Skiplinks

Iets extra's doen naast je HBO-studie

Als je met je HBO bezig bent, zijn er veel manieren om wat extra’s te doen. De hoge piefen op het Saxion noemen dat wel eens ‘excelleren’. Het begint dan meestal, met je propedeuse in 1 jaar behalen. Maar dit hoeft natuurlijk niet perse. Er zijn ook nog Andere mogelijkheden om wat extra’s te doen. Het staat soms goed op je CV, maar is ook ontzettend leuk om te doen. Ik zal van de mij bekende mogelijkheden even wat uitleggen. Waarom ik dit doe? Zelf doe ik ook een paar van deze dingen, en ik vind ze ontzettend leuk. En omdat ik zelf pas laat op de hoogte was van sommige mogelijkheden!

Buitenland ervaring opdoen (tijdens stage of minor)
Er zijn minors van het Saxion, welke gedeeltelijk in het buiteland plaatsvinden. Zo kon ik kiezen voor een minor waarbij de laatste paar weken in het buitenland een plan uitgevoerd werd, wat je daarvoor tijdens ging bedenken. Tijdens je stage naar het buitenland gaan is ook mogelijk. Je kunt dan kiezen voor een uitdagende stage bij een land dichtbij, een avontuur in een land ver weg of gewoon een feestje op een van de Caribische eilanden. Of dat laatste een voordeel is op je CV weet betwijfel ik. Voor zowel een minor als een stage in het buitenland, moet je alles tijdig regelen. De buitenland minors zijn bij mijn weten altijd vrij vroeg vol en een stage regelen in het buitenland kost nou eenmaal iets meer tijd. 

Een jaar vakken in het Engels volgen
Mijn opleiding bood een ‘final year’ aan. Dit betekende dat ik het laatste jaar volledig in het Engels les zou krijgen. Ik heb me niet verdiept in hoe het precies werkt, maar ik moest er in ieder geval voor naar Deventer (ik studeer zelf in Enschede). Dit zal niet voor alle studies bestaan en sommige studies zijn juist al helemaal in het Engels. Maar een jaar Engels is natuurlijk ontzettend goed voor je taalkennis en je CV.

Honours Programme
Het Saxion biedt iets meer dan 10 Honours Programmes aan. Het zijn programma’s die je naast je gewonevakken volgt in een bepaald vakgebied. Je zult niet voor alle programma’s in aanmerking komen. Het lijkt mij ontzettend interessant, maar ik was zelf te laat op de hoogte van het bestaand van het hele gebeuren! Je moet niet halverwege het 2 e jaar bedenken dat je dit wilt gaan doen, terwijl je nog stages en een minor voor de boeg hebt, zoals ik. Alle programma's staan in de link hieronder.

http://buitengewoon.saxion.nl/honours-programmes/ ;

Universitaire master-opleiding doen na je HBO
Na het HBO, kun je een Master volgen aan een univeristeit. Het Saxion heeft contacten met de Universiteit Twente, waardoor je vanuit sommige (of alle?) studies door kunt doorstromen naar één of meerdere Master studies. Dit maakt alles veel makkelijker, en het hele traject is hierdoor wat korter. Voor mij gold, dat ik mijn minor kon wijden aan een ‘pre-Master’ aan de Universiteit Twente. Een pre-Master is een kort traject dat je moet volgen om van het HBO naar een Master te mogen. Ik ben zelf dus druk bezig met de pre-master, als alles goed gaat kan ik na het HBO in 1 extra jaartje mijn Master halen. Ik heb ervaren dat de pre-master iets moeilijker is dan het HBO. Je moet ook prima cijfers hebben voor je dit mag doen (was tenminste bij mijn pre-master zo). Zie de link hieronder.

Het saxion bied trouwens ook zelf master opleidingen aan. Hier weet ik wat minder van, maar hieronder staat ook daarvan een link.

http://www.utwente.nl/master/hbo/doorstroom/

http://saxion.nl/masters/welkom

Bestuur/commisie
Het is mogelijk bij een bestuur of een commisie van een studievereniging te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld bovengenoemde studiereis zelf organiseren. Of misschien vind je het leuk om de HOI-week te organiseren? Het kost een beetje tijd, maar is erg leerzaam. Het zelfde is mogelijk bij een studentenvereniging. Wat het verschil is tussen de beiden? Een studievereniging is studiegerelateerd en regelt danook studiegerelateerde zaken (studiereis, lezingen van bedrijven, etc.). Een studentenvereniging niet studiegerelateerd is en organiseert niet studiegerelateerde zaken (feestjes, sport, etc.).

Studiereis/uitwisseling
Natuurlijk kun je ook met een studiereis naar het buitenland. Voor (bijna?) alle studies worden studiereisjes en uitwisselingen georganiseerd. Door een buitenlandse school, of door je eigen studievereniging. Niet interessant voor je CV, maar wel erg leuk en goed voor je taalkennis!

Wat ik zelf doe?

  • Ik ben bezig met de pre-master, en hoop dus na het HBO een master te kunnen volgen.
  • In Februari ga ik naar Zwitserland, op een soort uitwisselingsweek. Een erg vet reisje dat mogelijk is door de contacten die mijn academie heeft met een universiteit in Luzern.
  • Na de zomervakantie mag ik weer een stage doen. Deze hoop ik in Zwitserland te zullen vinden, anders word het Engeland of Duitsland.

Ik zou zeker aanraden wat extra's te doen tijdens je studie. Just for the fun of it!