Ga Internationaal!

6 januari 2016 12:29

In het tweede jaar van mijn opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde was het dan zover. Ik mocht gaan solliciteren naar een stageplek voor in het derde jaar. Maar zoals iedereen wel weet zijn er dan nog steeds duizend-en-één mogelijkheden.

Samen opzoek met een studiegenoot naar een geschikte plek, vroeg hij mijn hulp om mee te zoeken naar een internationale stageplaats in Australië of Nieuw-Zeeland. Dit leidde tot weinig resultaat, wellicht was dit land niet helemaal geschikt. En kwamen de Caribbean in zicht, een cultuur en taal die dichterbij Nederland staat. Al snel bleek dit geen optie voor mijn studiegenoot, maar werd ik zelf wel nieuwsgierig naar deze optie. De vrijdag voor de voorjaarsvakantie nam ik contact op met een bemiddelingsbureau die enkele stage plaatsen op Aruba had. Ze vertelde nog, dat ik gerust mijn CV kon opsturen ook al was ik nog niet zeker van mijn besluit. Een reactie zal door de Arubaanse mentaliteit op zijn minst 4 weken op zich laten wachten. Niks was minder waar, binnen een uur nam een constructiebedrijf contact met mij op.  De rest van de busreis heb ik nagedacht over hoe ik mijn ouders dit moest gaan vertellen. Want zeg nou zelf, een halfjaarlijkse internationale stage op Aruba klinkt misschien wel te mooi?

IMG_1594.JPG

Ik had het nog nooit gehad over een internationale stage. Ik moest immers nog steeds mijn propedeuse halen, dat was mijn hoogste prioriteit. Maar deze kans kon hier wel aan parallel lopen.  Mijn nieuwsgierigheid was groot en ik wilde dit zelf ook graag ervaren. Enkele dagen later volgde mijn sollicitatiegesprek en verliep uitstekend. Het treffen van de voorbereidingen kon beginnen, want dat zijn er nogal wat! Wat dacht je van het regelen van ov-vergoeding, studiefinanciering in het buitenland, beurzen, creditcard, goedkeuring van Saxion, stageovereenkomst en ga zo maar door. Zelf mistte ik de begeleiding vanuit school. Door met ouderejaars te praten die dit allemaal al een keer geregeld hadden bespaar je jezelf veel zoekwerk. Maar voor mijn opleiding was het alles behalve gebruikelijk om internationaal een stage te volgen. Zelf heb ik de hulp van een bemiddelingsbureau ingeschakeld. Dit omdat zij op Aruba actief zijn, en alle actuele ins- en outs weten voor onder andere  je verblijf, vervoer en leuke activiteiten. Let op, een bemiddelingsbureau vraagt hier vaak wel een vergoeding voor.

De belangrijkste tip “Begin op Tijd!!” het is cliché maar het scheelt je zoveel stress. Als je je afvraagt, wat is op tijd? Denk maar aan een aantal maanden.

Aruba is een land met een hele andere mentaliteit, dus verwacht niet dat ze je de benodigde papieren binnen 5 werkdagen toe zullen sturen. Dit kan best een paar weken of maanden duren. Toon zelf veel initiatief door geregeld te mailen of te bellen; dit versnelt het proces. Ook een eventuele beursaanvraag in Nederland moet op tijd gebeuren. Voor Saxion studenten vindt je hier meer informatie. Hiervoor zijn wel contactpersonen binnen het Saxion, zij helpen je met alle vragen en formulieren. Op tijd beginnen is dus zeker een “must” tijdens je voorbereidingen.

Maar als alles dan uiteindelijk geregeld is, kan je beginnen aan je fantastische avontuur! Dan vergeet je de voorbereidingstijd al snel, wanneer je aan de witte stranden ligt. Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn ervaring op Aruba, mijn blog kun je hier terug lezen. Ik ben altijd bereikbaar via intosaxion voor meer informatie of vragen.

Met de open dagen voor de deur, is het extra lastig om een keuze te maken. Wil je ook graag internationaal een minor volgen of stagelopen. Wanneer je zelf initiatief neemt, is dit mogelijk bij elke studie van het Saxion! Kom op 22 Januari of 16 Maart bij de open dag in Enschede.

Te Aworo (tot ziens)


Leonie

Ik, Leonie ben een vierde jaars bouwtechnische bedrijfskunde student die kansen graag aanpakt. Met Mbo bouwkunde als vooropleiding, als vrouw in de bouw. Ben ik me er bewust van dat de bouwsituatie sterk aan het veranderen is. Vanaf augustus zal ik een halfjaar afstuderen, een uitdaging. Tevens heb ik in mijn derde jaar een internationale stage op Aruba mogen volgen. ...

Ga naar opleiding