Accountancy

Als accountant ben je de spin in het web bij zowel grote als kleine bedrijven. Je hebt een controlerende en adviserende taak. De controlerende taak houdt in dat je de administratie, de automatisering en de administratieve organisatie controleert. De adviserende taak kan betrekking hebben op bedrijfseconomische of financiële zaken en de toekomstplannen van een bedrijf.

Hierbij alvast wat handige links met antwoorden op veelgestelde vragen!

- Is er een mogelijkheid om in februari in te stromen?

- Hoeveel collegegeld moet ik betalen?

- Wat zijn de toelatingseisen?

Nog meer vragen? Op onze website vind je alles over de start van je studie!

IntoSaxion is niet bedoeld voor het werven van personeel, stagiaires en afstudeerders. Deze vragen worden verwijderd en dus niet beantwoord.

Ambassadeurs

Stad van deze studie

Deventer, Enschede

Stel een vraag

Vragen van bezoekers

Een brandende vraag? Stel hem aan een ambassadeur!

 • Kan je met deze opleiding ook andere financiële functies bekleden buiten accountants kantoren, bijvoorbeeld financial controller bij een overheid?
  Anoniem
  vroeg 2 maanden geleden
  Tristan
  zei 2 maanden geleden

  Jazeker kan dat! Op deze pagina vind je meer info over mogelijke functies na deze studie. https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/accountancy/jouw-toekomst

 • Is het ook gangbaar/haalbaar om na deze opleiding te gaan werken ipv door te studeren voor RA/AA?
  L
  vroeg 2 maanden, 1 week geleden
  Tristan
  zei 2 maanden, 1 week geleden

  Hi L!

  Dat kan zeker! Als je de bachelor HBO Accountancy in de pocket hebt kun je starten in verschillende posities bij verschillende bedrijven. Let wel, accountantskantoren zoeken vaak mensen die willen doorstuderen tot AA/RA.

 • Met een havo natuur & techniek ben je toelaatbaar zonder economie of m&o?
  L
  vroeg 5 maanden, 3 weken geleden
  Tessa
  zei 5 maanden, 3 weken geleden

  Hallo L,

  Bedankt voor je vraag. De toelatingseisen voor de opleiding staan op saxion.nl! Hierbij de link naar de eisen:

  https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/accountancy/toelating

  Zoals ik het kan zien ben je gewoon toelaatbaar! Mocht je toch nog wat extra informatie willen hebben kan je altijd contact opnemen met de service balie:

  Telefoon: 088-0193000
  Email: servicepoint@saxion.nl

  Ik hoop dat ik je zo een beetje opweg heb geholpen! Succes met je keuze!

  Groetjes,
  Tessa Kamerich

 • Hoeveel weken stage moet je lopen en voor hoeveel uren? Is het aaneengesloten stage of in twee delen?
  Carolien
  vroeg 12 maanden geleden
  Tessa
  zei 12 maanden geleden

  Hoi Carolien,

  Je loopt in je derde jaar een half jaar stage. Je loopt 4 dagen per week stage en hebt dan 1 dag school (vaak de vrijdag). Het is voor mij even gelden maar volgens mij ligt de stage rond de 350-400 uur. Maar daar moet je me niet op vastbinden. Misschien dat Romy dat weet, die is onderweg naar haar stage. Dit is een aan eengesloten stage en daarna zit er geen stage meer in de opleiding.

  Wel zie je vaak dat er voor een afstudeerproject word gekozen waar je ook bij een accountantskantoor of bedrijf zit. Dit is het laatste half jaar van jaar 4.

  Ik hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord!

  Met vriendelijke groet,
  Tessa Kamerich

 • Zijn er ook excursies en zijn deze verplicht.?
  Carolien
  vroeg 12 maanden geleden
  Romy
  zei 12 maanden geleden

  Hoi Carolien,
  Er zijn geen verplichte excursies. Wel organiseert de studievereniging Balans ieder jaar een studiereis. Dit is vrijwillig.

  Ik hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord!

