt 04 feb 2016
  Hoeveel boeken heb je voor deze studie en hoeveel leeswerk heb je ongeveer?
  Charline zegt 09 feb 2016

  In mijn eerste jaar had ik ongeveer 7 boeken denk ik. Het ligt een beetje aan jezelf of en hoeveel je deze boeken daadwerkelijk gebruikt om je lesstof uit te halen. Voor sommige vakken heb ik bijvoorbeeld mijn boek niet eens gebruikt omdat de lesstof al voldoende in de colleges was aangeboden of door middel van powerpoints. Het leeswerk valt erg mee vind ik zelf maar ook dit is afhankelijk per vak.

 • Angela vraagt 04 feb 2016
  Wat voor onderwijs wordt er gegeven? Wordt er probleem gestuurd onderwijs (PGO met tutor) gegeven? Dit is op mijn huidige opleiding verschrikkelijk. Wat voor soort onderwijs is er nog meer?
  Charline zegt 09 feb 2016

  PGO hebben op onze opleiding in ieder geval niet. Wat dat betreft heeft Saxion nog de ouderwetse manier van onderwijs met hoorcolleges en daarop volgende werkcolleges en vanuit daar een tentamen met leerstof uit verschillende vakken. De modules worden sinds kort in octielen aangeboden in plaats van kwartielen, dus 8 ipv 4 periodes. Dit betekent dat je 5 weken je lesstof krijgt en daarna een tentamen. Ik ben zelf niet heel erg bekend met onderwijssystemen ed. dus ik hoop dat ik opdeze manier je vraag heb beantwoord!

 • Angela vraagt 04 feb 2016
  Wat is het verschil tussen de opleiding in Deventer en de opleiding in Enschede? En wat maakt de opleiding hier juist zo leuk, dan bijvoorbeeld in Groningen, Nijmegen of ergens anders in Nederland?
  Charline zegt 09 feb 2016

  Het grootste verschil tussen Deventer en Enschede is dat de opleiding in Deventer een stuk kleiner is. Toen ik mijn studie aan het zoeken was heb ik verder alleen nog maar in Nijmegen gekeken maar hier vond ik zelf de sfeer heel anders dan op Saxion. Naar mijn idee was het op Saxion allemaal een stuk opener. Daarbij komt dat de opleiding in verschillende steden ook een ander uitgangspunt heeft. In Nijmegen doen ze bijvoorbeeld heel veel ook met planten biologie, Groningen weet ik het niet zo goed eigenlijk. Ik hoop dat ik zo je vraag een beetje heb beantwoord!

 • Angela vraagt 04 feb 2016
  Moet je veel Engelstalige boeken lezen? Worden de hoorcolleges/werkcolleges ook in het Engels gegeven? Moet je in het Engels presenteren? Kortom, hoeveel Engels kom je tijdens de opleiding tegen?
  Kathy zegt 04 feb 2016

  Er zijn wel veel boeken op Engels, ik denk ik heb 5 of 6. Maar er zijn ook Nederlandse boeken. Je kunt bij de studieboekencentrale.nl al de boekenlijsten vinden.
  De hoor- en werkcolleges zijn in Nederlandse. Presenteerd wordt ook in Nederlandse. Wel zijn vele artikelen op internet voor de projektwerk in Engels.

 • Angela vraagt 04 feb 2016
  Is er nog steeds een mogelijkheid om de studie versneld te doen? Ik zie het wel tussen deze vragen staan, maar op de site kan ik het nergens vinden.
  Kathy zegt 04 feb 2016

  Ja, er is de mogelijheid de versnelde route te volgen, waar het eerste en tweede jaar samen gedaan worden.
  Ik zelf heb dat niet gedaan en weet ook niet wat voor een vooropleiding ervoor nodig is.
  Je kunt een mail naar frontoffice.led@saxion.nl sturen, die hebben zeker extra informatie materiaal.

 • Bram vraagt 03 feb 2016
  Ik wil binnenkort een nieuwe laptop kopen en ik vroeg me af of je een speciaal merk nodig hebt voor deze studie, of kan het gewoon elk merk zijn? Zijn er ook nog andere dingen die aangeschaft moeten worden naast boeken?
  Ilse zegt 04 feb 2016

  Nee hoor, er zijn geen speciale software nodig, microsoft is voldoende. En alles dat moet worden aangeschaft komt via de opleiding, waaronder een boekenlijst maar ook een labsetje word door de opleiding aangeboden, waardoor je zeker weet dat je het goede aanschaft.

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?