7 Tips over stage lopen met een beperking

5 januari 2016 15:54

Het afgelopen jaar heb ik van februari tot eind november stage gelopen en heb een aantal tips die jou zouden kunnen helpen als je stage gaat lopen.

Dit zijn de tips die ik vanuit mijn eigen ervaring heb opgedaan. Het kan zijn dat de tips niet van toepassing zijn op jouw beperking. Elke beperking/ aandoening is weer anders en voor geen enkele persoon hetzelfde. Daarom: haal eruit wat voor jou van toepassing is :-)

  1. Weet ongeveer wat je belastbaarheid is.

Toen ik begon met mijn stage wist ik eigenlijk niet hoeveel uur ik nu kon werken/ stage lopen. Dit is ook vrij lastig te bepalen wanneer je door je beperking niet in staat bent om naast je studie te werken. Ook kan de situatie zich voordoen dat je tijdens je studie plotseling te maken krijgt met een beperking waardoor je anders je tijd en energie moet gaan verdelen. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat je niet op de hoogte bent van wat je werkelijk aan kan (fysiek en cognitief) en hoe dit eruit moet gaan zien zodra je gaat stage lopen/ gaat werken.

Wat mij hierin hielp is door (een jaar tot een half jaar voor de stage) een overzicht te maken van de activiteiten die veel energie vraagde en pijn konden uitlokken. Ik heb dit gedaan door gebruik te maken van de PEP-meter. Ideaal voor studenten met pijn- en/of vermoeidheidsklachten. Deze digitale tool is uitgebracht door expertisecentrum Handicap & Studie. Wil je hier gebruik van maken, dan moet je eerst een account aanmaken en vervolgens kan je de PEP-Meter digitaal per dag invullen. Ook heb je dan gelijk toegang tot andere tips en informatie met betrekking tot studeren met een beperking.

Meer over de PEP-Meter vindt je via  deze link .  Onderaan de pagina staat hoe je een account kan aanmaken.

Indien de PEP-meter niet goed past bij jou en/of jouw beperkingen, kan je altijd zelf een overzicht maken door per dag te kijken wanneer je klachten ervaart (‘s morgens, ‘s middags of ‘ ‘s avonds), welke activiteiten de klachten veroorzaken, wat dit voor invloed heeft op jouw functioneren en hoe je het vervolgens hebt opgelost. Zodoende weet je ook wat je wat je kan (en wat niet) en kun je dit vertalen naar de werksituatie.

Door een overzicht te hebben van je belastbaarheid kun je dit communiceren naar de opleiding, maar ook naar de organisatie en je begeleiders. Dit wil niet zeggen dat je nu perfect weet hoe belastbaar jij bent, maar geeft je ongeveer een richtlijn.

Als je een keer stage hebt gelopen weet je vast dat de eerste paar stageweken behoorlijk zwaar kunnen zijn. Wanneer je nog niet eerder stage hebt gelopen kan het zijn dat je het gevoel hebt dat je het nog niet aan kan (fysiek en/of mentaal). Helemaal niet erg om je voor te schamen. Maak het bespreekbaar met je stagebegeleider, studieloopbaanbegeleider of decaan, zodat je met een gerust gevoel kan beginnen met je stage.

Hou er wel rekening mee dat als je stage gaat lopen, je moet wennen aan een nieuw werkritme, aan nieuwe collega’s, de organisatie en hun werkwijze. Dit kost ook veel energie, geef jezelf de tijd om daaraan te wennen. Mocht je na een aantal weken nog steeds het gevoel hebben dat bijvoorbeeld het aantal uren te veel is, ga dan in gesprek met je begeleiders (van school en je stage).

  1. Begin op tijd met zoeken.

Ja, ik weet het. Het is een no-brainer en voor iedere student wel van toepassing, maar echt een must voor elke student met een beperking.

Het kan namelijk behoorlijk lastig zijn om een stage te vinden die aansluit bij jouw interesses en mogelijkheden. Bijna alle stages zijn fulltime en vaak zijn bedrijven niet zo ‘happig’ om stagiaires aan te nemen die parttime willen werken. Echter heb ik gemerkt door op tijd te zoeken en in overleg te gaan met bedrijven er best wel mogelijkheden zijn. Benadruk vooral wat jij kan bieden ( bijvoorbeeld 5 uur per dag werken, je kwaliteiten, vaardigheden en interesses), maar ook wat je nodig hebt, zoals een aangepaste werkplek.