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • wat zijn de certificaten die vereist zijn om deel te nemen aan deze studie voor een buitenlander?Wat is het vereiste niveau van wiskunde en Engels en NederlandsHeb ik andere materialen nodig?
  karol
  vroeg 1 jaar geleden
  Tristan
  zei 1 jaar geleden

  Hi Karol! Voor toelating als buitenlandse student gelden een aantal eisen. Deze kun je vinden op: https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/accountancy/toelating.

 • Vind je de opleiding lastig?
  esther
  vroeg 1 jaar geleden
  Tessa
  zei 1 jaar geleden

  Hi Esther,

  Bedankt voor je vraag!

  Ik vind de opleiding goed te doen. Ja, je moet tijd maken om zelf naast je school uren nog wat te doen voor je opleiding maar het is niet zo dat het echt alleen maar leren is en er geen vrije tijd is voor leuke dingen.

  Waarom ik de opleiding goed te doen vind is omdat er heel veel leraren uit het werkveld komen. Op deze manier is het zo dat als jij je geen voorstelling kunt maken bij iets wat zij vertellen dat zij jou helpen om die voorstelling als nog te maken door praktijkvoorbeelden mee te nemen in de lessen.

  Als je economie en M&O hebt gehad op je vorige opleiding zul je merken dat je door het eerste jaar wat makkelijker heen gaat dan als je het niet hebt gehad. Dit betekend niet dat het niet te doen is als je het niet hebt gehad, in tegendeel zelfs. Saxion heeft er namelijk voor gekozen om een duidelijke scheiding te maken tussen klassen die van het mbo komen en nu iets heel anders gaan doen, mbo'ers met een vooropleiding in de economie en met havisten en vwo'ers. Op die manier merk je dat de klassen met een gelijke basis beginnen. Aan het einde van het eerste jaar heb je vervolgens allemaal de zelfde basis.

  Mocht je nog meer vragen hebben stel ze gerust! Ik vind het leuk om ze te beantwoorden!

  Groetjes,
  Tessa

 • Toelatingseisen
  Moet je om de studie accountancy te kunnen doen ook een aanmeldingstoets doen of iets anders?
  Sanne
  vroeg 2 jaar, 3 maanden geleden
  Thomas
  zei 2 jaar, 3 maanden geleden

  Hoi Sanne,

  Met ingang van studiejaar 2020-2021 is de studiekeuzecheck niet meer verplicht. Wel krijg je na aanmelding voor een voltijd bachelor bij Saxion een uitnodiging voor Meet & Greet: hét moment om alvast kennis te maken met studenten en docenten van jouw gekozen opleiding.

 • Toelatingseisen
  Is het 2e jaar van de opleiding accountancy toegankelijke met een 1e jaars opleiding international business
  Selena
  vroeg 1 jaar, 5 maanden geleden
  Tessa
  zei 1 jaar, 5 maanden geleden

  Hallo Selena,

  Dit is een goede vraag en durf ik jou geen definitief antwoordt op te geven. Ik kan je wel zeggen wat ik denk. Echter zal er indien je over stapt een gesprek moeten plaatsvinden met het hoofd van de opleiding accountancy en die kan jou zeker weten vertellen wat de mogelijkheden zijn.

  Wat ik denk is dat je vrijstellingen krijgt voor een deel van het eerste jaar maar niet alles en daarna misschien een combinatie kan gaan doen van het eerste en een aantal vakken uit het tweede jaar. Op die manier kan je dus al wel beginnen aan je tweede jaar maar je zult denk ik niet in het tweede jaar terecht komen.

  Wil je het zeker weten? Op de opendag van Saxion staan een aantal leraren voor je klaar die er meer verstand van hebben en die waarschijnlijk meer zekerheid kunnen geven dan wel een nummer/mailadres van iemand die jou kan laten zien welke vakken je moet doen en op welke je vrijstelling krijgt! De volgende opendagen zijn op:
  15 november van 16:00 - 21:00
  15 januari van 16:00 - 20:00
  21 maart van 11:00 - 15:00

  Mocht je nog vragen hebben stel ze dan gerust!

