Van MBO student naar HBO student

10 oktober 2014 12:03

Als klein meisje wist ik al: ik word HBO verpleegkundige. HBO omdat mijn hele familie dat gedaan heeft kortom het was heel gewoon voor mij. Helaas gooide mijn VMBO advies roet in het eten waardoor ik toch echt moest starten op het MBO. Iets wat ik toen heel erg vond, er wordt namelijk zo negatief gepraat over VMBO en MBO.   Mijn opleiding op het MBO heb ik alleen gedaan om uiteindelijk terecht te komen waar ik nu ben. Maar was doorstromen naar het Saxion een grote stap. Om te beginnen is het gebouw al helemaal anders. Veel groter en een heuse echte bibliotheek. Het allergrootste verschil is natuurlijk de lesstof en vooral de verantwoordelijkheid die je erin krijgt. Op het MBO krijg je bijna alles aangedragen en vaak uitgelegd maar hier op het HBO is dat toch even een ander verhaal. Het eerste halfjaar van de opleiding was ik dan ook in lichte paniek ‘dit red ik nooit’ heb ik vaak gedacht. Maar het Saxion begeleid je goed en wil het als het moet vaker uitleggen. Als MBO’ er ben je een echte doener en als HBO’er moet je meer denken en dan pas doen, een hele omslag dus. Ze hebben steeds gezegd dat het wel goed zou komen. En gelijk dat kregen ze, nu een half jaar later is het inderdaad goed gekomen. Ik heb gehaald wat ik moest halen en zit dus nu in het reguliere derde jaar en ik heb eindelijk het gevoel dat ik weet wat ze van mij willen zien.

Ik moet nog anderhalf jaar tot mijn diploma en ik kan niet wachten tot dan. Dat eindelijk de vlag uit mag om iedereen te laten zien dat ik een HBO diploma heb. Al is het alleen maar om te laten zien dat een VMBO advies geen einde van de wereld is en dat je dan echt wel op het HBO terecht kan komen.

Er zitten natuurlijk niet alleen maar nadelen in het voortraject wat ik heb gehad. Ik heb veel meer ervaringen dan de gemiddelde mede student en dat zorgt ervoor dat ik meer zelfvertrouwen heb en mij helemaal kan richten op de ontwikkeling als verpleegkundige. Ook kan ik beter situaties inschatten omdat ik ze al heb meegemaakt en heb ik meer routine ontwikkeld in het verpleegkundig proces.

Kortom mensen die VMBO en MBO als vooropleiding hebben gedaan zijn eigenlijk heel waardevol. Ze hebben namelijk meer ervaring en hebben laten zien dat ze echt doorzetters zijn die niet zomaar opgeven. Dus als je twijfelt om nu HBO te gaan doen, gewoon doen! En als het uiteindelijk toch niet lukt, twijfel ook dan niet aan jezelf want je hebt in elk geval het lef gehad om het gewoon te proberen!


Inge

Ik ben Inge Boersma, 22 jaar en volg de opleiding HBO verpleegkunde. Voorheen heb ik MBO verpleegkunde gedaan. Ik volg de differentiatie GGZ omdat ik vind dat dit het mooiste gebied is. Een uitdaging en het is nooit saai. Als verpleegkundige is het het mooist om bezig te zijn met mensen en veel verschillende rollen kunnen hebben. De ene dag ...

Ga naar opleiding

Andere blogs van Inge

Van tuinstoel tot collegebank

ooh..ik mis hem nu al mijn favoriete tuinstoel. Het liefst in combinatie met een zonnetje, warme temperaturen en last but not least een wijntje. Maar dat is voorlopig verleden tijd, ik zit nu op een authentieke collegebank met TL licht ...

Lees blog ›

Nog drie weken en dan…. zomervakantie

Over een week of drie is het dan eindelijk zo ver …. zomervakantie. Even geen boeken, toetsen, tentamens of assessments meer. Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik ben er aan toe zeg. De weken voor de ...

Lees blog ›

Kersverse Into-Saxion ambassadeur meldt zich!

Ik verheug me erop om te kunnen communiceren via blog en twitteren met jullie als nieuwe studenten, maar laat ik mij eerst maar is voor gaan stellen. First things first! Persoonlijk houd ik niet van lange verhalen. Ik heb namelijk ...

Lees blog ›

Andere blogs van Verpleegkundige (HBO-V)

Eindexamens!

De eindexamens, alleen bij het woord al krijg ik weer kippenvel. Een ontzettend spannende periode! Voor mij is het nog maar een jaar geleden dat ik mijn havodiploma heb behaald, toch start ik in september dit jaar al met het ...

Lees blog ›

Eindexamens!

De eindexamens, alleen bij het woord al krijg ik weer kippenvel. Een ontzettend spannende periode! Voor mij is het nog maar een jaar geleden dat ik mijn havodiploma heb behaald, toch start ik in september dit jaar al met het ...

Lees blog ›

Mooi weer, gastcolleges, stemkastjes en interviews

Hi everybody,   Het is weer zover, jawel! Tijd voor een nieuw blog. Door mijn updates te volgen is het natuurlijk al duidelijk waar ik zoal mee bezig ben, maar wat meer uitleg is ook wel eens leuk! Het allereerste ...

Lees blog ›