  1. Voorzieningen op tijd aanvragen

Vergeet niet de voorzieningen die jij nodig hebt, op tijd aan te vragen. Je kan hiervoor informatie inwinnen bij de studentendecaan (als je bijvoorbeeld langer over de stage gaat doen of direct aanvragen via het UWV.  Voor meer informatie over het aanvragen van voorzieningen verwijs ik je naar deze  link . Ik heb daar zelf niet mee te maken gehad en kan je niet vertellen hoe dit precies in zijn werk gaat.  Dus heb je voorzieningen nodig, ga vooral even op die pagina kijken ;-)

Schroom ook vooral niet om bij je stagebedrijf te informeren wat de mogelijkheden zijn.

  1. Wees duidelijk naar je stagebegeleider, organisatie en praktijkbegeleider

Dit kan soms lastiger zijn dan dat je denkt. Mijn ervaring is dat ik gewoon als een “normale” werknemer gezien wilde worden, zonder gedoe. Dit ging prima, echter ging ik hierdoor vaak over mijn grenzen heen (niet handig inderdaad). Het was voor mij dus belangrijk om duidelijk mijn grenzen aan te geven. Juist door het aan te geven, wisten mijn collega’s en begeleider wat ik wel en niet kon.

Wanneer je dus het gevoel hebt dat het de verkeerde kant op gaat, ben jij degene die aan de bel moet trekken. Jouw begeleiders kunnen dat simpelweg niet ruiken, dus geef aan waar jouw behoeften en grenzen liggen.

  1. Probeer te denken in mogelijkheden

Wanneer je fysiek en/of psychisch beperkt bent kan het lastig zijn om je mogelijkheden te zien. Ook jij hebt je talenten, kwaliteiten en vaardigheden die een bedrijf goed kan gebruiken!  Denk eens na over wat je wel kan!

Het kan zijn dat de volgende gedachten weleens in je opgekomen zijn: “ Denk je nu echt dat ze mij aannemen, wat heb ik ze nu eigenlijk te bieden? ”, “ Ik kan me niet/lastig concentreren ” of “ Ik kan niet lang zitten ”.

Bron: Omdenken.nl

Bron: Omdenken.nl

Probeer deze gedachten eens: “ Ik ben goed in (benoem vaardigheden die je beheerst en je kwaliteiten) en kan op deze manier van waarde zijn voor uw organisatie” , “ Ik kan taken één voor één afronden ” en “ Ik kan wisselen van houding ”.

Zomaar wat voorbeelden hoe je van een onmogelijkheid een mogelijkheid kan maken.

 

  1. Maak plezier en geniet van je stage!

De belangrijkste tip: geniet! Maak plezier met je collega’s, geniet van de successen die je behaald, ga gezellig mee naar bedrijfsuitjes en wordt de professional die jij graag wil zijn!

Heb jij nog tips die jij graag zou willen delen? 


Laura

Hoi hoi, Ik ben Laura, ben 33 jaar oud en met ingang van 30 januari 2018 afgestudeerd. Ik heb met veel plezier de opleiding HRM (specialisatie Human Talent Development) gevolgd bij de Academie Mens en Arbeid in Deventer. Naast dat ik ambassadeur ben voor de opleiding HRM beantwoord ik ook vragen met betrekking tot het studeren met een beperking. Zelf ...

Ga naar opleiding

Andere blogs van Laura

Tips: stage lopen met een beperking

Het afgelopen jaar heb ik van februari tot eind november stage gelopen en heb een aantal tips die jou zouden kunnen helpen als je stage gaat lopen. Dit zijn de tips die ik vanuit mijn eigen ervaring heb opgedaan. Het ...

Lees blog ›

Oh wat is fijn om een stagiaire te zijn!

Dat meen ik echt! Wat een opluchting om niet meer in de stress van de tentamens te zitten, elk weekend ook echt weekend heb en niet elke dag op en neer naar Deventer hoef te gaan, heerlijk! Ik heb het ...

Lees blog ›

Tijd voor de praktijk!

Het is de laatste tijd wat stil geweest, dus weer tijd voor een update! Inmiddels heb ik alle HTD gerelateerde vakken afgerond en moet ik alleen nog 1 vak behalen van de minor. Ik heb het namelijk tot drie keer ...

Lees blog ›