  Tessa Kamerich

 • Is het handig om voor Accountancy een eigen laptop te hebben, of aan te schaffen als je er (nog) geen hebt?
  Rutkay
  vroeg 2 jaar geleden
  Tessa
  zei 2 jaar geleden

  Hallo Rutkay,

  Bedankt voor je vraag!

  Het kan makkelijk zijn om bij de opleiding een laptop te hebben. Dat is wel een heel persoonlijke keuze aangezien het de vraag is wat jij prettiger vind werken.

  In het eerste jaar heb je heel wat werkcolleges en hoorcolleges hierbij kan het handig zijn om een laptop te hebben om aantekeningen te maken maar er zijn ook genoeg klasgenoten die het met papier en pen doen.

  Je zal wel informatie van Blackboard af moeten halen (dit is een online platform). Deze mag je echter ook uitgeprint naar de les meenemen. Vaak verplichten de leraren je wel tot meenemen van deze informatie.

  Mocht je nog vragen hebben na aanleiding van mijn antwoord dan hoor ik graag van je.

  Met vriendelijke groet,
  Tessa Kamerich

 • krijg je engels tijdens deze opleiding? of moet je dingen in het engels doen?mijn engels is namelijk niet zo goed.
  Lira
  vroeg 4 jaar, 2 maanden geleden
  Lanji
  zei 3 jaar, 9 maanden geleden

  Hoi Eline,
  Het is aan te raden om de boeken die op de boekenlijst staan als 'verlplicht' aan te schaffen, de overige boeken is een keus aan jou; maar wel aan te raden.
  Heb je de boeken niet nodig? Dan kun je deze makkelijk doorverkopen via bijv. Bol.com
  Probeer de boeken tweede hands te kopen, maar let wel op dat je de juiste druk koopt.
  Saxion beschikt ook over een bibliotheek waar je deze ook kunt lenen, maar niet alle boeken zijn beschikbaar om mee naar huis te nemen.

  En sommige boeken van het eerste jaar zal je in de opvolgende jaren ook nodig hebben voor bepaalde vakken/ kunnen gebruiken.
  Wat je ook kunt doen is per kwartiel de boeken bestellen, maar doe dit wel op tijd!

  Heb je nog vragen? Vraag gerust door :)

 • Heb je alle boeken die voorgeschreven zijn ook echt nodig ? (accountancy 1e jaar) zo nee, welke boeken heb je uiteindelijk niet nodig?
  Eline
  vroeg 3 jaar, 9 maanden geleden
  Lanji
  zei 3 jaar, 9 maanden geleden

  Hoi Eline,
  Het is aan te raden om de boeken die op de boekenlijst staan als 'verlplicht' aan te schaffen, de overige boeken is een keus aan jou; maar wel aan te raden.
  Heb je de boeken niet nodig? Dan kun je deze makkelijk doorverkopen via bijv. Bol.com
  Probeer de boeken tweede hands te kopen, maar let wel op dat je de juiste druk koopt.
  Saxion beschikt ook over een bibliotheek waar je deze ook kunt lenen, maar niet alle boeken zijn beschikbaar om mee naar huis te nemen.

  En sommige boeken van het eerste jaar zal je in de opvolgende jaren ook nodig hebben voor bepaalde vakken/ kunnen gebruiken.
  Wat je ook kunt doen is per kwartiel de boeken bestellen, maar doe dit wel op tijd!

  Heb je nog vragen? Vraag gerust door :)

 • Wat is over het algemeen het makkelijkst tijdens de lessen, een laptop of een notitieblok? En wat voor een laptop is het meest geschikt?
  Eline
  vroeg 3 jaar, 9 maanden geleden
  Tessa
  zei 3 jaar, 9 maanden geleden

  Hallo Eline!

  Over het algemeen maak ik gebruik van een laptop, dit is echter geen vereiste. Het is ook heel wisselend het ene kwartiel maak ik gebruik van een notitieblok en het andere van een laptop. Het gebruik van een laptop of een notitieblok is iets heel persoonlijks, ik wil je daarom even uitleggen hoe het gaat met colleges zodat je voor jezelf een keuze kunt maken.

