Vanuit Saxion door naar de UT? Doe de premaster als doorstroomminor!

4 oktober 2018 12:12

Vanuit Saxion door naar de UT? Doe de premaster als doorstroomminor!

Studeer je aan het Saxion en heb je de ambitie om hierna nog een universitaire studie te gaan volgen? Dan is de premaster als doorstroomminor misschien wel wat voor jou. Als je na je HBO bachelor een WO master wil gaan volgen, moet je vaak eerst een premaster volgen. Dit is een programma van een (half) jaar waarbij je vakken krijgt die je op het HBO gemist hebt, maar wel essentieel zijn op de universiteit. Meestal volg je een premaster na het behalen van je bachelor, wat betekent dat je een extra (half) jaar bezig bent ten opzichte van iemand die meteen na het VWO naar de universiteit gaat. Een uitzondering is de premaster als doorstroomminor.

In het vierde jaar moet je op het Saxion een minor kiezen. Dit kan verdieping of verbreding zijn van het onderwerp waarin je geïnteresseerd bent en duurt een half jaar. Saxion heeft een samenwerkingsverband met de Universiteit van Twente waardoor je de premaster als invulling van je minor kan volgen. Je kan dan meteen vanuit je Saxion bachelor doorstromen naar de universitaire master. Dit scheelt je een half jaar tijd en geld. Uiteraard kan je dit soort trajecten alleen doorlopen als de premaster en master aansluiten bij de studie die je op het Saxion volgt. Hier vind je een overzicht van alle premasters en de bijbehorende opleidingen.

Zelf heb ik dit traject ook doorlopen. Op de middelbare school heb ik havo gedaan. Eenmaal op het Saxion had ik al wel snel het gevoel dat ik een stapje hoger kon. In eerste instantie wilde ik met mijn propedeuse doorstromen naar een universitaire bachelor (dit kan ook nog), maar ik was bang voor het niveauverschil en dacht dat ik het niet aan zou kunnen. Ik had veel nevenactiviteiten die veel tijd kostten en op het Saxion kon ik dit prima combineren. Ik besloot de overstap niet te maken. Eenmaal aangekomen in het vierde jaar hoorde ik over de premaster als doorstroomminor. Ik bezocht een informatiebijeenkomst en voelde ik dat ik er klaar voor was.

Het niveau en de hoeveelheid theorie op de UT was even wennen, maar ook een geweldige uitdaging die ik op het Saxion miste. De (pre)master is geheel in het Engels en statistiek is een belangrijk onderdeel. Wanneer je voor het eerst een literature review leest en hoort dat je er zelf een moet schrijven, is het even schrikken. De premaster vond ik zelfs moeilijker dan de master zelf. Maar no worries, het niveau went snel en je krijgt ook werkcolleges waarbij studentassistentes alles begrijpelijk uitleggen.

Achteraf was dit de beste keuze die ik kon maken en ik raad het iedereen aan. Ik heb eerst nog even kunnen genieten van de vrijheid op het Saxion, meer praktijkervaring opgedaan dan een bachelor op de UT, over kunnen stappen toen ik er klaar voor was en uiteindelijk geen tijd verloren. En nu op naar de volgende fase in mijn leven!

Liefs,

Wilma <www.wilmawestenberg.nl>

Wilma

Hoi, ik ben Wilma. Op dit moment een tweedejaars studente Commerciƫle Economie. Ik heb voor CE gekozen, omdat ik op 16 jarige leeftijd nog niet wist wat ik de rest van mijn leven wil gaan doen. CE is een lekker brede opleiding en mijn interesse ligt bij marketing. Groetjes!

Ga naar opleiding