Danique

Danique en nl

studeert Mechatronica
komt uit Nederland

Ik ben Danique, 21 jaar oud en woon op kamers in Enschede. Ik studeer duaal, dus twee studies: Mechatronica en Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML). Wil je meer weten over deze studies of over het leven als student? Stel je vragen gerust!

Ga naar opleiding stel een vraag

Beantwoorde vragen

Dit zijn alle vragen die Danique heeft beantwoord

 • Mechatronica
  Hoi, Weten jullie ook wanneer we de opleiding begint en wanneer we de lesroosters krijgen ,Groet Giel
  Giel
  vroeg 1 jaar, 5 maanden geleden
  Danique
  zei 1 jaar, 5 maanden geleden

  Hoi Giel,

  Bedankt voor je vraag!

  De eerste lesdag van de opleiding valt op maandag 2 september. In de week daarvoor kun je deelnemen aan de HOI-week, een introductieweek om kennis te maken met de opleiding, school en de stad (https://www.saxion.nl/studeren-bij/hoi-week).

  Ik weet zo niet precies wanneer de lesroosters bekend worden. Via https://roosters.saxion.nl/ kun je de roosters inzien door in te loggen.

  Ik hoop zo je vraag te hebben beantwoord.

  Groeten Danique

 • Mechatronica
  Ik zit nu op de havo met het profiel E&M.Is het mogelijk om de opleiding mechatronica te volgen?
  Istemihan
  vroeg 1 jaar, 5 maanden geleden
  Danique
  zei 1 jaar, 5 maanden geleden

  Hallo Istemihan,

  Bedankt voor je vraag!

  De toelatingseisen voor de opleiding zijn te vinden op https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/mechatronica/toelating. Met het havo-profiel E&M heb je helaas geen toegang tot de opleiding mechatronica.

  Je zou contact op kunnen nemen met het Servicepoint Studentenbalie om te vragen of je in aanmerking komt voor deficiëntietoets(en), waarbij je als toelating toetsen voor natuurkunde en wiskunde B moet maken om aan te tonen dat je het juiste niveau hebt om de opleiding te kunnen volgen. Het telefoonnummer van deze balie is onderaan de genoemde link te vinden.

  Ik hoop je vraag zo beantwoord te hebben.

  Groeten Danique

 • Mechatronica
  Hallo,Is er voor deze opleiding een numerus fixus?
  Giel
  vroeg 2 jaar geleden
  Danique
  zei 2 jaar geleden

  Beste Giel,

  Bedankt voor je vraag! Voor zover ik weet is er geen numerus fixus bij de opleiding.

  Groeten Danique

 • Mechatronica
  Hoi, mijn zoon zit nu in examenjaar TL niveau 4. Nu zitten we met de keus via MBO Mechatronica naar HBO Mechatronica of via HAVO. Hoe ervaren jullie de overgaan vanuit HAVO naar HBO? Kom je dan veel tekort qua technische vakken? Of adviseren jullie MBO Mechatronica als vooropleiding?
  Alex
  vroeg 2 jaar geleden
  Danique
  zei 2 jaar geleden

  Hoi Alex,

  Mijn ervaring is dat havisten over het algemeen de vakken goed kunnen volgen, maar minder praktische kennis hebben. Deze praktische kennis zorgt bij studenten die van het MBO komen soms voor een snellere koppeling of begrip van theoretische lesstof. Daar staat tegenover dat de wiskunde door MBO-studenten als pittig wordt ervaren, hier wordt soms wel een overgangstraject voor geboden bij de MBO-opleiding. Ook krijgen MBO-studenten tijdens de eerste periode van de opleiding aanvullend les in de Nederlandse taal.

  Over het algemeen is het via beide wegen goed te doen, maar is het belangrijk om de lesstof goed bij te houden en opgaven te maken.

  Ik hoop dat ik zo je vraag heb beantwoord. Zo niet, dan hoor ik dat graag.

  Groeten Danique

 • Mechatronica
  Is het ook mogelijk om over te stappen van mechatronica voltijd naar duaal na bijvoorbeeld een 2 jaar?
  Arjan
  vroeg 2 jaar, 1 maand geleden
  Danique
  zei 2 jaar, 1 maand geleden

  Hoi Arjan,

  Ik heb je vraag doorgestuurd en het volgende antwoord gekregen:
  De opleiding Mechatronica heeft geen duaal variant. Daarmee is het antwoord kortweg: nee.

  We hebben echter wel een deeltijd variant. Die is echter op een andere wijze vormgegeven. Het overstappen van de een op de ander is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Na 2 jaar studeren in voltijd is het niet zo dat je in leerjaar 3 kan starten van de deeltijd. De curriculum structuur is hiervoor te verschillend. Een examencommissie zal moeten bepalen aan welke onderdelen wel of niet voldaan zijn en kan op basis daarvan vaststellen waar in de opleiding de student kan starten. In samenspraak met een studiecoach wordt dan een individueel opleidingsplan gemaakt waarmee een student zijn studie kan vervolgen.

  Ik hoop dat hiermee je vraag is beantwoord.

  Groeten,
  Danique

 • Mechatronica
  Hoi, Ik heb de boekenlijst voor de studie mechatronica inmiddels gevonden. Nu hoor ik dat in praktijk niet alle boeken worden gebruikt. Kunnen jullie dit bevestigen of ontkennen. Het zou nl. jammer zijn om ze aan te schaffen als je ze niet nodig hebt.
  Sam
  vroeg 2 jaar, 5 maanden geleden
  Danique
  zei 2 jaar, 5 maanden geleden

  Hoi Sam,

  Fijn dat je de boekenlijst hebt gevonden! Mijn ervaring is dat in mijn eerste jaar (3 jaar geleden) niet alle boeken werden gebruikt. Je zou kunnen afwachten tot de les begint en per vak bekijken welke je nodig hebt. Houdt hierbij wel in de gaten dat je daarmee wel enige vertraging op kan lopen met het maken van huiswerk.

  Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord.

  Groeten,
  Danique

 • Mechatronica
  Ik heb mij opgegeven voor de studie, maar weet niet wanneer ik informatie krijg over welke boeken en laptop ik moet halen, weten jullie dat misschien?
  Jasper
  vroeg 2 jaar, 6 maanden geleden
  Danique
  zei 2 jaar, 6 maanden geleden

  Hoi Jasper,

  Allereerst leuk dat je je hebt aangemeld voor Mechatronica! Informatie over boeken kan voor elke studie worden gevonden op studystore.nl. Met de volgende link kom je automatisch bij de boekenlijst voor het eerste jaar Mechatronica: https://studystore.nl/boekenlijst/Saxion/2018/BL039808/1-Mechatronica-Propedeuse-leerjaar-1

  Daarnaast zijn er voor de laptop bepaalde specificaties aangegeven via de volgende link: http://notebook.saxion.nl/index.php/notebook/notebook_eis/notebook_eis.

  Ik hoop dat ik zo je vraag heb beantwoord. Zo niet, dan hoor ik dat graag!

  Groeten Danique

 • Mechatronica
  Welke zijn de vaken?Welke zijn de moeilijke vaken van mechatronica ?Leert je alleen machine maken en programeren?
  Linthon
  vroeg 2 jaar, 9 maanden geleden
  Danique
  zei 2 jaar, 8 maanden geleden

  Hoi Linthon,

  Er lopen verschillende vaklijnen parallel bij Mechatronica: een mechanische, elektrische, software en wiskunde. In deze vakken leer je bijvoorbeeld 3D modellen maken, statica en dynamica, rekenen aan elektrische schema’s en programmeren. Tegelijkertijd loopt er een project, waar je de geleerde dingen kunt toepassen.

  Vanaf het tweede jaar zul je meer de regeltechniek krijgen, waarbij je de vakken van het eerste jaar samenbrengt.

  Vooral de regeltechniek vakken worden als moeilijk beschouwd, maar zoals bij elke opleiding: als jij je huiswerk netjes maakt, zal dat zeker goed komen.

  Je leert zeker niet alleen een machine maken en programmeren. Je leert ook projectmatig werken in project teams. Daarnaast leer je een aantal vakken van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en technische informatica. Het enige verschil is dat jij als Mechatronicus wat minder diep op deze stof in zal gaan, omdat jij later de bindende factor zal worden tussen de verschillende beroepsvelden.

  Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord. Zo niet, dan hoor ik het graag van je!

  Groeten Danique

 • Mechatronica
  Voor mechatronica is er een laptop nodig. Er wordt vermeldt dat zowel een Nvidia Quadro K als een AMD FirePro voldoet. Mijn vraag is nu: voldoet een GTX10 serie? Zo ja, vanaf welke versie? Voorbeeld: GTX 1050. Verder qua proccessor zal ik er wel uitkomen gewoon een Intel.
  Mart
  vroeg 2 jaar, 9 maanden geleden
  Harun
  zei 2 jaar, 9 maanden geleden

  Hi Mart,

  Ik zie dat je nog geen antwoord hebt! Ik ga er even voor je achteraan :).

  Groetjes,
  Roos

  Nog 1 antwoord Toon minder antwoorden

 • Mechatronica
  Heeft het een groot voordeel om de MBO vooropleiding mechatronica gedaan te hebben voor de HBO vervolgopleiding en tot hoeverre vindt jij dat je een voorsprong hebt op studenten die geen (verwante) MBO opleiding hebben gedaan?
  Yunus
  vroeg 5 jaar, 9 maanden geleden
  Danique
  zei 2 jaar, 8 maanden geleden

  Hoi Yunus,

  Een verwante mbo opleiding heeft als voordeel dat je sommige problemen sneller wat praktischer kan oplossen dan iemand die geen verwante mbo opleiding heeft gedaan.

  Toch wordt deze overstap wel als moeilijk gezien, omdat de wiskunde een stuk pittiger zal zijn en in vrijwel alle vakken terug zal komen. Zolang je vanaf het begin de wiskunde goed bijhoudt en begrijpt, is dit geen probleem.

  Ik hoop dat ik zo je vraag heb beantwoord, zo niet, dan hoor ik dat graag!

  Groeten Danique

 • Mechatronica
  Is de opleiding Mechatronica te doen als je niet sterk bent in wiskunde B? Wat is de verhouding praktijk/theorie?
  Chantal
  vroeg 5 jaar, 6 maanden geleden
  Danique
  zei 2 jaar, 8 maanden geleden

  Hoi Chantal,

  De opleiding Mechatronica bevat veel wiskunde die overeenkomt met wiskunde B. Als je hier niet sterk in bent, zal je dus hard aan de bak moeten om dit te gaan beheersen. Over het algemeen komt dit helemaal goed, maar je moet wel zelf gemotiveerd zijn en ermee aan het werk gaan.

  De verhouden theorie-praktijk zou ik schatten op ongeveer 65-35. Je hebt verschillende theorie vakken, die je in datzelfde kwartiel toepast in projecten. Ook heb je zogenaamde Skillslabs, waar je praktisch aan een opdracht gaat werken. De meeste theorie is wiskunde-gerelateerd en bestaat dus uit sommen en opgaven maken. Er zijn maar één of twee vakken écht droge leerstof.

  Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord. Zo niet, dan hoor ik dat graag!

  Groeten Danique