LinkedIn als sollicitatiemiddel

4 oktober 2016 11:52

Laat jezelf zien via LinkedIn…linkedin-logo-3
Dit is belangrijk voor werkzoekenden, maar ook voor studenten. Bijvoorbeeld als je op zoek bent naar een (afstudeer) stage of voor een plaats om jouw scriptie uit te voeren (De Social Media training, 2016).

HR-medewerkers van grote bedrijven kijken snel of je te vinden bent op LinkedIn wanneer je een sollicitatiebrief hebt geschreven naar het bedrijf (Gerritse, 2016). Maar het is wel van belang dat de informatie die je op jouw LinkedIn profiel plaats ook van belang is voor de stage die je zoekt en dat het natuurlijk de waarheid is. Als je een goed LinkedIn profiel hebt is de kans groter dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan wanneer je dit niet hebt.

Maar waar heeft dit mee te maken?

Wanneer je gaat solliciteren bij een bedrijf stuur je zoals gewoonlijk jouw sollicitatiebrief en je cv, maar de HR-medewerkers van een bedrijf krijgen zeer veel aanmeldingen op één vacature dat zij door de bomen het bos niet meer zien. Daarom gaan zij steeds vaker zelf op onderzoek uit (Gerritse, 2016). Dit gebeurt dan vaak via het internet, omdat hier veel te vinden is. Maar ook doordat het steeds makkelijker wordt. Het gaat dus niet meer om de perfecte sollicitatiebrief, want als de HR-medewerker meer over jou wil weten dan kijkt hij/zij wel op LinkedIn (Gerritse, 2016).

Nu is het alleen nog de vraag of je wel te vinden bent op het internet, het antwoord is ja! Want in de meeste gevallen heb je wel een Facebook, Twitter of Instagram account (Randstad student, 2015). Hier staat vaak op wat je in het weekend doet en welke vakantiefoto’s je hebt geplaatst. Natuurlijk kun veel afschermen, maar er blijft altijd wel iets zichtbaar over jou. Wat je ook kunt doen is een LinkedIn profiel aanmaken en laten zien wat je werkervaring is, welke (voor)opleiding je hebt gedaan en wat je interesses zijn.

sollicitatie-linkedin

Je kunt dus zelf bepalen wat de HR-medewerkers van een bedrijf over jouw vinden, zijn dit vakantiefoto’s of is dit informatie over jouw werkervaring (Randstad student, 2015). Ik zou zelf kiezen voor een LinkedIn profiel met mijn opleidingen en werkervaring, ook al is dit vakkenvuller bij de AH.

Het is wel van groot belang dat als je een LinkedIn profiel aanmaakt je dit ook goed doet. Want doe je dit niet dan kan de HR-medewerker denken dat je niet serieus genoeg bent of dat je maar half werk levert (Randstad student, 2015).

Wanneer je wel een goed LinkedIn profiel hebt met veel informatie dan kan het je kans vergroten om te worden uitgenodigd op een Sollicitatiegesprek.

Tip

Ga iets naast je studie doen, want dit laat zien dat je gemotiveerd bent en dat je niet de ‘standaard’ student bent. Bijvoorbeeld als voorzitter van een studentenvereniging of als ambassadeur van een organisatie op school of elders (Gerritse, 2016).

Val op, onderscheid je door bijvoorbeeld geen normale CV op LinkedIn te plaatsen maar maak een video CV, waarmee je aangeeft wie je bent en wat je doet/hebt gedaan (Randstad, 2015).

Wat kun jij met LinkedIn?

Je kunt je natuurlijk laten zien aan bedrijven, maar ook kun je er (afstudeer)stages of scripties vinden. Ook bedrijven zijn op zoek naar gemotiveerde studenten die zelf op onderzoek gaan naar een beschikbare stage (De Social Media training, 2016).

Met LinkedIn kun je ook jouw professionele netwerk vergroten. Doe dit op tijd, omdat het opbouwen van een goed netwerk veel tijd kost. Met een groot netwerk kun je bijvoorbeeld sneller aan een baan komen of makkelijke die interessante (afstudeer)stages vinden (De Social Media training, 2016).

Kortom…

LinkedIn is onmisbaar voor je toekomst, maar ook op dit moment. Voor het vinden van die ene (afstudeer) stage of voor het uitbreiden van je professionele netwerk. Maar als je het doet, doe het dan goed. Anders kan het juist in jouw nadeel werken.

LinkedIn wordt zelfs belangrijker dan jouw perfecte sollicitatiebrief. De sollicitatiebrief dient eigenlijk als een intro over jezelf, want als het bedrijf waar je solliciteert meer over jou wil weten gaat zij zelf wel op onderzoek uit (Gerritse, 2016). En LinkedIn is de perfecte site om te laten zien wie je bent en wat je hebt gedaan. Twijfel daarom niet langer bij het aanmaken van een profiel, doe het gewoon!

Bibliografie

De Social Media training. (2016, April 9). linkedin is ook nuttig voor studenten. Opgeroepen op September 22, 2016, van desocialmediatraining.nl:http://www.desocialmediatraining.nl/linkedin-is-ook-nuttig-studenten/

Gerritse, L. (2016, Maart 22). vergeet die sollisitatiebrief linkedin is belangrijker. Opgeroepen op September 22, 2016, van punt.avans.nl:http://punt.avans.nl/2016/03/vergeet-die-sollicitatiebrief-linkedin-is-belangrijker/

Randstad. (2015, November 11). LinkedIn tips. Opgeroepen op September 22, 2016, van randstad.nl:https://www.randstad.nl/werknemers/vacatures/bijbanen/blog/linkedin-checklist

Randstad student. (2015, Oktober 29). Job search profile yourself. Opgeroepen op September 22, 2016, van randstad.nl:https://www.randstad.nl/werknemers/vacatures/bijbanen/blog/artikel-job-search-profile-yourself-before-i-do

Asker

Mijn naam is Asker Tenhagen, 22 jaar oud en studeer Technische Bedrijfskunde. Op dit moment volg ik de minor Online Marketing om mij hierin verder te verdiepen.

Ga naar opleiding