  De sheets van de hoorcolleges komen altijd online te staan, het voordeel hiervan is dat je de sheets niet over hoeft te nemen maar alleen de belangrijke dingen die de docent extra zegt. Dus daar heb je over het algemeen minder opschrijf werk.

  De sheets van het werkcollege komen niet online, dus bij werkcolleges schrijf je wel wat meer over het algemeen. Wel ben je hier ook bezig met berekeningen en dergelijke waardoor de ene het makkelijker vind op papier en de andere op de laptop.

  Mocht je de keuze maken voor een laptop, zou ik je in ieder geval willen aanraden een niet te zware en te grote laptop te nemen. Een zware laptop de hele dag mee moeten slepen is vaak niet heel prettig. Ik zou persoonlijk voor een maximaal 15 inch scherm gaan. Er zijn zelfs klasgenoten die een iPad gebruiken.

  Ik hoop je hiermee genoeg informatie te geven! Mocht je nog vragen hebben hoor ik het graag!

  met vriendelijke groet,
  Tessa

 • krijg je engels tijdens deze opleiding? of moet je dingen in het engels doen?mijn engels is namelijk niet zo goed.
  Lira
  vroeg 4 jaar, 2 maanden geleden
  Lanji
  zei 4 jaar, 2 maanden geleden

  Ja, op deze opleiding krijg je Engels, en sommige vakken zal met Engelse literatuur gegeven worden.
  Verder zal je een presentatie in het Engels moeten kunnen geven en zal je een schriftelijke Engelse toets krijgen.
  Maar voor zo ver ik weet, wordt er op bijna elke HBO opleiding Engels gegeven.

  Succes! En als je meer vragen hebt, hoor ik het graag!

 • Ik heb straks mijn diploma van directiesecretaresse niveau 4 binnen. Is deze studie voor mij te hoog gegrepen?
  Jet
  vroeg 5 jaar geleden
  Lanji
  zei 5 jaar geleden

  Hoi Jet!
  Voor de opleiding bedrijfseconomie/accountancy/fiscaalrecht en economie is een basis van economie en/of boehouden wel een pré. Als jij geen economie of boekhouden hebt gehad binnen jouw opleiding, zal dit wel een pittige opleiding voor je zijn. Je stapt in een heel ander vakgebied.

  Hopelijk heb ik jouw vraag goed beantwoord, zo niet, vraag gerust verder! :)

Ontdek

Ambassadeurs plaatsen tweets, blogs & beantwoorden vragen van IntoSaxion.

 • Omw Budapest #svbalans #studievereniging #intosaxion

  Voor dit element zijn cookies nodig

  Voor sommige elementen gebruikt IntoSaxion inhoud via derden, waarvoor cookies nodig zijn. Meer weten? Lees ons cookie-statement

 • Vanmiddag voor de #NSE film opgenomen. Het was super leuk om te doen! #intosaxion #saxion #accountancy #FEM

 • Helpen bij de open dag met @xTessa94. #intosaxion #svBalans #Saxion #Accountancy #Bedrijfseconomie https://t.co/zYpBsuxFRh

 • Maandag gaat de introductieweek van @Saxion weer beginnen. Ma-Do #mama zijn voor de #HOI2016 & intro van de #FEM met @xTessa94 #intosaxion

 • Flink aan het blokken voor tentamenweek. Nog 2 te gaan 💪🏼🤓 #intosaxion #saxion

 • En school is weer begonnen! #saxion #intosaxion

 • Eerste toets van het jaar gehad #intosaxion #biv #AOrisicos

 • Flink studeren voor de komende tentamenweek #jaarrekening #engels #BIV #ondernemingsrecht 📚📚📚 #accountancy #intosaxion

 • Flink aan de studie; jaarverslaggeving #accountancy #intosaxion #FEM

 • Net aangemeld als ambassadeur van de opleiding accountancy. Kom maar op met die vragen! #intosaxion @IntoSaxion

Stel een vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier.

karakters over:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Interesse in deze studie?